2014-11-03 1537 views
上個星期來到小南國…一心諗住食大閘蟹…點知賣哂…@@!!今個星期朋友特登打電話留座留蟹…終於都食到…^o^我地order咗個set...有HSBC credit card仲有discount添…YY咪睇碟菜咁簡單…清清地…脆脆口…^^冷盤…小小地就夠…雪魚一d都唔腥…就咁食都好好味…(我無食到件多士…因為好戲在後頭…要留肚呢…>,<)幾特色…最重要係肥得黎又唔溜…^^海參+花膠…好多骨膠原呀…最重要係唔駛一次過飲哂…因為有火暖著…讚等左咁耐…主角終於都出場哪…^o^…雖然我唔識分公X...但都識分新唔新鮮…多唔多糕…^^waitress可幫忙拆蟹架…good service...可以慳返唔少時間…凍左就無咁好食哪…^^依家輪到我拆啦…hehe食完成隻蟹…都已經好飽…但蟹粉小籠包依然唔可以錯過…^^last…仲有糖水…真係好美滿既一餐…^o^
清煮菠菜
咪睇碟菜咁簡單…清清地…脆脆口…^^
鎮江肴肉+糖醋排骨
冷盤…小小地就夠…
蟹粉伴煎雪魚
雪魚一d都唔腥…就咁食都好好味…
(我無食到件多士…因為好戲在後頭…要留肚呢…>,<)
荷葉餅伴稻草肉
幾特色…最重要係肥得黎又唔溜…^^
花膠海參湯
大閘蟹
等左咁耐…主角終於都出場哪…^o^…
雖然我唔識分公X...但都識分新唔新鮮…多唔多糕…^^
拆蟹
依家輪到我拆啦…hehe
蟹粉小籠包
食完成隻蟹…都已經好飽…但蟹粉小籠包依然唔可以錯過…^^
黑芝麻湯圓
last…仲有糖水…真係好美滿既一餐…^o^
2014-11-01
$480 (Lunch)
Credit Card Offers
蟹粉小籠包
黑芝麻湯圓
  • 稻草肉
2014-10-25 1617 views
本來想來食大閘蟹,但去到,侍應生話賣晒,所以叫了個套餐,比較清清地,茶好靚,小籠飽,同另外叫的生煎飽都好好,但總結沒有太大驚喜,勝在環境清靜,優雅,服務好生煎飽:多肉汁,皮脆可口小籠包:合格,皮簿多汁野生河蝦仁:正常蝦仁味道,算彈牙但沒什麼味香酥鴨:呢個香脆加埋簿餅配合很好小棠菜:太清淡,我自己不太喜歡雞絲翅:比較淡,沒驚喜前菜海蜇,雲耳:雲耳做得好好,好爽,但海蜇欠味道
生煎飽:多肉汁,皮脆可口
生煎飽
小籠包:合格,皮簿多汁
小籠包
野生河蝦仁:正常蝦仁味道,算彈牙但沒什麼味
野生河蝦仁
香酥鴨:呢個香脆加埋簿餅配合很好
香酥鴨
小棠菜:太清淡,我自己不太喜歡
上海小棠菜
雞絲翅:比較淡,沒驚喜
雞絲翅
前菜海蜇,雲耳:雲耳做得好好,好爽,但海蜇欠味道
雲耳,海蜇
2014-10-25
$320 (Lunch)
生煎飽
小籠包
香酥鴨
2014-10-13 1467 views
其實起門口見到個餐牌, 真係打左個突....貴到呢....不過都要試下既....上海菜一定要叫呢個啦其實個盒.....唔係完全空心....D料好難倒入去...味道一般水準~呢個都係一定要試....不過個人覺得炸得厚左D粉...呢個就極失望....好油.....材料不高檔但貴....
其實起門口見到個餐牌, 真係打左個突....
貴到呢....

不過都要試下既....

上海菜一定要叫呢個啦
其實個盒.....唔係完全空心....D料好難倒入去...
味道一般水準~
呢個都係一定要試....
不過個人覺得炸得厚左D粉...
呢個就極失望....好油.....材料不高檔但貴....
2014-08-15
2014-08-17 2608 views
因為買保險有優惠券食滿250即減50所以黎食個晚餐試試如果2個人叫左3個送賣單減埋50蚊都28x蚊不過環境同食品都ok前菜叫左個醉雞,個雞唔新鮮,有啲梅咁既感覺…到落仲好咸…=0=完全唔知做咩咁既感覺但2個送就正常返,特別個林肉係唔算比上海xx既好味,入味又林又唔係林到唔流咬,有3層分得好平均。之外仲有啲菇可以夾埋一齊食,一啲都唔會成口油。可以一試既~
因為買保險有優惠券食滿250即減50
所以黎食個晚餐試試如果
2個人叫左3個送賣單減埋50蚊都28x蚊
不過環境同食品都ok
但2個送就正常返,特別個林肉係唔算
之外仲有啲菇可以夾埋一齊食,一啲都唔會成口油。可以一試既~
2014-08-14 2455 views
家中兩位大人已沒做事了, 世藝不多, 且又深閨, 活動範圍多是樓下左近, 我暗裡也替他們悶啊! 有時侯真的「看不過眼」, 愛製造些藉口拉他們出外, 走遠一點, 吃得豐富一點。 他們對吃未如我般著迷, 亦沒特別研究, 但美食也許能將彼此距離拉近, 予人正能量。這天滿充實的, 先是跟甜辣腳覓食去, 再一同在菜市場游盪打搞, 之後又回復自由身, 又是時侯要他倆走動一下, 近近地的屯門也不愁沒好選擇。 有些店早於心中佔了一位, 久不久便會想起它, 提到心儀的上海菜館, 很自然會想起小南國的名字, 尤其是經過革新之後, 新舊融合, 格局變得西化 , 食物水準穩定, 每次吃都不會失場, 價位亦甚為合理, 難怪當提議時, 自然一呼三應, 沒意思要推卻。心血來潮而來, 還擔心不知輪侯至何時, 誰知門外竟沒多少人在等, 奇景啊! 雖說賣的是中菜, 然而格局一點也不死板, 走年輕中檔的路線, 喜用蠻多金屬色元素, 型格卻暗藏一份古典色彩 , 襯上大型水晶燈和吊扇, 法越式風情時就像在眼前出現一樣, 檯格沒刻意要靠得太密集, 少了點局促感, 只是當人客一多 , 又「熱鬧」起來 , 原有的一絲寧靜也會

, 原有的一絲寧靜也會被劃破。

裝潢偏向新派風格, 還好餐牌也蠻多較大路的菜式對他胃口, 免得他有種被迫吃的感覺。 人多好辦事, 大可痛痛快快地點餐, 決定權在我手, 但我其實很民主啦!
點心、冷盤、點心、粉麵、小菜以至甜品皆兼備, 且夠直接, 不用憑空想像。 不想傷腦筋的也可向數款套餐下手, 以二人餐為例, 包含七個項目, 豐富完滿
, 最經濟的由$368起。 他倆心知我有嚴重的選擇困難症, 但又不忍心催促我, 當然我也不能這麼自私要人呆等, 反正見套餐吸引, 也對我們胃口, 再散點一些就剛好。
不得不提小吃辣菜甫, 爽脆夠香辣
, 比榨菜多重次, 不停在咬, 發出「嗦嗦」之聲, 連碎辣椒同送口中, 自更醒腦刺激, 愈吃愈是起勁。
冷盤雙拼最先送上, 賣相確是的骰精緻的。 在外很少會點糖醋排骨, 但明明喜歡吃的啊! 一口大小真方便吃, 太大件反而不知從何入口, 濃稠的醬剛好掛在表層, 輕咬已骨肉分離, 沒死黏著, 鬆軟腍滑
, 一點也不韌, 最讚的是裡頭亦非常入味, 醋的酸香濃而不搶, 未感到涸喉。
另一邊廂的涼拌茄子不是預期般的樣子, 以粗條上陣, 還與小隻辣椒為伴, 是乾身沒汁的版本。 紫紫藍藍的連著外皮, 入口帶點冷, 柔滑仍保持幾分挺身, 留有咬口, 清淡一下也無妨。
一直很恨吃這裡的椒鹽小黃魚, 機會終於在是晚降臨, 雖然未能獨享一條, 但已經心足了。 兩條均擁著完美的金黃色, 差不多六吋長, 一副皮脆肉嫩的模樣實在教人食指大動
。 再用上大量風沙舖面, 香口度大增, 難怪未吃已聞到陣陣鮮香, 引得我邊拍邊在吞口水呢!
外層輕炸至脆口, 帶有鬆化的感覺, 乾爽沒滲著多餘油份, 焦香的皮底下藏著幼嫩的魚肉, 滑而有少許爽身, 愈吃鮮味愈是跑出來
, 受不到太腥的我都接受到, 魚骨不多, 只是個別部位連著幼骨, 得小心一點, 大家都不約而同讚好, 還在爭著吃呢!
捨棄河蝦仁而挑了干燒蝦球, 只為了那啖啖肉的口感, 碟上放著四隻已去殼的大蝦, 挺矜貴。 一人一隻, 餘下那隻歸誰好呢? 蝦球被濃濃的甜酸汁埋著, 橙紅的色澤實在搶眼
, 多至近乎泛濫的程度…蝦身肉地極厚, 爽脆且夠彈牙, 未像在咬塑膠般造作, 帶著明顯的鮮味, 將甜酸汁完全吸收, 香口卻不膩, 混雜蒜粒更感惹味, 還好梳打粉的攻勢並不強, 不致令鮮味被破壞。
金腿雲吞雞湯熱烘烘的上檯, 不忍心讓它放涼, 令美味減卻。 別看小小的一碗, 實是落足料, 先喝口湯, 火侯十足, 食材的精華充分得到發揮, 清甜滋潤
, 油份不算太重手。配料同樣交足功課, 雲腿雖薄, 卻充滿咸香, 配合細滑的雞肉, 令湯底更添一份鮮香。 菜肉雲吞看來飽滿, 白滑的皮包著清新的菜肉餡, 裹得緊緊的, 不會一咬隨即四散。
上湯時蔬竟是久違了的莧菜, 太幸運啦! 新鮮嫩綠, 用上簡單的煮法, 菜味被帶出, 既爽且甜, 原味沒被上湯所蓋, 伴上菇片和蛋白, 輕盈卻不寡, 引得我清了近一半呢。
吃過這麼多家的生煎包, 唯小南國的灌湯生煎包最討我歡心, 每次重溫, 水準總是一樣的高, 一樣的出眾。 包身渾圓, 脹卜卜的十分可人
, 白雪雪, 沾滿葱花和黑白芝麻, 底部成迷人的焦黃色, 不誘人才怪。 咬落鬆軟, 沒過於黏濕, 慢慢會回彈起來, 心知內裡的肉汁豐盈, 還是小口小口咬較穩陣, 免得盪傷咀嘛!
只一小口, 燙熱的汁已急不及待爆發出來, 咸鮮味美, 餡和包的比例恰好, 豬肉餡鬆軟柔滑, 帶微微的薑味, 上軟而下酥脆, 乾爽不過油, 連吃兩個不算太過份吧?
吃上海菜怎能欠了上湯小籠包($25)的份兒? 慣性愛貪玩, 夾起一隻, 左右輕搖數下, 盪盪秋千
, 但裡邊的湯汁看似不太澎湃。 包頂收口算不上乾厚, 摺位不夠分明細緻, 純皮薄是不足夠, 還要有一定的韌性, 煙韌富麵粉香, 將餡包得妥當, 肉的鮮甜純淨樸實, 不會太咸。
沒想到雪菜肉絲炒年糕($78)竟得到爸的大愛, 見他不斷在夾, 可知味力該不平凡。 雪菜以外, 亦可隨個人喜歡搭上津白或是薺菜, 年糕擁一致的厚度, 約兩毫米吧! 塊塊分明, 沒黏成一糰般沒趣, 很愛那軟糯煙韌的質感, 米香重
, 雖說是炒, 然而油量不多, 碟底仍是乾爽的, 裡外皆被咸香的雪菜和肉絲所包圍, 鮮味都帶進去, 只是可減少些鹽份, 負擔會更少。
咸胃滿足到沒話說, 最後送上滋潤清心的雪梨雪耳糖水, 也許侍者見我們仨, 於是貼心地奉上三碗, 甜度沒想像般高, 反之低糖得要緊, 輕盈且潤肺
, 混有粒粒紅蘿蔔, 以這健康明目的甜品作結多美好。

能跟最愛的家人共聚, 花點時間相伴, 如此快樂溫馨的時光真要好好珍惜。 相信不用多久, 我也會將他們訓練至愛吃更識吃, 成了人家口中常說的咀刁吧!
2014-08-09
$195 (Dinner)
2014-08-10 1674 views
作為揾食爸爸,要同小朋友食飯,坐得舒服是一個必須考慮的因素。屯門小南國有半圓沙發位,又有bb椅,十分舒服。而且只要十一點半開的時候前來,都不會有太多人同你爭位,這比飲茶等位來得舒服。另外,小南國可以儲數,雖然不多但都算一項優惠,而一般屯門區的餐廳都沒有。我喜歡香菇素菜飽,熱騰騰的,多菜亦感覺健康點,而且食飽會飽點,大小朋友都會喜歡。$30 三個,價錢尚可。另外,涼拌茄子、醉雞、炒飯等都在水準之內。服務員態度好,同小朋友一起,難免要多點要求,而服務員都願意協助。
另外,涼拌茄子、醉雞、炒飯等都在水準之內。
2014-08-10
$110 (Lunch)
我光臨過這裡約5次左右, 藉此想分享一下這裡的一些菜色推介菜色:1. 蟹黃炒年糕評價: 蟹黃很香,其濃厚味道 和 年糕混合可以 增加口感, 但價錢相應較高2. 沙鍋雲吞雞:評價: 性價比高, 湯飲落去不油膩 , 雞味到位, 而且有雞肉, 小棠菜, 雲吞(似水餃), 比較易飽, 建議5-6人先點 一隻雞既沙鍋雲吞雞以上2款為推介食品, 以下有一些食品雖然不是推介, 但都評價一下1. 煎黃花魚(印象$38/條):評價: 香脆魚肉滑, 加上d炸蒜, 味道昇華了, 但份量比較少2. 鮮肉小籠包評價: 味道我覺得同鼎泰豐匹敵, 但包皮的口感好像略遜於鼎泰豐3. 紅燒肉評價: 賣相夠傳統特色, 食下去味道不會過濃, 而肉的部份也算嫩, 可以一試4. 蝦仁炒飯評價: 中規中矩, 唯一讚賞係少油總結而言: 因為價錢偏高 , 所以我個人只會選擇一些特別日子如生日, 節日食飯才會來, 雖然價錢偏高, 但不得不說, 它的裝修和清潔是十分不錯, 而且每道菜都整整齊齊, 所以我認為有一部份價錢是落在這些配套上以下為個人評分表:
我光臨過這裡約5次左右, 藉此想分享一下這裡的一些菜色

3. 紅燒肉
紅燒肉

4. 蝦仁炒飯
蝦仁炒飯
評價: 中規中矩, 唯一讚賞係少油

以下為個人評分表:
2014-06-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
Celebration
Birthday
蟹黃炒年糕
2014-06-25 1972 views
是日農民偉伙拍另一農夫同埋農場大地主去左巡視嶺南荒野之農地,故名思義個邊係荒野既關係,我地可以知道個邊係冇啖好食,所以農民偉就帶住地主返返出去市中心搵食。本身出到市中心後想食D快野,但眼見「歐洲去去」、「冇骨氣拉麵」同「嬰兒茶座」都冇晒位,所以最後就兩男子一女子就去左呢度開餐。由於係農地個邊已經飽食風雨既關係,所以D二人四人六人set都唔岩我地食,最後就決定散叫再happy share,叫左生煎飽、窩貼、菜粒咸肉飯、豬扒麵,當然唔少得就係小籠包啦!傾左幾分鐘有關農場收穫既問題,呢客中式桌球就上枱,我爭D就忍唔住拎起隻筷子做倚天cue,係食之前先打返個147度波由於一雙手已經飽歷風霜既原故,農民偉大膽地以手試溫。嗚呀!爭D著火當然野食係要趁熱食,所以眾人都急不及待地起動。不過,一咬落去既時候,大家都後悔了。因為一咬之下高達攝氏300度既滾汁係口入面四方八面爆發,情形就好似食星爺佢地既「爆漿瀨尿牛丸」一樣,簡單黎講就好似放左個手榴彈入口之後爆炸一樣,真係好滾熱辣!但係呢一下衝擊並未能夠阻礙呢個生煎包成為呢間舖頭既FOR,即Food Of the Restaurant,因為包入面既肉汁真係好
當然野食係要趁熱食,所以眾人都急不及待地起動。不過,一咬落去既時候,大家都後悔了。因為一咬之下高達攝氏300度既滾汁係口入面四方八面爆發,情形就好似食星爺佢地既「爆漿瀨尿牛丸」一樣,簡單黎講就好似放左個手榴彈入口之後爆炸一樣,真係好滾熱辣!但係呢一下衝擊並未能夠阻礙呢個生煎包成為呢間舖頭既FOR,即Food Of the Restaurant,因為包入面既肉汁真係好鮮好濃郁,非先前所食個幾間淡口生煎包可比,而且個底又可以煎到脆而不燶,頗具功架。
接住黎到既就係鮮蝦窩貼。初初waitress姐姐拎黎個陣我真係唔知係窩貼,以為係煎米粉之類既野食,但我地明明冇叫,細心望一望先知道係窩貼,用左「中環碼頭」水餃所教個一種落豆粉水一齊煎既方法,不過我實際上唔係好喜歡呢個煮法,因為口感上同窩貼唔係好夾。餡方面呢,就冇咩特別,長條形易入口,但不留印象。
第三樣就係呢個菜粒咸肉飯,menu上面明明寫住係炒飯,但上枱既又係咁既樣,使到一眾農民大惑不解。但唔緊要,有野食黎到就食啦。係菜牌入面佢係一樣舖頭廚師五星推介,但食落就令我不禁想化身成后羿,係射晒九個太陽落黎之後再射埋佢呢五粒星星落黎。唔係話唔好食,淡淡地有少少肉香味,但真係唔係話要去到五星推介咁厲害,而個飯又比較多油,even每粒飯上面都有油係度,係就係香滑D,但顯然對一些力求健康既朋友黎講就唔係太適合。
世間上萬事萬物皆有佢既長處短處,聰明既就會揚長避短,但可惜今日我地就不幸發現佢既短處,當堂令呢間餐廳扣左唔少分數。碗麵唔係冇味,但湯底只停留於味精水之流,雖不至於shimizu清水翔太湯底,但亦都唔係用上湯,有點失望。而豬扒更係呢一間餐廳既軟肋,可能係炸得太耐既關係,D豬扒炸到好似包裝食物咁,而且表面粗糙程度可比馬明以前既臉蛋,甚至磨一磨個口就會即刻損,痛到流眼水。
最後就係小籠包,保持穩健水準,皮唔會太厚,肉味濃郁,又有好多汁,食落去係一種享受,總算能撫平被豬扒傷透既舌尖。
咁多樣野食加埋$303,農場地主見我地係農民,乃一介布衣,所以就請我地食,而我農民偉亦非無貢獻,拎出一張係報紙剪既$50 coupon,所以實際上只需繳付$253就享飽餐一頓矣!

Voucher
2014-06-01 2295 views
店面很大,檯和檯之間的間隔合理大部份菜式的價錢都算合理,中價之選,點了以下的︰稻草肉荷葉餅︰味道很好,但豬肉可以再炆得軟一點叉子︰全晚最失色的菜色,豬肉炒得太乾身,不夠濕潤,配叉子吃更乾....上海炒年糕︰份量很夠,不會太油膩,友人說味道不夠重,對我是說剛剛好招牌小籠包︰$25/3件,小貴,不過皮真的很薄,多汁,內餡不會太油膩,剛剛好生煎包︰內有湯汁,外脆,好食!擔擔麵︰看起來份量很少,其實麵底頗大,味道麻多於辣,好開胃總的來說,食物水準以上,價錢合理,環境舒適乾淨
店面很大,檯和檯之間的間隔合理

大部份菜式的價錢都算合理,中價之選,點了以下的︰

稻草肉荷葉餅︰味道很好,但豬肉可以再炆得軟一點

生煎包︰內有湯汁,外脆,好食!

擔擔麵︰看起來份量很少,其實麵底頗大,味道麻多於辣,好開胃

總的來說,食物水準以上,價錢合理,環境舒適乾淨

Other Info. : 另外,要抱怨一下,訂位時店家說,只能訂5:45 PM 或 7:30PM 我們5:45到達,結果店家裡面還在對員工「訓話」,遲遲未開門 我們等到6時多才可以入座,但7:15PM左右侍應就一直催討我們要交檯:huffy: 這樣令人有點不爽.........................請改善!!!
2014-05-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
2014-04-07 3106 views
打從小南国落户屯門之後都偶有光顧整體感覺良好(出品相對精“細“價格略高)基於小市民精打細算心態一般會揀閒日午市幫襯(四大信用卡有八五折)今次見到開飯有出50蚊COUPON(相當於打八折)咁就一於去盡佢(個零星期走咗三轉)不過到最後一次先醒起要影相包膠 味道唔錯(金瓜絲爽脆可惜無乜海蜇) 蛋黃咸香河蝦鮮 百福豆腐太多啦(唔得精緻) 小黃魚皮脆肉滑(正正正正正)酸辣湯好一般(宋嫂魚羹好味過佢好多) 喺我嗰二小碗酸辣湯揀番出嚟嘅辣椒皮&辣椒籽(XXXXX) 有圖為證(勁慳一舊水)
打從小南国落户屯門之後都偶有光顧
整體感覺良好(出品相對精“細“價格略高)

基於小市民精打細算心態
一般會揀閒日午市幫襯(四大信用卡有八五折)

今次見到開飯有出50蚊COUPON(相當於打八折)

咁就一於去盡佢(個零星期走咗三轉)
不過到最後一次先醒起要影相包膠

味道唔錯(金瓜絲爽脆可惜無乜海蜇)

蛋黃咸香河蝦鮮

百福豆腐太多啦(唔得精緻)

小黃魚皮脆肉滑(正正正正正)

酸辣湯好一般(宋嫂魚羹好味過佢好多)

喺我嗰二小碗酸辣湯揀番出嚟嘅辣椒皮&辣椒籽(XXXXX)

有圖為證(勁慳一舊水)
2014-03-31
  • 清炒河蝦仁
  • 葱油開揚拌麵
  • 灌湯生煎包
2014-03-25 2617 views
剛剛在櫃桶,發現去小南國o既發票。決定要寫寫佢!! 其實去小南國好多次啦。。。重點係因爲坐得舒服。特別屯門區,食商務飯,除了V city 新開幾間環境好啲,都唔多選擇。印象好深刻,因爲那天陳奕迅到屯門。 超級多人。。。日本的一位商業夥伴過來,我帶她去小南國啦。我地三個人,叫左一下食物:(菜色味道就又係一般啦,算幾好。起碼水準不會有大的落差 )招牌小籠包上海鮮魚羹椒鹽小黃魚杜老爺獅子頭雪菜炒粉皮白飯 我食食下發現有好大條麻繩在飯裏面。甘我就叫“服務員”過來,我同佢講“碗飯有啲野!” 佢咩都無講就攞走,跟住就攞一碗新既飯放低。全過過程,好突然。我地個個都呆左。第一,一句唔好意思都無講,亦唔問下個客想點。甘我同佢講,叫經理黎。佢態度超串甘叫“經理有人搵你窩。。”同經理講,經理就懶係熟,派卡片,係甘拍我個身話,“同事做得唔好,唔好意思!” 之後,取消飯既錢,同送左幾杯糖水。你估我入來博你送野。 亂甘拍人。態度惡劣。如果唔係個客人係度,我一定叫佢攞飯碗飯出來。影相給大家看。。。他們的態度又超差,處理得唔恰當。 我上次去季季紅,有條頭髮,服務員馬上道歉。我地都覺得算了。。。偶然一定會發
剛剛在櫃桶,發現去小南國o既發票。決定要寫寫佢!!

招牌小籠包
上海鮮魚羹
椒鹽小黃魚
杜老爺獅子頭
雪菜炒粉皮

白飯

甘我同佢講,叫經理黎。佢態度超串甘叫“經理有人搵你窩。。”

我上次去季季紅,有條頭髮,服務員馬上道歉。我地都覺得算了。。。偶然一定會發生。。。但是,這間懶係高級,但服務思想唔到位的餐廳,真係差囉。。。。 公平啲,我只是講屯門這間。。。
Mega Box 那間服務OK

2014-01-05
$200 (Lunch)
2014-02-17 2923 views
雞絲粉皮:芝麻醬加粉皮,味道好夾。開胃前菜。糖醋小排骨:酸酸甜甜,一口一件,肉質夠林~砂窩雲吞雞:湯的味道一般,雲呑不錯。生煎包:包入面的肉仲有湯汁,包底煎得夠脆,好好味。另外還有小籠包的,但忘了拍照。皮薄,有肉汁,好味。
雞絲粉皮:芝麻醬加粉皮,味道好夾。開胃前菜。

糖醋小排骨:酸酸甜甜,一口一件,肉質夠林~

砂窩雲吞雞:湯的味道一般,雲呑不錯。

生煎包:包入面的肉仲有湯汁,包底煎得夠脆,好好味。

另外還有小籠包的,但忘了拍照。皮薄,有肉汁,好味。

2014-02-15
$160 (Dinner)
  • 灌湯生煎包
2014-01-28 2185 views
每年的秋季,都忍不住要去吃一頓大閘蟹。今年沒有跟朋友或家人相約,所以找不吃大閘蟹的老公陪我去。東海鴻星早已吃過多次,所以今年決定去試試以精緻上海菜聞名的上海小南國。一向很喜歡小南國的前菜,當中的翡翠百頁卷,清清爽爽,是上海菜獨有的口感和味道,糖醋小排骨甜酸度剛好,肉質柔軟,也是吃過翻尋味之選。主角大閘蟹上場,雖然SIZE不算很大,但蟹羔極多,超級美味。因為我一個人吃兩隻蟹,特別要求店家分開兩次上桌,讓我吃完一隻再一隻,兩隻蟹吃的時候都確保熱辣辣,餐廳能夠不拘泥於程序,配合客人的需要,抵讚。套餐還包括下列食物:上海鮮魚羮清炒野生河蝦仁蝦球生拆蟹粉蒸雪嶺稻草肉配荷葉餅招牌小籠包還有清炒時蔬,全部都係水準之作,吃得滿意。甜品是薑茶紫糯米黑芝蔴湯丸,作一個完美的句點。今年總算沒有錯過大閘蟹季,趕得及吃一頓既美味的大餐,非常滿足呢﹗
每年的秋季,都忍不住要去吃一頓大閘蟹。
套餐還包括下列食物:
上海鮮魚羮
清炒野生河蝦仁
蝦球生拆蟹粉蒸雪嶺
稻草肉配荷葉餅
招牌小籠包

還有清炒時蔬,全部都係水準之作,吃得滿意。
甜品是薑茶紫糯米黑芝蔴湯丸,作一個完美的句點。
2013-11-19
$350 (Dinner)
Credit Card Offers
2014-01-12 1567 views
水準不斷下降的小南國,本來也是當家常便飯,但去多幾次真係開始覺得水準向下滑左好多。香茜牛健,一來到,第一下:嘩~少到甘好似得返半碟甘,而且味道仲怪怪地。差辣椒炸子雞,一D辣味都冇,又冇雞味,得個脆卜卜。雲吞雞,係清湯加雲吞加雞比,不算難食,更不算好味。糖醋排骨,得醋味,完全冇糖醋味。蟹粉豆腐獅子頭,算是可以的一個,獅子頭D肉又好一般。生煎包,也算可以的一個,有汁有肉味。總結來說,真係差左好多。開始要轉食其他啦。

香茜牛健,一來到,第一下:嘩~少到甘
好似得返半碟甘,而且味道仲怪怪地。差
辣椒炸子雞,一D辣味都冇,又冇雞味,得個脆卜卜。
雲吞雞,係清湯加雲吞加雞比,不算難食,更不算好味。
糖醋排骨,得醋味,完全冇糖醋味。
蟹粉豆腐獅子頭,算是可以的一個,獅子頭D肉又好一般。
生煎包,也算可以的一個,有汁有肉味。
總結來說,真係差左好多。開始要轉食其他啦。
2014-01-12
Type of Meal
Dinner
2013-12-16 1462 views
My colleagues and I used to go to Shanghai Po Po, but since its closure, Shanghai Min is the new Shanghainese destination, usually for when we've been to Thai Cuisine Village the night before. This time we got the set menu for 8; there were more dishes than are represented below, but I'm only allowed 12 pictures per review!Among the early dishes was this nicely presented daikon radish. Unfortunately, I thought it was too intensely radish-y for my taste. Still, others at the table liked it, or at
Daikon
Among the early dishes was this nicely presented daikon radish. Unfortunately, I thought it was too intensely radish-y for my taste. Still, others at the table liked it, or at least found it interesting. C
Pork Belly
Cold pork belly: also nicely presented. The pork belly was tender and not too fatty (except at the top), and I thought it was reasonably good. B+
Tofu
It's hard to see this one in the photo. It's a sort of tofu dish the texture of spongy bread. It didn't have much flavor, and I didn't really dig the texture. C-
Chicken
I'll spare you my usual rant about cold chicken with bone shards in it. This chicken was actually pretty flavorful and tender, and the piece I got only had one bone in it. For what it was, I'm actually going to say this was pretty good. B+
Pork Belly Soup
Pork belly soup: more pork belly! This was a theme of the evening. I thought the broth of the soup was delicious. The pork belly was less tender than the earlier, cold pork belly, presumably from longer cooking. Additionally, there was a tofu sheet with the exact texture and taste of a washcloth. It was a mixed bag. B-
Veggie
I will say, the servers were saints. There is a sort of weird egg-sauce that comes on the veggies. We'd had it before, and tried to tell the servers not to put it on the veggies this time. That failed, but they kindly took back the dish and made it for us again, with absolutely no hassle. And the veggies are actually pretty good. A-
Velveted Shrimp
Velveted shrimp and a few scattered peas: this dish wasn't really heavy on flavor, but the shrimp was nicely cooked, plump and not chewy. I don't think others liked it as much as I did. B
Sea Cucumber
This soup was mostly sea cucumber and (again) pork belly. It was my first sea cucumber ever. I found it hard to describe: it retains a structure while still being very mushy. And maybe mushy isn't quite right. Gelatinous? Surprisingly inoffensive, but still not very high on my list. The flavor of the soup was pretty good, and everyone liked the pork. B-
Fried Fish
This was a sweet and sour fish. It was very light on the breading and restrained in both the sweetness and sourness of the sauce. Mellow, while still being very tasty, it was a hit. B+
Stuffed Duck
So much for the good presentation! This sad, almost revolting reminder of mortality wasn't too bad, culinarily speaking. The duck meat was on the average side, but the rice was well flavored and had a perfect level of moistness. B-
Xiao Long Bao
Soup dumplings: OK, not very soupy, no soy sauce, vinegar, and ginger. It's hard to make a soup dumpling I don't like, though, and I did like these, they just don't stack up to the best instances I've had. B-
Dessert Soup
Think sugar water with fruit in it. Why? Ruining perfectly good fruit. D

The other dishes were a Western-style salad-- lettuce, dressing, that sort of thing-- and some sort of chewy translucent stringy flavorless thing. This place is OK. Nothing is really all that good, but it's definitely not bad. They have Asahi, which is nice. And the servers, as I said, are saints. B-/C+