2018-05-26 298 views
經過門口見有蒸腩片午餐即時流晒口水,一坐低就即order啦,亞姐話要等十五分鐘,我呆左一呆,咁耐,問返佢你即蒸㗎,佢答係,我心想午餐都即蒸,,正。再望吓呢度有羅漢果水飲,good,腩片一到食完一半先記得相機食,正正,本來想叫多個凈水餃或雲吞但太貴了成五十蚊,問佢有無細份量,佢話老闆唔肯做喎,留下次再試
蝦醬蒸腩片
蝦醬蒸腩片
呢期去九龍站開工,下晝搵野食都係行番佐敦個邊多選擇啲!本身想搵一間粥店,黎左呢間千家客,發覺原來呢度最耍家係雲吞麵!一於轉揀佢!望價錢個陣覺得唔平呢,食完就知點解貴一截。我叫左大用。(細用 38蚊,大用 48蚊)黎到既係配有蝦子既麵,賣相幾唔錯!一黎飲啖湯,清,唔會重鹼水味,其實可以話啖左啲。再黎食啖麵。好滿意!確實高質過其他食開既幼麵。幼身得黎又彈牙,食落有麵香,口感十分好。雲吞。係皮薄餡靚!佢唔係大大隻,但係蝦肉彈牙,豬肉唔粉,皮薄透光。菜。就連啲菜心都覺得高質,乾淨冇一點點,個芯又好食。湯比較啖,所以有另外夾麵點醋食,發過佢夠清既湯底下,佢啲麵點醋食就非常夾!雖然係高價,但係佢deliver到高質既食物!推介!同場仲有外國人黎,指定要雲吞,可能餐廳本身都有啲名?
呢期去九龍站開工,下晝搵野食都係行番佐敦個邊多選擇啲!

望價錢個陣覺得唔平呢,食完就知點解貴一截。

大用

我叫左大用。
(細用 38蚊,大用 48蚊)

黎到既係配有蝦子既麵,賣相幾唔錯!

一黎飲啖湯,清,唔會重鹼水味,其實可以話啖左啲。
菜。就連啲菜心都覺得高質,乾淨冇一點點,個芯又好食。

雖然係高價,但係佢deliver到高質既食物!推介!

同場仲有外國人黎,指定要雲吞,可能餐廳本身都有啲名?
大用
2018-03-03 210 views
第一次光顧,眼見雲吞麵個樣唔錯就試試一碗大size(後悔..),叫來的雲吞麵外表買相唔差,大大粒雲吞上面放上蝦子(雖然唔係傳統既size)麵相也正常。一起手飲啖湯,真係呆咗,無乜味好似水咁,雲吞鮮蝦又無味,𥚃面豬肉又無乜味...麵口感可以但都係無乜麵味。老實講$48碗咁既價錢,我寧願行多六七分鐘去食麥乜記...FIN

FIN
2018-02-04 214 views
見到食評講到好正,我就即管特登去試,見到餐牌一打雲吞要$98,足足貴過我至愛嘅沾仔記雲吞一倍,所以我都要提高番要求。我叫咗一碗雲吞牛腩河($48+10),一送到枱上,就聞到濃烈嘅蝦子味,雖然我唔係特別鐘意蝦子,都真係覺得好香,至於主角雲吞,大小適中,蝦都是原隻,沒有甚麼特別,湯底韮王味濃,如果唔理價錢,都係一碗好味嘅雲吞。另外,一杯羅漢果茶要$20,冇乜特別,甜甜哋,好彩係送嘅,要錢的話我就唔會叫整體而言,下次路過都會去食,但唔會特登去食。

整體而言,下次路過都會去食,但唔會特登去食。

2018-02-01 160 views
這裡的雲吞麵 與知名食店麥X記賣相不一樣 但我就是特別喜歡 雲吞不是在麵下 而是放在麵上 還灑上勁香的蝦籽 最好的是跟少少菜芯 不用額外加錢叫油菜 餐牌雖然沒有寫,但原來叫一碗麵還有羅漢果茶送。

餐牌雖然沒有寫,但原來叫一碗麵還有羅漢果茶送。
2018-02-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2017-11-25 170 views
對雲吞麵有種-情意結記得細細個 爸爸經常買雲吞麵做宵夜比我地食 今日同同事傾開呢啲回憶 放工同事就帶左我去呢間有多年歷史-千家客店舖細細 感覺環境舒服再望一望餐牌 有好多選擇 當然最後我叫番最愛嘅-雲吞麵啦個湯底清得黎有小小大地魚味,感覺幾好,因為魚味太濃的話會腥,我就唔係咁鍾意雲吞大小適中,一口一粒,夠哂正宗,味道亦幾好,蝦夠鮮味面就唔算太彈牙,都有中上水凖,整體碗麵有85分,值得一試!最後想推介一下個下午茶,$33連飲品真係超値!
對雲吞麵有種-情意結

店舖細細 感覺環境舒服
再望一望餐牌 有好多選擇 當然最後我叫番最愛嘅-雲吞麵啦
雲吞大小適中,一口一粒,夠哂正宗,味道亦幾好,蝦夠鮮味
面就唔算太彈牙,都有中上水凖,整體碗麵有85分,值得一試!

最後想推介一下個下午茶,$33連飲品真係超値!

2017-11-18 132 views
俾佢門口寫住三毫子起家,再加上下午茶碗麵$33,吸引左入黎。雲吞麵有蝦子,雲吞既蝦又彈牙,真係驚喜。牛筋腩夠林,麵都有水準。服務水平亦在中上,店員有禮貌。小店有水準,不過還望有人支持,唔係怕佢做唔住。
2017-11-14 156 views
搵左好耐終於搵到間鋪,原來都幾近廟街。我地叫左2個細蓉d麵好彈牙。另加姣子淨食,都仲有大大粒蝦一般料都有齊。一最後都係$140,兩個人食,抵到爆仲有環境雖小,但服務週到,老闆和街坊打成一片,有一番人情味。會再幫親。
雲吞
2017-11-06 152 views
雲吞麵都算係香港文化之一,我相信每個香港人百分之九十都有食過,香港差不多每條街都有好幾間賣雲吞麵,但正唔正宗就好難講。而佐敦呢間我就覺得好正宗!一般以為正宗雲吞麵一定好殘,但呢間絕對唔係!筷子都特別啲。雲吞啲蝦好爽口,我食過坊間啲雲吞麵,蝦好梅,而蝦都冇幾舊。但呢間每一粒雲吞差不多啖啖都有好爽口個蝦肉。而幼麵就煮得好彈牙,好好食。牛腩撈就係我朋友叫的,我試咗幾舊,我覺得牛腩唔會太肥,好好食。鐘意食豬潤嘅可以叫,超級好食,必叫。
一般以為正宗雲吞麵一定好殘,但呢間絕對唔係!

筷子都特別啲。

鐘意食豬潤嘅可以叫,超級好食,必叫。

2017-11-05 1711 views
星期六的下午,收工後會合了到佐敦shopping 的太太一同午膳,經過這間雲吞麵店,見門面大大個字寫着「懷舊三毫子雲吞麵」,對於懷舊食物特別鍾情的我倆便毫不猶豫入內一試。店舖不是太大,但環境都算不錯,椅子用上中式的圓凳,增加了一點懷舊的情懷。牆上掛滿了推介的食物。除了雲吞麵,還有很多其它選擇,但我們目標明確,不用多想便分別點了一碗大蓉及一碗細蓉。鮮蝦雲吞麵($48大)/($38細)甫上枱,已聞到濃濃的大地魚香味,面頭鋪滿蝦籽,雲吞粒粒飽滿,但個頭不大,非常欣喜它的賣相 - 仍然保留散尾的小金魚形態;在現時大多數奉行「快工出濫貨」的生意手法下,已很少見到「有尾巴」的雲吞了,皆因要散尾;雲吞一定要夠薄皮才成!蝦與豬肉的比例平均,沒有如大多數店家只一味多放蝦肉而豬肉只得一星半點,既吃得到蝦的鮮甜,也嚐到肉的甘香;而且這個豬肉一吃便知是新鮮貨色,肉香味濃!麵質煙韌爽囗,沒有鹼水味,原來店方用上全蛋生麵,難怪麵質這樣好;大細碗分别也幾多,看自己的食力來決定吧。見豬肉這樣出色,而且還有「空位」,就叫多一碗豬肉丸粥試試。豬肉丸粥($43)~肉丸嫩滑而富肉香,証明夠新鮮,吃着吃着還嚐到了另一種香味;有

牆上掛滿了推介的食物。

鮮蝦雲吞麵($48大)/($38細)

鮮蝦雲吞麵

見豬肉這樣出色,而且還有「空位」,就叫多一碗豬肉丸粥試試。
豬肉丸粥($43)~
肉丸嫩滑而富肉香,証明夠新鮮,吃着吃着還嚐到了另一種香味;有點似腐乳香,也曾問過侍應,不過她也不大清楚呢。
豬肉丸粥

上湯菜心($30)~
菜心新鮮又翠綠,配上上湯一起吃,已令我們停不下手來。
上湯菜心

價錢不貴,水準也不錯,可以考慮一試。
千家客
地址: 佐敦上海街164號
電話: 67387116
2017-10-21
$80 (Lunch)
鮮蝦雲吞麵
  • 豬肉丸
  • 上湯菜心
2017-11-04 516 views
地道傳統麵食, 我覺得係食極唔厭的東西, 好似雲吞麵咁, 間唔中就想隊返一碗, 今晚約左朋友黎佐敦買大閘蟹, 就揀左千家客食啦, 佐敦係一個好有本土氣息既地方, 如果有外國朋友黎, 都會帶佢地黎呢度行下, 食下地道野。先來兩杯羅漢果茶$20@ - 煲過羅漢果茶既人都知道個味, 呢個就係自己煲既味道, 似乎都無落糖果D, 好足料好純粹。京都炸醬撈麵$53 - 足夠多的醬汁, 味道好正宗, 少少甜, 少少辣, 有油潤感, 橙色的醬汁下, 包裹著肉絲和酸菜, 麵條爽口, 一切都來得剛剛好, 附上一小碗大地魚湯底, 清清地, 不過鹹, 可以飲晒。腩汁菜心$20 - 雖說是腩汁, 但個汁唔係咁簡單, 有薑、果皮、同一啲香料, 都幾有層次, 菜心大棵得黎又幾嫩, 保持翠綠, 幾吸引人食。淨水餃拼雲吞$68 - 睇落價錢有啲貴, 但又真係啖啖隻隻都好足料, 水餃比較大隻, 雲吞比較小, 兩者都有好新鮮爽口的蝦, 又有肉同其他配料, 用料新鮮, 水餃及雲吞皮夠薄唔會穿, 兩樣野都充滿心思, 食完好飽好滿足, 連個湯都飲埋。

先來兩杯羅漢果茶$20@ -

$90 (Dinner)
2017-10-29 92 views
麵店裏裝修有少許懷舊, 紅木枱櫈。一碗細雲吞麵$38,湯底夠入味, 係可以飲曬成個湯嗰隻。面頭加了蝦子粉, 聞起嚟香噴噴。如似水準嘅雲吞麵, 絕對可以放在中、上環區賣 50蚊一碗,亦不為過。
麵店裏裝修有少許懷舊, 紅木枱櫈。

一碗細雲吞麵$38,湯底夠入味, 係可以飲曬成個湯嗰隻。
面頭加了蝦子粉, 聞起嚟香噴噴。

2017-10-28 915 views
一些傳統的食物,貴在心機和食材成本上,有些小店我們不妨要支持一下 千家客位於廟街不起眼位置,門口放著廣告介紹''三毫子雲吞麵''的故事,原來他們店的老師傅做雲吞麵已經有五十年經驗 小店裝潢頗新潮,乾淨企理 食物款式橫多,主打廣東雲吞麵外還有生滾粥,粉麵、飯和小食等 下午茶很抵食$33包一碗指定的粉麵和飲料 友人點上了豬手麵,雖然是下午茶,但份量也不少,豬手有兩大件,豬手味道很入味,很腍!有入口即溶的感覺 薑蔥豬潤麵也是$33 一份有五片豬潤,豬潤大塊又爽脆無腥味, 嫩滑唔鞋口 !飲一口湯底,豬潤加上薑蔥和大地魚一起煮的湯底味道非常合拍,愛食豬潤的人士必要點上! 麵質爽口彈牙,麵略帶鹼水味就是廣東麵的特有味道 紅油四寶$80 少貴,不過非常值得,即叫即整的美味小食 未食已聞到陣陣油香,紅油四寶包括了炸雲吞、炸水餃、炸豬肉丸和魚丸 炸雲吞的皮炸得異常鬆脆,層皮不單脆,好味在帶點咸香,似食薯片的口感。炸雲吞炸水餃入面都是鮮蝦,當然好食,而意外是那炸豬肉丸,味道有點咸魚味,而且炸得剛剛好,令肉汁得以保存

小店裝潢頗新潮,乾淨企理

食物款式橫多,主打廣東雲吞麵外還有生滾粥,粉麵、飯和小食等

下午茶很抵食$33包一碗指定的粉麵和飲料

薑蔥豬潤麵也是$33
一份有五片豬潤,豬潤大塊又爽脆無腥味, 嫩滑唔鞋口

麵質爽口彈牙,麵略帶鹼水味就是廣東麵的特有味道

紅油四寶$80
少貴,不過非常值得,即叫即整的美味小食

2017-10-25 128 views
今日係佐敦見完客,就同同事一齊食個快晏,路過上海街見到千家客,見裝修都幾舒服,就入去試下。坐低睇餐牌,又好多選擇喎,又粥又麵,最後我揀左最傳統既雲吞麵,仲好細心有大小之分,岩岩成日話要減肥既女士。嘩嘩嘩!好耐冇食過咁傳統既味道,真係好多好多年前既味道呀!雲吞唔算好大粒,但勝在足料。最值得一提係個麵,勁彈牙!好似以前既竹昇麵咁!一定要試下!同事就食皮蛋瘦肉粥,完全冇加味精,但都好夠味,足料!另外同事就食牛筋腩撈,麵底就唔使講,正!牛腩就稍微唔夠林,最林d就好了!PS 希望香港再多d呢隻傳統小店,可以食返以前既味道啦!同埋,可以繼續偷食同事果份。哈哈!
去廟街除咗可以去睇到香港地道特色,仲有好多地度美食都可以係度食到,不過都要俾D心機先可以找到,不過除咗廟街外仲有吳松街同上海街一樣有咁多美食係度俾大家選擇,有時真係眼花撩亂唔知食乜好之際,唔經唔撞去咗一間有粥有麵又有特色小吃嘅食店品嚐,而食店係上海街同廟街隔離非常方便找到而餐牌種類大致有湯麵,撈麵,新鮮生滾粥,消暑下火湯飯,香脆小食同懷舊時令蒸飯等,而且口味有好多選擇,而我就點咗傳統口味鮮蝦雲吞麵(大)同香脆小食品嚐先來係鮮蝦雲吞麵,蝦子一粒粒已灑滿係麵上,而鮮蝦雲吞有六粒,先飲咗啖清湯入口鮮甜,再來梗係主角雲吞,入口滑嘟嘟粉皮夠晒薄之餘,又食鮮蝦爽口彈牙,肉粒嫩滑多汁食落真材實料,而麵條亦夠幼細,咁先食到傳統口味鮮蝦雲吞麵而香脆小食就點咗酥炸鮮蝦水餃併雲吞,每款各有4粒,上碟已見炸至金黃色,未食已知香脆可口,趁佢仲熱辣辣要快D食先得,凍咗會變得冇咁鬆脆,先食鮮蝦水餃咬落脆卜卜面層,內裏食到鮮蝦大隻又彈牙木耳爽滑同筍絲鮮甜,而另一款雲吞一樣炸得非常出色,入口食到豬肉粒香滑蝦肉爽口彈牙,記得點埋開胃醬汁食落更加滋味,最後飲番杯自家煲羅漢果茶中和一下熱氣,是日晚又食到地道傳統風味

$100 (Dinner)
  • 鮮蝦雲吞麵
  • 酥炸鮮蝦水餃併雲吞