2020-06-27 698 views
黎西貢感受完靚靚嘅陽光與海灘,食埋泰國菜,就當自己去左個小旅行喇~👍🏻第一次食泰式蝦沙律,原來係冇咩其他配菜?所以感覺有d單調,不過d蝦同個汁真係幾好食👍🏻咖哩味道有層次,平衡得好好,好味 雞肉頗多但口感一般👌🏻金邊粉炒得有鑊氣,但就淡左少少同d蝦好似冇調味👍🏻蒜蓉包就算凍左依然係好香脆,好好食!總結:價錢合理,有平有貴供選擇,食得出係有心機煮嘅。 店內環境舒適,牆有掛畫,佈置簡潔有心思。

泰式香茅蝦沙律

秘製黃咖哩

👍🏻咖哩味道有層次,平衡得好好,好味
雞肉頗多但口感一般

👌🏻金邊粉炒得有鑊氣,但就淡左少少同d蝦好似冇調味

👍🏻蒜蓉包就算凍左依然係好香脆,好好食!

總結:價錢合理,有平有貴供選擇,食得出係有心機煮嘅。
店內環境舒適,牆有掛畫,佈置簡潔有心思。
2020-06-16
$180 (Dinner)
泰式香茅蝦沙律
秘製黃咖哩
2019-12-26 696 views
The place is very busy and that is for a reason, it is very good. To put it simply, it is the best Thai food I have eaten since being in Thailand in 2018.We had mixed satay, rice with chicken, pork and spicy sauce and Thai green curry.It was all beautiful food.Service was slow but friendly but that must be because every table was full and no table stayed empty for more than a few seconds.There is no luxury, they have not spent money on nice chairs, they obviously spend money on ingredients.Love
It was all beautiful food.
Love it.
2019-12-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-10-19 597 views
今日黎到西貢,真係好多人好熱鬧呀,海邊周圍都係人。天色好好,藍天白雲,唔怪得咁多人。市中心依度有條食街,有好多特色鋪,當中泰國鋪都佔唔小數。有間長期都好多人既旺泰特色,價錢相宜,店員都係泰國人,所以應該都係唔錯。六點幾左右,食街果間已經勁多人排隊,所以我地就去左麥記隔離果間,駁下有無位。去到鋪入面有位,但都係reserved seat,店員於是開左街邊位比我地坐,然後之後既人都要等,好彩!問店員去拎多張櫈去放野,都好樂意比,幾好態度。佢野食價錢相宜,睇隔離櫈份量都唔錯。我地叫左一個串燒(牛、雞、豬各3)、泰式粉絲、蒜蓉椰菜苗,野飲叫左青檸梳打同椰汁冰。埋單$292。等左十分鐘左右,終於有野食。串燒唔錯,不過温度係微暖,可能攤凍左。雞肉幾滑,豬串係豬頸肉,不過有啲un,牛肉幾濃味,有用泰式辣醬醃過,再另外有沙爹汁送,好惹味。今次第一次食泰式炒粉絲,發覺pad thai種炒法+粉絲仲好味。佢花生同青檸分開左,方便唔食既人,幾細心。另外佢炒料除左有芽菜、豆乾外,亦有啲蝦米同肉蒲,同埋海蝦,係好既配搭,而且食落唔過酸,可以encore!蒜蓉炒椰菜苗,熱辣辣,好多蒜粒,好重蒜味!飲品方面,椰汁冰

佢野食價錢相宜,睇隔離櫈份量都唔錯。

等左十分鐘左右,終於有野食。

蒜蓉炒椰菜苗,熱辣辣,好多蒜粒,好重蒜味!

飲品方面,椰汁冰既椰子味好重,就算啲冰溶左,都好重味。青檸梳打唔會過甜,好好飲!

總結,黎西貢試下依間餐廳都唔錯,時值秋高氣爽,行完山,坐下大排檔食泰菜都唔錯!
  • 泰式炒粉絲
2019-10-02 425 views
吃泰菜通常都會去九龍城,但九龍城經常都冇位泊車,而且西貢也比較方便我。西貢兩間旺泰都吃過,通常宵夜會去另一間,吃串燒,比較地道。這間就環境比較舒服,適合午餐或晚餐。這天點了的冬咖湯我特別喜歡,第一次喝,不會像冬蔭功湯辣,少辣帶點椰香,下次也會再點這道菜。也點了一道黃咖哩雞,配蒜蓉包,蒜蓉包炸得特別香,推介。甜酸炸倉魚也是己經起骨,對於平常懶得吃魚的人來說,也不會太麻煩。整體食物都挺好吃,渡過了一個滿意的下午。
2019-10-01
Lunch
  • 冬咖湯
  • 蒜蓉包
2019-09-22 295 views
今日難得要入西貢做野,放左工咁梗系響市中心食個飯先走啦!天氣咁好又涼風輕輕吹,最岩食泰國野嫁啦!可能我地比較早到又系星期四晚,所以去到餐廳都唔多人,靜靜地好舒服~ 可惜唔記得影個餐牌,個餐牌真系同泰國旅行見到個D一模一樣啊! 好有感覺! 而樓面員工都系全泰國人,應該唔差既! 黎到泰式餐廳,梗系唔少得有椰青同椰汁冰啦! 椰青已經熟左,啲肉好易刮出黎。好方便啊 唔似之前出面個D刮到枱都爛都未食到一塊椰肉椰汁冰就正正常常啦~ 無咩特別我地叫左一個沙律,一個小食同一個主食。第一道! 柚子沙律! 柚子沙律個汁落得重手左小小,但系酸酸甜甜其實好開胃,岩曬一陣食既配菜同主食。大蝦好彈牙,柚子都唔會太酸,味道十分之夾小食系肉碎煎蛋~ 都幾大份啊 雖然睇落平平無奇,但系裏面有洋蔥同埋肉碎,肉碎好入味啊!  完全停唔到口! 食得過啊! 主食系Pad Tai ~ 放系最後講系因為呢個真心超好味!!!!!!!!!!! 完全搵唔到形容詞去講呢個點解咁好食! 打完呢個食評都覺得自己要上多一次小學去學生生字,詞窮到極點啊陰公可惜唔系芒果當造啦~ 如果唔系就有得食芒果糯米飯 不過都好既,起碼代表呢間餐廳唔會求其比D唔

椰青已經熟左,啲肉好易刮出黎。好方便啊
唔似之前出面個D刮到枱都爛都未食到一塊椰肉
椰汁冰就正正常常啦~ 無咩特別
我地叫左一個沙律,一個小食同一個主食。
第一道! 柚子沙律!

小食系肉碎煎蛋~ 都幾大份啊

可惜唔系芒果當造啦~ 如果唔系就有得食芒果糯米飯
不過都好既,起碼代表呢間餐廳唔會求其比D唔合時既食物客人食啊嘛
2019-09-19
  • PAD TAI
2019-07-09 407 views
去西貢行山,行到又攰又餓,緊係幫襯旺泰啦,每次去完船P又或者經過,都要食,因為真係好好食!叫左辣椒膏炒蜆,豬頸肉生菜包,泰式無骨鳳爪,生蝦同埋蔗蝦,仲有馬拉盞炒通炒椰菜苗,椰菜苗後上唔記得影相辣椒膏炒蜆果汁勁正,啲蜆粒粒都有肉唔會得個殼,而且粒粒新鮮無死蜆!正普通雞肉豬肉牛肉生菜包同豬頸肉生菜包都係同一個價錢,豬頸肉香口又爽口加埋d香料簡直無得彈!泰式鳳爪係泰國好少見,喺香港酒樓就見得多,呢度嘅泰式凍就絕對唔會輸比酒樓,酸酸甜甜開胃之選,生蝦好正,不過冇泰國嗰隻汁咁辣。成枱最好味嘅係蔗蝦,喺泰國唔見有呢味餸,今次都係第一次點,一口咬落去d蔗汁必曬出嚟!記得一定要連埋咬唔好分開食,如果唔係無左靈魂!椰菜苗爽口加馬拉盞好鬼好食,推薦!埋單五百幾蚊都算可以,除返每人百幾蚊姐,名乎其實!

椰菜苗爽口加馬拉盞好鬼好食,推薦!
埋單五百幾蚊都算可以,除返每人百幾蚊姐,名乎其實!
2019-07-08
$170 (Tea)
2019-07-08 260 views
態度差到不得了😡😡😡, 今晚去到問佢有冇7位, 佢叫我哋去(隔離兩間舖) staxbuxx等, 乜嘢意思? 點解叫我哋去人哋食肆門口等,後來幾分鐘後call我哋返轉頭, 安排張枱我哋坐門口,因為之前落過傾盆大雨,我有啲介意,後嚟我屋企人嚟到,見裏面有位,我哋要求轉檯,個職員趕我屋企人出嚟,又話裏面reserved咗, 態度非常惡劣,隨後見到有兩對客人(即係4位啫)walk-in, 我哋話唔相信佢哋reserved咗, 點解我哋七個人唔可以坐八人枱要留番畀四個人坐呢? 跟住職員唔忿氣地要我哋自己搬自己隻碟入去,我哋都未食嘢點解要我哋自己搬😡😡😡😤😤😤 我後來質問佢哋點解要歧視我哋?三番四次受到不禮貌對待😡😡😡咁嘅服務態度仲點會再幫襯,就算好食到識飛都唔會啦🤬🤬🤬
2019-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2019-04-14 347 views
七個人去食泰國餐。泰式柚子沙律76元,少少辣,抽子味清新,炸香茅好脆,口感豐富。全隻菠蘿海鮮炒飯98元,飯炒得幾好,味道唔錯,但海鮮太少。馳名冬蔭功,大size,158元,味濃好正。炸蝦餅72元,外皮脆,內裹蝦膠彈牙。馳名咖哩炒軟殻蟹188元,用一個大麵包盛載,麵包皮好脆,麵包內裹吸收了咖哩蛋汁,軟殻蟹唔錯。馬拉盞通菜58元,味濃好多油。泰式風味炒金邊粉66元,都好正。芒果糯米飯48元,同時有黑糯米和白糯米,好食。
七個人去食泰國餐。
全隻菠蘿海鮮炒飯98元,飯炒得幾好,味道唔錯,但海鮮太少。
馳名冬蔭功,大size,158元,味濃好正。
炸蝦餅72元,外皮脆,內裹蝦膠彈牙。
馬拉盞通菜58元,味濃好多油。
泰式風味炒金邊粉66元,都好正。
芒果糯米飯48元,同時有黑糯米和白糯米,好食。
泰式柚子沙律
全隻菠蘿海鮮炒飯
馳名冬蔭功(大)
馳名咖哩炒軟殼蟹
馬拉盞通菜
泰式風味炒金邊粉
芒果糯米飯
2019-04-13
$163 (Tea)
今日入左去西貢探朋友 朋友就推介不如食泰國菜😋😋😋見到旺泰人頭湧湧 d枱開到餐廳的門口 質素應該ok吧 就決定一試 等左20分鐘終於入得🥰🥰我地一行三個人就叫左青咖哩雞薄餅 蝦🦐醬炒飯 串燒 同埋椰青😝😝😝😝青咖哩係流質 好稀 質地好似水咁 望落都有綠色 但食落咖哩味好淡😟😟😟 而且薄餅好似未發起ge麵餅皮 完全吾吸汁 建議大家都係叫返蒜蓉包🤥🤥🤥蝦醬炒飯味道正常 但略嫌蝦醬較淡 串燒熱辣辣上 吾會有燶邊 沙嗲醬都幾好食😋😋😋推薦:⭐️⭐️
今日入左去西貢探朋友 朋友就推介不如食泰國菜😋😋😋

推薦:⭐️⭐️
  • 串燒
2019-01-27 471 views
係貢入西貢影🌟🌟前,搵地方🥢做準備,係泊車方便既萬年街上搵到旺泰,8點零到都坐滿,要坐室外枱,舖頭都好典型泰菜餐廳,掛滿泰皇畫像,樓戊但高,黃燈光,枱少少迫還好,店員識廣東話,不過都有泰式口音🤭店員推介既生蝦🦐先到,一碟六隻,即係 哈哈哈 蝦蝦蝦😛 每隻都夾左蒜頭🧂同辣椒🌶️係面,點埋佢個清爽微辣汁,將生蝦既爽滑肉質注入動力😯係個口度生蝦咁跳炸蝦餅🦐都係賣飛弗,四舊水泡樣餅餅上枱,炸得香脆,蝦膠都保持彈性💪另外炸魚餅既香茅味重,同樣用料好,佢係厚身魚餅🐟,同其他泰菜店唔同,好咬啲至於黃咖哩牛🐂旺泰又係有啲唔同,切左牛肉片,好似中式炒菜咁,不過唔見得特別入味,咖哩汁沾埋蒜蓉包同薄餅都好得💪 again, 佢個薄餅似未發鬆麵包,質感唔同啲,個人建議咖哩都係跟佢蒜蓉包好啲🙄另外串燒,個熟成啱啱好,無燶邊,肉汁留到係中間🔥 其他舖好多時燒到乾同硬🤭菠蘿炒飯🍍都好多料,次次呢啲環境都怕做第一個去筆,因為啲料多到好易瀉出黎😜 飯身炒得乾,加埋唔同既海鮮,肉鬆,好充實既口味🤯兩個炒菜,馬拉戔同咸魚炒都合格有餘😎 唯一要彈少少油旺泰真係泰菜中既高質,同九龍城既高水準泰菜館係同一檔次😎😎 價錢係西貢黎講算

生蝦

炸蝦餅

炸魚餅

黃咖哩牛

薄餅

蒜蓉包

串燒

菠蘿炒飯

兩個炒菜,馬拉戔同咸魚炒都合格有餘😎 唯一要彈少少油

咸魚炒菜

馬拉戔炒菜

旺泰真係泰菜中既高質,同九龍城既高水準泰菜館係同一檔次😎😎 價錢係西貢黎講算宜人,起碼一定平過食海鮮先🤭

食完晚飯,直奔北潭涌影🌟🌟
2019-01-26
$200 (Dinner)
生蝦
炸蝦餅
炸魚餅
串燒
菠蘿炒飯
馬拉戔炒菜
2018-11-19 217 views
👉🏻泰式炒金邊粉💲63👉🏻泰地道香葉豬肉碎炒飯💲63👉🏻沙嗲串燒(豬牛雞)💲36👉🏻泰式炒通菜💲56〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Padthai偏酸 香葉肉碎飯太油又唔夠香又少肉碎😑沙嗲個豬肉太肥 通菜太辣我食唔到 但好多人排隊食😹我自己覺得麻麻好普通〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
👉🏻泰式炒金邊粉💲63

👉🏻泰地道香葉豬肉碎炒飯💲63

👉🏻沙嗲串燒(豬牛雞)💲36

👉🏻泰式炒通菜💲56

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
2018-10-27 177 views
今次黎到西貢想食泰國菜 一條街有三間就揀左落去坐 位置好迫又窄 非常唔好坐 之後點左三樣野 脆肉炒椰菜苗$63 沙嗲串燒四串$48同鹽燒烏頭$138首先講椰菜苗一黎已經炒到出哂水又老 顏色已經唔係翠綠 份量又少 唔好食串燒的牛好似鬆肉粉喇過好腍無趙頭 沙嗲醬偏甜唔惹味鹽燒烏頭皮上鹽份唔多 淨食唔點野就會腥 點左會好些但酸辣汁調味太重手 簡單講無下次!都唔明點解咁多人食 其實仲未飽之後去隔離間滿泰食左鴨河同菠蘿炒飯仲有水準 見人地炒椰菜苗無出水又翠綠 又有明爐魚幾吸引 又無咁多人坐得又舒服 下次會幫襯返滿泰囉!

串燒的牛好似鬆肉粉喇過好腍無趙頭 沙嗲醬偏甜唔惹味

簡單講無下次
!都唔明點解咁多人食

其實仲未飽之後去隔離間滿泰食左鴨河同菠蘿炒飯仲有水準
2018-10-27
2018-07-09 356 views
今天自己一人午餐,經過呢間泰國餐廳,見到午市餐牌都好多款式,於是入去試下,我12:00入座,我見到有大量空位,便隨意就座看看餐牌。男店員見到我即詢問我是否一位,示意我座近門口的2人位置,我覺得很奇怪,明明座位充裕(當時只有一枱2人食客),隨即有位女店員說,唔緊要慢慢睇。感覺那位男店員很不友善。點餐亦是那位男店員.......午餐是,泰式蠔仔湯飯,泰式凍奶茶,附送餐湯(肉碎粉絲湯)。首先餐湯,味道很重很咸,只喝了一半。然後到泰式凍奶茶,幸好,還沒有喝,一望就發現很多黑色一粒粒像茶渣的物體,我示意一位女店員過來看看,隨即向我道歉便換另一杯奶茶給我,味道不錯,有點甜,很泰國風味。到泰式蠔仔湯飯,果然,很重口味,除了很咸,還是很咸......沒有多餘配料,蠔仔,飯,和類似冬菜。我快快吃完就結帳離開,$64,有加一服務費。
泰式凍奶茶
泰式蠔仔湯飯
2018-07-09
Lunch
泰式凍奶茶
2018-05-23 324 views
同兩位好友嚟到西貢揾食,7點鐘已經見到餐廳已經坐咗8成滿。天氣酷熱食下泰國嘢都幾啱feel, 我哋決定入去試一試,一行三人坐咗喺餐廳內正中間的四人枱。餐廳其實好細,加埋室外兩張枱,應該只得10張枱到。餐廳佈置同一般泰國餐廳一樣,好有泰國特式,木質餐枱椅配上柔和黃燈,仲有唔少有宗教氣息掛畫及擺設,感覺都算舒服。食物好快就上枱,我哋叫咗青咖哩雜菜配薄餅,咸肉炒椰菜苗,串燒同泰式鳳爪沙律。青咖哩雜菜先上,咖哩汁非常稀,直程係液體流質!份量少不在話下,味道亦唔好。青咖哩顏色足夠,但完全食唔到青咖哩的味道,無味嘅程度加上液態程度,我會改名叫佢”青水”。因為咖哩太稀,薄餅完全黏唔到咖哩汁,所以根本就係又硬又粗糙又無味又唔熱的麵粉餅。炒椰菜苗,算係炒得嫩綠,味道普普通通,同自己喺屋企炒嘅分別不大。泰式鳳爪沙律,算係做得比較好嘅一碟。無骨鳳爪一隻切開兩邊,配上洋蔥絲,芽菜絲等,加埋個辣辣地嘅醬汁,幾惹味。串燒係最後上的,豬牛雞各兩串,味道尚好,肉質亦不會燒得太趕太粗。全晚最滿意,算係呢一碟。最後我想講吓我杯青檸梳打,完全無青檸味,青檸得⼀薄片,篤到爛晒都無味。我想將隻杯移開方便進食,點知個杯嘅外圍極度

最後我想講吓我杯青檸梳打,完全無青檸味,青檸得⼀薄片,篤到爛晒都無味。我想將隻杯移開方便進食,點知個杯嘅外圍極度痴笠笠,搞到我一手都係!

我諗,西貢有更多其他好選擇。山長水遠入到去,我覺得值得揀間好少少嘅食。
2018-05-22
$170 (Dinner)
2018-02-11 463 views
來到西貢不是食海鮮,就是食泰菜,不然就是去酒吧區。找來找去,最後還是決定食泰菜。首先來個沙律,酸酸甜甜的柚子沙律很開胃,不過就真的只有柚子加少許香料,沒有其他任何配料了。因為只有幾個人,而且還叫了另一個有湯的明爐魚,所以只要了個小的冬陰功。但份量都幾多,足夠分成六小碗,而且還有兩隻蝦。味道很濃郁,香料味突出。可以說這個湯是全餐最濃味的了。明爐魚很大條,有一個手臂長。味道還算鮮味,沒有太大的泥味。還另外附了一大碗湯,而底下有火加溫,可以自行再加湯。湯味道則較淡,沒有太大的魚味鮮。而且明爐魚本身是較多骨的,不喜多魚骨的朋友要注意了。豬腳非常非常非常之乾,而且較咸,份量亦較少,最大的那塊是一塊大骨連住少許肉!!令人非常失望!雜菜煲味道很淡,很一般。焗飯亦是偏淡味,而且飯粒較濕,口感及味道都很一般。本來以為南瓜可以食,但原來南瓜好像不是一起焗的,又或者焗的時間太短,原個南瓜還是超硬的,完全無法刮下來食!!而焗飯中也只有少許的南瓜而已。龍眼冰只有少許龍眼味,內裡的龍眼乾更是完全淡而無味!!總結:在香港想食泰菜,一是在西貢,一是在九龍城,這兩個地方都是泰菜集中地。但要說到好食的泰菜,在西貢還是推薦

泰式柚子沙律

泰式酸辣明爐魚

烤豬腳

雜菜煲

雜菜煲味道很淡,很一般。

風味原隻南瓜海鮮焗飯

龍眼冰

龍眼冰只有少許龍眼味,內裡的龍眼乾更是完全淡而無味!!

總結:在香港想食泰菜,一是在西貢,一是在九龍城,這兩個地方都是泰菜集中地。但要說到好食的泰菜,在西貢還是推薦去那幾條熱門的小巷,雖然環境衞生不及店舖,但是味道來說絕對勝幾班。這次叫的幾款菜式,唯一比較好食就是湯類了,不論是冬陰功,還是明爐魚,味道都還是挺不錯的。