2019-02-04 318 views
係何文田有一間唔太起眼,以輕食為主嘅餐廳🌿 餐牌選擇不算多,偏向簡而精,以沙律最為受歡迎🥰 店內裝修簡潔得泥又型格,最吸引人目光就係用藍色neon lights整成嘅語句💡-炙燒三文魚沙律($120),有七樣配料,包括有份量十足嘅三文魚同半份牛油果,兩樣嘢夾埋幾飽肚🌟三文魚外層火炙過,好香魚油味。而因為舊三文魚有一定嘅厚度,所以入面呈三成熟,有食魚生嘅感覺😋吞拿魚拌飯($108) 吞拿魚,牛油果都幾厚切下,有返啲咬口❤ 溫泉蛋做得好靚,蛋汁撈飯真係一流😀牛油果沙冰($50)呢個價錢不過不失,成杯嘢感覺好清新👍🏽 餐廳加左少量嘅香蕉🍌令杯嘢味道冇咁單調同增加少少甜味!我認為食得牛油果嘅都唔會介意原本嘅味道,所以唔落都冇乜所謂💁🏻‍♀️-總括食材幾新鮮,而且好健康,完全食完唔覺有內疚感😉 平時食得多油膩嘢,間唔中食下輕食,減低下腸胃負擔,依到係一個唔錯嘅選擇❤️

2019-01-19
$100 (Lunch)
2018-12-21 304 views
這天工作經過梭椏道,發現這間新開的小餐廳,就跟朋友進來試一試。我們坐下後,整個餐廳就滿座了!頗受歡迎的樣子。Set lunch 選擇不多,我點了牛扒,友人點了魚。牛扒肉質很不錯!軟腍有肉味,下飯一流!飯是圓潤飽滿的珍珠米,是我最喜歡的米😋友人的魚,有流心蛋,他說不錯吃,我嘗了一口魚,有微微腥味🤔,還好我點的是牛!餐飲點了Cappuccino店內有幾個座位面向梭椏道,下次來可以試試坐在那裡,欣賞街景,跟路過的途人相視而笑。

我們坐下後,整個餐廳就滿座了!頗受歡迎的樣子。

Set lunch 選擇不多,我點了牛扒,友人點了魚。

餐飲點了Cappuccino

2018-10-30
2018-12-15 295 views
最近喜歡去啲我唔熟悉嘅地區覓食,今次嚟到何文田!雖然地址係寫何文田,但旺角東站行過去都好方便,7分鐘左右😛一入去就見到牆身佈置好適合打卡😆.我哋兩個人叫咗一個小食,一個沙律,一個丼,咩都試吓咁😁.首先食咗炸薯條+黑松露蛋黃醬🍟好有驚喜!夠熱夠脆夠薯味夠邪惡😈我不知不覺食咗好多🤭黑松露醬唔濃唔淡剛剛好,唔會喧賓奪主👍🏻.🥗炙燒三文魚沙律顏色好豐富,感覺亦好健康😛炙燒三文魚裏面係生嘅,頗合我口味~好開心有牛油果同石榴!.🍚慢煮牛小排丼個醬汁好好味~仲有多蔥🤤温泉蛋🍳牛小排肉質還好,其中一塊有少許韌,調味略嫌重手😝
最近喜歡去啲我唔熟悉嘅地區覓食,今次嚟到何文田!
雖然地址係寫何文田,但旺角東站行過去都好方便,7分鐘左右😛
一入去就見到牆身佈置好適合打卡😆

我哋兩個人叫咗一個小食,一個沙律,一個丼,咩都試吓咁😁
炸薯條+黑松露蛋黃醬

首先食咗炸薯條+黑松露蛋黃醬🍟

慢煮牛小排丼

炸薯條+黑松露蛋黃醬
2018-12-10 1340 views
若不是有一位同樣為食的朋友告知,小弟也絕不為意在梭椏道開了這一所不甚令人起眼的小店....說她是"小"真的沒有錯,我們四個families一同殺入店內開餐,儼然就已包了場。遲來的其他客人,暫時就只可望門興嘆....餐牌內選擇不多,就只五至六款走西日fusion路線的丼物,再加幾款走健康路線的小吃沙律以及奶昔冰沙等,僅此而已....一家三口各自點一款自己喜歡的,再大家分享來嚐;之後又試了一杯奶昔;後來還未夠喉,朋友點的炸薯條吃不完,又饞嘴地偷了幾條食....今天下午的嘴總是郁個不停....丼物的配菜基本是一樣的 ---- 計有溫泉蛋、紅薑、粟米粒及沙律,整個組合給人一個甚為清爽之感。飯內就連醬汁也不多下,純以主食材加上配菜來作味,這就很容易讓人有一種很refreshing的口感....至於在三款點的主食材當中,當是以慢煑牛小排最引人滋味亦最佳,入口滿是油花脂香滿溢,肉亦十分軟熟易咬;三文魚約略在表面作炙燒內裡差不多仍是生的,魚油盡出甚是肥美;炸雞粒相形之下就失色了。不是說它不好,而是有珠目在前底下,炸雞確是顯得較普通....印象中好像是第一次喝紫薯口味的奶昔,感覺一般,喝不出紫薯的那份甜

印象中好像是第一次喝紫薯口味的奶昔,感覺一般,喝不出紫薯的那份甜香,同時奶味亦不很強....

至於那新鮮滾熱辣弄起的炸薯條,如此即做即食,又怎會差得去哪裡 ?

邊食邊談,好不容易就過了一個下午了,真快....
$100 (Lunch)
2018-12-03 281 views
個日同班朋友去開太子行街,佢地話係何文田有間新開既型格健康小店‼️呢排成日OT食飯盒,梗係要即刻去試下啦!食返餐好補償下👍🏻叫咗個灸燒三文魚沙律,淨係睇個擺盤都已經覺得好正😍 有石榴,紅甘藍,牛油果🥑 材料都食得出好 fresh!呢個牛扒丼飯好足料,有好多塊牛,d肉表面燒得好香口入面就好嫩❤️仲有好多配菜,令個飯食落去冇咁膩,健康d罪惡感都少d😂吞拿魚丼飯上面隻温泉蛋係精髓,配埋呑拿魚同牛油果食有好清新既感覺😊份慢煮牛小排一上枱,我地個個都嘩嘩聲😂 粉紅色既牛小排真係好吸引,同埋會唔會大份咗少少‼️我叫咗杯香蕉奶昔,不過一時掛住飲唔記得咗影相😅味道好濃郁但係又唔會太稠身,同埋唔似得出邊咁得個甜字,真係飲得出香蕉味!朋友們叫咗一杯牛油果冰沙同紫薯奶昔,我兩杯都偷偷試咗一啖,兩杯都好新鮮好真材實料,不過個人鍾意紫薯奶昔多d😍
呢排成日OT食飯盒,梗係要即刻去試下啦!食返餐好補償下👍🏻

灸燒三文魚

慢煮牛扒丼飯

吞拿魚丼飯

慢煮牛小排

牛油果冰沙

2018-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
灸燒三文魚
慢煮牛扒丼飯
吞拿魚丼飯
慢煮牛小排
牛油果冰沙
  • 香蕉奶昔
這間餐廳主打健康食品, 有沙律菜、小食、輕食、丼飯供選擇。店員向我們遞上餐牌時, 她亦會同時遞上iPad, 向我們顯示一些食物相片, 並會簡單介紹一下他們的特色食品, 供我們參考一下。 看食物的相片時, 感覺款款都很吸引和好味! 那時候真的不知道應該點什麼好, 因為有很多款食物都想試, 但肚子只有一個~美容碗 - 羽衣甘藍、菠菜蘿蔔 、紫白菜、紫蘿蔔、甜菜鷹嘴豆泥 、雞蛋、藜麥。 這款沙律很清新, 我喜歡羽衣甘藍, 沙律菜很新鮮。 沙律菜配甜菜鷹嘴豆泥原來是一個很好的配搭! 豆鷹嘴豆泥幾濕潤, 令沙律菜沒有乾身的口感。雞蛋片提供豐富的蛋白質,而藜麥就可以達到抗氧化、抗發炎及降血壓的功效。它的膳食纖維豐富, 但澱粉質含量低, 吃完整碗感覺很健康, 而且沒有太過飽膩的感覺。炙燒三文魚沙律 - 枝豆、粉紅姜、紅甘藍、粟米、胡蘿蔔、牛油果、石榴, 再配上山葵蛋黃醬。 炙燒三文魚很嫩滑, 牛油果上面灑上了鹽和黑椒, 所以味道帶點鹹。石榴粒酸酸的, 食落很開胃。牛油果多士會配上甜菜鷹嘴豆泥、蘿蔔、豌豆水芹、溫泉蛋。 這是輕食的最佳選擇, 牛油果多士很好吃!牛油果🥑剛剛好夠熟, 所以牛油果味突出。上
~
美容碗

牛油果多士

牛油果🥑剛剛好夠熟, 所以牛油果味突出。上面亦灑上鹽和黑椒, 幾惹味
。烘過的多士有外脆內軟熟的質感, 即使凍了, 麵包仍會帶點煙韌的口感, 不會變硬。
我很喜歡牛油果配多士這個配搭😋~
牛油果多士

紅菜頭沙冰 - 飲品混入了香蕉進去, 喝下去時, 香蕉味較突出, 紅菜頭味相對偏淡, 飲品質感很creamy。
由於紅菜頭味不突出, 所以即使平時不愛吃紅菜頭, 也不妨可以試一試。

2018-11-25
Dinner
美容碗
牛油果多士
每嗰人都值得擁有屬於自己片刻寧靜既空間,今日番工番到真係好累了,咁岩收早,可以去飲杯咖啡抖一抖早前留意到係勝利道隔離嗰條街開左開咖啡店裝修簡約,又係用霓虹燈做主打,最重要係佢有個好大嘅outdoor位置去到咖啡店大概五半三左右,店內係無人既,正常呀,因為正常都未收工,所以我就可以獨霸outdoor位置,望住外面既梭椏道,比較少人嘅街道,分外覺得寫意今日只是單點了一杯美式咖啡☕️想不到嘅驚喜出現了,我喜歡這裏咖啡的味道,係我未飲過嘅咖啡味道靜靜地喝著,謝謝這間店舖將今天所有疲勞揮走!
早前留意到係勝利道隔離嗰條街開左開咖啡店
靜靜地喝著,謝謝這間店舖將今天所有疲勞揮走!
2018-11-13 328 views
人生好似第一次黎何文田搵野食因為見到呢間新開的#SHAO 想黎chill下一直都以為好remote 原來旺角站行過黎都係7分鐘😯門口位好開揚 對住馬路夠光猛食物選擇有沙律 包類 丼飯 小食咁就咩都試下啦😛炙燒三文魚沙律🐟☘️配料豐富 除左微炙過內裡依然嫩滑的三文魚柳之外仲有牛油果 枝豆 粟米 番石榴 紅蘿蔔 紫椰菜 紫薑口感豐富 配搭特別 健康又飽肚🤟🏻慢煮牛扒丼飯🐮🥣有成十片粉嫩牛扒肉質鮮嫩 呈粉紅色 簡單好味龍蝦包 一份兩件 份量唔大 啱晒兩個人開心share唔算好多龍蝦肉 但仲有三文魚明太子係入面夾係烘得微脆的牛油包入面好夾好滋味🤤最後係呢杯新鮮牛油果沙冰🥑🥤第一啖飲落香蕉味較出 飲落陣牛油果味就浮現了真材實料 飲完勁飽肚 大滿足整體感覺用心製作 環境舒服 可以再戰!
人生好似第一次黎何文田搵野食

夾係烘得微脆的牛油包入面好夾好滋味🤤
最後係呢杯新鮮牛油果沙冰🥑🥤

第一啖飲落香蕉味較出 飲落陣牛油果味就浮現了
真材實料 飲完勁飽肚 大滿足
整體感覺用心製作 環境舒服 可以再戰!
2018-11-13
  • 炙燒三文魚沙律
  • 慢煮牛扒丼
  • 龍蝦包
  • 牛油果沙冰
2018-11-04 352 views
偶然途經梭亞道,看到這間主打健康的餐廳,便進去試試。餐廳的裝修新穎,令人感覺舒適。座位不多,讓人可以在繁囂中享受片刻寧靜。試了牛排和沙律,味道不錯,價錢相宜,值得再試。
偶然途經梭亞道,看到這間主打健康的餐廳,便進去試試。

試了牛排和沙律,味道不錯,價錢相宜,值得再試。
2018-10-28 472 views
經過見鋪頭裝修幾靚 5個吃貨二話不說決定是日午餐之選原來餐廳主打健康同慢煮 認真講究 係店員介紹下點左幾個signature dish😍😍賣相一流嘅salad bowl 有我最愛嘅Kale同藜麥係入面 食落清新帶甜同少少芥辣味 作為頭盤開胃不錯!第二道小清新係tuna tartarte 值得一讚係個sauce 蒜香+麻味 好快比我地清左!主食點左兩個飯+avocado toast+三文魚萬眾期待嘅牛丼 👍🏻👍🏻👍🏻表面香脆 慢煮牛小排嘅肉質嫩滑 肉味濃郁 最鍾意佢每個飯都配埋菜(仲要係kale😋) 單點都夠哂健康丼飯二:Tuna牛油果🥑依個組合冇得輸 唔想食咁多肉嘅可以揀佢 個人都係掛住牛丼多d😋牛油果花好有心思,師傅非常巧手我最愛嘅雞翼!!!!!😍😍 以為佢咁大隻一定炸粉好重手 點知個皮好薄脆 面頭特製沙津醬好好味 小小辣 同青檸汁好夾 💯燒三文魚好食 香口之餘keep到肉質軟滑 但個人就麻麻地紫薑同紅石檔 這個組合有點怪怪的今餐食左好多健康superfood 睇得出小店係裝修、食材、菜式營養同賣相嘅用心,推介!
經過見鋪頭裝修幾靚 5個吃貨二話不說決定是日午餐之選

Beauty  bowl

Tuna  tartare

主食點左兩個飯+avocado toast+三文魚

Tuna  poke

Avocado  toast

牛油果花好有心思,師傅非常巧手

Chicken  wings

Torched  salmon

Beauty  bowl
Tuna  tartare
Tuna  poke
Avocado  toast
Chicken  wings
2018-10-27 336 views
突然見到一間充滿異國風情嘅小店,睇個門面都覺得好吸引,open area陽光顯得十分充足😆午餐款式都好多,keep fit可以揀沙律,肚餓既又可以揀丼飯,店員會用iPad show俾你睇食物既相,見到就已經流晒口水!Torched salmon ($120) 呢碟沙律色彩好豐富,除咗三文魚之外仲有沙律菜,蘿蔔絲,番石榴,牛油果,粟米同紫薑🤤 三文魚好厚好新鮮,煎香咗前後2面,做到半熟既效果。我覺得可以一係再生啲,又或者熟多啲,口感會較佳☺️👌🏻Sous vide steak ($130) 呢度既丼飯都好吸引🙈 揀咗steak, 好冧好多肉汁,味道都好好😻 加埋呢個類似wasabi 既sauce 係好match!! 另外我地加咗隻温泉蛋,撈落啲煙煙韌韌既飯粒度係完勝,仲隱約食到牛既肉汁Purple sweet potato milkshake ($50) 紫薯奶昔外面真係好少見,好重紫薯味,濃得黎唔係果種人工既味道,甜甜地幾好飲Avocado smoothie ($50) 作為牛油果控,有牛油果既飲品都一定會叫,呢度既沙冰好細滑,完全冇碎冰☺️ 呢度既牛油果smoothie 仲加入咗青瓜元素

Avocado smoothie ($50) 作為牛油果控,有牛油果既飲品都一定會叫,呢度既沙冰好細滑,完全冇碎冰☺️ 呢度既牛油果smoothie 仲加入咗青瓜元素,fresh得黎亦都唔會覺得漏。
2018-10-21 294 views
話說今天和朋友去了何文田吃了一間很不錯的餐廳雖說是何文田,其實在旺角可以行到😊無論環境還是食物都很美不單只有外表,味道亦很不錯亦有不少用牛油果嘅菜式又健康又美味😋。。。。。。。。。。。。炙燒三文魚沙律🥗▸賣相真的很美💕味道亦都很好,三文魚只是面頭燒過,裡面還是生的,一點腥味也沒有,口感還是滑的🤤旁邊的牛油果🥑很好吃,生熟程度剛剛好,可能低下有少少三文魚流出黎嘅魚油,所以還多了一份油香😍另外紅石榴也很甜。。。。。。。。。。。。慢煮牛小排飯▸一上枱已經聞到好香,牛小排牛味頗濃,肉質亦好軟腍,一啲都唔乾,加埋隻溫泉蛋撈飯,真心好好食😍。。。。。。。。。。。。炸雞翼也很好吃,炸皮係薄,而且非常鬆化🤤紫薯奶昔和牛油果沙冰也很好喝👍🏻
話說今天和朋友去了何文田
吃了一間很不錯的餐廳
雖說是何文田,其實在旺角可以行到😊
無論環境還是食物都很美
不單只有外表,味道亦很不錯
亦有不少用牛油果嘅菜式
又健康又美味😋
炙燒三文魚沙律🥗
慢煮牛小排飯
。。。。。。。。。。。。
炸雞翼也很好吃,炸皮係薄,而且非常鬆化🤤
紫薯奶昔和牛油果沙冰也很好喝👍🏻
2018-10-17 565 views
新開打卡潮聖熱點❤️‼️旺角站D3出口步行9分鐘直達🙌🏻成間店都好有feel好靚嘢食精心舖排又好食又健康😋.點左5款食品一見到同食落就感覺到fresh !好多都用上吞拿魚同牛油果🥑必食‼️吞拿魚他他加上蒜+少量薑打造既醬汁淋上後超可口 再舖係薯片上一齊食個味超夾 而且多重口感 正!💙.Tuna Poke 係好似丼飯咁下面係飯底 上面有吞拿魚 牛油果 溫泉蛋 蔥花Mix埋食好味 而且大碗 愛牛油果人士必食‼️.Beauty Bowl係沙律🥗黎既有好多羽衣甘藍呀 營養價值超高仲有紅菜頭醬 藜麥 蘿蔔 蛋加上蜜糖芥末醬汁👍🏻酸酸甜甜極開胃。.必食‼️Lobster Roll雖然龍蝦唔算多 但勝在麵包超軟熟牛油味帶出龍蝦既香伴碟既菜都好好食。.牛油果多士一上枱嘩一聲啊好似朵花咁🌹唔捨得切仲有溫泉蛋呢個包就會硬身少少 Suggest 切好再一件件食💜.飲品超級推薦banana milkshake 🍌我自問飲一杯唔夠喉 是真的!唔會太傑身 連香蕉粒粒都係冰凍😍因為香蕉係用保鮮紙包住擺冰格有order時先拎出黎打成milkshake 😋真係不得不讚店家既細心💕
新開打卡潮聖熱點❤️‼️
旺角站D3出口步行9分鐘直達🙌🏻
成間店都好有feel好靚
嘢食精心舖排又好食又健康😋
點左5款食品
一見到同食落就感覺到fresh !
好多都用上吞拿魚同牛油果🥑
愛牛油果人士必食‼️
Beauty Bowl係沙律🥗黎既
有好多羽衣甘藍呀 營養價值超高
仲有紅菜頭醬 藜麥 蘿蔔 蛋
加上蜜糖芥末醬汁👍🏻酸酸甜甜極開胃。
必食‼️Lobster Roll
雖然龍蝦唔算多 但勝在麵包超軟熟
牛油味帶出龍蝦既香
伴碟既菜都好好食。
牛油果多士一上枱嘩一聲啊
好似朵花咁🌹唔捨得切
仲有溫泉蛋
呢個包就會硬身少少
Suggest 切好再一件件食💜
飲品超級推薦banana milkshake 🍌
我自問飲一杯唔夠喉 是真的!
唔會太傑身 連香蕉粒粒都係冰凍😍
因為香蕉係用保鮮紙包住擺冰格
有order時先拎出黎打成milkshake 😋
真係不得不讚店家既細心💕
2018-10-14
$150 (Lunch)