(Non-member)
2007-08-07 30 views
我老板已訂位請客食午餐,於是叫我打電話去問下有咩套餐, 點知上午打電去, 個waiter就話依家好忙, 唔得閒fax俾你,於是我就話不如我自已來拎呀, 佢又話無得拎, 話下午三點會fax俾我, 三點幾, 我見冇fax, 於是再打去問佢地, 又有個人答我, 話我地有好多種套餐喎, 點fax比你呀, 喂, 我又唔係訂D好cheap套餐, 我話淨係要午市套餐喎, 佢都唔想fax, 真係激氣!如果唔係我老細要去食, 我真係唔會去食, 價錢同服務都成正比.我會叫D朋友唔好去囉!簡真狗眼看人低!!!!
我會叫D朋友唔好去囉!簡真狗眼看人低!!!!
2007-07-30 31 views
今日臨時臨急,老闆話請食飯,本身想去和民,不過肯定冇位啦,於是我SUGGEST黎小南國叫左炒年糕(這個我第一次食),其實同我既至愛桂花年糕既口感好似,不過係咸,對我黎講油左D,我寧願食桂花年糕,不過同事們好似唔太PREFER....另外仲有雞絲粉皮,擔擔面,小籠包,鍋貼,樣樣都唔係特別出色,黎呢度,都係因為佢唔使等位...不過今次服務差左好多,個侍應插左隻手指落D擔擔面度....

不過今次服務差左好多,個侍應插左隻手指落D擔擔面度....

2007-07-19
很久沒有寫食評......差點連用戶名也忘了。女友聽同事講得多,便提議在這裡食一餐晚飯。之前略看一下食評,都是食物一般,服務麻麻。其實我最怕服務差,唔鍾意貼錢買難受,還好今晚沒有遇到不禮貌對待。也不知甚麼是馳名,點了個二人餐A。有小籠包,灼蝦仁,齋菜,兩碗粉絲豆腐湯,豬肉,還有兩碗糖水。粉量適中偏少,味道就部份出色。喜歡小籠包及蝦仁,那兩舊豬肉就唔多掂。價錢以質數來說,是偏貴了點,因為好多上海店都做到呢個水準,以前食過既滬江大飯店比這裡好。服務就百仲之間,都係好好好一般,木口木面。環境?可以掛,因為自己那張是摺,其實感覺差一點。
很久沒有寫食評......差點連用戶名也忘了。

女友聽同事講得多,便提議在這裡食一餐晚飯。

環境?可以掛,因為自己那張是摺,其實感覺差一點。
2007-07-07
嚟過幾次,今次算係最多人啦,要等位,可能係因為星期五晚既關係囉。同男朋友兩個人,叫咗小籠包,皮薄多汁,又唔會好大舊肉,唔錯,一客有五只。蘿蔔絲酥餅,即整,好熱,好味。津白炒上海年糕,味道不錯,都幾大碟。皮蛋豆腐,豆腐好滑呀。整體嚟講,食過咁多次都OK,仲有,今次冇食到既灌湯生煎包都好味嫁。

2007-07-05 9 views
平時都鐘意幫襯小南國, 覺得佢好味, 又唔係太貴. 上星期先知道原來公司對面就有一間小南國, 攪到我平時仲要千里迢迢去銅鑼灣個間, 真係低b左.同事一行十一個人一齊去食lunch, 點左好多菜, 其中藉得大力推介既有1)糖醋小排骨: 酸酸甜甜, 好開胃, 而且小排骨好淋, 好味~(2)雪菜粉皮: 清清地, 粉皮好滑, 好味^^(3)小黃魚: 其實都幾大條, 脆卜卜, 幾香口(4)生煎包: 我的至愛, 暫時都未食過一間係好食過佢既, 每次必點.仲叫左好多食物, 如蘿蔔絲酥餅, 皮蛋豆腐, 菜飯, 螞蟻上樹, 川辣雞等等. 好豐富的一餐, 十一個人最後都食唔曬.

同事一行十一個人一齊去食lunch, 點左好多菜, 其中藉得大力推介既有:

(1)糖醋小排骨: 酸酸甜甜, 好開胃, 而且小排骨好淋, 好味~
(2)雪菜粉皮: 清清地, 粉皮好滑, 好味^^
(3)小黃魚: 其實都幾大條, 脆卜卜, 幾香口

唔,我成日都黎呢度,好多同事鐘意食。地方唔太差,好好食又唔覺,不過唔差啦。加上我成日叫來叫去呢幾味:椒鹽小黃魚、蔥油拌麵、生煎包、毛豆百頁,大致上可以。不過就真係味精落得幾勁。
2007-02-03 17 views
繼續跟行家交換情佈。前同事在downtown 上班,介紹這兒,貪其舒適和經濟。點了個「$3xx 二人餐」,另加一個酒釀圓子($18),連茶芥,埋單才$386。食物方面,味精下得凶!自己的舌頭和身體自然反應,係騙不了自己。座位舒適,服務一般,對答略見唔夠專業,呢個領班真係留意呢D 軟件野!百頁卷拼醬排骨(賣相比食味優)、蔥油拌麵(豬油和味精下得凶,所以相當香口和好味)、清湯燉獅子頭(豬肉丸的瘦肉比例較多,但做到唔鞋口巳經好好。唯好甘香肥肉者會失望!)、乾煎大蝦(好味,甜酸洋蔥汁料好惹味開胃)、豆卜時蔬(幾油膩)、南瓜西米露(唔差)。另點的「酒釀圓子」($18):酒釀味道超淡,圓子量多。若只為請客和談天,這兒係幾好的選擇。若想吃好些,灣仔的「留園雅x」會更好!
另點的「酒釀圓子」($18):酒釀味道超淡,圓子量多。
2007-01-31 7 views
早前跟好友晚上到這裡吃飯,點了炸醬撈麵,雞絲紛皮,桂花糕和蟹粉小籠包.估唔到蟹粉小籠包真係咁好食喎!超正呀!但一定要熱食凍左無咁好食呀!另外我第一次咁大個女食一個咁好味道的麵,炸醬撈麵但衰在多油左少少;雞絲紛皮唔覺得有咩咁特別但好友勁like喎!d雞絲咸左dd,但都唔錯ga! 好食過x肥羊!哈哈!最後好友勁力推薦的桂花糕, 我本人就未試過但好友之前過話勁得,於是就叫左,真係幾得喎!食落口嗰隻味道好清新,好似食緊年糕咁但呢隻糕就硬多少少囉!整體上非常滿意!又坐得舒服喎! 謝好友推介!
整體上非常滿意!又坐得舒服喎! 謝好友推介!
18.12.2006 星期一今次次我們一行10人到中環萬宜大廈小南國食lunch,本來懷著愉快的心情想著要來這裡大吃一頓,因為我真的很喜歡這裡的上海點心。可是中環分店其在令我們大失所望了!我以往到尖沙咀分店都相安無事,但今次卻令我下定決心以後都不會再去中環分店。其實在1個月前,我與2同事來午膳,已經有不愉快經歷,不過亦不算太過份,只是有位女部長對我們無禮罷了!該女部長為我們寫菜時已經黑口黑面,不知是否我們只得3人,而且所叫的全是點心,她所推介的菜我們全都拒絕的關係,所以才如此招待我們,但我見她對其他大均笑面迎人,真是莫名其妙。其後我們想將一個點心改為另一個點心,她晦氣地說︰「未必得!」,之後又不回覆我們是否已改單。另外,我問她可否再給我Menu,我未拿到,她已經放手,最後Menu跌在地上,我唯有自己執起,那是何等無禮! 可是今次主角又是那位女部長,今次女部長對我們招呼周到,為我們寫菜時,又提議我們該叫什麼份量才足夠及介紹2款菜給我們,今次我亦覺得她招呼很好,令我忘掉上次的不愉快經歷。 可是,我們在興高采烈品嚐美點時,突然有一隻在上爬過,我有名同事眼明手快地把那隻用茶杯蓋著,在我們驚慌之
18.12.2006 星期一

可是,我們在興高采烈品嚐美點時,突然有一隻在上爬過,我有名同事眼明手快地把那隻用茶杯蓋著,在我們驚慌之際,有位同事已叫了女部長來。我們向女部長說有,女部長一手打開茶杯,一手拍向該。食肆出現,女部長竟然一句「唔好意思」都沒有講,而且還很大聲說︰「隻好細隻!小事啦!」難道這裡出現是平常事,所以女部長已見怪不怪。又難道要有老鼠在上爬過,這才是大件事!我們覺得女部長的一番說話實在太過份,作為一間連鎖集團食肆,服務應有一定水準,我真是想不到一個主管級員工竟會如此失言。這樣還未夠,我們要求女部長更換茶杯給我同事(因該茶杯先前曾用來蓋著),女部長竟然用曾拍向的那隻手拿著茶杯給我同事(我們未曾見女部長離開去洗手),實在太嘔心了!一間擁有那麼多分店的食肆,員工竟然如此不注重衛生,實在無話可說。我們隨即追問女部長究竟有沒有洗手,女部長只說︰「隻我打死啦!」女部長沒有正面答覆我們問題。

其後,我們將此事講給該店副經理,可是副經理採取愛理不理的態度,而且還有包庇下屬之嫌。我們要求副經理可否叫女部長來向我們賠不是,可是副經理百般推辭,最後還說無這個必要。講真,我們不是野蠻人,我們一路態度也很好,並沒有要求打折或送贈券等,我們只想女部長知道她剛才失言,令我們不快。一句「唔好意思」都不肯講,這是什麼服務態度。

由於我們覺得再與副經理糾纏在此事上亦無濟於事,我們要求副經理提供「上海小南國」之投訴熱線及地址,但副經理要在我們多番追問才勉強寫電話給我們,我們問副經理地址時,副經理竟答不知道,要我們自己打電話去問。而且副經理還對我們說︰「件事我自己會處理,無謂搞大件事!」

我想,他們要再次培訓,那樣得失客人,實在不能接受。
2006-12-02 1 views
今日開ot..lunch..有人請食飯..正無乜所謂地去左食上海菜..我係第1次食..所以好期待!5個人叫左7樣野食..包括:a)醉雞b)上湯豆苗c)青菜擔擔麵+一隻辣既擔擔麵(忘記了名字)d)齋雞e)糖醋排骨f)生煎包豆苗真係好好好好味..擔擔麵都唔錯..不過有一隻話就話辣..但一d都唔覺囉..=口=其實第1次食..覺得樣樣野都唔錯..無咩特別要求不過同事就好中意係到食..加上佢地話呢到平日會排哂長龍..我諗佢呢到既質素都唔差!!不過lunch既價錢..有9折..都仲要4百幾..都唔係話貴..但都唔係話平囉..好彩係有人請..真係多謝哂囉^^
今日開ot..lunch..有人請食飯..正
無乜所謂地去左食上海菜..我係第1次食..
所以好期待!
5個人叫左7樣野食..包括:
a)醉雞
b)上湯豆苗
c)青菜擔擔麵+一隻辣既擔擔麵(忘記了名字)
d)齋雞
e)糖醋排骨
f)生煎包

其實第1次食..覺得樣樣野都唔錯..無咩特別要求

不過lunch既價錢..有9折..都仲要4百幾..
都唔係話貴..但都唔係話平囉..

好彩係有人請..真係多謝哂囉^^
2006-10-25 11 views
今次因為唔係我發板,所以冇得叫粉面,叫左以下食物:1.川椒雞:都唔辣既,唔係咁得..2.上湯浸年糕:好咸,不過都ok既3.小籠包:ok啦, 有d汁,皮亦唔厚4.桂花糕:呢個係成餐飯我覺得仲正既,煙煙un un,又d似酒釀丸子既味,so good....
今次因為唔係我發板,所以冇得叫粉面,叫左以下食物:
1.川椒雞:都唔辣既,唔係咁得..
2.上湯浸年糕:好咸,不過都ok既
3.小籠包:ok啦, 有d汁,皮亦唔厚
1K
2006-10-16 1 views
和媽媽的兄弟吃晚飯,共十一人,點了$1,980的十人套餐,另加一打小籠包和青菜泡飯。前菜小食:- 花雕醉雞,酒味濃,雞肉鞋,可以不試- 糖水蓮藕,甜甜哋,蓮藕窿釀了糯米,貪得意可一試- 馬蘭頭,有陣好怪嘅味,唔係人人接受- 糖酷排骨,甜酸冷盤,排骨肉又實又鞋- 蔬菜沙律,麻醬調教得唔錯,蔬菜新鮮,大家讚好- 葱油蜇頭,非常爽口,值得一試主菜:- 砂窩雲吞雞,雲吞皮厚,包得鬆散,雞肉鞋,不用試- 清炒蝦仁,蝦仁好咸,只可用"唔太差"嚟形容- 椒鹽小黃魚(見圖),魚皮脆卜卜,魚肉鮮嫰,必食- 毛蟹炒年糕(見圖)用上十隻大閘蟹"開半"原隻炒,食時十分不便,食相恐怖,很多人都怕麻煩,所以食剩三隻蟹。蟹羔唔多,汁料亦太濃,是全晚最差的菜式- 蟹粉豆腐反而有水準,蟹粉稀杰剛好,唔腥唔油,推介- 蹄膀伴棠菜,做得算好,瘦肉部份不夠滑,皮亦不夠腍,普通啦糕點/甜品- 芝麻大餅,好難食,一啲都唔香,餅亦唔鬆化- 酒釀小丸子,好好好難食,酒釀糖水超杰,味道怪怪散叫菜式- 小籠包,皮厚,不是我喜歡的type- 青菜泡飯反而出色,飯泡耐了亦不會變淋雖然食物質素非常一般,但勝在套餐價錢抵,是一大班人gather

前菜小食:
- 花雕醉雞,酒味濃,雞肉鞋,可以不試
- 糖水蓮藕,甜甜哋,蓮藕窿釀了糯米,貪得意可一試
- 馬蘭頭,有陣好怪嘅味,唔係人人接受
- 糖酷排骨,甜酸冷盤,排骨肉又實又鞋
- 蔬菜沙律,麻醬調教得唔錯,蔬菜新鮮,大家讚好
- 葱油蜇頭,非常爽口,值得一試

主菜:
- 砂窩雲吞雞,雲吞皮厚,包得鬆散,雞肉鞋,不用試
- 清炒蝦仁,蝦仁好咸,只可用"唔太差"嚟形容
- 椒鹽小黃魚(見圖),魚皮脆卜卜,魚肉鮮嫰,必食
- 蟹粉豆腐反而有水準,蟹粉稀杰剛好,唔腥唔油,推介

糕點/甜品
- 芝麻大餅,好難食,一啲都唔香,餅亦唔鬆化
- 酒釀小丸子,好好好難食,酒釀糖水超杰,味道怪怪

散叫菜式
- 小籠包,皮厚,不是我喜歡的type
- 青菜泡飯反而出色,飯泡耐了亦不會變淋

雖然食物質素非常一般,但勝在套餐價錢抵,是一大班人gathering的經濟之選。Service認真麻麻,主要因為人手短缺,無人主動換碟,仲有waitress唔小心撞跌大舅父杯茶,好彩無整污糟。
2006-10-09 1 views
二個人,其實唔係點左好多野,由於我地點既組合好奇怪,所以d野食唔哂都超級飽:1.蔥油餅:我覺得幾好食ah。大大件又唔會太多油2.蝦仁炒飯:呢個有d咸,不過個飯炒得好幾好,爽口唔油3.擔擔面:一般,無驚喜。唔使點等位,環境亦算ok。
1.蔥油餅:我覺得幾好食ah。大大件又唔會太多油
2.蝦仁炒飯:呢個有d咸,不過個飯炒得好幾好,爽口唔油
3.擔擔面:一般,無驚喜。

唔使點等位,環境亦算ok。
2006-10-03 3 views
同事話以前做日本菜的部份裝修了,做埋上海菜CWB開店時食過一次,不外如是冷盤馬蘭頭卷-無油,夠健康醬鴨舌-一般特色蝦-小蝦用炸雲吞皮盛著,賣相幾精緻,味道OK蟹粉小籠包-皮薄,蟹粉少,太多肥豬肉(可能係傳統做法),唔多鍾意百葉咸肉湯-濃且甜松子黃魚-唔夠熱,好彩仲脆,太多汁醬,好”漏”炒津白-最失敗之作,炒到黃哂,賣相唔得,味道非常一般甜品:桂花酒釀湯丸-酒釀overcooked,變酸,桂花太少唔掂服務:上菜速度快,但坐房沒有人serve,搵人收碟,加茶,好困難總結:菜式一般,服務麻麻,唔係別人提議,自己唔會去
同事話以前做日本菜的部份裝修了,做埋上海菜

CWB開店時食過一次,不外如是

冷盤
馬蘭頭卷-無油,夠健康
醬鴨舌-一般

特色蝦-小蝦用炸雲吞皮盛著,賣相幾精緻,味道OK
蟹粉小籠包-皮薄,蟹粉少,太多肥豬肉
(可能係傳統做法),唔多鍾意
百葉咸肉湯-濃且甜
松子黃魚-唔夠熱,好彩仲脆,太多汁醬,好”漏”
炒津白-最失敗之作,炒到黃哂,賣相唔得,味道非常一般

唔掂

總結:菜式一般,服務麻麻,唔係別人提議,自己唔會去
2006-08-30 11 views
午飯時間,與友好同事們圍桌共吃,不亦樂乎。這裡的菜式不錯,很對胃口,大概是個人口味對麵點包點等情有所鍾吧。推介這裡的生煎包和小吃薺菜卷:生煎包: 用筷子弄開方知內藏足足一大匙湯汁,滿口肉香,對致力纖體的女士們來說是吃一只已充滿罪惡感,但偶爾滿足口腹,算了吧。薺菜卷: 用百頁捲著剁碎薺菜,綠白相對,像一隻隻棋子,造型別緻,口感清新,中和了吃其他菜色的油膩感。
午飯時間,與友好同事們圍桌共吃,不亦樂乎。