2020-02-06 126 views
今日想飲少少酒,又想食好西,就搵左呢間飲野同食野都係質素保證既SHINE啦!叫左杯BAILEY'S CHOCOLATE MILK走冰,朱古力味好濃郁,同時不失BAILEY'S味,足料。跟住叫左一客黑松露薯條,薯條醬有幾個選擇,我呢客佢撒了黑松露粉再加黑松露醬,係味覺既雙程享受。薯條即叫即炸,又冇多餘既油脂,咬左一啖,裡面粉粉地,係真既薯條!!!唔係CHEAP野!好味道,仲要用似報紙既紙做底,好有FEEL。主角就係美國T-BONE,大大份,冇多餘既FAT,成一塊結實既肉,底下仲有新鮮既CHERRY TOMATOES,好好味!最後叫左個心太軟伴ROCKY ROAD MASHMALLOW,心太軟細細份岩一人食,裡面勁多LAVA,伴濃郁CHOCOLATE ICE CREAM真係好好味!好SWEET!
2020-02-05
2020-02-01 214 views
係尖沙咀睇完燈飾就黎左shine食晚飯,當然要一早book定位,因為當晚好full. Book左位都係坐吧枱,咁個裝飾都幾cute幾靚。Caesar salad可揀三文魚或pama ham, 我揀左ham, 同個沙律好match, 好fresh.Mixed berry youhurt好smooth, 唔會太甜,但係冰左少少。Iced fruit tea普通雜菇飯上層有火箭菜,下層有意大利米, creamy, 但硬左少少,再軟dd會正d.大蝦意大利麵好香濃既汁,意粉較林,好易入口。全晚最正係呢個。總結:餐廳特定時間有dj ,好似會幾好氣氛。

Caesar salad

Mixed berry youhurt
好smooth, 唔會太甜,但係冰左少少。

Iced fruit tea
普通

雜菇飯

大蝦意大利麵
好香濃既汁,意粉較林,好易入口。全晚最正係呢個。

總結:餐廳特定時間有dj ,好似會幾好氣氛。
2020-01-26 282 views
女朋友生日諗左好耐食咩好,平時成日比佢話淨係帶佢食垃圾,平日成日故住返工,唔小心忽略左佢,今次襯生日終於的起心肝揀返間好既餐廳比佢食。上網搵左好多間西餐都好貴,食完會好肉赤,搵搵下終於搵到間個價比較合理,睇圖又唔會太失禮。本身佢以為我生日又帶佢食垃圾,但去到門口之後,佢見到成個環境都使使正正,搞到冇機會發脾氣我地坐低之後就叫左3樣野,由於我地本身都唔係好有錢,所以成個腦都淨係諗住會唔會唔飽搞到要再食。我地結果叫左3樣主食,最後仲食唔晒要拎走,估唔到佢份量咁多,好抵食。我地叫左特級安格斯漢堡配炸薯條,炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬,傳統肉醬千層麵。個漢堡好多料,首先有個炸洋蔥圈放頂,中間有主打有塊勁厚既安格斯牛肉,食落去勁juicy。餐廳職員落單果陣仲主動問洗唔洗幫我地切開兩件方便我地一人一舊,好貼心。薯條方面就冇咩特別。豬手就好厚肉,豬皮炸得金黃色好夠脆,配埋蜜糖芥末醬真係絕配,落汁果陣都睇得出有心思,唔係求其落到一pat就算。食到左一半豬手之後已經開始飽,結果我地千醬麵食左一半就頂唔順要拎個盒帶走,芝士同肉醬都落足料,好香,同埋真係勁飽,我估我地淨係食1.5份千層麵已經會好飽。呢度除左食仲

呢度除左食仲有好多野飲,有鍾意飲易入口既酒有cocktail,有啤酒,同時會有白酒紅酒可以揀,唔鍾意飲酒既可以選擇冇酒精既mocktail。

但近排唔知佢做咩事,成日話唔飲野要飲水,所以我地到最後係冇叫到野飲,想試既朋友可以試下,睇隔離枱賣相好似唔差。
2020-01-22 210 views
聽聞呢間餐廳都幾出名,所以一早book定位,費事要排隊我哋一共叫咗五樣野加四杯嘢飲甜蜜蜜雞翼 5/5雞翼大件,而且味道唔錯。加上份量都幾多下,絕對夠食凱撒沙律4/5可能本人唔係太鍾意食沙律,但係佢味道都算唔錯,份量都係十足炸薯條 3/5味道同普通薯條冇乜分別,但係真係幾大份,四個人都食唔晒明太子帶子意粉 4/5好似話係呢度嘅出名菜式,個人覺得味道唔係話好特別,但係都唔錯千層麵 4/5分量大件,味道唔錯
聽聞呢間餐廳都幾出名,所以一早book定位,費事要排隊

我哋一共叫咗五樣野加四杯嘢飲

甜蜜蜜雞翼 5/5
雞翼大件,而且味道唔錯。加上份量都幾多下,絕對夠食

凱撒沙律4/5
可能本人唔係太鍾意食沙律,但係佢味道都算唔錯,份量都係十足

炸薯條 3/5
味道同普通薯條冇乜分別,但係真係幾大份,四個人都食唔晒

明太子帶子意粉 4/5

千層麵 4/5

分量大件,味道唔錯
2019-12-08
$350 (Dinner)
  • 甜蜜蜜雞翼
  • 香辣蜆肉闊條麵
2020-01-20 198 views
今日放工想同男朋友食西餐浪漫下,諗住去尖沙咀方便d,所以就想試下呢間Shine。餐廳環境闊落,環境舒適,有酒吧的感覺。頭盤呢我就叫咗個牛油果大蝦沙律,牛油果夠熟,大蝦都幾爽口,配搭酸酸甜甜的沙律,胃口大增呀!另外叫左個蒜茸蝦多士,蒜頭味都幾重,同埋有少少辣,都幾惹味。主食就叫左明太子帶子三文魚子意粉,帶子煎得剛剛好,配埋明太醬同埋三文魚子都幾日式風味,好食。最後仲想試埋海鮮墨魚汁意大利飯,雖然食到個口好黑,但有好多唔同種類的海鮮,有青口,蝦,帶子,鐘意食海鮮就記得叫呢個啦。飲品就叫左個gin tonic。

餐廳環境闊落,環境舒適,有酒吧的感覺。

飲品就叫左個gin tonic。
2020-01-20 322 views
今年決定多嘗試不同的新餐廳,不再來來去去那些熟悉的餐廳。這間在公司附近且好評巨多,決定試試。裝潢是我很喜歡的風格,溫馨有型,特別喜歡地磚的Pattern,樓上餐廳的好處是相對比較寬敞舒適。我們叫了5個菜,但看了頭兩個頭盤的Size後連忙取消了一個意粉,因為份量比我們想像中的大很多。Peach Yogurt creamy且smooth,不會過甜,很清新的蜜桃香味,很Fresh,為我打開了胃口。煙鴨胸無花果沙律,鴨胸煎得香口脆皮,無花果份量頗多且清甜,其他蔬菜也新鮮爽脆。黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉,這是我的首選,3大顆,炸得金黃,一切開,滿滿的蟹肉,略嫌外皮過厚,沒有酥脆口感,跟侍應生哥哥反映了,他表示會轉達給廚房,希望下次有改善。西班牙蒜味蝦配多士是朋友的選擇,蝦的份量很大方,隻隻爽甜彈牙且有香草味,驚喜之作。伴碟的多士薄脆香口,我們後來把蟹肉放在上面吃,好夾😉卡邦尼意粉是廚師推薦,不知道是不是為了沒那麼膩,第一次吃到有胡椒粒的。意粉稍嫌過硬,其他皆好,特別喜歡上面薄薄一塊塊的芝士脆。有限時兩小時用餐,我們走的時候,已經有人在等位。餐廳不論環境,食物質素和服務都很不錯,我不久以後會再帶別的

Peach  Yogurt

煙鴨胸無花果沙律

西班牙蒜味蝦配多士

卡邦尼意粉

有限時兩小時用餐,我們走的時候,已經有人在等位。餐廳不論環境,食物質素和服務都很不錯,我不久以後會再帶別的朋友來的😬
2020-01-17
$341 (Dinner)
Peach  Yogurt
煙鴨胸無花果沙律
西班牙蒜味蝦配多士
2020-01-18 175 views
一年一度聚會+生日飯局朋友介紹下,就選擇咗這間餐廳,食物選擇很多。見到隔離枱的主菜分量很大,我們只有三個女仔,應該食唔到咁唔到我嘅,所以就order左比較少份量的東西。帶子三文魚子沙律賣商特別,帶子三文魚子味道鮮甜,配上沙律加特別的醬汁,很開胃焗薯皮,只是材料份量適中,味道濃郁可口,不會太乾身有驚喜的雞翼,小小辣,冇點四川風味,分量十足,必食推介忌廉蟹球,分量充足,蟹肉很多,食完已經很飽,抵食之選三文魚蝴蝶粉🍝味道普通,不太特別,不知道是不是之前的食物太濃的關係,味道很淡。水果茶 - 味道很淡很淡,這裏的飲品味道都不太吸引,而且價錢偏貴,份量比較少甜品- 很期待,卻換來失望... 火焰雪山裏,有很多不同種類的東西在裏面,但整體格格不入,食完都唔知食乜,而且生日的message寫得很醜😔除了飲品和甜品,其他食物都不錯,希望下次再去甜品和飲品都會有改善。
一年一度聚會+生日飯局
朋友介紹下,就選擇咗這間餐廳,食物選擇很多。

帶子三文魚子沙律

焗薯皮,只是材料份量適中,味道濃郁可口,不會太乾身

有驚喜的雞翼,小小辣,冇點四川風味,分量十足,必食推介

忌廉蟹球,分量充足,蟹肉很多,食完已經很飽,抵食之選
三文魚蝴蝶粉🍝

甜品- 很期待,卻換來失望...

2020-01-08
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2020-01-17 1207 views
好彩book左位先黎星期四都好full.. 佢會頂早安排好啲座位對面己經set好左2張bb櫈 都幾貼心我諗walk in比較難食到Passion Fruit Lemon Soda $58 + Full of Passion $68賣相好吸引脆炸魚柳配他他醬$98叫左一份小食 本身爭扎緊要雞翼定要魚柳雞翼都好吸引 比次機會自己試下其他野無諗過咁大份 有成6塊😱真係炸得好脆切開既時候仲有汁點埋啲酸酸地既醬 好開胃~ 不過好快就開始覺得飽啦~ 實在好大份辣蟹肉彩椒闊條麵 $188啲蟹肉超級多 而且辣椒都多 闊條麵既口感係軟硬適中而且佢有收乾啲水 撈埋啲蟹肉黎食真係一流脆炸德國咸豬手配蜜糖芥未醬 $278原來我叫左2樣炸野食果時都無為意~真係成隻豬手炸.. 見到啲皮係脆卜卜但我啲牙好鈍咬唔開 試唔到佢好貼心咁同大家切好左 啲肉唔怕切切下冼手 成隻飛出去

好彩book左位先黎
星期四都好full..
佢會頂早安排好啲座位

雞翼都好吸引 比次機會自己試下其他野

無諗過咁大份 有成6塊😱
真係炸得好脆
切開既時候仲有汁

點埋啲酸酸地既醬 好開胃~
不過好快就開始覺得飽啦~ 實在好大份

辣蟹肉彩椒闊條麵 $188

啲蟹肉超級多 而且辣椒都多

闊條麵既口感係軟硬適中
而且佢有收乾啲水 撈埋啲蟹肉黎食真係一流

脆炸德國咸豬手配蜜糖芥未醬 $278

原來我叫左2樣炸野

食果時都無為意~
真係成隻豬手炸.. 見到啲皮係脆卜卜
但我啲牙好鈍咬唔開 試唔到

佢好貼心咁同大家切好左 啲肉
唔怕切切下冼手 成隻飛出去

2020-01-16
2020-01-13 147 views
感覺上也是熟口熟面的。當中包括上次也有吃的炸火腿球,是豐腴的,一口吃下而感覺鹹香又惹味的。最後一味是車厘茄加水牛芝士,清新甜美,是很「夏天」的小吃。這是一支得獎酒,聞起來就是非常經典的味道,就是一點檸檬及青蘋果酸味,帶來清新的感覺。酒質結實而酸度足夠,餘韻帶點辛辣的味道,是很不錯的餐前開胃酒。如果你中意飲酒,你一定會中意呢到,相信我嘅品味,你唔會後悔。我從來都唔會令我嘅朋友失望!哈哈!哈哈!哈哈!

2020-01-12 195 views
自從上次朋友來過一次後就一直在推薦這家餐廳,一直在說這裡的食物質素不錯然後環境也很好,所以這一次我們就一起約出來來這家shine試一試了。先叫了一份朋友最推薦的燒西形牙黑毛豬扒配蘋果蓉,是真的是難得的好吃。豬肉在我印象中一直是偏硬偏韌的,所以本來我是沒什麼期待的,但竟然這個豬扒一點也不是這樣,肉質很軟很嫩,真的不像平時吃開的豬扒,很好吃。然後叫的和風鮭魚意大利飯也挺好吃的,鮭魚很新鮮,意大利飯本來就偏濕但這個不會太膩,也不錯。

2020-01-11 208 views
繼上次和朋友來過這家餐廳後,由於對這裡的黑毛豬念念不忘(真的很好吃!),於是再次來到這裡,這次還帶了別的朋友一起來,打算大家一起可以多試一點新的食物。這裡的環境還是很舒服,燈光不錯空間不錯,是挺有情調的,也很適合和幾個朋友一起來聚聚。叫了一個巴馬火腿沙律,還是很新鮮很好吃,然後當然叫了一個黑毛豬,重點推薦!這次要的是8成熟,肉還是非常非常常的嫩,醬汁酸酸甜甜的,真的很好吃,朋友吃了都覺得沒有推薦錯呢

2020-01-11 128 views
平安夜老公唔得閒 ,我地唯有30號補祝聖誕。今次老公擇左有情調既西餐廳,今日雖然平日,但都幾乎滿座,因我地遲左訂位,今次坐既係吧枱位。點左個龍蝦湯同老公share, 好好飲呀!勁濃郁既龍蝦味,湯底十分細滑,配埋鬆脆既蒜蓉包,正呀!之後叫左碟甜蜜蜜雞翼, 雞翼大大隻,仲要有成8隻禁多,好抵食,雞翼炸粉唔會厚,炸到外脆內juicy,仲有表面沾滿蜜糖, 好好食!北海道帶子明太子意粉配三文魚子大大隻嘅帶子配埋脹卜卜嘅三文魚子,賣相出眾,意粉好彈牙,帶子肉厚細嫩,意粉掛滿明太子汁同啖啖鮮甜爆汁的三文魚子同食,鹹辣香口,非常滋味。仲要大大碟好足料,唔怪得禁多人介紹👍🏻👍🏻特級安格斯漢堡配脆炸薯條 安格斯漢堡材料好豐富。肉味算濃,最邪惡半溶流緊嘅芝士,配上菇味濃又Juicy既大啡菇,好滿足,薯條都好夠份量,又熱又大條,香脆又內軟,好邪惡😆😆本身想叫埋甜品, 但我同老公食得太飽 所以最後放棄,下次再黎食先😝

平安夜老公唔得閒 ,我地唯有30號補祝聖誕。

北海道帶子明太子意粉配三文魚子

特級安格斯漢堡配脆炸薯條

$280 (Dinner)
  • 北海道帶子明太子意粉
  • 特級安格斯漢堡配脆炸薯條
  • 甜蜜蜜雞翼
2020-01-09 134 views
💫Shine💫情調酒吧裝修風格,簡約設計,高檔時尚,適合情侶約會👫朋友聚餐,門口還有吧檯,happy hour可以過來喝一杯🍺燈光設計很美,烘托舒適的西餐🍴氣氛。.牛油果🥑大蝦🍤沙律🥗$118最愛的沙律之一,新鮮的沙律菜🥬和牛油果提供豐富維生素,大蝦🍤仁提供豐富的蛋白,在清爽的蒜醋的調味下,整道菜特別爽口鮮甜。多重豐富的純天然營養,滿足你一整天的需要。吃完後,整個人感覺Fresh了!.辣蟹肉彩椒闊條麵$188擺盤精美,味道精緻。入味柔軟的寬麵條上面澆了辣辣的蟹肉碎,剛剛入口的時候,鮮美的海鮮味立馬包裹了整個味蕾,加上聖女果的新鮮調味,還有菠菜的特殊口感,整道菜吃起來口感豐富,最重要的是清爽不油膩。.特級安格斯漢堡🍔配炸薯條🍟$188用料新鮮上等,可以自由選擇漢堡扒的烹飪程度,保證了牛肉的鮮美滋味,可以以你最喜歡的方式呈現。漢堡裡面還有鮮美蘑菇🍄以及香濃芝士,吃過這麼多的漢堡🍔這一間讓我發現真愛了!.火焰🔥雪山🏔️加雪糕🍦$126今天的驚喜!用奶酪🧀️打出來的泡沫堆成了一個小小的雪山🏔️還有藍莓和士多比梨鑲嵌在雪白的山坡上,外型就吸引了我的眼球。點火🔥之後,更是格外美麗~切開裡面,原來是用馬卡
💫Shine💫

牛油果🥑大蝦🍤沙律🥗$118

辣蟹肉彩椒闊條麵$188

特級安格斯漢堡🍔配炸薯條🍟$188

火焰🔥雪山🏔️加雪糕🍦$126

切開裡面,原來是用馬卡龍托起兩個雪糕🍦球,將雪糕跟外面的奶泡混合著一起吃,幸福到飛起來^_^ 感謝今天可以有如此美好的晚餐,只要有一雙善於發現的眼睛👀生活處處都會帶給你驚喜

2020-01-09 104 views
Romantic Story,一個浪漫的愛情故事,由一個優質晚餐開始。Shine 位於尖沙咀北京道,周四晚餐時間亦座無虛席,餐廳座位舒適,再用上柔和黃燈,加添浪漫氣氛。Romantic Story 餐廳推介其中一款無酒精特色飲品,味道可口,橙汁味濃。Full of Passion 熱情果味道非常豐富的一款特色飲品,配上薄荷葉加添一種清新味道。今晚點的主菜: 芝士焗龍蝦意大利飯,龍蝦新鮮多汁,不會焗到太乾,以龍蝦汁煮飯意大利飯,飯粒軟硬適中,值得推介。蕃茄大蝦闊條麵,以蕃茄汁配闊條麵,配以新鮮大蝦,好味。晚餐以朱古力雪糕心太軟作結,完美的一個晚上。

蕃茄大蝦闊條麵,以蕃茄汁配闊條麵,配以新鮮大蝦,好味。

晚餐以朱古力雪糕心太軟作結,完美的一個晚上。

2020-01-09
$348 (Dinner)
2020-01-05 165 views
自從係泰國返左黎就一直好想食返餐西餐,咁啱有個朋友生日,就去左呢度慶祝環境都相當寧靜又有卡位坐,餐牌options 算多牛油果大蝦沙律 - 啲牛油果好新鮮~軟熟度剛好,個汁酸酸甜甜,有好多大蝦,都幾夾黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉 - 超大個蟹波,以為會得好少蟹肉,點知真係啖啖蟹絲~一啲都唔肥膩,加埋個忌廉中和就更 fresh蕃茄大蝦闊條麵 - 虎蝦好大隻呀,夠爽口~呢個組合無得輸啦牛油香煎虎蝦意瓜意大利飯 - 佢個汁唔係話超creamy個種,但飯粒都夠煙韌~又係有好多蝦~足料燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁 - 叫左medium~~~肉身夠腍~同埋欣賞佢唔係薯條行貨,而係用薄身薯仔焗香,都幾特別Strawberry chocolate smoothie - 飲左個 friend一啖,唔係假朱古力味~收貨!Apple peach Iced tea - 唔會太甜,最啱我呢啲茶怪

環境都相當寧靜又有卡位坐,餐牌options 算多

蕃茄大蝦闊條麵 - 虎蝦好大隻呀,夠爽口~呢個組合無得輸啦

• 牛油果大蝦沙律
  • 黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉