2007-02-03 23 views
聖誕女友要食西餐、要有氣氛、環境不吵鬧;小弟則唔想職工頭圍用膳,結果千揀萬揀,揀了Parklane Riva。是夜火雞柴皮(女友之描述為咀嚼card board)加求其燒熟海鮮當冷盤令人相當失望,投訴信都費時寫,皆因食物太差,冇力氣。
2006-10-13 14 views
黑色星期五的中午,只想靜靜地享受一頓午餐。甫踏進餐廳,事與願違,開揚的餐堂,坐滿了人,人聲不絕。被領到已訂了的最佳位置,是尖東及紅磡一帶的踏實景觀。雅興未損,只因有那在法國非香檳區出產的Blanc de blancs。呷一口,是未有嚐過的清甜花香回韻,閉上眼... 幻想自已站在普羅旺斯,那盛夏一望無際的紫色花海中... 一刻甜夢,卻被鄰桌夾着濃濃美國口音的年輕外籍金融人,對年尾的經濟偉論,一棒打醒。自助頭盤,選擇也不少。要了焗青口,比較乾,肥美不足;芝士肉腸沙律,是可口特別的配搭;鮑魚、池魚、魷魚及希靈魚子刺身均是鮮味十足,自助頭盤,有如此質高的刺身供應,實在難得;也來一片薄薄的意式什肉腸、煙三文魚及香草燻魚片,是誠意之作。再要了一隻紅彤彤的澳洲淡水小龍蝦,味鮮可以。但最叫人感動的是,當撕開蝦殼的那刻,男侍應端上了濕紙巾,還為我把濕紙巾從包裝袋內取出。那一刻,心突然卜通的一動,一縷熱流,擁上眼眶。你可知道?身邊從來未有一個人,有你那見微的體貼。未敢把你正視,怕會動容。微微的點了一下頭,嚥下未有細嚼的小龍蝦...大盤選了澳洲出品的高質牛柳,火喉控制不俗,肉質嫩滑,肉汁豐富。最叫人驚喜的,

大盤選了澳洲出品的高質牛柳,火喉控制不俗,肉質嫩滑,肉汁豐富。最叫人驚喜的,卻是那馬鈴薯配菜。一片片薄薄的馬鈴薯,夾上了芝士蓉,表面是烤得脆脆的,芝士在馬鈴薯片間溶化,濃香四溢。對配菜也能花上心思的,那方是真正的「誠意」。

最後,在多款的自助甜品中,選了暖巧克力布丁配吉士醬、香草雪糕、焦糖雪糕和酥皮蛋糕。是一貫酒店式的水準之作。身心滿足,也少不了來一杯意式泡沫咖啡,來消一消膩。

離開那刻,跟大廚緣慳一面。着外籍女知客,要好好的傳達我對他的那份讚賞。而「你」那入微,卻只埋在我的心深處...
2006-07-27 8 views
媽媽牛一,共四人去食晚餐。因為爸爸是會員,四份龍蝦餐都有半價優惠。頭盤係龍蝦肉釀雲吞(白汁底)~好吃;再黎龍蝦湯,夠熱,雖然冇龍蝦肉,湯味濃郁,一流;主菜(兩款任揀)一係牛油清炒,二係原隻焗釀;我地每樣叫兩份。小妹食牛油清炒,龍蝦極度鮮美,汁底夠creamy,配菜有薯仔、露荀和甘荀等,出色!最後甜品係,芒果雪葩伴鮮果。外型似布丁,外層口感似雪糕,內層係芒果雪葩,又一佳作。食過翻尋味,值回"票價"!
頭盤係龍蝦肉釀雲吞(白汁底)~好吃;
再黎龍蝦湯,夠熱,雖然冇龍蝦肉,湯味濃郁,一流;
食過翻尋味,值回"票價"!

2005-11-12 3 views
今日同朋友仔去食生日飯! 之前上o黎openrice 找一些好d的店. 本身諗住去Eden度食, 點知預早一星期訂位都無位, 左度右度...最終決定試吓這一間. 訂位時已經事先同服務生說需要訂B.day cake及窗口位.到咗今日, 一去到. 門口的服務生有禮貌地問我有否訂位, 我說已訂了, 她便帶我和朋友仔去已經預備好的位置, 那個位置可以清楚地看到對面海, 而且還有令人覺得舒服的音樂及歌手唱歌. 我們點了一個鴨胸, 一個黑豚肉及兩杯有些微酒精的飲料. 鴨胸味道唔錯, 黑豚肉就好像過熟了一點. 吃到尾聲時, 朋友仔想去一下洗手間, 我便和服務生示意可以上B.day cake. 朋友仔剛從洗手間回來, 突然奏起生日歌, 朋友仔當然還未知發生什麼事, 因為一直都有音樂播放. 直至B.day cake由服務生拿到朋友仔面前, 還有那位歌手站在朋友仔面前唱出生日歌, 朋友仔都不知幾開心. 我也十分滿意他們的安排, 在此我十分感謝他們令我和朋友仔吃了一餐開心及難忘的晚餐. ^_^
2005-09-22 9 views
(20/9/05)重要的日子, 男友安排來吃飯, 是給我一個驚喜。環境當然好romantic, 有人彈琴, 有sea view, 但唔知係窗玻璃蒙, 或是有點下霧, 所以有一點點不足啫!一坐落有籃麵包, 都ok啦。二人套餐$830, set左, main course係牛排, 無得揀, 所以選擇散叫。蕃茄湯─好鮮的蕃茄味, 碟邊放一片薄烘多士, 非常香口, 味道香得像蝦片。露筍忌廉湯─湯中間放左件,好多唔知什麼材料,整碎做成的圓形厚片,好味! 個湯係忌廉味重左小小。帶子雜菌青豆天使麵─麵的周邊, 圍左5粒好大的綑住巴拿馬火腿的帶子,好鮮甜; 青豆汁有點酒味,好特別; 麵就中規中矩。鱸魚唔知什麼(個名太長)─件鱸魚好厚,但煎得相當o岩岩好! 我不嬲覺得鱸魚好"鞋"唔好食, 但哩度煮得甜到好像銀鱈魚咁香咁鮮甜, 真是唔捨得食啊! 墊住魚底, 有d好細粒好細粒的飯, 也相當唔錯。最後叫左檸茶&檸水, 上左碟兩片好硬的杏仁曲奇, &兩粒朱古力。雖然今餐無食甜品, 但已相當滿足了。結論:哩度煮海鮮好得!
結論:哩度煮海鮮好得!
2005-04-12 5 views
商務午餐, 對方包了一間向海VIP room, 重佈置到好靚, 有心思! 共十多人一起午餐, menu $250/位, 十分之抵啦, 如果包房真係咁o既價.我選了的menu包括:1. 露筍忌廉湯, 杰左d.2. Halibut with Grilled Vegetables. 魚肉有d奇, 竟然滑到似喱o既, 但味道不及伴碟的菜, 黑醋汁運用奇佳!3. 焦糖燉蛋伴雲呢拿雪糕, 我的最愛! 好彩之前冇食得太飽o者~見到出面的Lunch buffet人頭湧湧, 好彩我唔係坐大廳o者. 開開心心、清清靜靜傾計傾左3小時, 又要趕去下一場high tea lu!

我選了的menu包括:
1. 露筍忌廉湯, 杰左d.

2005-01-30 3 views
一位好好o既朋友,無論咩時候都好幫我好關心我,所以一出bonus就請佢食飯~ 我本來想去Vong,但佢提議o黎依度,我到最後先知原來佢有VIP card, 想幫我慳荷包~ 好感動~我o地坐o係窗邊位,27樓suppose個景好靚,但係當晚太大霧,白濛濛一片,有d失望~兩個人order o左:Salmon Combination ($168) - 有五種唔同做法o既三文魚: 香草醃三文魚,三文魚他他tartare,三文魚醬rillettes,煙三文魚,椰香醃三文魚~ 當中我最鍾意香草醃三文魚,三文魚o既鮮味好濃,而香草令佢更特出~ 但朋友就最鍾意個椰香醃三文魚~ 以上五款就咁食好正,反而用o黎伴住食o既雜菜俄羅斯班戟(vegetable blinis,幾好味)同麥包就變得有d多餘~ Sauteed foie gras on caramelized apples ($198) - 兩大件煎鵝肝,用兩塊芝麻酥餅隔住,Caramelized apples放底~ 以portion o黎講算抵~ 只用薄薄o既麵粉都煎到個鵝肝外脆內o岩o岩熟,手藝算唔錯,肝味我就覺得只係一般,朋友就好鍾意~ 伴菜o

兩個人order o左:

Sauteed foie gras on caramelized apples ($198) - 兩大件煎鵝肝,用兩塊芝麻酥餅隔住,Caramelized apples放底~ 以portion o黎講算抵~ 只用薄薄o既麵粉都煎到個鵝肝外脆內o岩o岩熟,手藝算唔錯,肝味我就覺得只係一般,朋友就好鍾意~ 伴菜o既煙鴨胸沙律唔錯,煙鴨胸好香~~

Roast Rack of Australian Lamb ($288) - 要medium rare~ 羊味好濃好正,煎o既火路都好好~ 但落鹽太集中於一個地方,一咬落去鹹到想喊,好彩其他地方無問題, 配埋個sage sauce好正~ 伴碟o既鮮黃菌意大利飯(wild chamterelle risotto)好香好好味,但實在太漏,食o左兩啖無辦法再食....

Pan Seared Loin of Venison ($288) - 朋友好耐之前食過,記得黃猄 肉係鞋o既~ 但見咁耐無食,又想試o下~ waiter話肉味濃又tender,即管試試~ 結論係.....唔好食....... 肉係tender & juicy, 但肉味怪怪o地,唔係唔濃,但唔係香同可口o個種濃~ 都係食牛肉算喇........... 反而伴菜o既南瓜煙肉煎餅仲好食~

Double Espresso - 又係普通black coffee.... 又係大部份酒店o既通病....

Cappuccino - 好淡.... 同上.....

最後係送o既朱古力同什果朱古力tart~

加埋一支大o既Evian($80),同埋自攜紅酒收o既cockage($230), 一共$1483, discount後$986.40~ 食物算係唔錯,但可以更好~

Service算好,但唔夠helpful~

個bar就o係餐廳牆後面,可以聽到有人唱歌,正~

Photo Album of Riva: http://community.webshots.com/album/262104646tdtWIw
2004-12-27 10 views
假期最後一天, 早上還要回公司打點一些雜務, 中午時半悠閒的約同太座來一個舒服的午餐, 這次選擇的餐廳正在酒店的頂樓位置, 窗外風景可以由整個維園一直望到對岸的尖沙咀碼頭, 相信黃昏時的風景會更加迷人. 隨便點了兩個商務套餐, 自助餐前菜選擇不太多, 生蠔和刺生味道口感一般, 鮮蝦新鮮爽口, 其他前菜亦只不過不失; 太座的主菜點了羊肉串燒, 羊肉肉質鬆軟, 但味道過於輕清, 不帶半點羶味, 伴隨的埃及米味道不錯, 但略嚴有點油濟. 自己點了一個牛柳配洋蔥梅洛汁, 牛柳肉味香滑肉質柔軟, 比羊肉串來得出色, 洋蔥梅洛汁味道可口. 點了一杯House wine 味道不錯, 但好像和牛柳的味道有點格格不入.主菜過後, 再到自助餐桌前選擇甜品, 味道一般; 最後來了一杯黑咖啡作為午餐的結尾, 咖啡味道輕清. 服務有禮貌, 環境舒適. 有機會再來一試晚餐和欣賞一下夜景.參考資料:正價套餐$210 一位, Prestige Club 會員免費, 所以結算時兩個套餐連house wine 合共約$315開瓶費: $250 (Prestige Club $230) Riedel 大紅酒杯House

參考資料:

House Wine: 智利紅酒赤霞珠, $58 一杯
2004-11-12 8 views
20041111 9.30pm見完客朋友約飲o野, 但係我又未食飯(佢食o左), 叫佢揀個地方佢有得飲時我又有得食.* 朋友食- starter要帶子三文魚卷蘑菇撻($198), 我食o左兩小舊, ok啦.* 我食- main course, 煎盲魚曹芒果意大利雲吞拼翡翠豆苗($2XX) ...... 有如食中菜一樣=_=* 我飲- mango delight mocktail($65), 果汁一杯.* share 食- chef signature dish - chocolate cripsy roll+vanilla 雪糕+雜啤梨($98) ....... signature dish 係得條春卷叫做ok, 唉......另有一兜完全唔熱兼相當難食麵包一大堆.咋咋林食完嚮lounge 果邊再飲, 佢食cigar 我抽煙, 一人一杯house red. by the way, 見到陳任都係食客之一.埋單唔知幾錢.
20041111 9.30pm

另有一兜完全唔熱兼相當難食麵包一大堆.

埋單唔知幾錢.

2004-08-30 2 views
20040829 8.30pm2人晚飯,食o左-*appetizer (1) - 鵝肝配蘋果汁o甘啦,失敗啦,煎到鬼o甘熟*appetizer (2) - 煎鴨胸配牛油果南瓜呀o甘,o吾錯,不過得好少lor* 我食seabass 配煎意大利雲吞兩粒- 個汁幾好,* 朋友食越南春卷皮三文魚o吾知夾咩,佢話都o吾錯*1杯可樂+1杯Lime Soda,杯Lime Soda 好怪味service幾好,除o左有個waitress 慢o的手腳啦不過,裝修我覺得一般,但係靚view,27/F無遮掩180度海景+ 園境
20040829 8.30pm

2人晚飯,食o左-
* 我食seabass 配煎意大利雲吞兩粒- 個汁幾好,
* 朋友食越南春卷皮三文魚o吾知夾咩,佢話都o吾錯

2004-06-30 74 views
Executive lunch is good at this price:Soup, Appetizer, Dessert are buffet style.pick 1 main course from the list. (e.g. lamp rack, jumbo shrimp, spagetti, omlette etc..)about $250 per personSuperp view of Vitoria Harbour.
about $250 per person
2003-12-30 49 views
environment - grand<br />food - excellent but small portion<br />service - excellent<br />price - reasonable for a hotel rest.<br />$100-$150 for a appetizer<br />$200-$300 for a main course
environment - grand<br />
service - excellent<br />