Restaurant: Sakara ichi sushi (Kau Yuk Road)
Info:

2020-05-11 752 views
除左壽司之外,呢度嘅西京燒定食都好出色。曾經試過自己整呢項料理,但醃製左成晚都整唔到咁入味,可見呢項傳統日式料理要有咁上下技巧同經驗。而且佢啲魚肉都好滑好嫩,甜甜地送飯一流😋 西京燒甜味同鹹味相對濃郁,所以都係配白飯為主,因為咁樣先唔會搶左魚嘅鮮味,配合重魚油香味嘅銀鱈魚真係出色🤤🤤🤤壽司黎講,魚一都係非常抵食,而且舊舊都仲好有鮮味,有魚腩嘅肥美,個人中意食佢新鮮個種多過火炙壽司,不過都係好食😋除左壽司set仲可以另外揀好多唔同種類嘅壽司,仲有自選刺身丼,都好抵食👍不得不提佢前菜個三文魚湯,超香甜好飲,仲有大大舊三文魚係入面🤤
2020-05-05 712 views
朋友仔知道我失業,就介紹我去食一啲平靚正餐。魚一價錢相宜,我當然要點個平靚正餐,QR code點菜,抵讚!減少侍應同客人之間接觸👍👍。今次是豬軟骨拉麵。先來一個三文魚湯,😱😱😱大大件三文魚在湯裏面,一啲都唔腥,又熱辣辣,飲得出冇味精。沙律菜正常,豬軟骨拉麵老實講🤙🤙🤙一般般。我會再嚟食😂,但一定會三文魚湯(加大),唔該😙😙。
豬軟骨拉麵
三文魚湯
菜沙律
豬軟骨拉麵
三文魚湯
2020-04-29 806 views
同朋友專登揀咗個冇咁多人嘅時間去到依間元朗非常之出名嘅壽司店度朝聖,好彩等左一陣就有,估唔到平日嘅日子中午都咁多人而家佢哋係用QR code落單,其實仲好環保啲同埋清楚啲,我哋幾個朋友冇睇價錢就咁落單估唔到上載速度都非常之快壽司質素不錯,絕對對得起個價錢,當然你唔可以用高價嘅價錢去為依間店來做比較,如果用中等價錢嘅壽司舖來講呢間嘅質素非常之高,唔怪得咁多人食帆立貝都非常之新鮮,魚類都好肥美火炙壽司都做得好同埋份量都非常之足夠,卷物同樣地好食嘅,不過我哋叫得太多,好彩最尾都食得晒Salad 好fresh同大碟既,你睇佢落蟹子嘅份量就知道佢一啲都唔孤寒 總括嚟講呢間我係會再次光顧嘅因為性價比非常之高,同埋食咁多嘢人均消費先至100幾十蚊,非常抵

帆立貝都非常之新鮮,魚類都好肥美

火炙壽司都做得好

2020-04-20 898 views
雖然有好高人氣,但今日去食確實食物質素方面有點失望,去完錦田一日遊,女朋友想食日本野所以坐番小巴出元朗市中心,打開Openrice 見魚一好似唔差咪試試,去到魚一當時都爆晒場(5點幾),員工都好繁忙,除咗堂食爆滿,外賣亦都不停有,咁人多等位都好正常,大概等左20分鐘左右先有位,由於等位嘅時候已經揀咗食物所以一坐低就可以落單,咁舖頭係用QR code去自動落單,比較方便,有問題店員都有禮貌回答,最後揀咗泡菜豚肉鍋,壽司(象拔蚌,赤貝,帆立貝),同丼飯(魷魚,帶子和劍魚腩),三樣食品不分次序大約7至10分鐘送到,咁多人嘅情況下出菜速度可以接受,講番食物方面泡菜豚肉鍋 - 除豚肉,還有娃娃菜,金菇及冬菇。湯底似辛辣麵嘅湯包(不過係淡味版本),份量是足夠的,但好奇怪食落口的時候所有味道都唔夾,湯還湯,肉還肉,菜還菜,味道各有各,所以用68再加一的價錢食呢個我覺得麻麻,或許熱食唔係呢間舖頭嘅熱門食物啦!壽司(象拔蚌,赤貝,帆立貝)壽司還比較正常,不過飯團有少許鬆散,象拔蚌赤貝及帆立貝味道都正正常常。丼飯(魷魚,帶子和劍魚腩)係魚一丼飯可以自己配搭,但最少三款刺身,價錢份量都會有所不同,值得讚的是

壽司(象拔蚌,赤貝,帆立貝)

丼飯(魷魚,帶子和劍魚腩)
係魚一丼飯可以自己配搭,但最少三款刺身,價錢份量都會有所不同,值得讚的是他們的刺身很大方,都大大舊,但味道上,魷魚係我叫咗三個刺身裏邊反而最好的,厚度適中,食落又沒有癡牙的感覺,但其餘兩款刺身確實有點失色,第一次食帶子係冇果種少少海水鹹鮮味道,而劍魚腩他是很厚切,但因為魚嘅質感問題,作為腩位油份不足,太厚變成食落口有啲渣(利申-以前食過油份足既劍魚腩係好順口)或許係呢個落差,所以覺得揀錯魚生好唔抵。
泡菜豚肉窩

2020-04-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$94 (Dinner)
2020-04-11 847 views
呢間💛店相信好多人都知,唔洗多介紹啦!去之前真係真係最好打一打電話去BOOK左位先啊!因為都真係多人去架呢間!唔打去就要排隊排好耐啊😅今次同朋友食左呢啲:芒果蟹籽沙律 $42 芝士玉子燒 $48牛油果軟殼蟹四件 $38鰻魚壽司兩件 $10那威三文魚腩刺身四切 $48北海道生帶子四隻 $38劍魚腩刺身四片 $58日本直送大拖羅五切 $108樣樣都唔錯!一定會再支持!💛最後都係果句 一定要Book位!一係就早啲去排隊🤣
呢間💛店相信好多人都知,唔洗多介紹啦!

今次同朋友食左呢啲:

北海道生帶子四隻 $38
劍魚腩刺身四片 $58
日本直送大拖羅五切 $108

2019-12-28
$215 (Dinner)
2020-04-06 649 views
自選刺身丼飯 (飯底$10 最少三款配料)因為地方比較小, 要排隊等位,搭枱😉😉小編叫左自選刺身丼飯 (赤海蝦🦐三文魚🍣帶子),送三文魚麵豉湯🥣三文魚麵豉湯有3大舊三文魚, 好足料, 好好飲😋😋😋丼飯三文魚好肥美, 帶子鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻赤蝦都幾彈牙冇腥味☺️☺️一個人食都多晒飽
自選刺身丼飯 (飯底$10 最少三款配料)
因為地方比較小, 要排隊等位,搭枱😉😉
三文魚麵豉湯有3大舊三文魚, 好足料, 好好飲😋😋😋
一個人食都多晒飽
2020-03-29 821 views
由於太久沒有吃日本菜,發現元朗教育路有幾間日本料理,而我就選擇了魚一壽司。下層店面只有bra枱,而上層則只有數張枱,店面則小,但等候外賣的人也有很多。落單只有QR code落單,也很方便。我們兩人前前後後叫了十樣食物,食物也送得很快,即叫即整的。首先先來了單點壽司,份量十足,正宗大件夾抵食,下次會想試火炙壽司!皇帝蟹棒壽司$8件,三文魚壽司$12兩件。然後我們也有各自點了丼飯,我點的是粒粒魚生丼$52,男朋友點的是海膽丼$118。其實每次吃日本料理,也很喜歡叫粒粒魚生丼,因為可以一次過吃到幾種不同魚生。這種的粒粒魚生丼性價比真的很高,飯底很足,魚生也滿佈於上層,而且魚生很新鮮。海膽一點也不苦,值得一讚,因為真的很怕吃到苦的海膽,飯底則比粒粒魚生丼的少,但其實也很足夠!二人不消一會兒就吃吃光兩碗丼飯。來一客魚生刺身,由於我們只有兩個人,所以就叫了木$108。三文魚刺身真的很讚嘆,超軟的,很融,整個口腔也在享受哈而我則覺得吞拿魚很一般,不太喜歡。這裡也有熱食的,免治雞肉棒是必點,燒得剛剛好,如果有雞蛋醬油則能錦上添花。差不多尾聲才來了芒果蟹子沙律,果然沒令我們失望,芒果超級甜的,蟹子超多很
落單只有QR code落單,也很方便。

我們兩人前前後後叫了十樣食物,食物也送得很快,即叫即整的。

皇帝蟹棒壽司$8件,三文魚壽司$12兩件。

二人不消一會兒就吃吃光兩碗丼飯。

來一客魚生刺身,由於我們只有兩個人,所以就叫了木$108。
三文魚刺身真的很讚嘆,超軟的,很融,整個口腔也在享受哈
而我則覺得吞拿魚很一般,不太喜歡。

差不多尾聲才來了芒果蟹子沙律,果然沒令我們失望,芒果超級甜的,蟹子超多很爽口。

最後的軟殻蟹卷,很普通而且炸得不脆。

來個總結,所有食物我們也吃光光,作為午餐實在大滿足,也很推介外賣回家吃,大部份食物也很值得encore。我和男朋友也會再去的!
2020-03-29
$250 (Lunch)
2020-03-22 678 views
📍魚一 抗疫當前大家應該都多留在家減少聚會😷,我們都說好的撐醫護嘛,黃店盡量外帶地支持吧💪🏻 期待一天沒疫情了再飛台灣見朋友.🔸灸燒左口魚邊丼(醬油漬)朋友推這個所以就試試,這左口魚邊入口就要溶化了,那個油脂感再配飯,讚🔸鰻魚飯🍱覺得這個就敗筆在水多了...飯煮得有點爛QQ🔸壽司🍣&忌廉薯餅都是水準之內,合格🔸麵豉湯有加魚有加分會帶甜,喜歡喝到加料的麵豉湯.💲Hkd 約100@人🏡香港元朗教育路56-64號🕐11:00 - 23:00.#hkig #黃色經濟圈 #魚一壽司 #poyeefoodie
📍魚一
期待一天沒疫情了再飛台灣見朋友
🔸灸燒左口魚邊丼(醬油漬)
🔸鰻魚飯🍱
覺得這個就敗筆在水多了...飯煮得有點爛QQ
🔸壽司🍣&忌廉薯餅
都是水準之內,合格
🔸麵豉湯
有加魚有加分會帶甜,喜歡喝到加料的麵豉湯
💲Hkd 約100@人
🏡香港元朗教育路56-64號
🕐11:00 - 23:00
2020-03-11 770 views
比得讚好  一定係對食冇要求 或者條俐壞左🤢🤮本身見openrice食評個有讚冇彈 加上排哂隊又係黃店應該支持下啦 估計應該都吾差架🤤 點知不論食物 服務 環境都吾掂刺身 未食過一間可以咁差🤢質素我以為食緊爭鮮隻生蠔 我女友放左入口兩秒真係lur番出黎 完全冇一點既蠔味連殼都冇直接放係冰上面👎🏿鰻魚飯 鰻魚冇油香靠汁得個甜 其餘壽司就普普通通啦服務 由中段同個後生仔侍應要求要一杯水 講左三次埋單杯水先至到我手 吾知以為個加一服務費係你比番我😅環境 就好迫下連個背囊都吾知可以放邊 個地下又好污糟(醬油漬 蝦尾)唯有攬住食 魚一試完一次之後 尼個價錢我寧願去田中 三上 yoho純 酒泉 起碼尼幾間個價錢真係對得住個質素🥵
比得讚好  一定係對食冇要求 或者條俐壞左🤢🤮

刺身 未食過一間可以咁差🤢質素我以為食緊爭鮮

2020-03-08 565 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------💛 #黃店💛722 休息半天, 11.11罷工,11.13罷工, 送壽司支援中大理大, 請黃色兼職侍應, 11.25慶祝何已完所有啤酒任飲🍻---------🍣火炙三文魚 $7火炙系列都好正,仲有好多款,例如火炙蟹棒/壽司蝦/牛肉他他/原條鰻魚等,最正係火炙三文魚係入口即融。🍣龍蝦沙律軍艦(2件) $10呢個完全有驚喜,睇落好樣衰🤣但完全估唔工龍蝦配沙律咁match,仲有紫菜勁脆,只係5蚊一件。🍣牛油果軟殼蟹卷(4件) $38軟殼蟹好脆加埋牛油果就冇咁肥膩,如果牛油果多d就更好。-全部魚生都好新鮮,壽司好大件,價錢仲平過元氣。因為係小店,夜晚去食記住預先book位,咁就唔洗等咁耐喇。----------🔎魚一壽司🚩元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
----------
💛 #黃店
---------
🍣火炙三文魚 $7

🍣龍蝦沙律軍艦(2件) $10

🍣牛油果軟殼蟹卷(4件) $38
軟殼蟹好脆加埋牛油果就冇咁肥膩,如果牛油果多d就更好。
----------
🔎魚一壽司
🚩元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
龍蝦沙律軍艦
  • 龍蝦沙律軍艦
2020-03-01 520 views
朋友介紹黎食落完單冇耐 好快就上左前菜btw茶好好飲沙律🥗三文魚麵豉湯個湯好濃仲有三文魚肉食 好雖然主菜等耐少少 不過都值得本人極愛左口魚裙邊 一見到有丼食勁開心不負所望 超愛 炙燒左口魚一流下次一定會再黎食
朋友介紹黎食

下次一定會再黎食
炙燒左口魚裙邊丼
炙燒左口魚裙邊丼
  • 自選丼飯
一直都好鍾意食附近既呢間魚一壽司🍣雖然舖頭細 無幾多張枱 但都阻止唔到啲人排曬隊去食佢😍今次就黎介紹下佢啦🤤🔸蟹籽沙律🥗 $35一上枱 哇🤩啲蟹籽多到成座山甘丫😍正 同埋我好鍾意佢夠凍👍🏼因為我食過啲唔凍既蟹籽青瓜沙律 umm...Nonono🤦🏼‍♀️🔸芝士燒生蠔🦪(2隻) $45本身我就係好鍾意食生蠔既人黎,再加上佢用左我最愛既芝士去燒 燒到芝士勁濃郁既味道出曬黎 好味都不行了😆🔸生芥辣八爪魚🐙小食 $36呢個純粹係我自己鍾意食先嗌 無咩有啲咩特別出眾🤣因為佢都係來貨返黎拆開倒落碗🙊🔸炸餃子🥟 $28都係一樣普普通通既食物 正正常常過得去啦🤷🏼‍♀️不過幾鍾意佢配埋果個汁😋🔸魚一焦糖鵝肝壽司🍣$32/件呢個真係真係好出色❤️大愛呀!佢既鵝肝切到好厚身 口感十足🤤個面仲有搽左焦糖 再用火槍燒到佢好脆口 勁勁勁好味呀 一個人食一打都得呀我🤣🤣🤣🔸雞泡魚干 $32雞泡魚干最岩就係用黎送酒🍶燒到香脆 慢慢咬下咬下 同朋友傾下計 飲下酒 配呢個佐酒小食就Perfect啦😌🔸南瓜🎃薯餅 $18正常貨色🤓不過我有啲唔係太鍾意佢上面搽左層燒汁 因為唔太ma
一直都好鍾意食附近既呢間魚一壽司🍣

🔸炸餃子🥟 $28

🔸魚一焦糖鵝肝壽司🍣$32/件

🔸雞泡魚干 $32

🔸南瓜🎃薯餅 $18
正常貨色🤓不過我有啲唔係太鍾意佢上面搽左層燒汁 因為唔太match 同埋佢個層燒汁會整淋左個薯餅個面 麻麻地🙈呢樣野有啲畫蛇添足🐍

🔸茶碗蒸 $22
滑嘟嘟既蒸蛋 入面擺左好多材料一齊壽蒸 都幾足料既 對得住呢個價錢👍🏼

🔸綜合雜錦刺身拼盤
日本🇯🇵直送大拖羅 $118
馬糞海膽刺身 $時價
三文魚刺身(12切) $68
珍寶帶子刺身(2片) $32
希靈魚刺身(4片) $25
佢既刺身得只能夠講 無得頂👍🏼👍🏼👍🏼❤️
最出色既係海膽 大拖羅同帶子刺身,佢既海膽一啲都唔腥 雖然佢既口感無加拿大海膽甘豐富 但佢係極之鮮甜 好新鮮😋
大拖羅真係有入口即溶架 仲要一咬落去滿口都充斥住魚脂魚油 爽呀😱😱😱
最後係帶子刺身 佢好厚肉 唔會切到薄薄個啲,佢呢個咬落去好正 hahaa😎🥳

📍魚一壽司🍣
地址 : 元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
2020-02-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2020-02-10 1219 views
自選4色刺身丼飯(三文魚、有頭甘蝦、劍魚腩、蔥吞拿魚腩蓉)😋4/5最開心係佢有劍魚腩,好多地方都無得食😭 基本上刺身非常新鮮,而且全部都係厚切,食落係非常之有質感同埋重點係件刺身係軟身微凍,而唔係雪到又凍又硬無晒味果種。另一個飯就係自選3色刺身丼飯(油甘魚、劍魚腩、帶子) 😋4/5油甘魚夠肥美,帶子鮮甜,壽司飯有輕微醋味,不過酸薑就乾咗少少,唔夠辣同埋多汁。芥辣八爪魚😋4/5八爪魚切得夠細粒,芥辣非常嗆鼻,食得好過癮🤤兩個人食到飽只係$200左右真係幾抵食嘅而且又係黃店💛唔怪得成日都咁多人排隊懲罰佢啦。

芥辣八爪魚😋4/5
八爪魚切得夠細粒,芥辣非常嗆鼻,食得好過癮🤤

2020-02-08
$105 (Dinner)
2020-02-02 862 views
平日經過呢間店,見到好多人排隊,今日晚餐一心諗住黎支持下💪🏻💪🏻可惜食物味道及服務好一般😢芝士玉子燒🧀🥚玉子煮得好老,口感一d唔嫩滑😢👎🏻自選壽司🍣壽司飯冇醋味,唔講真係以為食緊白飯🍚其中一件「魚一焦糖鵝肝壽司」,以為係店鋪推介應該唔差,點知鵝肝有陣燶左的苦澀味☹️Wasabi冇味,落左一大舊都係冇味🤦🏻‍♀️刺身拼盤普通野,唔算好新鮮鹽燒左口魚🐠完全無味😭點食都唔似鹽燒,唔知係咪唔記得落調味😢👎🏻👎🏻👎🏻白提子梳打好似藥水,唔好飲😵侍應服務麻麻,唔出聲就突然係客人背後膊頭對上伸隻手出黎收碟😑今晚坐樓上樓梯位隔離,木樓梯有人上落時比較應聲比較嘈🙉而且成餐飯都好多人上落🤦🏻‍♀️雖然好想支持,但希望可以改善食物同服務質素🤔

芝士玉子燒🧀🥚
玉子煮得好老,口感一d唔嫩滑😢👎🏻

自選壽司🍣
壽司飯冇醋味,唔講真係以為食緊白飯🍚
Wasabi冇味,落左一大舊都係冇味🤦🏻‍♀️

刺身拼盤
普通野,唔算好新鮮

鹽燒左口魚🐠

白提子梳打
好似藥水,唔好飲😵

雖然好想支持,但希望可以改善食物同服務質素🤔
2020-01-04
$238.5 (Dinner)
2020-01-20 658 views
除咗等得耐啲其他都好好第一次過嚟食壽司,之前都見到好多人睇到排隊, 今日有時間就過嚟 睇下係唔係真係咁好食等咗差唔多一個鐘終於有得食估唔到味道真係幾好, 同埋真係好足料每一件壽司都好大件, 豬扒飯都好香好好味, 性價比超高,如果有時間嘅話真係值得排隊過嚟食。
除咗等得耐啲其他都好好