一家係尖沙咀玩完,睇下附近有咩好推介,搵到係中港城既大川滬,而且我地都好鐘情於上海菜,位置方便,係中港城,交通好便利。一家三口食左咩?有小朋友關係,都會揀啲岩佢食既,呢度都好多選擇適合小朋友,小朋友要求食小籠包同要食甜品,果然識食,呢度既小籠包係推薦之一,食上海野一定吾少得小籠包,我地仲揀左雞火炒飯,嫩雞煨麵同素炒什錦,小朋友都好鐘意食,佢最鐘意食小籠包,四隻佢要食三隻,小籠包多汁多餡,好食。嫩雞煨麵點解話適合小朋友?湯底清清地已經好吾錯,又有菜粒同雞肉,煨麵容易入口。雞火炒飯係傳統上海菜,另外有個雞絲粉皮係大人想食,亦係食上海菜必食,最後甜品係豆沙鍋餅,好香脆易入口,讚!小朋友食得好開心,而且玩完比較累,呢度坐低食得好舒服,冷氣又夠涼亦吾會過凍,老闆娘安排座位靠貼心,知道我地帶小朋友安排我地坐張大枱靠窗邊,坐得好舒服,座位好寬敞,裝修不錯好新正,職員服務好好,又會同小朋友傾計,現場氣氛好安靜,家庭傾計好適合六道菜都好滿意,好適合家庭聚會既地方,價格合理,帶小朋友黎食食物又岩食餐廳外面有個好靚既打卡位,黎到吾好忘記係度打埋卡喇,老闆娘好用心經營的餐廳:

小蘢包
素炒雜錦
嫩雞煨麵
雞火炒飯
豆沙鍋餅
2022-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
小蘢包
素炒雜錦
嫩雞煨麵
雞火炒飯
豆沙鍋餅
  • 小籠包
我呢日就約咗爸爸媽媽去行下尖沙咀海旁同埋食晚餐啦,因為老人家鍾意食中式菜,我哋係食晚餐時段,咁我哋就搵咗間中港城入面嘅餐廳位置喺中港城二座平臺,其實喺中港城正門嘅長電梯一上去,右手邊就係,幾大個招牌好明顯,幾好搵!我哋去到嘅時候就大概八點半,一開始都坐滿晒人,但係陸續啲客人都走曬,食到最尾剩返另外三台客人,但係氣氛幾好,我諗其中一檯係成家人,幾熱鬧啲服務生都幾好態度,因為我哋未聽過醃篤鮮係咩嚟嘛,所以佢都會主動過嚟同我地介紹下,同埋推薦啲嘢食畀我哋,所以如果見到老闆得閒嘅話都可以搵佢傾下計,都學到好多以前從來未聽過嘅菜式!食物方面,我哋嗌咗:家鄉燻魚呢個幾推薦!有少少牛肉乾嗰個質地,同埋切成一塊塊好方便食骨都不太多,好方便食😘同埋一啲唔會肥膩,有啲燶香,外皮已經燻到有啲脆口,醬幾甜,我媽媽平時煮嘢食幾叻,都話好難煮到呢種味出嚟!好惹味!食慣蒸魚煎魚嘅人可以試下呢種全新做法醃篤鮮一開始都幾好奇係咩嚟,但係上到嚟其實就係一盅細細碗好多配料嘅湯,配料都幾豐富㗎,有豆皮結,五花肉,青菜,鮮筍等,有一盅同一例可以選擇,我就揀咗盅,細細碗咁,一人食少少都好快食晒,唔會好大負擔,而嗰湯睇落清清淡啖,

食物方面,我哋嗌咗:

家鄉燻魚

呢個幾推薦!有少少牛肉乾嗰個質地,同埋切成一塊塊好方便食

醃篤鮮
醃篤鮮  (盅)

一開始都幾好奇係咩嚟,但係上到嚟其實就係一盅細細碗好多配料嘅湯,配料都幾豐富㗎,有豆皮結,五花肉,青菜,鮮筍等,有一盅同一例可以選擇,我就揀咗盅,細細碗咁,一人食少少都好快食晒,唔會好大負擔,而嗰湯睇落清清淡啖,但係應該有啲金華火腿嚟代替鹽做個調味,所以我爸爸幾鍾意呢道餸,話覺得幾真才實料,好健康!

滬式紅燒肉

呢個我個人就大愛!身為食肉獸我真係勁鍾意呢個,肥嘅部分香得嚟唔膩,瘦嘅部分乾而不柴,並且將豬皮嘅膠質煮曬出嚟,粘稠嘅汁令到成個紅燒肉有啲入口即溶feel,但係我媽因為口味實在清淡,就冇咁鍾意呢道餸,覺得太甜,所以大部分都係我食晒😋

羊肉搶湯麵
羊肉搶湯面

呢個我爸爸就勁鍾意,羊肉係羊肉片咁,份量幾多,而麵就係上海粗面,有啲偏軟🥰重點係個湯,係有啲少少羊騷味,但係極淡,反而令到湯有種唔知點形容嘅,有啲上癮嘅味道💕💕💕我爸係清晒成碗湯嘅,佢話香港好少食到咁出色嘅羊湯,所以鍾意食羊嘅人我覺得食呢個都ok~😊

鹹肉津白油豆腐

呢個同醃篤鮮有啲異曲同工之妙,都係湯嚟嘅,同樣都係用火腿嚟吊一吊鹹味,同埋料都豐富嘅,有粉絲、津白、菜心、金華火腿、豆卜等,但係味道會比醃篤鮮淡啲,同埋多咗好多蔬菜嘅甜味,我媽媽就最鍾意呢道~💕

小籠包

呢個都係幾出色嘅,皮薄多汁就基本啦,我諗佢啲肉餡都係新鮮嘅,唔會有酒樓食到嘅冰鮮味or豬臭味,可以一試!

總結
係幾適合帶父母嚟食嘅一間餐廳,價錢相宜,上菜速度又快,又幾方便到,柯士甸or尖沙咀站行過去都近嘅,同埋嘢食由淡至濃都有,悉隨尊便,不妨過嚟一試!
2022-07-17
Dinner
家鄉燻魚
醃篤鮮  (盅)
羊肉搶湯面
  • 醃篤鮮
  • 羊肉搶湯麵
2022-07-17 170 views
趁放假同屋企人去尖沙咀行吓街,朋友之前去過中港城一間中菜,就去試下,之前都唔知原來中港城平台位有餐廳。餐廳幾開揚,日光灑入黎幾正,坐得舒服。花雕醉雞🐣花雕味好重,肉質好滑,凍食嘅雞皮好正,啫喱咁。樟茶鴨🦆父母最鍾意呢味餸,鴨燻得乾身,唔會感覺油膩,食落都好香口。而且鴨肉好入味,唔使點醬都夠味,食到好滋味。隔離幾個饅頭造型都好特別。韭黃蟮糊蟮肉一條條絲狀,數量都唔少,而且已經起曬骨,配搭大量韭黃炒埋一齊,惹味。干煸四季豆每次食上海菜都一定會叫四季豆,食咁多肉食返啲菜中和下。四季豆同肉碎一起炒得好香口,仲有少少辣椒吊下味。

花雕醉雞🐣
花雕味好重,肉質好滑,凍食嘅雞皮好正,啫喱咁。

樟茶鴨🦆

韭黃蟮糊

干煸四季豆

2022-07-17 128 views
出去海港城逛街,午餐時間好難搵位,過去旁邊中港城碰運氣,商場鄰近柯士甸站,交通方便。這家店面大,座位充足,還有1/3 位置,一坐下不久已近乎滿座,很多文職人員幫襯,看來不錯。座位舒適,店內乾淨企理,上菜速度快,大約10-15分鐘已上齊。午餐價錢由$75起,比較抵食。上海排骨菜飯排骨大件,外層金黃,肉質鬆化,夠淋身,午餐送前菜和湯,蓮藕湯清甜,還附送豆漿,凍飲特別解暑甜酸魚柳大件,粉漿薄,外脆內軟,甜酸汁好開胃上海炒年糕年糕軟糯,配白菜仔和肉絲,有口感杞子桂花糕清甜清新

午餐價錢由$75起,比較抵食。

上海排骨菜飯
排骨大件,外層金黃,肉質鬆化,夠淋身,

午餐送前菜和湯,蓮藕湯清甜,還附送豆漿,凍飲特別解暑

甜酸魚柳大件,粉漿薄,外脆內軟,甜酸汁好開胃

上海炒年糕
年糕軟糯,配白菜仔和肉絲,有口感

杞子桂花糕清甜清新

2022-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-07-15 99 views
平日唔寫開食評嘅我都忍唔住寫吓!話說假日黎開尖沙咀同屋企人行街,夜晚海港城人山人海,搵唔到位嘅情況下行到黎隔離中港城,見到呢間上海嘢唔錯又有位就入左去食。6點幾入到去已經坐到9成滿,只見成個樓面得果一兩個夥計做野,忙到落單都落唔切,等左好耐先有人幫我地落單,果日唔係太肚餓,只係叫左些點心同小菜,點知等好耐啲嘢食都未黎,一睇原來全部堆哂係出菜個位,侍應完全唔得閒送上枱…見到佢地不停落單,埋錢,聽電話,執枱,有幾枱客人係咁叫都冇人理會,試問一間餐廳連基本嘅人手都無點提供服務比顧客?食左1個鐘多啲,我同屋企人都唔想再坐太耐了,連甜品都無食就走左,總括而言食物出品不錯,環境可以不過有啲嘈,價錢在尖沙咀區正常,但服務質素一般,自問未見過一間餐廳咁混亂

6點幾入到去已經坐到9成滿,只見成個樓面得果

2022-07-14 110 views
尖沙咀中港城不嬲都好多美食今次試嘅呢間餐廳係主打各款上海菜餐廳嘅裝修簡約平實俾到人一種舒適嘅感覺食物質素亦都好高睇得出係用心製作👍🔸小籠包 $55🔸紅油抄手 $72🔸樟茶鴨 $238🔸上海粗炒 $128🔸干煸四季豆 $108🔸杞子桂花糕 $45食上海菜一定要叫小籠包,一籠小籠包有4件,皮薄多汁,肉質鮮嫩。紅油抄手唔會太辣,外皮薄而滑,食落好惹味。第一次食樟茶鴨,味道好特別,仲配有划包,可以夾住一齊食。上海粗炒好有鑊氣,唔會太油膩,味道一流👍🏼最鍾意食干煸四季豆,四季豆炒得夠乾身,配埋肉碎蝦米一齊炒好香口。最尾食返個杞子桂花糕作為完美完結。
尖沙咀中港城不嬲都好多美食

🔸干煸四季豆 $108

🔸杞子桂花糕 $45

2022-07-06
Lunch
糖醋魚塊 $80午市套餐包埋中湯 前菜 白飯呢度嘅糖醋魚柳每一份都係即炸超新鮮😍甜酸醬汁唔會過多 入口係脆卜卜 魚肉都Juicy唔乾欣賞佢哋嘅中湯都係無加味精 真材實料👍🏻茄子炆魚 $85呢款都係佢哋嘅招牌 如果重口味嘅你一定鍾意佢又唔係好鹹 但就係好惹味!炆魚有原條去骨䱽魚🐟仲有豬腩肉片 好豐富😜陳醋黑木耳 $68呢款係非常開胃嘅前菜😆酸味偏重 超解膩😁小籠包(4隻)$55好多湯汁!皮超薄😍肉餡份量適中 食得出肉質好新鮮❤️生煎包(3隻)雖然唔多肉汁 但包底香脆 香口熱辣😍都好好食!奶油津白 $108呢款真係好creamy 整得好香 食多偏膩 適合多人share😜賽螃蟹 $128滿滿滑溜嘅蛋白加上魚肉 瑤柱 金華火腿蓉較為清淡嘅一道菜🥰感覺健康😋豆沙窩餅 $65呢度嘅豆沙鍋餅加咗蛋去整 唔會好香脆 豆沙餡香滑軟熟 整體甜度適中❤️

糖醋魚塊 $80

呢款係非常開胃嘅前菜😆酸味偏重 超解膩😁

小籠包(4隻)$55
好多湯汁!皮超薄😍肉餡份量適中 食得出肉質好新鮮❤️

生煎包(3隻)
雖然唔多肉汁 但包底香脆 香口熱辣😍都好好食!

奶油津白 $108

賽螃蟹 $128
滿滿滑溜嘅蛋白加上魚肉 瑤柱 金華火腿蓉
較為清淡嘅一道菜🥰感覺健康😋

豆沙窩餅 $65
呢度嘅豆沙鍋餅加咗蛋去整 唔會好香脆
豆沙餡香滑軟熟 整體甜度適中❤️
同男朋友放工後去左海港城睇恐龍,但海港城食野一定又貴又多人,所以最後男友搵咗間中餐喺中港城平台,地理位置夠哂方便。餐廳環境唔錯,坐得舒服唔逼,食完仲可以比我地慢慢坐低傾下計,唔會限時👍🏻呢道上菜嘅速度勁快, 點完餐唔使10分鐘已經上左9成嘅菜式😍雞絲粉皮麻醬與雞絲粉皮比例剛剛好,雞絲嫩滑,麻醬很香,夠哂開胃。小籠包食上海菜一定唔少得小籠包, 呢道小籠包做得幾出色, 即叫即蒸,熱辣辣, 皮薄咬開更是汁濃肉香。👍🏻奶油津白- 呢個必點,奶油津白味道香濃,津白新鮮,香濃既奶油全被津白吸收,非常多汁入味, 勁正😋😋韭黃鱔糊- 火喉得宜,味道啱啱好唔會太鹹 ,鱔既份量都多,幾抵食。

雞絲粉皮
麻醬與雞絲粉皮比例剛剛好,雞絲嫩滑,麻醬很香,夠哂開胃。

小籠包

$250 (Dinner)
慶祝父親節 有一日平日晚市選擇左呢間中港城平台既上海菜 一上一試之後愛上了 價錢合理都相當好食 (爸爸好高興😆)蕎麥胚芽茶 $12位Buckwheat Tea意外地勁鍾意呢款茶 好似有一種炒過既味道 雞絲粉皮 $78Shredded Chicken w/ Bean kelly sheets & sesame dressing涼拌小食黎講都好大份 好多雞絲配合芝麻醬好開胃 夏天開胃小菜小籠包 $48Steamed Pork Dumplings餐廳推薦必食小籠包 真係即叫即蒸而且小籠包入面包住好多湯汁 新鮮熱辣辣 正!韭黃鱔糊 $148Sauteed Shredded Eel with chives上海菜都必食鱔糊 細細條幾香口 而且好多韭黃配搭原條糖醋魚 $238Whole Fish with sweet and sour sauce必叫之選!原條超大條既魚 炸得外皮勁脆 而且個糖醋汁調味調得好好 仲有好多松子好香口 仲有好多蕃茄粒回鍋肉炒年糕 $108Fried Spices Rice Cake w/ braised Sliced Pork & cabbage年糕非常之軟 咬口爽軟烹調

蕎麥胚芽茶 $12位

韭黃鱔糊 $148

上海菜都必食鱔糊 細細條幾香口 而且好多韭黃配搭

原條糖醋魚 $238

回鍋肉炒年糕 $108

年糕非常之軟 咬口爽軟烹調得啱啱好 而且好多回鍋肉好入味 超讚!

整體黎講菜式出色 環境都好舒服 店員服務都好好好細心 一餐愉快的父親節飯 Like 😆

• 回鍋肉炒年糕
  • 原條糖醋魚
  • 韭黃鱔糊
  • 小籠包
  • 雞絲粉皮
  • 蕎麥胚芽茶
2022-06-23 109 views
放假同屋企人喺海港城行完街,再行前多少少就去到中港城,估唔到俾我哋搵到一間坐得舒服又幾抵食嘅上海菜因為有老人家又有小朋友,想搵間餐廳坐得比較舒服,喺尖沙咀來講價錢唔貴,性價比高小籠包皮薄餡靚,仲好多肉汁火腿蓉津白用上湯煮,好林好入味,小朋友可以自己食晒一碟上海粗炒都好惹味,好多材料酸辣湯夠酸夠辣,一盅一人份量都幾多生煎包最後甜品,豆沙鍋餅煎到外脆內軟,豆沙餡料都好多呢間真係有驚喜,上菜速度又快,老人家最欣賞佢食物好夠熱,下次多啲人可以食埋砂鍋雲吞
放假同屋企人喺海港城行完街

小籠包皮薄餡靚,仲好多肉汁

火腿蓉津白用上湯煮,好林好入味,小朋友可以自己食晒一碟

上海粗炒都好惹味,好多材料

酸辣湯夠酸夠辣,一盅一人份量都幾多

生煎包

最後甜品,豆沙鍋餅
煎到外脆內軟,豆沙餡料都好多
2022-06-21 107 views
之前北帝街有幾間出名嘅食店告別之後,相繼喺唔同嘅地區再浴火重生,大川滬就係其中一個表表者。當時喺土瓜灣離開好多唔同嘅媒體報道,好多離愁別緒,幸好最後佢有更好嘅將來,新店落戶喺尖沙咀中港城。坦白講地方當然冇以前咁唔方便,但係呢度多咗一份寧靜,而且相對無咁繁忙。知道佢開番今晚同屋企人幾個街坊搭車去尖沙咀試吓。餐廳好多員工都熟口熟面,呢個係最令人感到親切嘅一大原因。最好係地方夠大又舒服,對比舊店,正好多。先來一客小籠包,看看水準,皮光肉滑,內容豐腴,淨係食呢個都知道餐廳真係返晒嚟。口水雞勁大碟,根本就唔係前菜份量,話佢係主食都得。平時好少叫的家鄉燻魚,爸爸同太太原來咁鐘意,燻魚有十幾件,兩個人聯手夾擊,咁就食哂。奶油津白唔係我杯茶,不過做得好嘅原因係個奶油唔會好油,同平時感覺有少少唔同。想淺嘗酸辣湯,叫了小盎試試,酸度非常夠,醋味強,但辣度唔夠。酸菜魚真心驚喜,好大碗,入面除咗有勁多配菜外,有勁多嘅魚肉,而且每樣野都好入味,之前未試過係舊店食過呢類大菜式,原來仲抵食。最尾叫個擔擔麵,都係同平時嘅感覺唔同,清新得多,麵條厚重而唔算爽滑,反而走煙韌路線,花生醬味不強,而且唔算好辣。食到非常飽都係

知道佢開番今晚同屋企人幾個街坊搭車去尖沙咀試吓。

餐廳好多員工都熟口熟面,呢個係最令人感到親切嘅一大原因。

最好係地方夠大又舒服,對比舊店,正好多。

口水雞勁大碟,根本就唔係前菜份量,話佢係主食都得。

食到非常飽都係埋單$800,搬左去尖沙咀都係咁平,仲要係咁街坊價,值得黎多
2022-06-17 110 views
最近啲雨好似落吾停甘,落到個人都悶晒,趁住weekend梗系要出去鬆下啦。呢啲天氣最好就系行商場,話知佢出面落幾大都無有怕一向都好鐘意系中港城搵食,貪呢度旺中帶靜,如果weekend黎就更正,少左樓上返office嘅人。今日選擇左大川滬食上海野,最鐘意坐系窗邊望住出面平台,如果落雨就更有詩意。食上海野一定吾少得小籠包,充滿湯汁酸菜魚,系出面好少見甘大件魚塊,口感十足,個湯又吾油膩,重點系飲完都吾覺口渴,證明真材實料。樟茶鴨半隻,份量都吾少,鴨皮好脆,吾會過咸,旁邊個包仔又幾好食喎,好有銀絲卷嘅口感。食上海野又系必食之選 ~ 上海粗炒最後更加吾少得甜品 ~ 豆沙鍋餅,皮脆,豆沙夠多之餘,吾會過甜,好滿足的一餐

食上海野一定吾少得小籠包,充滿湯汁

食上海野又系必食之選 ~ 上海粗炒

2022-06-11
  • 豆沙鍋餅
  • 樟茶鴨
2022-06-16 1692 views
因為疫情關係,海港城做咗好多唔同嘅優惠,仲有好多半價嘅coupon吸引人客去食嘢,令到商場非常多人所以就去咗隔離個商場中港城,非常近位於尖沙咀柯士甸站,對於搭西鐵嘅我來講就非常方便,原來中港城上面都有好多唔同嘅美食,今日就揀咗呢間上海菜男女老少都啱食,有辣有唔辣款式眾多現在午餐時段時間尚早,都唔需要等位,到咗1:30嘅時間餐廳入面已經全院滿座了,入面燈光非常充足,座位亦非常闊落,坐得好舒服,入邊冷氣比較凍如果怕凍嘅朋友仔,就一定要帶件衫上菜嘅時間都非常快捷,唔會等得太耐🤩員工非常親切,仲介紹各種食物今日帶埋小朋友過嚟叫咗個午餐排骨菜飯$108,排骨非常厚身經過炸之後都依然唔乾身,肉質又夠嫩滑,小朋友都非常啱食炸子雞半隻$208炸子雞又叫做脆皮雞呢種粵式嘅炸雞我哋經常喺酒樓都見到同平時嘅炸雞唔同炸子雞係將生雞掛起,不斷用油淋上,令到雞嘅肉質嫩骨,皮又夠脆,雞肉有鹹鹹的味道,又夠香口非常好味,最重要放上枱嘅時候依然熱辣辣原條糖醋魚$238職員放上枱嘅時候,小朋友都忍唔住嘩一聲,外觀真係非常靚,甜甜酸酸嘅味道令人好開胃,配菜有三色椒蔥花,肉質鮮嫩無比酸甜可口外焦裏嫩而且冇腥味色澤仲非常金黃,
今日就揀咗呢間上海菜男女老少都啱食,
有辣有唔辣款式眾多
入邊冷氣比較凍如果怕凍嘅朋友仔,
就一定要帶件衫

今日帶埋小朋友過嚟叫咗個午餐排骨菜飯
$108,排骨非常厚身
經過炸之後都依然唔乾身,
肉質又夠嫩滑,
小朋友都非常啱食

炸子雞半隻$208
炸子雞又叫做脆皮雞
呢種粵式嘅炸雞我哋經常喺酒樓都見到
同平時嘅炸雞唔同
非常好味,最重要放上枱嘅時候依然熱辣辣
原條糖醋魚$238
職員放上枱嘅時候,
小朋友都忍唔住嘩一聲,
外觀真係非常靚,
甜甜酸酸嘅味道令人好開胃,
配菜有三色椒
蔥花,肉質鮮嫩無比
酸甜可口
外焦裏嫩
而且冇腥味
色澤仲非常金黃,
魚嘅口感非常不錯👍🏻,風味皆佳
  • 排骨菜飯
2022-06-16 99 views
西九泊車真係有啲貴🥲 星期六日都要成$30/hr左右🥲 今日開心大發現原來中港城泊車消費滿$100就有一個鐘免費泊車;$200就兩個鐘;$300就三個鐘🤓 仲要有日泊優惠只需$80‼️ 所以我寧願係到食嗰飯泊低架車🫶🏻 再行過去叫咗炸銀絲卷$32、韭黃鱔糊$148、椒鹽排骨$88、炒四季豆$88、豆沙鍋餅$56😋其實鱔糊比我想像中平好多,因為好多餐廳韭黃多個鱔糊,呢度好平均🥰 好夠食🤪 炸銀絲卷做得啱啱好🥰 點埋煉奶一流,一定要叫🫶🏻 椒鹽排骨同四季豆都做得好惹味🤤仲有!甜品記得叫起,如果你一次過嗌晒,佢會一早到😂 所以記得提返嗰員工‼️ 不過反而我又估唔到佢咁細心,佢拎甜品俾我哋嘅時候會拎埋碟同叉😳

Ok
2022-05-30 190 views
海港城真係太多人, 所以我地轉戰左中港城, 完全唔駛等位三個人我食左 - 1)酸菜魚 $238 大大份, 魚好滑, 下面有D配菜, 有少少麻辣的,個味好正! 2) 炸豬膽膽面 OK la 平平無奇3)小籠包4)5)饅頭水準正常,如果想搵到位,呢到係唔錯既選擇!
海港城真係太多人, 所以我地轉戰左中港城, 完全唔駛等位
三個人我食左 -
酸菜魚

2) 炸豬膽膽面 OK la 平平無奇
豬扒膽膽麵

3)小籠包

紅油抄手
5)饅頭

水準正常,如果想搵到位,呢到係唔錯既選擇!
2022-05-29
$160 (Dinner)
酸菜魚
豬扒膽膽麵