2023-10-25 55 views
同朋友係尖咀食飯,涼著冷氣打邊爐,好味到爆,餐廳果然好有城寨寨feel,復古的餐卓,餐椅,霓虹燈的招牌,超有年代風的舊式茶餐廳亞加力膠餐牌,又食又打卡,好掂!🩷超爆多翅嘅城寨龍鳳雞煲翅,翅多湯底靚,滋保又美味,超豪華的火鍋湯底。象拔蚌刺身非常鮮甜夾口,份量足夠2-3人食,加上雞煲翅湯味道更鮮甜,淥味更好味花刁醉蝦有好香酒香味,鮮甜又爽口,大大隻淥到紅卜卜,非常吸引。蝦膏超鮮味,蝦🦐味十足。掛架牛頸脊🐂非常靚,雪花分佈非常均勺,牛肉味超濃,入口即化,成口都係牛鮮味。
2023-10-25 44 views
聽朋友講尖沙咀城寨煲皇有好足料嘅雞煲,而其他邊爐食材都好新鮮,令到我都心郁郁想試吓😝所以今晚就約埋好朋友們,一齊試吓係咪真係咁正先❤️🌼城寨花膠鮑魚雞煲(半隻)🌼第一次見雞煲入面有咁多塊花膠同鮑魚仔,太amazing 了🫢雞煲汁好濃味,當花膠同鮑魚沾上雞煲汁後,絕對係人間美味❤️半隻雞煲嘅雞件都幾多,唔會好鞋,食到咁上下就落高湯準備打邊爐🤩今次食咗:❤️花刁醉蝦-已用竹簽串起,淥嘅時候就更方便,唔洗驚搵唔到隻蝦搞到煮到過哂濃❤️白鱔片-砌到一朵花🪷好靚,鱔片無骨啖啖肉,亦都無魚腥味❤️城寨封門柳-手切封門柳有咬勁,每一啖都食到封門柳本身嘅牛鮮味,加上唔係成塊都係肥肉,我鍾意🤩❤️鹽燒鮑魚加海膽-估唔到鮑魚加海膽都幾夾,兩樣海產嘅鮮味好融洽
🌼城寨花膠鮑魚雞煲(半隻)🌼

今次食咗:
❤️白鱔片-砌到一朵花🪷好靚,鱔片無骨啖啖肉,亦都無魚腥味
2023-10-20 62 views
是次公司同事食飯, 有人提議打邊爐, 見呢間評價不錯又就腳就試下啦。必叫!潮汕爆汁牛丸每日限量供應新鮮即製!出名彈牙牛丸肉味香濃,入口鮮嫩同爆汁一流。我地成班都好鐘意食鯇片,一齊快涮一下無骨脆鯇片,只要淥幾秒更爽脆可口炸鯪魚球炸得金黃香脆的,魚肉經過油炸之後香噴噴,加埋米通脆卜卜!鹽燒鮑魚加海膽藥膳滋補醉雞湯有成半隻係裹面,湯底充滿醇厚酒香及鮮甜雞味,含豐富骨膠原。 精心炮製,雞肉嫩滑、滋補養生。打邊爐點少得叫豬呢!松板豬切得透薄,份量十足!望落紋理好靚😍😍 入口嫩滑juicy!仲要啖啖油脂香~好快清哂成碟🤟🏻特別揀一款比較少買到嘅菜 - 皇帝菜。營養價值十分高,港人打邊爐必吃的蔬菜!!😁個個同事都食得滿意!話要下次再嚟試埋其他正嘢喎!!
2023-10-19 51 views
今日終於試到呢間好出名既城寨煲王啦😂裝修真係靚到嘩一聲,環境都好整齊企理,冇太大火鍋油煙味👍🏻但係既然黎食火鍋,當然都要聚焦返係美食上面😀今次同老公點左城寨龍鳳雞煲翅做湯底😚估唔到個湯底真係濃到可以當湯飲,而且花椒魚翅雞肉等等配料完全唔手軟,超多料😋我地配菜方面叫左二人牛肉拼盤🐮有封門柳、牛頸脊、牛柳粒、醉牛肉、牛胸爽各種牛肉既部位同不同整法😀全部牛肉都好新鮮,牛味香濃。我自己就最鍾意醉牛肉,非常入味😄另外我地都叫左松板豬黎試試🐷雪花分佈好均勻,完全冇豬騷味,非常香嫩😊其他小食我最鍾意就係佢既招牌三寶丸同田園餃😄墨魚丸、蝦丸、牛丸都打到好爽口彈牙,而且用料十足好紮實😁田園雙拼餃既韭菜餃同椰菜餃,餃子皮好有嚼勁,餡多皮薄😋

其他小食我最鍾意就係佢既招牌三寶丸同田園餃😄
尖沙咀行完街,就去左呢間人氣旺盛嘅火鍋店,環境超加分!好多打卡位!食物都好味!(♥ω♥*)- ̗̀‎𖤐城寨花膠鮑魚雞煲半隻好香嘅雞煲,啲雞件大大件好厚肉,食落去肉質結實,但係又夠滑!仲有好大塊嘅花膠同好大隻嘅鮑魚,加埋啲香蔥洋蔥超級香!- ̗̀‎𖤐麻辣涼拌鮑魚頭先鮑魚質素咁高,當然要叫埋呢個涼拌小食,味道好香辣,仲要煙韌彈牙!- ̗̀‎𖤐炸鯪魚球外脆內軟嘅鯪魚球,啱啱炸起非常香口。- ̗̀‎𖤐乾吊片香濃滋味嘅乾吊片,鮮味十足!索一索啲湯仲正添!- ̗̀‎𖤐皇帝菜、唐生菜爽脆清甜嘅菜打邊爐必定唔少得啦!呢兩款菜仲要吸湯能力100分強!超鐘意食!
- ̗̀‎𖤐城寨花膠鮑魚雞煲半隻
- ̗̀‎𖤐麻辣涼拌鮑魚

- ̗̀‎𖤐炸鯪魚球
外脆內軟嘅鯪魚球,啱啱炸起非常香口。
- ̗̀‎𖤐乾吊片
香濃滋味嘅乾吊片,鮮味十足!索一索啲湯仲正添!

̗̀‎𖤐皇帝菜、唐生菜
2023-10-17 43 views
一間很想試的火煱店, 湯底很出色, 店員叫我們開始放食材下去時, 一定要試一試飲湯, 真係很美味, 難怪這家餐廳一直很高評價,聚會一流🥰野菌雜菜盤菜盤有番茄仔、雞髀菇、生菜同粟米。菜盤蔬菜同各種香菇都好新鮮,綠油油既菜,厚切既菇充滿口感,多汁🍄好健康,營養均勻曬🥰嘩!二人牛肉拼盤果然名不噓傳!封門柳同牛柳粒味道夠鮮夠香濃,牛頸脊厚切的質感咬起來特別滋味。花雕醉牛肉,牛胸爽軟腍既肉質真係令人回味 好高質素😋整體上,牛肉鮮味又高質,是回本之選。好在嗌咗松板豬,真係要搶住食🫢每一塊厚度都切得好均勻👍🏼質量不錯,味道鮮美嫰滑夠新鮮。招牌三寶丸我最BUY墨魚丸、蝦丸同牛丸 ,丸彈牙好味唔係麵粉一pat野個隻口感👍🏼HARDSELL下先! 蝦丸十分鮮甜🤤🤤PS. 餐廳鋪面寬敞,裝修簡約!座位寬敞,店員十分親切殷勤有禮!

野菌雜菜盤

人多打邊爐就最熱鬧,咁先夠氣氛嘛~!今晚一於食豪D,整返煲🔔城寨龍鳳雞煲翅食,D翅一梳梳食得好過癮,煮完翅嘅湯拎嚟打邊爐,點會唔好食呀🗯️打邊爐點可以無海鮮同牛肉~🔔花刁醉蝦D酒味超強,連蝦肉都有酒味呀!🔔掛架牛頸脊更加係王牌,每塊牛肉都咁靚仔,切嘅大小厚薄均勻,大家都讚不絕口🎉邊爐正,估唔到刺身都好掂!🔔金箔活魚刺身晶瑩通透,魚肉量多,直頭係一條魚嘅份量,真係抵食🗯️🔔象拔蚌刺身新鮮到爆,好爽口同鮮甜,拎嚟做刺身真係明智之舉🎉呢度服務好,侍應主動嚟幫我哋分湯分翅,又會介紹是日精選食物,加湯收碟速度快!加上D位同枱大大張,坐得舒服自然就食得高興,多人嚟打邊爐都唔怕迫🎊
2023-10-16 36 views
▫️今日同左男朋友黎試係尖沙嘴既邊爐店~我哋嗌咗刺沙卜卜蜆~一大鍋☺️食咗啲蜆仲可以用來做邊爐湯底,繼續打邊爐🍲🤓🤓▫️男朋友同我都食得辣😜叫咗個麻辣涼拌鮑魚🤩口感超級彈牙,又大隻,食落辣辣地好開胃啊~▫️田園雙拼餃餃子夠皮薄,有兩款,分別係韭菜餃同椰菜餃。兩款各有四隻。脹卜卜夠晒料▫️流沙芝士獅子狗& 招牌脆炸魚片頭打邊爐點少得獅子狗🤔估唔到呢度嘅獅子狗係流沙芝士,雖然好邪惡,但係都係要食🤣🤣魚片頭果然係招牌,炸得啱啱好👍▫️花刁醉蝦蝦大大隻,新鮮,花雕酒酒味都幾濃😝▫️菜就叫了野菌雜菜盤,雜菜盤都幾多款。皇帝菜!新鮮!▫️呢間既bino材料選擇都好多~其他就唔一一列舉啦!環境同店員態度都好好~係一次好好既飲食體驗!
▫️田園雙拼餃

▫️流沙芝士獅子狗& 招牌脆炸魚片頭

▫️花刁醉蝦

蝦大大隻,新鮮,花雕酒酒味都幾濃😝
▫️菜就叫了野菌雜菜盤,雜菜盤都幾多款。皇帝菜!新鮮!

2023-10-16 40 views
小食之皇:冰火辣味魷魚🦑呢個凍凍地,辣辣地,魷魚好爽彈,一片片唔會太厚唔會太薄,口感岩岩好,超級好食!湯底之皇:藥膳滋補醉雞湯(半隻)🍲半隻雞好新鮮,好肥美,湯底用佐紅棗黨參呢啲藥材,真係好補,濃香藥材味,夠晒滋補,愈滾愈滾!餃子之皇:田園雙拼餃🥟韭菜餃入面係滿滿既韭菜,好濃韭菜既香味,肉餡又足,配搭好好,椰菜餃就口感爽脆啲,椰菜粒幾脆口,啲餃子真係好飽滿好正!丸之皇:流沙芝士獅子狗🍡獅子狗咬開真係爆啲芝士出黎,啲芝士好濃味好香,芝味十足,芝士狗又彈牙,正呀!海鮮之皇:珊瑚蚌🪼珊瑚蚌好爽嫩,好鮮味,珊瑚蚌好新鮮,一啲都唔腥,真係好好食呀!
小食之皇:冰火辣味魷魚🦑

湯底之皇:藥膳滋補醉雞湯(半隻)🍲
餃子之皇:田園雙拼餃🥟
丸之皇:流沙芝士獅子狗🍡
海鮮之皇:珊瑚蚌🪼
2023-10-16 29 views
天氣咁熱🔥🥵☀️真係唔想出街玩😖😖但係冇理由星期六都喺屋企頹廢,要有啲唔熱,有得玩,可以一大班人一齊嘅地方啦😝😝呢度可以食到好多不同種類貴價嘅食材,實在沒有任何可以挑剔的地方,性價比超高👍🏻👍🏻食物選擇方面唔洗擔心喇 好齊全 搞到我樣樣都想食🤣 唔好放過佢啲小食 新鮮整 會令你停唔到口好似佢地果炸鯪魚球個樣好脆卜卜,賣相已經贏晒。鯪魚球外圍都包裹著大量米通,令整粒鯪魚球炸得非常香脆,內裡魚肉更是十分彈牙,而炸雲吞一點也不油膩,脆卜卜~仲有呢樣鹽燒鮑魚加海膽,真心必試推介🤩鮑魚肉質較實,海膽味道甜美。我們點了招牌城寨花膠鮑魚雞煲。雞件唔油 所以唔會令到個煲好油, 肉質仲好嫩滑唔粗嚡👍🏼麻辣涼拌鮑魚是我今次最有興趣的食品拆好晒,離曬殼,精華盡吸 一食就愛上😍加埋好貼心嘅服務。乾吊片❤️勁正正正正由新鮮魷魚曬乾而成,其獨特的香氣真係好夾打邊爐!真係不經意咁食咗一間咁高質嘅火鍋店,食物質素不錯,價錢亦頗合理,座位寬敞舒適,都真心推介大家去試💜

♥️喇沙卜卜蜆湯鍋今次擇好既湯底係呢間餐廳既其中一款招牌湯底,喇沙既口味好吸引我,前所未見的新款鍋,湯底好鮮甜,蜆肉鮮嫩,加上彈牙既卜卜蜆好好食,香味四散好芳香🎈🎈🎈🎈♥️潮汕爆汁牛丸值得一試既美食,牛肉質地細嫩,咬落去裡面既醬汁多到爆出來,一方面要小心熱,二方面又好多汁,完全地啜晒啲汁🎈🎈🎈♥️原隻鮮魷值得一試既菜式,好鮮甜清爽,新鮮又大隻,真係好香魷魚🎈🎈♥️城寨封門柳肉質比較結實,食完有一種飽肚同滿足既感覺,而且又夠厚,用來做打邊爐既配料係好食到無得彈🎈💬整體來講呢間餐廳不錯,店員有服務,價錢合理,環境上好舒適,冷氣清爽,係一間有質素既食店💬
♥️喇沙卜卜蜆湯鍋
♥️潮汕爆汁牛丸
♥️原隻鮮魷
值得一試既菜式,好鮮甜清爽,新鮮又大隻,真係好香魷魚🎈🎈
♥️城寨封門柳
我一直都好鍾意有香港symbol既嘢,今次男朋友就特登book呢間特色邊爐黎同我食🌃呢間真係處處都好有舊香港既情懷,復古得黎幾新潮,周圍都好啱打卡!📸我地今次食既係城寨花膠鮑魚雞煲,一黎到已經係每人一碗雞湯,入面既魚翅花膠同雞肉都好足料,好味之餘勁多膠原蛋白,超香濃🐤🐦🐤🐦除左湯底好正之外,佢既配菜同樣好高質!🪸{珊瑚蚌}🪸超級爽口彈牙兼入味🐟{炸鯪魚球}🐟鯪魚肉味好香,粉漿好少,同埋超級彈牙!🦪{麻辣涼拌鮑魚}🦪鮑魚好爽口,涼拌汁既調味好唔錯🦐{花刁醉蝦}🦐非常入味,成隻蝦都充滿酒香,而且非常大隻好新鮮

除左湯底好正之外,佢既配菜同樣好高質!
🪸{珊瑚蚌}🪸
超級爽口彈牙兼入味
🐟{炸鯪魚球}🐟
鯪魚肉味好香,粉漿好少,同埋超級彈牙!
🦪{麻辣涼拌鮑魚}🦪
鮑魚好爽口,涼拌汁既調味好唔錯
🦐{花刁醉蝦}🦐
非常入味,成隻蝦都充滿酒香,而且非常大隻好新鮮
男朋友提議打邊爐撐枱腳,最近搵到呢間充滿香港特色環境設計嘅城寨煲皇,想試好耐嫁啦😘呢一個🐔城寨龍鳳雞煲翅真係好推介大家要叫,以前喺出面食嗰啲都係得幾條翅,仲要係散哂,但係呢到成個湯羹都係滿滿嘅材料,仲要D雞肉好滑呀!湯底又好味!睇個顏色都知真材實料!打邊爐最關心係食肉,我就揀呢個最震撼嘅🐮掛架牛頸脊,粉紅色加上肥瘦均勻嘅牛頸脊,肉味香濃!推介!仲有🔥火焰旺醉牛,啲牛肉超嫩,望住個店員即場燒真係好正!呢一個切到超薄一片嘅🐮秘制生牛肉刺身,搭配酸酸甜甜的秘制醬汁,超完美!
仲有🔥火焰旺醉牛,啲牛肉超嫩,望住個店員即場燒真係好正!

2023-10-09 29 views
適逢一個星期一次的朋友聚餐!大門是復古霓虹燈,室內是舊香港冰室風格,古色古香,有卡拉ok房!工作人員聰明,服務態度好!食材新鮮,優質,湯底味道好,食物種類繁多!
2023-10-06 56 views
琴日去左城寨煲皇打邊爐,真係好滿意👍🏻淨係打卡都影左勁耐,好少有呢啲咁有香港特色嘅餐廳!☑️城寨龍鳳雞煲翅呢個城寨龍鳳雞煲翅好似係招牌湯底,所以又鍾意食切嘅,我就決定梗係揀佢!哇,湯底非常足料,味道好濃郁,入面有超多花膠魚翅,淨係食湯渣都食到飽啊!我地仲叫左以下食物:☑️象拔蚌刺身☑️原隻鮮魷☑️城寨封門柳☑️野菌雜菜盤象拔蚌刺身晶瑩通透嘅顏色好吸引,而且仲非常之鮮甜,大約會有2-3人份量。估唔到原隻鮮魷超大條,又新鮮!城寨封門柳口感非常之嫩,仲有陣陣嘅濃郁牛肉香味。顏色鮮艷嘅野菌雜菜盤,有好多唔同嘅蔬菜,全部都超級新鮮!
☑️城寨龍鳳雞煲

我地仲叫左以下食物:
☑️象拔蚌刺身
☑️原隻鮮魷
☑️城寨封門柳
☑️野菌雜菜盤
估唔到原隻鮮魷超大條,又新鮮!
城寨封門柳口感非常之嫩,仲有陣陣嘅濃郁牛肉香味。
顏色鮮艷嘅野菌雜菜盤,有好多唔同嘅蔬菜,全部都超級新鮮!