2008-06-20 40 views
5個人食4人套餐,再加幾樣野.套餐三式拼盤有糖醋排骨,馬蘭頭,醉雞,-醉雞好入味,糖醋排骨小籠包-皮薄多汁龍潭蝦仁-蝦仁比較細隻,有淡淡香氣.砂碢雲吞雞-唔油,冇咪精,但雲吞同雞就相對失色菘子魚-勁酸外婆紅燒肉-有d似東波肉,加左茶樹菇,個汁點包送飯一流.糖水原本係綠豆爽,但冇哂,變左酒釀丸子-好香桂花味,丸子亦彈牙後加雞絲粉皮-同麻醬味好夾,但唔知點解加左d菜絲入去.紅袖抄手-普通窩貼-普通蘿蔔絲酥餅-黎錯左蘿蔔絲火腿,唔好食服務唔錯,不過比左張4人台,影響上菜節奏.埋單$9xx父親節食飯預左貴,比想像中柢.
5個人食4人套餐,再加幾樣野.

套餐
三式拼盤有糖醋排骨,馬蘭頭,醉雞,-醉雞好入味,糖醋排骨
小籠包-皮薄多汁
龍潭蝦仁-蝦仁比較細隻,有淡淡香氣.
砂碢雲吞雞-唔油,冇咪精,但雲吞同雞就相對失色
菘子魚-勁酸
外婆紅燒肉-有d似東波肉,加左茶樹菇,個汁點包送飯一流.

後加
雞絲粉皮-同麻醬味好夾,但唔知點解加左d菜絲入去.
紅袖抄手-普通
窩貼-普通
蘿蔔絲酥餅-黎錯左蘿蔔絲火腿,唔好食

服務唔錯,不過比左張4人台,
影響上菜節奏.
埋單$9xx
父親節食飯預左貴,比想像中柢.
$200 (Last Night Supper)
2008-06-12 30 views
老細又請食飯了,今次我地來了小南國。今次一行四人,訂咗枱,係一張大圓枱,坐得好舒服。既然有張大圓枱,老細闊綽地叫了好多好嘢食!正!我地叫了:糖醋排骨:好好味,酸同甜味比例啱啱好!茄子:唔知詳茄子,好一般。雞絲粉皮:超好食,雞絲加粉皮加菜絲比例剛好,好健康同清新!担担麵:麵質OK,湯底少辣惹味!小籠包:皮薄!多肉汁,肉鮮!乾偏四季豆:好香口!清炒蝦仁:蝦仁爽口鮮甜!樣樣都好食,餸都出得好快,lunch時間係比較嘈啲.......不過呢餐lunch嘅好食程度就遠遠將呢度嘅噪音蓋過!
老細又請食飯了,今次我地來了小南國。
我地叫了:
糖醋排骨:好好味,酸同甜味比例啱啱好!
茄子:唔知詳茄子,好一般。
雞絲粉皮:超好食,雞絲加粉皮加菜絲比例剛好,好健康同清新!
担担麵:麵質OK,湯底少辣惹味!
小籠包:皮薄!多肉汁,肉鮮!
乾偏四季豆:好香口!
清炒蝦仁:蝦仁爽口鮮甜!
2008-06-05 19 views
小黃魚: 外皮炸得甘脆,但仍保持魚的肉汁,值得一吃生煎飽: 底煎得香脆,內多汁,必吃辣子雞丁: 雞外脆內滑,好野味豆板莧菜: 穩穩當當難得一餐味味菜都咁滿意,12:45前結帳仲有8折,真抵食!
小黃魚: 外皮炸得甘脆,但仍保持魚的肉汁,值得一吃
生煎飽: 底煎得香脆,內多汁,必吃
辣子雞丁: 雞外脆內滑,好野味
豆板莧菜: 穩穩當當
難得一餐味味菜都咁滿意,12:45前結帳仲有8折,真抵食!
$100 (Lunch)
  • 小黃魚
  • 生煎飽
  • 辣子雞丁
2008-05-24 18 views
帶了外賓遊香港, 行完南區順便行中環一轉.本來打到翡翠拉麵小籠包, 怎料 IFC 的店子已變成正斗粥麵, 最後到這裡吃上海菜.星期日平日人來人往的中環不復見, 所以這裡人客也不多.當然希望外賓在香港吃多點食物, 而且 HSBC card 有 discount, 大家覺得套餐會較抵.菜色記得約有:小黃魚: 話雖小, 但黃花魚頗大條, 雖外面香脆, 但內裏不乾鞋, 值得吃.四式拼盤: 有海蜇, 薺菜, 排骨和豆乾, 當中最好吃的是排骨和豆乾, 很入味, 海蜇和上次 business lunch 一樣, 很幼, 所以吃下去沒有很爽的感覺.清炒蝦仁: 蝦仁很小, 這樣是否正宗的? 我不知道, 不過就味道很淡.砂碢雲吞雞, 每人有一碗, 隻雲吞很大很厚, 不是我杯茶, 雞湯當然不能和最近吃得龍的相提並論, 收貨.生煎飽: 個底煎得不厚, 一吃幾乎汁液一湧而出, 熱烘烘的有水準.酒釀丸子: 其實很不錯, 不太甜, 丸子軟身有彈性, 我肚子還有位置, 兩位外賓已飽到叫餘下節目明天才繼續.連酒水等等六百多, 菜色不能算上佳, 但以價錢來說, 不失為大路穩陣之選.
帶了外賓遊香港, 行完南區順便行中環一轉.
星期日平日人來人往的中環不復見, 所以這裡人客也不多.
菜色記得約有:
四式拼盤, ok
小黃魚
酒釀丸子
$220 (Dinner)
小黃魚
2008-05-23 9 views
一行七人到此午飯. 人多. 由於訂位較早, 獲安排坐房. 環境較靜但相對較少夥計. 以中環計, 價錢令人驚喜.澱粉質:小籠包(一籠五只)餡料和湯汁雖不及其他上海菜連鎖店, 但總算皮薄有汁.窩貼(一碟五只)分量夠大, 味道還可以, 稍嫌不夠香口, 其皮偏向濕軟是缺點.蔴醬拌麪本是沒有配料的, 但混入蔴醬後倒也可口, 微溫之餘有點咬勁, 可以搾出油來.肉類:醉雞分量足, 入味, 浸以極多花雕酒, 除此之外和其他上海菜館所差無幾.獅子頭肉質夠嫩夠鬆, 其清湯底有濃郁鹹火腿香, 不油膩, 好喝.雞絲粉皮不錯, 算是夠香的, 不知可故好像有花香味? 各種材料比例恰當.蔴醬餛飩: 忘了!其他:百葉小棠菜: 小棠菜配以百葉(即豆腐皮). 前者入味又夠軟, 後者味道稍清淡如意卷(甜點, 四件): 好像是豆沙製作的甜點. 樣子可愛但味道一般.桂花糕(甜點, 三件): 以糯米粉搓成的小件, 上澆桂花芡汁, 和一般街外黃色半透明的桂花糕有別. 但我覺得味道一般. 和真正的桂林桂花糕不可比.

澱粉質:

肉類:
蔴醬餛飩: 忘了!

其他:
$93 (Lunch)
(Non-member)
一直都想去小南國,試D o野係咪咁好食,o尋晚一行三人終於有機會喇!叫左四個主菜,味道都係一般,好似唔值lee 個價錢喎!最後叫左兩個甜點﹝兩個都唔好食﹞。值得一提o既係炸湯丸,$2X 三粒,因為剛剛炸起好熱,我o地就用筷子打開粒湯丸啦,發現朋友o個粒湯丸係無麻蓉o架!跟住同個待應生講,佢o既答案係“我都未見過!”跟住就行左去!埋完單行出門口,途經五個待應生,個個都當我o地透明,多謝都唔講聲!我對“小南國”完全失望,唔好旨意我會再去!

叫左四個主菜,味道都係一般,好似唔值lee 個價錢喎!

最後叫左兩個甜點﹝兩個都唔好食﹞。

我對“小南國”完全失望,唔好旨意我會再去!
2008-03-18 17 views
同舊同事食飯, 大家分別在中環, 金鐘同上環返工, 於是揾咗個中間點在萬宜大廈“小南國“食啦!有5個人,一坐低已經懶得想散叫餸, 便叫咗個四人套餐($598), 再加咗個生煎飽. 嘩! 個侍應仲問我地四人餐駛唔駛加到5人份量, 好彩無加, 依家咁既份量我地都食唔晒, 飽到想死!套餐有:1.烤夫, 醉雞, 馬蘭頭: 烤夫同醉雞都係一貫的水準, 馬蘭頭唔係我杯茶, 只食咗少少2.清炒河蝦仁: 凍咗我先食, 都几爽, 不過無咩特別3.稻草肉荷葉餅: 稻草肉好似係這裡的名菜, 好油好肥的五層肉, 熱食時味道好好, 但一但放凍咗就唔好, 我同朋友都係逐層將肥肉片走只食瘦肉.4.小黃魚: 每次黎小南國我都愛小黃魚, 外面脆脆的不太油膩, 裏面的魚肉好滑好好味!5.豆苗: ok的一碟菜6.湯: 名我唔記得囉, 好難讀的一個名稱, 只知道湯裏面有咸肉, 百頁, 筍,應該仲有雞湯, 好濃味, 熱飲唔錯, 但由於冷氣吹凍咗, 所以我覺得有d咸.7.小籠飽: 最後一個菜, 已經飽到動不了, 所以唔覺太特出, 但汁好多好多!8.糖水今日係綠豆爽: 好味吔! 可惜我嗰碗只有一粒仔馬蹄, 但綠豆好粉9.另加的灌湯

套餐有:
2.清炒河蝦仁: 凍咗我先食, 都几爽, 不過無咩特別
5.豆苗: ok的一碟菜
9.另加的灌湯生煎飽($28五隻): 皮底好脆好香, 裏面的湯好多, 好熱好好味!

埋單5個人要$755, 好豐富的一餐, 不過其實四人套餐5個人食係夠的!
2008-03-04 6 views
29/9/2008 晚和朋友食飯~好懷念小南國的食物~黎左呢道~2個人叫左~4樣野一人一盅沙雲吞雞~雲吞個皮好滑~個餡唔會太鹹,菜肉比例適中小籠包~皮簿~不過就唔係好出眾囉~上湯生煎包~呢個一定要再食呀~d上湯唔會令個飽變林~一咬落去d上湯就溢出來~鎖左好多上湯起入面~個底煎得夠脆~連埋個肉餡就有一流啦~內脆外軟~蔥油香麻黃金餅~係一個個面炸得好金黃的大飽~芝麻好香, 又唔係好油~不過無蔥油的香味~失敗~今次坐得好差,不過佢當日真係好多人~無法啦~可原諒待應就一般啦~可能我地年紀太細~好格格不入~朋友請~埋單$204
29/9/2008 晚

和朋友食飯~好懷念小南國的食物~黎左呢道~
2個人叫左~4樣野
一人一盅沙雲吞雞~雲吞個皮好滑
~個餡唔會太鹹,菜肉比例適中
小籠包~皮簿~不過就唔係好出眾囉~
上湯生煎包~呢個一定要再食呀~d上湯唔會令個飽變林~
一咬落去d上湯就溢出來~鎖左好多上湯起入面~
個底煎得夠脆~連埋個肉餡就有一流啦~內脆外軟~
蔥油香麻黃金餅~係一個個面炸得好金黃的大飽~
芝麻好香, 又唔係好油~不過無蔥油的香味~失敗~

今次坐得好差,不過佢當日真係好多人~無法啦~可原諒
待應就一般啦~可能我地年紀太細~好格格不入~

朋友請~埋單$204
2008-01-06 1 views
The service seemed like a fast food restaurant.The food was not a good a previous.The sweet and sour soup not made as correctly.The Siu Long Bao's meat was not nice.

2007-11-20 11 views
對上一次係二年前的事,同現在差天同地(熱菜)~~海蜇頭,好爽唔錯,重有醉雞~豆腐好滑不過蟹粉唔香食左個上海菜飯味精同油太多,不知所謂~~之後同個主任講~改個個~旦抄飯,味精都係太多,椒鹽小黃魚冇以前咁好味,差左~擔擔麵都唔錯,蟹粉小籠包-皮薄,蟹粉少,生煎包太多肥豬肉,一般!!總結:菜式一般,不過熱菜差左好多,服務麻麻,環境都ok~
對上一次係二年前的事,同現在差天同地(熱菜)~~
海蜇頭,好爽唔錯,重有醉雞~

豆腐好滑不過蟹粉唔香

總結:菜式一般,不過熱菜差左好多,服務麻麻,環境都ok~
2007-10-22 44 views
比對面間酒樓攪到一肚氣~咩食野心情都無曬~不過朋友專程來,唸起未食過小南國於是決定一試~2:45pm入到去剛剛last order,2個人叫左5樣野三絲春卷$18(7.5/10)~個餡係素,餡ga娃娃菜幾甜,春卷好香脆糯米燒賣$18(7/10)~佢只不過係一個用燒賣皮包住ga糯米飯~不過唔係難食小龍包$28(8/10)~佢做到皮薄餡靚,如果頂果d皮最薄d咁就更加好啦~沙煱雲吞雞x2($28per)(8.5/10)~我個朋友好鍾意叫呢個餸,所以我都叫多一客,個湯有清淡的雞味,唔係味精湯,唔油~可以用好飲黎形容,雲吞又好食,我朋友話外面好難食到咁有水準~推介紅袖抄手($28)(7.5/10)~ 一客有8件,個餡係有湯汁~唔係好辣有個見習阿姐好好笑,我本身叫蟹粉獅子頭,佢話咁咪好水囉???又無啦啦話好彩我幫你落單ji~好似小朋友咁~都幾好笑坐得好舒服,服務唔錯埋單$175,比多$5貼士p.s.星期六,日及公眾假期9折

坐得好舒服,服務唔錯

埋單$175,比多$5貼士
p.s.星期六,日及公眾假期9折
2007-10-21 1 views
雖然這裡就在公司附近但對上一次來已經是五年前的事, 五年人事幾番新... 和記憶裡的一樣, 週末這裡擠滿區外客, 整間房裡, 有日本人, 有北京人, 有台灣人, 有美國人, 有新加坡人, 除了我們這檯沒有人說廣東話...海蜇頭, 好爽, 好過老上海和雪園, 不記得甚麼瓜炒菇菇, 味道一般, 蒜香排骨, 為甚麼我的朋友們都愛吃這些不會好吃的排骨!! 薺菜卷, 好好味。還有那個前菜都好好味!! 好似冇乜味精喎, 而茶又非常的香... 滿心歡喜之際, 正考慮叫愛人明天來這裡晚飯, 出事了!!吃完那個擔擔麵, 忽然頭頂發熱, 兩頰麻痺, 仲要暈陀陀(>_<) ... MSG敏感症發作呀!!!OMG... 食完坐了足足一個鐘先埋單, 埋單後仲係企都企唔穩, 同事們唯有扶我去樓下狂灌咖啡洗胃洗腦, 坐係Eden足足九個字先好辛苦地爬番公司。我係對MSG敏感, 不過都唔係隻隻MSG敏感成咁, 唉... 唯有black list呢度...

(Non-member)
2007-10-20 2 views
因為朋友介紹話好味,所以同幾個fd今日去小南國食中午,間餐廳比人感覺都幾high class,環境唔錯。先講食物,紅油炒手和蟹粉小籠包好正中,勁好味。其他小菜易都唔錯,本身都好鐘意食上海菜,如果喜歡上海菜的人應該來這間試試。不過,雖然環境+食物都好,d服務就有點失望了,尤其是個知客,一d笑容都無,就咁比張紙叫我地去對面(又唔講清楚邊到又無人帶),入到去d侍應易唔算主動,有少少木口木面。overall來講是食物真的很棒,但服務有待改進。

overall來講是食物真的很棒,但服務有待改進。
2007-10-17 2 views
第2餐生日飯约咗朋友起小南國食。去到接待處,知客只比咗一張寫住7號枱嘅纸仔就叫我”過對面啦”,我初時以為有侍應會帶我,原來係要自已去揾張枱,真係估唔到起中環嘅高级食府都要自已揾位!當晚我同另外兩個朋友叫咗椒鹽黃花魚,醉雞,椒盬骨同埋一個什錦煲,甜品就要咗炸湯丸同桂花糕。椒鹽黃花魚係朋友極力推薦,黃花魚好香脆,唔多骨,我食魚最怕有骨,所以黃花魚啱哂我!醉雞我嫌佢唔够酒味,但啲雞都算滑。椒鹽骨就好一般,無味嘅!什錦煲嘅份量好大,材料有粉絲,津白,朱皮,魚蛋,蛋角,肉丸同埋薰魚。咁多材料,湯嘅味道就好甜(應該有落"師父"),但係因為份量實在太大,终於我地只係食咗一半咋,真係有啲浪費!甜品都唔錯,我最鍾意桂花糕嗰種煙韌感覺!呢間食店嘅食物唔算特別吸引,侍應嘅服務態度好一般,如果下一次到中環食飯,我諗我會揀番美心集團嘅洒樓囉!

2007-09-01 3 views
Friday night,朋友說要慶祝公司的事弄妥,在中環請同事吃飯。我有幸作了陪客。原來要吃buffet, 香港經濟好,中環一線hotel都full house, 寧波會館也fully booked, 只有到小南國。不要套餐,叫了多個小吃:醉雞,有淡淡的酒香,又不會生,very good.馬蘭頭:女士至愛排骨- 不試也罷海蜇頭- 有咬口心太軟- 好味清炒蝦仁- 小小的,ok,但不及鹿鳴春勝瓜炒菌- 很油魚翅-Ok酒釀丸子- ok 南瓜餅、桂花拉糕- 沒有試生煎包- 全晚最佳食物ok,但小點較佳,主菜很油。service不 pushy。人雖多又吵,waitress也ok。

不要套餐,叫了多個小吃:
醉雞,有淡淡的酒香,又不會生,very good.
馬蘭頭:女士至愛
排骨- 不試也罷
海蜇頭- 有咬口
心太軟- 好味
清炒蝦仁- 小小的,ok,但不及鹿鳴春
勝瓜炒菌- 很油
魚翅-Ok
酒釀丸子- ok
南瓜餅、桂花拉糕- 沒有試
生煎包- 全晚最佳