Restaurant: SHANGHAI POPO 336 (iSQUARE)
Info:

2024-08-19 363 views
三五知己相約在isquare 慶祝7月和8月的壽星女生日, isquare就在地鐵尖沙咀站上蓋, 下雨天也不怕淋雨,交通非常方便。我們選了上海婆婆因為 菜色選擇多, 而且可以靜靜地聊天 ,食物也很有質素,還有茶水招待,說話太多也不怕口渴。朋友推介了 "話梅車厘茄"。 這道菜非常有驚喜, 由於燈光問題,我以為話梅是肉塊, 後來一咬才知道是醃製梅,它非常甜,少少酸。車厘茄去了皮,整粒車厘茄也是甜甜的酸梅味,很有特式!這次有新菜式 "飄香鳳梨雞", 相比起黑醋排骨,我比較喜歡鳳梨雞, 因為沒有骨和肉質嫩滑;菠蘿倒是非常酸,沒有浸糖水, 非常原汁原味的菜式。 另外兩位朋友反而較喜歡 "黑醋排骨" 因其味道更易入口, 更適合他們的口味。個人也很喜歡 "黃金四季豆",因豆肉爽脆,加上鹹鹹的蛋黃, 是配飯的佳品。"干貝賽螃蟹" 非常大碟, 我們三個輪流添了差不多共十次才吃光。賽螃蟹的質地比豆腐硬一點, 而干貝的鮮味因淡淡的蛋白而顯後非常突出。"皮蛋配滑豆腐" 我本以為這碟是熱的,還以為 碟中的是豉油, 誰知吃一口 。。。才發現豆腐是冰涼的, 而且配上酸酸的醋, 非常特別和意料之外。皮蛋也處理得非常好

話梅車厘茄

飄香鳳梨雞

黑醋排骨

黃金四季豆

干貝賽螃蟹

"皮蛋配滑豆腐" 我本以為這碟是熱的,還以為 碟中的是豉油, 誰知吃一口 。。。才發現豆腐是冰涼的, 而且配上酸酸的醋, 非常特別和意料之外。皮蛋也處理得非常好 ,沒有傳統皮蛋的 濃烈的石灰味, 反而肉質厚實, 是高質素的皮蛋。
皮蛋滑豆腐

由於是生日飯,我們帶了個生日蛋糕上去, 上海婆婆很好,不用收切餅費 。還幫我們清枱後送來三隻精美的碟和鐵叉,供我們食蛋糕之用。

留意有$6/位茶錢和加一小費

黃金四季豆
干貝賽螃蟹
皮蛋滑豆腐
2024-08-15 277 views
老友好想食上海菜,就相約去尖沙咀的#ISQUARE 6樓的#上海婆婆336 ,地點方便就腳,收工即黎人流不多,可以即時入坐開餐囉。酸辣湯雲吞,菜肉餡的雲吞足料很飽滿,湯底酸酸辣辣的令人十分之開胃,食材有豆腐絲、筍絲同埋木耳,美味好飲。飄香鳳梨雞,雞冇骨啖啖肉,肉質嫩滑可口,入口軟淋,充滿鳳梨香味,調味得相當唔錯,在這個熱天時食非常之合適。砂鍋粉皮魚頭湯,即叫即煮熱辣辣,湯呈奶白色,飲落濃郁夠鮮甜,魚頭大件肉質新鮮,絕對係真材實料,仲有配菜同埋豆腐,加上口感煙韌的粉皮,食完都飽晒了。價錢親民抵食,確係好讚👍。

價錢親民抵食,確係好讚👍。
2024-08-12
Type of Meal
Dinner
2024-08-09 552 views
🤤朋友約行街,順便食個飯傾吓計😜開心開心🥳🍜嫩雞煨麵:呢個嫩雞煨麵真係勁好係食呀😍煮完出嚟嘅雞肉超嫩滑✅配埋超濃嘅湯底❤️成碗湯都飲曬😋🍥婆婆生煎包:生煎包個皮煎得好脆呀🔥裏便裝住好多湯汁🤤咬落去好Juicy呀🥳🍲上海粗炒:✅呢個粗炒個麵好有咬口、又彈牙👍好多好多蔬菜🥬好有鑊氣添💯🍛干貝賽螃蟹:佢呢個菜螃蟹炒得好香、好滑呀💯入邊仲有啲乾貝🦪味道好鮮味👍唔錯呀🥳🍘迷你炸饅頭:個皮炸得真係好脆👍欣賞佢細細個小饅頭💯一口就可以食到❤️點埋埋煉奶一齊食🤤簡直係Perfect😜
🤤朋友約行街,順便食個飯傾吓計😜開心開心🥳

2024-08-08 445 views
飄香鳳梨雞🐔是一道色香味俱全的創新菜品。嫩滑的雞肉與甜美的鳳梨完美結合,酸甜的味道讓人一試難忘。這道菜不僅外觀精美,味道層次豐富,讓人不禁讚嘆廚師的創意 🌶️蟹粉賽螃蟹多士🦀是一道充滿驚喜的上海特色美食。酥脆的多士上搭配細膩的蟹粉,濃郁的海鮮香氣撲鼻而來,每一口都讓人欲罷不能。這道菜品精緻且味道鮮美,是一款不可錯過的上海風味。 🐓北京炸醬麵🍜在這裡被賦予了新的生命。手工製作的麵條滑嫩有勁,搭配香濃的炸醬,味道豐富且醇厚。這道麵食不僅味道正宗,麵條鮮甜相互襯托,增加了鮮甜,乾蔥等香料作用是增加了麵的香氣和鮮味🫓整體環境坐得好舒服☺️服務態度非常好態度也很親切👍🏻每一道菜都令人驚喜不已,合理的價格和高品質的菜品 ☺️
飄香鳳梨雞🐔

蟹粉賽螃蟹多士🦀

北京炸醬麵🍜

整體環境坐得好舒服☺️
服務態度非常好態度也很親切👍🏻
每一道菜都令人驚喜不已,合理的價格和高品質的菜品 ☺️

2024-08-08 334 views
又嚟「上海婆婆336」食新菜式😜.蝦籽鍋塔豆腐🥢豆腐外皮香脆🤤陣陣蝦籽香🦐.黃金炒飯🍚炒飯加咗蝦仁🍤火腿炒🐷🔥飯粒表面被鹹蛋黃裹住🥚.北京炸醬麵🍜炸醬有唔少肉碎🐖加上青瓜更清新🥒附有1碗清湯☺️.336上海小籠包(4隻)🥟小籠包皮薄餡靚😍肉餡鮮味多汁😋沾上黑醋更佳💯.酒釀丸子🍡淡淡酒香同清香桂花🍶🌼配上軟糯丸子😆.芝麻糊芋圓🥣芝麻糊香濃🖤加埋煙韌芋丸🍠都唔錯👍🏻.茶水(2位)🫖
又嚟「上海婆婆336」食新菜式😜
茶水(2位)🫖
  • 336上海小籠包
  • 酒釀丸子
2024-08-06 441 views
食上海野高CP值我通常黎呢度,食到飽都係4舊水都唔洗。京蔥手切牛肉包香蔥味牛肉餡夠味,加上煎香,個底脆脆,係好食啲。336炒飯有蝦多配料,應該加左少少美極炒?食落有個種獨特香味,食落有少少濕潤同醬油香;椰菜花砂窩炒,比較惹味;至於酒糟滑魚片,老婆貪佢無骨,酒糟甜做汁底好滋味,一d腥味都無。綠茶芋泥餅可算係比較特別嘅甜品,外表綠茶色,最好味嘅部分係圍住好香嘅芝麻,同埋香滑嘅芋泥。環境服務ok,商場位置方便。
香煎牛肉包
336炒飯
砂窩鬆花菜
酒糟滑魚片

綠茶芋泥餅

環境服務ok,商場位置方便。
香煎牛肉包
336炒飯
砂窩鬆花菜
酒糟滑魚片
綠茶芋泥餅
2024-08-06 281 views
久唔久又會想食下上海菜😋今次去左尖沙咀iSquare間336度食 環境幾好 餐廳又大⭕️ 話梅花雕醉雞 $98入口非常重酒香同話梅既酸甜味相互融合雞件鮮嫩入哂味 非常唔錯既前菜🫶🏻⭕️ 蟹粉賽螃蟹多士 $148餐廳推介💁🏻‍♀️蟹粉蟹肉份量多 鋪滿整碟賽螃蟹🦀夾住多士黎食口感好正🙌🏻多到要叫多碗飯黎撈🤣同真係要加醋吊一吊味🤤⭕️ 高力豆沙 $58最愛既上海甜品 有四大舊🤩粒粒勁飽滿 入口彈牙配上紅豆🫘餡 口感順滑甜度剛好 係必食之選☝🏻⭕️ 芝麻糊芋圓 $28今次仲試埋芝麻糊加上Q彈的芋圓 口感更豐富芝麻既香夠濃 不錯不錯👍🏻
久唔久又會想食下上海菜😋

加上Q彈的芋圓 口感更豐富
芝麻既香夠濃 不錯不錯👍🏻
  • 高力豆沙
2024-08-04 228 views
同best fd搭緊地鐵去尖沙咀時佢話想食上海野,但出面又落緊雨🌨️我即時諗起isquare呢間上海👵🏻地鐵H出口直上6樓就到😎 醒呢~ 🦀佢見到呢個《 蟹粉賽螃蟹多士 💲148 》即刻話想食!原來係新菜式🆕試吓先~蛋白炒得唔會太油膩,上面淋上咗海量蟹粉😋唔配飯,改配多士都幾夾~ 🥘《 上海炒年糕 💲88 》年糕煙韌入味,襯熱食,份量都幾多。🥠《 婆婆生煎包 💲46 》皮唔厚幾好,肉餡爆汁~🥟《 生煎鍋貼 💲45 》肉餡有汁,個底好似餅乾咁脆,如果薄少少會仲好。蟹粉賽螃蟹多士 🍡《 紅糖糍粑 💲36 》熱辣辣,口感外脆入定腍,中間有流心紅糖,微甜唔膩~ 🫖茶位 $12/人 ,有加一服務費
同best fd搭緊地鐵去尖沙咀時
佢話想食上海野,但出面又落緊雨🌨️
我即時諗起isquare呢間上海👵🏻
地鐵H出口直上6樓就到😎 醒呢~

蛋白炒得唔會太油膩,上面淋上咗海量蟹粉😋
唔配飯,改配多士都幾夾~

🥘《 上海炒年糕 💲88 》
年糕煙韌入味,襯熱食,份量都幾多。

🥠《 婆婆生煎包 💲46 》
皮唔厚幾好,肉餡爆汁~

🥟《 生煎鍋貼 💲45 》
肉餡有汁,個底好似餅乾咁脆,如果薄少少會仲好。

蟹粉賽螃蟹多士 🍡《 紅糖糍粑 💲36 》
熱辣辣,口感外脆入定腍,中間有流心紅糖,微甜唔膩~

🫖茶位 $12/人 ,有加一服務費

2024-07-02
$212 (Dinner)
2024-08-03 241 views
上海婆婆336主打傳統風味上海菜, 尖沙咀分店, 佈置簡潔明亮, 座位舒適, 傳統小籠包 、 酸辣湯、 花雕醉雞等, 讓人回味 , 是我的至愛。 話梅花雕醉雞 $98 肥美的雞肉浸泡在話梅酒中 , 味道濃郁而醇厚 , 雞肉不但軟綿滑溜, 仲有淡淡花雕 酒香 , 十分入味。336上海小籠包/四隻 $46剛剛蒸氣的小籠包, 熱騰騰冒著煙 , 十分飽滿 , 皮薄餡靚, 大口咬下, 鮮 味的湯汁在口中洶湧而出, 必點推介。迷你炸饅頭/三件 $25剛剛炸起的炸饅頭, 外層酥脆 , 內裏鬆軟,搭配甜甜的煉奶 , 別有一番風味。上海粗炒配豆漿 /午餐 $55 Q彈煙韌的麵條 , 掛滿濃郁醬油香氣 , 及 充滿鑊氣 , 與清脆椰菜 , 口感豐富 , 更添風味。濃郁的豆漿 , 清甜可口 , 散發著淡淡迷人的豆香。上海肴肉 / 追加+$18晶瑩剔透上海肴肉 , 入口滑滑溜溜酸, 冰冰涼涼 ,沾上薑絲的及鎮江香醋, 滋味提升 , 令人一吃愛上的冷盤菜。蕃茄牛肉湯拉麵配豆漿/午餐 $79 煙煙靭靭的麵條 , 充滿麵粉香氣, 麵條煮到筋道適中, 浸泡在香醇蕃茄湯汁中, 酸酸甜甜 , 配以新鮮

話梅花雕醉雞 $98

336上海小籠包/四隻 $46

迷你炸饅頭/三件 $25

上海粗炒配豆漿 /午餐 $55

上海肴肉 / 追加+$18

蕃茄牛肉湯拉麵配豆漿/午餐 $79
煙煙靭靭的麵條 , 充滿麵粉香氣, 麵條煮到筋道適中, 浸泡在香醇蕃茄湯汁中, 酸酸甜甜 , 配以新鮮的牛肉片, 十分開胃。

紅糖冰粉/ 追加+$12
冰粉採用紅糖製成 , 入口滑捋捋 , 冰冰涼涼 , 淡淡紅糖香甜, 清涼解渴 , 適合夏天的美食。

酸辣湯/追加+$15
香氣十足的酸辣湯, 味道酸香微辣,刺激味蕾, 增加食慾, 讓愛酸辣的粉絲超級喜歡。

酒肉丸子/追加+ $12
酒釀丸子 , 每口都是酒香與桂花的清香, 配上煙煙靭靭丸子 , 增加口感,完美搭配。

2024-08-03 376 views
聽講上海婆婆336出咗新菜式,今晚特別重來諗住試返一兩個新菜。餐廳位尖沙咀市中心熱鬧地段,店面布置簡約舒適,牆上掛有一些上海特色裝飾,展現了上海風情。每次必點鎮江小排骨($78)、四小拼($128)小竹荀新鮮爽脆,肴肉晶瑩剔透、烤麩帶有點煙燻味、小排骨糖醋入味,酸甜適中。家常豆腐($78)可以揀辣度,我揀小辣剛好是想要的口味,豆腐嫩滑,十分下飯。蔥爆牛肉($98)的牛肉質地軟嫩,蒜蔥爆香,回味無窮。上海粗炒($88)麵條軟硬適中,配料搭配得恰到好處,口感層次豐富。酸辣湯雲吞(5隻$68)、336上海小籠包(4隻$46)份量剛好,餡料飽滿多汁,皮薄而不易破裂。蝦籽豆腐面筋煲($80)是新菜式,主材料口感偏減,反而凸顯到蝦籽個味道,面筋不同以往食開那款,比較似魚腐,配上入味的豆腐,是一道別具特色的好菜。

每次必點
鎮江小排骨($78)、

蔥爆牛肉($98)的牛肉質地軟嫩,蒜蔥爆香,回味無窮。

四小拼

酸辣湯雲吞

蝦籽豆腐面筋煲

葱爆牛肉

2024-07-28
$200 (Dinner)
四小拼
  • 上海酸辣湯
  • 336上海小籠包
  • 黑醋排骨
2024-07-27 350 views
一向都鍾意食上海菜嘅我,今次又揀咗呢間 !蝦籽豆腐面筋煲🦐上枱熱辣辣🔥,有面筋、筍、冬菇、蝦籽,豆腐好嫩滑又大塊,有豆香,面筋彈牙,啲料索哂成個啲汁好入味😋~上海粗炒🍲 大大碟, 鑊氣十足。麵條煙韌,醬料幾惹味,食落去鹹中帶微甜,唔算油膩👍🏻。336上海小籠包(4隻)四隻小籠包,皮夠晒薄,熱辣辣,咬落去啖啖湯汁💦!干燒蝦酥盒🍤好酥脆,蝦肉彈牙,味道香濃又鮮,做開胃菜一流🤤。黃金炒飯🍚用咗咸蛋黃同蝦仁🦐去炒,炒到金黃色,粒粒分明,鹹香感重超惹味~
一向都鍾意食上海菜嘅我,今次又揀咗呢間 !

蝦籽豆腐面筋煲🦐

上海粗炒🍲

336上海小籠包(4隻)
四隻小籠包,皮夠晒薄,熱辣辣,咬落去啖啖湯汁💦!

干燒蝦酥盒🍤
好酥脆,蝦肉彈牙,味道香濃又鮮,做開胃菜一流🤤。

黃金炒飯🍚
2024-07-25 346 views
"椒麻大千雞(辣)"、"菜飯"以及"鎮江肴肉"。大千雞肉質鮮嫩,辣而不燥,蒜末和辣椒碎的搭配更是提升了整道菜品的風味。菜飯用心炒製,米飯粒粒分明,帶著淡淡的油香,非常好吃。"鎮江肴肉"更是讓我驚喜,滑嫩多汁的肉質配上酸甜醬汁,令人食指大動。"飄香鳳梨雞"。這道菜色香味俱全,雞肉炸的酥脆鮮嫩,配上鳳梨片的清甜,相得益彰。"油炆小竹筍"也十分好吃,筍子爽脆入味,很有嚼勁。最後我選擇了"黑糖冰粉"作為甜品。冰涼的冰粉上鋪著細膩綿密的黑糖糖漿,清涼爽口卻又不失香甜,整個味蕾享受過癮。離開時,我還買了一杯"凍芒果龍井茶",清爽的茶香中帶著濃郁的芒果香,十分解膩。

2024-07-25 267 views
呢晚忽然想食小籠包,揀咗位置超方便,位於尖沙咀Isquare嘅上海婆婆。間唔中就會幫襯下佢,貪佢座位多,坐得舒服。見餐牌加咗唔少新菜式,亦有兩款二人套餐供應。蟹粉賽螃蟹多士($135)- 睇賣相已經相當吸引,佈滿超多蟹粉蟹皇,入面係賽螃蟹,分量十足。上菜連埋幾片多士,塗上蟹粉蛋白,十分惹味,呢個用嚟送飯都一流。飄香鳳梨雞($98)- 有少少似咕嚕肉嘅變奏版,雞件炸得非常香脆,亦好入味,配以菠蘿同埋紅椒,味道酸酸甜甜,夠晒開胃。 336上海小籠包($46) - 每次嚟到必食,小籠包皮唔會太厚,入面注滿湯汁,味道相當不錯。婆婆擔擔麵($65)- 擔擔麵質地好滑溜彈牙,鍾意佢嘅湯底帶香濃花生醬味,同埋亦帶少少辣味。好多餐廳都欠缺咗花生醬味又或者過分重手,呢間就做得好好,平衡到兩種口味。

🥢上海婆婆336 📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓605-606號舖-----融合了少許摩登的元素的舊式上海風,古色古香,座位亦寬闊好坐,若要說起暫時心目中性價比比較高的上海菜,就會想起這間上海婆婆。食物選擇多價錢有平有貴,人均200左右都可以食得幾飽,食過幾次覺得佢哋食物質素都幾穩陣。鬼馬酸菜魚(跟油炸鬼)$208。酸香微辣,魚質柔嫩鮮甜,酸菜唔會太鹹,爽爽脆脆,馬鈴薯片及薯粉索入湯汁後,令人欲罷不能,畫龍點睛之最是油炸鬼,香脆熱辣辣,新鮮即炸,浸落湯汁後再咬一口,油潤惹味,邪惡但我中意😋。酸辣湯雲吞 $68 -5隻飽滿大隻嘅雲吞,酸酸辣辣,有啲似碗仔翅feel嘅酸辣湯,兩者合二為一,強強聯手,一次過滿足咗我兩個願望。生煎鍋貼$45-3隻金黃酥脆嘅鍋貼外皮下包裹著多汁的餡料,一咬即流出肉汁。綠茶芋泥餅 $30帶少許綠茶清香嘅鬆軟餅皮上有大量白芝麻,中間是香綿細緻嘅芋泥,外脆內綿,而且夠低甜。
🥢上海婆婆336
-----

鬼馬酸菜魚(跟油炸鬼)$208。

酸辣湯雲吞 $68 -5隻

生煎鍋貼$45-3隻
金黃酥脆嘅鍋貼外皮下包裹著多汁的餡料,一咬即流出肉汁。

綠茶芋泥餅 $30

• 抹茶芋泥餅
  • 酸菜魚
2024-07-23 275 views
鍾意食蟹粉嘅我點會錯過🤩份量好足‼️價錢合理🙆🏻‍♀️可以一戰🤤蟹粉賽螃蟹多士 $135係賽螃蟹嘅基底上加上海量蟹粉,真心超滿足!配埋多士又幾特別🍞蟹粉扒豆腐 $132呢個又係大推,好足料🦀兩者好夾,送飯一流🤤336上海小籠包(4隻)$46招牌小籠包皮薄餡多而且唔易穿💗一咬就爆晒湯汁🤤豬肉鮮嫩👍🏻入口香濃而唔油膩🤘🏻上海大雲吞(6隻)$62雲吞都好好味👏🏻 餛飩皮薄嫩滑!半肥瘦豬肉 入口鮮嫩多汁,湯頭都好飲😍

蟹粉賽螃蟹多士 $135
係賽螃蟹嘅基底上加上海量蟹粉,真心超滿足!
配埋多士又幾特別🍞

蟹粉扒豆腐 $132
呢個又係大推,好足料🦀兩者好夾,送飯一流🤤

336上海小籠包(4隻)$46
招牌小籠包皮薄餡多而且唔易穿💗
一咬就爆晒湯汁🤤豬肉鮮嫩👍🏻入口香濃而唔油膩🤘🏻

上海大雲吞(6隻)$62
雲吞都好好味👏🏻
餛飩皮薄嫩滑!半肥瘦豬肉 入口鮮嫩多汁,湯頭都好飲😍