Restaurant: Sakara ichi sushi (Kau Yuk Road)
Info:

2021-08-09 287 views
⏰MON-SUN (11:30-22:00)🍱竹 • 壽司 • 丼💰$98😈一講元朗日本野或者魚一兩個字就知呢間野係幾多人黎食💛呢到個性價比真係好高質同食物質素亦都好好😬係平價食日本野既好地方😎平時成日食夜晚今次就食Lunch😝佢呢個竹Set係火炙系列黎🍣有三文魚穴子珍寶壽司蝦皇帝蟹肉棒左口魚邊帶子牛肉他他加州卷茶碗蒸😝重點佢個穴子真係超足料🤣長到我根本睇唔到個壽司飯😝一個午餐定食有咁多野真係好豐富🤤平日去仲要唔使加一🍱梅 • 壽司 • 丼💰$78😈而呢個梅Set就普通壽司唔係火炙壽司🍣佢個Set入面有三文魚赤身油甘魚鱆紅魚日本魷魚甘蝦帶子加州卷蒸碗蒸😎其實呢到性價比真係好高😬而我晚市一定會叫佢個蟹籽沙律真係超大盤😳仲有佢個鵝肝壽司同埋清酒煮蜆我覺得都係必叫💛真心推薦魚一食物價錢合理同有水準唔會因為價錢抵食而水準或材料減低質素
⏰MON-SUN (11:30-22:00)

🍱竹 • 壽司 • 丼
💰$98

🍱梅 • 壽司 • 丼
💰$78
2021-08-09 207 views
冇諗過五十幾蚊可以食到咁多刺身嘅丼飯😂粒粒魚生丼($52)(另收加一)刺身多到食極仲有,刺身款式有好多種:甜蝦🦐、三文魚🐟、帶子、三文魚籽、吞拿魚…仲有好多但唔記得叫咩😛三文魚係冇筋架!全部刺身都非常新鮮而且冇雪味,入口即溶,咁嘅價錢可以食到呢個質素真係冇得講,不愧係元朗出名嘅日式小店🤩撥開刺身就見到好多玉子同青瓜粒,配埋刺身一齊食就冇咁滯,反而覺得口感好清新👍🏻我好鐘意佢面頭滿滿嘅三文魚籽粒,鹹香味十足(係海洋嘅味道呀🤣),所以刺身唔洗點好多鼓油,撈埋三文魚籽食已經非常夠味~仲會送埋麵鼓湯同前菜,雖然係免費嘅但一啲都唔馬虎😺麵鼓湯入面有三大舊三文魚😳沙律菜都好新鮮,撈埋胡麻醬食都幾開胃!
冇諗過五十幾蚊可以食到咁多刺身嘅丼飯😂

粒粒魚生丼($52)(另收加一)

• 三文魚麵豉湯
  • 自選刺身丼飯
2021-07-30 486 views
《製》魚一壽司《址》元朗教育路68號兆豐樓地下7號鋪《案》🔷「劊切而成,故謂之膾,凡諸魚鮮活者,薄切洗淨血腥,沃以蒜齏薑醋五味食之。」——李時珍《本草綱目》🔷所謂金齏玉鱠,東南之佳味也。《品》(排名分先後)【蒲燒鰻魚飯(半條)】$68🟤許是孤陋寡聞,老饕從未嚐過美味鰻魚若此!🟤雖曰半條,長度卻似坊間全條之2/3,大條肉厚,紅褐色澤均勻,油光熠彩,要人垂涎三尺。🟤肉質軟淋無比——與友人分食,木箸垂直輕放,鰻魚即穿;順紋平移𠝹開,隨即一分為二,勢如破竹,不費吹灰之力。🟤入口即溶而不散爛,細嫩而不油膩,許是肉脂分布均勻之故。🟤縱然肉厚,蒲燒汁味入肌理,鮮美無比。🟤友人評價,比$200鰻魚更肥美軟淋,肉厚至一咬而滿足,當屬comfort food!⚪若要挑剔,飯太多,汁未夠拌飯,要求少飯即可。【挪威三文魚刺身(8切)】$56🔴奉桌時與友人相顧無言,$7一切,色澤橙亮,紋理明顯而深邃,確定要厚切如此?🔴厚切之程度,令牙骹開合時得到無上滿足,魚鱠肉細嫩豐腴,軟實甘爽,食時爽適舒心。🔴明明非魚腩位置,竟有魚油香迴盪於口腔,鮮味無窮,堪比如鰻魚味濃。【牛油果軟殼蟹卷(4件)】$38🟢軟殼蟹酥脆,炸至乾
《製》魚一壽司
《址》元朗教育路68號兆豐樓地下7號鋪
《案》
🔷所謂金齏玉鱠,東南之佳味也。

《品》(排名分先後)
蒲燒鰻魚飯(半條)

【蒲燒鰻魚飯(半條)】$68
🟤許是孤陋寡聞,老饕從未嚐過美味鰻魚若此!
🟤入口即溶而不散爛,細嫩而不油膩,許是肉脂分布均勻之故。
🟤縱然肉厚,蒲燒汁味入肌理,鮮美無比。
⚪若要挑剔,飯太多,汁未夠拌飯,要求少飯即可。
挪威三文魚刺身

【挪威三文魚刺身(8切)】$56
牛油果軟殼蟹卷(四件)

【牛油果軟殼蟹卷(4件)】$38
🟢軟殼蟹酥脆,炸至乾身不膩,濕潤千島醬溫和口感,飯粒分明,一口一滋味。
🟢牛油果未算熟透,但亦不硬,且帶香,喜牛油果/軟殼蟹可以一試。
火炙三文魚壽司

【火炙三文魚壽司(2件)】$12
🔴正常發揮,應該做到的也做到,若喜三文魚值得一試。
椰菜鰻魚飯卷(四件)

【野菜鰻魚飯卷 (4件)】$38
🟤沒有醬汁輔佐,口感較乾,加上有以上鰻魚作對比,略為遜色。
味附螺肉軍艦(兩件)

【味付螺肉軍艦(2件)】$9
🟠老饕不喜螺肉,友人評價螺肉厚,汁稠而入味,推薦!
蒲燒鰻魚飯(半條)
挪威三文魚刺身
牛油果軟殼蟹卷(四件)
火炙三文魚壽司
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 蒲燒鰻魚飯
2021-07-30 330 views
Lunch吾知食咩好,見佢無人排隊就入去支持支持喇💛💛💛原來而家轉左QR cord 落單, 都幾方便~叫左幾樣野食~必叫蟹籽沙律💛最鍾意就系見到咁多蟹籽系上面, 撈埋一齊食, 卜卜卜卜卜卜卜卜, 爽!!!叫左兩件壽司long下個肚, 分別系牛肉他他壽司同埋燒左口魚壽司💛但好得意既系牛肉他他吾系真系牛肉他他, 而系一塊仔既牛肉, 但都好好味💛尼個雞蛋卷超級好食, 啲蛋吾會過老, 裡面仲有芝士, 做到小小拉絲效果,再加埋有蟹籽系上面💛正到不行了最後就食埋個紫薯薯餅, 嘩~!尼個真系不得了, 又吾會太甜, 仲咬到粒粒紫薯粒!!!!天牙💛💛💛尼個肯定系我食過最好食既薯餅!!!!魚一真系好食過其他元X, 千X , 爭X多多聲!!起碼真材實料, 新鮮好味要多多支持先得!!!!!
Lunch吾知食咩好,見佢無人排隊就入去支持支持喇💛💛💛
蟹籽沙律

牛肉他他壽司&燒左口魚壽司
雞蛋卷
紫薯薯餅
最後就食埋個紫薯薯餅, 嘩~!
尼個真系不得了, 又吾會太甜, 仲咬到粒粒紫薯粒!!!!
天牙💛💛💛尼個肯定系我食過最好食既薯餅!!!!
魚一真系好食過其他元X, 千X , 爭X多多聲!!
起碼真材實料, 新鮮好味
要多多支持先得!!!!!
2021-07-09
$150 (Lunch)
蟹籽沙律
牛肉他他壽司&燒左口魚壽司
雞蛋卷
紫薯薯餅
2021-07-20 398 views
呢間日本壽司店食過好多次佢真係好抵食一定要同大家分享分享!大家可能都知裝修前好少位 而家裝修左大左好多 而且環境都坐得好過之前每次我叫壽司來來去去都係個d 有三交魚呀 蟹子辣味三文魚 吞拿魚。佢哋嘅嘢食都好新鮮,而且份量都唔錯,一些香港人比較鍾意嘅壽司例如象拔蚌,北寄貝等等,都是便宜的。特別係佢平均都係6-10$一件未開壽司狼之前真係狂食!佢除咗壽司仲有熱食同小食例如餃子,蟹子沙律,啤酒,烏冬等等,如果大家想夜晚去食的話最好七點前,星期五六日公眾假期等 最小要等30分鐘!
呢間日本壽司店食過好多次
佢真係好抵食一定要同大家分享分享!

每次我叫壽司來來去去都係個d 有三交魚呀 蟹子
辣味三文魚 吞拿魚。

特別係佢平均都係6-10$一件
未開壽司狼之前真係狂食!

2021-07-20 296 views
滂沱大雨既今天, 為咗食餐好既我哋同事們無懼風雨來到魚一.  感恩兩層既餐廳座位頗多, 不用等位就安排在樓上雅座.  午市定食選擇多, 最後揀定壽司竹(炙燒), 喜歡佢全部都是炙燒食得較安心.  整個定食包括: (但無逐一影相)~ 三文魚麵豉湯:  剩下既三文魚邊不浪費, 加在麵豉湯與白蘿蔔及豆腐同煮即帶出鮮甜味, ~ 沙律菜配胡麻醬:  沙律菜新鮮, 配胡麻醬開胃~ 日式茶杯(碗)蒸: 因為用比碗高身既茶杯, 滑溜蒸蛋肉有冬菇/素翅/蟹柳~ 炙燒壽司: 三文魚2件/松葉蟹柳/熟蝦/加洲卷2件/鰻魚(穴子)/帶子/牛肉/左口魚, 不是簡單既炙燒, 是有加調味/香蔥/乾蒜粒, 每款都好夠味不用加Wasabi也可以.   欣賞鰻魚(穴子)肉質有些嚼口, 不會太軟, 另有較特別既左口魚入口即溶.   唯一是牛肉較遜色, 沒有燒牛肉香味.以午市$98不加一有這個套餐性價比頗高.
~ 沙律菜配胡麻醬:  沙律菜新鮮, 配胡麻醬開胃

以午市$98不加一有這個套餐性價比頗高.
壽司竹(炙燒)
Other Info. : 希望餐廳留意, 未上枱既跟餐沙律菜放在bar枱最好用保鮮紙蓋著較衛生, 不要一兜兜在空氣中長時間暴露, 始終遇在疫情階段
2021-07-20
$98 (Lunch)
壽司竹(炙燒)
2021-07-17 531 views
魚一壽司 都算係作為元朗人經常會食既一間店舖,由細鋪開始食到如今變大鋪,依家越來越多人排隊等位,咁啱平日經過見冇咩人排隊就入咗去食。期間限定馬刀貝 新鮮唔錯,略嫌鮮味唔夠出牛油果軟殼蟹卷&鰻魚反卷炸芝士年糕&忌廉薯餅中規中矩 無咩特別焦糖鵝肝壽司個人認為魚一必食推介,無諗過呢個配搭但一試難忘,焦糖香脆配搭鵝肝嘅油膩,成件事升華左火炙左口魚壽司左口魚火炙既程度剛剛好 入口半溶配搭埋左口魚嘅油份,必食推介火炙三文魚腩壽司同火炙蟹棒壽司不過不失,正正常常燒牛舌略嫌調味有啲過重,偏鹹不過熟度剛好,口感不錯燒白鱔略嫌白鱔皮燒得唔夠脆,甚至有兩舊好林同行小朋友鍾意食燒菠蘿,所以叫咗兩份。不過是兩份燒菠蘿質素參差,一份救熟夠甜。另一份又乾又冇味一行四人埋單$1000唔使,抵食但質素唔太穩定,整體來講都算OK。建議都係壽司為主,其他為次。咁嘅價錢真係抵食,算係咁。

馬刀貝

期間限定馬刀貝
新鮮唔錯,略嫌鮮味唔夠出

牛油果軟殼蟹卷 &鰻魚反卷

牛油果軟殼蟹卷&鰻魚反卷

中規中矩 無咩特別

壽司

焦糖鵝肝壽司
個人認為魚一必食推介,無諗過呢個配搭
但一試難忘,焦糖香脆配搭鵝肝嘅油膩,成件事升華左

火炙左口魚壽司
左口魚火炙既程度剛剛好 入口半溶
配搭埋左口魚嘅油份,必食推介

火炙三文魚腩壽司同火炙蟹棒壽司
不過不失,正正常常

燒牛脷

燒牛舌
略嫌調味有啲過重,偏鹹
不過熟度剛好,口感不錯

燒白鱔
略嫌白鱔皮燒得唔夠脆,甚至有兩舊好林

燒菠蘿

同行小朋友鍾意食燒菠蘿,所以叫咗兩份。
不過是兩份燒菠蘿質素參差,一份救熟夠甜。另一份又乾又冇味

馬刀貝
牛油果軟殼蟹卷 &鰻魚反卷
壽司
燒牛脷
燒菠蘿
污糟有曱甴態度超差&最差的壽司體驗買咗啲三文魚質素已經唔算好,仲要受氣,真係唔休做咩?門口排晒隊我等落單企前少少問多幾次又喺度話,問完又問等咗個半鐘原來一早放咗喺枱面,唔放落雪櫃?叫完啲嘢食係竟然係暖,大熱天時咁嘅衛生程度唔食都肚痾已經偷笑,上網一睇竟然有曱甴🪳,出餐已經有廚房一定仲多囉態度差唔止我一個講,有目共睹囉解釋話會做好叫人delete 文章,唔止一個受害者,大家自己小心,依家仲要加咗價,員工&品質唔合格,元朗國大把選擇,宣傳自己黃色店舖不如做好食物曱甴圖一張
污糟有曱甴態度超差&最差的壽司體驗
買咗啲三文魚質素已經唔算好,
仲要受氣,真係唔休做咩?
門口排晒隊我等落單
企前少少問多幾次又喺度話,
問完又問等咗個半鐘原來一早放咗喺枱面,唔放落雪櫃?
叫完啲嘢食係竟然係暖,
態度差唔止我一個講,有目共睹囉
解釋話會做好叫人delete 文章,
唔止一個受害者,大家自己小心,
曱甴圖一張
2021-06-28
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
2021-07-01 425 views
魚一,好多人排隊的日本餐廳。要用QR code落單。今日食飯時,有位客人唔識用QR code落單,店員都細心教導。我自己識落單,真係快,又方便。自己食咩,點咩,對好,再送出。等食。今日食午市肥牛鍋定食。埋單$58。價錢實惠,又好味。前菜: 沙律菜加醬,疏菜新鮮,爽脆。三文魚湯:好多魚片,無骨,好滑,有魚味,不過,唔食得魚腥的,就唔食得咁的魚湯。其實好多時熟的三文魚,因為魚油多,會腥啲。過我ok.好味。肥牛鍋:有牛肉,好多疏菜,有豆腐,蛋。湯底加了味醂,甜甜的。和好大碗飯。

今日食午市肥牛鍋定食。埋單$58。價錢實惠,又好味。
前菜: 沙律菜加醬,疏菜新鮮,爽脆。

和風肥牛鍋定食

和風肥牛鍋定食
-📍魚一📍元朗國高質抵食黃店之一💛小店好受歡迎,如果唔想walkin等太耐可以提早book定位🙋🏻‍♀️真心極度推薦!!性價比極高嘅日本野🤤🤤魚生新鮮又大份、壽司款式亦好多、仲有燒物炸物沙律小食,應有盡有!每次落單都揀好耐,因為咩都想食😛仲可以叫酒飲,同班朋友一齊chill下🍻既然咁多野食,講吓有咩值得重點推介先!首先,燒冬菇!!唔喺誇張,暫時喺我人生食過最好味嘅燒冬菇,超級juicy,仲好香菇味😋火炙左口魚壽司都值得推介,同行友人介紹我食,入口即融油香味散發曬出嚟!仲有雞泡魚乾,燒得好香,點埋蛋黃醬食一流,重點喺價錢好抵食🤣仲有其他好西,留比大家一一發掘👍🏻(佛系食評👷🏻‍♀️有個店員哥哥仲好靚仔🤣).推薦指數:🍣🍣🍣🍣🍣🍣(爆分)
📍魚一📍

推薦指數:🍣🍣🍣🍣🍣🍣(爆分)
2021-05-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-06-07 516 views
壽司上面D魚料真係好新鮮,選擇又多,但係D壽司既飯真係太多水了。直接D講就係D飯唔好食。可能只係偶然一次半次,可能外賣就係會差D。又或者香港D本地壽司店既飯不嬲都係咁既樣。係魚一同元X之間,我選擇左魚一,但結果並唔好。希望可以食到煮好既壽司飯,最少要好似X氣咁。收費唔係平過人,但D魚料既份量就少過人,切得又唔好。寫到哩度,都係無謂再寫落去。

收費唔係平過人,但D魚料既份量就少過人,切得又唔好。
寫到哩度,都係無謂再寫落去。
Other Info. : 附送既醬油同芥辣既質素差人幾條街,人地係日本製。 壽司盒外面沾有一點魚生碎咁好少事啫。 不過係咁既質素下,價錢居然仲貴過人地少少,咁就有點搞笑了。 希望以上既一切都只係個別事件。
2021-06-07
Delivery
$300 (Dinner)
2021-06-04 502 views
去親元朗想食壽司就會揀魚一,因為又抵食又好食。2個人唔覺唔覺叫到成檯都係野食,叫左勁多壽司同埋小食。啲軍艦足料到好似就跌出黎咁,而魚生都幾厚。食物質素都好平均,樣樣都幾唔錯,但唔知係咪擴大左間鋪之後忙左,職員既態度好似差左少少。

2021-06-01 585 views
大熱天時梗係食啲涼涼地嘅嘢💛日本野係一個好錯嘅選擇 同朋友仔無意之中發現咗一間值得懲罰嘅店💛我哋叫左魚一丼飯,刺身同牛油果🥑軟殻蟹卷💛d刺身好新鮮💕d拖羅蓉好正💗d蝦仲好大隻💖不過星期六太多人都等左一段時間先入去🤗而且仲有好多人叫外賣😉可想言之好受歡迎👏不過有d漏咗單情況出現😢d侍應服務好好佢哋立即同我地追單同跟進😃😃😃服務態度非常之好🥳如果下次再嚟可能係平日中午或者下晝可能會好啲
大熱天時梗係食啲涼涼地嘅嘢💛
日本野係一個好錯嘅選擇
同朋友仔無意之中發現咗一間值得懲罰嘅店💛

不過有d漏咗單情況出現😢d侍應服務好好
佢哋立即同我地追單同跟進😃😃😃服務態度非常之好🥳

如果下次再嚟可能係平日中午或者下晝可能會好啲
2021-05-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 燒牛舌
  • 三文魚麵豉湯
  • 魚一極上丼
買左7舊水野食外賣自取,已經準時拎,行左10分鐘返屋企啲魚生已經暖晒其實大熱天時,應該俾啲乾冰冰住啲野食,假假地都俾左幾百蚊買唔差在幾舊冰麻咁啲野暖晒,好食極都有限,所以味道都係下次有機會堂食再評(p.s. 之前堂食過lunch就正常嘅)份量都正常嘅,但唯獨有一樣野食,真係勁勁勁勁失望就係 軟!殼!蟹!天!婦!羅!!!40蚊一隻都算,仲要極細隻!!!(田中好似60幾兩隻,仲大隻好多 )總括而言,而間外賣就咪再搞我啦,堂食搵機會可以試試嘅
其實大熱天時,應該俾啲乾冰冰住啲野食,假假地都俾左幾百蚊買
唔差在幾舊冰麻

份量都正常嘅,但唯獨有一樣野食,真係勁勁勁勁失望
就係 軟!殼!蟹!天!婦!羅!!!

總括而言,而間外賣就咪再搞我啦,堂食搵機會可以試試嘅

TakeAway
2021-05-25 371 views
當天6點半喺openrice落單, 8點去到話未有得攞,喺舖頭入面已有兩三個人喺度投訴等咗個幾鐘,我當時心諗,我兩個幾鐘囉!!、我已經唔算叫得多,又唔比人cancel,最後8點40先有得攞,超誇張,買咗其他舖既外賣都凍曬好耐,店內員工好似若無其事咁,漫不經心