2021-07-27 676 views
呢間銅鑼灣既樓上泰國菜如果唔係朋友介紹 根本就唔會揾到 係sogo斜對面既樓上鋪 好隱世柚子沙律 ($128)柚子沙律無用到大蝦做主角 反而用上大大片鮮甜厚身既帶子 再配上泰式沙律醬 柚子又酸酸甜甜 非常開胃大虎蝦($88)我地每人都order左一隻虎蝦串燒 隻隻都係咁肥美厚肉 蝦頭膏多味濃燒海鱸魚 ($274)原條鱸魚以木托盤奉上 上面鋪滿粗鹽同香料 睇得出係誠意之作 最貼心既係大廚一早已經幫我哋起咗外皮 輕輕一揭開就見到仲飄住熱氣既啖啖魚肉鱸魚細骨刺唔多 條條魚骨清楚易見 唔驚哽親 魚肉嫩滑 食落帶點香料既清香 好入味燒菠蘿炒飯 ($128)我本身想食Pad Thai 但係男朋友話超肚餓 所以最後叫左炒飯 呢個炒飯既份量好多 仲有隻大蝦鋪面 撈埋側邊既肉鬆 腰果 同泰式臘腸一齊食 仲有燒到爽甜多汁既菠蘿 真係大滿足椰菜苗 ($90)椰菜苗加入蝦醬大蒜等醬料炒 口味鹹鹹香香 好惹味Chiang Mai Darling ($68)Phuket Viva ($98)2杯飲品賣相都十分討好 清涼解渴 咁岩2杯都係偏橙味既飲品 最大既分別就係一杯係mocktail 而另一杯就係cocktai

柚子沙律 ($128)

柚子沙律

大虎蝦($88)

大虎蝦

燒海鱸魚 ($274)

燒海鱸魚

燒菠蘿炒飯 ($128)

燒菠蘿炒飯

椰菜苗 ($90)
椰菜苗加入蝦醬大蒜等醬料炒 口味鹹鹹香香 好惹味

椰菜苗

Chiang Mai Darling ($68)
Phuket Viva ($98)
2杯飲品賣相都十分討好 清涼解渴 咁岩2杯都係偏橙味既飲品 最大既分別就係一杯係mocktail 而另一杯就係cocktail 多左份酒意

Chiang  Mai  Darling
Phuket  Viva

呢個夜晚真係充滿泰國風味 下次想去泰國旅行既時候會再番黎
2021-07-27
大虎蝦
椰菜苗
2021-07-26 80 views
超好食既泰國菜!朋友介紹利呢間泰國菜!真係好好味🤤係怡和街22號三樓,裝修好有情調,好適合約會呢!有個令令bar 枱,仲有新鮮的百合花!老闆好熱情,感覺像純正的泰國人!叫了幾道菜,兩個人食好飽!賓城咖喱大蝦:$254大頭蝦好大隻!煎過開邊,肉好彈牙!個咖喱汁好特別,加入椰汁,滲出啖啖椰漿味,好香甜!大蝦冬陰功炒飯:$128呢個炒飯微辣,飯吸左冬陰功汁底,好入味,蝦又係好大隻!肉碎生菜包(豬):$144我最中意呢個,好香口,加新鮮生菜中和,食到停唔到口!燒尤魚沙律:$ 154呢個可以當小食食,送啤酒一流!椰汁雞湯:$84(一位)呢個朋友大讚👍,一飲就話好好飲,確實唔錯,小辣,椰汁味濃,其他泰國餐廳少見呢個湯!Virgin thaijito $68(lychee/lime/thai mint/soda ) 賣相好令,影相一流!Ching mai darling :$68朋友都話五錯呢間環境令,食物好,可以比8分!
超好食既泰國菜!
叫了幾道菜,兩個人食好飽!

賓城咖喱大蝦:$254

大蝦冬陰功炒飯:$128
呢個炒飯微辣,飯吸左冬陰功汁底,好入味,蝦又係好大隻!

肉碎生菜包(豬):$144
我最中意呢個,好香口,加新鮮生菜中和,食到停唔到口!

燒尤魚沙律:$ 154
呢個可以當小食食,送啤酒一流!

椰汁雞湯:$84(一位)

Virgin thaijito $68
(lychee/lime/thai mint/soda )
賣相好令,影相一流!

Ching mai darling :$68
朋友都話五錯

呢間環境令,食物好,可以比8分!

2021-07-23 62 views
今日老公生日,我帶咗佢去一間位銅鑼灣,地理位置方便,而且很有格調的新派泰國嘅餐廳食飯,呢到室內氣氛輕鬆,加上設計以老公最愛嘅藍色為主調👍👍餐廳內一直播着泰國的流行曲,簡直令我們置身於泰國一樣👏👏*這裏的菜式豐富,包括有主食、咖喱、串燒、酒精和泰式飲品等,服務態度非常好,更不收加一服務費。1)燒魷魚沙律$154:魷魚份量頗多,以白灼煮熟,保持魷魚的新鮮味道,再配上生菜、芫茜和香蔥及其他配料,味道有點酸酸鹹鹹,而且帶點辣,成為開胃的前菜。2)椰汁雞湯$84:湯料豐富,湯內加入有雞肉粒、冬菇粒、蕃茄粒和洋蔥粒,而且更加入大量的椰奶,喝起來非常濃郁和滑溜,有少許辣味,但也有南薑和檸檬葉的香味,令人有一種暖胃的感覺。3)值得向大家推介的就是燒海鱸魚$274:廚師將原條海鱸魚以香烤的方式去焗製,魚被粗鹽覆蓋著,而且更鋪滿了鱸魚的外圍,但魚肚卻燒得香脆👏*魚肉雪白豐厚,吃起來魚皮香脆,魚肉香滑,而且沒有細小的魚骨,香氣四溢!揭開第一層魚皮和魚肉,內裏藏有檸檬葉,香茅、南薑和芫茜,這樣可以辟除魚的腥味,雖然香料味重,但卻完全不遮蓋鮮魚的味道,反而令魚的鮮味更突出。4)燒菠蘿炒飯$128:飯加入了黃薑粉
1)燒魷魚沙律$154:
3)值得向大家推介的就是燒海鱸魚$274:
4)燒菠蘿炒飯$128:飯加入了黃薑粉、洋蔥、提子乾、青豆、粟米和雞蛋,炒飯賣相不錯,炒成金黃色,香噴噴的炒飯,粒粒分明,炒得好乾身,軟硬適中,口感十足!飯面上加上一隻很大的炭燒大蝦,蝦肉豐厚鮮甜;伴碟旁又有新鮮燒菠蘿,菠蘿香甜多汁,非常滋味。
5)串燒拼盤$285:香氣撲鼻的串燒,豬、牛和雞各三串,比起平時市面上的串燒,份量十足,每串也是啖啖肉,而且好嫩滑和入味,更非常juicy。
*沾上沙爹醬汁和秘製的醬汁,吃起來更加入味。
*而伴碟的青芒果沙律, 更混合了花生、洋蔥、紅蘿蔔絲,爽脆清新和開胃,這正好中和肉食的油膩,在吃串燒之餘有助解膩,使我們吃得更健康。
6)飲品方面;
*Virgin Taste of Maya$78:淺紫色配上石榴汁、青檸汁、青瓜和香姆配製的特飲,味道清新。
*Thaijito$88:香甜可口的荔枝,cocktail由荔枝汁、青檸和薄荷蘭姆酒調教,酒甜度低,新鮮的薄荷味帶出酒的味道,值得一試。
*順帶一提,老公好滿意今次安排,佢話呢間餐廳好掂👍👍
下次要再去🙏🏻🙏🏻
今晚同朋友去銅鑼灣shopping, 去咗呢間上樓嘅新派泰國菜試吓上到去餐廳都幾full, 坐落位置空間都ok, 又有music, 氣氛都好cozy,好適宜約朋友飯聚Larp Ped 肉碎生菜包一坐落先嚟個肉碎生菜包先,生菜咬落新鮮脆口,香辣肉碎份量十足之餘也很惹味,做前菜十分醒胃👍Pla Boran 泰式古法炸海鱸伴青木瓜沙律一上抬已經很吸睛,原條海鱸起肉炸,同青木瓜沙律混合泰式芒果醬後再淋上炸好的原條魚骨上上碟,睇得又食得😋🤩Pla Muek Yang 烤魷魚這道菜式相信對常去泰國的香港人不會陌生,原條魷魚筒經焙烤後切件上,重點是要沾上泰式辣椒醬,要挑戰嗜辣的你🌶🌶🌶Kao Pad Poo 蟹肉炒飯飯炒得乾身不油膩,而且粒粒分明,蟹肉嘅份量十足,絕不吝嗇,我不喜味道太䶢,沒有沾附上的魚露,這樣的味道就剛好👍Water spinach 馬拉盞炒通菜通菜新鮮嫩綠,配上香辣咸味十足嘅馬拉盞來炒很惹味,呢個菜用來伴炒飯吃真是不錯!飲品方面,我地點了兩杯MocktailChiang Mai Darling 🍑🍊🍹peach purée/orange/cranberry juice女仕必點,健

Larp Ped 肉碎生菜包

Pla Boran 泰式古法炸海鱸伴青木瓜沙律

Pla Muek Yang 烤魷魚

Kao Pad Poo 蟹肉炒飯

Water spinach 馬拉盞炒通菜

飲品方面,我地點了兩杯Mocktail

Chiang Mai Darling 🍑🍊🍹
女仕必點,健康之餘又抗氧化✌️

Virgin taste of Maya🍊🍍
Orange/pineapple/butterfly pea flower/sprite
紫藍色呢杯特飲除左靚之外,酸甜又解渴,正💙

p.s. 經理及侍應服務態度都很好,環境衞生有要求之餘,對每枱食客都好貼心,feel 倒佢地好有heart,抵讚🥰
2021-07-20 634 views
泰國菜喺香港都好常見,普通嘅泰國菜都食得唔少,但今次呢間泰國菜個名叫做SAYAM Thai/Bar,第一次見泰國菜可以同Bar扯上關係,好似好特別咁,今次就嚟食下啦。平時除咗食茶餐廳同埋快餐店之外,好多時去餐廳食飯都要比+1服務費,估唔到呢間竟然唔使,聽老闆講原來係因為美國嗰邊啲餐廳通常都唔收服務費,老闆想keep返呢個文化,所以就唔收。本身計開婆仔數嘅我,聽到呢樣野就即刻好開心,覺得自己慳咗幾十蚊。Tom Kha Gai $84今日打風,所以天氣轉涼,想飲番啲暖野,就一人叫咗一碗湯。呢碗椰汁雞湯飲落有少少冬陰功嘅酸味,啲雞肉粒好重雞味,又有啲椰汁香,飲落唔會好膩,幾好飲。Tom Yum Kung $84呢碗冬陰功湯亦都出色,有好大隻虎蝦係入面。飲完湯之後,成個人暖返少少。Yum Sumo $128柚子沙律入面有好多柚子,食落好清新,配埋炸洋蔥好香。呢個沙律仲有好多隻大大隻嘅帶子,足料。Tiger Prawn Peppercorn $288呢個嘅中文係燒虎蝦配黑胡椒汁,食落有啲中式豉椒嘅感覺,都幾特別。仲有好多米粉卷成一嚿嚿咁喺旁邊,係一個幾少機會試到嘅菜式。虎蝦有三大隻。Bangko

Tom Kha Gai $84

Tom Yum Kung $84

Yum Sumo $128

Tiger Prawn Peppercorn $288

Bangkok Spaghetti $128
呢個係秘製泰式海鮮意粉,好似西式同泰式嘅fusion咁,都幾特別。海鮮都幾多,有蝦、好多魷魚同埋蜆,豪不吝嗇。

Kao Pad Poo $128
呢個蟹肉炒飯食落啖啖蟹肉絲,旁邊仲有個汁可以自己加落去,食落幾有鑊氣。

Virgin Pattaya Night $78
Guava juice, lime, cucumber, lemongrass, thai mint
呢杯mocktail賣相一流,飲落亦都非常清新。少少酸酸地好開胃,同時就算一路食嘢一路飲都會覺得幾夾。

Virgin Taste of Maya $78
Orange, pineapple, butterfly pea flower, sprite
呢杯係朋友飲嘅,我成日覺得逢係有蝶豆花嘅飲品,顏色都會好靚,呢杯都唔例外。朋友話呢杯好好飲。
2021-07-20
Dinner
朋友約咗我食飯,佢訂咗呢間樓上泰國餐廳,佢話食物質素高,而且沒有加一服務費。餐廳設計帶點Chill,播放著音樂🎼,我哋兩個坐喺窗邊卡位,都幾舒服🌱。先點兩杯飲品,朋友杯cocktail 好靚,淡紫色的「Phuket Viva $98」,由紅酒、青檸汁及橙汁等幻化而成🍸。我杯mocktail「Virgin Taste of Maya」 $78🍹,以鮮橙🍊、菠蘿汁🍍、碟豆花🌸為主調配,清新香甜,好晒女仔飲。🍲椰汁雞湯$84:白色椰汁雞湯底,椰香味濃🥥,裡面還有雞粒、蘑菇粒、蕃茄等,滋潤好飲。我仲同個朋友講:好似飲完會靚蹦蹦聲咁😆。🫕冬陰功湯$84朋友話都幾辣🌶🥵,味道好濃郁,落咗好多香料包括蔥頭、洋蔥、香蔥、香茅、南薑等,仲有一隻好大隻嘅蝦,非常惹味。🦑燒魷魚沙律$154魷魚新鮮,肉質結實彈牙,有少少咬頭,用泰式沙律做法,好味又開胃😋。✨泰式炒蜆$188: 蜆肉鮮甜又肥美,加埋燈籠椒、芹菜、芫荽、檸檬葉、蒜頭,炒得好香口,一眨眼就俾朋友同我掃清😆。🍍燒菠蘿炒飯$128燒菠蘿外邊脆脆哋,裏邊多水又多汁;炒飯炒得亁身,粒粒分明,簡單又好味。🍖咖喱羊膝$224羊膝煮得超腍,一切羊肉就完全離骨;咖

🍲椰汁雞湯$84:

🫕冬陰功湯$84

🦑燒魷魚沙律$154

✨泰式炒蜆$188:

🍍燒菠蘿炒飯$128

🍖咖喱羊膝$224
羊膝煮得超腍,一切羊肉就完全離骨;咖喱汁非常濃郁,味道有層次,應該係落咗好多香料;仲有幾快脆卜卜嘅多士,沾咖喱汁連羊膝一齊食,感覺豪華又美味。

2021-07-19
2021-07-17 46 views
喜愛食泰菜,今日身處銅鑼灣,所以揀了怡和街的SAYAM Thai/Bar 。餐廳裝修雅緻,枱上點著蠟燭,令氣氛顯得浪漫。香葉肉碎炒飯配太陽蛋 $98炒飯份量都較多,辣度差不多少至中辣,肉碎切得很細粒,因與飯都沾著豉油的顏色,驟眼看都不是太易分得出,炒飯煙煙靭靭帶軟,炒得香口又入味, 再配上一個流心蛋,特別的香!!咖哩羊膝 $224 咖哩羊膝上枱非常意外,大大盤的羊膝,原來還配上四件法包,羊膝很大隻,肉質軟腍,沾著咖哩味道香濃出色。咖哩的味道及整個大盤,令我想起中東人食的大盤菜,法包香脆,沾上咖哩汁,是非常特別的異國風味!薄餅$44 這個薄餅是專為咖哩羊膝點的, 因為不知道原來有法飽, 所以要多了個薄餅,法包質地香脆,薄餅則口感上是有少少分別,軟腍中帶煙韌的口感,但味道一樣好味!黑毛豬頸肉$128 豬頸肉本身就帶爽口彈牙,黑毛豬頸肉就肉質更緊緻及爽口,黑毛豬頸肉不伹爽口及香 ,還食到一粒粒的胡椒 粒,更添香味,點上跟配的酸辣醬汁,更為惹味!配上兩個飲品,食得當然美味啦!

餐廳裝修雅緻,枱上點著蠟燭,令氣氛顯得浪漫。

香葉肉碎炒飯配太陽蛋 $98

咖哩羊膝 $224

薄餅$44

黑毛豬頸肉$128

配上兩個飲品,食得當然美味啦!
尋晚上日文堂前又喺銅鑼灣搵食,嚟咗呢間朋友推介嘅泰國菜。餐廳佈置好靚好有格調,侍應安排咗我哋住窗邊位置,坐位好寬敞舒適。【青木瓜沙律】通常食呢度菜啲青木瓜成日都會唔夠熟偏硬,但呢個軟硬度適中,好爽脆!酸酸辣辣到惹味!【肉碎生菜包(豬)】泰國必食之一嘅生菜包,呢度可以揀豬或鴨肉,鴨肉生菜包又真係未食過喎,不過最後都係揀咗豬肉,哈哈!加埋多款香料,用生菜包埋食真係超正,份量亦幾多吓。【清蒸海鱸魚】今餐嘅主菜叫咗呢條魚,成條上超大盤!!湯底用多種香料煮成,有少少冬蔭功嘅風味,不過就偏甜味嘅,鱸魚超多肉好肥美,火候啱啱好肉質好嫩滑。除咗魚肉佢仲有豬肉丸,超豐富!【泰國露荀】平時食到嘅泰國露荀通常較幼身,呢個就比較粗一啲,不過一樣咁鮮嫩,配埋紅蘿蔔一齊炒,好清新。【蟹肉炒飯】臨尾再食埋個炒飯,其實已經飽咗一大半,呢間啲份量都幾多,個炒飯好有鑊氣,蟹肉份量都好多,配少少魚露好好食!【飲品】點咗兩杯飲品,上面都插住大量薄荷葉,無論味覺同嗅覺都係一大享受,我飲咗Vigin Taste of Maya呢款Mocktails,菠蘿味好突出!因為有蝶豆花,所以杯嘢係藍色嘅,視覺上都好特別!呢道嘅應待(同老闆

【青木瓜沙律】

【肉碎生菜包(豬)】

【清蒸海鱸魚】

【泰國露荀】

【蟹肉炒飯】

【飲品】

呢道嘅應待(同老闆?)都好好禮貌,而且好主動介紹菜色,真係有賓至如歸嘅感覺!另外,埋單嘅時候發覺原來係冇加一,見到佢嘅Lunch Menu都幾抵食,有機會下午喺呢頭要再嚟食呀!!

2021-07-14
$453 (Dinner)
好服務但無需加一,有美酒有美食的隱世銅鑼灣泰式餐廳~~~酒精和美食,要令我在weekday開心起來,兩樣都要有,係好朋友嘅推介下,今個晚上就嚟咗銅鑼灣嘅呢一間樓上泰式餐廳酒吧。🍸~~~一上到嚟,餐廳店員就非常熱情招待,服務比平時喺中環嘅貴價酒吧更加好,而且連晚餐時段餐牌都冇+1服務費,呢點真係好有驚喜。店員話呢個係美國嘅餐廳特色,佢哋想將呢一個餐飲文化引入香港,所以係冇任何服務費嘅。~~~睇過餐牌之後,我哋叫咗兩杯飲品、三個小菜、一個主食,同埋一個海鮮拼盤,決定大快朵頤一餐。🍴~~~燒魷魚沙律中嘅燒魷魚彈牙鮮美,而且份量頗多,酸酸辣辣嘅開胃味道,夏天食感覺特別舒服,而且辣味啱啱好,香而不太搶戲,魷魚鮮味沒被掩蓋。🥗~~~雜錦海鮮拼盤裏面有Whole squid ,Tiger prawn,Eel同Green papaya salad。虎蝦爽彈,但魷魚同鱔就更令人印象深刻。全隻魷魚非常大隻,有兩個醬汁提供俾客人蘸點,燒鱔就飽滿肥嫩,除咗嗰層香脆嘅外皮之外下面嘅魚肉幾乎入口即化,而且一共有三串,好正。配上一口Gin base同有lemongrass嘅Pattaya night,再整多啖清爽嘅
好服務但無需加一,有美酒有美食的隱世銅鑼灣泰式餐廳
~~~
雜錦海鮮拼盤裏面有Whole squid ,Tiger prawn,Eel同Green papaya salad。虎蝦爽彈,但魷魚同鱔就更令人印象深刻。全隻魷魚非常大隻,有兩個醬汁提供俾客人蘸點,燒鱔就飽滿肥嫩,除咗嗰層香脆嘅外皮之外下面嘅魚肉幾乎入口即化,而且一共有三串,好正。配上一口Gin base同有lemongrass嘅Pattaya night,再整多啖清爽嘅花生青木瓜沙律,成件事好食得黎又唔會感覺好Heavy。🥢
~~~
香草炒蜆望落好濃味,但係其實食落去啱啱好,蜆肉無沙飽滿,而泰國蘆筍就蒜香味好突出,口感爽脆,兩者都係佐酒佳品。當中,蜆肉配上香甜Phuket viva (內含橙汁、紅酒 、sprite同lime等)感覺尤其合拍。🥄
~~~
由細到大都習慣叫返碗飯填下肚先算一個晚餐所以我哋又叫咗呢一個蟹肉炒飯,炒飯落咗好多蛋食落去蛋香夠出,絲絲蟹肉,而且唔太油膩,好吃。🦀
~~~
SAYAM Thai/Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣怡和街22號3樓
2021-07-12 86 views
今日約咗朋友仔一齊出去銅鑼灣,我哋6點就已經去到餐廳,好開心餐廳安排咗我哋坐喺大玻璃嘅窗口位,未天黑,採光好,環境好靚,打卡一流。柚子沙律柚子酸酸甜甜,味道清淡香甜,唔太酸,加入左芫荽同埋乾辣椒,混合少少鹹嘅醬汁,提升左成個沙律嘅層次,仲有4片大帶子,作為前菜,好開胃,值得推薦。海鮮拼盤拼盤有三種唔同海鮮,有一大條魷魚,好爽口,唔會硬同韌,加埋特製醬汁,燒得好入味。特別推介鱔魚串燒,用料上乘,好厚身,燒出嚟好入味,個皮仲係脆卜卜。好大隻虎蝦,已經切開咗一半,好容易就食到。燒菠蘿炒飯賣相好靚,有一大隻蝦喺個飯上面,個飯份量好多,燒菠蘿好甜,配埋豬肉鬆同埋腰果,口感一流。燒海鱸魚魚嘅份量都好大,上枱嘅時候已經好香,佢已經切開左上面層皮,食嘅時候好方便,魚肉好滑,好清甜,有陣時食到少許鹽粒,更加出味。炒西蘭花椰菜花蒜蓉味炒得好香,菜無草青味,唔會好林,爽口入味。食物價錢少少貴,但如果用OpenRice訂位有八折,仲免加一,食物份量其實都比平常多,味道美味,計落都相當抵食。仲叫咗兩杯mocktails ,味道清甜易入口,傾偈一流。我見到佢個午餐餐牌都係60幾蚊一碟,下次一於去食午餐。

海鮮拼盤
好大隻虎蝦,已經切開咗一半,好容易就食到。

炒西蘭花椰菜花
蒜蓉味炒得好香,菜無草青味,唔會好林,爽口入味。
炒西蘭花椰菜花

仲叫咗兩杯mocktails ,味道清甜易入口,傾偈一流。
Mocktails

我見到佢個午餐餐牌都係60幾蚊一碟,下次一於去食午餐。
Mocktails
今次真心嬲到爆😡😡😡😡一行幾人見到有折來食下。,順便慶祝朋友生日。野食已經好普通 ,又成日都唔見晒啲staffs. 諗住買個cake surprise 下比生日個個啦。點知個經理過左一陣行埋來勁大聲同我地講生日cake 要收150蚊喎。🤬🤬🤬我見都穿左就諗住同經理講轉去下一個場先切唔洗佢地幫喇今次,因為個場本身都唔太靚,好cheap 既留上Cafe feel 。點知個經理勁無禮貌地話你唔切都要收一半切餅費架喎,話佢地都要幫我地凍住喎。但一開始完全無提過lee個收費🥲🥲🥲有比厄錢既感覺 🥲🥲🥲 之後仲比我地發現埋左單都未走就放左我個cake 係室溫 😑😑😑 大家去for 生日真係要小心今時今日既服務態度真心唔ok 希望唔會有第二個中蕉🥲🥲🥲
今次真心嬲到爆😡😡😡😡

一行幾人見到有折來食下。,順便慶祝朋友生日。
野食已經好普通 ,又成日都唔見晒啲staffs.

諗住買個cake surprise 下比生日個個啦。

🥲🥲🥲有比厄錢既感覺 🥲🥲🥲

大家去for 生日真係要小心

今時今日既服務態度真心唔ok

希望唔會有第二個中蕉🥲🥲🥲

• 一肚氣泰菜
2021-07-10 48 views
我哋嗌咗青咖喱雞($184)同埋小食拼盤($254)咁首先講咗嗰個青咖喱雞先啦其實就係一大塊雞扒嚟嘅😚😚我覺得佢煎得幾唔錯食落去都幾嫩滑🥰🥰將佢夾落去薄餅嗰度食再加青咖喱的確幾Match🌟🌟(而且呢個青咖喱聞落去都好香,味道唔算太辣)跟住就講埋嗰個小食拼盤啦呢個拼盤就有炸春卷、炸蝦丸、炸魷魚、炸雞翼同埋炸雞肉卷(都算幾多嘢食嘅)第一樣要讚嘅就係全部都好新鮮滾熱炸起嘅🔥🔥我自己比較鍾意食嗰個炸蝦丸同埋炸雞翼嗰個炸蝦丸食落去好彈牙,幾脆口😋😋而嗰個炸雞翼就全部都係單骨雞翼嚟嘅所以食落去會比較方便最後就講埋嘢飲啦我朋友就嗌咗Virgin Taste of Maya ($78)飲落去都幾甜,同埋好濃嘅薄荷香味😜😜我就揀咗要Thai Milk Tea ($48)不過可能我係鍾意飲甜啲嘅嘢飲呢個飲落去味道就偏淡最後值得一提嘅係佢唔收加一服務費(真係好少見有舖頭係唔收加一服務費,不過佢本身啲嘢食價錢都比較貴)
我哋嗌咗青咖喱雞($184)同埋小食拼盤($254)

咁首先講咗嗰個青咖喱雞先啦
其實就係一大塊雞扒嚟嘅😚😚
我覺得佢煎得幾唔錯
食落去都幾嫩滑🥰🥰
將佢夾落去薄餅嗰度食再加青咖喱的確幾Match🌟🌟
(而且呢個青咖喱聞落去都好香,味道唔算太辣)

跟住就講埋嗰個小食拼盤啦
第一樣要讚嘅就係全部都好新鮮滾熱炸起嘅🔥🔥
我自己比較鍾意食嗰個炸蝦丸同埋炸雞
嗰個炸蝦丸食落去好彈牙,幾脆口😋😋
而嗰個炸雞翼就全部都係單骨雞翼嚟嘅
所以食落去會比較方便

最後就講埋嘢飲啦
飲落去都幾甜,同埋好濃嘅薄荷香味😜😜
我就揀咗要Thai Milk Tea ($48)
不過可能我係鍾意飲甜啲嘅嘢飲
呢個飲落去味道就偏淡
最後值得一提嘅係佢唔收加一服務費
  • Virgin Taste Of Maya
  • Thai Milk Tea
  • 青咖喱雞
2021-07-09 64 views
疫情期間,並不常常外出晚餐。這次因為有人生日、亦有朋友回港,便相約到 Sayam 一聚。久別從逢,餐廳環境依舊那泰國藍調、食物水準保持水準,冬蔭公湯的酸、辣、椰奶調得平衡👍🏻;串燒雞和牛肉質很嫩,我特別喜歡伴碟的青沙律;柚子沙律的酸甜恰到好處,但份量較少🥗;青咖喱烤雞的肉軟腍配 roti 很美味,但稍嫌青咖哩太稀。這餐廳很適合朋友或一家大小聚會,自攜紅酒🍷、蛋糕🎂慶祝(收費),員工亦會熱情地款待。🥳🥳

冬蔭公湯
青咖喱烤雞
串燒雞/牛
2021-07-08
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
冬蔭公湯
青咖喱烤雞
串燒雞/牛
2021-07-07 474 views
好掛住泰國既野食,朋友話介紹一間超正宗嘅泰國餐廳俾我哋食!我哋四個人上到去間餐廳,果然係超正宗,啲服務人員全部都係泰國人,音樂又係泰文,成個環境勁chill,真係好似置身係泰國之中!餐廳嘅嘢食更加係一流,對於我呢個鍾意食濃味嘅人,簡直係神來之筆!每每款菜式都好好味😋先來個柚子沙律🥗,啲柚子酸甜酸甜勁開胃,上面仲有啲配菜,係啲果仁同洋蔥絲,仲有少少芒果,yummy!!!炭燒豬頸肉,好濃郁嘅炭燒味,而且燒得啱啱好,豬頸肉勁粉嫩,點埋佢哋個醬汁一齊食,好有幸福嘅感覺!虎蝦冬陰功炒飯:隻虎蝦大大隻,啖啖肉,非常之新鮮!冬陰功飯吵得非常之乾身,而且勁足料了,啲配菜仲要勁多,口感非常之豐富泰式炒蘆筍:炒蘆筍配佢既泰式醬汁,味道好夾,食材都吸晒佢嘅醬汁味成餐飯嘅重點黎啦,呢一個泰式炸鱸魚係SpeXial Menu,店員特別推介,果然冇介紹錯,非常非常之好食!佢將成條魚切粒然後攞去炸,配合佢嘅泰式醬汁,非常惹味
好掛住泰國既野食,朋友話介紹一間超正宗嘅泰國餐廳俾我哋食!

2021-07-07
$200 (Dinner)
2021-07-07 227 views
今晚專程同好友補祝生日,特別揀咗「Sayam Resto & Bar」位置方便,室內氣氛輕鬆,餐廳全日不設任何加一服務費,更一流🥰🥰Thaijito $88滿滿香甜可口荔枝,Cocktail 由荔枝汁、青檸、薄荷、蘭姆酒調教而成,酸甜度剛好,新鮮薄荷清涼帶出酒感風味👍👍Virgin Pattaya Night $78夢幻嘅粉紅,石榴汁、青檸汁、青瓜、香茅配製特飲,清新香甜😘Som Tum青木瓜沙律🥗 $94青木瓜沙律可謂泰國菜式代表之一,木瓜絲、蕃茄仔、蝦米、 辣椒、豆角、青檸汁及椰糖等,味道甜夾酸,酸中又要辣,好滋味😋😋Koh Moo Yang黑毛豬頸肉 $128炭燒無激素黑毛豬頸肉,肉質帶橡果香味,鮮嫩多汁、入口即化的肌肉脂肪,滋味持久,令人一試難忘,沾上黑胡椒酸汁,辣辣地可解油膩😘😘Tiger Prawns Curry蛋漿咖喱虎蝦 $288三大隻炭燒大虎蝦🦐,香氣撲鼻,肉質肥厚、鮮味十足。蛋漿咖哩沒有強烈的辣度,但嗜到椰香及蛋香嘅濃郁,口感溫順,搭配香脆蒜蓉包,好味🥰🥰Kao Pad Saparot燒菠蘿炒飯 $128黃姜粉、洋蔥🧅提子乾、蛋漿炒成金黃色香噴噴炒飯,粒粒分明,伴上

Thaijito $88
Virgin Pattaya Night $78
夢幻嘅粉紅,石榴汁、青檸汁、青瓜、香茅配製特飲,清新香甜😘

Som Tum青木瓜沙律🥗 $94

Koh Moo Yang黑毛豬頸肉 $128

Tiger Prawns Curry蛋漿咖喱虎蝦 $288

Kao Pad Saparot燒菠蘿炒飯 $128
黃姜粉、洋蔥🧅提子乾、蛋漿炒成金黃色香噴噴炒飯,粒粒分明,伴上炭燒大虎蝦,肉厚鮮甜,燒菠蘿🍍香甜多汁,肉鬆、焗腰果、泰式臘腸,好滋味😍😍

Brussels Sprouts Shoots椰菜苗 $90
蝦醬、蒜蓉、辣椒炒椰菜苗,鮮嫩翠綠,充滿泰國風情👍

2021-07-06
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday