2017-09-09 602 views
朋友仔去開我公司附近返工,約我共進午餐,仲係我最鍾意食的日本菜。去到佢指定的地點,卻搵唔到嗰間餐廳。打電話比佢,經佢指點之後,先發現遠在天邊近在眼前。餐廳門面低調,十足日式小店的風格。就係因為呢一種低調,令到我開始期待起來。一推門,就感受到侍應姐姐熱情的招待。店內係好傳統的日式風格,餐桌餐椅幾乎用上全木。有幸我哋坐在壽司吧枱,可以近距離睇到師傅表演。店家好貼心,每一位訂座客人都會預先準備一隻紙船仔,寫上客人的名字。座位前已經擺好,侍應姐姐擺放得十分四正,而豉油碟亦係食壽司專用的, 可見誠意。眼前師傅已經準備緊當日的食材,以應付午市需求。呢一位壽司師傅亦係不折不扣的日本師傅,有佢衣著以致眼神,都感受到日本人的執着同一絲不苟。如此格調和陣勢,心諗呢餐飯肯定價值不菲。點知,原來午市套餐價錢非常相宜,日替便當只係$120。日替便當即係每日都唔一樣,有師傅嚴選出時令食材,令食客有一份驚喜。定食仲會跟一客沙律、茶碗蒸同味噌湯。一場黎到當然要一試啦,而朋友仔就點左壽司定食。落左單後,侍應姐姐馬上就送上沙律。沙律菜同蕃茄爽脆香甜,而醬汁酸酸地都幾開胃。再來一個茶碗蒸,溫熱又嫩滑,蔥花清新。便當一上檯即

再來一個茶碗蒸,溫熱又嫩滑,蔥花清新。

便當一上檯即刻令我地眼前一亮,賣相好靚好精緻。由刺身同熱食到白飯的擺放都係一絲不苟。更甚者係伴碟的擺放角度都調節得好精細,睇見已經身心好愉悅。

刺身有兩款,每款兩件。兩款刺身都偏啖口,入口有鮮味但唔太濃厚,只係慢慢滲出。小小一碟刺身用上五六款配菜擺碟,這就是日本人做的日本菜。

燒秋刀魚火候剛好,魚皮脆而魚肉嫩滑,幾香口。牛肉生薑燒味道一流,牛味濃而醬汁甜甜地,好味到停唔到口。

最後午市套餐竟然仲有一客甜品,係柚子雪葩配黑胡椒朱古力,頗有新意。

由入門口的觀感,到前菜、主菜至甜品,每一樣野都令我哋好滿意。食到一餐充滿心思同誠意的午飯,絕對能為一天加力。豐盛至此,二人只需付出共$250,是令人感動的價格。
2017-09-08
$120 (Lunch)
  • 日替便當
2017-09-05 186 views
我同朋友成日約係尖沙咀食飯,因為位置比較方便,食物選擇又多。又想食日本野啦,懶得揀食乜,就梗係食omakese啦廚師為你發辦,食盡當日最新鮮食材一坐低,發現摺左自己個名既摺紙係枱面,好窩心呀,代表餐廳重視每位客人廚師發辦價錢由$650-$1300今次點左個$650包括前菜,刺身,壽司6貫,燒物燒魚,一d熱食,味僧汁,甜品先黎前菜有螢光魷魚,溏心蛋,cream cheese波波等等8款每款都好精緻,一啖一件最喜歡係溏心蛋溏心口感一流入面加左明太子架,食落多左份咸香不得不提一下左上角果款,佢真身原來係cream cheese黎,質感似食跟薯仔沙律甘,好特別食完前菜就到刺身不論係白身定赤身,兩款都新鮮鰹魚刺身既外皮被燒過,帶點脆身,口感不錯下一款到燒物燒魚分別係炸池魚同燒間八黎到我最期待既壽司出場我地坐bar枱,所以由師傅即整完一件就放係我地隻碟到比我地放入口食,為求最新鮮!壽司有6貫石垣貝,熟蝦,梅肉梳子魚等等最後一件,係用匙舀載住既三文魚籽壽司滿滿既三文魚籽,一粒粒晶螢通透鋪滿係飯上面,好鮮味一粒粒係口中爆開,大滿足!食過壽司,之後到蒸物有我平日必點既茶碗蒸暖笠笠架味僧汁最後點小得甜品甜

又想食日本野啦,懶得揀食乜,就梗係食omakese啦
廚師為你發辦,食盡當日最新鮮食材

廚師發辦價錢由$650-$1300
今次點左個$650
包括前菜,刺身壽司6貫,燒物燒魚,一d熱食,味僧汁,甜品

先黎前菜
有螢光魷魚,溏心蛋,cream cheese波波等等8款
每款都好精緻,一啖一件

最喜歡係溏心蛋
溏心口感一流
入面加左明太子架,食落多左份咸香

食完前菜就到刺身

不論係白身定赤身,兩款都新鮮
鰹魚刺身既外皮被燒過,帶點脆身,口感不錯

下一款到燒物燒魚
分別係炸池魚同燒間八

黎到我最期待既壽司出場

壽司有6貫
石垣貝,熟蝦,梅肉梳子魚等等
最後一件,係用匙舀載住既三文魚籽壽司

食過壽司,之後到蒸物
有我平日必點既茶碗蒸

暖笠笠架

味僧汁

最後點小得甜品
甜品有綠茶厥餅同柚子雪芭

柚子雪芭好清新,好冰涼,作為甜品一流

有驚喜既係綠茶厥餅,好耐冇食過厥餅啦!
厥餅好煙韌,加埋甘香既綠茶粉,簡單但好味
為呢餐晚餐劃上完美句號
尖沙咀,一直是日本餐廳匯聚的地方 如何在云云聚多的餐廳中突圍而出? 食物質素及口碑同樣重要 今次幸得朋友介紹,才發現這間日本人經營的餐廳😀 廚師發板的餐牌中,由$650至$1300不等 以$650的價錢來說,實在是非常吸引😁 既然是第一次來到便先嚐嚐最便宜的廚師發板看看有沒有驚喜! 沒想到最先來到的前菜而令人非常驚喜! 前菜中有慢煮雞肉,螢光魷魚,溏心蛋等8款精美配搭 近來真的潮流興慢煮,慢煮牛肉就經常吃,慢煮雞肉還是第一次! 當有一刻懷疑雞肉是否煮熟的時候 侍應姐姐便告訴我們放心吃,雞肉是熟的不用擔心! 慢煮雞肉柔軟嫩滑~ 糖心蛋上加入明太子,令平平無奇的蛋加添一份鹹鹹的鮮味 我自己就非常喜歡圖中左下角的白色波波 波波是用cream cheese製成的,質感有點像在吃從冰箱拿出來的雪糕一樣 每一口都能感受到香濃芝士味道從舌尖中慢慢溶化💗💗💗 [刺身] 吃過豐富的前菜後,便開始品嘗刺身! 刺身共兩種-白身和赤身 每次食鰹魚刺身,師傅都會先將魚皮部份燒過,以清除表面上的細菌 燒過後的鰹魚外圍帶燒過的色澤,中間色澤紅潤 外圍帶微脆口感而內裏鮮甜,雙重口感令人食指大動

尖沙咀,一直是日本餐廳匯聚的地方
如何在云云聚多的餐廳中突圍而出?
食物質素及口碑同樣重要
今次幸得朋友介紹,才發現這間日本人經營的餐廳😀

廚師發板的餐牌中,由$650至$1300不等
以$650的價錢來說,實在是非常吸引😁
既然是第一次來到便先嚐嚐最便宜的廚師發板看看有沒有驚喜!

[季節の前菜盛リ合わせ]

沒想到最先來到的前菜而令人非常驚喜!
前菜中有慢煮雞肉,螢光魷魚,溏心蛋等8款精美配搭

近來真的潮流興慢煮,慢煮牛肉就經常吃,慢煮雞肉還是第一次!
當有一刻懷疑雞肉是否煮熟的時候
侍應姐姐便告訴我們放心吃,雞肉是熟的不用擔心!
慢煮雞肉柔軟嫩滑~

糖心蛋上加入明太子,令平平無奇的蛋加添一份鹹鹹的鮮味

我自己就非常喜歡圖中左下角的白色波波
每一口都能感受到香濃芝士味道從舌尖中慢慢溶化💗💗💗

[刺身]

吃過豐富的前菜後,便開始品嘗刺身
刺身共兩種-白身和赤身

燒過後的鰹魚外圍帶燒過的色澤,中間色澤紅潤
外圍帶微脆口感而內裏鮮甜,雙重口感令人食指大動

[焼物&焼魚]

炸池魚+燒間八(右)
以前吃過數次間八都是刺身,今次有幸一嚐燒間八
由於我的燒間八屬魚尾部份,所以肉質比較實而欠嫩滑質感,但味道仍然鮮甜

[寿司6貫]
[熟蝦+旦]

[石垣貝💗💗]

夏天時是石垣貝當做的季節,因此口感特別爽口而厚肉!
這件石垣貝簡直是一試難忘!咬下去時肉汁從厚身的貝肉中流出,非常鮮甜!
[三文魚籽]

閃閃發亮的三文魚子不禁令人多拍幾張相!💗💗
一口把匙羹放入口中,咬開三文魚子薄脆的外層,魚子中鹹甜的味道便一擁而上,鮮味滿溢💗
[梳子魚+梅肉]

[蒸物]

吃過刺身壽司後,有茶碗蒸暖暖胃~不過不失😉

[味噌汁]

不要小看這碗味噌汁,打開蓋子,中間可看到一粒以魚肉做的丸子
湯的味道帶有魚的鮮甜,令人非常滿意😋

[デザート]

終於來到甜品的部份,充滿期待的我們沒想到甜品綠茶厥餅
之前到過數間餐廳吃廚師發板,但都以雪糕或雪芭作結,今次終於有所突破!
煙軔的厥餅上佈滿綠茶粉,綠茶味道甘香💚

認真工作中的男人特別吸引
另外十分欣賞餐廳為每枱客人精心安排的名字,特別有種被重視的感覺😗
很適合慶祝生日或特別日子,對方一定會非常開心💘
和処 酒肴尖沙咀漆咸圍2-4號金時商業大廈地下8-14號舖 Tel:3791 2346
$650 (Dinner)
2017-08-21 776 views
跟朋友相約左兩個月的生日飯,上星期五終於食左,我地相約在係尖沙咀食日本菜呢度環境舒服寧靜,好有放鬆感覺1.Seasonal Appetizers分別有鯖魚手握壽司、炸雞明太子醬、白切雞、芝士魚餅、炸蓮藕、西螺、螢光魷魚、天婦羅蝦蛋卷其中以下幾樣,自己特別鍾意炸雞明太子醬 - 好稔身,同明太子醬配合得幾好白切雞 - 雞有燒味飯的感覺,上面配有薑蓉,好港式味道芝士魚餅、炸蓮藕 - 魚餅厚度岩岩好,中間夾住芝士一齊食,唔會覺得好膩,蓮藕炸到好脆,好似薯片咁,好香口魚餅好彈牙,芝士味夠天婦羅蝦蛋卷 - 蛋好滑身,好好口感,蝦幾彈牙,兩者配合幾好2.Today's Sashimi(1 Kind)左邊的是赤鯖魚 - 肉質紮結,色澤紅潤,有光澤右邊的是章紅魚 - 每件都好厚身,食落去有膠質,魚味比章紅味道較濃,好好味3.Grilled fish 金目鯛的皮煎得好香,好大條,平時少食魚的我都鍾意食魚上面有鹽,如覺太咸可以食隔離既蘿蔔蓉中和咸味,整體都不錯4.Steamed or boiled dish蒸蛋好滑且帶甜,蛋入面材料好多,令口感豐富有蝦、蟹柳等等,好大碗5.6pcs x Sushi金目鯛壽司
跟朋友相約左兩個月的生日飯,上星期五終於食左,
我地相約在係尖沙咀食日本菜
呢度環境舒服寧靜,好有放鬆感覺

1.Seasonal Appetizers
分別有鯖魚手握壽司炸雞明太子醬、白切雞、芝士魚餅、炸蓮藕、西螺、螢光魷魚、天婦羅蝦蛋卷
其中以下幾樣,自己特別鍾意
炸雞明太子醬 - 好稔身,同明太子醬配合得幾好
白切雞 - 雞有燒味飯的感覺,上面配有薑蓉,好港式味道
魚餅好彈牙,芝士味夠

2.Today's Sashimi(1 Kind)
左邊的是赤鯖魚 - 肉質紮結,色澤紅潤,有光澤

3.Grilled fish
金目鯛的皮煎得好香,好大條,平時少食魚的我都鍾意食
魚上面有鹽,如覺太咸可以食隔離既蘿蔔蓉中和咸味,整體都不錯

4.Steamed or boiled dish
蒸蛋好滑且帶甜,蛋入面材料好多,令口感豐富
有蝦、蟹柳等等,好大碗

5.6pcs x Sushi

金目鯛壽司 - 肉質豐厚,食落去幾鮮甜,魚有少少位師傅火炙過,令壽司層次感多左

深海池魚壽司 - 肉質較爽口,食到好有膠質,肉質好鮮甜,有少少wasabi 係入面,唔食辣既我都覺得唔錯

石垣貝壽司 - 石垣貝超級彈牙,有少少海水味
味道鮮甜,非常新鮮

左口魚壽司 - 第一次食吞拿魚內臟配左口魚,感覺都幾特別,酒味幾濃,有少少芝麻係吞拿魚內臟上面,
壽司食落更香

梳子魚壽司 - 一啖食落去已經食到蒜香味
平時好少食到加入蒜片既壽司
第一眼見到呢款魚,未食已經比佢個賣相吸引

天使蝦 - 師傅將蝦拆好左,將蝦頭同蝦肉混合
上面再放左三文魚籽,平時覺得蝦膏帶苦
但估唔到咁樣食,恰到好處

6.Miso soup
較煙韌,份量適中
食埋碗飯配埋碗湯,成件事好完滿

7.Dessert
以傳統日式茨餅、無花果、柚子雪皅作甜品
清新而不膩,不錯

2017-08-18
Type of Meal
Dinner
2017-08-21 171 views
又到每個月既紀念日子,每逢到呢一日我同男朋友都會去食間平時唔捨得食既餐廳今次就選擇左位於尖東依一間見到佢地個set都好多野食但我地都唔算好肚餓所以揀左「波なみ」呢個餐先食- 季節の前菜盛り合わせ分別有:「鯖魚手握壽司」鯖魚經醃過,帶點酸甜飯幾乾身唔痴口,壽司又唔易散可見師父技術了得「炸雞明太子醬」炸雞好好味,外層較軟身容易入口,炸雞同醬好夾「白切雞」將雞壓成圓形一口食落去,表面有薑蔥、入面有洋蔥好好味,雞好滑又唔鞋,好新穎的食法「芝士魚餅、炸蓮藕」蓮藕帶少少鹹味,同埋炸得都幾脆魚餅厚度岩岩好,中間夾住芝士一齊食唔會覺得好膩「西螺」好爽,而且幾大粒同新鮮「天婦羅蝦蛋卷」蛋好軟身,而且帶甜,蝦放在蛋中間,好彈口「螢光魷魚」魷魚好爽口,食落去有酒既味道,酒味唔算濃- 本日のお造里左:赤鯖 肉質好滑口,雖然顏色紅潤,但食落一啲都唔腥右:章紅好新鮮,切得好厚身,肉質鮮嫩- 焼魚係金目鯛黎好大個魚頭而且魚眼好大粒,有豐富膠質雖然係魚頭,唔算好多骨外層用鹽燒方法燒到好香,旁邊亦放置左蘿蔔蓉如食到太鹹的時候就可以食黎中和一下鹹味- 蒸物.煮物 有我最愛的茶碗蒸蛋蒸到超滑,連同菇片一齊食,味道更香入面有
又到每個月既紀念日子,每逢到呢一日
我同男朋友都會去食間平時唔捨得食既餐廳

先食
- 季節の前菜盛り合わせ
分別有:
「鯖魚手握壽司
鯖魚經醃過,帶點酸甜
飯幾乾身唔痴口,壽司又唔易散
可見師父技術了得
炸雞明太子醬」
炸雞好好味,外層較軟身
容易入口,炸雞同醬好夾
「白切雞」
「芝士魚餅、炸蓮藕」
蓮藕帶少少鹹味,同埋炸得都幾脆
魚餅厚度岩岩好,中間夾住芝士一齊食
唔會覺得好膩
「西螺」
好爽,而且幾大粒同新鮮
「天婦羅蝦蛋卷」
蛋好軟身,而且帶甜,蝦放在蛋中間,好彈口
「螢光魷魚」
魷魚好爽口,食落去有酒既味道,酒味唔算濃

- 本日のお造里
左:赤鯖
肉質好滑口,雖然顏色紅潤,但食落一啲都唔腥
右:章紅
好新鮮,切得好厚身,肉質鮮嫩

- 焼魚
係金目鯛黎好大個魚頭
而且魚眼好大粒,有豐富膠質
雖然係魚頭,唔算好多骨
外層用鹽燒方法燒到好香,旁邊亦放置左蘿蔔蓉
如食到太鹹的時候就可以食黎中和一下鹹味

- 蒸物.煮物
有我最愛的茶碗蒸
蛋蒸到超滑,連同菇片一齊食,味道更香
入面有魚、白果、蝦、蟹柳
好足料,好好味

- 寿司X6貫
金目鯛壽司
金目鯛皮經輕輕燒過,所以食落好香
而且師傅將少少芥辣放係入面
食落帶一點點嗆口,兼且同本身有味的飯味道好夾

深海池魚壽司
池魚切得好厚身,而且肉質好滑
唔駛蘸豉油,飯同魚都好夠味
在口內愈食愈甜,好味

石垣貝壽司
石垣島之前就去過,石垣貝就未食過
石垣貝肉質好滑,好爽口,一啲都唔韌
同其他壽司一樣,加左芥辣係入面
與醬汁味道好夾,好好味

左口魚壽司
刺身上的酒道令左口魚味道再濃
將兩種唔同既魚配合埋一齊
味道好夾

梳子魚壽司
上面有炸蒜同芝麻,魚皮好香有趙口
魚肉好軟身,食落同飯好融合,正

天使蝦壽司
用碗將食材盛住
天使蝦上面放有三文魚籽
天使蝦好大隻,連同蝦膏蝦肉一齊

- 味噌汁
除味噌湯外,仲有飯伴隨住
飯入面有牛蒡、菇、肉粒
食落陣陣牛蒡香,味道較清

- デザート
最後梗係食甜品
甜品有無花果、柚子味雪芭、抹茶茨餅
整體甜品唔算太甜
反而令到口內更清新
2017-08-13
Type of Meal
Dinner
2017-08-04 541 views
尖沙咀漆咸圍是韓國菜的天下,我一直都是這樣深信不疑。當友人同我說,去尖沙咀吃日本菜吧,我馬上就覺得莫名其妙。也印證了自己是多麼孤陋寡聞的食客:和処 酒肴在此開店也不是一朝一夕的事了,明明就是一塊大大的瑰寶,我卻是不知道。 店子真的很小很小,而且只開星期一至六的晚市時段。店內的裝潢是樸實的,帶有家庭小餐館的感覺,低調得幾乎就令人不相信這裡是吃OMAKASE的地方。吧枱之上放有不少紙藝,或是摺成小動物的樣式,或是摺出訂枱者的名字,處處透露出溫馨的感覺。 晚市的菜單也是非常簡單, 就是「波」「潮」「肴」三款。其實內容都是根據旬的食材而定,否則又怎可以叫做廚師發板呢。所差別者不過是內容的多寡而已。和処 酒肴的OMAKASE菜單乃是「料理 x 壽司」的形式,不似懷石一般味味是料理,也並非壽司店的兩個前菜之後就十來貫壽司,兩者比重相約。個人來說頗中意這樣的模式,尤其是心中的主意不定的日子,來個一網打盡,就最為開心。既然有三種不同的份量,第一次就由中間的「潮」為初嚐菜單吧。季節前菜拼盤前菜拼盤由多個不同的小菜組成,款款都有自己的特色,非常豐富。不要小看它,要準備好十款小菜又要相互兼容到,放在一起又要

既然有三種不同的份量,第一次就由中間的「潮」為初嚐菜單吧。

季節前菜拼盤
前菜拼盤由多個不同的小菜組成,款款都有自己的特色,非常豐富。不要小看它,要準備好十款小菜又要相互兼容到,放在一起又要美觀,真的是少點心力也未能做好的事。

不少小菜我也是第一次吃。例如梅子醬鯊魚軟骨。現在剛剛好是浸梅子酒季的尾聲,也暗示了往年浸的那一樽,是開以開封飲用了。浸酒的梅子可以吃也可以入饌,酸微微的在夏季真的很開胃。本以為鯊魚骨多少有點腥,但在梅子的襯托之下是絲毫不覺。軟骨口感介乎脆及硬之間,咬的咔啦咔啦的,幾有趣。

最直接最甜美也最為香港人熟知的應該是北海道粟米。第一次聽到是生吃時覺得不可思議,但吃過一次之後就成了老馬識途,馬上放入口中咀嚼,由得粟米的汁液留在口腔之中,美妙。

青瓜單吃是清甜的,不過就會有點悶。拌了金山寺麵豉同吃就最好。不過筷子功不好的話要頗費一點點的心神。搏鬥了好一會,連師傅也看不過眼了,著我細細力刺入青瓜之中,就容易挾起啦。「不過日本人來說不是很禮貌啦」嚇得我又正襟危坐起來。其實只要心靜,也不是太難做到的事。

其他小菜也是很好吃的,不過就不一一道說。鰻魚卷蛋香港不多見,正方體的叉燒肉冷吃更是身一次食。小杯子中的乃是芥末八爪魚。單看文字都覺得眼花撩亂,吃的時候是又忙又快活。單單是它們,就吃了近20分鐘,慢食品味,樂也!

刺身三種: 赤身、石垣貝、間八
刺身要看季節,非旬不食。向來不愛吃貝類刺身,大部分人大愛的海膽也不在我我心水之列,見到石垣貝是暗暗警惕的。雖然總共吃貝類的次數不多,但我吃過最好吃的貝,不意外的是在日本本土。那次去小豆島的島宿吃過一款「にしがい」,直譯是西貝,鮮脆得令人難以忘懷。在香港咁的貝類哪有如此鮮活呢。今日所吃的石垣貝,脆甜無異味,連輕微的腥臭都沒有,暫時是我在香港吃過最美味的貝類了。

間八及赤身都是不油分很重的魚,新鮮的魚肉是脆甜的,正好適合香港悶氣的夏季。沒有花巧,唯鮮最大。吃過你就明白了。

燒物: 鹽燒 間八、酒燒 深海池魚、牛油燒 蠔
一般吃日本料理的燒物,做的都是燒魚。不過不是和處酒肴這樣慷慨,一來就是三款,著著實實嚇了我一大跳。聽了師傅的介紹,才更加欽佩:碟上的三味竟然是用不同的技巧燒出來的。個人來說最中意的是酒燒深海池魚。這種魚在夏天是最肥美好吃,刺身吃得多,但原來燒起來也一樣令人驚艷。不知是不是酒燒的緣故,魚肉吃起來特別的滑,肉汁特別的豐盈,真的太好吃。

剛剛在刺身盤上吃了間八,現在又有間八,感覺會很重複嗎?但因為烹調的方法很不一樣,所以反而覺得更加有趣。我這一件是魚鮫的位置,喜歡吃魚的人大概都知道,魚鮫的肉因為郁動得多,肌肉特別結實好吃。吃起來也特別的香甜。

相比之下牛油燒蠔就有點失色了。雖然是比兩件魚都要香,但也因此而更加膩口一點。外皮不如預料之中脆口,也是扣分的地方。不過蠔肉厚身肥嫩,卻是一個不爭的事實。

蒸物: 帆立左口蒸
叫人最喜愛的料理留在最尾。蓋子打開,見到一堆的食材放在碗子之中,浸有少許的湯汁,外貌不可以以「精緻」形容之。說白了,它是其貌不揚的。店員介紹說,這是帆立左口蒸。看著碗中之物,不禁有點兒為難:數款食材層層疊疊的,看似十分脆弱,又應該怎樣吃才不至失禮?鼓起勇氣一挾下去,馬上就笑了:不同的食材疊著起來,不知用了甚麼手法,竟是粘得好好的。

這個「小漢堡」實在是好吃。左口魚以高超的手法切了雙飛,中間夾入了蕃薯、帶子。左口的油脂在蒸制時流了出來,滲到其他食材之中;南瓜蕃薯的甜味也在熱力之下被逼了出來。味道的來源有很多,但水乳交融,非常的和諧。從來未食過類似的和食,我真的喜歡得不得了!

壽司八貫
吃過一系列的日食料理,是時候進入壽司的環節了。這個形成對我來說真的很新穎,一般來說吃壽司廚師發板吧,前菜多數是三數個海鮮做的小食,接下來就是十件或以上的壽司。吃懷石料理嘛,八寸先附刺身燒物一樣樣數下去,卻是不會有壽司的出現。這樣子前半懷石後半壽司的做法,真的很新穎。

畢竟剛剛才吃完燒物蒸物,先挾幾片薑含在咀中,清新一下先。

帆立貝

右口魚
先上的是帆立貝和右口魚。和剛剛的帆立左口蒸恰恰又成了對比,就似刺身間八和燒物間八一樣。這樣小小的細節,不禁讓人欣賞他們的菜式設計。不論是帆立貝還是右口魚,都幾乎沒有太多的油分,吃起來口感倍感清爽。

尾長魚
第一次吃尾長魚,雖然肉質不是極細但味道頗鮮甜,很是好吃。和師傅搭訕說起在香港很少吃到這種魚,他輕輕笑,因為來貨很貴啊。我點點頭,想起其實很多香港人都有特定的口味,所以在次一等的壽司店,可能吃來吃去都是那幾味的魚肉。但壽司之精,在乎款款魚肉各有不同,很考師傅的功力去切去捏,把魚自己的特色展現在食客之前。我總覺得,會提供不同魚于食客的店,才是真真正正的好店。和処 酒肴就是如是。

金目鯛

鯖魚
金目鯛是壽司之中的皇者,當然少不了。鯖魚比較不那樣的華麗,但處理方式分分鐘是更加的複雜。醃漬過的鯖魚絲毫不見腥味,肥美得很。一向傾心銀皮魚的我自然是吃得大悅。

三文魚籽
一匙魚子有幾多粒魚子?裝得滿瀉的樣子自是大殺菲林。拿起匙羹的手要定,否則魚子都會掉下來喔。笑著問師傅,是不是要一口吃掉啊?一直很認真的師傅也忍不住笑了,說,不行的,你分開幾口吃啊。

大吞拿魚腩

海膽
壽司的味道漸濃,終於來到了人人都愛吃的大拖羅及海膽軍艦。和処 酒肴的赤醋飯比較合適濃味的魚,個人覺得至鯖魚開始是漸入佳景的。可惜最後的海膽略有苦味,未算是最好。

吞拿魚蓉卷
最後的卷物卻又挽回了分數。雖然是提前少許做好,紫菜不脆了,但吞拿魚蓉、醃蘿蔔、蔥花相得益彰,雖然已經飽得幾乎動不了,還是快快手手的把四件都吞入肚了。

魚丸麵豉湯
極美的湯碗,欣賞價值很高。打開蓋子,忍不住低聲「嘩」了出來。只見一丸浮沉,原來是以各種魚肉做出來的魚丸子。大家可以想像到,一家使用如此多魚的餐廳,每天做刺身燒物,把大片的魚肉切出來之後其實會有很多魚肉剩下來,沾在骨上。很欣賞和処 酒肴完全沒有浪費它們,都用來做了小魚丸,或放在燒物之中做配襯(沒有看到嗎?快再看看燒物的圖,你會見到它的踪影)。本來已飽,一湯下肚,只有飽上加飽。但心中的滿足,也是十分之高昂的。

甜品拼盤
餐點之中最後是甜點,或清酒一杯。真的想兩者都囊括的話,其實也可以加錢做「清酒配對」的。要知道和処 酒肴是吃東西的地方,也是香港少有的清酒吧,酒藏應該不少。而我這一挑了吃甜點。

很嚴謹的一個甜點,本來以為只會有一個菓子之類的,但竟是一個小拼盤。內有我最愛吃的蕨餅,巨峰提子,及柚子雪葩,堪堪是懷石收尾的格局,足見誠意。

小店隱蔽,主理人乃是北さん(Kita-san)。我用餐當天北師傅主要是在廚房之中準備各種的熱葷;前菜、壽司則留給吧枱後的另一位師傅負責。師傅懂英文及少量廣東話,溝通完全無問題。我卻是渾望他的名字,真慚愧。

吃得很滿意的一頓。なお膳有敵手了。
$1000 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
2017-08-03 133 views
難得有空便和友人在尖沙咀一起嘗一下正宗的日本菜之廚師發辦(OMAKASE)1. 季節の前菜盛あわせ 包括以下的材料:雞肉/松前漬/三文魚明太子/鴨腎/小黃瓜/豆腐配醃蘿蔔/溏心蛋/螢光魷魚/花生豆腐渣前菜味道偏濃,愛清酒的話搭配一下也許是一個不錯的選擇(可惜我不愛),不過應該是很道地的日式小食2. 煮物・蒸物:茶碗蒸し日式蒸蛋內有雞肉、海鮮、仿蟹腳,吃上去味道鮮甜,不會覺得有味精。3. 焼き魚燒魚包含鱸魚鹽燒和大刀魚油燒,和很多日式店鋪提供的味道差不多,大刀魚略「鞋」,但配料吃上去很開胃。4. 寿司六貫+巻物包括拖羅 、油甘魚、左口魚 、鯖魚、火炙金目鯛 、蝦、醃三文魚籽:卷物是葫蘆瓢乾非常好吃!和速食外賣連鎖壽司店的質素完全是高低立見!飯不硬亦已調好味,材料新鮮,主廚KITA樣亦提醒我們吃的時候WASABI不應和豉油放在一起!這個非常貼心的!亦有提及甜薑的用法和吃法。5. 本日のお 御造里整盤都是日式刺身,由主廚決定,是OMASASE的骨幹。包括深海池/油甘魚/左口魚/鯖魚魚很新鮮,沒有腥味,即使不刻意佐以WASABI也沒問題。6. 油揚げ味噌スープ 面豉湯真材實料熬製,喝上去沒有味

1. 季節の前菜盛あわせ
包括以下的材料:
2. 煮物・蒸物:茶碗蒸し

3. 焼き魚

4. 寿司六貫+巻物

5. 本日のお 御造里
整盤都是日式刺身,由主廚決定,是OMASASE的骨幹。
包括深海池/油甘魚/左口魚/鯖魚
魚很新鮮,沒有腥味,即使不刻意佐以WASABI也沒問題。

6. 油揚げ味噌スープ
面豉湯真材實料熬製,喝上去沒有味精,我猜應該是用円熟淡面豉製作而成吧這個湯。

7.本日のデザート
蜂蜜長崎蛋糕/蕨餅/柚子雪葩/血橙
喜歡最近大熱的蕨餅,煙煙韌韌的好好吃!
2017-08-02
$650 (Dinner)
  • 蜂蜜長崎蛋糕
  • 寿司六貫+巻物
  • 季節の前菜盛あわせ
  • 茶碗蒸し
2017-08-02 442 views
每逢週六,筆者喜歡相約三五知己到處「覓食」,近期最愛日本菜廚師發辦,從報章上認識了位於尖沙咀漆咸圍由日本人主理的《和処酒肴》,就相約寶貝前來品嚐。門面和店內走傳統日式和風,以淺啡色木為主,簡約設計貫徹日本人低調的作風。桌上放置了了以和紙摺成的客人名子或船兒,非常窩心。專注只做晚市廚師發辦 HKD350清酒配對餐牌平均一個月轉換一次,不但可以以最時令的食材製作料理,更能讓食客保持新鮮感。Omakase Set 選擇為波Nami($650)、潮Ushio($880)和肴Sakana($1300),前兩者為七道菜,而後者包含九道菜,甜品可轉一杯特選清酒。另外,食客可加$350 清酒Pairing 包括5杯約共350ml 清酒。四條流庖丁後人精神承傳山下茂,是主料理人北圭介的曾祖父,是「四條流庖丁道」的傳人,能夠在鯉魚上切割36套形狀,而且曾經為日本皇室做過「庖丁儀式」料理。雖然北圭介沒有學過庖丁儀式,但經家人潛移黙化下,也練得一手「好刀工」日本菜廚師發辦動轍都要1000多元以上,筆者和寶貝決定小試牛刀,品嚐一下這裏只需$650的波Nami,筆者和寶貝沒有要甜品,各轉了一杯清酒。店內有一幅手繪
桌上放置了了以和紙摺成的客人名子或船兒,非常窩心。
專注只做晚市廚師發辦 HKD350清酒配對
四條流庖丁後人精神承傳
店內有一幅手繪的日本地圖,上面寫了清酒的來源地。另外,牆上掛了主料理人北圭介在一四年考獲的唎酒師証書,看出他對清酒的熱愛,筆者和寶貝便決定另加$350品嚐一下北圭介師傅的推介清酒配撘。
一葉輕舟 先付七款小吃 和刺身
像一葉輕舟的優雅日本燒瓷載著希靈魚子甘荀海帶、螢光魷魚、未加工的生枝豆、鯊魚軟骨梅肉、蝦壽司、葫蘆漬物、雞胸肉加Wasabi和龜手,猶如一件藝術品。
雖然不是名貴的食材,但配搭新穎,是筆者沒有嘗試過的。例如更清脆,沒雪藏過、未加工的生枝豆、酸酸甜甜讓人胃口大開的葫蘆漬物,又或者是因其外貌而命名的龜手—生長於岩礁的海貝,口感有點像螺肉,偏咸,這些都是有趣的新嘗試。
鮫鰈是深海右口魚,富有彈性的肉質,加上爽脆的紫蘇苗,味道鮮美,而中間是經火炙的部分,魚脂格外豐腴甘香。
山崎酒桶木限量特製器皿
這個盛載壽司的器皿很有氣勢吧!原來是以山崎酒桶的木條特別訂製,料理長真的是處處花了心思,一邊吃一邊欣賞,賞心樂事。用上了江戶前壽司握法,中間留有小坑,飯團不鬆不緊。吞拿魚、赤鯖、吞拿魚紫蘇葉卷,蓮藕全都處理恰到好處。

「白身魚伊左目配撘赤醋飯會否搶了味道?」筆者問。
「所以伊左目上加了酒盜的。」店員有禮貌道。相信很多其他日本餐店的店員未必懂得回應,連店員都那麼用心,怪不得那麼多熟客光顧。

海膽三文魚子
日本海膽的鮮甜綿密是韓國或加拿大不能媲美,加上晶螢又多汁的三文魚子,味蕾大滿足。
茶碗蒸
𩶘魚西京燒
魚油香濃,肉質鮮嫩,如果魚皮能煎得乾身和脆囗,便更完美。
麵鼓湯
《和処酒肴》帶給食客在視覺、聽覺、嗅覺、味覺和觸覺的五感享受的旅程,相信筆者也很快成為這𥚃的熟客了。
2017-07-09
$1000 (Dinner)
  • 清酒配對
平日食開既日本料理都係啲大型連鎖餐廳,今次經朋友介紹,得知有間係尖沙咀既日本料理係由身兼老闆既日本料理師傅發板,俾你好似置身日本一樣,食到最地道既日式料理。去到餐廳附近,由於店面無大大個招牌,要搵咗一陣先搵到依間走低調路線既餐廳。除左灰色既店面十分簡潔外,入到裡面燈光柔和,簡單既裝修令人好舒服,木紋好warm好放鬆。一入門口左面有一間房仔,應該係用黎飲青酒既,不過嗰日就無人用。餐廳面積唔大,得兩張枱六個位,其餘就係係師傅面前既bar枱,可以一路望住師傅點樣製作食物。枱上放咗摺紙裝飾上面有客人既名字,感覺十分窩心。其實細心留意就會發現摺紙無處不在。今次第一次黎所以揀咗中價位$880既餐。師傅開始認真製作。老闆好似對清酒都好有心得,店裡面就有依個日本清酒地圖。鍾意清酒既大應該會覺得好有趣。先黎既係前菜,店員由左上方逐一介紹,第一個係鹽辛魷魚,生枝豆,生栗米,黑松露蛋捲,酒盗加芝士,鴨胸加松前漬。食既次序無所謂,咁我第一時間就食咗個黑松露蛋捲先,一入口就有強烈既黑松露香味,跟著蛋既甜味隨之而來,依個真係一試難忘。生栗米之前睇電視就見過人話好食,今次就有機會試喇,食落去會比較爽脆同

今次第一次黎所以揀咗中價位$880既餐。

師傅開始認真製作。

生栗米之前睇電視就見過人話好食,今次就有機會試喇,食落去會比較爽脆同清甜,甜味可能比熟既更加多,所以有人會鍾意生食,我都係比較鍾意熟既。枝豆就同平時食既差唔多。淨低個3樣就比較特別,鹽辛魷魚應該係漬過既生魷魚,魷魚就好煙韌,都幾好味;酒盗加芝士味道就飛常特別,酒盗我都係第一次認識,佢係由海參腸淹漬而成,味道濃烈,帶點腥味,加上芝士強烈既味道,真係對味雷一次大衝擊,喜愛濃烈味道既人可能會愛上;最後係鴨胸加松前漬,松前漬係由漬過既希靈魚籽,甘筍同海帶混合而成,相比起之前既酒盗芝士,依樣就平易近人得多。
黎到點都要試下依度既清酒,我地鍾意無咁強烈既味道同多啲甜味,店員就介紹咗依枝叫黑龍既紳米吟釀,酒味比較溫和,容易入口。
刺身有兩種魚,上面係劍魚,下面係飛魚,最特別係佢旁邊有三種紫蘇葉,分別係底下既紫蘇葉,上面既紫蘇花,同山葵旁邊既紫蘇苗
。紫蘇花同蘇蘇苗都係加落豉油道調咪既,紫蘇花就有花香味,紫蘇苗就會有少少辣味,依個食法都幾得意。

劍魚刺身同池魚刺身都好有水準,夠生鮮,尤其劍魚夠肥美可口。加上點咗有紫蘇葉既豉油,鮮味更加特出。
下一道菜係叫德利茶碗蒸,外型趣緻既壺蘆外形,係有三層間格,第一層係汁,第二層係放有鰻魚,第三層就係蒸蛋。食既時候要將汁同鰻魚放落蒸蛋度一齊食,蒸蛋放入口後有一陣濃烈既鮮味,裡面原來仲有好多材料架,個汁就好似有啲酒味。
再黎係燒香魚,魚肉丸同烤間八魚。香魚用鹽燒,香濃野味,雖然多細骨但係啲骨好軟,食咗都唔覺。魚肉丸唔係魚彈咁既,係淋既,間八魚食落啖啖肉,香烤味同結實既肉都好夾。
終於到壽司出場喇,首先左手邊超既係池魚、赤鯖、魷魚、紅章魚、三文魚籽同天使蝦,壽司既質素都好高水準,魚生同飯緊密連系住睇得出師傅既功力。
食完壽司其實都已經夠飽喇,之後仲有麵豉湯同蠔飯,麵豉湯唔會有好濃麵豉味,佢用咁好多唔同既蔬菜去煲,所以有菜湯既味道。蠔飯就比較普通,飯有啲糯米飯咁一舊舊。
最後仲有甜品,柚子雪芭、綠菜蕨餅同巨蜂提子。
2017-07-25 107 views
近幾年有很多廚師發板的日式餐廳,而這一間是我朋友推介的!今次特登過來試一試!他們menu有三款套餐選擇, 而我們選擇了中價錢的那一款,每人$880. Menu寫有七款不同食物首先是頭盤- 大約總共有10款不同小食,包括日式蒸蛋,漬茄子,漬羅白,螢光魷魚..等等頭盤也有鴨胸,肉質很好, 味道不會太鹹也不會太淡!應該送酒非常好味!刺身也很好味,當天晚上有左口魚,池魚,章魚..還有螢光魷魚和海葡萄!全部都非常新鮮! 壽司當然是omakase 的highlight! 伊左木魚味道很鮮,平時我好少食這種魚!值得一試金目鯛師傅把它厚切, 入口鮮! 鯛魚酒盜非常特別的一個壽司,聽聞酒盜日本料理中很特別的做法,味道偏鹹,帶出魚的鮮味! 黑松露油甘魚腩- 半燒熟,好味! 天使蝦- 賣相幾特別魚生飯- 這個超級好味道!魚生飯有魚子,魷魚,拖羅,海膽, 加上細細粒的炸蛋黃,令到魚生飯更加特別甜品也非常講究!

壽司當然是omakase 的highlight!

伊左木魚
味道很鮮,平時我好少食這種魚!值得一試

金目鯛
師傅把它厚切, 入口鮮!

鯛魚酒盜

黑松露油甘魚腩- 半燒熟,好味!

天使蝦- 賣相幾特別

甜品也非常講究!

2017-07-23 108 views
之前同朋友約好咗,去一間由日本人主理的餐廳,因為佢之前去過, 十分推介其中有廚師發板的日式料理-omakase!所以今次就帶埋我一齊去試吓呢個價錢合理而質素又高的餐廳!餐廳位於尖沙咀漆咸圍,餐聽門面不太高調,有一種平和及簡單的感覺,不知不覺亦令我十分期待今晚的晚餐。門面入到去,聽到日本師傅和女侍應用日文說出歡迎!一位身穿木屐的女侍應指示我們今天的位置。我哋兩個一坐低,即刻覺得餐廳十分有心思同sweet! 點解咁講~因為我哋見到枱面上有一隻用紙摺成的紙船,上面寫着朋友的名字。上面嘅船帆仲有手繪的公仔,寫着餐廳的名字「和処酒餚」。見到如此有心思的佈置,真的令我十分期待佳餚的味道!餐牌店員遞上餐牌,約略講解一下,因為是有廚師師傅發板決定菜式及會用有的食材來烹調食物,而我們只需按自己的食量來選定套餐的種類,價錢有六百多元開始至千多元不等。如果食量不算太大,可以挑選頭兩款套餐,我哋就揀咗中間第二款「潮-USHIO」。熱茶及餐具點好餐後,店員還遞上熱綠茶,熱毛巾及擺好精緻的餐具!真的是很貼心的服務,我們用熱毛巾抹好手,品嚐着香濃的綠茶,準備好迎接一道道精緻的日式料理。日本酒地圖趁食物還未上枱時,我

門面

餐牌

熱茶及餐具

日本酒地圖

趁食物還未上枱時,我環顧四周,發現日式餐廳的佈置,簡單而又舒服,不會有太多隆重的裝修,環境清靜,只是間中聽到日本人師傅用日文交談及準備食材的對話。長長的吧枱後面,就是日本師傅為我們準備食物的地方。
前菜
前菜頭盤

終於我們期待已久的頭盤要到來了,總共有六款的食材,女侍應細心地為我們講解食材的款式及材料,由左至右開始,分別為辛魷魚、生枝豆、生粟米、黑松露蛋卷、酒溫芝士、鴨胸及松前漬(希靈魚籽、甘筍、海帶)。

一上枱真係嚇親,冇諗過前菜頭盤都咁豐富,我特別鍾意黑松露蛋卷及生粟米~

黑松露獨特的香味,配上香滑的蛋捲,令我的舌頭體會到前所未有的味道;而生粟米,有我從來都未試過的清甜。雖然店員冇話應該由邊款前菜開始食起,但係我自己就濃同淡味,梅花間竹咁食!

刺身

今天的刺身有劍魚及飛魚,絕對不要看輕這兩款刺身,入口魚質鮮甜,我特別鐘意劍魚,厚切的魚,質地充滿彈性!另外值得一提的是碟上伴碟的紫穌花同紫穌苗,可以分別加入鼓油,提升醬油的層次,紫穌花充滿花香而苗子則微辛,十分特別!

蒸物(德利茶碗蒸)

每食完一道菜,店員都會再清空枱面,再放置新的適用餐具,今次放右下角的紅花瓷器,原來要準備下一道的蒸蛋~茶碗蒸一上枱又一驚喜,用三组器皿組成壺蘆其實係鰻魚蒸蛋,熱辣辣的蒸蛋配上汁,清淡的材料也絕不馬虎,入面亦有雞肉,冬菇及雞肉,蛋又香又滑,入口即溶。

煎物

由左至由,分明是香魚,手打魚蛋,及章紅魚。香魚雖然唔夠多細魚骨,但是鹽穌香口,最特別的是竟然可以把魚骨放在左手面的紅杯,師傅之後會加入米酒湯,便可享用香與骨酒!

壽司及秏飯及味增湯

其實識到呢度,我都已經有啲飽,不過見到壽司船的出現,又不禁令我拎起筷子繼續品嚐!壽司有池魚、赤鯖、魷魚、章紅魚、三文魚子、天使蝦,全部都很新鮮,我特別推介天使蝦,肉質鮮甜!最後還有一碗號返給五使湯作出一個完美的句號。

米酒
米酒sake

我的套餐是包一杯sake或者是一份甜品,我就選了一杯米酒,味道有少許大甜,容易入口,真的是锦上添花,吃了一頓美的日本晚餐
今天周末難得有空,阿JAM和阿TEA在尖沙咀一起品嘗日式私房菜OMAKASE(おまかせ)。今次是一個很特別的體驗,聞說來自日本的主廚KITA様曾經為日本天王的主廚,所以阿JAM和阿TEA慕名而來體驗一番。店鋪自成一角,盡顯實而不華。今次的晚餐,細至以折り紙(日式摺紙)摺成食客的名字,大至主廚細心的處理食材,侍應很詳細的講解食材,甚至上菜的先後次序(由淡至濃),都能盡顯一絲不苟。季節の前菜盛あわせ(時令前菜拼盤):這個是前菜拼盤,日式的前菜多會由清淡至味濃排列,故會由左至右食用。(由左至右)(上)雞肉/松前漬/三文魚明太子;(下)鴨腎/小黃瓜/豆腐配醃蘿蔔/溏心蛋/螢光魷魚/花生豆腐渣。阿TEA最喜歡店家的松前漬和三文魚明太子,不會太咸亦不會欠缺口感。至於螢光尤魚,阿TEA第一次品嘗,口感爽口,海鮮味重,配以豆腐渣清清味蕾實在絕配。煮物・蒸物:茶碗蒸し(日式蒸蛋) :今次店家端上茶碗蒸し,又即是日式蒸蛋。這個蒸蛋有材料豐富,有茸(菇)、雞肉、海鮮、仿蟹腳,佐以高湯烹調,火候控制得非常好,蛋質幼滑,一點也不會覺得烹調過熟,令人齒甲留香。焼き魚(燒魚) :之後,主廚為我們製作鱸魚鹽燒和大刀魚

季節の前菜盛あわせ(時令前菜拼盤)

煮物・蒸物:茶碗蒸し(日式蒸蛋)

焼き魚(燒魚) :之後,主廚為我們製作鱸魚鹽燒和大刀魚油燒。本身的擺放就好像一道藝術。本來阿TEA想這道菜會不會很油膩,可是有日式醃菜、白蘿蔔茸和檸檬一起吃的話便沒有這樣的感覺。
焼き魚(燒魚)

寿司六貫(かん) (不分濃淡次序,但主廚端上時會由淡至濃奉上) :貫(かん)是以前的量度重量單位,每貫(かん)約50克。壽司小碟上的件數,視乎食材的珍貴程度。正如店家所言,份量和餐單上寫的一樣,「足料」亦相當有日式本土風味。和我們在超市又或是連鎖日式壽司店的壽司,飯以赤醋調味,所以飯呈深色醬油色狀,有些更會附薄荷葉裹在其中,務求令客人嚐到魚的鮮味。拖羅 (とろ)先上。
拖羅 (とろ)

油甘魚(はまち):拖羅和油甘魚由於微微火炙過關係,吃的時候不會覺得很油,反而更能帶出魚的肥美。
油甘魚(はまち)

左口魚 (ひらめ) :阿JAM最喜歡的左口魚味道清新。
左口魚 (ひらめ)

馬鮫魚 (日:鯖魚、ハッカ葉入り) :因為鯖魚味道較重,所以店家會加入薄荷葉讓食客享用。
馬鮫魚 (日:鯖魚、ハッカ葉入り)

火炙金目鯛 (炙り金目鯛) :火炙金目鯛質感厚實而帶有鮮味,阿TEA最喜歡這類魚的口感。
火炙金目鯛 (炙り金目鯛)

蝦  (海老 エビの卵入り) :這個 (生蝦連蝦籽、蝦膏) 和平常吃的很不同。阿JAM非常愛吃這個。 吃上去有蝦籽的咸香,亦有蝦膏的溜滑。外層配上紫菜,帶出三重味覺享受。
蝦 (海老 エビの卵入り)

醃三文魚籽(いくら 醤油漬け):醃三文魚籽皮非常薄,吃上去有種爽脆的感覺,好像吃FROZEN YOGURT。那些爆珠般的口感。雖然已調了味本身食材亦很好,阿TEA自己卻不太喜歡。覺得滑溜溜的魚籽爆開以後,比較重的海鮮味會湧出來,擔心會有口氣,所以之後都有吃甜薑片來清清口腔。
醃三文魚籽(いくら 醤油漬け)

巻物一本:今次的卷飯是干瓢巻き(かんぴょう巻き)。餡料採用了干瓢干(即是葫蘆飄乾),並用醬油、糖、清酒煮成。吃上去好像蒟蒻,味偏甜略咸。阿TEA第一次吃但很喜歡。
巻物一本

本日のお 御造里(ごつくり):這個算是由主廚決定當天新鮮的魚類,再切成刺身片。吃的時候要由左吃至右。然後,主廚也很好的提醒我們二人,切勿把日式芥末放至醬油之中。魚的質感很有咬口,非常新鮮。菜式以海葡萄和食用花裝飾,簡直是藝術品和料理集於一身。左起:深海池/油甘魚/左口魚/馬鮫魚
本日のお 御造里(ごつくり)

油揚げ味噌スープ (炸豆皮面豉湯) :油揚げ就是炸過的薄切豆皮,和火鍋「打邊爐」必吃的山根有點相似。今次的湯是吃過刺身壽司後端來的,豆皮吸收了面豉湯的精華,湯頭本身不會太咸。面豉湯作為很多日本人的家常菜式,當地人很多自己會製作不同風味的面豉平日食用。今次這個湯很貼心的提醒食客們以心去感受他們的認真和平實。
油揚げ味噌スープ (炸豆皮面豉湯)

本日のデザート (DESSERT OF THE DAY 本日甜點):甜點包括以下食物 - 左起:はちみつカステラ(蜂蜜長崎蛋糕)/蕨餅(わらびもち)/ゆずSorbet、(柚子雪葩)/BLOODY ORANGE  (血橙)。

はちみつカステラ(蜂蜜長崎蛋糕)、蜂蜜長崎蛋糕帶甜,早期源自於葡萄牙蛋糕(MADEIRA CAKE)。吃上口甜甜的。抹茶 わらび餅/蕨餅(わらびもち) 是由蕨菜澱粉混和食糖,壓成一塊塊粉糰並灑上黃豆粉。今次吃的是綠茶口味蕨餅,甚有咬口,完全可以滿足綠茶控阿JAM!ゆずSORBET (柚子雪葩)和BLOODY ORANGE  (血橙) - 冰涼清新的柚子雪葩,則是阿TEA的至愛。吃進口裡冰冰涼涼的,再配上甜甜的血橙,為一整頓晚飯畫上完美的句號。
今次是阿JAM和阿TEA第一次吃日式私房菜,感覺很新鮮,吃的時候處處留意到日本人對食材的認真和細心。縱然相機食先的習慣還在(不然沒有這篇XD),但在餐廳寧靜的環境中,透過觀察主廚和食材,也稍稍以心和眼,稍為感受一絲不苟的美學。
2017-06-17
$1500 (Dinner)
季節の前菜盛あわせ(時令前菜拼盤)
焼き魚(燒魚)
拖羅 (とろ)
油甘魚(はまち)
左口魚 (ひらめ)
馬鮫魚 (日:鯖魚、ハッカ葉入り)
火炙金目鯛 (炙り金目鯛)
蝦 (海老 エビの卵入り)
醃三文魚籽(いくら 醤油漬け)
巻物一本
本日のお 御造里(ごつくり)
油揚げ味噌スープ (炸豆皮面豉湯)
2017-07-18 97 views
有日同朋友吹水,講開日本嘢,佢話尖沙咀有間日本劉德華做師傅嘅Omakase水準好高,收費合理!之後諗真d, 呢間餐廳我之前都黎過一次 但係師傅唔係劉華 搞到我心郁郁,一星期後,終於忍唔住去左,一去到就見到傳說中嘅日本劉華正在舞刀,望清楚真係有70%似,身高99%相似,佢個名都非常英,叫潮崎直茂,未食已經先勝一仗,唔講咁多,睇下menu先,我就點左個潮-US-SIO!季節前菜盛合由呑拿魚混布,玉子,支豆,雞肉球,三文魚加明太子,希靈魚籽海帶,青瓜配金山寺面豉冬菇矮瓜!七款開胃小食拼埋一齊,淨睇外表已經流哂口水!最特别係希靈魚籽海帶,口感一流!好開胃!刺身三種盛立魚--爽囗,最重要係極重鮮魚味,正鱆紅魚-外表與油甘魚極度相似,但味道完全唔同雖然無咁油,但比油甘魚更鮮!左口魚--極爽口,約隱約現嘅鮮味,感覺好特别!再配紫蘇苗,紫蘇花,紫蘇葉,成個構圖就好似一個故事咁,睇得之餘又好味!燒物鱧魚,榮螺-兩款主角互相暉映,兩個味道都咁鮮,尤其係鱧魚,平淡,味道好清純!榮螺配黑松露,味道極濃,兩種味道夾埋好有化學作用!蒸物金木立魚,鱸魚,天使蝦配黑松露及鼓油天使蝦新鮮爽口彈牙,金木立魚鮮魚味十足,鱸

季節前菜盛合

刺身三種盛

立魚--爽囗,最重要係極重鮮魚味,正
左口魚--極爽口,約隱約現嘅鮮味,感覺好特别!

燒物

蒸物

金木立魚,鱸魚,天使蝦配黑松露及鼓油
天使蝦新鮮爽口彈牙,金木立魚鮮魚味十足,鱸魚肉質比較黐囗,但越食味越濃!三款一起點少許黑松露及鼓油,多層享受!

壽司X8貫

自家制青瓜籮蔔紫薑

深海池魚-又鮮又腥嘅味道,我至愛!讚

尾長鯛-魚味較淡,不算爽口,但味道很好!很清!

池魚-比起深海池魚味道淡少少,肉質好爽同彈牙,兩種風味!

小立魚-一條立魚BB一條只能做八片刺身,食落去果然鮮味十足,肉質好特別,讚!

燒鯧魚-熟嘅食得多,魚生真條好少機會食,味道比較濃夠彈牙!

石立-肉質好彈牙爽口,好似食緊香囗膠咁,鮮!正!

昆布紫蘇葉鯖魚-三個層次嘅味道一次食哂,極度特别同真係好好味,激讚!

拖羅-入口即溶嘅拖羅,作為八貫嘅尾門,果然夠氣場,特别好味!

三文魚籽海膽飯

本身已有8成飽,好彩佢嘅份量好適中,啱啱好!

味噌汁

再加埋個面豉湯暖暖胃,非常舒服!

最後既卷物

甜品

綠茶蕨餅-好似糯米滋咁,但軟身好多,口感都好特別,清清地都唔錯!
柚子雪葩-非常清新可口嘅感覺,好舒服!
沖繩手撕菠蘿-好甜好多汁,size雖然比較細,但貴精不貴多,難忘!

潮崎師傅果然有樣有實力,超級用心去做每一度菜!另外服務態度又一流,用心去介紹每一款食物!
真係抵讚!另外食物選材都好新鮮,由於我地好早到,真係睇住佢每一款刺身都係原條即切,等我地食落去感覺特别鮮甜
2017-07-16 102 views
本人係廚師發辦日本菜嘅忠實Fans,除左食材相對新鮮之外,質素亦比一般嘅日本餐廳高,今晚老友生日,特意同佢出嚟慶生,請佢食餐勁嘅!我地就決定揀呢間位於尖沙咀omakase既日本料理餐廳等我老友歎番下!我之前已經黎過一次 舊地重遊 再次品嚐!朋友就第一次黎 !一去到座位前方已經放左我地既英文名摺紙同魷魚摺紙,相當有心思,而且廚師係真真正正嘅日本人,感覺更有保證!今日個師傅有啲似劉德華,都幾搞笑!我地點左<<潮-USHIO>> 總共有七款餸菜季節前菜盛合由呑拿魚混布,玉子,支豆,雞肉球,三文魚加明太子,希靈魚籽海帶,青瓜配金山寺面豉冬菇矮瓜!七款小食作為頭盤都幾豐富,再加上好靚嘅賣相!幾眼前一亮!最值得一提係呑拿魚混布,口感一流!超開胃!刺身三種盛,立魚--重鮮魚味,最重要係爽囗,柔韌!鱆紅魚-呢隻與油甘魚極度相似嘅鱆紅魚原來同油甘魚剛剛相反,係無咁油,但比油甘魚更鮮!左口魚--極爽口,鮮味圍繞住成個口,讚!燒物鱧魚,榮螺-兩款味道各有特色,尤其係榮螺配黑松露,味道極濃,兩種味道夾埋好有化學作用!蒸物金木立魚,鱸魚,天使蝦配黑松露及鼓油好似食三文治咁將新鮮爽

我地點左<<潮-USHIO>> 總共有七款餸菜

季節前菜盛合

刺身三種盛,
立魚--重鮮魚味,最重要係爽囗,柔韌!
左口魚--極爽口,鮮味圍繞住成個口,讚!

燒物

蒸物
金木立魚,鱸魚,天使蝦配黑松露及鼓油
好似食三文治咁將新鮮爽口彈牙嘅天使蝦,鮮魚味濃嘅金木立魚,肉質比較黐囗嘅鱸魚一啖咬落去,嘩!嗰隻味道真係分左幾個層次,好特別嘅一款菜!

壽司X8貫

深海池魚-又鮮又腥嘅味道,濃味非常!作為第一炮絕對出色!
尾長鯛-較淡的魚味,唔算爽口,但味道很好!唔算起眼又好好味嘅壽司
池魚-對比深海池魚嚟講味道比較淡少少,肉質彈牙同好爽,各有風味!
小立魚-立魚BB一條只切到八片來做刺身,食落去真係鮮味十足,肉質好柔韌。
燒鯧魚-,味道比較濃夠彈牙!亦有好濃郁嘅鮮味,幾正!
石立-肉質爽口又彈牙,有啲橡皮糖feel,口感好搞笑,好正!
鯖魚昆布紫蘇葉-三種唔同味道喺一件壽司,非常特别同味道好好,讚!
拖羅-入口即溶,果然係極品,特别好味!

三文魚籽海膽飯--一份手卷嘅份量,海膽超級鮮甜!

味噌汁
足料暖胃面豉湯,飲一啖湯,舒服!

甜品
綠茶蕨餅-日本嘅糯米滋,彈牙鬆軟,好有口感,好好嘅飯後甜品
柚子雪葩-清新可口嘅味道,好舒服!食完嗰心情都輕鬆啲!
沖繩手撕菠蘿-第一次食呢種菠蘿,勁甜又多汁,味道好特别!

總結:由日本人親自主理,保證食材用料非常新鮮
服務態度超好,合理嘅價錢可以食到高質日本料理,份量亦比一般外面食既omakase多,絶對可以推薦俾其他朋友!
2017-07-15 381 views
如果說近排小弟吃得最多的是什麼,二話不說就答是壽司,基本上一個總會吃一次,價錢由平至貴也有,只是較少會寫上來,現在開始會慢慢寫出來給大家分享。最近看見食友在和処 酒肴辦飯局本想參加,可是時間配合不到而作罷,只好另尋友人再來。 就在七一這日,與友人在尖咀封路朦朦查查之下終於找到店舖位置,位於一條小巷內,有點點神秘的感覺。打開門口入內時,即時面對著吧枱位置,接著店員便安排我們坐下,無意間發現原來枱上放了小弟Book枱的名字,好窩心。 是晚選擇了中價的Omakase,比想像中便宜,只是$880已有頭盤、刺身三款、燒物、蒸物、壽司八貫、湯及清酒或甜品。最平的Omakase由$650開始,最貴也只是$1,300,感覺價錢相宜。 頭盤先來,真是嚇了一跳,份量相當之多,有點像會席的份量。由左至右分別是洋蔥雞肉、枝豆、山葵八爪魚、燒金目鯛鲛、自家製叉燒、鰻魚玉子、梅子鯊魚軟骨、北海道白粟米及金山寺麵豉青瓜,做得精緻小巧,可是全食也覺份量很多。當中的北海道白粟米是生食的,尤記得當年第一次品嚐時,驚為天人,爽口脆身,清甜得來有如蜜糖般甜,十分好吃;而梅子鯊魚軟骨的酸咸味道,令人為之一振,食慾

頭盤先來,真是嚇了一跳,份量相當之多,有點像會席的份量。由左至右分別是洋蔥雞肉、枝豆、山葵八爪魚、燒金目鯛鲛、自家製叉燒、鰻魚玉子、梅子鯊魚軟骨、北海道白粟米及金山寺麵豉青瓜,做得精緻小巧,可是全食也覺份量很多。當中的北海道白粟米是生食的,尤記得當年第一次品嚐時,驚為天人,爽口脆身,清甜得來有如蜜糖般甜,十分好吃;而梅子鯊魚軟骨的酸咸味道,令人為之一振,食慾大增;也不得不提那粒叉燒,非常爽口而有肉香,值得一試。
雖然坐在吧枱位置,但刺身卻放置得美觀才給客人。用料新鮮,都是些時令漁鮮,分別是石桓貝、間八及吞拿魚赤身三款,先由清新爽口又鮮甜的石桓貝開始,接著是油脂適中而結實緊緻的間八,最後便是魚味與酸味很平衡的赤身,由於配搭得宜,不會很膩滯。
燒物送來了,估不到有三款之多,先吃間八鹽燒,用上的部份油脂不多,但燒起來份外香口;論味道尤以深海池魚酒燒最為惹味,用上魚腩位置,燒出來的油脂與酒香結合,變得美味,令人陶醉;還有牛油燒蠔,輕輕炸過,外脆內軟,滿載香噴噴的牛油香;不過,旁邊還有一小撮魚肉,應是廚師不浪費任何食材而將魚骨的肉拆下來做成魚丸,味道很鮮。
輪到蒸物來了,開頭以為都是很大堆頭,幸好只是一碗,細看之下就知道這個帆立左口蒸製作很複雜。由最下層起,以輕輕炸過的茄子夾著左口魚薄片,上面放有一塊帆立貝薄切,再以左口魚薄片捲著整個,輔以帶甜美的醬汁,鮮味無窮,很好吃的。
終於來到小弟最喜愛的壽司時間了,第一件承接上一道蒸物而送上帆立貝,輕輕的添上岩鹽及柚皮,清香鮮甜,不過赤醋飯的確有少少強烈得蓋過了帆立貝的鮮香,可是仍不俗的。接著的是右口魚,魚身切得厚些,魚味頓時與赤醋飯結合,加上界了花令魚肉不會太難咀嚼。
來到尾長鯛時,印象中好像未接觸過,不過魚味也與其他鯛類似,魚味較淡,不過質感爽口,加點強烈的調味而變得濃厚;前三者都較為淡味,來到金目鯛時,味道續漸提升,皮下脂肪經火炙後變得活性化,而令魚味更濃,不錯不錯。
可是,鯖魚才是焦點所在,經醃製過的鯖魚酸咸有至,魚味濃而不腥,加點蔥花及芝麻更令腥味盡消,好味。師父也放下以柚子醃過的蘿蔔來清一清口腔。
三文魚籽沒有放在以紫菜包著的醋飯,反而直接放在匙羹內,連醋飯一起吃,令魚籽的鮮味表露無遺。壽司的主角總離不開大吞拿魚腩,肥美甘香,油脂豐腴,實有入口即溶的感覺,配合濃味的赤醋飯,真是適合不過。
最後的一件是海膽,顆粒分明,顏色豔麗,入口甜中帶甘,可是不知為何餘韻有丁點苦澀,影響了口感。卷物也隨後送到,由於是預先製作,紫菜較為腍身下,整體味道不錯。
本以為麵豉湯沒有什麼驚喜,打開後發現有一粒大魚丸在內,一同滾煮下,鮮味盡出,湯變得為美味。
甜品也不簡單地只以生果或雪葩呈上,而是一個甜品拼盤,有柚子雪葩、巨峰提子、青提子及綠茶蕨餅,味道蠻不錯的。
與友人二人也大讚師父好人,整晚的Omakase由兩位師父負責,一位是刺身壽司的,另一位則是熱葷的,兩者合作得很好,味道不錯,最重要的是價錢中等,喜歡吃Omakase的朋友,不妨來光臨這間由日本人主理的小店。

Omakase ($650 - $1,300)
好味指數 (★★★★) 【5★為最高】
$880 (Dinner)