📍#三代目#MFJ荃灣 #MFJ日本菜人均消費: HKD108第一次食三代目係北角,當時食佢個醬油魚介拌麵超級好味! 依個愉景新城開左,仲唔拿拿聲去食!本著要一直接受新嘗試,今次就揀食拉麵!⭐️辛燒豚梅肉拉麵🍜$98每日新鮮自家熬製豬肉湯底!見到個湯都怕佢辣!先嚐啖湯,少許辛辣味,但飲到個湯底都好濃肉香!拉麵偏幼身,食落無粗身麵咁滿足,口感還可以,不過唔太掛湯豚梅肉好好味,肉夠厚身好有口感,而且味道夠香濃,肥瘦剛剛好!蛋都好味,特別推介佢但筍,真心好味!拉麵由湯底至配料都幾唔錯,略嫌麵唔係我喜歡果種口感同份量偏細!佢係無Set lunch,所以要散叫,係愉景新城唔算超貴,不過都希望會出Set lunch menu會比較吸引#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesecuisine #japanesefood #ramen #japanesenoodle #相機食先

📍#三代目

#MFJ荃灣 #MFJ日本菜

人均消費: HKD108

⭐️辛燒豚梅肉拉麵🍜$98
拉麵偏幼身,食落無粗身麵咁滿足,口感還可以,不過唔太掛湯
蛋都好味,特別推介佢但筍,真心好味!

辛燒豚梅肉拉麵

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesecuisine #japanesefood #ramen #japanesenoodle #相機食先 #荃灣美食 #日本菜 #拉麵

2022-10-11
$108 (Lunch)
辛燒豚梅肉拉麵
幾個月前黎已經食過呢間,感覺唔錯,因工作關係所以又黎多次😛🏮紫蘇燒豚梅肉拉麵$98豚肉偏肥左少少,個人鍾意瘦番啲嘅豚肉,不過幾大件,湯底濃郁,麵底掛湯🏮辛燒豚梅肉拉麵 $98試左朋友呢個湯底,同普通豚肉拉麵差唔多,辣味少重,感覺反而蓋過左拉麵湯底嘅精髓,勝在有溏心蛋搭夠🏮三盛燒肉丼 $108一個丼有齊三款燒肉,材料豐富。有齊燒雞、燒豚同燒牛舌。份量充足,食到三款都有炭火香氣,燒得唔錯,飯底比對上一次黎多左,感覺更飽肚整體味道唔差,仲有茶飲可以買走,不過價錢唔算太抵,如果有lunch set會更加吸引

幾個月前黎已經食過呢間,感覺唔錯,因工作關係所以又黎多次😛

🏮紫蘇燒豚梅肉拉麵$98

🏮辛燒豚梅肉拉麵 $98

🏮三盛燒肉丼 $108

2022-10-21 672 views
🔸鹽燒牛舌丼 $98 牛舌有少少筋味道都OK,但係完全唔係Menu燒到咁靚飯好少,適合細食人士 牛舌份量都算OK 🔸三盛燒肉丼 $108有 煙燻雞、五花腩、牛舌三拼嚟講份量反而少咗😥每樣野得幾塊,好頹飯好少,適合細食人士 呢個價錢就唔值🔸燒喜之次 $108好細條,有少少腥味 未至於難食 但係呢個價錢就唔值 🔹環境:都算好多位,但都好多人等 冇辦法愉景新城太少嘢食選擇侍應唔夠人手🗣另需加一服務費-時段及等候時間:星期日 晚上 ~20分鐘-味道:5/10性價比:3/10回頭率:1/5-#三代目 📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1064-1065號舖
🔸鹽燒牛舌丼 $98
牛舌有少少筋
味道都OK,但係完全唔係Menu燒到咁靚
飯好少,適合細食人士
牛舌份量都算OK

🔸三盛燒肉丼 $108
有 煙燻雞、五花腩、牛舌
三拼嚟講份量反而少咗😥
每樣野得幾塊,好頹
飯好少,適合細食人士
呢個價錢就唔值

🔸燒喜之次 $108
好細條,有少少腥味
未至於難食
但係呢個價錢就唔值

🔹環境:都算好多位,但都好多人等
冇辦法愉景新城太少嘢食選擇

性價比:3/10
回頭率:1/5
#三代目
2022-10-17 599 views
本身諗住食譚仔,點知見到拉麵咪轉食拉麵,點知就出現佐中伏經歷。等位等佐約十五分鐘,點餐後又等佐十幾分鐘,到個拉麵上枱後就已經灰晒,圖片中的三塊牛同現實的三塊牛,啲牛又韌,賣92蚊,未計加一,呢個價錢已經唔係好吸引,但起碼都唔好落差噤大啦,上枱時見到第一,個牛已經不似預期,第二,個麵其實同味千拉麵無分別,第三,個湯只係飲到好多油,只係味精味道,同啲凍肉鋪買到嗰啲分乜大分別。最後侍應埋單連一句多謝都無。
2022-10-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
行開去荃灣IKEA諗唔到食咩😩經過愉景新城地下個層見到呢間拉麵店就決定試下^_^ 個陣7點幾都無咩人,店員安排左個bar 枱位比我地坐.好似其他日式拉麵店咁可以望住煮麵 叫左一個紫蘇拉麵、牛舌飯同燒魷魚。拉麵普通味道正常 不過不失 舊豚肉都肥😎 然後個牛舌飯偏細碗 同拉麵店個啲細細碗飯一樣size 牛舌份量適中 牛舌都淋但勁少汁 唔夠送飯😢 最令人驚喜嘅竟然係小食 燒魷魚 唔韌 但美中不足係啲醬太多太鹹 (如果同我一樣嗌左飯就可以撈埋食😂 佢仲有手搖飲 但係就算堂食都係外賣杯無得打卡😂
2022-09-25 916 views
星期日經過荃灣愉景新城,見到一間新開嘅拉麵日式店,眼見只係等兩張枱,就入咗去食了,由於小朋友太細,食量又小,我一拖三,揀間不用等位對我來講是最重要我哋揀咗兩碗拉麵及一個燃燒牛舌飯,拉麵份量偏小,味道一般,不過不失牛舌飯味道可以,但不會有什麼驚喜驚喜,細細的一碗飯而已,CP值低,所有唔會再encore了。服務方面,叫了二次斟茶,侍應也沒有處理,再三催促才過來幫忙加茶,提議餐廳放水壺在枱面,一來方便顧客,二來減輕你哋工作😌三來,員工揸住個客隻杯,隻手揸得太高比較唔合衛生,疫情關係,你執完枱再幫我斟茶,我都唔敢飲😑
我哋揀咗兩碗拉麵及一個燃燒牛舌飯,拉麵份量偏小,
味道一般,不過不失

2022-09-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
黎到三代目食個lunch,見到餐牌有唔同既小食、前菜、一口壽司、炸物、拉麵、烏冬、丼飯,見過好多人推薦佢地既拉麵,所以我同朋友都各嗌左碗拉麵黎試下,味道唔錯,不過個人覺得偏貴,八九十蚊一碗仲要加一,係好食既但係又未去到驚艷既程度,同價位既荃灣仲有好多更好既選擇。不過未食過既都可以一試,都唔會失望既😬1⃣️紫蘇燒豚梅肉拉麵($98) 拉麵係幼身既,都幾掛湯,湯底豬骨味好濃郁,不過食落感覺都幾油🙈不過呢碗拉麵最特別既係加左紫蘇落去,雖然味道唔突出,但係有少少中和左湯底既油膩感,令湯底飲落帶少少清新感😌豚梅肉應該係即叫即燒既,肥瘦相間,食落油香味重。另外溏心蛋都好好食~   2️⃣豚肩叉燒拉麵($88) 呢款湯底飲落感覺會比較單一,湯底一樣係好濃郁,配上豚肩叉燒,比較薄身同埋瘦啲。配料同上面果款基本上係一樣既,都係有啲蔥、筍、溏心蛋咁。  3⃣️玉米芝士條($58)炸得幾脆,芝士條面頭灑上左玉米味既粉,都幾特別😀
1⃣️紫蘇燒豚梅肉拉麵($98)

紫蘇燒豚梅肉拉麵
2️⃣豚肩叉燒拉麵($88)
豚肩叉燒拉麵
3⃣️玉米芝士條($58)
玉米芝士條
炸得幾脆,芝士條面頭灑上左玉米味既粉,都幾特別😀
紫蘇燒豚梅肉拉麵
平日同老公仔難得拍拖仔食個晚飯成日都唔知食咩好嘅我地周圍望今次就一於試下位於荃灣D Park嘅三代目🤗餐廳環境服務❤初時行過見到呢間餐廳感覺好大望落行日式居酒屋風格外邊睇到有啲師傅整緊串燒/拉麵中間仲有一個外賣手搖茶飲嘅位置餐廳分開咗好幾個區域我地被安排咗坐係左手邊嘅一區主要有啲2至4人卡位點知原來入邊仲有間房仔裝修都幾靚又有神秘感最好係有鐘仔俾你㩒叫侍應唔怕坐太入會俾人忽略帶位侍應都好貼心見到我孕婦就無提供日本茶俾我反而主動俾咗杯清水服務安排值得一讚👍🍜灸牛拉麵 $92牛肉熟成度剛好,中間帶少少粉嫩,食落灸燒嘅香味加上黑椒嘅配搭,的確係好加分,但只有4小片份量,配料亦唔算太多,只有半隻溏心蛋,湯底初時飲都濃郁夠味,只係溫度稍涼就變得有啲普通,算係比較清嘅骨湯底,麵身無得選擇,但幼身彈牙,整體配搭都唔錯 🛎(評分:7/10)🍜辛燒豚梅肉拉麵 $98湯底比起第一款拉麵較油,但辛辣味一般,始終日式辛辣都係滿足唔到老公對辣味嘅追求,但老公表示湯飲落係舒服嘅,算惹味,但豚梅肉就偏肥,麵質同上一碗差不多🛎(評分:6.5/10)🦑照燒魷魚筒 $98侍應落單時表示魷魚筒等待時間要耐啲,我地諗應該係即

平日同老公仔難得拍拖仔食個晚飯

見到我孕婦就無提供日本茶俾我
反而主動俾咗杯清水
服務安排值得一讚👍

🍜灸牛拉麵 $92
🛎(評分:7/10)

🍜辛燒豚梅肉拉麵 $98
🛎(評分:6.5/10)

🦑照燒魷魚筒 $98
侍應落單時表示魷魚筒等待時間要耐啲,我地諗應該係即燒,心裡仲對佢有多一點期待,畢竟而家搵到好味魷魚筒已經唔容易,佢嚟到時我食嘅第一口就知唔對路,溫度唔夠熱,感覺有啲似白烚再塗上一層照燒汁,無燒過嘅口感,欠缺灸燒嘅香氣,唯一優點係魷魚筒入邊仲好嫰口,唔會有種燒過龍嘅乾乾柴柴感覺
🛎(評分:4/10)

🦪芝士焗蠔 $48/隻
最後上嘅一道就係呢款焗蠔,望落都幾吸引,成隻焗蠔都有手掌咁長,溫度係有嘅,明顯剛剛焗起,同上一道魷魚筒比起就真係無比較無傷害,不過可惜嘅位係芝士同沙律醬蓋過晒蠔嘅味道,蠔食到最後先有少少鮮味,加上蠔實質都偏細,性價比唔合乎預期
🛎(評分:4/10)

🪧地址:荃灣愉景新城D Park 1樓 三代目
💰人均消費:$185
灸牛拉麵
芝士焗蠔
照燒魷魚筒
灸牛拉麵
2022-09-14 664 views
♨️三代目荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城一樓1064@hksandaime 💜荃灣新開居酒屋,一連佔咗三個鋪位,仲有送餐機械貓騰黎騰去,食物多元化,仲有即製手搖飲品,但我覺得份量算的骰細份,變咗要嗌多幾款野先滿足🤣🔷味噌甲羅燒好玩又好食,充滿蟹味一流🔷三盛燒肉丼(煙燻雞、五花肉、牛舌)三款肉質好嫩滑,有誠意製作,但都係比較細碗🔷豚肩叉燒拉麵湯底偏向油份但高質嘅,叉燒薄切得來夠滑🔷小芝士牛飯細細碗啱晒女士或小朋友,芝士放耐咗偏硬🔷一口壽司(粉嫩吞拿魚、火焰帶子)呢個反而唔係一口,兩口先食得晒🤣🔷南瓜甜酸天婦羅絕對食得出係日本貨,夠晒甜亦都炸得薄脆🔷玉米芝士條拉晒絲嘅芝士條👍🏻🔷沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍🔷朱古力爆脆好少可以喺居酒屋有手搖飲品一定要試吓,都唔錯食物:8/10抵食:8/10環境:8.3/10。。。#食在荃灣 #荃灣美食 #tsuenwanfood #愉景新城 #discoverypark #foodie #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #居酒屋 #hkfoodblog #foodporn #foodphotography #fo
♨️三代目
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城一樓1064
@hksandaime

🔷味噌甲羅燒
好玩又好食,充滿蟹味一流
🔷三盛燒肉丼(煙燻雞、五花肉、牛舌)
三款肉質好嫩滑,有誠意製作,但都係比較細碗
🔷豚肩叉燒拉麵
湯底偏向油份但高質嘅,叉燒薄切得來夠滑
🔷小芝士牛飯
細細碗啱晒女士或小朋友,芝士放耐咗偏硬
🔷一口壽司(粉嫩吞拿魚、火焰帶子)
呢個反而唔係一口,兩口先食得晒🤣
🔷南瓜甜酸天婦羅
絕對食得出係日本貨,夠晒甜亦都炸得薄脆
🔷玉米芝士條
拉晒絲嘅芝士條👍🏻
🔷沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍
🔷朱古力爆脆
好少可以喺居酒屋有手搖飲品一定要試吓,都唔錯

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8.3/10

#食在荃灣 #荃灣美食 #tsuenwanfood #愉景新城 #discoverypark #foodie #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #居酒屋 #hkfoodblog #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #hkfoodpic #hkfoodlover #foodig #甲羅燒 #拉麵 #燒肉飯 #天婦羅 #手搖飲品 #美食日記 #香港美食日記 #美食推介 #一口壽司 #美食指南
前排趁放假同屋企人去荃灣IKEA行下,去之前就係附近既愉景新城食飯,試試一間新開冇耐既日本菜餐廳😙◦ 唐揚豆池魚 ($62)呢款小食味道唔錯,豆池魚都幾肥美,炸粉份量合理,炸得幾香脆但又唔會乾,再配埋柚子汁幾好食😋◦ 炙牛拉麵 ($92)粉紅色既牛肉賣相幾好,不過浸耐左粉紅色既肉變為熟曬既牛肉🫠 拉麵🍜麵底唔錯口感幾煙韌,湯底正常唔會太鹹但冇咩特別🙈◦ 一口燒牛丼 ($95)一口牛燒到粉紅色,賣相唔錯,食落都軟身,不過味道偏淡;白飯就係珍珠米,可惜啲飯偏凍,而且煮得比較淋🤔整體感覺普通~◦ 野菜天婦羅 ($88) 南瓜、菇、茄子、粟米、紫薯仔同麵線,當中最好食係紫薯,覺得佢好甜同幾淋😍不過整體份量略少~整體而言餐廳食物質素中間,性價比一般;店員有禮貌,座位都坐得舒適💕📍 三代目| @ hksandaime荃灣愉景新城1樓1064-1065號舖(到訪分店)北角英皇道500號港運城地下11-13號舖

◦ 唐揚豆池魚 ($62)

◦ 炙牛拉麵 ($92)

◦ 一口燒牛丼 ($95)

◦ 野菜天婦羅 ($88)

📍 三代目| @ hksandaime
荃灣愉景新城1樓1064-1065號舖(到訪分店)
北角英皇道500號港運城地下11-13號舖
2022-09-09 266 views
我哋三個人入去食,食咗大概$1200,這也不算是小數目,但是服務很差,侍應要按2次鐘先黎!食物OK唯一,燒豬肉片、燒蠔及一口壽司也ok!但燒雞串就麻麻,燒兩次都唔熟!去到最後結賬的時候,明明我們已付款!但出門口的時候,有個侍應叫我哋三個回去,他說我們未俾錢,但經過查探後原來我們已付!她才肯放我們走!這不知所謂的餐廳不會再去!不想再被侮辱⋯⋯

2022-09-09 287 views
當然佢唔係啲咩Omakase又或者啲居酒屋咁但佢既質素都相當唔錯!同埋地點相當方便!令我地已經食左第2次喇🤣Spicy Pork Belly Ramen 辛燒豚梅肉拉麵($98)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一食個下都咳一咳既 因為佢都有少少辣 如果本身唔食辣既人要考慮下 我地都會食下辣既 第一下都估唔到 但其實食落就算係野味香口 所以相當唔錯!豚梅肉相當厚,真係啖啖肉!Miyazaki Udon 宮崎辛稻庭($92)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我地當初都好奇左好耐 究竟係咩黎架呢 原來係菜配埋小小豬肉碎!都係有少少辣,但真係好少,所以非常野味!可能比起拉麵叫少對餸!但佢既烏冬口感好煙韌 真係稻庭烏冬!每一啖都有菜!啲菜又有哂啲湯汁!佢既湯汁好濃郁 配埋烏冬 每一啖都唔會無味!非常好食!Corn Tempura 粟米天婦羅($48)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好少會有粟米天婦羅!一見到忍唔住嗌!佢係將粟米芯去走咗 然後就拎去炸 呢個真係一試難忘 其實係好簡單 可能會有人覺得唔抵 但係真係好好食 因為我地好鍾意食粟米🤣Okinawa Brown Sugar Milk Oolong Tea with Pearl 沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍($36)⭐️
當然佢唔係啲咩Omakase又或者啲居酒屋咁

辛燒豚梅肉拉麵

Miyazaki Udon 宮崎辛稻庭($92)
宮崎辛稻庭

Corn Tempura 粟米天婦羅($48)
粟米天婦羅

⭐️⭐️⭐️⭐️
有啲過甜 呢個相對唔會再飲😅台式飲品建議去其他地方飲!呢到話哂都日本野🤣

咁話哂都新開啦 鋪頭都仲乾乾淨淨既 仲有送餐機械人添!staff都正正常常!暫時無咩特別🤔
2022-08-06
宮崎辛稻庭
粟米天婦羅
⛩居酒屋竟然有廢水飲😮?!!愉景新城新開左有廢水飲嘅居酒屋😮本身以為居酒屋嘅廢水 應該唔會有啲咩特別但係結果又幾好飲喎 味道都正正常常!喺愉景新城入邊我都會揀呢一間去飲食物方面水準唔錯!而環境方面我覺得幾高分 同朋友吹吓水坐下又一個夜晚了🤣•🍜豚肉醬油魚介拌麵 $92 📊7.5/10呢個真係好啱夏天食 涼涼地易入口!😂嗰醬油味做得啱啱好唔會話好鹹 亦都好香魚介粉味另一種佔好重嘅味道就係櫻花蝦 令到成個拌麵好香!仲要打卡一流呀!🍜 紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98 📊7/10豬骨湯幾濃味 而且佢哋特別嘅係有梅醬令到你食嘅時候唔會覺得好油膩 balance得幾好叉燒片做得幾淋 半熟蛋幾入味🦑松露紋甲墨魚$68 📊7.5/10呢款前菜真係值得叫! 酸酸may may 夠晒開胃墨魚腳夠粗 肉質幾厚實 醬汁係微辣加酸!!配埋蕃茄青瓜 真心唔錯🌰佃煮小女子核桃$38 📊7.5/10如果你平時好鍾意食日本嗰啲魚仔 咁呢個真係啱你口味! 加埋佢每一粒都包住左少少糖漿嘅合桃呢個都係值得一試🍣一口壽司(火炙帶子$48 | 粉嫩吞拿魚$58)📊7/10帶子有少少焦香嘅味道 幾鮮甜吞拿魚碎入邊Mix左洋蔥 食落有魚油
⛩居酒屋竟然有廢水飲😮?!!
愉景新城新開左有廢水飲嘅居酒屋😮
本身以為居酒屋嘅廢水 應該唔會有啲咩特別
但係結果又幾好飲喎 味道都正正常常!
喺愉景新城入邊我都會揀呢一間去飲
食物方面水準唔錯!
而環境方面我覺得幾高分 同朋友吹吓水坐下又一個夜晚了🤣

🍜豚肉醬油魚介拌麵 $92 📊7.5/10
呢個真係好啱夏天食 涼涼地易入口!😂
嗰醬油味做得啱啱好唔會話好鹹 亦都好香魚介粉味
另一種佔好重嘅味道就係櫻花蝦 令到成個拌麵好香!
仲要打卡一流呀!

🍜 紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98 📊7/10

如果你平時好鍾意食日本嗰啲魚仔
咁呢個真係啱你口味! 加埋佢每一粒都包住左少少糖漿嘅合桃
呢個都係值得一試

帶子有少少焦香嘅味道 幾鮮甜
吞拿魚碎入邊Mix左洋蔥 食落有魚油味同幾香!

🦀味噌甲羅燒 $98 📊7.5/10
蟹膏味同埋蟹肉味都好出 Mix埋蛋黃同蟹子
真係冇得輸嘅配搭 配飯同埋紫菜都好食!

🧋雪芝大紅袍 $30 📊7/10
芝士奶蓋嘅芝士味唔算超級濃 但奶味好出
而且奶蓋嘅份量真係幾多 而且唔會話好厚實
可以同時飲到茶又飲到奶蓋 茶底都幾濃厚
甜度可以揀微甜 真係做到超少甜!
Mix埋幾好飲

🧋淺蜜茉莉綠茶 $23 📊6.8/10
真係有原個茶包喺入邊 感覺係冷泡茶加咗蜜糖
所以基本上都唔會話出事 正正常常幾好飲
茶味都算幾濃
甜度如果叫微甜 佢地就會加少咗蜜糖 整體唔錯

Overall 🔥7/10
會唔會再去: 經過荃灣可以去下!
#feiseuilife美食
#feiseuilife荃灣

#廢水生活 #廢水人生 #hkfoodie #香港美食 #足料 #foodiehk #食評 #foodie香港 #foodpics #foodinstagram #荃灣美食 #foodie#sandaime #三代目 #三茶 #SanTea #dpark

Type of Meal
Dinner
2022-09-07 228 views
因為之後有活動,經過見新餐廳就入去快叫諗住快食😬 👦🏻揀咗芝士牛肉細飯,份量非常適合小朋友,但👦🏻 嘅午餐係要食1.5呢個份量,所以再叫咗一個一口牛溫泉蛋飯分享👍🏻 芝士牛肉細飯 $52芝士份量足夠,可以做到拉絲嘅感覺,牛肉有3片,飯有濃汁,味道ok👌 一口牛溫泉蛋飯 $95牛肉同飯比例好好👍🏻牛肉質地夠冧,味道都👍🏻👍🏻 仲有紫洋蔥及green pepper 作配菜,可減低油膩感😋 水果茶 $36有士多啤梨🍓和芒果🥭的水果茶😋 茶味足夠,水果鮮甜注意‼️餐廳的上菜速度非常慢😞 所以原本諗住快叫快食失敗咗🥲
因為之後有活動,經過見新餐廳就入去快叫諗住快食😬

芝士牛肉細飯 $52

一口牛溫泉蛋飯 $95

水果茶 $36
有士多啤梨🍓和芒果🥭的水果茶😋 茶味足夠,水果鮮甜

芝士牛肉細飯
一口牛溫泉蛋飯
水果茶
2022-08-26
$100 (Lunch)
一口牛溫泉蛋飯
水果茶
2022-09-05 4507 views
今日去左荃灣愉景新城食一間新開既日本料理「三代目」分到張吧檯坐,睇得到廚房乾淨衛生裝修清潔舒服,店員既服務十分良好,未食就拎足印象分先 Menu 裡面前菜,小食,主食,飲品一應俱全,分量同質量都無得彈,兩個人都食到好飽 首先係兩款前菜,松露紋甲墨魚同佃煮小女子核桃作為頭盤,兩款都係以酸甜開胃為主 墨魚本身爽口彈牙,調味上心,伴碟既昆布青瓜亦都鮮味十足核桃甜脆可口,而且唔係乾噌噌咁上碟,仲有配特製醬汁同小魚乾淨係頭盤已經相當用心,基本上達到值得特登叫既小菜級數 小食方面叫左串燒拼盤同店員推薦既一口壽司串燒拼盤分別係京蔥雞肉,牛肉露筍同甜薯甜薯同牛肉露筍本身係平均水准以上,最值得一提既係京蔥雞肉雞肉睇起上黎普通,但食落外脆內嫩,無諗過方塊形既燒雞肉都可以睇得出師傅工夫 一口壽司造型獨特,兩件分別係吞拿魚同帶子,帶子大到遮住晒啲飯紫菜大塊到好似食緊手卷咁,食材足料鮮味,滿足度高如果有機會,值得試勻晒唔同口味既一口壽司 而主食叫左紫蘇燒豚梅肉拉麵同汁燒五花豚丼 拉麵麵底偏幼,韌力十足,相機食完之後都係咁彈牙湯頭係本店特色雙拼湯,食落似係豬骨湯同野菜湯混合,整體偏向豬骨風味,濃度合適,淨飲湯都唔

今日去左荃灣愉景新城食一間新開既日本料理「三代目」
分到張吧檯坐,睇得到廚房乾淨衛生
裝修清潔舒服,店員既服務十分良好,未食就拎足印象分先

首先係兩款前菜,松露紋甲墨魚同佃煮小女子核桃
作為頭盤,兩款都係以酸甜開胃為主

墨魚本身爽口彈牙,調味上心,伴碟既昆布青瓜亦都鮮味十足
核桃甜脆可口,而且唔係乾噌噌咁上碟,仲有配特製醬汁同小魚乾
淨係頭盤已經相當用心,基本上達到值得特登叫既小菜級數

小食方面叫左串燒拼盤同店員推薦既一口壽司
串燒拼盤分別係京蔥雞肉,牛肉露筍同甜薯
甜薯同牛肉露筍本身係平均水准以上,最值得一提既係京蔥雞肉

紫菜大塊到好似食緊手卷咁,食材足料鮮味,滿足度高
如果有機會,值得試勻晒唔同口味既一口壽司

而主食叫左紫蘇燒豚梅肉拉麵同汁燒五花豚丼

拉麵麵底偏幼,韌力十足,相機食完之後都係咁彈牙
湯頭係本店特色雙拼湯,食落似係豬骨湯同野菜湯混合,整體偏向豬骨風味,濃度合適,淨飲湯都唔會覺膩
豚梅肉係日式叉燒口感,肥瘦適中,肉質肥美厚質

汁燒五花豚丼第一啖食落有少少刺激,但好快就會覺得惹味
飯本身水準不差,單獨拎出黎同丼飯專門店都有得揮
五花腩睇落去無咩特色,但實際食落,外部焦香爽脆,內裡脂香四溢,配合有啲刺激既醬汁,係呢一餐入面最好既肉食

最後係兩款飲品,
淺蜜茱莉綠茶同沖繩黑糖牛乳珍珠烏龍,可以自選甜度冰量,兩杯都叫左少甜
綠茶平和中正,同肉食有調和作用,食完大啖肉之後飲一啖即刻覺得又可以再食過
烏龍茶甜度適中,風味十足,裡面啲珍珠亦都彈牙可口
飲品係呢間店既試營項目,誠意滿分,值得單獨叫黎試

二人餐食出三人份量,雖然好飽,但已經開始諗緊下次黎叫D咩好
基本上每款食品都無令人失望,非常推薦!
Type of Meal
Dinner