Restaurant: Shoken
Info:

2022-08-31 1661 views
好耐無黎荃灣食飯記起初見成年前食都幾好過黎encore用QR code 落單好方便上次食過吉列牛,今次就試下佢既拉麵~~我地加左$38 有套餐,多左刺身,湯 同野飲 刺身夠新鮮,又鮮甜,同埋係正常size 黎架餐湯可揀南瓜湯或者麵豉湯南瓜湯明顯勁真材實料,淡淡南瓜蓉又唔會好甜質地杰身又creamy , 好好飲!!我地叫左初見特上。豚骨湯拉麵有三款肉,叉燒食落一d 都唔肥,夠香味豬軟骨超好食!!!極推介!!又淋又離骨同埋係好好好入味~~牛肉片牛味重,又唔韌拉麵口感中等,湯底味道食得出豬骨底第二樣叫左安格斯牛肉鍋有三塊大大塊牛肉d 脂肪分佈唔錯,唔係全肥膏鍋仲有好多料,有菜金菇鳴門卷菇同豆腐真係食得好飽配既白飯係珍珠米好好食,有彈性估唔到初見甘耐都仲keep 得甘高水準唔怪之得到依家都係甘爆位
好耐無黎荃灣食飯

記起初見成年前食都幾好

過黎encore

用QR code 落單好方便

上次食過吉列牛,今次就試下佢既拉麵~~

我地加左$38 有套餐,多左刺身,湯 同野飲

刺身夠新鮮,又鮮甜,同埋係正常size 黎架

餐湯可揀南瓜湯或者麵豉湯

南瓜湯明顯勁真材實料,淡淡南瓜蓉
又唔會好甜
質地杰身又creamy , 好好飲!!

我地叫左初見特上。豚骨湯拉麵

有三款肉,叉燒食落一d 都唔肥,夠香味

豬軟骨超好食!!!極推介!!
又淋又離骨同埋係好好好入味~~

牛肉片牛味重,又唔韌

拉麵口感中等,湯底味道食得出豬骨底

第二樣叫左安格斯牛肉鍋
有三塊大大塊牛肉
d 脂肪分佈唔錯,唔係全肥膏
鍋仲有好多料,有菜金菇鳴門卷菇同豆腐
真係食得好飽

配既白飯係珍珠米好好食,有彈性

估唔到初見甘耐都仲keep 得甘高水準
唔怪之得到依家都係甘爆位
2022-08-30
Type of Meal
Dinner
2022-08-31 486 views
朋友知我鐘意食日本野,帶我試荃灣呢間「初見」,聽個名已經好有意境。我哋大概一點半到,撞午市時間,所以要等位,大概等了15-20分鐘左右終於有位了。一入餐廳門口側,設有少量吧枱座位。再入面大約有三十個座位左右。枱與枱之間空間寬濶,一點都不擠迫。裝修簡約,天花少量掛飾,整體舒服。《特選海皇蟹刺身丼》($98),包味噌湯。呢倜刺身丼的確性價比高,刺身有松葉蟹肉、蟹膏、帶子、吞拿魚蓉、海膽/三文魚籽),刺生鮮甜、蟹膏甘香,飯加有飯素,更加惹味,足料抵食。《初見七式刺身盛配讚岐烏冬》($118)有三文魚、𩶘魚、北寄貝、帶子、油甘魚、甜蝦及魷魚。最正魚生刺身厚切,入口夠口感勁滿足,烏冬亦份量十足。食物方面,魚生刺生、壽司,全部即叫即製,仲有廚師發板壽司盛。其他熟食例如鳥冬、拉麵、和風咖喱亦有。石板燒吉列牛亦好受歡迎。選擇頗多,而且價錢不貴。難怪餐廳有不少捧場客,所以繁忙時間一般都需要等位,而且要齊人方可入座。另外餐廳只收現金及支付寶,大家要留意一下了。總括來說,係一間值得下次再嚟嘅餐廳。

2022-08-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
  • 特選海皇蟹刺身丼
  • 初見七式刺身盛配讚岐烏冬
2022-08-27 200 views
做日本餐, 先講日本嘢。作為唔食刺身嘅食客, 嗌左個咖哩吉列豬扒飯, 假日收費80蚊到, 淨飯。點知嚟到, 豬扒又實又乾, 嗰皮又唔夠鬆, 個人覺得起碼呢啲基本嘢都要做好先叫對得住D食材同「日本餐」三隻字囉 (雖然D食材都唔係靚)之後嗌咗個帶子燴飯, 明明日本餐都未做好, 又要做fusion。帶子冇味, risotto 要用高湯慢火燴, 又冇咁嘅心機, 出嚟水還水, 米還米, 仲差過食粥。啲菇又做錯哂, 唔炒就落飯一陣草青味, 仲一陣酸味, 直頭難食。Service 一般, 坐低想揾杯水都冇初次見, 亦都係唯一一次見

Service 一般, 坐低想揾杯水都冇

初次見, 亦都係唯一一次見
2022-08-27
2022-08-26 147 views
晚餐吃什么? 他们有火锅! 毫不妥协的美味,这是一个大碗,由丰盛的熊本和瑜伽组成,加上一些美丽的农产品,大自然的恩惠新鲜在你的眼前! 浓郁、浓郁的香气拥抱着精致的熊本和玉的薄片,它以其大量的大理石而闻名。 这道菜展示了它融化的黄油肉,在美味汤的迷人的背景下。 做了两个方法,Wagyu Sukiyaki和WagyuShabu Shabu. . Wagyu shabu 、Wagyu sukiyaki。 使用熊本和兔!! Shabu-shabu,可以享受到红肉的厚度,适量的油脂,松软,香浓的Wagyu原汁原味😋微甜,带有浓浓的风味穿透牛肉,sukiyaki🤩肉质吸收了很多牛肉味,蔬菜和 豆腐 好喝到停不下来🥰
【賣相吸引日本風必點香草吉列牛👍🏻】呢間係荃灣應該都多人食過😚有吉列牛之餘,佢嘅意粉係超驚喜地好食😍份量仲要幾大👍🏻.🍴初見邪惡炸薯條佢係鹹蛋黃薯條,好有鹹蛋黃味🍳同薯仔味🥔有2款醬,沙律醬同茄汁🥫薯條係粗薯🍟好似啖啖都食到成個薯仔😛.🍴蒲燒原條鰻魚佢足料地有好大條鰻魚!食落有少少甜😚配飯加味素好食😍.🍴初見香草吉列牛 綠色嘅吉列好特別,包著牛😛啲牛幾有牛味🐮有香草香☘️我覺得配醬好食啲😚你可以自己燒控制生熟程度🤪今次配咗烏冬,湯底冇話特別濃味,比較普通😬.🍴煙三文魚明太子炒扁意粉三文魚入面有蘑菇🍄意粉食落夠CREAMY🥰份量仲超大,幾抵食 💛-🔖好多食物選擇揀😚.⏰都多人等!星期五晚等等咗大概1個鐘🕰.💡食物份量都幾大份,抵食😆-💎推介指數: 💎💎💎💎💡性價比:✨✨✨✨🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️ (太遠同唔想等位😂)-
🍴初見邪惡炸薯條

初見香草吉列牛

🍴煙三文魚明太子炒扁意粉

🔖好多食物選擇揀😚
⏰都多人等!星期五晚等等咗大概1個鐘🕰
💡食物份量都幾大份,抵食😆
💎推介指數: 💎💎💎💎
💡性價比:✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️ (太遠同唔想等位😂)
初見香草吉列牛
  • 初見香草吉列牛
  • 初見邪惡炸薯條
2022-08-22 201 views
話說我喺荃灣住咗三十幾年 之後搬咗去屯門間唔中都會去荃灣行下 今日行過海壩街 見到一間日本料理 以前應該一間粥舖 行去睇下個價錢牌 舖頭名稱叫做初見 入到去佢地方唔係好大等咗十零分鐘就有得食啦 我叫咗一個石板燒 香草牛 我朋友嗌咗一個 廚師發板嘅壽司 個實版消係我第一次食首先用啲牛油 晾一晾過石板等佢有油瞓喺度再將牛肉擺上去燒兩邊燒熟擺 擺咗啲醬汁度跟住一口食落口好正油脂分佈好均勻食落口即溶化 我個餐就配白飯 溫泉蛋 再加一罐汽水 另外一個餐就係廚師發板嘅壽司 加麵豉湯加杯飲品 壽司嘅味道都好好恰到好處 我第一次食石板燒我感覺上好好的值得再試 平均每人120-130蚊到啦
2022-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2022-08-22 914 views
💖 初見 (荃灣)✨荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️好耐冇去過荃灣搵嘢食,行過海壩街見到依家間舖頭都要排長龍,見咁多人食我都想試吓😚上openrice先發現原來咁多朋友仔食過🙊我太out了🥶-廚師發板壽司盛10件🍣 $108今次真係我食過最平嘅廚師發板😌我本身唔太鍾意食北寄貝,所以第一舊就先食咗佢🙊有驚喜,因為真係超新鮮😆想添多一舊!佢啲飯全部好大舊😌肯定夠飽‼️仲有佢個鯖魚都超級正正子🥰愛了愛了😆最緊要呢度有我朝思暮想嘅魷魚😚自從去過食omkase之後就愛上咗,我鍾意嗰種起晒膠嘅感覺🤪呢個餐仲要配埋麵豉湯同埋嘢飲好抵食😋-初見香草吉列牛🌿 $138人人都介紹,我肯定要試啦😚首先要用牛油脂燒一燒,然後就可以放上香草吉列牛到鐵板上面燒😍太香了✨按自己喜歡嘅生熟程度去燒😋最緊要就係已經包咗白飯同埋糖心蛋🥰又有得食又有得玩。牛片嘅油脂滿滿,性價比超高😋而且香草味調得剛好,唔會搶味👍🏻👍🏻想要繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 初見 (荃灣)
✨荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

-廚師發板壽司盛10件🍣 $108

呢個餐仲要配埋麵豉湯同埋嘢飲好抵食😋

-初見香草吉列牛🌿 $138

性價比超高😋而且香草味調得剛好,唔會搶味👍🏻👍🏻

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 初見香草吉列牛
2022-08-21 239 views
📍 📍 初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖中伏之選,見到open rice 咁多好評,門口又咁多人等心諗一定好好食啦,點知。。。間餐廳整體就係名過其實,食完都幾失望,無一樣野食係得架🥶🥶🥶真係曬錢曬時間曬quota😢😢👉 E1. 初見香草吉列牛配白飯、溏心蛋💰128(+8轉左烏冬)(+35,套餐升級刺身,湯,飲品)🤢🤢🤢香草牛係一啲牛味都無,而且肉質奇怪,岀面層吉列好粉🥶🥶到底我食緊乜🥹🥹其實好難可以咁唔好食😢😢真係十級難食,完全中伏。差唔多價錢系其他餐廳食係好高質架!個烏冬無味既,似滾水煮咁。😓😓套餐升級有四片魚生,魚生都ok,應該係全餐最好食。👉炸明太子釀雞翼3隻。💰58🤢🤢其實我都係第一次食咁難食既雞翼,雞翼油膩之餘,入面啲明太子到底係乜黎,味道超乎想像,認真搞唔掂。🤧👉 炸和風甘栗紫薯餅,1件💰28😋/5我諗呢個係最正常嘅,不過都唔係特別好食,總結唔好黎食就最好回頭: Nonono!!!野食唔好食之餘,店員態度又麻麻,餐廳入面啲冷氣好弱,基本上好似無冷氣咁🥵🥵🥵仲要食啲燒物真係搞唔掂。

📍 📍 初見 (荃灣)
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

👉 E1. 初見香草吉列牛配白飯、溏心蛋
💰128(+8轉左烏冬)(+35,套餐升級刺身,湯,飲品)
🤢🤢🤢

👉炸明太子釀雞翼3隻。
💰58
🤢🤢

👉 炸和風甘栗紫薯餅,1件
💰28
😋/5
我諗呢個係最正常嘅,不過都唔係特別好食,總結唔好黎食就最好

2022-08-21 108 views
上網見到呢間燒肉,但係個位置有啲唔就腳行咗好耐先到呢度最特別嘅係香草吉列牛,自己燒。果然味道非常好,食到好飽仲有其他小食,明太子雞翼唯獨環境比較逼夾,同隔籬枱有啲近
上網見到呢間燒肉,但係個位置有啲唔就腳
行咗好耐先到
呢度最特別嘅係香草吉列牛,自己燒。
果然味道非常好,食到好飽
仲有其他小食,明太子雞翼

唯獨環境比較逼夾,同隔籬枱有啲近

2022-08-20 171 views
這店是我家所愛,所以隔些日子就會光顧。餐牌有啲唔同了,而家星期六日只有主餐牌,主菜不包飲料。我叫了和風燒餅汁漢堡$88。見到外相都吸引啊!厚厚的牛肉漢堡,一口真有點困難食😅,但真的要一大口嚐才行。蕃茄和菜都新鮮,漢堡有點乾,但我記得之前來食,是充滿肉汁的。配上的薯條真多,但我嫌略鹹了。家人的豬軟骨拉麵,話感覺縮水了。我們還叫了香草吉列牛,感覺不到香草的感。我之前食過這裡的燒牛,好好味的,現已不再。我們其中兩個餐專登加了$43,就有埋餐湯、刺身及汽水。叫左南瓜湯,賣相不錯,味道正常,但不會覺得特別「好飲」。刺身有三文魚、𩶘魚和不肯定的魚。但其中一魚多根,差。我們十二時多到店,感覺有點熱,以為或許是剛開店,但最後離開仍然冷氣不足。用餐時間60分鐘,你一定唔會想多坐。如果這個價錢,環境又不舒適,荃灣大把選擇了。
如果這個價錢,環境又不舒適,荃灣大把選擇了。
2022-08-20
$100 (Lunch)
2022-08-09 551 views
📍#老屎忽係荃灣#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #荃灣同朋友係荃灣行街,行完就簡左間餐廳食晚飯,6點左右就巳經係門外排滿咗好多人,好彩我地早到唔洗等好耐位。初見香草吉列牛(配白飯) ($138)+套餐: 刺身+南瓜湯 ($38)基本上係每一台都必點嘅食物,吉列外層包住牛肉,可以按自己喜好燒到幾熟,又有得食又有得落手整下🤣 季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) ($98)個鍋物超級足料,有蝦、魷魚、青口,帶子等等,配埋龍蝦湯底,好味又抵食,加$8轉左個烏冬😋初見炸魚薯條 ($88)呢個睇落平平無奇,但係勝在炸魚夠香夠脆口,即叫即整而唔係整咗好耐放係度個d,呢點值得加分。👍🏻初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
📍#老屎忽係荃灣

初見香草吉列牛(配白飯) ($138)
+套餐: 刺身+南瓜湯 ($38)

季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) ($98)

初見炸魚薯條 ($88)

初見 (荃灣)
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2022-08-05 582 views
好期待呢一間嘅吉列牛好耐!😍因為佢哋嘅獨家配方,真係好吸引,係牛扒上邊加上秘製香草,😙牛肉出邊帶上獨特嘅香草香。上檯時係半熟嘅質感,所以有提供一個迷你嘅鐵板套餐🔥俾你燒,等你可以燒到自己想要嘅熟度。❤牛肉嘅份量幾足,性價比好高,而且食落去非常厚實,好有口感。除咗肉之外,🦀我哋都叫咗一個蟹籽沙律,香脆嘅在蟹籽,再加上豐富嘅配菜,🥗營養又健康。初見香草吉列牛配白飯同糖心蛋蟹籽沙律dinner

初見香草吉列牛配白飯同糖心蛋
蟹籽沙律

dinner
荃灣區嘢食餐廳選擇非常多,特別係好多特式小店。收工順路就去咗呢間係屋邨入面嘅「初見」日式西餐廳。唔少朋友仔都推介佢個石燒吉列牛同抵食鍋物。果然唔錯,好食之餘又啱晒影相😆。初見香草吉列牛 (配白飯) $128吉列牛平時見唔少,外層係綠色嘅都幾特別。紅綠色嘅搭配出眾,賣相吸引。牛嘅油脂分佈都均勻,燒左嘅牛肉充滿油香,沾埋醬汁再配一啖飯。大滿足!溫馨一題,放牛落去燒之前記得用啲豬油抹下塊熱石,咁就唔驚黐底啦~另外,最尾食埋隻糖心蛋,正呀。季節海鮮鍋 (配白飯)$88湯底濃郁鮮甜,非常香。湯底同海鮮係分開上,方便你食咩落咩。咁啲海鮮就唔會過熟豐富配料:有三文魚、青口、海蝦、蝦仁、魷魚、蜆肉等。而且量都唔少,滾下滾下海鮮的精華融晒係湯。啖啖滿滋味。另外仲有豆腐、金針菇及蔬菜等。送飯一流😝。*除咗配白飯之外,加少少錢仲有拉麵、烏冬,味素飯可以簡。

初見香草吉列牛 (配白飯) $128

季節海鮮鍋 (配白飯)$88

*除咗配白飯之外,加少少錢仲有拉麵、烏冬,味素飯可以簡。
2022-07-26 594 views
餐廳環境非常闊落,雖然餐廳主打石板燒但唔會有太大嘅油煙同油煙味,通風系統都唔差。初見特選蟹皇·刺生丼:店員一放低,眼都突埋!魚生刺生非常足料,份量勁多!好大pat嘅蟹膏,蟹膏食落唔會腥仲好重蟹膏味!海膽仲食到少少海水鹹味,蟹肉一絲絲仲要係粗絲!食到啖啖蟹肉,估唔到竟然仲有兩隻蟹鉗!吞拿魚蓉食到啖啖魚香仲帶有少少魚油!個飯仲有一個特別之處係唔係普通白飯,以係加咗啲紫菜飯素!日式叉燒·豚骨湯拉麵:一開始飲啖湯已經飲到好濃郁嘅豚骨味,叉燒份量都幾多,唔會太肥仲有少少嘅火炙味,拉麵麵質適中有咬口!
2022-07-26 431 views
呢間日本餐廳門外有很多人等著入座,多人既地方就有好野食係無錯的!果然無令人失望這間餐廳是用二維碼點餐,我們點了安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯), 日式叉燒豚骨湯拉麵 ,加35元升級套餐 ,有刺身,湯(味噌湯 或西式南瓜湯),我選了南瓜湯, 另加12元轉凍飲柚子蜜。安格斯牛肉鍋大大片的安格斯牛肉, 十分鮮嫩, 清淡的味噌湯更能突出牛肉的鲜味,鍋裏還有蔬菜,鮮冬菇,竹輪卷,金菇等,非常豐富.日式叉燒豚骨湯拉麵這裏的叉燒和我以前吃過的有點不同, 這個炙燒過的义燒,可以帶出豚肉的脂香, 且拉麵軟滑富彈性, 配上濃郁鮮味的豚骨湯, 令人食指大動。升級套餐刺身有三文魚,油甘魚 ,都很肥美鮮甜 西式南瓜湯很creamy 和有很重的南瓜味, 好好飲。

安格斯牛肉鍋

日式叉燒豚骨湯拉麵

升級套餐
刺身有三文魚,油甘魚 ,都很肥美鮮甜

西式南瓜湯很creamy 和有很重的南瓜味, 好好飲。
2022-07-25