2019-09-13 60 views
在西貢已有兩間的人氣越南湯河店「Saigon Pho西貢越南真味」,一直深受食客歡迎,上年中殺出西貢,於九龍城開設第三間加盟店。今天相約朋友來試試加拿大的牛河味道。先來當然是火車頭牛肉鍋粉 $88,再以半價加配熱越南滴漏咖啡。材料有新鮮的生牛肉、牛腩、牛丸、牛柏葉及牛筋,份量十分大,每日用鮮牛骨熬製湯底,牛味清甜而不油膩,河粉細滑,配上九層塔、青檸和紅辣椒,十分美味。另點一個午市優惠套餐越式牛坑腩飯 $58,牛腩炆得腍滑入味,另半價點個特飲椰汁紅豆涼粉冰,非常划算。見牆上海報內的越南牛油雞翼 $68 好吸引,點一客來試試,上菜時香氣撲鼻,外皮非常脆身,雞翼大隻飽滿,若果可以少點油份更好,嘆住越式練奶咖啡,多食兩隻雞翼,跟友人享受舒適的午餐。

Other Info. : 註:鄰近樂富地鐵站,附近有咪錶泊位,九龍城廣場提供時租泊位
2019-09-11
$122 (Lunch)
  • 火車頭牛肉鍋粉
2019-09-11 1614 views
今晚同樣係屋企附近開飯,其實住係九龍城都未必一定要食泰國菜的,轉一轉食越南菜都唔錯ga! 位於獅子石道呢間越南餐廳小店價錢都幾經濟,一於試一試先...我同妹妹一人叫左一碗粉同一杯特飲!都係二百蚊有找!抵呀火車頭牛肉鍋粉 HK$88呢個招牌火車頭牛肉鍋粉嘅配料絕對不少,分別有生牛肉片、牛肉、牛丸、牛百葉、牛筋同蘿蔔等,再配以河粉,大大碗一定食得飽飽!鮮蝦蟹膏扎肉湯檬 HK$78另一碗鮮蝦蟹膏扎肉湯檬嘅配料同樣分量十足,有鮮蝦、扎肉、牛丸同蕃茄等,再配上檬粉及蕃茄湯底,食落酸酸甜甜,特別醒胃呀!椰汁涼粉冰 HK$28 (跟餐半價)奶茶涼粉冰 HK$28 (跟餐半價)特飲跟餐都享有半價優惠,夠晒冰涼解渴!抵飲

我同妹妹一人叫左一碗粉同一杯特飲!都係二百蚊有找!抵呀

火車頭牛肉鍋粉 HK$88

鮮蝦蟹膏扎肉湯檬 HK$78

椰汁涼粉冰 HK$28 (跟餐半價)
奶茶涼粉冰 HK$28 (跟餐半價)

特飲跟餐都享有半價優惠,夠晒冰涼解渴!抵飲

2019-09-09 43 views
九龍城📍一間性價比高嘅越南菜,雖然格局似茶餐廳,但食物質素不錯喔!上菜時間亦都好快⏰~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*⭐️鮮蝦蟹膏扎肉湯檬🉐 必點的! 湯底好有鮮味,配合番茄加上濃郁嘅蟹膏味道,份量亦都唔少,呢個價錢絕對係性價比高 $78 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*⭐️越式蝦餅🦐 口感彈牙,但略嫌🦐味沒有很突出。~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟overall scores: 7/10
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
⭐️越式蝦餅🦐 口感彈牙,但略嫌🦐味沒有很突出。
🌟overall scores: 7/10
2019-09-09 169 views
九龍城最多泰國同越南野食,今日就嚟試下依間啦我地好彩早到唔算好多人,隔左一陣已經滿座咁滯一見到幅相已經好想試,上枱即時俾啲香味吸引,首先試下佢個飯先,噢,黃薑粉味都幾重喎,亦都唔會偏鹹,又帶油香,而雞方面,雞皮爽口雞肉都保持到軟淋,佢嘅雞皮係會令你忍唔住送埋飯食,附上嘅醬汁酸酸辣辣,配雞肉都唔錯今日最有驚喜係依個湯,一飲落去即刻,好好味呀,勁濃蟹味,感覺佢用咗好多蟹膏熬製而成,每一啖都鮮味十足,當中佢嘅肉丸都要讚下,佢用肉碎再加埋其他配料搓成肉丸,但唔會散哂,味道方面亦醃得啱啱好,總括我十分愛依個湯檬,最後連湯底都俾我ko左~最後加埋兩杯食越南野必點嘅椰汁冰同青檸梳打,味道穩穩陣陣,不錯👍🏼
九龍城最多泰國同越南野食,今日就嚟試下依間啦

我地好彩早到唔算好多人,隔左一陣已經滿座咁滯
海南雞飯

鮮蝦蟹膏扎肉湯檬

今日最有驚喜係依個湯,一飲落去即刻
椰汁冰+青檸梳打

海南雞飯
2019-09-05 47 views
來到九龍城,這美食天堂,形形式式美食盡入眼廉,與爸一起,親子間便選了這間以越南菜聞名天下的西貢越南真味!1.咖哩牛腩飯: 黃咖哩的香飛撲鼻中,不刺鼻,令人食指大動,牛腩又諗身,有咬口,天呀!咖哩與牛腩已成絶配,永不分離了!老爸不禁大叫:"好好味呀!為何人天生衹得一個胃!"2.香芧豬扒檬粉: 經過持別處理的豬扒有脆香,脆香到令肉身柔軟,豬味濃,啖啖肉,異常興奮!檬粉又幼嫩,配上酸汁,好味到飛起了,也飽到上天靈蓋!3.龍眼冰: 清甜,清新,龍眼肉功不可沒,龍眼冰萬歲!4.椰汁綠豆涼粉冰: 本身我一直超like 椰汁,配上軟綿綿的綠豆,夾上涼粉,一併吞入食道,冰冷,爽口及超快樂感油然而生!親子間,在乎西貢越南真味也!

3.龍眼冰: 清甜,清新,龍眼肉功不可沒,龍眼冰萬歲!
親子間,在乎西貢越南真味也!
2019-08-30 51 views
今日同朋友行開九龍城傾生意, 見到呢間西貢越南真味都幾多人,同埋都想食啲河粉檬粉濕濕地。咁我叫咗個火車頭牛肉鍋粉,朋友就叫咗鮮蝦蟹膏扎肉湯檬。 飲品方面我就叫咗個凍越南滴漏咖啡與朋友就叫咗椰汁冰。碗火車頭牛肉粉真係大到不得了,仲抵食過日本拉麵,碗嘢有牛柏葉、牛肉、牛丸 、牛腩 、牛筋同 蘿蔔, 其實真係有啲似我喺加拿大食過嘅越南河粉。 D牛新鮮到不得了, 嫩口而且真係有牛嘅鮮味。 記住店舖有提供一啲辣椒我個人建議加兩粒辣椒就啱啱好。至於我朋友嗌嘅鮮蝦蟹膏扎肉湯檬, 嗰個蕃茄湯真係新鮮嘅,蕃茄我都食到佢啲核加埋蝦膏,非常之鮮甜惹味。 唔可以唔提佢個檬粉,粉非常之幼細,其他店舖都是冇呢啲咁幼細嘅粉,夾埋湯底十分抵讚!最後凍越南滴漏咖啡, 都係必試嘅飲品,咖啡非常之香濃而且奶味和甜味又啱啱好。 夏天飲番杯冰凍咖啡,真係十分之享受。 雖然椰汁冰我試唔到但聽朋友講椰汁冰都好好飲。如果有朋友行開九龍城嘅話一定要試下呢一間店舖,因為我覺得佢個水準真係非常好之餘,同你會體驗到加拿大越南粉特色!

• 火車頭牛肉鍋粉
  • 鮮蝦蟹膏扎肉湯檬
2019-08-28 62 views
九龍城出名多美食, 泰國菜大家當然就試得多, 但今次我光顧的是一間越南餐廳。這間越南餐廳頗特別, 因為他的原產地是來自加拿大, 所以你可能可以在這裏吃到加拿大的越南味。在這裏吃了個lunch set, 我點了一碗安格斯牛河, 加配一杯凍奶茶, 價錢也只是港幣68元, 可說是性價比甚高。牛肉質素方面, 由於選材是安格斯牛肉, 所以肉味 和肉質當然有保證。 湯底方面 吃得出是用 濃縮牛骨湯淆製, 配搭著柔軟的河粉, 十分惹味。今日我終於知道, 東南亞和西方味道的混合體是如此完美。
今日我終於知道, 東南亞和西方味道的混合體是如此完美。
真味 牛河
安格斯牛河
2019-08-26
$80 (Lunch)
真味 牛河
安格斯牛河
2019-08-26 108 views
今晚同閨蜜去咗九龍城食飯😁 我哋見到呢間越南菜好特別,寫住嚟自加拿大,我就問我呢個喺加拿大讀過書既閨蜜點解😂 佢話原來加拿大嘅越南菜好正宗,做得好出色😮 我哋叫咗一個火車頭牛肉鍋粉,一個越式咖哩雞扒飯,一飯一麵share非常好👏 仲有一杯熱菜蜜同埋熱鴛鴦~火車頭真係好大份😂 有牛柏葉,牛肉,牛丸,牛筋,白蘿蔔,洋蔥,芽菜等等,非常豐盛👏👏 平時我係唔太食牛丸,但係朋友話唔錯叫我試下, 估唔到又真係好彈牙😮 都唔會好重牛嘅"so"味👍牛肉就啱啱好唔會韌, 牛筋就炆得好淋😋 越式咖哩雞扒飯唔會太辣,岩我😁 有咖哩嘅香味,雞扒又滑,個薯仔係煮到好淋,我同朋友都好中意🤣鴛鴦就幾香濃順滑👍菜蜜好足料係偏甜嘅朋友話呢間可以媲美加拿大嘅越南餐廳,得閒會再嚟幫襯懷緬一下😂
火車頭牛肉鍋粉

牛肉就啱啱好唔會韌, 牛筋就炆得好淋😋
越式咖哩雞扒飯

鴛鴦就幾香濃順滑👍

菜蜜好足料係偏甜嘅
2019-08-26
越式咖哩雞扒飯
2019-08-26 30 views
出開九龍城做野做到有d晏,夜晚就喺附近簡單食一餐。同朋友不約而同想食越南野,於是揀咗越式餐廳。餐廳裝潢簡簡單單,餐牌中英對照。我地點咗海南雞飯($68)同埋鮮蝦蟹膏扎肉湯檬($78),一杯食椰汁系列飲品,另一杯就係熱檸茶。朋友既扎肉湯檬比想像中大碗,而且非常足料,蝦都有好多隻,湯底酸酸甜甜好開胃~我既海南雞飯都唔錯,有成隻雞下脾,而雞肉就皮嫩肉滑。至於碗飯都好夠味,每啖飯加少少醬料食,冇餸都會食哂成碗飯呀。
出開九龍城做野做到有d晏,夜晚就喺附近簡單食一餐。
同朋友不約而同想食越南野,於是揀咗越式餐廳。

2019-08-26 44 views
越南我就未去過, 係香港就食過好多越南菜, 真唔真我就無資格去俾任何comment, 但我可以話你知呢間就真係好味道既!!星期5晚去度已經9成9 full, 得返對住廚房坐既bar台,同老公叫左1個飯, 1碗粉,各自叫一杯飲品就已經好滿足~咖喱豬扒飯~咖哩較為結身,薯仔淋身,入晒味,豬扒夠晒大大件,配白飯係1流!火車頭牛肉鍋粉~呢個好大碗呀!亦都有好多餸~有牛腩、牛筋、牛柏葉、牛肉、牛丸、蘿蔔!一黎試左個湯先,有牛味得黎亦好清甜,令人一口接一口,重點食完唔會口渴,大力堆薦,配料咁多,亦都岩晒3心兩意既為食朋友仔!凍奶茶+青檸梳打~飲品係正常水準,我飲凍奶茶,奶茶比較港式沖法,茶底較濃,好飲!我最鐘意就係支持小店,如果係九龍城區食嫌左泰菜,都可以考慮一下呢間西貢越南真味,價錢相宜味道不錯!

咖哩豬扒飯
2019-08-23
2019-08-19 66 views
之前有食過位於西貢的總店,新開的分店選了十分多食肆的九龍城,地點方便多了,裝修簡單,環境比總店闊落舒適。厚厚的餐牌選擇十分多,餐廳的主打美食亦貼於牆上,價錢亦不算貴。我要了一碗鮮蝦蟹膏扎肉湯檬,份量大大碗,湯底用上蟹殼,蟹膏,蝦殼,蕃茄一齊煲,甜甜酸酸,鮮味十足,又開胃,蕃茄 大件,配上數件扎肉及蝦肉,再灑上炸乾蔥及香葉,增添香味。越式咖哩豬扒飯,越南的咖哩比起泰式咖哩來得溫和,辛辣味少,帶點洋蔥味的甜,薯仔煮得頗淋,豬扒炸得香口,很好送飯,配上大大碗白飯岩晒。到越南餐廳,青檸疏打是不可少的。

越式咖哩豬扒飯

到越南餐廳,青檸疏打是不可少的
2019-08-16
$80 (Dinner)
越式咖哩豬扒飯
2019-08-19 918 views
九龍城區嘅食店林立,當中越、泰菜為數不少,今日做完嘢經過呢間店,見門口嘅餐牌都幾吸引,望入去裡面都唔錯,就响呢度解決晚餐。店內裝潢頗有特色,有卡位、單邊梳發,乾淨企理幾舒服。同事話想食啲濕濕哋嘅嘢,我都叫咗個店長推介嘅湯檬。鮮蝦蟹膏扎肉湯檬$78湯檬用蕃茄湯做底,好香。材料豐富:鮮蝦、扎肉、肉丸、芽菜、洋蔥、蕃茄、九層塔、炸蔥頭......蝦仁彈牙鮮味,扎肉香軟微彈,肉丸充滿肉香,檬粉軟硬適中,蟹膏令個湯又鮮又香,平時咁大碗實食唔晒,今次幾乎連湯都飲晒,飽到有啫喱送都無要呀!蝦餅湯粉$68剛炸好嘅蝦餅好大份同事嘅湯粉都好大碗,偷食咗一件蝦餅,口感彈牙有蝦味,唔錯。青檸梳打$24食越南嘢最鍾意叫呢個飲品,清香醒神嘅青檸同充滿氣感嘅梳打水係最夾嘅,飲完咩氣都順曬。凍檸檬茶$19同事話河粉好食,檸茶夠曬檸味喎。
九龍城區嘅食店林立,
當中越、泰菜為數不少,
今日做完嘢經過呢間店,
見門口嘅餐牌都幾吸引,
望入去裡面都唔錯,
就响呢度解決晚餐。
店內裝潢頗有特色,
有卡位、單邊梳發,
乾淨企理幾舒服。

同事話想食啲濕濕哋嘅嘢,
我都叫咗個店長推介嘅湯檬。

鮮蝦蟹膏扎肉湯檬$78
湯檬用蕃茄湯做底,好香。

材料豐富:
鮮蝦、扎肉、肉丸、芽菜、
洋蔥、蕃茄、九層塔、炸蔥頭......
蝦仁彈牙鮮味,扎肉香軟微彈,
肉丸充滿肉香,檬粉軟硬適中,
蟹膏令個湯又鮮又香,

平時咁大碗實食唔晒,
今次幾乎連湯都飲晒,
飽到有啫喱送都無要呀!

蝦餅湯粉$68
剛炸好嘅蝦餅好大份

同事嘅湯粉都好大碗,
偷食咗一件蝦餅,
口感彈牙有蝦味,唔錯。

青檸梳打$24
食越南嘢最鍾意叫呢個飲品,
清香醒神嘅青檸同充滿氣感嘅梳打水係最夾嘅,
飲完咩氣都順曬。
凍檸檬茶$19
同事話河粉好食,

檸茶夠曬檸味喎。

2019-08-12
2019-08-16 26 views
九龍城可以話係香港既小東南亞,基本上有好多唔同亞熱帶國家既菜式,可能啲人都會揀泰國菜,今次就揀左食越南菜,唔知咁多位朋友仔有無去過越南又或者對越南有咩感覺呢?👦🏻去過兩次越南都好鐘意佢地既風土人情同食物,唔知有無朋友仔都鐘意呢?今次👦🏻就叫越式蕃茄牛腩飯+椰汁涼粉冰,👦🏻特別鐘情呢兩樣食物,點解呢?因為係香港好似都好難搵到呢個組合,當然佢地都配合得好得宜,蕃茄既酸味中和番牛肉既騷味,而且可以令到牛腩更加軟淋;另外椰汁涼粉冰亦都係一樣幾fusion既菜,👦🏻係一個椰汁忠粉,所以食東南亞菜大部時間都會揀椰汁,今次見少有加埋涼粉都無令人失望而帶來一點驚喜。每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 3.5 / 5環境 : 3.5 / 5外觀 : 3.25 / 5價錢 : 3.25 / 5服務 : 3 / 5 回頭率 : 3.5 / 5總分 : 20 / 30性價比:越南食物好多時都會大件夾抵食黎形容,今次都唔例外,食物既味道同餐廳擺設都令👦🏻呢位食客好開心,唔知咁多位朋友仔又會唔會想去呢?

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.5 / 5
總分 : 20 / 30

• 越式蕃茄牛腩飯
  • 椰汁涼粉冰
2019-08-16 50 views
最近市道都唔係太好,今日同朋友行過九龍城,見到有間越南餐廳,唔算好多人, 就入咗去食,慢慢傾下食下,都坐左個幾兩個鐘。這間餐廳好像是來自加拿大的。我印象中加拿大是很出名越南菜館。今晚簡簡單單,每人叫咗一碗越南湯粉。再來兩杯野飲,鹹檸七。鮮蝦蟹膏雜肉湯檬蕃茄湯底,蕃茄味好濃。好好飲。香茅豬肉湯粉豬肉份量都算多,鹹淡未適中。真的很有越南風味。總括來說,依家越南餐廳嘅食物味道不錯。可能係新開,冇乜人知,人客偏少。

今晚簡簡單單,每人叫咗一碗越南湯粉。
再來兩杯野飲,鹹檸七。

鮮蝦蟹膏雜肉湯檬
蕃茄湯底,蕃茄味好濃。好好飲。

香茅豬肉湯粉
豬肉份量都算多,鹹淡未適中。真的很有越南風味。

總括來說,依家越南餐廳嘅食物味道不錯。
可能係新開,冇乜人知,人客偏少。
2019-08-16
$100 (Dinner)
2019-08-13 52 views
到了一個很久都沒來這地方九龍城~這間人流不算多,很易尋找座位的店子,吃個簡單的快食。這裏的招牌火車頭牛肉鍋河,分量大得很驚人,朋友一個也未必吃光,配料有齊生牛肉、牛丸、牛百葉、牛筋及牛肚,湯底超級鮮甜,秘訣相信以大量新鮮牛骨及牛肉碎 ,越南火車頭河粉很多地方也有,這店的湯底非常清澈,入口香羶清甜有牛味,除牛肉外還有有口感之牛丸~也要一吃呢*吃前可以加點青檸,伴著香菜~味道清清重要的是半價特飲,因為红豆凉粉飲品為朋友最愛,所以這個椰汁涼粉冰,冰镇的红豆凉粉,既清热利湿,解暑,又可以美容养颜、清凉解毒。夏天必备喔,一邊吃面,一邊品嚐這凉粉红豆,快樂達成即可。涼粉軟滑且帶少許煙韌,飄香撲鼻。這個美味透心涼凍飲——紅豆涼粉椰汁冰,是朋友表示最近精選項目之一。最新推出鮮蝦蟹膏扎肉湯檬,感覺很新鮮~且是店主介紹吃的,浮沉蟹湯厚厚的一層橙黃色膏狀物,是用蟹肉加蟹油和蟹膏打成,啖啖鮮味呢~雖份量不太多,卻有這碗蟹膏番茄湯檬作招牌。看到網上說,這店湯底以豬骨、番茄、鮮蟹膏熬成,鮮甜開胃,加上鮮拆蟹肉、蟹膏做成之湯水,感覺很棒,店主對食材充滿要求,必用新鮮貨才有這樣的味道;蝦、蟹等海鮮亦很新鮮,每天選購新

最新推出鮮蝦蟹膏扎肉湯檬,感覺很新鮮~且是店主介紹吃的,浮沉蟹湯厚厚的一層橙黃色膏狀物,是用蟹肉加蟹油和蟹膏打成,啖啖鮮味呢~雖份量不太多,卻有這碗蟹膏番茄湯檬作招牌。看到網上說,這店湯底以豬骨、番茄、鮮蟹膏熬成,鮮甜開胃,加上鮮拆蟹肉、蟹膏做成之湯水,感覺很棒,店主對食材充滿要求,必用新鮮貨才有這樣的味道;蝦、蟹等海鮮亦很新鮮,每天選購新鮮的;因而扎肉肉味鮮香呢~

這夜,吃了一個家鄉貨,保持地道家庭風味,所有食物絕不下味精。分量大,才六十多元一碗,屬親民路綫。