油麻地佐敦一帶就像是出土文物的發源地由果欄, 戲院, 舊警署至玉石市場至今都散發著歷史氣息而在關於食這方面代表有寫在外牆的醬油廠大名, 街口轉角的舊式茶餐廳, 舞廳等等但原來還有不可遺忘由第二次世界大戰才引入的廣東麵之首-雲呑麵今天來到油麻地佐敦放空逛, 走到上海街的一間麵店被「三毫子雲呑麵」六個字吸引著, 立即憶起家父說過小時候三毫子搭的士...回過神來, 店員已經在門口叫我入去試一試雲呑麵憑着好奇心及不好意思推搪的情況下就踏進店內本來就比較喜歡食鳳城水餃, 於是叫了一碗雙併麵剛好下午茶時段, 可以加$2 有一杯羅漢果茶, 本來不打算叫飲品也被動搖既然羅漢果對身體有益, 能止咳化痰潤肺, 就試一杯吧意想不到這杯$2的茶, 熱乎乎之餘, 色水與味道都絶不是敷衍之作, 味道甘甜正餐來了。先試湯底, 由蝦頭, 蝦殼, 大地魚骨煮成, 對腥味敏感的我嚐到「香, 甜, 清, 鮮」在腦海裏的梘水味沒有出現, 還以為粗幼麵一定有梘水味原來幼麵是加入鴨蛋打制而成, 稱為鮮蛋麵, 口感既軟熟又更彈牙一般麵浸了湯一陣子都會變腍, 但這個碗我起碼放了五至七分鐘才食, 麵質依然爽彈雲呑裏蝦的比例佔大多數,
油麻地佐敦一帶就像是出土文物的發源地
由果欄, 戲院, 舊警署至玉石市場至今都散發著歷史氣息

今天來到油麻地佐敦放空逛, 走到上海街的一間麵店
被「三毫子雲呑麵」六個字吸引著,
立即憶起家父說過小時候三毫子搭的士...
回過神來, 店員已經在門口叫我入去試一試雲呑麵
憑着好奇心及不好意思推搪的情況下就踏進店內
本來就比較喜歡食鳳城水餃, 於是叫了一碗雙併麵
既然羅漢果對身體有益, 能止咳化痰潤肺, 就試一杯吧
正餐來了。

在腦海裏的梘水味沒有出現, 還以為粗幼麵一定有梘水味

水餃雲呑麵
雲呑裏蝦的比例佔大多數, 咬開來看都是蝦, 一問之下原來蝦肉是虎蝦, 而豬肉佔的比例只有兩成
既有豬肉甘香及肉汁亦有爽口的蝦, 也有由大地魚磨成的粉, 配上薄滑的雲呑皮, 一絕

鳳城水餃, 形狀非厚而長, 每口都咬得到木耳, 荀尖, 花菇, 鮮蝦等爽口食材
除了雲呑麵, 我還叫了一碟鮮牛肉腸
以石磨米漿做腸粉, 薄而嫩滑, 米味還很重

用鮮牛肉做餡, 牛肉味濃而鮮, 配上芫荽提味
芫荽鮮牛肉腸
離開前經過麵檔出餐的窗口, 看到所有碗都疊得整整齊齊, 很有條理
師傅就只有一個, 但出餐時間不長, 可見是熟能生巧吧
走出店舖一殺, 就像踏過了隨意門, 所有都回到現實
現今世代, 哪裡還有像這店仍堅持原汁原味?

**後話, 食完麵都不覺口乾, 這真是沒有味精

2017-02-18
$118 (Tea)
水餃雲呑麵
芫荽鮮牛肉腸
3K
2017-02-19 417 views
三毫子一碗雲吞麺,想食就要回到六十年代了。現在的雲吞麵閑閑地四,五十元一碗,算是奢侈品。對女仕來說一碗足夠飽肚,但男仕的話起碼兩碗才夠,分分鐘一百元埋單。聽聞佐敦有一間稍有名氣的雲呑麵店,橫掂順道經過一於去試一下。雲吞麵必食之選。先嚐湯底,鮮甜可口,相信全冇味精因食後沒有口渴感。麵條入口己感爽脆,比坊間一般又爽兼彈牙,最重要冇鹼水味。細細粒的雲呑,灑上了蝦籽份外香, 一囗一啖容易食,蝦隻鮮,弾。 整體水準真的不錯👍

雲吞麵
2017-02-18
$48 (Tea)
雲吞麵
2017-02-19 256 views
上海街一帶是舊區, 大多數都是小店經營, 食的買的都有, 有日一個人經過附近, 見到一間粉麵店標明無味精, 進店後, 店內傳出陣陣雲吞香氣, 最後我還是點了一碗生滾粥下午茶剛到, 職員更主動告知$2可以有羅漢果茶, 咁健康, 好過飲凍檸茶熱呼呼的羅漢果茶, 味道帶甘及第粥內有豬潤/豬粉腸/豬肚同海蝦肉丸, 粥內材料清洗得好乾淨, 海蝦肉丸味道重粥底是珍珠米及中國大米, 再加上乾瑤柱一起煮, 食入口粥底質感軟綿,鮮中帶甜還有這裡的粥會配上油條粒, 灑上蔥花, 就算粥凍左都唔會水汪汪,張力十足白粥當然配腸粉, 石磨布拉腸粉晶凝通透, 新鮮牛肉製, 與酒樓的牛肉腸味道不同, 牛味重, 加上腸粉灑上芝麻粒, 帶一份麻香這裡的碗碟採用了舊式公雞碗 雖然店鋪骨子, 卻充滿人情味, 進食期間眼見大多是老客人, 相信大家也懷念三毫子雲吞麵, 下次途經此地都要試試這裏的細蓉

熱呼呼的羅漢果茶, 味道帶甘

及第粥
牛肉腸
這裡的碗碟採用了舊式公雞碗
2017-02-18
$100 (Tea)
及第粥
牛肉腸
2017-02-07 191 views
雲吞麵的麵是鮮蛋面比一般的全蛋面香,因為用了尚好的和比較多的鴨蛋。麵體好吃,爽口彈牙。湯頭頂呱呱,大地魚的香氣,而且可以安心飲用,沒有味精。雲吞也不錯,但我覺得蝦子太大隻,不夠傳統。肉丸亦不妨試試,一流。
2016-10-19 800 views
[ 三毫子] 雲吞面? 對於80後的我, 講真係冇可能見過/食過行經佐敦不經意發現呢間自稱不加味精, 而且仲用大地魚做湯底............就試一下係唔係先店內全用上木做的台凳, 連筷子都有竹筒裝著好懷舊~餐點了 牛肋河, 水餃粗面同芥蘭佢話佢地做雲吞係最出名, 但.............我諗水餃都是一樣料吧碗面黎到第一刻一定要試試湯底吧 ( 姐姐沒有如給予匙更, 只好拿起碗渴囉) 湯果然是大地魚做的, 好清好甜~ 真係冇飲味精湯感覺還加了少量韭黃( 通常大多都都是蔥花 )即時加分中式面沒韭黃就不是中式面 (自己覺得~哈)講一下配料先:水餃真係用上大大隻虎蝦做餡, 好有口感又爽好牛肋朋友說夠淋, 好重膠質, 都不錯!總括黎講都有70分我個人覺得係要支持一下小店但在佐敦食一碗面要成HK$58.....應該可以會有更多選擇!
[ 三毫子] 雲吞面?

對於80後的我, 講真係冇可能見過/食過
店內全用上木做的台凳, 連筷子都有竹筒裝著
好懷舊~
牛肋河
餐點了
牛肋河, 水餃粗面同芥蘭

湯果然是大地魚做的, 好清好甜~ 真係冇飲味精湯感覺

還加了少量韭黃( 通常大多都都是蔥花 )

即時加分
中式面沒韭黃就不是中式面 (自己覺得~哈)

講一下配料先:
水餃
真係用上大大隻虎蝦做餡, 好有口感又爽好

牛肋
朋友說夠淋, 好重膠質, 都不錯!
總括黎講都有70分

我個人覺得係要支持一下小店

但在佐敦食一碗面要成HK$58.....
應該可以會有更多選擇!
2016-10-15
$60 (Lunch)
牛肋河
2016-10-13 532 views
師傅系詠春宗師葉問徒孫,不教功夫煮云吞麵,真正可以一個打十个。先试细蓉($38),有四粒云吞,湯夠熱,麻油香四溢,麺非常有弹性姐姐極力推介净水餃,埋单才知$68,贵,但好吃!飲了杯罗漢果茶($20),勁甜,解味精一流!
姐姐極力推介净水餃,埋单才知$68,贵,但好吃!
飲了杯罗漢果茶($20),勁甜,解味精一流!
细蓉
2016-10-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
细蓉
太過份。88蚊义燒撈麵但同店中相片兩回事,照片上是油光亮亮無過多染色的半肥瘦梅頭叉燒,但實物卻只係紅當當乾柴柴的豬肉乾撈麵。仲要份量少,女子食量都唔夠。廿蚊杯羅漢果茶無羅漢果味及色,只係黃糖水。店內標明不含味精,但食完個口好乾。話大地魚做湯,但只有少少味。絕對唔好去。不知所謂!

不知所謂!
行過見佢以懷舊口味做招牌,咪入去試下,睇下 d 價錢一 d 都不街坊價, 一踠雲吞麵要$58。老闆娘不停話他們用靚材料,咪叫左牛筋撈麵-牛筋夠林,味道一般,麵太硬身; 淨雲吞: 蝦細粒,不似鲜蝦,無鮮味,雲吞混入豬肉,調味重; 0魚球粥:魚球味道一般,無鮮味,加左調味不腥; 腸粉:失敗之作,痴筷子; 上湯蘿蔔: 得一個咸味,加杯飲料。埋單2百多元。最慘食品質素超級一般,超重味精,食完口渴了幾小時。。
2016-04-04
去完永安,行過上海街,見呢間鋪無人無餐牌但又貼滿鱔稿,膽粗粗試下。入到去,成鋪都係食物相貼在牆上,於是照圖叫了想食的,牛肉腸、艇仔粥、油條。1.牛肉腸: 嘩,未食過咁難食的腸粉,又鞋又無米香,早知早少少睇Openrice,下面個個都鬧,份量仲要好少。2.艇仔粥: 細細碗,料好少,粥底正,花生唔脆,瘦肉少得可憐。3.油條:就黎食晒,油條先來都知大獲,一睇,呀,已剪開,得果少少,仲要好幼好黑,明顯係翻炸,又一次唔睇Openrice既後果。食到半天吊,埋單算數,一睇張單,我話無計錯下,$108蚊?個疑似老板娘話岩呀無錯,跟手我叫佢拎個餐牌睇! 嘩$40幾蚊個粥,$40幾蚊個腸粉,$18個油條??大佬我食開圓方正斗都唔使咁既價錢。我無同佢吵,照埋單走,無下次。性價比太差,如果係$10幾蚊碗粥果D粥鋪就OK,$40幾?係咪最少有番咁上下份量先?太少啦。

食到半天吊,埋單算數,一睇張單,我話無計錯下,$108蚊?
大佬我食開圓方正斗都唔使咁既價錢。

2015-06-01
2015-04-16 1331 views
點左雲吞麵,魚腩粥及炸兩。麵質一流,更勝米芝蓮级別的何洪記; 雲吞裡有放磨碎的大地魚,啖啖鮮味。全店只有兩父子打理,父親做廚及洗碗,兒子打理樓面及收銀,所以千萬不要介意連茶水都無一杯。我下次去會試下他們的水鮫。
2015-04-14
$60 (Lunch)
  • 雲吞麵
近期有啲人吹捧,但負評都有幾個,試下無妨。到店發現很多客慕名而來。一次㸃晒雲吞,水餃,大地魚蝦膠猪肉丸。碗麵一上枱就知唔夠細心,雲吞冇放係麵下面,送到枱麵已經有D浸淋左,同埋係銀絲麵,過幼很快就唔彈牙。可能無味精,味道總係淡淡,水餃無旺角麵家好味,冇爆汁。湯底夠鮮甜不過如果落埋蝦子會香D。肉丸太細粒,冇口感,不過味道幾好。
近期有啲人吹捧,但負評都有幾個,試下無妨。
到店發現很多客慕名而來。
一次㸃晒雲吞,水餃,大地魚蝦膠猪肉丸。
可能無味精,味道總係淡淡,水餃無旺角麵家好味,冇爆汁。
湯底夠鮮甜不過如果落埋蝦子會香D。
肉丸太細粒,冇口感,不過味道幾好。
雲吞,水餃,大地魚蝦膠猪肉丸麵
2015-01-22
$78 (Lunch)
2014-10-25 1329 views
一看餐牌, 十居其九的客人也會有點驚訝, 為何在上海街吃碗雲吞也要差不多要HKD40...在一些老字號吃也不用此價錢.再看 淨水餃居然要成HK48一碗, 敢收這價錢, 那就真的不可不點. 靜等食物時, 發現其他食客在大談那裡有好吃的雲吞麵, 初以為他們全是認識的, 再聽下去原來全是食家, 有要求之人, 大家都覺得這店的食物全港數一數二, 有一枱的客人是來是廣州的, 覺得全廣州最好吃的雲吞, 也不及此店......嘩! 難道這是打手黨聚腳點?正在疑惑之際, 水餃來了.  喝一口湯, 嘩嘩嘩! 清甜得很, 非常順喉, 大地魚味濃, 還有點甘甜味, 想必是加了羅漢果, 忍不住又多喝兩口     水餃的木耳很爽脆, 蝦很彈牙, 和豬肉的比例恰當, , 餃中的湯汁超鮮甜, 一吃便知用料新鮮, 各種味道配合得宜, 鮮味裹著整個舌頭, 整碗水餃就是用心製作, 十個讚! 再看看每枱食客大都點了豬手, 今次有點飽, 吃不下了, 下次再來補回這次錯過了的美食

再看

2014-10-24
$48 (Dinner)
2014-09-15 1009 views
某天看到一些報刊雜誌介紹這間三毫子的雲吞麪店的歷史很吸引,一直想試試。這天放工後揸車到這裡賣了個外賣店內裝橫簡潔牆壁上掛上三毫子的故事作招徠。雲吞麪賣相和餐牌上的差不多,餡料以大部分的爽口的鮮蝦加點肥瘦豬肉的油香,剛好一口一顆。大地魚熬出的湯底很香分開另外上,麵條是自家製的,吃來彈牙。菜芯算新鮮不過份量偏少。
Other Info. : 外賣盒每個計算$1一個
2014-09-11
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2014-08-26 1173 views
平時懶寫食評的我, 今次真係不吐不快。同朋友買完海味見肚餓, 朋友提議去食雲吞麵, 聽說早陣子某份報紙介紹, 一直都好想試。去到門口, 朋友記得有下午茶時間, 於是我入去前打電話問一問, 就算無都唸住試。  我禮貌地問接聽電話那位女職員是否有下午茶, 因為朋友記得曾經門口位置有張下午茶既餐牌張貼過。  估唔到, 女職員竟然用一種極差既態度回應: 小姐, 以前有唔代表呢家有。  呢d係咩服務態度黎架, 如果得我自己一個, 一定唔會試。  眼見朋友好想試, 而且餓到無力, 唯有忍住氣, 即管試一試有幾好食。全店只得一個老師傅同一個女職員 (應該就係毫無禮貌的那一位), 座位數目不多, 面積不大, 食客只有1-2個, 但有種無形的壓迫感, 坐得不太舒適。等咗一陣, 雲吞麵就到啦。麵既份量好少, 仲帶點梘水味。 湯只係飲到好淡好淡既大地魚味, 雲吞亦都只係一般水準。正所謂唔試唔心息, 朋友同我一致認為, 以$32既價錢, 食麥文麥奀好過。
平時懶寫食評的我, 今次真係不吐不快。

等咗一陣, 雲吞麵就到啦。
麵既份量好少, 仲帶點梘水味
。
湯只係飲到好淡好淡既大地魚味, 雲吞亦都只係一般水準。

2014-08-15
2014-08-19 951 views
中午行上海街專門過來食。舖位好細,但出品好正。大地魚熬製湯底,清淡,唔咸。好多雲吞面嘅湯底都咸到飲唔落。麵做得好好。雲吞大細剛好,鮮蝦兩隻,瘦肉同鮮蝦比例剛好,好好食。價格比其他舖要貴少少,$32一碗鮮蝦雲吞面,$29一碗淨麵。但係味道好,值得去食。菜心貴,$15得六七條菜心。醬油據稱「自家調製」,味道幾好。
中午行上海街專門過來食。
舖位好細,但出品好正。

大地魚熬製湯底,清淡,唔咸。好多雲吞面嘅湯底都咸到飲唔落。
麵做得好好。
雲吞大細剛好,鮮蝦兩隻,瘦肉同鮮蝦比例剛好,好好食。
2014-08-19
$47 (Lunch)
  • 鮮蝦雲吞麵