2021-12-23 42 views
前兩日約咗好耐冇見嘅朋友嚟到銅鑼灣呢邊行街,順便食個lunch~見到呢間推介嘅潮州菜,就想來試吓~佢嘅午市套餐好抵食!大概$50幾$60,包埋老火湯,幾正干炒叉燒河$57一大碟炒得好香嘅叉燒河,我同朋友都好鍾意食,而且食唔停~炒得好有鑊氣,仲有好多舊叉燒肉喺入面,河粉好入味,成個配搭我哋都食得好滋味滷水乳鴿$68佢用咗酒醃製,食落有浸酒香味,乳鴿大大嚿,肉質幾滑,唔錯菜遠牛肉炒河$59好濃嘅茨汁,仲有菜心,感覺幾健康,好多片牛肉,食落好爽口,河粉幾易入口,調味啱啱好,食得好開胃蝦醬蒸豬頸肉$64好香嘅蝦醬味,豬頸肉比較多肥肉,不過幾有咬口,幾啱食肉獸,唔錯

干炒叉燒河$57

滷水乳鴿$68
佢用咗酒醃製,食落有浸酒香味,乳鴿大大嚿,肉質幾滑,唔錯

菜遠牛肉炒河$59

蝦醬蒸豬頸肉$64
2021-12-20
Lunch
2021-12-23 38 views
趁住放假,約咗friend嚟銅鑼灣行街食lunch~咁啱見到呢間潮州菜Crossover酒吧,感覺幾特別,就嚟試吓~二人餐$268佢包左頭盤,主菜兩款,白飯同埋老火湯,感覺都幾抵食~頭盤滷水鵝掌翼我哋揀咗呢個潮州特色小食,一碟有好多舊滷水鵝掌翼,肉質食落幾滑,幾香滷水味,幾有咬口主菜滷水鵝喺潮州嘅名菜,滷水味好入味,食落幾有嚼口,大大嚿肉,鵝肉幾香京都豬排我哋都好鍾意呢個豬排🥩酸酸甜甜嘅醬汁,配上炒得好香嘅豬扒肉,好Juicy,一食啲肉汁流晒出嚟,好滋味老火湯白飯跟餐配葛湯,老火熬製,有住家嘅感覺,仲有白飯,連埋小菜食好正~

二人餐$268
佢包左頭盤,主菜兩款,白飯同埋老火湯,感覺都幾抵食~

頭盤滷水鵝掌翼

主菜
滷水鵝

京都豬排

老火湯白飯

2021-12-20
Lunch
2021-12-22 16 views
相信喺銅鑼灣吃中菜,價錢不會便宜,但今日竟然俾我同老公誤打誤撞搵到間性價比高叫我兩非常有驚喜的餐廳!由於此餐廳夜晚是用作酒吧用途所以非常寬敞,而且十分乾淨,高身坐枱配高身櫈,時尚感十足!唔知係咪俾甘時尚嘅裝潢所影響,我覺得D中菜都寧舍好吃,每一碟菜式叫我好驚喜,驚喜地好美,不論用料,心思,烹調。擺碟,都另人大為滿意。由於平日較少時間煲湯,得知有老火湯馬上便點了,今天的老火湯是雞腳豬骨節瓜紅蘿蔔湯,正👍🏻👍🏻,熱騰騰的老火湯,湯料十分豐富,清甜美味,非常潤燥,這些季節飲最適合不過。蝦醬蒸豬頸肉平日自己下廚都有弄這道菜式,但這店的蝦醬特別香味濃郁,香氣撲鼻!馬上令人胃口大開。霸王流沙鮮魷必 點,除了又香又脆外,還非常惹味,鮮魷沾上薄粉漿,配上鹹蛋黃的濃酥香,清脆彈牙爽口,美味到不得了, 不消五分鐘,便吃光光了!

蝦醬蒸豬頸肉

霸王流沙鮮魷
必 點,除了又香又脆外,還非常惹味,
2021-11-26 71 views
呢間創新嘅樓上餐廳,將潮州菜融入酒吧裡面,仲係由米芝蓮名廚主理,一定要約朋友嚟試下。店員主力推介佢哋自家調製嘅白鹵水,話同海鮮係好夾。二人套餐($228/位)最掋食,有七道菜:明爐老火湯 - 無味精嘅甜,清甜好喝。酸蘿蔔 - 清清口腔,酸酸地令人胃口大開滷水獅頭鵝肉威士忌酒香鵝肝 - 好有特式,個波波係店員剛剛啫岀嚟嘅,1分鐘就會爆。然後將威士忌倒落鵝肝度,好香!脆炸拼盤配黑松露醬 - 炸薯條、蝦同芋頭,同黑松露醬好配潮式炒米粉 - 炒得乾爽,材料十足上湯時菜

店員主力推介佢哋自家調製嘅白鹵水,話同海鮮係好夾。

二人套餐($228/位)最掋食,有七道菜:

明爐老火湯 - 無味精嘅甜,清甜好喝。

酸蘿蔔 - 清清口腔,酸酸地令人胃口大開

滷水獅頭鵝肉

脆炸拼盤配黑松露醬 - 炸薯條、蝦同芋頭,同黑松露醬好配

潮式炒米粉 - 炒得乾爽,材料十足

2021-11-26 55 views
今晚同朋友去咗間好特別嘅餐廳,就係酒吧裡的潮州菜!同埋聽聞餐廳係由米芝蓮名廚主理,好期待。好多揀擇,估唔到lunch set 都幾掋。我哋嗌咗個二人套餐,每位$228,仲唔包嘢飲,唔平。先來碗明爐老火湯,好足料!酸蘿蔔開開胃滷水獅頭鵝肉份量大,鵝肉嫩滑入味,底下嘅豆腐都好滑溜。可惜唔係用白鹵水整,下次要試下佢哋自家調製嘅白鹵水!威士忌酒香鵝肝賣相滿足,睇住個波爆破,散發著濃濃嘅威士忌酒味。但係鵝肝嘅味有啲淡,都係覺得香煎會好食啲。脆炸拼盤配黑松露醬有返啲酒吧味道,有炸薯條、炸蝦同炸芋頭,配上黑松露醬真係滋味無比!其實食到呢度都飽飽地,食埋個潮式炒米粉同上湯時菜真係極飽!

好多揀擇,估唔到lunch set 都幾掋。

我哋嗌咗個二人套餐,每位$228,仲唔包嘢飲,唔平。

先來碗明爐老火湯,好足料!

酸蘿蔔開開胃

其實食到呢度都飽飽地,食埋個潮式炒米粉同上湯時菜真係極飽!
2021-11-20 71 views
蝦多士(4件起)夠哂脆滷水牛展 薄身但都係硬推个呢個XO醬炒聖子王鮮甜彈牙 非常之惹味吊筒粒鮮魷蒸肉餅都唔錯架配白飯一流今晚Outside 得兩張枱都比我地坐到Margarita with fruit on rock
2021-11-14 105 views
初初上到去,真係有驚喜,因為外貌睇落去真係一間酒吧,完全唔似一間食潮州菜嘅餐廳。餐牌上嘅選擇都唔算多,但係都OK,當然唔可以同一般潮州酒樓嘅菜單相比,但係好fusion,味道亦都唔錯。菜單入面有一頁都係啲煎炸嘢,比較適合送酒。餐廳入面嘅設計好有酒吧feel,過咗10點之後,開埋個disco嘅波波,再加上現場音樂一路放K-Pop, Crossover有驚喜。不過如果有小朋友一齊嘅話,呢間餐廳就未必咁適合啦。另外因為同朋友慶祝生日,我哋自己帶咗蛋糕上去,餐廳嘅職員好好,幫我哋雪起個蛋糕,仲冇收切餅費添。
黑椒豬手
2021-11-11
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
黑椒豬手
  • 明爐老火湯
2021-11-10 51 views
👣 Shining👣 🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂 這間酒吧位於樓上環境熱鬧得嚟 座位寛闊坐得幾舒服 一邊聽住背景音樂播放住新舊嘅廣東歌😆一邊享受美食同朋友傾偈食完仲可以玩下場內嘅飛鏢機菜單主打創新潮州打冷菜同滷水 幾有新鮮感😜未食過白滷水紅滷水可以過嚟試下!聽說係由米芝蓮名廚主理嘅質素都幾有保證 而且整個用餐體驗都幾好⭐️⭐️白鹵水餐 🐓 HKD$168⭐️⭐️呢個一人盡興套餐都包咗好多野有酸脆蘿蔔加威士忌酒香鵝肝😙主菜有花雕醉雞😆另外仲有上湯時菜同埋白飯份量多到兩個人食都夠呀!酸脆蘿蔔望落簡單但做到酸甜適中就要拿捏得好好蘿蔔粒超爽口 入口唔會過酸得令喉嚨刺痛即刻胃口大增啊😜 超吸睛嘅威士忌酒香鵝肝🥃店員先用泡泡槍噴出一個玫瑰木精油整嘅巨型人造泡泡 大概30秒之後就會爆 所以影相要快手啊📸🤣淋上威士忌後 鵝肝食落帶微微酒香鵝肝質感好得意 食落似薄薄的豬紅😂所以夾埋青瓜🥒更爽口 增加層次感花雕醉雞🐔頗入味 肉質都幾滑溜又唔會太肥 花雕酒香令人一件接一件咁食晒食完濃味的菜式就食返啲清清地嘅娃娃菜🥬中和返味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰⭐️⭐精選滷水雙拼 🐖HKD$138 ⭐️⭐今次就揀咗滷水雞同埋

👣 Shining👣

🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂

這間酒吧位於樓上
環境熱鬧得嚟 座位寛闊坐得幾舒服
一邊聽住背景音樂播放住新舊嘅廣東歌😆
一邊享受美食同朋友傾偈
食完仲可以玩下場內嘅飛鏢機
菜單主打創新潮州打冷菜同滷水 幾有新鮮感😜
未食過白滷水紅滷水可以過嚟試下!
聽說係由米芝蓮名廚主理嘅
質素都幾有保證 而且整個用餐體驗都幾好

⭐️⭐️白鹵水餐 🐓 HKD$168⭐️⭐️

呢個一人盡興套餐都包咗好多野
有酸脆蘿蔔加威士忌酒香鵝肝😙
主菜有花雕醉雞😆
另外仲有上湯時菜同埋白飯
份量多到兩個人食都夠呀!

酸脆蘿蔔望落簡單但做到酸甜適中就要拿捏得好好

食完濃味的菜式就食返啲清清地嘅娃娃菜🥬中和返

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:💰

⭐️⭐精選滷水雙拼 🐖HKD$138 ⭐️⭐

今次就揀咗滷水雞同埋元蹄 雞肉就好嫩滑 元蹄肉質爽口 滷水入味得黎唔會太咸

味道:🌕🌕🌕🌕🌑

最驚喜係炸紫薯波🍠 口感內裏煙韌外層香脆😍

味道:🌕🌕🌕🌕🌖
價錢:💰💰

⭐️⭐️Pussy foot 🍷 HKD$78⭐️⭐️

呢杯用咗奶🥛橙汁🍊菠蘿汁🍍紅石榴糖漿同蛋黃🥚調製嘅pussy foot
味道似偏甜嘅果汁 本來見到有蛋黃 驚會好怪
但其實唔會覺有蛋黃係入面

味道:🌕🌕🌕🌕🌘
價錢:💰💰
2021-10-29 506 views
🌟白鹵水餐 🐓 $168 (9/10)前菜有酸趣蘿蔔加威士忌酒香鵝肝 主菜有花雕醉雞 雖然係一人餐 但係份量十足 仲有上湯時菜同埋白飯‼️最後有片睇‼️白滷水係自家調製 比一般滷水冇咁鹹 個鵝肝賣相非常吸引 一上枱店員就會用火槍噴一個威士忌泡泡 非常適合打卡 個泡泡維持左大概30秒就會爆破 之後可以將威士忌淋喺鵝肝上面 令個鵝肝味道更加突出 鵝肝嘅口感有啲似豬紅 店員建議我哋配埋青瓜絲一齊食 味道更清新醉雞份量好大 原隻咁上 散發住啲花雕酒香味雞肉嫩滑 上湯時菜係娃娃菜 份量好多🌟小食拼盤 🍤 $168 (9/10)包括香酥雞翼 黑松露薯條 紫薯丸 吉列炸蝦呢個小食拼盤同樣份量十足 而且全部味道都好唔錯 個黑松露醬好入味 配薯條一流 紫薯丸亦都幾有驚喜 食落幾香甜 口感紮實 吉列炸蝦嘅蝦肉幾彈牙 而且食到最後都仲可以保持到香脆精選滷水雙拼 🐓 $138 (8/10)一共有六款菜式可以揀 包括鵝肉 滷水雞 豬脷 元蹄 鵝腎同埋豬耳 今次就試咗滷水雞同埋元蹄 雞肉幾嫩滑 而且鹵得幾入味 Pussy foot 🍷 $78 (8.5/10)用左 奶 菠蘿汁 橙汁 紅石榴糖漿同蛋黃 一開始見到配蛋黃
🌟白鹵水餐 🐓 $168 (9/10)

🌟小食拼盤 🍤 $168 (9/10)

包括香酥雞翼 黑松露薯條 紫薯丸 吉列炸蝦

精選滷水雙拼 🐓 $138 (8/10)

Pussy foot 🍷 $78 (8.5/10)

用左 奶 菠蘿汁 橙汁 紅石榴糖漿同蛋黃 一開始見到配蛋黃都驚小伏 但又覺得幾新穎 味道有啲似fruit punch 偏甜同溫和 容易入口

OVERALL: 推薦😆 (8/10)

小店係一間樓上新派酒吧 將潮州菜融入左酒吧 由米芝蓮名廚主理 所以食物質素一定有保障 酒吧播住好多廣東歌 地方唔算太嘈 幾適合傾偈 而且幾多梳化位 所以坐得好舒服

🌟為推薦
精選滷水雙拼
Pussy  foot
  • 威士忌酒香鵝肝
2021-10-20 1178 views
這一間Shining位於銅鑼灣係一間樓上店舖,環境地方都唔錯🤔,坐著都好寬鬆舒適😙,同時播放唔同年代嘅歌曲😙,一邊食嘢一邊聽歌,係一間新泒的酒吧,係以潮州菜融入酒吧,同時用白鹵水係店家自家調製,去嘅白鹵水用係海鮮,而去用嘅食物非常相配!.九品味 $268呢款九品味真係幾特別🤔,擺設方面用咗九款唔同嘅食物,有話梅車厘茄/酸菜蘿蔔/五香牛/清酒秋葵/芥末雞腳根/滷水舌/滷水雞腎/鮑魚/墨魚,係以凍食為主,每一款食物用咗不同材料醃製出嚟,尤其是有兩款我覺得味道特別又有特色🤔,芥末雞腳根沾滿芥末醬汁😙,食到入口帶有芥末嘅味道😋,雞腳根烟烟韌韌又有口感,墨魚面放D蒜末帶點香口😙,咬落帶點咬口又有口感!.滷水雞腎元蹄飯 $58呢一碟雞腎元蹄飯賣相都幾好🤔,係用咗店家秘製白鹵水而製成,味道相當之唔錯😋,去嘅雞腎完全入哂味,咬入口又有咬口,而去嘅元蹄軟硬適中都好腍身又有口感而味道都唔錯🤔😋!.花雕醉鴿 $108呢一碟醉雞賣相相當之吸引😮,完隻醉雞上,散發花雕酒香味😙,醉雞完全索哂酒香,食到入口雞肉嫩滑味道十足😋,十分之有水準👍!.天婦羅蝦 $58睇見都好吸引😮好想食🤔,金黃鬆脆外皮,食到入口蝦肉鮮味

九品味 $268

滷水雞腎元蹄飯 $58

花雕醉鴿 $108

天婦羅蝦 $58
睇見都好吸引😮好想食🤔,金黃鬆脆外皮,食到入口蝦肉鮮味帶點爽口😋,包住鬆脆嘅外皮,內爽外脆夠哂香口😙!
*我覺得都幾特別一間店舖,兩種型式感覺都幾特別🤔,值得試吓*
2021-10-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2021-10-19 138 views
這次去了一家位於銅鑼灣的樓上店鋪,店舖新派的酒吧,環境裝修特別,感覺舒適涼快的😆。把潮州菜融入酒吧,感覺挺特別又創新🤩,可以吃東西飲酒放鬆一下。店家主打是自家製的白鹵水,我們決定點來試試看🙈。-💥九品味 HKD$268,這個擺盤賣相吸引,也可以一次過吃到多款口味,包括:話梅車厘茄、酸菜蘿蔔、五香牛、清酒秋葵、芥末雞腳根、滷水豬舌、滷水雞腎、鮑魚及墨魚。每一款配了不同醬汁,味道酸酸的很開胃🤤。鮑魚和墨魚很爽口入味,滷水的小食濃郁不咸。-💥花雕醉鴿 HKD$108,以乳鴿做花雕菜式較少見,擺盤賣相很特別,感覺是乳鴿躺在碟子上😂。上菜時傳來很香的花雕酒味🤩,所以味道挺入味香濃的。乳鴿肉質嫰滑,外皮爽口不油膩。-💥滷水雞腎元蹄飯 HKD$58,這個是午市套餐,跟餐有茶飲附送。這個份量挺多的🙈,雞腎味道帶點咸挺入味的,元碲口感煙韌。滷水汁味道咸咸甜甜的,用來拌飯味道可以的🤤。-💥天婦羅蝦 HKD$58,這個一份有六隻,外皮炸到金黃色。天婦羅漿厚薄適中,口感酥脆不油膩🤩。炸蝦大大隻口感爽口,很容易一隻接一隻吃下去😆。-

2021-10-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2021-10-18 51 views
平時飲酒去開尖沙咀,今日約左朋友去銅鑼灣,去左Shining,呢間餐廳出名食fusion 潮州菜,幾特別,好少有fusion 潮州菜,仲要係酒吧,哈,值得一試價錢方便好合理,都係一貫銅鑼灣價錢食住個小食先,薯條無咩特別,最特別係個黑松露醬,真係完美提升薯條美味我自已點左個白   一人餐,呢個係威士忌酒香鵝肝,好靚,有個氣泡係威士忌上好靚,視覺效果一流鵝肝加少少酒好好味,好香好純鵝肝都唔細份,入口即溶白滷水乳鴿,好滑,滷水好正個餐仲跟一個飯一個菜,好满足
好少有fusion 潮州菜,仲要係酒吧,哈,值得一試

價錢方便好合理,都係一貫銅鑼灣價錢

我自已點左個白   一人餐,
呢個係威士忌酒香鵝肝,
好靚,有個氣泡係威士忌上
好靚,視覺效果一流
鵝肝加少少酒好好味,好香好純

鵝肝都唔細份,入口即溶
白滷水乳鴿,好滑,滷水好正

個餐仲跟一個飯一個菜,好满足
酒吧食西餐就見得多,如果話俾你聽去酒吧食潮州嘢,仲要係米芝蓮名廚主理,係咪聽見都想試吓😀威士忌酒香鵝肝$138(例牌)**呢個夠玩味又好食,waiter 捧上呢個鵝肝來時,已經好吸睛,Whisky杯仔上有個水煙泡泡彈彈下,一篤爆佢,就會有一浸煙熏味,然後我哋就可以將杯Whisky 淋上鵝肝面,酒香配合肥美嘅鵝肝,perfect。精選滷水5拼$208**有6款滷水選擇(鵝肉、元蹄、鵝腎、豬脷、豬耳及滷水鷄,大家可以選擇2拼、3拼或5拼,我哋今次就揀咗5拼,不愧為米芝連名廚主理,滷水入味而不韌,材料新鮮,絕對高水準。

威士忌酒香鵝肝$138(例牌)

精選滷水5拼$208

2021-10-09 61 views
同朋友吹下水,去左銅鑼灣酒吧,小食點左呢個九品味,諗住飲下酒食下小食,九品味睇落每款小小,但食落原來好飽,加上食酒,可以當一餐環境十分華麗,同朋友或家人食飯都可以係一個好選擇九品味$268 其實唔貴,每樣平均都係$30 , 重點係重要好好味車梅車厘茄甜甜酸酸好開胃酸蘿蔔,我唔食酸所以無食到五香牛展,好香好入味清酒秋葵,意想不到咁好味,秋葵帶有少少酒香芥未雞腳,雞腳好爽彈,配芥未都幾特別,幾好味滷水豬舌,好好味~滷水鵝腎鮑魚,好新鮮墨魚,鮮甜又爽
九品味睇落每款小小,但食落原來好飽,加上食酒,可以當一餐

環境十分華麗,同朋友或家人食飯都可以係一個好選擇

九品味$268
其實唔貴,每樣平均都係$30 , 重點係重要好好味
車梅車厘茄
甜甜酸酸好開胃

酸蘿蔔,我唔食酸所以無食到
五香牛展,好香好入味
清酒秋葵,意想不到咁好味,秋葵帶有少少酒香

芥未雞腳,雞腳好爽彈,配芥未都幾特別,幾好味
滷水豬舌,好好味~

滷水鵝腎
鮑魚,好新鮮
墨魚,鮮甜又爽
今日去左銅鑼灣行街,順便去朋友介紹嘅一間新式酒吧,依間酒吧真係好特別,融入了潮式菜的風味。餐廳服務員仲同我地介紹佢哋的白鹵水係自家用海鮮特別釀製,鮮味十足且配上鵝片十分匹配。我地叫左一份獅頭鵝三併,有鵝頭,鵝頸同鵝片。因為鵝肉新鮮又醃得入晒味,即使唔點鹵水汁都十分好味。鵝頸有肉,唔會得塊皮,一定係一隻肥鵝😂。另外,我哋仲有叫到招牌白滷水海鮮拼盤,入面有墨魚片,鮑魚,章魚,蝦,最好味的是墨魚同鮑魚,食到停唔到口。😋果然係有米芝蓮大廚主理的質素,值得再去食多餐!
果然係有米芝蓮大廚主理的質素,值得再去食多餐!