2017-12-05 110 views
做完facial 發覺同一條街對面有一間不顕眼的日本餐廳。(因為門面實在太不花巧,很簡潔,不是認真留意也會錯過這頓美味午餐啊!)店內不大,有一張長型吧臺及一張4人檯。室內陳設簡單但每位客人所訂的座位都有店員為客人用紙手整的各牌,很窩心啊!Order 了一份 Daily lunch $120 當中有曰式蛋清 蛋味濃厚,香滑,內裏還有魚塊真材實料。配了一份新鮮蔬菜沙拉,清甜既蕃茄配以沙律醬汁,非常可囗,令胃口大增。主菜是 雞肉定食 雞肉新鮮,入口嫩滑,配搭薯仔沙律。還有一碗熱騰騰的日式麵豉湯,很香濃也不太咸,味道適中。不可不提主廚的功架及很細心處理每一度菜,坐在他前面欣賞他準備每一度菜,簡直冇得彈啊!👍🏻

Order 了一份 Daily lunch $120
當中有曰式蛋清 蛋味濃厚,香滑,內裏還有魚塊真材實料。

2017-12-03 120 views
佐敦一帶真是遍佈美食,今午就由友人安排嚐一嚐由日本人主理的日式料理。甫進店內,座位並不多,但最令人感到窩心的是桌上已預先放上我們名字的摺紙裝飾,由不同顏色的紙摺成,非常有心思。原來店主會替每位訂座的食客製作摺紙名牌,一來方便位置編配,二來對是食客表示尊重。日替定食$120餐牌寫上的日替定食並沒有註明詳情,連侍應也未能解釋,因由大廚全權安排,充滿神秘感。首先上台的沙津,配上醋來吃,酸酸的口味,非常開胃。蛋嫩滑,除了有雞肉,還有鵪鶉蛋,特別的配搭。到主食上枱了,原來是雜錦天婦羅丼,飯上放了炸南瓜、炸野菜餅、炸蝦、炸茄子等。由於醬汁豐富,幾乎每粒飯都沾上甜甜的醬汁,但又不會令炸物變腍。意想不同還有軟殼蟹配上蝦米仔的炸餅,香口脆身,蟹肉鮮甜。綠茶蕨餅,閃閃發光的是糖粉,配上菊花,口感清新。由於我倆是坐吧枱,席間還可欣賞師傅的手藝、刀功,極盡視覺享受。

日替定食$120

綠茶蕨餅,閃閃發光的是糖粉,配上菊花,口感清新。

2017-12-02 312 views
今日有事情和另一半去尖沙咀辦理,順道來個午餐。很早之前已有朋友介紹這間日本餐廳,有機會正好一試,早幾天已電話預約訂了坐。餐廳門面比較低調,入內座位也不多,我們入座不久就很快坐滿,好在我們有預約座位。我有時喜歡驚喜,所以點了"日替"午餐,就是由餐廳日本廚師就當天的食材發板。前菜有新鮮清爽的沙律菜,也有材料十足的嫩滑蒸蛋,及有與別不同不太重口味的味噌湯。到主菜上來了,今次有香味十足的豚肉生姜燒、醃製好的鰤魚件、鮮嫩的姜笌、還有雞肉卷、芝士球及豚肉餅各一件,日本珍珠飯上還有蝦肉粒。雖然我不是點刺身定食,但這主菜也配以少量刺身,包括有左口魚及裙邊。定食當中也包括甜品,今次是抹茶蕨餅,也是非一般的質素。這日本餐廳食品出色不在話下,而食材的配搭及食物上碟的佈置,明顯感受到餐廳及廚師的用心。單是看著日本人主廚不徐不急,用心一刀又一刀切開刺身,將之放在手握的壽司飯,加入適量的芥末,用心又如行雲流水的每一個動作,已是食物之外的另一種享受,那麼的一絲不苟,就是告訴你何為日職人精神。

定食當中也包括甜品,今次是抹茶蕨餅,也是非一般的質素。

2017-12-02
$120 (Lunch)
2017-11-27 105 views
🍙寿司定食🍣日本人主理,食材新鮮,好奇問師傅點解啲飯啡啡地色,原來加了一些黑醋,蒸蛋夠熱夠滑,但多了些水,感覺稀了少許,左上魷魚蓉壽司,好特別,好戲在後頭,最欣賞綠茶蕨餅作甜品,配上季節性的菊花,很有心思
🍙寿司定食🍣
$130 (Lunch)
2017-11-16 119 views
哇哇, 黎到第一百篇食評了👏🏻👏🏻小店只有數個座位, 環境寧靜舒適, 一早已經 book 定位, 店方早一天會再 confirm booking😚 到達時枱上還有客人名字的可愛摺紙, 未用餐已經充滿驚喜☺️食 omakase 緊係要坐吧枱欣賞廚師既手藝, 閒談中得知廚師係老闆黎, 老闆是日本人, 老闆友善健談😆食材都是來自日本, 每道菜都新鮮美味, 而且賣相靚仔, 起初都擔心份量會少一定貴夾唔飽, 但菜式非常豐富, 最後仲有味噌湯同飯, 超級滿足, 如果太飽食唔到, 店方還貼心地可將飯搓成飯團供帶走添👍🏻 每度菜式女職員都會簡單介紹, 女職員有禮幽默, 同老闆很有默契呢😆特別的螢光魷魚, 唔腥唔 un 好好味😋刺身新鮮新鮮新鮮😋炸雞好香口唔油膩.我最愛既海膽好鮮甜.日本人愛吃既白子, 軟滑美味.精緻既甜品, 柚子雪糕, 香梨加蕨餅😋 很開心滿意既晚餐👍🏻😆 真佩服日本人的認真和熱誠💪🏻 已經好想又再去食過😂
哇哇, 黎到第一百篇食評了👏🏻👏🏻

小店只有數個座位, 環境寧靜舒適,
到達時枱上還有客人名字的可愛摺紙, 未用餐已經充滿驚喜☺️

特別的螢光魷魚, 唔腥唔 un 好好味😋
刺身新鮮新鮮新鮮😋

炸雞好香口唔油膩.

我最愛既海膽好鮮甜.

日本人愛吃既白子, 軟滑美味.

精緻既甜品, 柚子雪糕, 香梨加蕨餅😋
2017-11-15 146 views
今日中午約左同事食晏,諗住試新野,又想豪食個午餐,傾下傾下就決定試下呢間出名食「廚師發板」的日本餐廳啦。就像正宗日本壽司店,店很小,座位加埋應該都不足20個。lunch set 會跟的沙律同茶碗蒸,沙律菜好新鮮茶碗蒸蛋很滑,內裡的材料很豐富!正宗日本人的師傅在製作壽司,每一件都好用心壽做呢個壽司盛餐($220)有8件壽司及一款卷物,壽司分別有馬鮫魚、赤身、吞拿魚、左口魚、依左木、帶子、金目鯛、海膽及三文魚子,卷物就係吞拿魚黃蘿蔔卷,真係每一件都好高水準,好好味同事叫的daily set($120), 當日係生薑豚肉燒,佢都話好入味好好食!最後每人仲有一份綠茶蕨餅為呢餐豐富的日式午餐做總結~

就像正宗日本壽司店,店很小,座位加埋應該都不足20個。

lunch set 會跟的沙律同茶碗蒸,沙律菜好新鮮
茶碗蒸蛋很滑,內裡的材料很豐富!

正宗日本人的師傅在製作壽司,每一件都好用心壽做

最後每人仲有一份綠茶蕨餅為呢餐豐富的日式午餐做總結~

2017-11-15
$150 (Lunch)
2017-11-15 106 views
因為就黎生日,好朋友今日特登黎尖沙咀搵我食午飯,順便請我食個生日飯。因為我鍾意食日本野,佢就帶左我黎呢間十分低調的日式壽司店,我真係好期待呢呢間「和処酒肴」位於漆咸圍道的地下,店的招牌好細個,作風很低調,但門面卻充滿日式風味。lunch menu 由80蚊到360蚊不等,真係有平有貴!我地最後決定叫個1號餐(當日的lunch set 為豚肉生薑燒)同4號餐!師傅係正宗日本人,製作非常認真和專業!lunch set 跟的茶碗蒸和沙拉,都是水準之作!豚肉生薑燒套餐,豚肉炒得很香濃入味,仲跟多左4片刺身,好新鮮好味!很豐富的壽司盛!最欣賞係佢的吞拿魚黃蘿蔔卷同金目鯛壽司!一邊食一邊想大叫「OISHI」!真係好多謝朋友既呢餐飯,我諗我以後午飯時間又多一個好選擇了!

師傅係正宗日本人,製作非常認真和專業!

lunch set 跟的茶碗蒸和沙拉,都是水準之作!

2017-11-15
$170 (Lunch)
2017-11-10 1076 views
今日同媽媽食晚飯,早早已經訂左位,同媽媽來一個浪漫晚餐。餐廳座位唔多,早啲訂位先保證有得食。6點多黎到我地包場。季節前菜盛。八爪魚刺身、米穀白蝦、青瓜白麵豉、海帶醃菜、燒玉子、豬肉卷、三文魚海膽。會唔會太精緻?我最愛燒玉子,中間加入海苔,玉子燒得滑溜蛋味清香,青瓜爽甜配咸香白麵豉的確開胃,其他前菜更是精緻,其實我唔捨得食左口魚刺身。左口魚厚薄適中魚味清甜,左口魚邊位置爽嫩,刺身用料新鮮。燒間八和豬肉卷。間八魚肉燒得香滑魚油豐富,最愛上面配上忌廉蟹肉,味道滋味香膩。豬肉卷燒香入口咸香鬆軟,的確特別。茶碗蒸。雞蛋滑溜清甜,入面有雞肉和蝦肉,用料也不簡單。帶子厚身味道極是鮮甜,師傅加上海鹽和檸檬,入口味道豐富層次分明。深海池魚是我最愛的魚類,入口爽嫩魚味濃郁鮮甜,輕輕一咬魚香突出。白身魚加上梅子醬,酸甜開胃更能帶出魚肉鮮味。燒金目鯛。燒香魚片入口多一份魚油,魚味最濃最豐富。海膽三文魚籽也是驚喜出色,鮮甜海膽伴咸香三文魚籽,一口都是海膽香甜味道。最後更有雞肉牛油飯,簡單但味道豐富,牛油飯的確特別。
6點多黎到我地包場。
季節前菜盛。
會唔會太精緻?

左口魚刺身
左口魚厚薄適中魚味清甜,左口魚邊位置爽嫩,刺身用料新鮮。
燒間八和豬肉卷。
茶碗蒸。
雞蛋滑溜清甜,入面有雞肉和蝦肉,用料也不簡單。
白身魚加上梅子醬,酸甜開胃更能帶出魚肉鮮味。
燒金目鯛。
燒香魚片入口多一份魚油,魚味最濃最豐富。
最後更有雞肉牛油飯,簡單但味道豐富,牛油飯的確特別。
2017-11-09 128 views
這家餐廳的前身是ともえ鮨,現在更名為和処 酒肴。店內裝修與之前分別不大,女侍應也是從ともえ鮨營業時工作至今,不同的是主廚換了人,驟眼看來確與劉德華有幾分相似。我點了球體餐,先來的沙律很新鮮,只是醬汁得太多,味道太鹹。球體餐的盛器很特別,上層是前菜,有燒魚、蛋卷等食物,中層是元貝,金目鯛等五件壽司,下層是海鮮丼。壽司和海鮮丼都用赤酢飯,所用的食材應該是前一個晚上剩下來的海鮮(這應是壽司店的公開秘密),但質素還是相當不俗!如果想到有濃濃日本味的餐廳吃有質素的日本菜,這裡也是不錯的選擇。
2017-11-08
$360 (Lunch)
2017-11-09 124 views
今晚同女朋友食晚飯,早早已經訂左位食omakase,因為女朋友最愛日本菜。餐廳座位唔多,所以一定要記得早啲訂定位。我地唔算好肚餓所以叫左$650NAMI。叫左清酒。黑牛-酒味唔算好濃,味道甜香,容易入口。前菜盛。季節時令前菜。生八爪魚、米穀白蝦、白麵豉青瓜、海苔燒玉子、醃蘿蔔海帶、豬肉卷、三文魚沙甸魚海膽醃物。前菜味道有濃有淡,各自出色精彩,我最愛燒玉子,入口嫩滑不失清甜蛋香,另外白蝦更是爽口咸香。左口魚刺身。左口魚厚薄適中,魚味清香,魚腩位置更是爽口魚味突出。燒間八和豬肉卷。間八魚配上蟹肉忌廉汁,魚肉嫩滑魚味竟濃郁,非常驚喜,欣賞魚皮燒得更是香脆魚油香濃。茶碗蒸。滑溜雞蛋更是無懈可擊,蛋味清甜更有蝦肉和雞肉,最底更伴上白果。帶子壽司。厚肉帶子伴上檸檬海鹽,即時入口咸香清新更不失帶子清甜味道。深海池魚。魚肉爽嫩有咬口,池魚一向是我最愛。魚味比較突出,魚肉爽口入口更是豐富。這款壽司令我更是驚喜,魚肉上伴上梅子,入口酸香開胃。燒金目鯛。燒香的金目鯛魚味最是濃郁,多一份魚油多一份滋味。海膽三文魚籽。一口一件,海膽鮮甜配上三文魚籽的咸香,好想要多一件。最後更有雞肉牛油飯和麵豉湯。絕不普通的牛油
我地唔算好肚餓所以叫左$650NAMI。
叫左清酒。
黑牛-酒味唔算好濃,味道甜香,容易入口。
前菜盛。
季節時令前菜。
左口魚刺身
左口魚厚薄適中,魚味清香,魚腩位置更是爽口魚味突出。
燒間八和豬肉卷。
茶碗蒸。
帶子壽司
厚肉帶子伴上檸檬海鹽,即時入口咸香清新更不失帶子清甜味道。
深海池魚。

這款壽司令我更是驚喜,魚肉上伴上梅子,入口酸香開胃。
燒金目鯛。
燒香的金目鯛魚味最是濃郁,多一份魚油多一份滋味。
海膽三文魚籽。
一口一件,海膽鮮甜配上三文魚籽的咸香,好想要多一件。
最後更有雞肉牛油飯和麵豉湯。
絕不普通的牛油飯,愈食愈是滋味。麵豉湯完全唔會過咸,入口暖胃滿足。
2017-11-08 114 views
呢間日式餐廳係日本同事介紹,所以都有d期望咁去。去到門口,心諗經過都一定唔會入去啦。入到去,唔算大,坐都十零人左右。不過可能今晚平日,唔算多人,可以靜靜地食下野、傾下計。佢有3個set,當中既壽司刺身都係由師傅發板,無得揀~ 而佢兩名師傅都係正宗日本人。前菜有七款小食:海鹽枝豆、芝士魚餅、松前漬希靈籽甘荀海帶 (個人最like呢個,爽口👍🏻)、辣味蚌仔、黑松露昆布蛋捲、芥辣八爪魚、雜菜雞肉凍。每一款都好好食,份量少少,有齊不同既味道~之後就上左一碟左口魚刺身,魚生好新鮮,入口帶有少少花香,加少少芥末已經可以入口,連豉油都唔需要。緊接是醬燒目立魚拼炸雞件,炸雞外脆內滑,另外重配有黑松露薯仔沙律。之後有我最愛的茶碗蒸,入面加有魚肉,令蒸蛋更加鮮味。終於到主角啦~壽司有:三文魚籽、䲞魚、鰹魚、鯖魚、針魚、梳子魚。係香港是少有而且難得的好食,今次終於比我遇上啦~ 當中針魚既口感好爽口,而䲞魚配上少少柚子,味道清香又不會掩蓋魚的鮮味。奮興既我竟然掛住食唔記得影相😭到最後都重有驚喜,就係柚子雪葩加抺茶蕨餅作完結,柚子雪葩十分清新,內有少少柚皮,唔會太酸或太甜。

之後有我最愛的茶碗蒸,入面加有魚肉,令蒸蛋更加鮮味。

2017-11-06 856 views
近年來,走在香港某些小街小巷,會容易看到多了日式簡潔風的店面,它們大多都不起眼,快步走更加有機會略過而看不見。若果不是有朋友推介,我應該不會貿然走到這條小巷,去敲上被街泊汽車阻擋了的門面。慢慢地推開門,踏進這家朋友曾說過吃完飽足到「反艇」既日式小店,想起了一年前吃過OMASAKE,心情不其然又興奮起來。女店員是香港人,操流利日語和廣東話,擔任著重要的翻譯角色,指示我到吧檯前對著師傅的座位。眼前映入的竟然是我訂檯時候留的名字,而且是人手手工摺出的,有一種專屬且被重視既感覺。Omasake 按份量、價錢分成3款,初來報道還是從低食起好~ NAMI SET 內容算是合理,份量中規中矩,最重要是價錢都會按比例地便宜一點。看著師傅駕輕就熟地在我前面準備食材,頭盤毫不費勁就已經可以奉桌了。從左至右望去,前排是煎海帶蛋卷,三文魚明太子,松前漬,雜錦魚卷;後排是豚肉露筍卷,螢光魷魚,金山寺味噌配青瓜。最喜歡OMASAKE有不同款式,每樣一小件,可以試到的款比平時自己點餐多十幾倍。頭盤當中最愛三文魚明太子,其咸鮮既味道很想再來多幾口,其次是螢光魷魚,嫰滑爽脆配上惹味既煮汁,兩口又怎樣夠喉。Sashimi

Sashimi鰹魚,NAMI SET 只有一款SASHIMI,但份量是完整的一份,今次獲得鰹魚,肉質呈深紅色,非常新鮮而帶鮮甜,伴碟的食用花都非常有心思,菊花、紫蘇花、雞冠草,全部勻可食到胃裡去。那一株紫蘇花可以逐粒摘下放到醬油裡,沾上少許到魚生片上食用,味道帶少計辛口回甘,很特別。

燒物兩款,左邊是北海道秋天三文魚,肉質非常肥美,上面放上清新既蘿蔔蓉,中和到魚既肥美感,傍邊爽脆既大根,亦可以輕輕沾上三文魚既魚油。右邊的是針魚,輕輕一燒,師傅竟然可以把魚弄成這麼可愛既形狀,加兩滴檸檬汁,食落口清新亦好滑。面頭放著一根紅白色的,細問下才知這是薑芽,白色部份才可食用,味道跟平常的薑片差不多,但食落多了一分爽脆,纖維亦幼細,容易咀嚼。

"Are you ready for sushi ?" 這個時間客人沒有其他人,師傅專心照顧我,被人看著吃美食說真的有丁點壓力。
Nami Set 壽司都有6款之多,都是用上新鮮的海鮮食材,順著次序逐件在你面前製作,赤身吞拿魚、左口魚、火炙梳子魚(上面放上香口的蔥粒芝麻,味道更香)、天使蝦(還用上了蝦頭內的蝦膏放上剌身上在用火烘一烘)、鯖魚(師傅將每層魚片中間都放入少量紫蘇葉碎,再用昆布把整件壽司綑好)、筋子。
平常吃到的壽司要定型綑好大多會用上紫菜,這裡師傅會較著重味道,像是最尾的筋子,直接用湯匙端上。原來三文魚子在工場加工前的正名就是筋子,吃起來會有一份較海洋的味道,而且咸味淡口一點。
這6件壽司司傅都預先在壽司飯裡伴上醬油,不多也不少,很貼心。

茶碗蒸,每次都是最令我期待的一環,這款蒸物用料非常簡單,有家常料理既感覺,內裡有肉粒,菇,香菜在面,蛋蒸得恰到好處,保持著最滑的狀態,不是坊間常遇到的布丁質感,所以連咀嚼也可以省掉。

相信來到是裹腹的環節,以前吃過的omasake好像都沒有這個份量的味噌湯和飯。先說說湯,一點也不咸,反而味噌香慢慢在底層淡出,伴入海帶,超滑的日本豆腐粒,胃即刻暖起來;飯相信是添入了少許湯品一齊煮成,味道很有層次,還有大量菇菌一起,是非常惹味但卻健康的煮法。
係店員既推薦下,試了這個當天剛運到香港的北海道大閘蟹,價錢按SIZE計算,這個中等身型的,盛惠$280,是有少許貴,但正所謂不時不食,秋風起吃這個實在太對了。師傅把蟹分得美美的再拼好奉桌,慢慢地逐件拆肉,過程幾是享受的,不過蟹黃蟹糕沒有中國的多。最欣賞是師傅為蟹調上的柚子汁,酸酸甜甜,好清新。

OMASAKE是可以送上清酒或是甜點,我這種愛吃的二話不說地選了甜的。原來是綠茶蕨餅,夾在茶粉中間有閃令令既糖粉,配上搶眼既菊花瓣,整個感覺優雅又高貴。伴上一件秋日當造既柿子,多汁清甜,為這餐劃上一個完美的句號。
2017-11-03
$1023 (Dinner)
2017-11-02 112 views
星期六早上一般都睡得比較遲起床,但今天因為老友要去尖沙咀,所以拉我出來吃午飯。想起很這間店,是因為之前公司有位日本客人介紹說是日本人開的,所以先從午餐開始試。日籍老闆兼大廚主理,作風低調。晚市只供應廚師發辦,有3款選擇,$650/位起,包括前菜、刺身、燒物、蒸物或煮物、壽司、味噌湯、清酒式甜品。話說回午餐,我挑選了日替わり定食。有日式沙律,刺身,燒魚(當天是ぶり),炸雞,納豆(是甜豆),茶碗蒸し(燉蛋),味噌湯,甜品。沙律菜很新鮮,配上日式沙律汁微酸很開胃。刺身有吞拿魚和イサキ(不知中文名),都是比較淡味的魚,因為新鮮所以鮮甜。燒鰤魚,油脂夠多,肉質嫩滑😋美味冇比。燉蛋👍嫩滑除了嫩滑真想不出形容詞😄。味噌湯是用魚淆的湯底,所以很魚的鮮味。甜品是綠茶朔餅,綠茶味道不算濃,再濃味就更好。

話說回午餐,我挑選了日替わり定食。

沙律菜很新鮮,配上日式沙律汁微酸很開胃。
日式沙律

燒鰤魚,油脂夠多,肉質嫩滑😋美味冇比。
燒鰤魚

燉蛋👍嫩滑除了嫩滑真想不出形容詞😄。
燉蛋

味噌湯是用魚淆的湯底,所以很魚的鮮味。
味噌湯

甜品是綠茶朔餅,綠茶味道不算濃,再濃味就更好。
綠茶蕨餅

2017-10-21
$132 (Lunch)
日式沙律
燒鰤魚
燉蛋
味噌湯
2017-10-27 92 views
平時返工係附近經過一間日本餐廳《和処酒肴》都會回頭一望,終於有機會來試一試lunch。餐廳裝修以木為主,一進入餐廳就見到一個長方形嘅壽司吧枱。最驚喜嘅就係由於我哋有訂枱,店員已經留咗兩個位置俾我哋,而且枱上面有我地嘅名稱標籤🏷️,寫係一艘紙船上面,頓時感覺非常被重視,見到已經好窩心。「Lunch set」有七個套餐選擇,而且每個套餐名稱下面都有講述套餐包含嘅食物,讓客人可以詳細知道。當然食日本料理梗係要食壽司啦,所以我揀選「3號餐」。首先來了「沙律菜」同埋「燉蛋」,兩款食物非常新鮮,「燉蛋」味道更是一流,食落去質感滑脫脫。係食緊前菜期間,日本籍嘅壽司師傅已經馬不停蹄為我地親手做緊壽司同埋卷物,師傅非常親切,用心製作。由上排左至右排列,套餐六件壽司包「括左口魚壽司」、「鰤魚壽司」、「鯖魚壽司」、「三文魚籽海膽壽司」、「帆立貝壽司」同埋「火炙左口魚邊壽司」。每一款壽司都非常新鮮,即叫即做,最享受嘅係可以親自睇住師傅點樣整出嚟。我至愛嘅「火炙左口魚邊壽司」,用火槍燒完出嚟好香之餘,食落去更加入口即溶,非常Creamy。除此之外,「三文魚子海膽壽司」完全無腥味,由於壽司實在太新鮮,簡直唔需要點豉

餐廳裝修以木為主,一進入餐廳就見到一個長方形嘅壽司吧枱。

當然食日本料理梗係要食壽司啦,所以我揀選「3號餐」。

除此之外,「三文魚子海膽壽司」完全無腥味,由於壽司實在太新鮮,簡直唔需要點豉油都鮮甜美味。

碟嘅中間就係「蘿蔔卷」,製作過程一一展現喺我面前,師傅將蘿蔔卷包好一條,再小心切成一件件,賣相非常精美。
當然咬落去嘅質感是爽爽的,中間嘅黃色蘿蔔本身是有醃製過的,所以已經好夠味道。

之後師傅拎咗一大舊嘅吞拿魚即場切,難怪每件壽司刺身都是新鮮,真係大開眼界。
2017-10-27 92 views
Lunch發掘到繁華嘅尖沙咀鬧市中,有一間隱世日本料理餐廳《和処酒肴》,餐廳裝修外型以黑白色為主,富有格調。餐廳裏面座位以吧枱設計,師傅更是純正日本人,而且店員態度非常親切,和藹可親,隨即就比左兩杯熱綠茶同埋午市套餐餐牌比我地。我們隨即選了1號和3號餐。前菜為「沙律菜」,酸酸甜甜嘅醬汁味道好開胃,而且蔬菜非常新鮮爽口。「燉蛋」熱辣辣的,驟眼睇入面已經有好多配料,包括有冬菇同埋菜等等,食落去蛋很滑,非常鮮甜。話咁快睇住師傅即整,已經有得食了,1號餐「Daily Lunch Set」定食好豐富,當中包括一客兩款嘅刺身,分別係「鰤魚」同「左口魚」,條紋都非常平均,唔需要點Wasabi豉油,就咁食落口已經好新鮮,口感爽滑。燒物分別係「鰤醬油燒」、「秋虹鱒鮫」,仲有一球「薯蓉」,遠處已經聞到香味。「鰤醬油燒三文魚扒」非常入味,亦都食到三文魚嘅味道,醬汁match得唔錯,配以白飯一齊食,跟文中和味道。「秋虹鱒鮫」當中蘊含豐富嘅骨膠原,皮同埋肉一齊食,肉質軟身之外,更有口感。薯蓉非常Creamy,食到有啲牛奶嘅味道,當中更有蘿蔔粒。最後飲一碗麵豉湯,個胃即刻暖晒。而友人就點了3號餐,當中包括六件壽司

我們隨即選了1號和3號餐。

薯蓉非常Creamy,食到有啲牛奶嘅味道,當中更有蘿蔔粒。

最後飲一碗麵豉湯,個胃即刻暖晒。

而友人就點了3號餐,當中包括六件壽司和一份卷物,看起來也很吸引,而且師傅好有心機逐件整。

估唔到咁高質素嘅日本料理Lunch Set,兩個人都只係$250,而且不設加一,價錢合理,值得一試。