聽完電台介紹,自然要朝聖一下。 雖然是茶餐廳格局,都要搭枱,但不得不讚,整體的環境衛生非常好,入座亦都非常快。我排第10個位,轉眼間10分鐘內就可以入場。作為一間網上名店來說,這個速度是非常之吸引的燒春雞:整體來說,肉汁非常多,雞的調味不錯,偏淡(我個人喜歡淡口味),但餐廳有提供雞醬及鹽供顧客自行點用,但不知是否人太多,雞皮沒有想像中那麼脆。 我今次揀咗薯條,體操新樹條,但感覺好似預先炸起。反觀旁邊那台,佢地係波波型薯條,看來是一水水的。 牛河:味道非常好,值得推介羅宋湯👍👍👍
聽完電台介紹,自然要朝聖一下。

牛河:味道非常好,值得推介

羅宋湯👍👍👍
2023-10-28
Dinner
  • 燒春雞配薯條
  • 羅宋湯
2023-10-27 570 views
還好,嗌咗個咖喱牛腩飯,有啲油𣲷𣲷不過大部份餐廳都係咁。賣點應該係好港式/價錢相對親民,灣仔可能越來越少卦。大概喺下午茶時間嗰陣時嚟到,所以可以坐窗邊,一路食嘢一路睇出面風景,又係幾爽。
2023-10-26
2023-10-26 565 views
呢間嘅燒春雞都幾出名,先前都堂食過係唔錯。今次外賣咗兩隻燒雞同干炒牛河。堂食個皮脆d,外賣唔算脆但個皮仍然好香,雖然得半隻雞,但係佢隻雞大,齋食雞都勁飽,雞肉都仲係夠熱同嫩滑,調味都好夠,唔洗點佢嘅椒鹽同雞醬。而配菜就叫佢轉咗做烚菜,都幾多下。另一份燒春雞set就叫咗薯條做配菜,但係薯條乾得滯好難入口,放棄。朋友話之前聽講個干炒牛河幾得咪試下,又炒得幾乾身,牛肉大舊又多件數,食落唔會太油,幾出色👍。

2023-10-26
Delivery
Lunch
  • 干炒牛河
2023-10-23 724 views
最近睇到好多關於薔紅燒春雞嘅介紹🧐後來先知原來身邊好多人一早就食過!嚟到見到幾乎係每檯必叫🐔🐔脆皮燒春雞 $86配菜可選薯條/沙律/飯/意粉上菜速度極快,侍應仲會提供埋手套方便用手食🤩呢隻燒春雞驚為天人‼️真正做到皮脆肉嫩!雞皮好薄好脆,雞肉嫩滑多汁🤤一撕開隻雞,仲熱辣辣出緊煙🔥啲雞汁keep住滴出嚟💦雖然係半隻雞但睇落好大份!另外有配泰式辣醬及淮鹽,但其實就咁食已經好夠味!薯條就正常發揮🍟呢個價錢真係無得輸!天呀 點解我哋相逢恨晚🤧-🫘維他奶紅豆冰 $22 (餐飲+$12)見到呢類特飲就忍唔住想試下~紅豆偏向完整及有顆粒感,係正常茶記出品維他奶嘅甜度令杯飲品整體偏甜~-薔紅 📍灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓推介指數:9.5/10🍽: 5/7/2023-#sik6faan6laa3中式
脆皮燒春雞

🐔脆皮燒春雞 $86
配菜可選薯條/沙律/飯/意粉

上菜速度極快,侍應仲會提供埋手套方便用手食🤩
呢隻燒春雞驚為天人‼️真正做到皮脆肉嫩!
呢個價錢真係無得輸!天呀 點解我哋相逢恨晚🤧
🫘維他奶紅豆冰 $22 (餐飲+$12)
見到呢類特飲就忍唔住想試下~
紅豆偏向完整及有顆粒感,係正常茶記出品
維他奶嘅甜度令杯飲品整體偏甜~
薔紅 📍灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓

推介指數:9.5/10

🍽: 5/7/2023
#sik6faan6laa3中式
2023-07-05
$50 (Dinner)
脆皮燒春雞
相信灣仔呢間出晒名嘅茶餐廳無人未聽過,灣仔區嚟講,佢第二出名唔知有無茶餐廳敢認第一🤣Anyway!J小編個朋友講咗好耐話想同我一齊嚟食,今次終於夾到時間一齊嚟試吓呢度個招牌燒春雞啦😍茶餐廳來講佢唔係地舖嚟,不過面積超大,一入到去就好明顯feel到就係港式茶餐廳嘅味道。自己搵到位坐低落單,然後啲嘢食好快就到了,就係好香港🤟🏼除咗燒春雞之外,小編當日仲見到隔籬枱叫鐵板嗰啲扒食,勁香🥲不過點都好啦,無食過呢度嘅燒春雞,唔好話你嚟過薔紅啦🤪

🐔脆皮燒春雞
🥛維他奶紅豆冰
Dinner
-以前路過灣仔就會食燒春雞🙌🏻今次咁岩去開灣仔就順便食埋~長期都坐滿好多人😆-脆皮燒春雞($86)可以配薯條/飯/薯仔沙律/意粉每次去都係必點招牌半隻燒春雞🐣今次就配意粉,意粉麻麻🫣下次都係配薯條好d🥹燒春雞真係好好食,味道同之前一樣咁好味皮脆肉嫩,好juicy╰(*´︶`*)╯♡肉質一d都唔乾😘帶埋手套就慢慢撕嚟食(*´∀`)♪如果覺得雞肉唔夠味,可以點椒鹽或者泰式辣醬😋路過灣仔,真係一定要試下🫶🏻好惹味😋-紅豆冰(+$18)味道正常,好多紅豆🫘-Name🏠:薔紅Rose KitchenLocation📌:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓(港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約5分鐘)價錢💰:脆皮燒春雞($86),紅豆冰(+$18)

以前路過灣仔就會食燒春雞🙌🏻
今次咁岩去開灣仔就順便食埋~
長期都坐滿好多人😆
脆皮燒春雞($86)
可以配薯條/飯/薯仔沙律/意粉

每次去都係必點招牌半隻燒春雞🐣
今次就配意粉,意粉麻麻🫣
下次都係配薯條好d🥹
燒春雞真係好好食,味道同之前一樣咁好味
皮脆肉嫩,好juicy╰(*´︶`*)╯♡
肉質一d都唔乾😘
帶埋手套就慢慢撕嚟食(*´∀`)♪
如果覺得雞肉唔夠味,可以點椒鹽或者泰式辣醬😋
路過灣仔,真係一定要試下🫶🏻
好惹味😋
燒春雞

紅豆冰(+$18)
味道正常,好多紅豆🫘

Name🏠:薔紅Rose Kitchen
價錢💰:脆皮燒春雞($86),紅豆冰(+$18)

燒春雞
2023-10-09 541 views
一有過開香港區,特別係灣仔,總是會想起黎隻雞,無論食過幾多次都好,入到餐廳就係只會叫黎隻雞食,你可以跟薯條,意粉或飯,配埋杯紅豆冰,寫緊食評都想食,記得行開嗰頭就去試下
一有過開香港區,特別係灣仔,總是會想起黎隻雞
,無論食過幾多次都好,入到餐廳就係只會叫黎隻雞食
,你可以跟薯條,意粉或飯,配埋杯紅豆冰,寫緊食評都想食
,記得行開嗰頭就去試下

2023-10-05 691 views
看完餐牌一大輪 後來還是跟著點了差不多一半客人都點的燒春雞😆但我是被配的茄汁意粉給吸引到😆因為我很愛這種懷舊餐廳才出現的意粉😆一來我就直接先把這個吃完🤣燒春雞一來的時候我感覺好像在吃炸乳鴿😆因為可以沾淮鹽吃🤣雞皮都很脆!而且雞肉都很嫩😋而且份量好大 我都吃不完😆但真的很讚👍🏻

• 燒雞
  • 燒雞餐
  • 燒春雞餐
2023-10-02 577 views
好耐冇黎到呢間餐廳黎食燒雞🐔今次經過灣仔就上黎食啦😋上到黎當然就係叫左燒雞食啦🤤個雞一上到黎熱辣辣好明顯係岩岩炸好出黎🥰用手meet 係好辣手同埋好多肉汁好juicy🤤食落去d雞肉都好嫩滑至於d皮就脆卜卜🤫加上雞本身都好夠味唔洗再點佢d醬黎食🤭但可惜嘅係佢嘅意粉碎上左😂食落個口感會差左🥺同埋得茄汁味🧐如果下次再食我會揀份量大d嘅白飯或者都係新鮮熱辣辣炸好嘅薯條🤭Overall黎講因為我都係想食燒雞所以都唔錯的👍🏻至於服務同環境就唔好要求咁多喇😂係灣仔區黎講都唔算特別貴🫡經過都可以黎試下🙌🏻味道:7.5/10價錢:7.5/10環境:7/10服務:7/10
味道:7.5/10
價錢:7.5/10
環境:7/10
服務:7/10
2023-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
好耐冇過海,今日出開銅鑼灣,黃金周周圍都係人,冇一間餐廳唔使排,諗咗陣,決定行去灣仔食薔虹。星期六晚7點,等10分鐘就有位啦,必叫就梗係燒春雞啦,我係為咗佢先嚟,生痱滋都要食,勁多肉汁,我最鍾意就係食個雞皮,脆卜卜。朋友叫咗個黑椒豬手,豬手皮都超好食,但我最鍾意都係燒春雞。埋單兩個人都唔使$200 ,記得薔虹未滿$200係唔收信用卡㗎,記得帶夠現金,唔夠都有八達通,或者再叫多樣嘢食夠$200啦🤣🤣🤣

2023-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$96 (Dinner)
2023-09-27 475 views
呢個星期嘅Family Day,我哋一家四口去開灣仔,咁當然要食餐好先再去玩啦💜朋友介紹之下,嚟到莊士敦道一間係一樓嘅茶餐廳。樓梯上去嘅環境同感覺已經好有年代特色了😊入到去,我哋好快就揀咗個卡位嚟坐。再望望餐牌,見到朋友極力推薦嘅食物 - 脆皮燒春雞 - 就係佢喇!朋友話係必試ITEM嚟架,咁梗係一試究竟啦!老公就揀左個鐵板雞扒配白飯,兩隻小魔怪就揀咗個常餐比佢哋SHARE脆皮燒春雞🍗🍗餐廳寫住燒春雞係佢哋餐廳「必點」之選!當然亦都就係我朋友嘅推介🉐可以選配茄汁意粉或薯仔沙律或炸薯條,真係好邪惡呀!哈哈哈我最終係揀咗薯仔沙律🥗講返隻燒春雞,嚟到個賣相已經好吸引!唔會炸得過火或者唔夠火喉,手撕嘅食法係佢哋推薦,所以餐廳會提供埋一次性手套比客人。雞皮燒得好香脆,撕開裡面肉汁仲會流出嚟,肉嫰而且夠味,真係推薦得無錯!絕對係必點呀!而個薯仔沙律係令我諗返以前細個「餐廳沙律」味道(而家已經唔多餐廳會整沙律了,有都只係沙牛菜之類)所以真係好令人回味又LAM LAM脷😋😋😋🥘鐵板雞扒配白飯煎得金黃嘅雞扒放上燒到熱辣辣鐵板上,再淋上黑椒汁,即時香味四溢呀!兩個小魔怪都即刻係咁索索索🤣🤣🤣雞扒係鐵板上K

脆皮燒春雞🍗🍗

🥘鐵板雞扒配白飯
煎得金黃嘅雞扒放上燒到熱辣辣鐵板上,再淋上黑椒汁,即時香味四溢呀!兩個小魔怪都即刻係咁索索索🤣🤣🤣雞扒係鐵板上KEEP住熱力,加埋黑椒汁真係好好送飯

🍲常餐:羅宋湯螺絲粉+腸仔火腿配多士
一向勁愛羅宋湯嘅大寶飲咗一啖個湯已經直豎姆指喇!因為個湯真係好足料,配螺絲粉又可以啖啖都飲埋湯。而跟餐仲配埋腸仔火腿,啱晒食肉獸細寶。值得一提係佢個多士唔係普通方包,而係丹麥酥呀!好有驚喜☺️
2023-09-18 658 views
以前學校係附近 經常都食今次再食 味道水準都keep 到今次食黯然銷魂叉燒飯偶然都會好掛住呢間冰室既黯然銷魂飯,兩隻流心煎蛋 撈飯食加上好肥美多汁 份量十足嘅叉燒,大大碗飯都可以食到!
以前學校係附近 經常都食
今次再食
味道水準都keep 到
今次食黯然銷魂叉燒飯
偶然都會好掛住呢間冰室既黯然銷魂飯,
兩隻流心煎蛋 撈飯食
加上好肥美多汁 份量十足嘅叉燒,
大大碗飯都可以食到!
份量雖然多,但質素差。order左魚柳鐵板餐,有兩塊,但沒魚味,黑淑汁尚算可以。魚柳肉質鬆散,外皮唔脆,一切就散開。而薯菜方面,薯條雖多,但偏幼身,冇口感可言,而菜就冇乜,得D菜粒,完全唔似薯菜。凍檸茶冇茶味,又冇咩色水,淡而無茶味。服務態度又其差,繁忙時間多客,理解要搭枱,請人坐埋一邊,都已經移動當中,但服務員喺我行嘅時候呼呼喝喝,多次吹人,又鬧客人行得慢。落單嘅時候又吹客落單,服務態度非常惡劣。

2023-09-08 835 views
今日同小朋友出開灣仔書展,即係諗起YOUTUBE有人介紹過呢間餐廳,終於有機會試到呢間人氣茶餐廳,好開心呀!呢到最出名係脆皮燒春雞,心諗一定係必點之菜!!今次同小朋友叫左二份燒春雞,一上枱已經聞到好香的氣味,心諗一定係即燒的佳品,小朋友見到都味蕾大開,最正係有手套供應比你,預咗你成隻雞用手撕開嚟食,個感覺好鬼正!!佢蘸料有椒鹽同泰式辣醬,烤雞係脆皮雞質地,撕開雞脾果陣,有好多雞油慢慢流下,令人垂涎欲滴,雞肉都非常嫩滑,就算係雞胸肉都唔會好鞋。薯條好多人話係唔熱嘅,可能我係下午茶時段,唔係喎!!新鮮炸,小朋友食到停唔到口喎。如果出開灣仔,真係值得再去的好地方。
如果出開灣仔,真係值得再去的好地方。
2023-07-18
$90 (Tea)
  • 脆皮燒春雞
以前同同事每個月都去,起碼兩三次,今日食完決定以後都唔使再去。加咗價都OK ,一個燒春雞套餐要$86, 加埋汽水就係 $96,話晒都比半隻雞你食,唔箅過份。但係薯條係返炸嘅,又硬又乾,牙肉都被插傷。隻雞炸到燶哂,都照俾人食,望吓個伙計,佢啋你都儍,行咗去。大家都在慨嘆,今非昔比,隔離枱兩個食客都同一感受,望住隻雞,只有大家你眼望我眼,搖哂頭,薯條食咗幾條,都係選擇放低。一句講晒,真無奈,無下次 ! 講完了。再見

2023-09-07
$96 (Lunch)