2020-04-11 254 views
陪呀哥黎尖沙嘴買野,之後順便在尖沙咀食晚飯~呀哥中意飲Shine既龍蝦湯,所以又過咗黎食dinner先來一杯Hot Bailey Chocolate ($70) 香濃既朱古力,配上口感香甜順滑的Bailey, 絕對是perfect match超喜歡這個味道呢!之後係我哥最中意飲既龍蝦湯($88)龍蝦湯口感濃郁,配上烤得香脆的麵包片,非常好味法式鵝肝多士($198)香烤多士上放一塊厚厚的鵝肝,火箭菜和酸甜的青蘋果薄片中和了鵝肝膩滯的口感,呀哥讚不絕口普羅旺斯燉菜意大利飯( $168 )意大利飯好煙銀,燉菜酸酸甜甜,超開胃好味卡邦尼意粉( $188 )濃濃的卡邦尼醬包裹着意粉,配上鹹香的煙肉和芝士片,味道很不錯超滿足的一頓飯
陪呀哥黎尖沙嘴買野,之後順便在尖沙咀食晚飯~

呀哥中意飲Shine既龍蝦湯,所以又過咗黎食dinner

超喜歡這個味道呢!

普羅旺斯燉菜意大利飯( $168 )
意大利飯好煙銀,燉菜酸酸甜甜,超開胃好味

超滿足的一頓飯
2020-03-30 145 views
本人在openrice找到這一家名叫Shine 的西餐廳,懷疑是騙子店。我於2020年3月15致電該餐廳訂位,然後餐廳利用whatsapp聯絡我,並要求我先付訂金,我當時以payme 即時過數給他。然後餐廳不知道什麼原因,主動問我是否要取消booking, 並說會透過payme 退回訂金給我,我唯有選擇其他餐廳,並要求佢即時退款。但該餐廳諸多藉口不退,還不回覆訊息。他最後跟發我訊息的時間是2020年3月20號20:29分,其後我也一直有發訊息給他,但全部已讀不回。最後餐廳在24號退回給我,但態度極不友善,我想我再也不會推薦這餐廳給任何人。我也曾在該餐廳FB專業發帖求助,最後該帖也被餐廳刪除了。

2020-03-28 329 views
呢間餐廳既環境好靚,感覺得到店主有心機去設計👍🏻店員態度親切,上菜速度又快,令我同朋友都好滿意💕.北海道帶子配三文魚籽沙律 $138帶子好新鮮!配三文魚籽好夾!呢個沙律好清新、開胃😋.墨汁海鮮意大利飯 $228海鮮都新鮮👍🏻 墨汁味道唔錯,幾creamy,飯粒既口感幾好,.鮮茄大蝦意粉 $208大蝦幾新鮮、爽口,不過唔夠大隻🙈茄汁意粉好開胃!不過味道有少少單調🙈好在意粉夠彈牙,而且多汁,唔會乾👌🏻鮮果青檸雪葩 $60估唔到整到咁靚呀😍好驚喜!多謝店員既心思🥰青檸味好突出!冰感重,好好食!如果一個人食晒都唔覺得膩呀🤣

呢間餐廳既環境好靚,感覺得到店主有心機去設計👍🏻

店員態度親切,上菜速度又快,令我同朋友都好滿意💕
北海道帶子配三文魚籽沙律 $138

帶子好新鮮!配三文魚籽好夾!呢個沙律好清新、開胃😋
墨汁海鮮意大利飯 $228

鮮茄大蝦意粉 $208

鮮果青檸雪葩 $60

2020-03-28 230 views
很長一段時間沒有吃西餐了~ 疫情當前,但是拍拖還是必要的,不然女友又給說話我聽~來到這家位於樓上的SHINE~環境也十分不錯,一角有情調的BAR台!!17orz的龍蝦,$578,很是不錯的,肉質鮮甜,每一口都是肉,且很彈牙! 加上烹調時間剛好,送上來的時候還是熱熱的,倍加滋味!再來一個海鮮,吃西餐當然要吃好的~來一個魚子醬帶子,魚子醬鮮甜無腥味,清甜的帶子爽口彈牙,兩者不會互搶味道,而是補足,配搭得極好!

環境也十分不錯,一角有情調的BAR台!!

再來一個海鮮,吃西餐當然要吃好的~
2020-03-28 240 views
尖沙咀呢間西餐廳有格調得嚟幾浪漫💕啱哂情侶💑去食飯 或者成班朋友慶祝生日🎂南瓜忌廉湯 $78原個南瓜🎃磨成蓉 真材實料啊忌廉湯入口順滑 口感比較杰味道有少少甘荀味 幾Fresh 冇飽滯咸覺.芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁 $168意大利雲吞超級大件啊 有6件 已經好飽肚啦芝士菠菜意大利雲吞餡料十分足料 芝士同菠菜撈匀 芝士味特別特出 好彩有菠菜中和返 冇咁飽滯煙肉南瓜汁好特別!同雲吞又幾夾 酸酸甜甜 更開胃.北海道帶子明太子意粉配三文魚籽 $228推介啊!好creamy既明太子忌廉汁 好香濃啊 一上枱已經好香啦意粉好掛汁之外 啖啖都係三文魚籽 意粉味道更加鮮味三文魚籽爆魚油個下真係增加唔少口感.Shine尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓
尖沙咀呢間西餐廳有格調得嚟幾浪漫💕

三文魚籽爆魚油個下真係增加唔少口感

Shine
尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓
2020-03-27 4777 views
餐廳裝修設計非常有格調,一出lift門就見到好靚既bar頭,sofa坐位舒適寬敞,環境乾淨整齊,播住既音樂都好怡情😊,但受疫情影響,零星幾枱顧客,所以安排既坐位都隔得有段距離👍🏼,職員亦都會先為食客量體温,外出用膳都放心。.🥗煙鴨胸無花果沙律💲118份量出乎意料地多🤩,鴨胸煎得好香 又唔係好肥👍🏼,沙律菜份量好多,無花果好多粒,又甜又林又香😋,仲有紅菜頭片係入面,再加少少橄欖油 同 黑醋做調味,超健康😃。.🥒燒美國露筍豚肉配燒肉汁💲148露筍用料上盛👍🏼,大條又冇渣,咬落仲好爽脆,豚肉片包裸住整條露筍,有豚肉既油香同肉香,又有露筍既清新味道,食多幾條都唔怕滯😋。.🍔特級安格斯漢堡配脆炸薯條💲198本來仲諗緊咩burger要盛惠200蚊咁貴😆,食既時候就知佢係值得的🤩!除左份量大之餘,食材都好靚,蕃茄同沙律菜都好fresh,紫洋蔥好爽甜,大啡菇勁juicy🤤,煙肉煎得超香脆惹味,安格斯漢堡 request 5成熟,牛肉味香濃,肉汁豐富😋,再配埋芝士汁做調味,真係不得了😋,不過太大個了,要分層食😅。.🥟芝士菠菜意大利雲吞 配 煙肉南瓜汁💲168意大利雲吞有5塊,雲吞皮好有口感好挺身👍🏼,入
🥗煙鴨胸無花果沙律💲118
煙鴨胸無花果沙律
🥒燒美國露筍豚肉配燒肉汁💲148
燒美國露筍豚肉配燒肉汁
🍔特級安格斯漢堡配脆炸薯條💲198

🥟芝士菠菜意大利雲吞 配 煙肉南瓜汁💲168
芝士菠菜意大利雲吞 配 煙肉南瓜汁
意大利雲吞有5塊,雲吞皮好有口感好挺身👍🏼,入面餡料係菠菜蓉,以為煙肉南瓜汁只是一個醬汁,但原來真的是有煙肉粒粒,有驚喜😳。
2020-03-26
$330 (Dinner)
煙鴨胸無花果沙律
燒美國露筍豚肉配燒肉汁
芝士菠菜意大利雲吞 配 煙肉南瓜汁
小肥週三在尖咀😆🐷🙇🏻‍♂️喺大埔掃完可頌完成任務既小肥出城返市區🤪🐷適逢早前有朋友介紹呢間質素不錯吃😋還掂接隻豬放工順便拍拖拖😚👫一於黎嘆下Shine Dining獎勵下自己同隻豬啦☺️😋先有煙三文魚凱撒沙律以及牛肝菌蘑菇湯餐前開開胃😋沙律菜夠新鮮爽脆之餘🥗啖啖魚油香中帶點鹹香既煙三文魚😋🐟拌上凱撒醬汁增添Creamy味覺🤤配合脆麵包碎及煙肉碎亦增加口感夠哂Crispy😆至於Creamy香滑濃郁既牛肝菌蘑菇湯🤤啖啖滑嫩爽口蘑菇粒😋🥣絕佳既配合香氣滿溢之餘亦係口感滿滿Der🤤而小肥久違既漢堡有沙律菜、蕃茄、芝士、脆煙肉🤩足量安格斯牛漢堡扒同蜜糖洋蔥做餡料😆豐富材料漢堡頂串起新鮮脆口洋蔥圈令漢堡更巨型🤩🍔以大大個漢堡一流賣相上枱🍔🤩足量安格斯牛漢堡扒肉質夠哂滑嫩入味之餘😋脂肪比例均勻食落唔會太油膩☺️🐷另外有濃郁芝士及新鮮沙律菜茄片甜香洋蔥😆配合焗到香脆既高顏值包包亦口感十足☺️🍔附上既薯條炸得夠透啖啖薯肉亦係小肥至愛☺至於另外Order既青醬蝴蝶粉配香煎雞胸🐔🍝高顏值相比起意粉更具煙韌口感既蝴蝶粉🍝😋拌以微微鹹香既青醬醬汁甚為開胃之餘🤤經慢火煎香肉質難得唔鞋既雞胸拌食亦好夾配的🐔😋
小肥週三在尖咀😆🐷🙇🏻‍♂️

配合脆麵包碎及煙肉碎亦增加口感夠哂Crispy😆

至於Creamy香滑濃郁既牛肝菌蘑菇湯🤤
啖啖滑嫩爽口蘑菇粒😋🥣
絕佳既配合香氣滿溢之餘亦係口感滿滿Der🤤

而小肥久違既漢堡有沙律菜、蕃茄、芝士、脆煙肉🤩
足量安格斯牛漢堡扒同蜜糖洋蔥做餡料😆

高顏值相比起意粉更具煙韌口感既蝴蝶粉🍝😋
拌以微微鹹香既青醬醬汁甚為開胃之餘🤤
經慢火煎香肉質難得唔鞋既雞胸拌食亦好夾配的🐔😋
2020-03-25
$300 (Dinner)
2020-03-19 1683 views
今日約左朋友食飯傾計, 行左陣ISQUARE之後上網search到附近有間格調好好又可以傾心事嘅餐廳就去試下😊上到去有人量體温又提供洗手液, 枱與枱間距離又夠闊, E期食得安心最重要!! 餐牌上都幾多選擇,樣樣都好似幾吸引咁, 最後小妹揀左幾款小食同主菜同朋友一齊開心share😆Virgin Mojito🍹青檸加薄荷葉嘅mocktail, 酸酸甜甜得嚟又好清新!清酒蜆湯🥣蜆湯整體味道ok, 清酒味唔算好濃, 胡椒味微重, 蜆肉鮮甜無沙甜蜜蜜雞翼🐔一上枱已經聞到陣陣香味, 每碟都有8隻脆卜卜非常飽滿嘅雞翼🤤, 咬落去果然啖啖肉而且十分多汁, 口感柔嫩, 檸檬蜜糖非常醒胃, 一人4隻都唔夠喉, 推介!!芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮🧀🍅🥓🥔蕃茄煙肉本身已經係絕配, 仲要滿滿咁鋪哂成個薯皮面, 幾好味😋北海道帶子明太子意粉配三文魚籽🍝帶子大大粒煎得岩岩好, 呈半熟狀態非常鮮嫩, 意粉軟硬度適中, 明太子辣辣地令成個意粉食起上嚟唔會膩, 味道唔錯!鮮果青檸雪芭🍋🍨青檸雪芭酸甜度剛好, 令口腔重獲清新感覺, 雪芭入面仲有細細粒嘅檸檬皮, 煙煙韌韌, 令整個雪芭嘅口感提升!總結: 食物質素唔錯而且都幾大

Virgin Mojito🍹
青檸加薄荷葉嘅mocktail, 酸酸甜甜得嚟又好清新!

清酒蜆湯🥣

甜蜜蜜雞翼🐔

芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮🧀🍅🥓🥔

北海道帶子明太子意粉配三文魚籽🍝

鮮果青檸雪芭🍋🍨

總結: 食物質素唔錯而且都幾大份, 環境方面幾有情調, 上菜速度幾快而且店員嘅服務態度唔錯, 推介!😊
2020-03-12
$400 (Dinner)
  • 甜蜜蜜雞翼
  • 北海道帶子明太子意粉配三文魚籽
2020-03-18 185 views
好鐘意食shine既意粉,特登同朋友過黎尖沙咀食dinner🤓叫咗個南瓜忌廉湯 ($78)好滑好濃,飲落會有少少甘荀味小食都黎得好快,揀咗甜蜜蜜雞翼 ($168) 雞翼夠哂大隻,炸到好脆,加少少蜜糖甜甜地幾惹味,少啲炸粉會更好~又揀番之前食過好正既意粉,北海道帶子明太子意粉配三文魚籽 ($228) 好creamy既意粉,亦都好掛汁。加埋大量三文魚籽,令到意粉更加鮮味,但明太子味道有少少蓋過咗。特級安格斯漢堡配薯條 ($198) 呢個漢堡入邊有蕃茄,洋蔥圈,沙律菜,大啡菇,煙肉,食落去幾juicy,層次幾豐富,薯條都炸得好脆🥰

叫咗個南瓜忌廉湯 ($78)好滑好濃,飲落會有少少甘荀味

2020-03-14 228 views
尖沙咀其實好多食店,中西意法日泰韓台越,應有盡有,今晚想食得好啲,Let’s chill.卡邦尼意粉要夠creamy先好食,醬汁掛滿意粉,忌廉令汁更幼滑,配搭芝士片同火腿粒,啖啖滿足。燒安格斯肉眼扒油脂分佈好靚,用鹽同黑椒已帶出鮮味,肉質細嫩,肉味濃,配野菌紅酒燒汁啖啖肉好滿足! 心太軟朱古力香滑,流心好邪惡,配冰凍雪糕真係好夾石板街雪糕,加上金箔更矜貴。Pineapple Juice 清新環境乾淨企理,好啱傾偈聚下。

卡邦尼意粉要夠creamy先好食,
醬汁掛滿意粉,忌廉令汁更幼滑,
配搭芝士片同火腿粒,啖啖滿足。

燒安格斯肉眼扒油脂分佈好靚,
用鹽同黑椒已帶出鮮味,肉質細嫩,肉味濃,
配野菌紅酒燒汁啖啖肉好滿足!

心太軟朱古力香滑,流心好邪惡,
配冰凍雪糕真係好夾

石板街雪糕,
加上金箔更矜貴。

Pineapple Juice 清新

環境乾淨企理,好啱傾偈聚下。
2020-03-11
$360 (Dinner)
  • 卡邦尼意粉
  • 燒安格斯肉眼扒
2020-03-14 185 views
尖沙咀昔日五光十色,近日疫情令我好緊張,決定要出來輕鬆一下,上網搵到這間餐廳,睇相唔錯。門口有酒吧區,內裡餐廳乾淨企理,坐位相隔寬闊,有格調,好想飲番杯。秘製凱撒沙律 $168凱撒沙律是我最愛的沙律之一,配上巴拿馬火腿,大大件鹹香惹味,配搭香脆麵包粒、煙肉脆粒,香濃芝士,口感豐富,酸甜醒胃。脆炸粗直薯條 $78薯條香脆,有三款口味,我揀了三重芝士,芝士汁香濃幼滑。Apple Juice $45 清甜芝士焗加拿大龍蝦意大利飯 $258龍蝦肉彈牙,滿滿龍蝦膏,意大利飯煮得濕潤有咬口,惹味

秘製凱撒沙律 $168

脆炸粗直薯條 $78
薯條香脆,有三款口味,我揀了三重芝士,芝士汁香濃幼滑。

Apple Juice $45 清甜

芝士焗加拿大龍蝦意大利飯 $258
龍蝦肉彈牙,滿滿龍蝦膏,意大利飯煮得濕潤有咬口,惹味

2020-03-11
$275 (Dinner)
2020-03-11 203 views
今天放工有一件非常重要的事,就是與bff慶祝生日,說實,除了lunch以外,我已經有一段時間沒有在晚上外出吃飯了。甫入餐廳,店員主動為食客量體溫。雖然疫情肆虐,但來這裏開餐的食客挺多,餐廳幾乎全都座滿。甜蜜蜜雞翼推介,雞翼絕對是必點小食,外層酥脆,內層嫩滑雖然雞翼被炸過,但仍然能保留內裏肉汁,讚。芝士焗加拿大龍蝦意粉 賣相滿分,加拿大龍蝦大大隻的放於意粉上,入口帶有濃郁芝士香,口感爽脆彈牙,而意粉以海鮮蕃茄洋蔥汁煮成,甜味十足,煙煙韌韌,非常好吃。香辣蜆肉濶條麵濶條麵放了大量蜆肉,肉質嫩滑,又不失咬口,鮮味十足,配上微辣的味道,令人忍不住一口接一口吃下去。Hazelnut Latte咖啡口感超滑溜,咖啡味濃厚度帶有淡淡榛子果香,而且甜度調得剛好,bff對這杯咖啡讚口不絕。Milk Chocolate朱古力上有美美拉花及灑上朱古力粉,入口先是朱古力味,之後奶香會慢慢湧出,層次豐富。開開心心渡過了29+1,祝bff 生日快樂~

甫入餐廳,店員主動為食客量體溫。

雖然疫情肆虐,但來這裏開餐的食客挺多,餐廳幾乎全都座滿。

甜蜜蜜雞翼

芝士焗加拿大龍蝦意粉

香辣蜆肉濶條麵

Hazelnut Latte

Milk Chocolate

開開心心渡過了29+1,祝bff 生日快樂~

2020-03-10
Type of Meal
Dinner
2020-03-09 174 views
今晚同妹妹撐枱腳,搵咗一間好有情調嘅西餐廳,店員安排我哋坐在窗邊卡位,望著窗外嘅尖沙咀夜景,真係好chill。先來一杯romantic story ,係一杯無酒精嘅mocktail,裏面有玫瑰花瓣同橙汁,感覺好浪漫。之後係龍蝦湯配香草麵包,龍蝦湯龍蝦味十足 ,好美味。北海道帶子配三文魚籽沙律,用料新鮮而且擺盤好靚。主菜墨汁海鮮意大利飯,分量好足 ,意大利飯好香,滲出蒜蓉味。最後嘅心太軟,是我同妹妹的最愛。本身跟一球雪糕,我們在額外加多一球唔使爭,好滿足。

之後係龍蝦湯配香草麵包,龍蝦湯龍蝦味十足 ,好美味。

北海道帶子配三文魚籽沙律,用料新鮮而且擺盤好靚。

2020-03-09
2020-03-08 164 views
聽朋友介紹呢間位於尖沙咀嘅shine西餐廳都幾好食, 於是行完街就嚟呢一度體驗一下我哋都叫咗一個full set嘅 dinner, 有湯有主菜有cold cut, 湯方面我哋叫咗一個龍蝦湯, 龍蝦嘅味道好鮮甜, 完全融入咗喺個湯入面, 上面仲有一塊好香口嘅麵包, 脆脆哋咁點啲湯嚟食都幾好食cold cut方面我哋叫咗一個parma ham配蜜瓜 同火箭菜, Parma ham嘅鹹同密瓜嘅少少酸酸甜甜好match, 食落口有一個好清新嘅感覺, 配上蜜瓜亦都唔會好似就咁食parma ham咁樣太鹹主菜方面我哋叫咗一份肉眼扒, 配襯一嚿大嘅蒜頭同埋幾塊炸薯仔, 肉眼扒叫咗三成熟, 肉質好鮮嫩, 配上佢哋嘅house wine就更加夾, 蒜頭方面亦都好有牛扒嘅味道,非常好食

2020-03-07 167 views
今日放工嚟咗呢一間係尖沙咀嘅shine西餐廳, 首先講講餐廳景觀幾開揚, 行到入面有一個落地玻璃嘅大窗, 可以見到海旁同埋尖沙咀嘅鬧市嘢食方面我哋首先叫咗一碗龍蝦湯, 龍蝦湯好有龍蝦嘅鮮味, 仲有少少應該係南瓜蓉嘅味道喺入面配搭得非常唔錯, 面頭仲有一塊焗得好鬆脆嘅麵包, 點買龍蝦湯嘅汁就perfect喇跟住我哋叫做一份法式鵝肝多士, 鵝肝嘅份量好generous, 可以冚得住成塊多士, 食落去味道當然非常之好, 鵝肝嘅油香味好足夠主菜方面叫咗一份法式豬鞍架, 配上蘋果蓉, 同埋 幾塊 炸薯仔, 豬鞍架同蘋果蓉嘅味道係好match, 肉質亦都唔會太硬, 炸薯仔方面亦都係幾香口