2024-12-06 84 views
星期六晏晝大約十二點幾,六人(五大一細), 見唔使等位就入去食。被 安排坐半邊梳化位置, 座位排得比較迫夾, 寸金尺土。我哋嗌咗個蟹粉寶盒套餐, 手工捲餅皮 ,小籠包 , 雪菜魚湯拉麵,蝦仁黃金蝦仁炒飯, 鎮江肴肉 ,五香牛肉拉麵, 五香紅油 牛肉拌麵 配菜肉雲吞 ,仲有個炒腩肉。 蟹粉套餐完全食唔出有蟹嘅味道, 令人頗為失望, 五香紅油牛肉拌麵,辣到傻,唔多食辣嘅朋友,就唔好嗌啦 ~埋單總共七百幾蚊,cp值一般, 同埋啲服務員堅持收走啲碟,叫佢擺低都好似萬不願意咁, 令人費解😒😒😒 ,但係又唔係趕住 還枱,因為仲有其他吉嘅枱, 我哋又冇超時🤐。

2024-03-11 556 views
有時諗唔到食咩,就會屋企人嚟呢度食,醉雞、齋菜、蟹肉魚扒時菜都必叫,醉雞味道濃,雞肉嫩滑,齋菜偏少許甜,入口口感唔錯,幾開胃👍🏻👍🏻而且有份量有分輕盈同標準,可以叫輕盈版當一個開胃菜唔想食炒麵/飯,就叫左個豆腐帶子羹,味道唔錯😋😋銀絲卷/生煎包都不錯😋上菜速度快👍🏻
有時諗唔到食咩,就會屋企人嚟呢度食,
醉雞、齋菜、蟹肉魚扒時菜都必叫,
醉雞味道濃,雞肉嫩滑,
齋菜偏少許甜,入口口感唔錯,幾開胃👍🏻👍🏻
而且有份量有分輕盈同標準,可以叫輕盈版當一個開胃菜
唔想食炒麵/飯,就叫左個豆腐帶子羹,味道唔錯😋😋
銀絲卷/生煎包都不錯😋
上菜速度快👍🏻
2024-01-31 623 views
今日路過見到上海姥姥做緊下午茶餐,好耐冇食過上海嘢,就坐低試吓。下午茶餐有一份主食、一份小食同一杯飲品。價錢就取決於主菜嘅選擇。今次我就試咗姥姥家鄉粗炒+香蒜手工豬肉蒸餃+凍豆漿。姥姥家鄉粗炒比較油膩,餸唔多,味道都香嘅。香蒜手工豬肉蒸餃味道一般,個人覺得過咸餐廳環境都算舒服,員工服務都算唔錯。價錢方面,姥姥家鄉粗炒下午茶餐$78,加一後再加$8茶錢就$93.8 。個人覺得平日下午茶時間呢個價錢,性價比就有啲低啦
今次我就試咗姥姥家鄉粗炒+香蒜手工豬肉蒸餃+凍豆漿。
姥姥家鄉粗炒比較油膩,餸唔多,味道都香嘅。
姥姥家鄉粗炒(下午茶餐)
香蒜手工豬肉蒸餃味道一般,個人覺得過咸
香蒜手工豬肉蒸餃(下午茶餐)
餐廳環境都算舒服,員工服務都算唔錯。
2024-01-05
$93.8 (Tea)
今日心思思想食點地道小食,行到上海姥姥,揀咗幾款我覺得好食嘅野。開餐啦,先嚟係皮薄餡美嘅小籠包,一啖一個咬落去,肉汁四射,真係話咁滋味😋,唔係講大話!跟住試嗰個香煎素鵝,外皮香脆裡面又嫩,老實講,個煎功嘅確唔錯。擔擔麵嘅麻麻辣辣好過癮,又唔會太攰,正過六合彩👍!點都少不得嗰個豆沙鍋餅,甜甜地,過口癮就正!生煎鍋貼外酥內嫩,啖啖肉感,相信我,一於一流。今次來食,唔止係填飽肚,仲有種探索美味嘅小確幸😍,每一樣野食都有佢獨特嘅味道。下次有朋友聚會,一定再帶佢哋黎上海姥姥,一齊分享呢啲美味。就算唔飛上海,食味道都可以遊埋一轉,食好西,心情都跟住好起來!🥢🍜🍲

2023-09-23 662 views
伏……伏……伏……直升機正在降落~快餐質素(上菜速度)、菜館飯店收費。上海X姥幫襯過兩次,食品水平覺得一般般,不過住附近方便又想食上海菜先至幫襯,不過今晚去食發現左一個懷疑情況,上海X姥嘅菜品可能係天意菜(一切都係整定),事情是咁的……今晚同女朋友去用餐,用手提電話掃QR code落單點左生煎包$41、上海粗炒$82、黑醋排骨$95、醉雞$78另加買一送一西柚茶$26,落完單唔够兩分鐘侍應姐姐就送左一碟上海粗炒上枱,見到碟粗炒蒸氣騰騰咁,但係我就奇怪炒麵點解會咁快炒到出黎,夾左一條食落口,點知條麵個心係唔熱嘅,頂~好明顯令人懷疑(頭盔已戴)係天意菜~然後微波爐叮两分鐘加熱就上枱,真係估唔到洗左$82(未計加一)都懷疑(戴多頂頭盔先)食唔到即炒粗炒,睇住呢碟平時街市收25蚊嘅整定粗炒不期然感慨香港地生意成本高所以所有嘢都應慳則慳,知道左粗炒可能係整定微波爐加熱後,再仔細觀察其他菜品,原來都好令人懷疑係天意菜,所以啲雞口感一般,排骨唔知係唔係即炸,生煎包裡面無乜汁呢啲嘢都係唔洗再講咁多……再上網查返上海X姥原來係「大X樂集團」旗下飲食公司,即時豁然開朗一切都明白曬,完全對得起咁嘅質素咁嘅價
伏……伏……伏……直升機正在降落~
快餐質素(上菜速度)、菜館飯店收費。
上海X姥幫襯過兩次,食品水平覺得一般般,不過住附近方便又想食上海菜先至幫襯,不過今晚去食發現左一個懷疑情況,上海X姥嘅菜品可能係天意菜(一切都係整定),事情是咁的……今晚同女朋友去用餐,用手提電話掃QR code落單點左生煎包$41、上海粗炒$82、黑醋排骨$95、醉雞$78另加買一送一西柚茶$26,落完單唔够兩分鐘侍應姐姐就送左一碟上海粗炒上枱,見到碟粗炒蒸氣騰騰咁,但係我就奇怪炒麵點解會咁快炒到出黎,夾左一條食落口,點知條麵個心係唔熱嘅,頂~好明顯令人懷疑(頭盔已戴)係天意菜~然後微波爐叮两分鐘加熱就上枱,真係估唔到洗左$82(未計加一)都懷疑(戴多頂頭盔先)食唔到即炒粗炒,睇住呢碟平時街市收25蚊嘅整定粗炒不期然感慨香港地生意成本高所以所有嘢都應慳則慳,知道左粗炒可能係整定微波爐加熱後,再仔細觀察其他菜品,原來都好令人懷疑係天意菜,所以啲雞口感一般,排骨唔知係唔係即炸,生煎包裡面無乜汁呢啲嘢都係唔洗再講咁多……再上網查返上海X姥原來係「大X樂集團」旗下飲食公司,即時豁然開朗一切都明白曬,完全對得起咁嘅質素咁嘅價錢,同一價位只有上海三X九飯店可以比美,唔知道上海X六九飯店炒菜係唔係即炒唔係天意微波爐菜嘅呢?
伏……伏……伏……直升機要起飛嘞~
上海粗炒
2023-09-23
$188 (Dinner)
2023-08-10 487 views
今午,馬鞍山上海姥姥食個午餐.四川松花皮蛋(輕盈)+姥姥手製厚切排骨麵+熱豆漿.四川松花皮蛋(輕盈), 黎咗4隻小鳥蛋.味道都似皮蛋.姥姥手製厚切排骨麵,排骨冇味,可能適合姥姥.麵算正常.豆漿,都是正常.下次,寧可試下其他食店.
今午,馬鞍山上海姥姥食個午餐.
四川松花皮蛋(輕盈)+姥姥手製厚切排骨麵+熱豆漿.

四川松花皮蛋(輕盈), 黎咗4隻小鳥蛋.味道都似皮蛋.
姥姥手製厚切排骨麵,排骨冇味,可能適合姥姥.麵算正常.

豆漿,都是正常.

下次,寧可試下其他食店.

2023-08-10
Lunch
2023-06-02 512 views
下午茶份量雖然唔多,$68蚊呢個價位我以為味道應該有d水準?但好失望,味道真係普通到懷疑人生,唔難食,但絕對唔值呢個價錢。埋單收我茶位錢,再加10%服務費,但張檯你搵紙巾都冇,叫店員拎,佢勁冇禮貌咁拎左一張比我,你冇睇錯,係一張...m記閒閒地都比一疊比你啦...加加埋埋d茶位服務費埋單$80真係笑左,唔講以為自己食左個晚餐

2023-05-10 549 views
整完牙想食埋晚餐才回家, 即興到上海姥姥,位於馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場2樓269-271B號舖。 餐廳主打上海菜,但種類不算多,點了招牌小籠包$43、 爆汁鮮肉鍋貼$41、 蔥油餅$43、 紅油五香牛肉拌麵配菜肉雲吞湯$72、 家鄉回鍋肉$88、 凍豆漿$19和熱豆漿$19。🥢▫️🥢▫️ ▫️招牌小籠包🫓 ~ 賣相唔算好飽滿,但即叫即蒸,湯汁豐富,幾新鮮。 ▫️爆汁鮮肉鍋貼🥟 ~ 鍋貼的底部好燶,外皮好硬。 ▫️蔥油餅🥠 ~ 香酥美味,做得好清爽。 ▫️紅油五香牛肉拌麵配菜肉雲吞湯🍜 ~ 拌麵都幾辣, 五香牛肉薄切份量多, 配上兩粒菜肉雲吞, 可以中和拌麵的辣度。 ▫️家鄉回鍋肉🥘 ~ 回鍋肉發揮得中規中矩, 唔夠惹味。 ▫️凍豆漿和熱豆漿🥛 ~ 豆漿味道正常。 整體味道普通,但價錢親民😉。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

招牌小籠包

▫️爆汁鮮肉鍋貼🥟 ~ 鍋貼的底部好燶,外皮好硬。
爆汁鮮肉鍋貼

▫️蔥油餅🥠 ~ 香酥美味,做得好清爽。

蔥油餅

紅油五香牛肉拌麵配菜肉雲吞湯

▫️家鄉回鍋肉🥘 ~ 回鍋肉發揮得中規中矩, 唔夠惹味。

家鄉回鍋肉

▫️凍豆漿和熱豆漿🥛 ~ 豆漿味道正常。

整體味道普通,但價錢親民😉。

2023-05-09
2023-04-07 470 views
係馬鞍山附近行完街想食個下午茶,經過見到佢個tea set 幾抵食就入咗去試吓,叫左個排骨拉麵同酸辣湯麵。兩款拉麵都好失望,排骨雖然好大塊但食得出落左好多肉鬆粉;酸辣湯又唔酸又唔辣,只係覺得好油膩唔記得影埋個酸梅湯,酸梅湯都超難飲,真係好失望,完全唔會有下次

Tea
2023-03-16 334 views
前菜- 海蜇:麻油味香濃,件狀比條狀更滿足👍紅油抽手- 肉餃結實多汁;餃皮無鹼水味;紅油雖然唔夠香辣,但慶幸佢無千年油嘅益味🙂豬扒擔擔麵- 豬扒嘅炸粉調味剛剛好:香口唔太鹹,脆口唔油膩😋雖然鬆肉粉拿到肉質有啲淋,但慶幸尚存少少豬肉味🙂紅豆桂花凍- 啫喱凍算係比較硬身,動L動L,切件share都得😁桂花、紅豆味足,分兩層可以一次過滿足三個願望😝作為一餐之結,認真完美😌
前菜- 海蜇:麻油味香濃,件狀比條狀更滿足👍
2023-03-14 265 views
烏溪沙一天遊,然後去了個商場,老媽喜歡飲茶, 我去了這裏, 下午茶時間都算抵吃, 一份套餐主食有麵、小食、飲品。都係80元左右, 我們點了酸辣湯麵、 擔擔麵, 嫩雞拉麵 。酸辣湯麵酸辣度適中,這個湯很好飲,擔擔麵辣油另上,麵條又彈牙, 服務員知道我們很口渴, 過嚟加左好多次水。飲品有菊花蜜汽水酸梅湯供應, 一家人吃得飽飽的。

, 一家人吃得飽飽的。
上海姥姥排隊不用取票,直接在餐廳右邊排隊入座雖然隊伍比較長,但都排得快今日超肚餓,所以無等所有食物到齊先影相 🙉招牌小籠包侍應將一籠小籠包放下時,見到湯汁仍然在包皮裏面盪漾所以取出小籠包時,要輕輕用力,以免穿左皮未算最薄,口感 okay,只是肉餡食到最後有少少乾身醉雞醉雞有酒香,但入口不會有好強烈的酒精味雞好滑,少肥,有肉食,有少少鹹味調味斬件斬得好,無碎骨和血塊漏出雞無腥味先係重點鎮店酸菜深海鱸魚menu 寫有一隻辣椒仔的辣度 🌶️但完全不辣,有酸味和少少麻味以這種辣度,下次可以食水煮系列 😎主角魚片,無骨,滑溜隨手筆一羹,全部都係料有薯粉、蓮藕片、豆腐皮、金菇薯粉夠 2 人食豆腐皮偏硬,應該要再煮耐少少(?)金菇的份量都比較少,切得有點碎最後,要了杯凍豆漿始終有豆漿,先有食上海菜的感覺 😌
上海姥姥排隊不用取票,直接在餐廳右邊排隊入座
雖然隊伍比較長,但都排得快

今日超肚餓,所以無等所有食物到齊先影相 🙉

招牌小籠包
侍應將一籠小籠包放下時,見到湯汁仍然在包皮裏面盪漾
所以取出小籠包時,要輕輕用力,以免穿左
皮未算最薄,口感 okay,只是肉餡食到最後有少少乾身
醉雞
醉雞有酒香,但入口不會有好強烈的酒精味
當家花雕醉雞
雞好滑,少肥,有肉食,有少少鹹味調味

斬件斬得好,無碎骨和血塊漏出
雞無腥味先係重點

menu 寫有一隻辣椒仔的辣度 🌶️
但完全不辣,有酸味和少少麻味
以這種辣度,下次可以食水煮系列 😎
鎮店酸菜深海鱸魚
主角魚片,無骨,滑溜
隨手筆一羹,全部都係料
有薯粉、蓮藕片、豆腐皮、金菇
薯粉夠 2 人食
豆腐皮偏硬,應該要再煮耐少少(?)
金菇的份量都比較少,切得有點碎

最後,要了杯凍豆漿
始終有豆漿,先有食上海菜的感覺 😌
2022-05-23 795 views
在網上外賣平台落單時商品寫明是松子桂花魚,送來變左黃花魚,英文單據都係桂花魚。同網上外賣平台理論, 佢話我買的時候係黃花魚,根本就係私自改,黃花魚細桂花魚很多,如果寫明係黃花魚,根本我就唔會order, 根本就係欺騙! 之後佢即時下架,但OpenRice 的圖仍有🥲條魚應該話舊魚橫睇掂睇都冇忽似松子魚,頂多一舊炸魚,冇可能值舊幾水!唔知點解可以賣比人,希望佢真係要認真處理下,希望大家睇左唔好再被騙!
2022-04-16 531 views
假期與家人在馬鞍山商場閒逛後,👀呢間「上海姥姥」,餐牌內都算幾多款式望落幾吸引。可能係假期關係,所以比較人多,都要等下先有位。👆🏻“嫩雞煨麵”~煨麵不過不失啦…湯就咸咗啲啲,但餸料實在太少喇,好似食齋麵咁!👆🏻“雪菜魚湯拉麵”~湯就比較咸、可能有雪菜關係,餸就多番啲啲啦…都有幾舊“細”炸魚,但係淋嘅冇咩魚味!😬👆🏻“炸排骨”~頗失望,炸粉太多兼外層已淋晒唔脆,完全冇酥炸感覺!👆🏻“古法香蔥芝麻餅”~仲失望、與圖片差好遠,嚟到已經散晒,都係淋晒冇鬆脆,一啲都唔香!總括而言,價錢與食物質素不相稱,又冇咩services (可能人多啦…或者平日唔係咁掛),都算係頗失望嘅一餐!😐

2022-04-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2022-02-03 584 views
太太說初一開始在馬鞍山廣場返工~我就過來同她食晏~她說今日要食素~行晒整個廣場~要有位坐又有素食~就來了~我看了餐牌見有素食~得好少款~唔緊要~有得食就得~素菜餃~素菜包~個餡系一樣~味道幾好~陽春麵~素麵一碗~無乜特別~香煎素鵝(輕盈)~外層系脆卜卜腐皮,包住素菜餡料,食落爽脆層次分明~
素菜餃~素菜包~個餡系一樣~味道幾好~
陽春麵~素麵一碗~無乜特別~
2022-02-01
$80 (Lunch)