2016-08-20 3832 views
近年工廈有好多私房菜食,上年團年飯都同屋企人黎左觀塘工廈食私房菜今次搵左三姐早一個星期book左位!估唔到平日既晚上都full booking! 是晚我地7點去到! 餐廳裝修尚算簡單,但養了兩條貴價魚門口呢條應該就是紅龍! 入座後,店員立即問我地似咩茶,然後細心地為我們倒茶 再望望餐牌,原來細心地為每一台客都揀好菜款並且有客人既名我們booking 個陣已經選好左呢個價位既套餐有機沙律菜伴芝麻醬:有機菜爽脆清新,很大的一盤,淋上了醬汁! 醬汁偏酸,很是開胃! 個人則認為醬汁略為多點,而不能突出沙律菜本身既優勢!保健秋葵+ 黑木耳:餐廳選用左清熱解毒既秋葵作為涼盤!簡單整熟再淋上麻醬,就成為一碟有質素既前菜!黑木耳是平價熱窩,也是平時媽媽喜歡用來煮送既材料欣賞餐廳揀左優質既食材流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:很長的一個菜名,卻是很精緻的一道菜流心蛋精瑩,仿似平時食拉麵時必追加的蛋!今日fusion 新食法,配上茄子同惹味既醬汁!很快就清哂男友更把醬汁都清光光哈蜜瓜螺頭豚骨湯:每人一盅!十分有誠意既燉湯!燉湯能保持食材既營養又不會太燥材料十分的足!螺頭好茲味不得不提係個湯十分的鮮甜真正的無味精

今次搵左三姐
早一個星期book左位!
估唔到平日既晚上都full booking!
是晚我地7點去到!
餐廳裝修尚算簡單,但養了兩條貴價魚
門口呢條應該就是紅龍!
入座後,店員立即問我地似咩茶,然後細心地為我們倒茶
再望望餐牌,原來細心地為每一台客都揀好菜款並且有客人既名

我們booking 個陣已經選好左呢個價位既套餐
有機沙律菜伴芝麻醬:
保健秋葵  涼伴木耳
保健秋葵+ 黑木耳:

黑木耳是平價熱窩,也是平時媽媽喜歡用來煮送既材料

欣賞餐廳揀左優質既食材
流心蛋伴黑魚子醬厚切茄子
流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:
很長的一個菜名,卻是很精緻的一道菜
男友更把醬汁都清光光
哈蜜瓜螺頭黑毛豚骨湯
哈蜜瓜螺頭豚骨湯:
每人一盅!十分有誠意既燉湯!燉湯能保持食材既營養又不會太燥
材料十分的足!螺頭好茲味

不得不提係個湯十分的鮮甜
真正的無味精系列
清酒鮑魚:
廚師把鮮鮑刷到如此乾淨,一定落了不少功夫
作為冷盤的鮮鮑結實有咬口,無需加上任何醬汁,只需細味,并能感受其鮮味與及清酒味道
蝦球水芙蓉:
蝦球十分鮮甜!廚師細心地把蝦腸弄掉,再加了少量炒過的薑絲係面!出奇地薑味并不濃郁,不會搶過主角既味道

蛋當然也是十分的嫩滑,如果可以更結實,必定大大加分

食到呢度菜,其實我地已經覺得好足夠,開始驚點樣食埋之後個幾樣
餐廳可能意會到,就讓我地小休一會兒
好似食緊法國餐咁!慢慢食
陳皮骨:
陳皮醒胃!把肉類既油中和左,很喜歡

雖然賣相沒有剛才的精緻,但是剛剛炸起,十分新鮮
鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗:
是飲得出的鮮味
平時食菜苗會有陣草青味,是晚好欣賞這個菜,原全無呢個味,原來廚師用左特別既方法去整

把菜整散浸落魚湯到食,很是滿足
荷香蒜蓉海斑片  原籠蒸飯
荷香蒜蓉蒸斑片:
原籠既蒸飯
係蒸籠既底部放上荷葉,令到飯有荷葉既香味
整籠飯原汁原味
斑片十分嫩滑,配上蒜蓉泥,很茲味
甜蜜美滿慶團圓
美點雙輝?
最後可以揀番自己想要味道既雪糕!
揀左綠茶!好正,喜歡它有少量苦澀味道!
炸薯波當然是我愛好
新鮮炸好上台,無嫌棄既地方

很滿足既一餐
中秋帶家人黎,應該會喜歡
2016-08-18
$360 (Dinner)
保健秋葵  涼伴木耳
流心蛋伴黑魚子醬厚切茄子
哈蜜瓜螺頭黑毛豚骨湯
荷香蒜蓉海斑片  原籠蒸飯
甜蜜美滿慶團圓
2016-08-04 691 views
琴晚同一班好友在這食飯慶祝生日,我哋order咗10份正常餐($398+10%)1份素食餐($250+10%),已呢個價錢加上私房菜呢個名義一定係好正呀,點知……,服務唔得,味道同樓下茶餐廳一樣(仲要返至屋企飲水餅飽),埋單時仲問我哋用信用咭定現金,我哋表明話用信用咭,跟住又攞張新單過嚟,話用信用咭要比茶錢(每位$12),我哋話唔早講,個收銀竟然答餐牌上最底嗰行有寫,我哋係一早訂好哂餐,點會再理餐牌,所以大家要小心
2016-08-03
Type of Meal
Dinner
2016-07-21 955 views
第二次來這裏了,因為上次d嘢食好好味!預訂了鮮土茯苓鑚地老鼠黑毛豚肉湯,yummy!頭盤是秋葵及木耳,口味清新。茶燻流心疍伴黑魚子醬配厚切茄子非常好味,火喉啱啱好。帶子水芙蓉(蒸疍白)上d汁略嫌多了一點,但依舊是水準之作。黑松露醬炒斑球及明梅醬炆頭腩(海斑兩吃)好入味,略嫌油膩了dd。遠年新會陳皮骨有驚喜,既鬆化且入味!魚湯浸碧綠溫室菜苗,正好中和之前較濃味的菜式。農坊獨頭塘心黑蒜炒飯則一般,黑蒜與菠蘿味道不大相配。甜點相併(雪糕和炸芋頭丸)okay美味!全部餸都食曬,好飽又滿足!
秋葵同木耳頭盤
炸芋頭丸
黑松露醬炒斑球
明梅醬炆頭腩
茶燻流心疍伴黑魚子醬配厚切茄子
2016-07-20
$330 (Dinner)
炸芋頭丸
明梅醬炆頭腩
茶燻流心疍伴黑魚子醬配厚切茄子
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
2016-07-11 815 views
男朋友生日飯,他最愛食中菜,私房菜則是他的首選。一般私房菜只適合大伙人食,可是三姐私房菜則提供二人餐單,須提前一天預訂,只讓他們準備食材。三姐位於觀塘工廠大廈,甫進餐廳,是經典的小型菜館。他們為每台客人準備並列印了特定的餐牌,並有Book台客人的名字,很細心!今晚我們選了$398位之牌套餐,為中價餐單。水耕菜Salad配合芝麻醬:清新酸酸甜甜,很開胃。流心蛋配茄子:重點是魚子醬托底,讓味度層次更好。蝦球水芙蓉:上面的汁過於黏身,味度一般。牛仔柳:肉嫩多汁,醬料很香,推介!

今晚我們選了$398位之牌套餐,為中價餐單。
水耕菜Salad配合芝麻醬:清新酸酸甜甜,很開胃。
流心蛋配茄子:重點是魚子醬托底,讓味度層次更好。
蝦球水芙蓉:上面的汁過於黏身,味度一般。
牛仔柳:肉嫩多汁,醬料很香,推介!
2016-06-24
Celebration
Birthday
2016-07-09 1070 views
近年有個有趣現象, 工廈餐廳愈開愈多, 入口殘舊, 餐廳走中高檔路線, 質素亦上佳。是晚, 和家人來到觀塘工廈, 一試私房菜。餐廳裝潢簡約, 算不上別緻, 但還頗為舒緩。這裡只可叫套餐, 不需再為點菜而煩惱, 就要了個4人餐。先來幾道前菜, 大盆的有機沙律清新, 沾上簡單醬汁, 已很好吃。還有雲耳和秋葵, 是個健康的開始。再來便是溏心蛋, 看到流心的蛋黃已相當吸引, 入口亦沒令我失望。蛋白滑, 蛋黃香, 再配上外脆內軟的厚切茄子, 好吃。哈密瓜做燉湯真的少見, 味道有點像木瓜, 湯清甜不油, 還有螺頭和雞腳, 十分足料。海班兩食分別有黑松露醬炒班塊和梅醬炆頭腩。家人一致認為前者非常出色但後者一般。黑松露味香濃又沒蓋過魚的鮮味, 還有不少爽西芹和香菇, 很好吃。梅醬太甜, 卻把魚的鮮味都蓋過, 浪費了本應很香滑的班腩。陳皮骨看似普通, 原來毫不平凡。外層脆而不油, 內裏鬆軟不韌又不會淋得過分, 還有陣陣陳皮香, 太好吃了吧。蒸蛋白極嫩極滑, 功夫一流! 淡味蛋白配雞湯, 味道剛好。吃了那麼多肉, 來點魚湯浸菜苗清清腸胃。魚湯清而鮮, 菜苗煮得剛好不過淋, 不錯。吃到這裡已經極飽, 還有炒
蒸蛋白極嫩極滑, 功夫一流! 淡味蛋白配雞湯, 味道剛好。

吃到這裡已經極飽, 還有炒飯, 本已不想吃, 但見炒粉粒粒分明, 色澤鮮亮, 又禁不住吃了一小碗。果然, 飯有咬口, 還有不少帶子粒和瑤柱, 調味剛剛好, 香口惹味, 好吃!
最後來到甜品環節, 有雪糕和炸薯波。雪糕有4款味道, 要了芒果和抹茶, 質感軟滑, 但抹茶味較淡。炸薯波非常出色, 皮脆而薄, 內裏是蕃薯蓉和芋蓉, 香甜軟糯, 飽得不行也要吃!!

這頓私房菜, 我和家人都吃得滿意, 可以回頭。工廈的餐廳水準真的不錯。
2016-06-29 782 views
朋友在外面返來,大家想聚聚,想食中餐。同事介紹這間話唔錯,但要訂位,所以早早的訂左台,收工后大約七點幾上到餐廳,門口簡單,大大個字寫著三姐厨房,入到里面都冇華麗的裝飾,好似返到屋企一樣。叫左個四人餐,先來幾款前菜有機沙律菜伴芝麻醬沙律菜新鮮,咬落爽脆。保健秋葵加涼伴黑木耳秋葵用左胡麻醬,清新又爽口。木耳用左麻油伴,又香又爽脆。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子蛋吸收了少少茶味,加上流心蛋黃的香味,食左已經哇一聲了。蛋黃中間落左少少魚子醬,魚子醬的咸鮮味同蛋的香味好夾,特別要提一下的醬汁,芫茜味較濃,有少少辣,配合較淡味的茄子,更加突出茄子的甜味。原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯湯是原盅燉加上落左好多材料,湯味香濃。用左黑毛豚肉比一般的豬肉多左重香味,豬肉好嫰滑,哈蜜瓜清甜,一陣間飲完了,仲食完的湯渣。帶子水芙蓉好好聽的名稱,原來只是燉蛋,但唔要睇小這個餸,簡單的燉蛋只是用左蛋白,白色的蛋白加上少少黃色的薑汁,已經好香。帶子嫰滑鮮甜,略煎過更多左陣香味。生猛海斑兩吃(黑松露醬炒斑球、明梅醬燜頭腩)黑松露醬獨特的香味帶出海斑的鮮味,斑球爽口彈牙,唯一不足的是有少少偏咸。梅醤酸酸的味道較特別,出面好少
朋友在外面返來,大家想聚聚,想食中餐。
同事介紹這間話唔錯,但要訂位,所以早早的訂左台,
收工后大約七點幾上到餐廳,門口簡單,大大個字寫著三姐厨房,
入到里面都冇華麗的裝飾,好似返到屋企一樣。

叫左個四人餐,

先來幾款前菜
有機沙律菜伴芝麻醬
沙律菜新鮮,咬落爽脆。
保健秋葵加涼伴黑木耳
秋葵用左胡麻醬,清新又爽口。木耳用左麻油伴,又香又爽脆。
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
蛋吸收了少少茶味,加上流心蛋黃的香味,食左已經哇一聲了。
蛋黃中間落左少少魚子醬,魚子醬的咸鮮味同蛋的香味好夾,
原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
豬肉好嫰滑,哈蜜瓜清甜,一陣間飲完了,仲食完的湯渣。
帶子水芙蓉
生猛海斑兩吃(黑松露醬炒斑球、明梅醬燜頭腩)
梅醤酸酸的味道較特別,出面好少有這種配答,本人比較喜歡,
因為梅醤的酸味減少左肥膩的感覺。遠年新會陳皮骨
其實飲完個湯都有的飽,但這個餸一拿上來已經聞到好香的陳皮味,
忍不住都是要夾一塊。炸到剛剛熟,豬肉有少少粉紅色,好juicy 唔干。
鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗
一定要試下個魚湯,魚湯呈奶白色,非常鮮味,菜苗夠嫰,
兩者一起吃魚湯的鮮味帶出菜苗的清甜味,好味。
炸蕃薯波
一定要試這個,外面炸到金黃色香脆,裡面軟腍腍,唔會太甜,有少少紫薯的香味。
雪糕
有四款味道可選擇,選左綠茶味,味道較淡。

食完個甜品真是好飽,估唔到普通的工廠大厦都隱藏著更好味的私房菜。
2016-06-23
$361 (Dinner)
2016-06-28 9792 views
今時今日的觀塘真是唔同以前啦,新商廈起完一幢又一幢,傳統的工廠區已不知不覺間正慢慢變成東九的新商貿中心。隨之而來的是各式食店如雨後春筍般的遍地開花。這晚約左觀塘的朋友食下野,朋友book左三姐廚房私房菜,觀塘地鐵D出口等,7點時行上去,都唔使3分鐘,不過座大廈真的好舊,環境麻麻。去到門口,見到大大個招牌寫左三姐廚房,有點鄉村味道,竟然是全場爆滿,星期一已如此,應該唔錯。有機沙律菜伴芝麻醬:芝麻醬惹味,沙律菜新鮮清爽,難得肯用有機的,好健康的感覺。保健秋葵真味:健康的秋葵淋上胡麻醬,美味的來卻又唔搶味,秋葵清口又保持了固有的味道,有時簡簡單單的煮法一樣的美味健康,當然食材要新鮮。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:流心蛋食得多,但這樣的食法還是第一次,茶燻流心蛋更添香味,蛋白滑嫰,黑魚子醬的香鮮混合在流心蛋黃中,真是味道口感俱佳。下邊的厚切茄子濕潤厚肉,口感豐富。原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯:鱷魚肉不但味道好,且非常補益,加了川貝陳皮海底椰的燉湯,用料相當足,湯的味道清甜卻香濃,鱷魚肉嫩滑爽白,好味到連湯渣都全部消滅,愛湯之人一定要試。黑松露醬炒斑球:斑球爽口鮮嫰,的確新鮮,加了黑松露醬變的
今時今日的觀塘真是唔同以前啦,新商廈起完一幢又一幢,
傳統的工廠區已不知不覺間正慢慢變成東九的新商貿中心。
隨之而來的是各式食店如雨後春筍般的遍地開花。

這晚約左觀塘的朋友食下野,朋友book左三姐廚房私房菜,
去到門口,見到大大個招牌寫左三姐廚房,有點鄉村味道,
竟然是全場爆滿,星期一已如此,應該唔錯。
有機沙律菜伴芝麻醬:
芝麻醬惹味,沙律菜新鮮清爽,難得肯用有機的,好健康的感覺。
保健秋葵真味:
健康的秋葵淋上胡麻醬,美味的來卻又唔搶味,
秋葵清口又保持了固有的味道,
有時簡簡單單的煮法一樣的美味健康,當然食材要新鮮。
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:
流心蛋食得多,但這樣的食法還是第一次,
茶燻流心蛋更添香味,蛋白滑嫰,
黑魚子醬的香鮮混合在流心蛋黃中,真是味道口感俱佳。
下邊的厚切茄子濕潤厚肉,口感豐富。
原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯:
鱷魚肉不但味道好,且非常補益,加了川貝陳皮海底椰的燉湯,
用料相當足,湯的味道清甜卻香濃,鱷魚肉嫩滑爽白,
好味到連湯渣都全部消滅,愛湯之人一定要試。
黑松露醬炒斑球:
斑球爽口鮮嫰,的確新鮮,加了黑松露醬變的相當濃味,
雖然香味濃郁,卻覺得師傅落手重了點點,本人覺得如果淡味少少可能更吸引。
鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗:
色澤漂亮的來已十分吸引,再加上魚湯鮮,菜苗嫰,健康好味道。
農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:
飯炒的幹身,粒粒分明,有咬口,色澤漂亮卻沒有油膩感,
加左細粒帶子,飯香之余又多左份鮮甜的味道。
上面的黑蒜軟糯,味道香甜,好味健康都有埋。
炸蕃薯波外表金黃,入口香脆,
裏面濕潤,又香又甜,中心還有紫薯吧,有心思。
甜品要了曲奇味雪糕,唔太甜,幾香的曲奇味。
好的食材加上用心的製作令食物整體質素相當好,
環境一般非主要,不過如果能改善一下衛生間那就真的再加分啦。
2016-06-23
$360 (Dinner)
2016-06-27 1317 views
今日嚟到三姐私房菜 ,聽到私房菜三個字我會聯想到係比較中式嘅住家菜。 來到大門口前,的確係有幾分中國嘅味道。餐廳裏面面積還大有幾張大圓枱我諗佢哋嘅主要客人都係一家大細/ 一大班人食私房菜, 當然都有四人抬。我訂了七點半兩位, 呢度嘅菜單係分辨有二人餐、四人餐、6至10人餐等等。。 而我問服務員,佢哋嘅餐牌會定時去更新。我揀左一個二人餐,留意到佢哋嘅菜式入面嘅配搭係中西合璧, 有啲驚喜, 而且佢哋用嘅材料都非常之健康,佢哋好似好著重食物嘅質素同埋客人嘅健康。首先嚟咗一個西式嘅沙律,上面有類似日本嘅 芝麻沙律醬,好清新。之後前菜仲有秋葵同埋雲耳, 可見食材健康。 之後來咗個哈密瓜響螺黑毛豚肉湯,材料足料 ,配搭非常特別,我第一次飲呢一種湯。同我們一般飲到嘅南瓜瘦肉湯有點接近但這個格外甘甜。 味道唔會太濃,不會太清淡,係 剛剛好,哈密瓜比冬瓜還要甜。之後黎左兩個外表非常精美嘅兩道菜, 都係之前係網上介紹嘅招牌菜:1.茶葉燻蛋茄子真係令到我好深刻,我最鍾意佢哋自己調配嘅汁, 我同友人都差一點"點"曬啲汁。 見到汁入面有好少好少嘅辣椒同芫茜, 同埋我諗有少少好似日本燒汁嘅汁。總之呢個如果下次嚟都
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子
1.茶葉燻蛋茄子

真係令到我好深刻,我最鍾意佢哋自己調配嘅汁, 我同友人都差一點"點"曬啲汁。 見到汁入面有好少好少嘅辣椒同芫茜, 同埋我諗有少少好似日本燒汁嘅汁。總之呢個如果下次嚟都會必食。

2. 清酒鮑魚
清酒鮑魚
都係非常之精美好感非常之彈牙可口, 味道有清香嘅清酒味道。但由於本人食左剛剛比較濃味嘅蛋茄子之後, 覺得呢個鮑魚真係比較清淡, 所以要提提如果要食,一定要食咗鮑魚先
蝦頭水芙蓉
接著係個好清淡嘅菜式, 只看外表唔會覺得又有驚喜 。

上面有一隻大蝦,食落非常之彈牙。 我形容佢為 "玻璃蝦",因為佢外表晶瑩通透 食落非常之爽口,有大酒樓嘅水準一點無誇張。 而在下面嘅蛋白蒸得非常香滑,上面一層黃色嘅汁又係佢哋獨特嘅配汁,我食到有少少合桃嘅味道,但實際上係什麼下次真係要問下。

之後有個肉叫做士多啤梨黑豚肉
士多啤梨豚肉伴草莓
味道特別,外表有啲似咕嚕肉,但呢個真係有士多啤梨味道,而內更有陳皮味。味道出奇 地夾, 送飯一流。

最後一個荷葉蒸飯,上面鋪咗魚片,魚非常之鮮甜,分量又多。而飯係用雙色米,非常之健康,口感偏軟身。 食到呢一道菜兩人已經好飽。
荷香蒜蓉海斑片原龍蒸鴛鴦飯
最後最後嚟咗甜品-炸薯波同埋雪糕 (雪糕有得揀味道, 揀左朱古力同埋曲奇)。 炸薯波薯波好好食,外脆內軟,仲熱辣辣而且又油膩,炸得好乾身非常鍾意食。
總括嚟講我覺得呢度係一個幾好嘅食飯地方。如果放工又唔想煮又想食健康嘅菜式,呢度係一個唔錯既選擇。

2016-06-21
$380 (Dinner)
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
  • 士多啤梨豚肉伴草莓
  • 蝦球水芙蓉
  • 甜蜜美滿慶團圓
位於觀塘工業大廈內的樓上私房菜食肆,三姐的名字好傳統,對於三姐廚房私房菜,好友讚不絕口,很受顧客喜愛,美食俘虜了我們,於是她帶我同姊妹來到享受廚師精心炮製的美食,那一刻我覺得很幸福和高興。 地點位於觀塘的樓上食店,設計以自然舒適為主調,感覺很潔淨,地方寛敞,空間感很好,不感覺侷促。 有機沙律菜伴芝麻醬先來個前菜,有機的沙律菜十分新鮮健康,配芝麻醬更香味滿載,十分吸引很開胃,感覺很不錯。 茶燻流心蛋伴墨魚子醬配厚切茄子茶燻過的流心蛋,遠處巳飄來了燻香味,感到舌頭在纏繞,食下來很滑溜,轉眼巳進入食道,仲有墨魚子醬的鹹香味,令人唾涎三尺。 原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯從未品嚐過的湯,用上哈蜜瓜好有新意,加上螺頭及黑毛豚肉來燉,味道入味清香,讓人回味。 黑松露醬炒斑球斑塊十分嫩滑,配黑松露醬,吃後滿口黑松露香,吃起來增加口感,各人都多食了幾塊才足夠。 鮮魚湯浸碧綠溫室豆苗鮮魚湯夠鮮味,豆苗幼嫩,入口清爽,不會太鹹,健康的食物,多吃都不妨,滿載的味道清新,幾好食。 黑蒜炒飯原本我不喜歡黑色的食物,但黑蒜好特殊,一嘗之下,食到黑蒜的蒜香,配炒飯很芳香,口感細膩,兩者平衡得天衣無縫。 炸番薯球外脆內軟

黑松露醬炒斑

黑蒜炒飯

炸番薯球

外脆內軟的番薯球,中央是紫色餡料,為番薯球增添色彩,紫薯味恰到好處,味道可人。

雪糕

有芒果丶綠茶丶朱古力及曲奇四款不同的雪糕,我選擇了綠茶,雪糕帶點冰硬,甜度尚可,慢慢輕鬆享受甜品,食得滿足。

三姐廚房私房菜
地址:觀塘官塘工業中心3期4樓L室(觀塘地鐵站D4出)

2016-06-25
$330 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2016-06-11 835 views
係咁難book 位既媽媽節。老闆知我勁想帶媽媽來試。就比到一張台我。起初帶住老爺奶奶媽媽哥哥細佬老公一齊去到觀塘工業區。大家都比門面裝修給大打折扣。仲不停問。咁既工廈會有咩咁特別好食呀。結果一行7人上到去。見到熱情款待的老闆同待應招呼。我們一坐下。他們便開始上菜。因為菜式之前已經選好。而且老闆仲好細心咁係餐牌上印埋客人姓名。感覺好像食緊一間獨一無二既菜式。入正題啦。本人揀選最便宜個套餐。但質數居然唔差得嚟而且用心制作。雖然家人對門面大打折扣。但係食物取勝。各樣精美食物都令我覺得可以再回頭的食店。

涼拌窩筍絲,保健秋葵真味
哈蜜瓜螺頭黑豚肉湯
荷香蒜容班片紅米飯
魚湯浸溫室菜苗
2016-06-09 815 views
觀塘工廈愈來愈多嘢食,今晚食中式私房菜。$328/位二人餐有9餸一湯一飯。有4款前菜,蔬菜為主,前3樣係有機沙律菜伴芝麻醬,保健秋葵真味,涼拌萵荀絲,全部都係新鮮蔬菜,加些味道酸甜的醬汁,目的在開胃。 最後一樣就係見功夫的招牌,茶燻流心蛋伴墨魚子醬配厚切茄子,配搭好夾,香軟夠味,層次又多,個酸甜醬極度醒神。每人一盅湯,今日係原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯,未飲過蜜瓜湯,原來超甜,用黑豚肉煲湯真耹貴。最鐘意呢個清酒鮑魚,好夠清酒,甘味入哂鮑魚,又夠彈牙。蒸蛋可以加清蒸丶可以加半肥瘦豬肉丶加鹹蛋,當然唔夠加蝦球咁鮮,呢道蝦球水芙蓉外型仲好靚,黃得鮮艷,蒸得好滑,一啲都無老到。只有一道肉,士多啤梨豚肉伴草莓,酸甜開胃。三姐好講究外型,鮮魚湯浸碧綠溫室豆苗做到好似湖申有個島嶼咁,滑蛋配菜食,豆苗變得滑溜。我鐘意食荷葉飯,呢様啱哂我,荷香蒜蓉海班片原籠蒸飯,見到流口水,愈食愈美味,魚的味道入唒飯粒,夠濕澗,紅米唔硬。甜點雙拼:金黃色的炸番薯球外層脆,理面夠哂軟熟,雪 糕我選咗抹茶,都好味,其實有4款揀,綠茶丶朱古力丶曲奇忌廉丶芒果雪糕的選擇雪糕。現在的粵菜真係精緻,合乎經濟效益,扺食。

最鐘意呢個清酒鮑魚,好夠清酒,甘味入哂鮑魚,又夠彈牙。
只有一道肉,士多啤梨豚肉伴草莓,酸甜開胃。
現在的粵菜真係精緻,合乎經濟效益,扺食。
2016-06-07 722 views
爸爸媽媽最近在觀塘區有一些業務,所以大部份時間都在那兒,我有空都會陪他們晚飯今天趁著parttime工作早放便來這兒吃飯媽媽找了一家餐廳,我們三人一起吃飯黑蒜炒飯,頗喜歡這個樣子,拍起照來十分特別吃起來炒飯頗香,但賣點絕對是黑蒜,除了樣子外,味道確是不錯,吃起來蒜香味強又不會令人討厭,絕對值得一試自家制雪糕味道也是不差,有4種口味,我選了芒果,味道當然不能跟名牌相比,但也是頗好吃的出來的時候十分冰凍,吃起來芒果味也算是濃郁,想不到中菜也有雪糕吃呢

今天趁著parttime工作早放便來這兒吃飯

媽媽找了一家餐廳,我們三人一起吃飯
黑蒜炒飯,頗喜歡這個樣子,拍起照來十分特別

2016-06-06 8996 views
"乜"姐從前是順德馬姐的稱呼,當年順德是魚米之鄉及生產蠶絲的富裕的鄕鎮,不少女子有能力自己賺錢,時興梳起唔嫁,不靠男人,亦因為自小練得一手好廚藝,除了養蠶外,另一收入來源就是在大戶人家當家傭,主力做菜。因為祖藉是順德,兒時聽嘛嘛的故事多了,現在聽到乜姐的稱呼,依然有親切感,尤其覺得"梳起唔嫁"這個名詞很有趣,現在可是"剩女"或"三高"女強人的稱呼了。言歸正傳,私房菜本就是家廚的變秦,懂得用好好用,重點一,當然要找家合自己口味的食店;重點二,要不限人數,可惜,中菜館往往要求有一圍半圍的人數,不能隨意;重點三,價錢要親民。終於找到這家三姐,二位起不限人數,這晚三人起行,感覺如返屋企食飯。位於工廈,但離地鐵不遠,沿著行人天橋走,就在旁邊。上了層樓,並無指示,只好按著座號找尋,亦無難度,門面一貫中國傳統家庭的佈置,門神揮春炮杖守護。入門即見水耕菜,給予我用材新鮮的形象。跟著就是魚缸,估計裝潢作用而已。室內裝潢平平常常,沒有甚麼格調,亦非住家感,優點在空間充足,我們坐在4人桌椅,在市區酒家,多半坐上6人。私房餐單廚師話事,我們到達方才看清楚,一看已知合心意,簡單中見功夫,清淡中見味覺。四道前菜中

位於工廈,但離地鐵不遠,沿著行人天橋走,就在旁邊。
入門即見水耕菜,給予我用材新鮮的形象。
跟著就是魚缸,估計裝潢作用而已。

四道前菜中有三道是蔬菜。
三道前菜
左方是有機沙律菜伴芝麻醬,平常不過,基本的生菜混合車厘茄子,優點在新鮮有機,吃得安心,而且芝麻醬汁亦調得美味,為沙律增添香甜酸的味道,爽脆醒胃。
保健秋葵真味+涼拌萵荀絲
保健秋葵真味,秋葵是健康食品,已經衆所周知,亦已備廣泛運用,黏稠的表面,就是營養價值之在,做法最好不過自然是簡單煮熟,以保原味,最低破壞,伴以日本和麻醬非常匹配,酸甜味的討好,蓋過秋葵黏黏怪怪的口感。

涼拌萵荀絲是少有不辣的四川涼菜,萵荀有助清熱毒及令腸胃暢通,可能這就是被油膩麻辣川菜作為涼菜的原因。清清的以少許糖丶鹽丶醋及麻油醃浸,沒有醬汁蓋著的萵荀絲非常爽脆味甜,萵荀實際亦是涼拌吃法最佳。

第四道前菜最精彩,

茶燻流心蛋伴墨魚子醬配厚切茄子
長長的名字已經不得了,出場亦奪目,流心蛋如只大眼睛,中央多了點墨魚子醬如眼珠,光亮晶瑩的蛋黃往往令人一見傾心,入口的滑溜,黏在舌頭苦苦痴纏之美味,每次吃到皆是享受,何況更有絲絲茶薰之香及墨魚子醬之鹹香,味蕾感受有變化。
茶燻流心蛋伴墨魚子醬配厚切茄子
厚切茄子,軟熟中保持堅挺,咬開中央有些煙靱,軟軟糯糯的內層,令茄子吃來濕潤有口感一,
更出色是配合自調的酸甜醬汁,疑似泰式酸甜醬,芫荽蔥及辣椒粒,忘記了,是否亦有少許辣味。

這一道層次豐富,材料多,口感有變化,實至名歸是招牌菜。

原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
名貴的爵士湯就是以哈蜜瓜入饌,這個沒有鮑參翅肚的可算是入門版,味道非常香甜,螺頭功勞不少,用上黑毛豚肉,但燉得過久,同樣吃之無味肉亦嚡,似乎有些浪費!

清酒鮑魚
冰鎮的清酒鮑魚,是細心的做法,冰塊能提升鮑魚緊密的質感,彌補鮮鮑不足之處。
清酒鮑魚
柔靱細緻,入口富濃郁清酒香,肉質有彈性,口感不俗,味道雖然並不算十分鮮甜,做得已經出色。

蝦球水芙蓉
另一道漂亮的菜式,鮮黃的芙蓉蒸蛋吸睛,外表滑溜有光澤,小碗形狀更像眼睛,今躺是卷曲的蝦球作眼珠。
蝦球水芙蓉
蝦球是潮流興的爽口,一般都是以硼砂醃過之因,沒有鮮蝦之味,以滑溜如出水芙蓉的蒸蛋伴吃,香甜可口,有水準。

士多啤梨豚肉伴草莓
鬆軟的豚肉配酸甜的士多啤梨骨,口感討好,果酸令豚肉昇華,最佳配撘。可惜米通又乾又硬,大大失分。

鮮魚湯浸碧綠溫室豆苗
又是一道健康素菜,鮮魚湯味鮮香醇,豆苗幼嫩爽口,造型富心思。

荷香蒜蓉海班片原籠蒸飯
真正原籠蒸,一大塊荷葉在底,紅飯及白飯的混合,面頭多片班片及大量蒜蓉。
荷香蒜蓉海班片原籠蒸飯
米飯軟腍入味,充滿魚香,味道調得好,海班肉厚啖啖肉的滿足,美中不足是米飯及魚片皆蒸至過火過腍,稍為失口感,荷葉亦不見得香。

炸番薯球
三人有六粒的炸球,起初以為是炸糯米糍,入口方知是番薯,中央另有紫色餡料,質感一樣,應該是紫薯,味道微甜,外層炸得非常脆,內心軟腍腍,口感香。

雪糕
有綠茶丶朱古力丶曲奇忌廉丶芒果的選擇,雪至冰硬,香幼,我吃的朱古力球富香濃可可香,甜度適中。

有水準的私房菜,用材以健康新鮮為主而非貴價貨,沒有太大驚喜但味道賣相皆討好,需要走多幾步到工廈但室內環境舒適寬敞,老老實實平平淡淡的服務態度,價錢合理,需取捨但值得。

2016-06-02
$365 (Dinner)
2016-06-06 651 views
最近偶爾在apps聽回張敬軒這一首多年前的舊作,當時聽的時候年紀還小,所以沒有什麼感覺多年後的今天,經歷過那麼多人和事,聽回特別有意思除了感情上可以帶給自己震撼,其實美味的食物也衝擊我的心靈,今天吃到的三姐私房菜就有這樣的感覺餐具相當精緻,特別喜歡粉紅的筷子,相當漂亮茶壺也是相當講究預訂好的枱子,佈置得相當整齊工廠區內的餐廳實在不可小覷,裝修佈置竟然如此華麗流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,流心蛋絕對比拉麵店吃到的更好吃,幼嫩蛋白入口即溶,蛋黃亦不太油膩,十分好吃而更值得一讚的是茄子味道十分香豔,魚子醬令茄子味道昇華至令人層次,入口味道相當複雜黃金秘制香辣炒私房大肉蟹,相機食先的一味菜式,拍起照來相當華麗味道確實不賴,辣度剛好的蟹肉相當嫩滑,用來送飯一流蟹肉不算太多,但個人覺得重點是蟹汁和蟹膏個人更喜歡撈上多士吃,因為多士的香脆配上香辣蟹汁才是絕配想不到工廠大夏內竟有如此高級私房菜,今天真的是大開眼界

多年後的今天,經歷過那麼多人和事,聽回特別有意思

餐具相當精緻,特別喜歡粉紅的筷子,相當漂亮
茶壺也是相當講究
預訂好的枱子,佈置得相當整齊
工廠區內的餐廳實在不可小覷,裝修佈置竟然如此華麗

味道確實不賴,辣度剛好的蟹肉相當嫩滑,用來送飯一流
蟹肉不算太多,但個人覺得重點是蟹汁和蟹膏
個人更喜歡撈上多士吃,因為多士的香脆配上香辣蟹汁才是絕配

想不到工廠大夏內竟有如此高級私房菜,今天真的是大開眼界
2016-06-04 5584 views
呢間私房菜入口放了以水種的有機菜,這個擺設唔錯又可以給客人看看食材。- 芝麻醬有機沙律菜 : 清新沙律菜就是從剛才門口水種田中摘出來食用的,菜身顏色鮮綠,加上水嫩紅透的車厘茄,混上芥辣,味道十分開胃。- 保健秋葵真味加涼伴萵筍絲 : 秋葵個心滑潺潺感覺好特別,加上芝麻醬分外香口。涼伴萵筍絲沒有多餘的調味,清淡的來又不錯。- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子﹕流心蛋外層有燻過的香茶燻味,炸過的厚切茄子不油不膩,兩者都令口感豐富,賣相精緻。加點黑魚子醬個味道就更好。- 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯 : 湯底好清好甜,螺頭同哈密瓜的渣幾好味。- 蝦球水芙蓉 : 以蒸蛋白配蝦,而蛋白上還加上薑味的上湯,一定要上湯加蛋白一齊食,先好味。而隻蝦夠爽口。- 清酒鮑魚 : 肉質爽滑,鮑魚好大隻同充滿清酒味。鮑魚肉很煙韌。- 士多啤梨豚肉伴草苺 : 一塊以沾滿士多啤梨汁的炸豚肉,夾上窩巴一齊食,酸酸甜甜好味。- 鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗 : 用鮮魚湯浸的溫室菜苗賣相精緻,鮮魚湯味鮮,菜苗夠嫩,我喜歡將菜苗弄散全索取魚湯味道再食。- 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯 : 原來係健康的紅米飯,海斑片鋪上香香的蒜蓉,撈飯食
- 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯 : 原來係健康的紅米飯,海斑片鋪上香香的蒜蓉,撈飯食絕對是簡單又滋味。
- 甜點 : 甜薯波波脆味外皮,心是熱的,食落好鬆軟。另外一款是雪糕,味道正常。
2016-05-10