2022-04-21 328 views
趕緊6點前怱怱的衝入餐廳,點了一個豆漿一個粢飯,仲提供鹹豆漿嘅餐廳係呢啲比較舊式嘅上海老店先會有,自己鍾意鹹就將加油炸鬼,今日嘅quota唔夠,只可以食粢飯😂佢哋嘅吃飯係即刻包,所以呢上手都係熱辣辣,佢哋都有提供甜嘅粢飯,呢樣我就冇試過啦,反而咸粢飯,新鮮熱辣嘅關係點都係咁好食嘅,雖然油炸鬼唔算好趣,但係中間嘅肉鬆同埋榨菜可以彌補到佢嘅口感,糯米飯亦都唔會過眼,整體嚟講喺香港食到呢個質素都算唔錯
🚦上海香港麵家(銅鑼灣)🍙粢飯🍙$267/10【味道普通】每次經過都會有一條隊排,終於忍唔住食返一次😚食落就正常發揮,入面係肉鬆、油炸鬼、榨菜🌱都足料因為係即叫即整,所以我就同佢講要少飯🍚見到有啲人會想要多肉鬆,佢都有求必應👍呢個就係即叫即整嘅好處😛以$26來講,其實啲料有啲少,係港島價🤣整體7/101️⃣有啲貴,但係可以一試,不過就唔係好明點解會有人排隊🏃‍♀️其實可能只係普通lunch time,大家就快快手手買返個返去公司食😗食落就正正常常一個粢飯🤣2️⃣見到入面仲有好多唔同嘅上海麵食,鍾意上海菜嘅人一定要去試下😋3️⃣環境就一般,衛生情況都普通,因為見到食材都係冇冚蓋,例如油炸鬼都冇包實,所以大家可能要注意下❗️
🚦上海香港麵家(銅鑼灣)

🍙粢飯🍙$26
7/10
【味道普通】
每次經過都會有一條隊排,終於忍唔住食返一次😚
食落就正常發揮,入面係肉鬆、油炸鬼、榨菜🌱都足料
以$26來講,其實啲料有啲少,係港島價🤣

整體7/10
2022-02-08
TakeAway
$26 (Lunch)
2022-03-24 221 views
早排同事喺第二度買咗個粢飯俾我..完全唔得..🥲就令我諗起銅鑼灣呢一間粢飯..好耐冇食..今日喺銅鑼灣特登都買來食..行入去就見到員工喺度包緊粢飯..$27一個..雖然真係唔係平..但味道真係好好味..見到佢即時包嘅…攞上手仲暖粒粒..食落好足料..榨菜 肉鬆 油炸鬼👍🏻整得最好係佢糯米飯嘅口感..返到公司同同事分咗一半..佢都大讚好味..好多年冇食過..食落味道依然係好味..會再返嚟食👍🏻
早排同事喺第二度買咗個粢飯俾我..
完全唔得..🥲
就令我諗起銅鑼灣呢一間粢飯..
好耐冇食..今日喺銅鑼灣特登都買來食..

行入去就見到員工喺度包緊粢飯..
$27一個..雖然真係唔係平..
但味道真係好好味..

見到佢即時包嘅…
攞上手仲暖粒粒..
食落好足料..
榨菜 肉鬆 油炸鬼👍🏻
整得最好係佢糯米飯嘅口感..

返到公司同同事分咗一半..
佢都大讚好味..

好多年冇食過..食落味道依然係好味..
會再返嚟食👍🏻
2022-01-18 421 views
上海香港麵家🥛📍 銅鑼灣渣甸街29號地下▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃ 以前係銅鑼灣返工果陣,都已經好鐘意去呢間食早餐😂,事關佢地個粢飯真係好足料, 味道又唔差,最重要係唔貴,好岩做早餐😆🌟粢飯 $26糯米飯包住油炸鬼、肉鬆、炸菜,配料份量岩岩好,唔會太少,而味道都唔錯,我都鐘意食呢個😌🌟凍豆漿 $10好香豆味,甜味岩岩好。鋪頭仲有咸豆漿,但個人比較鐘意甜味多d ~整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃
上海香港麵家🥛

📍 銅鑼灣渣甸街29號地下

▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃

🌟粢飯 $26

🌟凍豆漿 $10

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃

2021-12-11 588 views
經過上海香港麵家, 即興入去食宵夜。 位於銅鑼灣渣甸街, 這條街有很多不同的餐廳, 而上海香港麵家絕對是老字號的食店🥰。 最掛住這裏的粢飯和熱豆漿。宵夜有酸辣湯雲吞麵$60、粢飯$26、 凍豆漿$10、熱豆漿$10。 ▫️凍豆漿&熱豆漿🥛 ~ 粢飯和豆漿, 兩者是絕配, 這裏的豆漿香濃好味,冬天飲熱豆漿就更佳。 ▫️粢飯🌯 ~ 口感紮紮實實,有肉鬆、榨菜和油炸鬼, 這個黃金組合,配上熱騰騰的溫度,非常滿足。 ▫️酸辣湯雲吞麵🍜 ~ 酸辣湯的酸度和辣度都剛剛好, 麵條是上海幼麵,非常掛湯, 另外還有四隻大大粒的雲吞, 配上非常豐富的湯料, 好滋味。 喜歡這間老字號食店,食物保持水準👍🏻。

凍豆漿$10、熱豆漿$10

粢飯$26

酸辣湯雲吞麵$60

喜歡這間老字號食店,食物保持水準👍🏻。
2021-12-09
Type of Meal
Last Night Supper
凍豆漿$10、熱豆漿$10
粢飯$26
酸辣湯雲吞麵$60
2021-12-05 467 views
之前銅鑼灣返工,一定嚟食栥飯當午餐,今日經過銅鑼灣香港麵家,一定要再幫襯!栥飯貴咗一蚊 ($26),但回憶嘅味道唔可以用錢衡量,見住呀姐大熱天時都用雙手製作熱辣辣嘅栥飯,非常感受到即叫即整嘅手工味道!叫姐姐切開兩半比我同男友食~今次試覺得味道好似咸左少少😅😅😅😅😅😅😅😅😅 但都仍然啖啖好足料,雖然$26蚊唔太平,但每次食完都會想再食多次🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

2021-12-04 384 views
昨天行過見到現想吃生煎包,於是行入去沒有人正在排隊等外賣的時段,很有禮貌問正在收銀的阿姐要兩個生煎包,竟然佢一句都不應我,完全當聽唔到,沒有反應。跟着我再問一句有沒有生煎包,他才說要1份四個,沒有二個。跟着我便問他為何之前他完全當我沒有存在那樣,不去回答我的問題。跟着他便很凶狠的告訴我,他正在忙收銀中,我說我問他的時候,他完全沒有客人在等着收錢的。以後都不會再光顧這間店了,因為他的服務及食物質素非常之差,那些食物真是不能入口的,從來沒吃過如此惡劣質素的上海歺。
2021-11-26 404 views
衛生麻麻,餐牌上有芝麻粒,張枱未抺好,有肉碎。首先上的係餸加湯。回鍋肉包硬豆腐,椰菜同碎片回鍋豬肉,唔係好多。個湯好味,係上湯咸黃豆湯。之後比左兩碗飯,笑左,係咪驚我唔夠飽。菜飯唔係青綠色嘅菜,係林林地,飯有少少油嘅。不過不失,食得飽,唔係特別出色。好多人叫粢飯,下次要黎試下。
衛生麻麻,餐牌上有芝麻粒,張枱未抺好,有肉碎。

首先上的係餸加湯。

回鍋肉包硬豆腐,椰菜同碎片回鍋豬肉,唔係好多。
個湯好味,係上湯咸黃豆湯。

之後比左兩碗飯,笑左,係咪驚我唔夠飽
。菜飯唔係青綠色嘅菜,係林林地,飯有少少油嘅。

不過不失,食得飽,唔係特別出色。

好多人叫粢飯,下次要黎試下。
2021-11-12 424 views
以前也曾來過這間店吃東西,尤其是粢飯、豆漿、餃子等,事隔一段日子,今次再次幫襯,感覺相差太遠。服務態度差就係人都知,但食物送到枱上的時候所有熱食都唔熱,真的不明所以。我叫了煎鍋貼、熱豆漿和粢飯,都是室溫狀態,粢飯裏的油炸鬼,因為攤凍了,所以變得非常煙韌,口感很差。鍋貼都是一樣,雖然是煎,但半點香脆的感覺都沒有。只有豆漿較為正常,除了唔夠熱外。不過這間店仍然客似雲來,一個走完,就有另一個會進來,是大家都懷念這些老式食店嗎?還是有些很好食的東西,我今次沒有品嚐呢?我應該不會再去幫襯了,但如果大家仍然10分支持這些老式食店的話,也不妨一試,但可能點湯麵之類的東西,會好吃一點吧。

煎鍋貼、熱豆漿、粢飯
2021-11-11
2021-11-07 330 views
今日諗住入赤柱行下,打算銅鑼灣轉小巴,小巴站門口正正就係依間老上海麵家。一個早上,滿滿既人氣吸引左我同友人一試依間麵家好似好歷史悠久,成日都會經過,每次都見到員工在門口製作 新鮮既豆漿同粢飯。今日終於一嚐即製粢飯,有驚喜!平時食開粢飯都係凍左,而依個熱laklak 餡料都非常豐富,有榨菜,肉鬆,油炸鬼,飯粒分明。再叫左個鹹豆漿,非常特別少見。入面似一碗淡醬油色既熱湯,但唔會好鹹。有蔥花同榨菜。仲有一個嫩雞煨面。面條掛湯,不過不失。不過價錢唔平,3樣依類傳統街坊小食要 HKD100,

一個早上,滿滿既人氣吸引左我同友人一試

今日終於一嚐即製粢飯,有驚喜!
平時食開粢飯都係凍左,而依個熱laklak
餡料都非常豐富,有榨菜,肉鬆,油炸鬼,飯粒分明。

再叫左個鹹豆漿,非常特別少見。
入面似一碗淡醬油色既熱湯,但唔會好鹹。
有蔥花同榨菜。

仲有一個嫩雞煨面。
面條掛湯,不過不失。
不過價錢唔平,3樣依類傳統街坊小食要 HKD100,
2021-10-27 470 views
肉肉🦊很喜歡吃內地那種油條豆漿的早餐,說實話香港也有部分這樣的,但是都沒有糍飯和咸豆漿,咸豆漿沾著油條的美味真的不是人人都試過,但是肉肉🦊覺得,試過便會很難忘!以前在內地我的早餐就是,生煎包咸豆漿,或者是辣湯油條,OMG酥脆的油條蘸著湯汁絕了!.言歸正傳,這家位於銅鑼灣的小店24小時營業,我們兩個人點了一桌子不過100💰出頭!而且服務員💁都說的上海話,我當時就覺得應該是正宗的啦!說說我覺得做的不錯的,可以偶爾解解饞的,咸豆漿!!無敵推薦,他家還有咸豆花,不過我喜歡甜的豆花所以沒點,菜飯不錯,不油,豬排是新鮮豬排不是雪櫃的!.糍飯一般,我更推薦九龍灣的那家糍飯,是我在港吃的墜好吃的啦!油條一般般,不夠脆,但是泡在咸豆漿還是滿滿回憶,想當年無數個夜晚和朋友去閶門姚記豆漿的日子!建議可以打包咸豆漿,油條回家炸一下,再配合著吃!.店名:香港上海老面家地址:渣甸街29號
店名:香港上海老面家
地址:渣甸街29號
2021-10-15 319 views
韮菜鮮肉窩貼(4隻) $29皮比較厚 唔太好食暖暖地應該唔係新鮮煎係幾大隻幾足料既.嫩雞煨麵(小棠菜)$45雞湯既質感比一般的湯麵濃郁 好味小棠菜有菜甜味麵質偏林 不過好似話傳統煨麵再林啲.獅子頭菜飯 (送中湯) $48 大家見到2碗飯時唔好驚訝 因為個碗細所以比足2碗你XD飯比較油同林 但都有菜香味獅子頭朋友覺得好味 特別配埋佢個汁但我就覺得太濃味.熱豆漿$10 可以走甜 用碗上係銅鑼灣想醫飽個肚可以過黎食 但唔好expect太多🤣
韮菜鮮肉窩貼(4隻) $29
獅子頭朋友覺得好味 特別配埋佢個汁
但我就覺得太濃味
熱豆漿$10 可以走甜 用碗上

係銅鑼灣想醫飽個肚可以過黎食 但唔好expect太多🤣
卫生好差服务好差只有现金支付,而且一边拿完现金,一边拿碗装食物,还有包饭团,我指出来找钱和弄食品是否可以分开??那店员还骂骂咧咧,送分JB开,要买就买,不买拉倒。
卫生好差
服务好差
2021-10-07
2021-09-27 289 views
呢間上海香港麵家喺香港都有返咁上下歷史,記得自己好耐之前食過一次,但係冇晒印象。今日路經銅鑼灣,同行朋友非常之鍾意食菜飯,就決定入去試吓。兩個人叫咗一個排骨菜飯,麻婆豆腐菜飯同埋小籠包。菜飯每人有兩碗,豬扒香口肉質唔錯。麻婆豆腐就鹹咗少少,如果辣返少少就正好多。小籠包係正宗皮唔薄嗰隻, 我覺得OK,但小籠包裏面嘅湯汁唔夠多。兩個人食咗130幾蚊,銅鑼灣來講呢個價錢好抵食,但入面嘅環境就有少少迫,可以考慮再幫襯。
2021-09-26 243 views
唔知點解一直以來啲人對呢間上海香港面家評價兩極,我自己就一直都好鍾意呢一間嘅菜飯。今日又係去行山,行山之前就梗係要醫肚仔,銅鑼灣雖然好多食店,但係冇乜邊間係我今日嘅心水,地鐵站一出轉個靚彎就見到佢,我同我friend不約而同即刻話食呢間。記得以前我媽咪好鍾意買呢一間嘅粢飯俾我食,但我唔係好鍾意反而我鍾意佢嘅豬扒菜飯,佢嘅菜煮到好鬼林,同時又唔會失去菜嘅香味,所以我今日就帶咗呢一個做午餐;而我嘅朋友今日想試新野,佢就帶咗麻婆豆腐菜飯,但係佢食咗兩啖就放低咗,轉咗過嚟食我塊豬扒,所以我就試一試佢嗰碟餸,嘩真係好鬼死鹹,雖然辣辣地但係嗰陣鹹味真係好難頂,飲多幾杯水都唔掂;見到隔離枱嗌咗小籠包,睇佢個賣相有幾吸引,我哋又跟風一齊嗌,又真係幾好食喎,不過我嫌佢美中不足就係唔夠熱,如果可以新鮮出爐即刻上桌嘅話會更加好。而佢呢一個價錢係今日銅鑼灣來講算係咁啦
記得以前我媽咪好鍾意買呢一間嘅粢飯俾我食,但我唔係好鍾意
而佢呢一個價錢係今日銅鑼灣來講算係咁啦