2021-09-21 210 views
好耐沒有吃上海菜香港上海菜的小店已愈來愈少,當中這間已有2X多年的老字號店,店舖位於銅鑼灣地段又近去赤柱小巴站位置市面上很多上海店都以是連鎖式經營,如翡X拉麵小籠包這類型式的店取代店內雖然給人污糟感覺,但有點懷舊風格的老店店內有最低消費$35的限定粢飯有點不及從前那樣,糯米沒有那麼黏身,有點點兒似米飯餡料不像以前飽滿,找不到從前的味道甜豆漿豆漿加了大量黃糖,不過不算很甜是可接收的甜味如不喜歡甜的,可選咸豆漿或是無糖的豆漿
好耐沒有吃上海菜

店內雖然給人污糟感覺,但有點懷舊風格的老店

店內有最低消費$35的限定

粢飯
有點不及從前那樣,糯米沒有那麼黏身,有點點兒似米飯
餡料不像以前飽滿,找不到從前的味道

甜豆漿
豆漿加了大量黃糖,不過不算很甜是可接收的甜味
如不喜歡甜的,可選咸豆漿或是無糖的豆漿
2021-09-20
2021-07-19 572 views
好耐冇食過上海野,諗住呢間老字號。買了一個蔥油餅,酸辣湯,及紅油炒手外賣。蔥油餅又乾又硬勁鹹,返屋企加熱,都仲係咁硬! 紅油炒手啲餃子應該可以的但係加了辣椒醬佢啲辣椒醬係鹹到阿媽都唔認得!酸辣湯都一樣勁鹹!好在碗湯係夠料。幾樣嘢鹹到根本食唔到嗰係咩味道. 總費都用了$88,有啲覺得只係值$8!之前都有食過去啲粢飯,都唔差,諗住其他菜都會好食。諗住今晚試吓。 佢比起上海食嘅上海菜差100條街! 以後都唔會去! 太失望了!

2021-07-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 上海粢飯
2021-06-30 599 views
去到銅鑼灣,想搵d light d 嘅嘢食吓,經過見到有酸辣湯就入去試,入到去首先去到個corner 位有兩隻蚊支跳舞中,之後去另一個位,見到有酸辣湯,但想加餃,哥仔話得雲吞,咁都OK啦,加雲吞,但無價錢,$57個價好似老吹咁,之後老婆叫豆漿同蔥油餅,之後我想叫杯水,話晒行咗咁耐飲啖水同洗吓嘢,點知一杯水都無,疫情後第一次見無水可以洗嘢。來咗個豆漿,豆漿算正常,蔥油餅就唔熱同有億味,之後個酸辣湯加雲吞,咁講真份量係多,有成6粒,但d雲吞得肉,d酸辣湯好水,食完好溜,即刻想走,咁嘅經歷,真係第一次😅
2021-06-14 604 views
兒時回憶【足料粢飯】以前細個媽媽會成日帶𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗去食大丸後面嘅利苑食粥、丹麥餅店食蝦多士(依家已經冇得賣啦)、榮記食麵……魚蛋減牛腩河又要食另一間…..但每日朝早就一定會食 #上海香港麵家 嘅 🌯#粢飯 + #咸豆漿🥛做早餐..有時又會食蔥油餅、鍋貼、小籠包…. 直到讀中學都經常食….好難得今日一早肥仔又肯陪食,所以好開心🥳🌯 #粢飯 $25即叫即整嘅 #鹹粢飯 大大條油炸鬼、鹹菜莆再加埋肉鬆,食到尾都仲有料….‼️勁足料‼️中意食甜嘅又可以食 #甜粢飯 ,唔係度度都有得食架😜 細個$10蚊件…依家 $25但都可以夠飽成日,絕對抵食‼️外賣粢飯建議唔樂剪成條食⚠️.🥠 #小籠包 $351籠5個!傳統小籠包,爆汁、個皮自己揸會覺得厚dd,但勝在唔會食緊粉皮,肉汁鮮嫩搭救!$35蚊3粒,勝價比高!但如果追求埋要皮薄餡靚,咁就next.🥛#鹹豆漿 $15識食嘅人一定要食鹹豆漿配鹹粢飯,簡直就perfect match! 鹹豆漿有油炸鬼、鹹菜莆、蝦米🦐、肉鬆、蘿蔔乾!個質地係凝固咗嘅豆漿,食落口好綿滑,似 #豆腐花 咁但又唔係🤔 好得意!正宗上海小店先會做得出好味嘅鹹豆漿!..咁多年冇食,味道依舊,
兒時回憶【足料粢飯】

好難得今日一早肥仔又肯陪食,所以好開心🥳
🌯 #粢飯 $25

🥠 #小籠包 $35
🥛#鹹豆漿 $15

咁多年冇食,味道依舊,人情味濃!希望呢類小店可以繼續承傳,大家經過都不妨一試,再話俾𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗知你又歡唔歡喜😍

🔖 上海香港麵家 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣渣甸街29號地下

📣歡迎各位朋友仔報料#食好西 DM me pls
Follow ig: plattsvienn
  • 粢飯
  • 咸豆漿
2021-05-24 558 views
自己算是個粢飯迷,熱騰騰的粢飯拿在手上邊行邊吃,最方便不過, 加上那些鹹脆惹味的油炸鬼、榨菜、肉鬆作為餡料,簡宜直是完美,不過在香港要吃一個不難吃的粢飯,真是很難。 經友人介紹下,終於在銅鑼灣找到一間有正常水準的粢飯吃了$25 一個粢飯不算便宜但這個份量也不少首先說粢飯的主要部分- 糯米飯,這間的粢飯雖然不是即叫即包,是包好一些放在熱爐上保温但他們也不會包定太多,只是包定一些,讓客人很快可以取,所以他們的粢飯,有足夠的温度之餘,也不會因為包定,放在蒸爐上放太久,而出現粢飯太濕或太乾的問題糯米飯口感也很好,不太硬也不會太腍,軟硬適中而最利害的是掐飯團拿掐得也很好,不會太大力而令飯團太實也不會不夠力而令飯團一鬆開保鮮紙或咬一口後就散開只是糯米飯欠缺米香和微甜甜味煙韌度也一般再來是餡料的比例它有齊粢飯必需有的油炸鬼、榨菜、肉鬆,因為有些店因會偷工減料,沒有了其中一樣或者是功力不足而放棄其中一樣這粢飯佔最多的是油炸鬼,油炸鬼因為被蒸著而令其淋淋爛爛,是一條條完整的也不會太油雖然不是很脆口,但口感之後肉鬆和榨菜榨菜比例太少,但也吃到其鹹香味肉鬆比例比榨菜多一點點,但也偏少其肉鬆酥鬆香口,也不太油
經友人介紹下,終於在銅鑼灣找到一間有正常水準的粢飯吃了
$25 一個粢飯不算便宜

但這個份量也不少
首先說粢飯的主要部分- 糯米飯,
這間的粢飯雖然不是即叫即包,是包好一些放在熱爐上保温
但他們也不會包定太多,只是包定一些,讓客人很快可以取,
所以他們的粢飯,有足夠的温度之餘,
糯米飯口感也很好,不太硬也不會太腍,軟硬適中
而最利害的是掐飯團拿掐得也很好,不會太大力而令飯團太實
也不會不夠力而令飯團一鬆開保鮮紙或咬一口後就散開
只是糯米飯欠缺米香和微甜甜味
煙韌度也一般

再來是餡料的比例

它有齊粢飯必需有的油炸鬼、榨菜、肉鬆,
因為有些店因會偷工減料,沒有了其中一樣
或者是功力不足而放棄其中一樣

這粢飯佔最多的是油炸鬼,

油炸鬼因為被蒸著而令其淋淋爛爛,
是一條條完整的
也不會太油
雖然不是很脆口,但口感

之後肉鬆和榨菜

榨菜比例太少,但也吃到其鹹香味
肉鬆比例比榨菜多一點點,但也偏少
其肉鬆酥鬆香口,也不太油

總括而言,味道和餡料上雖不是完美,但如果作為一個粢飯迷,也讓值得登門一試
Other Info. : 還有一細心之處就是其保鮮紙的包法細心,讓人容易開來吃 還試了他們的鹹豆漿, 味道也不錯
$25 (Tea)
  • 粢飯
超級有回憶嘅上海店粢飯由中學開始食起,以前只係$10但宜家已經大幅加價喇🥲—————————————————————🔸上海粢飯($25)應該係我喺香港食過最好食嘅粢飯糯米口感好軟熟唔會好似坊間一啲粢飯咁好硬或者太濕好鍾意食裏面包住嘅榨菜油炸鬼亦食得出唔係過夜有油益味嗰種可惜而家嘅定價真係太貴,可能一年只會食幾次推介程度:3.5⭐️—————————————————————🔸熱甜豆漿($10)自從以前飲過鹹豆漿之後發現超級唔適合自己嘅口味所以從此只會飲甜豆漿呢度嘅豆漿可以揀熱同凍熱嘅可以選擇甜度算係幾好飲嘅豆漿,因為有豆味唔會死甜推介程度:3⭐️—————————————————————上海香港麵家 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街29號地下

超級有回憶嘅上海店
粢飯由中學開始食起,以前只係$10
但宜家已經大幅加價喇🥲

—————————————————————
🔸上海粢飯($25)
應該係我喺香港食過最好食嘅粢飯
糯米口感好軟熟
唔會好似坊間一啲粢飯咁好硬或者太濕
好鍾意食裏面包住嘅榨菜
油炸鬼亦食得出唔係過夜有油益味嗰種
可惜而家嘅定價真係太貴,可能一年只會食幾次
推介程度:3.5⭐️
—————————————————————
🔸熱甜豆漿($10)
自從以前飲過鹹豆漿之後
發現超級唔適合自己嘅口味
所以從此只會飲甜豆漿
呢度嘅豆漿可以揀熱同凍
熱嘅可以選擇甜度
算係幾好飲嘅豆漿,因為有豆味唔會死甜
推介程度:3⭐️
—————————————————————

上海香港麵家 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街29號地下
2021-03-23 503 views
次次去親銅鑼灣都要去呢度買兩舊栥飯食 可以話係情意結😭老豆同我都鐘意食 好多人都話$25蚊好貴 出面果d平d 但我真係試過好多間 都係呢間好食😋仲要份量比出面大既味道都好正宗仲有佢地既豆漿🥛係兒時既味道 好新鮮好濃既豆味 建議大家一試見到好多人話服務態度差😂其實係個亞姐不嬲都係咁講野 悠悠閒閒咁 佢地又唔係話特別差 都唔會鬧你 但唔會好勁客氣果d 你咪當去街市 佢認得你咪會同你講兩句咁 😂 如果要求好好服務既話 可能會令你失望嫁

TakeAway
2021-03-21 418 views
今日去買銀牙炒鱔糊,心想這是老字號應該不錯,殊不知完全被騙。回家打開一看差不多全部都是芽菜只有少量鱔糊,還要是碎濕濕的。若只是食芽菜,我不用付$80幫襯。我一定不會再幫襯此店

TakeAway
2021-03-16 356 views
呢間鋪由細食到大隔年幾冇食再返去環境依舊 (不算得上是乾淨,但可以接受)啲伙記製服都冇變 有一種懷舊嘅味道呢到啲小籠包 其實做得算靚性價比高 大部份香港人應該會批評佢唔夠薄皮但係 上海正宗小籠包嘅皮其實係應該要有厚度的酸辣湯夠酸夠辣夠咸亦都夠甜夠重口味😂我個人很喜歡唯菜飯飯真的太林😂這晚未能完成
呢間鋪由細食到大
隔年幾冇食再返去
環境依舊 (不算得上是乾淨,但可以接受)
啲伙記製服都冇變 有一種懷舊嘅味道

我個人很喜歡

唯菜飯飯真的太林😂
這晚未能完成
2020-12-21 710 views
很差的体验。因为不熟悉这里的餐牌,点了豆浆锅贴和葱油饼。葱油饼上来居然是冷的,不知是否冰箱直接取出。问是否可以加热,居然理所当然地说我们这个不加热。锅贴将将微温。我不明白这是什么道理。这家在这里也很久了。似乎次饭很多人点。我不想早餐吃糯米这样难于消化的东西,才点了很基础的葱油饼。居然是这样的。既然餐牌有的项目,最起码点餐的时候提醒一下是冷的,顾客也可以做其他选择。太过分了。再也不会去。太差的体验。
热。锅贴将将微温。我不明白这是什么道理。

2020-12-11 557 views
叫左個餈飯加肉鬆要比多$13,痴線肉鬆係咪咁貴呢,簡直係搶錢。講真個餈飯唔係真係咁好食,油炸鬼就算即包都係林嘅。不值得食有個亞姐態度超差收錢好似欠佢咁呼呼喝喝,舖頭已經冇咩人,老細請佢真係趕客
叫左個餈飯加肉鬆要比多$13
不值得食
2020-12-10
Lunch
2020-10-18 806 views
🤬真係嬲到震,同爸爸媽媽黎食,嗌左小籠包,五香牛肉麵,上海炒年糕,銀芽炒鱔糊,鱔糊最遲上菜。食到鱔糊,我同媽媽都覺得咸左d,之後爸爸食第一啖,就拎番舊野出黎,話「咁既味既,咁似煙頭!」🤬我開頭都唔確認係,可能係其他野,咁我就拎黎聞,一聞,成陣煙頭味!係新鮮既煙頭!陣味好濃!🤬🤬🤬嗌個侍應過黎,一個係啊叔,一個係阿嬸,嗌左幾聲都唔過黎,個啊叔就係老遠話「要咩啊?你講啦」😤真係火都黎埋!最後大家太嬲太衝動,唔記得影相就走左,勁後悔!煙頭真係太離譜,係人地既口水尾,仲要宜家係疫症,大家真係唔好去食!
最後大家太嬲太衝動,唔記得影相就走左,勁後悔!
2020-10-12 620 views
1⃣️ 環境衛生惡劣,用客戶留下紙巾抹檯、簡直嘔心,檯面油淋淋,用濕紙巾抹完成張污糟哂。2⃣️ 服務態度麻麻,以為老字號大哂3⃣️ 豆漿淡而無味、腐乳通菜不但凍冰冰,而且D菜又黃又乾!湯底不熱!黐飯肥油油、無味道。總括用極差素材做垃圾給客戶、無良!而且無用心煮食
2⃣️ 服務態度麻麻,以為老字號大哂

總括用極差素材做垃圾給客戶、無良!而且無用心煮食
2020-08-08 922 views
叫左個粢飯,蔥油餅和豆漿,蔥油餅吾好食,個粢飯先過份,個呀姐食緊飯,已經不停大聲同另一個員工嘈交,另一個呀姐叫佢整粢飯,佢行出去手又吾洗,口罩又吾帶,仲用尾指撩牙,仲就咁用手拎啲材料整粢飯,見到都噁心!叫佢吾洗比我啦,話個呀姐咁樣我點食?佢竟然大大聲話我地30幾年都吾用手套包嫁啦,有咩問題呀!仲用鄉下話講左幾句吾知咩!你30幾年都系咁做野冇問題,但宜加咩環境?衛生啲都得掛?以後都吾會再食!大家諗清楚先去食👍🏻
你30幾年都系咁做野冇問題,但宜加咩環境?衛生啲都得掛?
以後都吾會再食!
大家諗清楚先去食👍🏻
Lunch
2020-07-04 830 views
放工走到銅鑼灣睇戲,睇完都接近10點半,在附近找找有什麼好吃,來到了上海香港麵家!其實對它不陌生,因為同事很多時都會外賣它家的粢飯回公司,真係足料又好好味!夜晚人不多,但我地坐低後就越黎越熱鬧,進店的人絡繹不絕!因為夜已深所以沒有點很多東西吃,只點了一籠小籠包和兩碗豆腐花。豆花好滑,富豆香,上枱前已加好黃糖,$10蚊碗也不算貴。小籠包新鮮蒸起的,多汁但皮則略厚,餡料都頗足,$35蚊籠、不特別抵食。不過聽講這裏24小時營業,看到辛勤的姐姐工作這麼有幹勁,我地睇完戲就謝晒,覺得自愧不如。值得幫襯的小店!

2020-07-02
Last Night Supper