2017-10-23 1525 views
聽講深水埗蘇媽好耐,今日專登去試一試佢。去到門面好細,地面有幾張bar枱,樓上先有冷氣位。嗌咗幾樣野食就上咗樓上等食。坐低即刻飲杯話梅柑桔水,都幾足料幾夠酸,夏天解渴之選!串燒黎到汁係幾惹味,但肉質太乾身鞋口,不推薦。老鼠粉都幾好味 味道濃郁 唔太鹹 可以一試愛他愛他香港馬來西亞食肆比較少見,燒得都幾惹味既,可以一試玻璃魷魚通菜玻璃魷魚爽口彈牙 加埋啲特製醫料真係唔錯 最推介呢個!!!!喇沙米線呢碗三十五蚊 完全唔值得 冇餸可言 個湯底唔係平時既喇沙 而係好淡好淡既魚湯味 總括而言,呢個價錢係深水埗可以食好啲。食物一般,性價比低。
聽講深水埗蘇媽好耐,今日專登去試一試佢。
去到門面好細,地面有幾張bar枱,樓上先有冷氣位。

嗌咗幾樣野食就上咗樓上等食。
話梅柑桔水
坐低即刻飲杯話梅柑桔水
,都幾足料幾夠酸,夏天解渴之選!

串燒

串燒
黎到
汁係幾惹味,但肉質太乾身鞋口,不推薦。

老鼠粉

都幾好味 味道濃郁 唔太鹹 可以一試

愛他愛他

香港馬來西亞食肆比較少見,燒得都幾惹味既,可以一試

玻璃魷魚通菜

喇沙米線

總括而言,呢個價錢係深水埗可以食好啲。食物一般,性價比低。
話梅柑桔水
2017-10-07 1463 views
呢日拎左半日假,來深水埗逛逛諗住入手一些精品送給同事作為生日禮物,順道吃個午餐吧! 選擇這間食店是因為晚上要到屯門黃金海岸酒店吃自助餐,不想吃茶餐廳又不想吃太飽,閒逛中無意發現此小店,而印象中又見過報導,見樓上有用餐地方,食物好像不錯,試試吧!同相公二人要了檳城福建蝦麵(標準size)、怡保雞絲湯貴刁(標準size)、檳城香炸滷肉卷及兩杯檸檬薏米水。無論是福建蝦麵還是雞絲貴刁湯底都有濃濃蝦殼味,甚喜。只是個碗實在太少,太窄,要夾餸還是夾粉麵都有點困難。價錢縱使一樣,然則配料方面明顯是蝦麵略勝一籌。至於滷肉卷我感覺不到是炸的,不脆似煎焗多一點。跟餐另配的檸檬薏米水卻不錯,炎炎夏日涼透心。

無論是福建蝦麵還是雞絲貴刁湯底都有濃濃蝦殼味,甚喜
。只是個碗實在太少,太窄,要夾餸還是夾粉麵都有點困難

2017-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$59 (Lunch)
2017-09-21 1376 views
見佢招牌是老鼠粉, 就試左呢樣, 另外試左燒魚。可以坐街邊,又可以坐樓上, 佢地會送餐俾你老鼠粉: 類似銀針粉, 但比銀針粉短, 「林」身D, 無咁硬, 質感幾好。成碗粉係用肉碎撈埋, 味道OK, 其實有D似台灣的肉燥,咸咸甜甜的。但就無咩餸食, 得2塊好似辣肉腸GE野, 單調左D。燒魚: 好大塊竹包住, 但入面塊魚好細好薄, 魚肉好林, 唔似平時魚餅GE質感, 似糕。有D 辣,  有D香茅味, 有D 椰汁味, 試下都幾得意GE呢度PORTION有大細分, 幾靈活, 試多幾款都得。

老鼠粉:

呢度PORTION有大細分, 幾靈活, 試多幾款都得。
$35 (Lunch)
2017-09-10 1475 views
今日黎到呢間小店,佢有兩層,樓下係點餐同製作食物,行到側邊上閣樓就可以上樓上一邊涼冷氣一邊食,大熱天時最需要😂麵食同飯類都有分普通Size或大Size,本人細食,所以叫左普通Size。點完餐黎,問職員係樓上等定自己拎野食(見之前食評都話職員會拎埋上黎),可能個日員工唔多,職員話自己等埋野食先上去。其實樓下有類似Bar枱位,佢有個冷風機,不過夏天都係唔夠。拎埋野食就上樓上自己搵位坐,樓上有野餐具紙巾提供。不過餐具都係即棄,雖然方便職員,但真係唔係幾環保🙈今次試湯咖哩同招牌老鼠粉。先講湯咖哩🍜,相對較為淡味,麵硬度適中,細細碗但都足料,有大件雞件。至於老鼠粉,其實有D似魯肉銀針粉,較為重口味,記得要撈混先好食,唔係D醬同肉沈係底食唔到。 本人覺得呢個幾好味,好夠味,除左肉碎,仲有幾肉簿豬肉。女仔唔大食普通Size好夠,男仔可能要大份先得,佢D小食價錢都唔貴,抵食!

今次試湯咖哩同招牌老鼠粉。

,好夠味,除左肉碎,仲有幾肉簿豬肉。

湯咖哩
招牌老鼠粉
2017-09-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
招牌老鼠粉
2017-09-08 1177 views
湯咖喱老鼠粉,個湯真係好濃好香😋😋D配料都好多,叫過大碗也叫過細碗,大碗係大到唔食晒,我自已而家就會食細碗,已經好夠食。串燒就一般,感覺有d乾。玻璃魷魚通菜😋😋,佢個汁好好味,哈哈,次次都叫😸😸😸😸哈哈
串燒就一般,感覺有d乾。
玻璃魷魚通菜😋😋,佢個汁好好味,哈哈,次次都叫😸😸😸😸哈哈
2017-09-01 4016 views
雖然我未去過馬來西亞,而呢度d味道我亦唔知似唔似馬來西亞果d,淨係知如果要天時暑熱坐喺後巷食嘢,d溫度應該都幾似喺馬來西亞。哈哈!不過,話時話之前行過呢度都想試,就係見佢淨係得則邊後巷座位,所以無幫襯到,點知原來佢有樓上冷氣房架!好啦!今日就試下佢啦!佢呢度係好似快餐店咁,喺樓下睇menu、點餐、比錢,跟住就會有姐姐送上去樓上比你。樓上冷氣房細細,普通閣樓,因為太多客人所以冇特別影相。但值得一提嘅係,樓下入口超勁黑,推門入去果下我勁驚有小強!而且入到去條樓梯都係暗暗嘅,好似有d 恐怖。好彩只係上一層樓,冷氣房門口都光光猛猛!小店有粉麵、喇沙、飯、小食同飲品,價錢都幾大衆化,一碗細粉或者飯30 至 35蚊,大碗就40 至 45蚊,小食最平15蚊就有交易。仲同兩間外賣速遞有合作,方便附近做嘢嘅人叫外賣!檳城香炸海滷肉卷外貌有d似齋舖d素菜卷,雖然外層都係用腐皮包住,但入面個餡當然唔係椰菜絲呀粉絲甘筍絲之類啦,入面全部都係切到細細粒嘅豬肉、沙葛同芋頭。味道其實唔錯,沙葛清甜爽口,中和咗炸過嘅油膩,而且腐皮雖然炸過,唔會食到成口油,不過如果再熱d就更加好!辣醬個人認為麻麻哋,可以唔點。招牌老鼠

檳城香炸海滷肉卷

招牌老鼠粉 (大)
樓下阿姐話老鼠粉則係銀針粉,可能唔同地方有唔同叫法。初初睇仲以為佢係炒粉,點知後尾送到上嚟先知原來係撈粉。配料有豬肉碎同豬肉腸,其實唔係好分到邊d係豬肉腸,因為d色差唔多。再淋上東南亞一帶好like用嘅黑醬油、甜豉油、胡椒粉等等,灑上蔥花撈埋一齊食。味道有d似新加坡嘅黑蘿蔔糕,因為都係一樣用黑醬油。略嫌老鼠粉比較淋身,可能係煮定晒再返煮嘅關係。不過,以呢個價錢同上餐速度嚟講都算係咁上下。
玻璃魷魚通菜
呢個睇落做法簡單,好似將玻璃魷魚同通菜煮熟,淋上醬油同炸蒜,但出奇地好味。其實呢種做法又係喺新加坡好普遍,果邊就多數用短肥嘅芽菜仔墊底,嚟到香港就改咗用通菜。
通菜又叫空心菜同蕹菜,因唔同嘅種植方法分為水蕹同旱蕹兩種,呢種係旱蕹。每年五月至九月都係通菜嘅當造期,其實而家無論咩時候都好似食得到,因為通菜一直非常受大家歡迎,尤其是食泰國菜就必定有飛天通菜。記得媽咪話8月後就盡量食少d通菜,因為8月後食通菜會好容易抽筋。原來實情唔止8月後食會容易抽筋,係咩時候食食得多都會。原因係通菜含有草酸的成分,草酸會影響鈣質的吸收,導致血鈣的含量減低,長此落去會令體內的鈣質不足。有研究認為血液中的鈣水平令量低,會容易引發抽筋。所以坊間就稱通菜為抽筋菜。
雖然係咁,但通菜其實好有益,佢含有豐富纖維可以幫助便便,防止便秘。除此之外,佢含有大量胡蘿蔔素,而胡蘿蔔素本身係一個抗氧化嘅營養素,可以中和自由基,達至抗衰老嘅功效。另外,佢含有豐富鉀質,有助降血壓,亦可以維持心跳率正常,對保持神經系統健康好有幫助。不過都係果句啦,食幾多大家適可而止啊!
愛他愛她
呢個係馬來西亞嘅代表美色之一,個名好攪笑!佢係將魚肉蓉混合咗好多香料,放入香蕉葉烘烤而成。魚肉淋身,薄薄一片,食落有陣陣嘅香料味,但唔多覺似魚。呢個我估係即點即烘,由我哋落單到佢送到上嚟差唔多等左20mins,仲係熱熱地架!

檳城亞參叻沙
原先想食"辣死你嗎"(椰漿飯),不過都係揀食叻沙。但因為我無睇清楚menu 上嘅簡介,叫咗呢個全晚唯一一樣無食晒嘅叻沙。
首先,未嚟呢度食嘢之前我以為叻沙只係得一種,就係我平時食開咖哩味果種,但原來叻沙有非常多不同嘅種類,不同族群同地方對於叻沙嘅做法同味道都有極大差異。叻沙其實分4大類,咖哩叻沙、亞參叻沙、砂拉越叻沙同東岸叻沙,每類之下亦細分好多種唔同既味道,而我食開嘅就係屬咖哩叻沙類 。咖哩叻沙亦可細分成娘惹叻沙、加東叻沙、吉蘭丹叻沙、同叻參。呢類叻沙主要係用多種咖哩香料混合做湯頭,以米粉和各式黃麵為主,除了芽菜、莞茜同蔥外,唔會加其他蔬菜做配菜,會有豆腐卜、肉類或海鮮。
其次就係我哋以為叻沙都係預設咗配滲滲(則係油面+米粉),所以喺無指定咩粉面款式之下佢比咗米線我哋。d米線當然係發漲晒,無彈性果種。
加上今次叫呢個係屬亞參叻沙,原來主要係用魚、蝦膏做湯頭,再配搭左菠蘿、青瓜、洋蔥,最最最總要係...有好多魚蓉,應該係沙甸魚蓉,因為我唔係所有魚都食,而沙甸魚對我嚟講係超級無敵鯹!所以...我食咗兩啖就無食,而男友好似食咗一啖就話唔想食。可能會啱其他人口味,但絕對唔係我哋兩個杯茶。

檸檬薏米水 & 柑仔話梅水
粉麵加13蚊配飲品,檸檬薏米水清清地唔太甜,薏米淋身幾大粒,唔錯!柑仔話梅水,酸酸甜甜,不過不失。
2017-08-28
$80 (Dinner)
2017-08-29 2766 views
最近公司好忙,做到完全冇停手。差唔多12點,都知自己出唔到去食 Lunch,又唔想食飯,突然好想食個湯咖哩,於是用咗個 Apps 叫外賣,揀咗「蘇媽.蘇媽」。湯咖哩滲滲  $57麵底選擇種類都多,有油麵、米粉、滲滲、米線同老鼠粉。而我揀左滲滲 (即係油麵+米粉),配料有豆角、豆卜、芽菜、咖哩雞肉、薯仔同魚片。湯底質感好濃,略嫌辣度唔夠,椰味比較重。滲滲混合油麵、米粉,口感唔錯。但湯底只有半碗,而麵底索湯程度好快,未食曬已經冇曬啲湯。建議店方外賣湯底方面,份量可以俾多少少。羅漢果菊花茶 +$19飲品方面,係採用密封式包裝唔怕外賣時倒瀉 。味道唔錯,有羅漢果甘甜,好飲。

湯咖哩滲滲  $57
麵底選擇種類都多,有油麵、米粉、滲滲、米線同老鼠粉。

羅漢果菊花茶 +$19
湯咖哩滲滲
飲品方面,係採用密封式包裝
唔怕外賣時倒瀉 。味道唔錯,有羅漢果甘甜,好飲。
羅漢果菊花茶
2017-08-15
Waiting Time
25 Minutes (Delivery)
$76 (Lunch)
2017-08-18 597 views
YouTube上見到推薦老鼠粉,之前路過幾次都無知原來蘇媽咁出名,特地去外賣一份老鼠粉,好彩買左細粉,個肚都食唔塞,分量好多,只要25蚊,肉碎同埋豬肉腸有d鹹,老鼠粉一顆顆真係針嘅形狀,有d彈性,但係唔推薦外賣,外賣凍左老鼠粉就不好食了
2017-08-12 575 views
Given this store is still relatively new, the cooking style and ingredients have not been significantly toned down to cater for local taste. I have tried Asam Laksa, lor bak, curry mee, Lou Shu fan and prawn mee. Overall each of those dishes could be rated above average when compared to the options Malaysian has in HK especially when price is taken into consideration. Papparich was not any better but a lot more expensive. Well worth your visit to satisfy your craving for comfort food here before

I have tried Asam Laksa, lor bak, curry mee, Lou Shu fan and prawn mee. Overall each of those dishes could be rated above average when compared to the options Malaysian has in HK especially when price is taken into consideration. Papparich was not any better but a lot more expensive. Well worth your visit to satisfy your craving for comfort food here before they start to cater for locals.

One thing to note though, it tends to b on the sweeter end for all the dishes I have tried. Need to reduce the sugar.

• 招牌老鼠粉
2017-07-20 603 views
同個朋友經過深水埗諗住揾下有咩新嘢食 遊下遊下見到有間馬來西亞食店, 個名幾得意, 有面又有飯咁咪買咗個辣死你嗎, 咖哩湯面, 滷肉巻和桔仔水。 個辣死你嗎嘅飯係綠色的感覺有啲怪, 一食原來椰漿味好香㗎啵 同埋個森巴醬好正, 咖哩面就湯濃有啲似食開果啲喇沙 不過面就淋咗小小。 滷肉卷賣廿零蚊,性價比高。 桔仔水本來就系我的大愛佢呢道的做得也不錯。只可惜在夏天實在太熱了 食到成身汗。。下次會試下果老鼠粉。。
  • 咖哩湯面
  • 滷肉卷
  • 辣死你嗎
2017-06-21 671 views
我來自馬來西亞,之前吃過呢度Nasi lemak, 飯有些少濕,sambal係👌好味嘅。整體來講nasi lemak係可以接受~ 10分我會給6分。我都吃過呢度Asam laksa,蝦米粉面麵同埋魷魚通菜,Asam laksa我覺得好好味好正宗我會給9分,至於蝦麵,湯真係好淡,味道真係可以再濃啲,魷魚通菜太多水了,應該係無格好啲水就放入個盒到,個sauce太少,無味道,正宗嘅係好乾身,好多sauce and peanut,係可選辣同唔辣. 總有一樣嘢就係hygiene, 有個啊姐收佐錢跟住就唔洗手就用手拿啲魚片芽菜同麵去煮。要注意注意。老闆(唔知係唔係老闆) 好好人,好有禮貌,service會繼續支持,希望會再進步。
會繼續支持,希望會再進步。

2017-05-30 510 views
又來到深水埗捐窿捐罅吃東西。夏日炎炎無乜胃口就來蘇媽食個Quick Lunch,抵食的椰漿飯~廿幾蚊一碗,女仔黎講就好夠飽配料好多,撈埋一齊食落都幾清新!下次會再來這試下老鼠粉。

配料好多,撈埋一齊食落都幾清新!

下次會再來這試下老鼠粉。

2017-05-14 492 views
挺好的一家店,感觉很会营销。店外贴满了美食推介。很奇怪的是,店一个人多没有。价格很便宜,25元一碗杯老鼠粉,甜甜的,一开始感觉没伴开,口味有点重。但是其实下边还有白色的粉。需要自己搅拌。天气太热,觉得还是吃点冷的东西才舒服。可能这也是这家店人气最近不旺的原因。店主是个很细心的男人,我吃的时候,还特意问我要不要辣椒,帮我把冷气打开。虽然是坐在室外,感觉很贴心
2017-04-21 690 views
當你以爲去深水埗得維記文記合益泰😏,少年你太年輕了。今次到了福榮街附近一家不太起眼馬來西亞小店🇲🇾 - 蘇媽蘇媽,名字是全部的意思,位於後巷的所以地方不算太舒適!招牌的老鼠粉 ($30) 是黑醬油,甜䜴油,肉碎乾撈,不過我點了油麵,咸咸香香好惹味!另外爸爸的檳城阿參叻沙🍜好惹味, 同🇸🇬有不同!like Facebook + check in 📌有個小食送添!送魚蛋或咖喱薯仔,揀了後者,薯仔好粉,咖哩十分惹味,整杯白飯丫唔該!只是不明點解好食的地方,店員總是有點兇。地方也唔好預計好好坐就是!不過將就下啦食好西是要代價的。

2017-04-13 710 views
見網上有唔少評論讚老鼠粉好有特色💃🏻 所以同朋友係深水埗掃開街 就試下睇下好唔好食鋪頭主打馬來西亞嘅食品有沙嗲串燒 炸雞個d 款式其實算多同幾有特色 價錢算合理但係深水埗黎講算係偏貴🤔 今次掃街就主打食老鼠粉 所以就未有機會食到其他既小食🙈不得不讚一讚佢 有八達通機🐙 作為一間小店竟然有埋八達通機真係驚喜同夠晒方便💁🏻收銀附近有好清晰既display 比較左標準裝同大既分別👆🏻 由於我地係三個人一齊食所以就簡咗大既 只係貴5蚊 算係合理☺️ 一試招牌老鼠粉🐭打開外賣碗先知原來老鼠粉就係銀針粉🐭 冇特別失望 但係味道就十分普通😕 係豉油同肉碎同蔥花幾銀針粉撈埋一齊 仲有豬肉腸有少少似我哋平日食到既臘腸🥓 一開始食要記得將最底既醬汁撈好然後再食⚡️ 不過對成個老鼠粉來講基本上都係失望好普通 唔難食但係就係冇特色 可能係過分吹捧下令我地有錯誤既期待😭 加上成個老鼠粉都比較偏油膩 食到食完之後成口都好似充滿肥膩感 不過份量就係算對得起價錢($30) 我諗我地應該唔會再黎試老鼠粉 最多有機會試下其他其他馬來西亞既小食🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️