2020-03-05 473 views
$56有兩碗菜飯,醉雞一碟和黃豆排骨湯待應話菜飯套餐是跟兩碗飯,我食唔晒,打包幾嚿雞和一碗飯,作今晚晚餐我睇openrice, 真係有碗飯喎菜飯水準高,正宗上海味道,回味以前粉嶺中心的上海菜店雞質素高,酒味濃原來黃豆湯好味,第一次飲黃豆湯和同事share 小籠包,皮薄,肉多 多汁

$56有兩碗菜飯,醉雞一碟和黃豆排骨湯

我睇openrice, 真係有碗飯喎

菜飯水準高,正宗上海味道,回味以前粉嶺中心的上海菜店
雞質素高,酒味濃

原來黃豆湯好味,第一次飲黃豆湯

和同事share 小籠包,皮薄,肉多 多汁
醉雞菜飯
  • 小籠包
  • 醉雞
  • 鹹豆漿
2020-02-01 481 views
以前在銅鑼灣開工及每次出到來到銅鑼灣經常及差不多每次都會來光顧呢間上海香港麵家食店的粢飯、蔥油餅及豆漿,數數手指原來已經光顧了這間食店差不多已經有22年了,呢間食店的粢飯比其他食店好味及彈口而豆漿夠味道不會太過淡,不過蔥油餅有時就會比較乾身,而粗炒及牛肉湯麵都唔差,22年後的這天這店的裝修及擺設都係無變過,雖然店員一早已經不認得但每次到來見到啲裝修及擺設都會有懷念過去的感覺,可能近期的情況這次到來小咗好多客人覺得有點怪怪地,因為以前到來每次感覺都係好多人又好逼!
2020-01-31
$35 (Tea)
  • 粢飯及豆漿
2020-01-20 329 views
醺魚好味,有水準好耐無食過咁好味的醺魚 。自從粉嶺中心的上海菜執了多年後,找到一間有質素的醺魚上海麵軟硬適中湯底無味精,加少少醋更可口這間最出名是"痴"飯。但我一人食太滯咸豆漿好特別

上海麵軟硬適中

湯底無味精,加少少醋更可口

這間最出名是"痴"飯。但我一人食太滯

咸豆漿好特別
醺魚上海麵
2020-01-20
$46 (Lunch)
醺魚上海麵
  • 醺魚
  • 咸豆漿
  • 上海粢飯
2020-01-20 325 views
唔係上海人,可能唔識欣賞粢飯、豆漿!香港有唔少粢飯豆漿,但只有呢一間係真真正正嘅上海味!咸漿呢家嘢,唔係個個識整!整到亦未必係個回事!多少已移民嘅親友,返香港旅遊定必回這間食………………最少一次!其他如上海粗炒、菜飯等等,都非常正宗!正!!!
唔係上海人,可能唔識欣賞粢飯、豆漿!

香港有唔少粢飯豆漿,但只有呢一間係真真正正嘅上海味!

咸漿呢家嘢,唔係個個識整!整到亦未必係個回事!

其他如上海粗炒、菜飯等等,都非常正宗!正!!!
2019-12-22 454 views
我諗佢要研究下咩叫黐飯,首先油條係諗裏面嘅榨菜同埋肉鬆少得可憐,仲要$25,今時今日咁嘅態度係唔得㗎,認真D啦回水回水回水回水回水回水回水回水難食難食難食難食難食

回水回水回水回水回水回水回水回水難食難食難食難食難食
2019-12-22
Breakfast
平時多數都係買個黐飯外賣加支豆漿就急急腳走,今日見有時間,就入去坐低食啦,原來除咗黐飯豆漿之外,仲有好多野食,有飯有麵有小籠包,但我都係order返黐飯同一碗熱豆漿先黐飯大份又足料,豆漿都好香,不過我自己唔太鐘意甜,下次我會叫走甜之後再order多個小籠包,包入面湯汁唔算多,不過都好大份,5粒大大粒,值得一試食到勁飽,都只需70大元,讚呀👍🏻

食到勁飽,都只需70大元,讚呀👍🏻
心血來潮想食下上海嘢,但又唔算太餓,加上晚飯又唔想食到咁飽頂住個胃,所以今次就小小地咁淨係叫左個咸豆漿同粢飯😋😋😋我唔係好肯定個咸豆漿算唔算正宗,佢飲落其實有小小似豆腐花,個油炸鬼我就鐘意食再脆小小,佢浸到林晒冇咩口感,不過最驚奇嘅係我不嬲都唔食炸菜,但佢咁嘅配搭我又接受到個炸菜嘅存左,仲覺得好開胃😮😮真係人生第一次有呢種感覺🤣🤣個粢飯其實之前黎都食過幾次,味道都唔錯,我覺得係呢間餐廳必叫,因為有一半人黎到都會食架!
2019-09-29
$41 (Dinner)
2019-09-28 470 views
久違了的滬式早點,咸豆漿是在豆漿內放進榨菜及油條再倒進豉油,以小的認知,這個應該不是正宗的,因為沒蝦皮嘛😂粢飯就是糯米飯包著油條肉鬆榨菜,這裡的很咸呢😑,下次還是找機會吃其他店的出品好了。

2019-09-24 401 views
食過呢度嘅豬扒菜飯:菜飯嘅菜好林,菜飯亦好油,(連隻碗都好油)成個菜飯冇咩味道,好似落唔夠鹽,豬扒都整得幾好食,夠林唔夠鬆軟,亦唔會太乾甜豆漿水準keep到,好有豆味,如果可以再整濃啲就更好飲鹹粢飯係主打,不過價錢亦唔平,材料好似比以前少,榨菜同肉鬆都唔算多,如果個粢飯可以整實啲,再加配料多啲,一定會更好食同價錢會較合理

甜豆漿水準keep到,好有豆味,如果可以再整濃啲就更好飲

2019-09-22 436 views
平民精選,位置唔難搵,雖然地方唔大,但係人流走得好快,所以都唔需要點等位。 上海菜黎講,都幾好味好平,有時食平野未必有好野,但呢間真係幾抵幾好味! 食個簡單下午菜或者快快lunch都唔錯,推介!
韮菜鮮肉窩貼
2019-09-16
$40 (Lunch)
韮菜鮮肉窩貼
2019-09-22 189 views
平民精選,位置唔難搵,雖然地方唔大,但係人流走得好快,所以都唔需要點等位。上海菜黎講,都幾好味好平,有時食平野未必有好野,但呢間真係幾抵幾好味!食個簡單下午菜或者快快lunch都唔錯,推介!
2019-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2019-09-02 425 views
半工讀一般處於「三無」嘅苦況:無錢、無時間、無飯食。每日放工就趕去上堂,連食飯時間都冇。落堂時個肚餓到咕嚕咕嚕叫,好彩朋友發現呢間上海菜館仍在營業。櫈都未坐暖,店員已經上前落單。佢急,我地個胃都好急,匆忙之際,我地諗到咩就叫咩~1\豆漿($10)豆漿分咗以下四款:清漿 - 熱無糖豆漿熱漿 - 熱甜豆漿凍漿 - 凍甜豆漿咸漿 - 熱咸豆漿清漿豆味濃郁,口感香滑,暖胃果腹。凍漿甜度適中,凍凍地有種涼快感。2\上海粢飯即使夜晚10點幾11點,買粢飯嘅客人仍然唔少。店員冇停過咁包粢飯,相信我地果份都係新鮮包製,外內都辣手又辣咀,而且油條仍保持脆口。朋友面對住鮮製嘅粢飯,等唔切我打卡就開餐啦~ 粢飯大大份,切一半同朋友share就岩岩好,宵夜都係少食多滋味為妙。外層粢飯份量多,分佈平均,非常飽肚。油條佔咗一半餡料,另一半以肉鬆為主,配少少酸菜。味道口感豐富,唔油膩。3\小籠包皮薄多汁,湯汁夾雜着肉餡嘅鮮味,口感鮮香。用筷子從頂端挾起,外皮完整無穿無爛,放係湯匙上先咬破一口,吸乾湯汁,再以薑絲黑醋作伴,一啖放入口中,肉餡同黑醋味道好夾喔。
半工讀一般處於「三無」嘅苦況:無錢、無時間、無飯食

1\
豆漿($10)

豆漿分咗以下四款:
清漿 - 熱無糖豆漿
熱漿 - 熱甜豆漿
凍漿 - 凍甜豆漿
咸漿 - 熱咸豆漿
清漿豆味濃郁,口感香滑,暖胃果腹。
凍漿甜度適中,凍凍地有種涼快感。

2\

3\
小籠包

皮薄多汁,湯汁夾雜着肉餡嘅鮮味,口感鮮香
,肉餡同黑醋味道好夾喔。

小籠包

$40 (Last Night Supper)
2019-08-05 416 views
-晨早流流,尋日食完傳統茶餐廳早餐,唔知食咩好,呢間上海野已經開左。原來係開24小時既。可能時間尚早,平時人來人往嘅呢度,糖食嘅食客顯然搞笑,不過嚟買早餐外賣走嘅人都好多。-粢飯🍙:粢飯熱辣辣,如果叫少飯佢仲會即叫即包添。粢飯既餡料有油炸鬼同炸菜,咸咸甜甜既味道,混落淡淡既粢飯,味道剛好。而口感方面,粢飯好有咬口,若油炸鬼更脆會更好。-熱豆漿🥛:比較淡口,甜味不重,但淡淡的豆漿幾有豆香味,入口都無渣既。

2019-08-04
2019-08-02 281 views
平時成日食佢啲黐飯⋯⋯⋯留意唔到原來有麻醬麵😱因為佢個名叫‘三絲涼麵’其實麻醬麵真係唔會難食得去邊!好鐘意佢個麵隻質地!不過個人覺得配火腿有小小奇怪!配雞絲夠了!如果有埋青瓜會再高分啲!
平時成日食佢啲黐飯⋯⋯⋯
留意唔到原來有麻醬麵😱
因為佢個名叫‘三絲涼麵’
其實麻醬麵真係唔會難食得去邊!
好鐘意佢個麵隻質地!
不過個人覺得配火腿有小小奇怪!
配雞絲夠了!如果有埋青瓜會再高分啲!
2019-06-20 531 views
老字號香港地少人多,土地供不應求,位於銅鑼灣的鋪租更貴。上海地道傳統小吃,價钱也不便宜,但尚算合理. 腐乳通菜$10~ 腐乳醬略咸,算抵食 上海蔥油薄餅$10~上枱後要即食,味道不錯,過了5分鐘後,口感巳變得又乾又粗。鍋貼$29~餡料飽滿,肉質尚鲜,但底皮巳沒有香煎,脆卜卜的感覺。不可缺小的醬料調味 ~胡椒粉,豉油,醋,辣椒醬。肉鬆, 炸菜 ,油炸鬼做粢飯, 還有熱豆漿。'粢飯每條$25回家後的晚餐~切開後,餡料分佈非常平均,好味,非常飽肚。
老字號

腐乳通菜$10~
腐乳醬略咸,算抵食

上海蔥油薄餅$10~
上枱後要即食,味道不錯,過了5分鐘後,口感巳變得又乾又粗。

鍋貼$29~
餡料飽滿,肉質尚鲜,但底皮巳沒有香煎,脆卜卜的感覺。

不可缺小的醬料調味 ~胡椒粉,豉油,醋,辣椒醬。

肉鬆, 炸菜 ,油炸鬼做粢飯, 還有熱豆漿。

'

粢飯每條$25

回家後的晚餐~
切開後,餡料分佈非常平均,好味,非常飽肚。