2021-03-16 358 views
呢間鋪由細食到大隔年幾冇食再返去環境依舊 (不算得上是乾淨,但可以接受)啲伙記製服都冇變 有一種懷舊嘅味道呢到啲小籠包 其實做得算靚性價比高 大部份香港人應該會批評佢唔夠薄皮但係 上海正宗小籠包嘅皮其實係應該要有厚度的酸辣湯夠酸夠辣夠咸亦都夠甜夠重口味😂我個人很喜歡唯菜飯飯真的太林😂這晚未能完成
呢間鋪由細食到大
隔年幾冇食再返去
環境依舊 (不算得上是乾淨,但可以接受)
啲伙記製服都冇變 有一種懷舊嘅味道

我個人很喜歡

唯菜飯飯真的太林😂
這晚未能完成
2020-12-21 716 views
很差的体验。因为不熟悉这里的餐牌,点了豆浆锅贴和葱油饼。葱油饼上来居然是冷的,不知是否冰箱直接取出。问是否可以加热,居然理所当然地说我们这个不加热。锅贴将将微温。我不明白这是什么道理。这家在这里也很久了。似乎次饭很多人点。我不想早餐吃糯米这样难于消化的东西,才点了很基础的葱油饼。居然是这样的。既然餐牌有的项目,最起码点餐的时候提醒一下是冷的,顾客也可以做其他选择。太过分了。再也不会去。太差的体验。
热。锅贴将将微温。我不明白这是什么道理。

2020-12-11 564 views
叫左個餈飯加肉鬆要比多$13,痴線肉鬆係咪咁貴呢,簡直係搶錢。講真個餈飯唔係真係咁好食,油炸鬼就算即包都係林嘅。不值得食有個亞姐態度超差收錢好似欠佢咁呼呼喝喝,舖頭已經冇咩人,老細請佢真係趕客
叫左個餈飯加肉鬆要比多$13
不值得食
2020-12-10
2020-10-18 810 views
🤬真係嬲到震,同爸爸媽媽黎食,嗌左小籠包,五香牛肉麵,上海炒年糕,銀芽炒鱔糊,鱔糊最遲上菜。食到鱔糊,我同媽媽都覺得咸左d,之後爸爸食第一啖,就拎番舊野出黎,話「咁既味既,咁似煙頭!」🤬我開頭都唔確認係,可能係其他野,咁我就拎黎聞,一聞,成陣煙頭味!係新鮮既煙頭!陣味好濃!🤬🤬🤬嗌個侍應過黎,一個係啊叔,一個係阿嬸,嗌左幾聲都唔過黎,個啊叔就係老遠話「要咩啊?你講啦」😤真係火都黎埋!最後大家太嬲太衝動,唔記得影相就走左,勁後悔!煙頭真係太離譜,係人地既口水尾,仲要宜家係疫症,大家真係唔好去食!
最後大家太嬲太衝動,唔記得影相就走左,勁後悔!
2020-10-12 625 views
1⃣️ 環境衛生惡劣,用客戶留下紙巾抹檯、簡直嘔心,檯面油淋淋,用濕紙巾抹完成張污糟哂。2⃣️ 服務態度麻麻,以為老字號大哂3⃣️ 豆漿淡而無味、腐乳通菜不但凍冰冰,而且D菜又黃又乾!湯底不熱!黐飯肥油油、無味道。總括用極差素材做垃圾給客戶、無良!而且無用心煮食
2⃣️ 服務態度麻麻,以為老字號大哂

總括用極差素材做垃圾給客戶、無良!而且無用心煮食
2020-08-08 948 views
叫左個粢飯,蔥油餅和豆漿,蔥油餅吾好食,個粢飯先過份,個呀姐食緊飯,已經不停大聲同另一個員工嘈交,另一個呀姐叫佢整粢飯,佢行出去手又吾洗,口罩又吾帶,仲用尾指撩牙,仲就咁用手拎啲材料整粢飯,見到都噁心!叫佢吾洗比我啦,話個呀姐咁樣我點食?佢竟然大大聲話我地30幾年都吾用手套包嫁啦,有咩問題呀!仲用鄉下話講左幾句吾知咩!你30幾年都系咁做野冇問題,但宜加咩環境?衛生啲都得掛?以後都吾會再食!大家諗清楚先去食👍🏻
你30幾年都系咁做野冇問題,但宜加咩環境?衛生啲都得掛?
以後都吾會再食!
大家諗清楚先去食👍🏻
2020-07-04 833 views
放工走到銅鑼灣睇戲,睇完都接近10點半,在附近找找有什麼好吃,來到了上海香港麵家!其實對它不陌生,因為同事很多時都會外賣它家的粢飯回公司,真係足料又好好味!夜晚人不多,但我地坐低後就越黎越熱鬧,進店的人絡繹不絕!因為夜已深所以沒有點很多東西吃,只點了一籠小籠包和兩碗豆腐花。豆花好滑,富豆香,上枱前已加好黃糖,$10蚊碗也不算貴。小籠包新鮮蒸起的,多汁但皮則略厚,餡料都頗足,$35蚊籠、不特別抵食。不過聽講這裏24小時營業,看到辛勤的姐姐工作這麼有幹勁,我地睇完戲就謝晒,覺得自愧不如。值得幫襯的小店!

2020-07-02
Last Night Supper
2020-06-29 568 views
午餐光顧豬扒麵無味,豬扒放了好耐冇晒鮮味,仲衰過連鎖式集團的上海舖頭粢飯平平無奇熱豆漿好難飲鍋貼軟林林,正一垃圾!不要光顧!A total waste of money!
午餐光顧
粢飯平平無奇
熱豆漿好難飲
鍋貼軟林林,正一垃圾!不要光顧!
A total waste of money!
2020-06-29
2020-06-17 528 views
係銅鑼灣附近搵落比較上少上海菜咁岩係渣甸街有一間地道小店環境就係一般傳統麵店既格局行入去有一股來至蒸籠既熱氣撲上面TLDR: 餐牌既選擇好多 價錢亦都唔貴係銅鑼灣黎講係非常抵食鐘意上海菜既朋友望到應該都興奮😆燻魚麵有驚喜!醬油味好濃 魚亦都煮得非常入味!食既時候要少心細骨麵煮得岩岩好 係彈牙 最怕煮得過淋口感會好差份量好足 一碗麵其實都夠飽😆小籠包 當然係食上海菜唔可以唔試下間舖頭既手藝皮唔算太厚 咬落都係有湯汁出黎!
係銅鑼灣附近搵落比較上少上海菜
咁岩係渣甸街有一間地道小店
環境就係一般傳統麵店既格局
行入去有一股來至蒸籠既熱氣撲上面

TLDR: 餐牌既選擇好多 價錢亦都唔貴
係銅鑼灣黎講係非常抵食
鐘意上海菜既朋友望到應該都興奮😆

燻魚麵有驚喜!
醬油味好濃 魚亦都煮得非常入味!
食既時候要少心細骨
麵煮得岩岩好 係彈牙 最怕煮得過淋口感會好差
份量好足 一碗麵其實都夠飽😆

小籠包
當然係食上海菜唔可以唔試下間舖頭既手藝
皮唔算太厚 咬落都係有湯汁出黎!
燻魚麵
$40 (Lunch)
燻魚麵
2020-06-16 866 views
今晚食dinner前同friend行陣街,個friend突然提起銅鑼灣有間老字號餐廳係賣粢飯🤩 我係勁勁勁耐冇食過粢飯,對上個次都係小學😂 聽講港島區都唔多地方仲有賣粢飯,所以就一齊share咗一個粢飯😏原來個粢飯咁大個,未拆開個袋都見到啲肉鬆同油炸鬼😯 個粢飯暖笠笠,新鮮滾熱辣整好😍 一打開就餓狼上身咁食,可能真係太肚餓同埋太耐冇食粢飯,好懷念🥰 我覺得好好味😋😋😋 同埋原來有分咸同甜粢飯🤭覺得好大個,食完即刻飽飽地,我地食下場都唔係食咗好多🤣 好抵食!下次我可以當正餐+豆漿或者堂食試埋其他野😬總括而言,好味飽肚抵食懷舊🤣🤣🤣

粢飯

總括而言,好味飽肚抵食懷舊🤣🤣🤣
TakeAway
粢飯
2020-06-16 349 views
疫情期間少左出街食,最近開始去揾返平時最愛嘅食店幫襯!開完會快閃銅鑼灣,突然想食豆漿栥飯!仲有最最最想食擔擔麵,於是拉埋同事一齊去食。未到12點嘅平日都係坐滿人,疫情期間座位上唔覺有咩唔同,自己 儘量坐遠少少吧!豆漿配栥飯簡直係絕配,即食真係最好味!試過外賣走,搭多幾個站返公司已經冇咁好食!豆漿夠凍夠甜有豆漿味,栥飯大大條油炸鬼,肉鬆,炸菜真係完美嘅配搭。每一啖都有餡!正!呢度嘅擔擔麵係我至愛!湯頭好濃,小辣拉麵幼滑仲有小小炸菜,配埋煎窩貼又係超夾!不過 煎窩貼有成4隻都幾飽,最好同人share 咁就完美!最後如果食得哂,一定要點豆腐花!真係超級滑架!

最後如果食得哂,一定要點豆腐花!真係超級滑架!
擔擔麵
擔擔麵
2020-05-23 373 views
次次都亂咁咁收人錢,求其講個數就當係 ,唔係睇返餐牌都唔知。當我遊客咩!如果唔係夜左冇地方食嘢求其搵都唔會幫襯。啲嘢食水準極差又貴!大家樂都好食過佢。以後唔會再幫襯!
2020-04-11 533 views
腐乳通菜:腐乳一灘水咁,同圖片上嘅份量不符,只係得一半份量,完全冇味,不過菜夠脆,菜:冇揀冇洗,仲有爛嘅黑色潺菜豆漿:水多,較稀,豆味唔濃酸辣麵:麵超硬,感覺食材比較劣質炸銀絲:個包入面好粉,底下張紙都照剪俾客,差啲紙當包皮食埋條伯父叫嘢食前同叫嘢後兩個樣,態度超差仲有,肺炎時期要隔枱食,佢哋就博大霧,係咁塞人入嚟,張張枱都有人,請問點報官?
菜:冇揀冇洗,仲有爛嘅黑色潺菜

豆漿:水多,較稀,豆味唔濃

酸辣麵:麵超硬,感覺食材比較劣質

炸銀絲:個包入面好粉,底下張紙都照剪俾客,差啲紙當包皮食埋

條伯父叫嘢食前同叫嘢後兩個樣,態度超差

2020-03-16 521 views
今日做完facial走左去食上海菜, 自從舊年7,8月開始都冇黎食過啦。 因為太肚餓所以唔記得影相, 但每次都係必叫醉雞菜飯, lee 到既醉雞都幾入味, 而且都有7,8件雞件2碗菜飯1碗排骨湯都係56蚊,係抵食之選。 如果話好好食就未必, 但性價比係高。除左醉雞菜飯,我地仲叫左清漿(熱無糖豆漿), 排骨麵,生煎包,2個通菜。清漿係豆味濃。排骨麵, 我最愛係個上海麵, 排骨我就麻麻地。生煎包今日失水準, 個底唔夠脆。 而個通菜係冇咩特別, 純係想食d菜。2個人叫咁多個餸都食晒, 就可以知道我地幾咁餓

2個人叫咁多個餸都食晒, 就可以知道我地幾咁餓
  • 醉雞菜飯
2020-03-06 748 views
時間有限,想係銅鑼灣附近快食完就走,經過見到呢間都多人食,而且好耐冇食過粢飯,想試吓呢間好唔好食。一坐下就立即叫一個粢飯加一杯凍豆漿,識食一定係叫呢個配搭吧!坐了一會兒,觀察到大多數人都係叫這兩款,豆漿可選凍或熱的。不要看它的size細細的,食完包你話飽!飯團壓得紮實,肉鬆、炸菜和油炸鬼樣樣齊!唯一係如果飯可再薄身點就更好,但現在已經近乎完美😙一路食,當然要一路飲兩啖豆漿吧!個人覺得配凍是最好喝的,要養生的朋友就另計喔~如果趕時間,可以外賣拎走的,深受打工仔歡迎👏🏻

豆漿

如果趕時間,可以外賣拎走的,深受打工仔歡迎👏🏻
豆漿
  • 粢飯