2021-07-11
好耐冇食千両。千両同元氣好似係同一個集團,不過野食同裝修千両好似高檔啲,價錢當然都貴啲,但係都勁多人排隊。星期日下午12點幾到,要等十幾張枱,足足等左差唔多成粒鐘。好彩可以攞左飛之後行吓街先返,到咁上下服務員會打俾你叫你返黎。餐牌好多野食揀,有刺身,多款壽司,軍艦,卷物,手卷,壽司拼盤,前菜,一品料理,燒物,炸物,煮物,汁物,串燒,同甜品。另外仲有時令菜式。豐洲三點刺身六片(米魚,彷彿 ,鯖魚)$168 另加一豐洲三款刺身左起分別係米魚,彷彿,同鯖魚。米魚我好似第一次食,味道係同普通白魚差唔多。彷彿有啲韌同埋超細塊。鯖魚都可以,質地實在。三款白魚味道差唔多,個人覺得呢個刺身拼盤唔太抵食。吞拿魚腩壽司三點盛 $118 另加一首先最靚嗰件壽司係入口即溶而油香四溢嘅吞拿魚腩刺身上面加左吞拿魚腩蓉,三文魚籽,白芝麻粒同蔥花,好豐富。第二件係簡單吞拿魚腩壽司,入口即溶而油花滿口且完全冇筋,正。最後係香蔥吞拿魚腩軍艦,紫菜脆口,上面灑上白芝麻粒,好味。呢個吞拿魚腩壽司三點盛質素唔錯。DIY馬糞海膽 $268 另加一馬糞海膽有50克,顏色睇落已經好新鮮,雖然細細塊,但係超鮮甜同creamy,好正,同
另外仲有時令菜式。
豐洲三點刺身六片(米魚,彷彿 ,鯖魚)$168 另加一
吞拿魚腩壽司三點盛 $118 另加一
DIY馬糞海膽 $268 另加一
馬糞海膽有50克,顏色睇落已經好新鮮,雖然細細塊,但係超鮮甜同creamy,好正,同早幾日喺另一間日本餐廳食嘅完全冇得比。另上一碗仔壽司飯,三文魚籽,青瓜絲,脆脆紫菜同wasabi俾你自己包壽司食。
炙燒黑松露珍寶帶子(北海道產) $28一件 另加一
珍寶帶子微微炙燒過,食落啖啖肉,黑松露味好香,上面加左少少壽司好少見嘅香草。唔錯。略嫌帶子唔夠珍寶。
炙燒黑松露珍寶赤海蝦 $32一件 另加一
炙燒黑松露珍寶赤海蝦仲正,炙燒過嘅海蝦帶有蝦殼嘅香味,黑松露味又係好香。又係略嫌隻蝦唔夠珍寶。
加州手卷 $22 另加一
加州手卷有牛油果,沙律菜,蟹柳,蟹籽同沙律醬。
縞鰺沙律伴北海道洋蔥柚子沙律汁 $112 另加一
縞鰺沙律伴北海道洋蔥柚子沙律汁一共有六塊縞鰺刺身,我又係第一次食,食落質地實在,係普通白魚刺身味道。沙律係新鮮沙律菜加少少車厘茄,青瓜,洋蔥等,個汁味道唔濃,有唔少稔甜洋蔥碎,再加左少少黃色花瓣點綴。
天婦羅蝦生春卷伴芒果醬 $58 另加一
天婦羅蝦生春卷伴芒果醬一客六件。煙韌米紙卷包住脆炸蝦,牛油果,青瓜,沙律菜,蟹籽同芒果醬。食落有多重口感,味道清新。
鹽燒和牛(鹿兒島產 )$480 另加一
和牛切好一片片,方便食用,食落超嫩口,入口即溶,牛味又濃,調味加左少少鹽已經夠味,好好食。略嫌塊和牛太薄,唔能夠啖啖肉。伴碟有少少新鮮沙律菜同車厘茄,點下底淨返嘅鹽燒和牛汁食好好味。
廣島蠔野菜味噌鍋 $78 另加一
廣島蠔野菜味噌鍋原來非常迷你。蠔得三隻,仲要唔大粒,不過質地實在而蠔味濃。野菜有好多款,有紹菜,兩塊豆腐,菇菌,紅蘿蔔片,芋絲等。湯底味噌味啱啱好,唔會過鹹。
雪糕最中餅(紅豆,黑芝麻) $48 一件 另加一
雪糕最中餅其實係糯米粉整嘅脆薄餅殼,包住一個雪糕球。雪糕口味可以揀黑芝麻,紅豆,雲呢拿,或者抹茶。餅殼真係好脆,仲有陣燒餅嘅香味。黑芝麻雪糕好正,又滑又香濃,而且仲有粒粒黑芝麻咬吓。相反紅豆味就冇紅豆粒又唔滑,個雪糕球又細,同黑芝麻差天共地。伴碟仲有兩粒有嚼勁嘅丸子同少少紅豆粒。呢個甜品唔錯,不過要揀啱雪糕口味。
雪糕糯米糍 $38 另加一
原來糯米糍係一大塊糯米糍皮半包住個大大雪糕球,令人喜出望外。糯米糍雪糕口味可以揀綠茶或者雲呢拿味。個雲呢拿雪糕球超滑,好好味。而糯米糍皮超煙韌,呢個口感好正!
今次試左勁多野,總括而言,都算物有所值嘅,不過要識揀野食。服務就頗遜色,姐姐們服務態度可以再好啲,先襯得返個價錢。要等咁耐,我下次就未必黎lu。