Restaurant: Sakara ichi sushi (Kau Yuk Road)
Info:

🚩 壽司梅套餐 $78有三文魚 赤身 油甘魚 鱆紅魚 魷魚 甘蝦 帶子 加州卷 茶碗蒸呢個價錢有咁多壽司食 唔錯💥💥壽司質素中上👍🚩火炙三文魚 $8(件)質素唔錯 火炙味好食🤪食完會再encore😋貴兩倍有火炙三文魚腩 不過我覺得$8件三文魚已經好好食🚩油甘魚腩壽司 $14 (件)油脂感正常質素ok😋🚩 燒汁牛柳飯配溫泉蛋 $52呢個定食超級抵食💥💥💥首先佢仲配沙律同埋三文魚麵豉湯麵豉湯飲得出係自己煲嘅唔係用嗰啲麵豉醬👍跟住個飯撈埋隻蛋送飯一流👍而且牛柳份量勁多煮得多幾軟😍必叫🤚🏻🤚🏻🤚🏻💥💥總結時間🥰質素唔錯但係價錢係平民😋🥰不過應該人手不足所以服務有改善空間🙃
🚩 壽司梅套餐 $78
呢個價錢有咁多壽司食 唔錯💥💥
壽司質素中上👍

🚩火炙三文魚 $8(件)
質素唔錯 火炙味好食🤪
食完會再encore😋
貴兩倍有火炙三文魚腩 不過我覺得$8件三文魚已經好好食

🚩油甘魚腩壽司 $14 (件)
油脂感正常

不過應該人手不足所以服務有改善空間🙃
  • 壽司
  • 三文魚麵豉湯
2021-05-11 524 views
真係抵食又新鮮嘅壽司雜錦魚生沙律$48,但用料十足, 大兜到呢竹壽司set, 火炙壽司, 😋😋😋肥牛鍋嫌湯頭甜得滯京蔥雞串+豚肉蔬菜卷,麻麻地. 雞同蔥夾埋一齊食係5錯, 單食雞就有雪氣味。豚肉兩個包車厘茄,兩個包露筍,包露筍好味,但車厘茄嗰兩個,吃到豚肉(豬肉)浸蘇味...Set 包沙律同三文魚湯, D三文魚料都好多🤣軍艦正常發揮, 十幾蚊兩件如此質素,邊度揾?同埋要讚吓D服務態度良好黎湯同茶碗蒸嗰陣,侍應主動話小心熱每次上菜都好有禮貌(但上openrice最新D評論都有講佢哋服務差,或者最近魚一接受意見, 改善咗服務質素,如果係就抵讚)
真係抵食又新鮮嘅壽司
雜錦魚生沙律$48,但用料十足, 大兜到呢
壽司set, 火炙壽司, 😋😋😋
肥牛鍋嫌湯頭甜得滯
Set 包沙律同三文魚湯, D三文魚料都好多🤣
軍艦正常發揮, 十幾蚊兩件如此質素,邊度揾?
同埋要讚吓D服務態度良好
黎湯同茶碗蒸嗰陣,侍應主動話小心熱
每次上菜都好有禮貌
2021-05-07 436 views
魚一不嬲係元朗好出名嘅壽司舖,有人直頭攞佢同壽司郎比較。星期日時間,等咗一陣間就順利入坐。鋪頭都幾大,分兩層,我哋兩個人安排坐二樓。刺身質素幾高,我特別鍾意食佢嘅貝類,爽口鮮甜,老婆就鍾意食蝦,佢話隻蝦又甜又大隻。我哋仲貪得意叫咗個水母刺身,不過原來個質感係硬身嘅,當係獵奇都幾得意。壽司嚟講,我覺得個火炙三文魚真係好正,火槍燒到魚皮邊位好濃嘅三文魚香,配埋醬汁同埋蔥碎,係個口到融合起來,齒頰留香。鵝肝壽司就好典型,好食,好濃郁嘅鵝肝香味,真係肥到爆炸。牛壽司就好普通,冇乜記憶點。拖羅反而質素比較差,即使食中拖羅,都食到有少少筋,比較失望,赤身都係普普通通。食日本嘢,我最鍾意食茶碗蒸,不過呢碗茶碗蒸就真係冇乜記憶點,普通到不能再普通。整體而言,唔算係非常之好食嘅日本菜,不過喺元朗區算係咁啦。
魚一不嬲係元朗好出名嘅壽司舖,有人直頭攞佢同壽司郎比較。

鵝肝壽司就好典型,好食,好濃郁嘅鵝肝香味,真係肥到爆炸。
壽司就好普通,冇乜記憶點。

整體而言,唔算係非常之好食嘅日本菜,不過喺元朗區算係咁啦。
2021-05-06 304 views
晚上7:26落單外賣到取餐時間喺8:20其間有追過單 但員工態度極差最最最激氣 最後一次追單 原來兩袋食物已準備好 一直放喺度再講食物質素都唔見得有咩特別新鮮或好食普普通通但員工態度已經令度 唔會再幫襯你
晚上7:26落單外賣

普普通通

但員工態度已經令度 唔會再幫襯你
2021-05-06
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
$250 (Dinner)
2021-05-05 339 views
堂食要排隊😩今次係外賣 雞泡魚干燒燶了真的太燶。。黑哂吃上口一點水分都冇了好硬😞如果堂食,都話可以要求換過但外賣,返到屋企先知真係好失望😞太黑唔敢食買外賣真係自求多福了
堂食要排隊😩今次係外賣
雞泡魚干燒燶了
真的太燶。。黑哂
吃上口一點水分都冇了
好硬😞
如果堂食,都話可以要求換過
但外賣,返到屋企先知
真係好失望😞太黑唔敢食
買外賣真係自求多福了

雞泡魚干
2021-05-02
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$120 (Dinner)
  • 火炙左口魚裙邊
「魚一」是元朗國數一數二反映市民高支持度的食肆,每次經過店前總現等候人潮,特別是星期五、六、日及公眾假期與假期前夕,基於支持者眾,自己沒有急切心態要去支持!某日家務纏身,工作至晚飯時段才完結,當然不準備在家做飯,於是萌生到「鱼一」用餐的念頭!抵逹時,一對客人剛用膳完畢離開,恰好由我們接上,只是花了一兩分鐘在門外填紙仔而已,非常順利!「魚一」除了固定旳餐牌,每天也有特別推介,記得留意牆上手寫板,當晚推介竟然出現小肌壽司 HK$44。沒想到幸運遇上難得的小肌壽司,一試新鮮度佳,適中的酸味來得開胃,價錢還很親民!再來炸軟殻蟹手卷 HK$25,當然要趁紫菜還脆時盡快品嚐,拍照不宜太久!手卷料足,入口飯與軟殻蟹、蟹籽等食材的比例來得平衡,軟殻蟹雖然不算飽滿,但以這收費水平來說,勝價比真的不錯!再來老公必吃的腐皮壽司 HK$12,對老公來說是滿足與抵吃之選!吃過壽司,不如來點熱食,挑了牛舌串燒 HK$44 和冬菇串燒 HK$30。兩者之中,汁燒的冬菇串燒較合心意,調味來得剛好,而牛舌串燒的鹽巴和黑椒則下得有點重手了!在數款丼飯中,老公選了魚一極上丼飯 HK$158!既然是招牌丼飯,用料當然特別豐富

吃過壽司,不如來點熱食,挑了牛舌串燒 HK$44 冬菇串燒 HK$30。兩者之中,汁燒的冬菇串燒較合心意,調味來得剛好,而牛舌串燒的鹽巴和黑椒則下得有點重手了!
在數款丼飯中,老公選了魚一極上丼飯 HK$158

既然是招牌丼飯,用料當然特別豐富,丼上盛有牡丹蝦、帆立貝、海膽、池魚、三文魚、吞拿魚、油甘魚、中拖羅和三文魚子,令人看得心開!

海膽新鮮甜美,質量要比預期理想,而池魚、油甘魚、中拖羅和三文魚籽同是令人印像較深刻的類別!至於飯粒不會煮得過硬或過軟,符合我們的口味!

丼飯雖不算是上等食材,但整體新鮮,予人正面的感覺!
將紫菜包著飯和刺身來吃,又是令一種享受!

下次會選擇自選的丼飯。
無菜不歡的我,來一客日式炒雜菜 HK$48 是自然不過的選擇!雜菜炒得不錯,夾雜木魚絲入口,爽口清怡,我們最後把它全清掉!

當晚在「魚一」的用餐體驗,不單讓我更加肯定小市民堅定的意志,亦理解到「魚一」的收費、服務與質量也有一定程度的可取,所以門前等候的人群不絕,並不是靠單方面來維繫的!

大家務必繼續努力,待光明重來的一天!
2021-04-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-04-18 830 views
本人和太太在4月18日下午約5時懷着愉快嘅心情暢遊元朗舊墟,在經過一間魚一壽司店入內嘗試,當時該店不太多人和見很多四人枱還未有人坐而有些亦比2人坐着,我們入內竟安排坐在一張死角二人枱,詢問店員可否比一張四人枱我們坐因為我們拿着很多東西,他竟然説是不可以,我在詢問他可否俾我中間二人枱,他說都不可以,所有枱都俾人預訂了.仲細可以擺另外一張枱坐另外一張枱就唔得。只可以坐這一張,因這張枱我真是坐不到食東西,於是我便離開.
只可以坐這一張,因這張枱我真是坐不到食東西,於是我便離開.
𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥⁣魚生質素真係好新鮮🥳⁣以呢個價位來講 我覺得佢嘅質素同大名鼎鼎嘅壽司郎或者西環嘅活一鮮非常接近 很推介呢🌟⁣但要留意番假期去到 都大約預一個鐘頭嘅等位時間ahh!⁣⁣—————————————————⁣⁣🍣車仔魚生丼飯(四款) $88 (每款魚生逐項計算 價錢$12至$64不等)⁣我揀咗四款魚生 分別係三文魚腩、有頭甘蝦、帶子、三文魚子🐟⁣wuah唔知係咪我好彩 但我當日揀嘅所有魚生都十分新鮮!⁣而且三文魚腩同帶子超級厚切 ⁣食落油脂豐富又有口感 ⁣三文魚子飽滿多汁🥳⁣甘蝦肥美 但有輕微雪藏味⁣⁣🍤雜錦天婦羅配湯烏冬$58⁣天婦羅外皮香脆 醬汁濃淡適中 食材中規中矩 ⁣可能魚生太出色 令我對佢冇乜記憶點⁣—————————————————⁣⁣📍魚一壽司⁣⭐️食物:8.8/10⁣⁣⭐️CP值:9/10⁣⁣⁣⁣

𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥⁣

車仔魚生飯
雜錦天婦羅配湯烏冬
車仔魚生飯
2021-04-05 888 views
以前成日食 近呢一年已經覺得差左😔佢裝修後第2次去食 接受唔到d壽司飯係熱🤦🏻‍♂️軍艦一上枱d紫菜已經係林左!!!!成盤壽司啲飯都係熱🤦🏻‍♂️個刺身又唔係凍!食落又覺得唔新鮮又冇甜味😔 夾埋好難食....不過好在辣味冷麵都仲係咁好食🙃叫左小小串燒試下 和牛串簡直係垃圾!!!😒28蚊一串 啲肉鞋到...!又乾 我寧願你叫牛肉串 唔好叫和牛串黎呃人🙃牛吞就一向都keep到水準既 但今晚都係乾左啲...反而京蔥雞肉串好好食🥰好juicy燒到雞皮好脆 和風牛肉煲.....竟然食到有燶味😑😑😑😑真係搞唔掂.....另外仲叫左三文魚頭 好在都仲係好好食😬整體黎講 佢熱食好食過壽司😬不過唔會再去🤡
以前成日食 近呢一年已經覺得差左😔
佢裝修後第2次去食 接受唔到d壽司飯係熱🤦🏻‍♂️

軍艦一上枱d紫菜已經係林左!!!!

成盤壽司啲飯都係熱🤦🏻‍♂️個刺身又唔係凍!
食落又覺得唔新鮮又冇甜味😔 夾埋好難食....
不過好在辣味冷麵都仲係咁好食🙃

叫左小小串燒試下 和牛串簡直係垃圾!!!😒
28蚊一串 啲肉鞋到...!又乾
我寧願你叫牛肉串 唔好叫和牛串黎呃人🙃
牛吞就一向都keep到水準既 但今晚都係乾左啲...

反而京蔥雞肉串好好食🥰
好juicy燒到雞皮好脆

和風牛肉煲.....
竟然食到有燶味😑😑😑😑
真係搞唔掂.....
另外仲叫左三文魚頭 好在都仲係好好食😬
整體黎講 佢熱食好食過壽司😬
不過唔會再去🤡
2021-03-27 844 views
香港感恩節懲罰祭💛牛牛國嘅壽司店🐮好耐冇去牛牛國😈其實果度都有好多野食,不過實在太遠啦,所以都係好耐先去一次😂 見係懲罰祭先去🤔-🍣 #魚生拼盤 🍣 ($235)(7/10)係四種刺生加埋嘅價錢😉 有三文魚,三文魚腩,油甘魚腩同希靈魚最中意三文魚腩同油甘魚腩,都係好肥,重魚油香😈而且食得出係新鮮嘅,幾好幾好🤔.🐟 #吞拿魚蓉手卷 🐟($24)(6.5/10)吞拿魚蓉都幾多,食到底都仲有😇未到入口即融,但都唔錯但係紫菜好淋,唔太爽口🤔.🐋 #汁燒白鱔串 🐋 ($48)(6/10)呢樣通常見到都叫😗但未試過食到有細骨今次有兩條細骨,好彩冇吞到😗皮都脆嘅,肉都算彈牙,但有細骨已經可以唔洗叫😀.🦑 #海膽魷魚壽司 🦑 ($10)(6.5/10)紫菜又係淋,不過魷魚份量都幾多😗海膽可以吊下味,不過唔好太大期望😗不過不失,勝在夠平💪總結來説 行過可以一試💛-🎈 元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖平均傷害:$300好味值:7/10

香港感恩節懲罰祭💛牛牛國嘅壽司店🐮

🍣 #魚生拼盤 🍣 ($235)(7/10)
係四種刺生加埋嘅價錢😉
有三文魚,三文魚腩,油甘魚腩同希靈魚
最中意三文魚腩同油甘魚腩,都係好肥,重魚油香😈
而且食得出係新鮮嘅,幾好幾好🤔

🐟 #吞拿魚蓉手卷 🐟($24)(6.5/10)
吞拿魚蓉都幾多,食到底都仲有😇
未到入口即融,但都唔錯
但係紫菜好淋,唔太爽口🤔

🐋 #汁燒白鱔串 🐋 ($48)(6/10)
呢樣通常見到都叫😗但未試過食到有細骨
今次有兩條細骨,好彩冇吞到😗
皮都脆嘅,肉都算彈牙,但有細骨已經可以唔洗叫😀

🦑 #海膽魷魚壽司 🦑 ($10)(6.5/10)
紫菜又係淋,不過魷魚份量都幾多😗
海膽可以吊下味,不過唔好太大期望😗
不過不失,勝在夠平💪

總結來説 行過可以一試💛
🎈 元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
平均傷害:$300
好味值:7/10
2021-03-14 931 views
自從知道原來有得自己call 間gogovan送餐之後,多左好多機會可以叫魚一食,之前一直送餐都無事,今次送餐真係好唔開心,我係gogovan落完單,之後gogovan係落單時間到送到過黎用左兩粒鐘(元朗去葵芳,原因個接單司機去左接埋做埋另一個job 先至慢慢去魚一攞貨,跟住我話轉司機佢又話唔駛,佢話就到,再等完佢大半個鐘。我再打俾佢 ,佢就叫我不如換司機😔之後換左司機又再重新等過 ),激死,好彩餐廳有張我d食物放左係個雪櫃咋,之後發現原來仲有Lalamove 可以送餐,以後badlist gogovan(大家都要搵間可靠既送餐,千其唔好揀gogovan)雖然送貨gogovan條友遲左好多,但魚一d食物依然好好味,好有手準,d刺身都仲好新鮮好好味 ,個個同事都讚好好食,話下次要再訂由其鵝肝壽司(好嬲個司機🙃)雖然凍哂,但都依然好味到爆,仲有個辣辣冷面,嗌得一盒,好味到唔夠分添,仲有刺身,好正,好期待下次再食
(大家都要搵間可靠既送餐,千其唔好揀gogovan)

2021-03-09
  • 壽司
  • 三文魚麵豉湯
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 蟹籽沙律
  • 加州卷
2021-03-11 1016 views
6點walk in 已經差不多full 平日基本上都至少有四五台等緊今日竟然比我排到 好lucky 冷烏冬 蕎麥麵中規中矩燒魚抵讚!魚皮好脆!個魚都唔會燒得好乾最驚喜的是蘿!蔔!蓉!是新鮮的!(其實這個很多食客都會留意但唔少餐廳都會忽略)另外我們還點了燒牛舌 燒白鱔前者有咬口後者燒得剛剛好 來貨新鮮 質地也很優差點忘了 最抵食的燒魷魚筒價錢便宜 貨物質量卻一點也不馬虎魚生不錯元朗區來說優質最令我驚訝的是他的大拖羅!和普通日本餐廳比起來他的拖羅也不算賣得貴但卻令人很驚艷!無論口感還是賣相都是滿分💯所以最後我們還額外多點了一份三片大拖羅這一刻我終於明白為什麼 這家店的人流從來冇斷過總結:這間餐廳我一定會翻兜!
6點walk in

中規中矩

燒魚抵讚!
魚皮好脆!
個魚都唔會燒得好乾

最驚喜的是蘿!蔔!蓉!是新鮮的!

(其實這個很多食客都會留意

差點忘了 最抵食的燒魷魚筒
價錢便宜 貨物質量卻一點也不馬虎

魚生不錯
元朗區來說優質
最令我驚訝的是他的大拖羅!
和普通日本餐廳比起來
他的拖羅也不算賣得貴
但卻令人很驚艷!
無論口感還是賣相
都是滿分💯
所以最後我們還額外多點了一份三片大拖羅

這一刻我終於明白為什麼 這家店的人流從來冇斷過

總結:這間餐廳我一定會翻兜!

2021-03-03 921 views
一直都想試吓魚一壽司,因為元朗壽司店不太多,經常見到openrice咁多正評又見到咁多人排隊,所以我就入去食番個晚餐,一入去感覺正常,餐廳用網上落單都幾方便,依個感覺好似食放題咁,服務態度都正常。 講返食物,叫左十幾件壽司,坦白講質素真係唔好,得件珍寶帶子幾好食之外,其他的真心唔得。同埋壽司飯很酸,是我食過最酸的壽司飯。 燒多春魚正常,但其實燒多春魚唔燒太燶,點都好食。 有評論話佢地質素時好時壞,希望再有機會遇到。

2021-02-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2021-02-26 865 views
元朗📍魚一壽司🍣心情唔好嘅時候 最好就係食自己最鍾意嘅嘢開心噃🤎🤎依間日本菜 小編自己都幫襯咗好多次 每一次都幾多人排隊 今次都大概排咗一個鐘左右佢哋嘅lunch set好多都唔使$100就有找竹🎋·壽司定食($98)唔洗一百蚊有找就有十件壽司 總有三文魚麵鼓湯同茶碗蒸送,免加一!另外佢哋都有啲實惠啲選擇 Eg. 鯖魚定食🐟都只係$48🤤💕一樣送三文魚麵鼓湯 前菜同雪米糍大家遲啲可以去試吓🍱🍱👍🏿
元朗📍魚一壽司🍣
心情唔好嘅時候 最好就係食自己最鍾意嘅嘢開心噃🤎🤎

佢哋嘅lunch set好多都唔使$100就有找
竹🎋·壽司定食($98)
唔洗一百蚊有找就有十件壽司
總有三文魚麵鼓湯同茶碗蒸送,免加一!

另外佢哋都有啲實惠啲選擇
Eg. 鯖魚定食🐟都只係$48🤤💕
一樣送三文魚麵鼓湯 前菜同雪米糍
大家遲啲可以去試吓🍱🍱👍🏿
去開元朗,搵下好西食,順便懲罰黃店。2個人6點零到都已經好多人,原來呢間鋪頭做外賣多。等左唔算好耐就有位。不過落單等左超級耐先有。朋友叫左碗拉麵同菜。不過呢度既炒野菜好在健康,無乜油,麵唔係主打,一般現成既拉麵。茶碗蒸係正常既,驚喜不大,夠熱滕滕,都是不錯的。丼飯有驚喜,價錢合理,大碗,魚生新鮮,海膽唔苦,有鮮味。唯一係服務真係一般,野食黎得好慢,差唔多等左45至一個鐘,叫左幾次先幫我地睇。同埋收銀姐姐都勁忙,俾錢都得10分鐘。