Restaurant: Shoken
Info:

👧🏻Wodafoodie in Tsuen Wan有時唔想食生冷野又想食日本野咁點算?可以試下呢間出名食吉列牛或鍋物既日本菜😌✨🦐季節海鮮鍋 $88 +$5轉地獄湯海鮮鍋有鮮蝦 青口 帶子 蜆 螺肉 魷魚 三文魚估唔到有咁多種類既海鮮☺️ 有驚喜!將龍蝦湯轉做地獄湯非常明智香濃帶少辣 好惹味!好味到飲左大半🤭 無調味既海鮮 配上呢個濃湯 撈飯一流👍🏻✨🐮安格斯牛肉鍋 $88牛肉鍋配味噌湯 湯頭相對清淡同樣地湯底有好多菜、菇、蒟蒻、竹輪卷、豆腐薄切牛肉好大片😍 油脂分佈平均配埋一個帶蕃茄味既醬汁 幾特別仲可以問店員拎燒汁點牛肉 正😋唔想食生冷野或熱氣野 叫鍋物都係一個好選擇呢到仲要唔收加一😍好抵食呀~📍 初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
👧🏻Wodafoodie in Tsuen Wan

季節海鮮鍋

有時唔想食生冷野又想食日本野咁點算?
可以試下呢間出名食吉列牛或鍋物既日本菜😌

✨🦐季節海鮮鍋 $88 +$5轉地獄湯
海鮮鍋有鮮蝦 青口 帶子 蜆 螺肉 魷魚 三文魚
估唔到有咁多種類既海鮮☺️ 有驚喜!
將龍蝦湯轉做地獄湯非常明智
香濃帶少辣 好惹味!好味到飲左大半🤭
無調味既海鮮 配上呢個濃湯 撈飯一流👍🏻

✨🐮安格斯牛肉鍋 $88
牛肉鍋配味噌湯 湯頭相對清淡
同樣地湯底有好多菜、菇、蒟蒻、竹輪卷、豆腐

薄切牛肉好大片😍 油脂分佈平均
配埋一個帶蕃茄味既醬汁 幾特別
仲可以問店員拎燒汁點牛肉 正😋

唔想食生冷野或熱氣野 叫鍋物都係一個好選擇
呢到仲要唔收加一😍好抵食呀~

📍 初見 (荃灣)
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2022-07-22 257 views
尋日同friend去咗荃灣行街,順便喺附近搵咗間日式餐廳食嘢。去到先發現原來餐廳有勁多選擇,日式西式嘅嘢食都有🫶🏻我哋lunch time去到餐廳都幾多人,等咗陣位,所以如果大家想去食嘅話可能就要預返時間啦~-初見特選蟹皇·刺身丼 $148呢碗刺身丼有勁多款刺身!帶子、吞拿魚蓉、蟹子、蟹膏、蟹鉗、海膽、蟹肉、仲有玉子~~啱晒我呢啲乜都想試吓嘅選擇困難症人😂😂刺身全部都幾新鮮,我覺得最特別嘅係佢哋嘅刺身飯加咗好多飯素,令到個飯嘅口感更加豐富,正🫶🏻🫶🏻-北海道帶子黑松露意大利飯 $88兩粒大大粒嘅帶子令人一望就流晒口水,兩面都煎得金黃,熟度啱啱好,口感好滑,香口得來好鮮甜😋表面仲要有好多芝士,勁邪惡!!Risotto帶好香嘅黑松露同忌廉味,creamy得來幾煙靭,粒粒分明而且有咬囗,但食到後尾會有啲膩😵‍💫-套餐升級 +$35升級套餐之後會有刺身,我哋嗰日去刺身有三文魚、油甘魚、仲有帶子,都幾新鮮。除咗刺身之外仲有湯:可以揀南瓜湯又或者味噌湯,仲要包埋飲品,都幾抵~~
初見特選蟹皇·刺身丼 $148
北海道帶子黑松露意大利飯 $88
套餐升級 +$35

2022-07-21 246 views
🐻🐻喜歡浪漫 最近見有朋友介紹話荃灣有間餐廳叫初見 個名好浪漫 意味著人生若只如初見有多好 而且好多人排隊食🤔🤔 🐻🐻就決定去試下~ 佢係一間日本餐廳 都真係多人排隊 🐻等咗10-15分鐘先有位😢 🐻🐻食咗:季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯 - $88依個有點驚喜 估唔到依個價錢真係有海鮮(本以為得小蟹柳嗰啲) 海鮮種類都幾多 有蝦 三文魚 蛽肉 帶子 青口 魷魚 大蝦兩隻 正正常常 大蝦較為突出 蝦膏都多 肉質鮮嫩 龍蝦湯好香 但食落味道偏淡 不會過咸搶了海鮮嘅味道 但更濃郁會更好蟹籽三文魚刺身丼 - $88三文魚新鮮唔會有雪味 蟹籽量多 而且仲有蟹柳同玉子令到個丼唔會太單調 此丼特別之處係飯有味素 味道不需依賴醬油🤓😏💫回頭率: 4/5 (價錢適中 下次想食板燒吉列牛❤️)

季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯 - $88

蟹籽三文魚刺身丼 - $88

💫回頭率: 4/5 (價錢適中 下次想食板燒吉列牛❤️)
✨初見香草吉列牛(配白飯)$128-有飯有烏冬揀 以吉列牛嚟講比較小見 不過今次都係照舊揀左白飯-一啖牛一啖飯 用飯中和口入面嘅牛油香氣 簡直係一流嘅體驗-香草味都有 但唔算好突出反而唔會搶左牛嘅香氣-吉列皮幾脆 牛油脂分布都均勻 未到入口即化 但係柔軟好食嘅✨刺身+日式豉湯+飲品 加配$35/汽水+$5-刺身份量唔多 但每件都厚片同無腥味 食一兩塊過下口癮幾好㗎-豉湯較咸但香味好濃✨和風燒餅汁牛肉漠煲包配炸薯條 $88-百分百和風燒汁風味 有小丸子feel~-漢堡牛肉一咬開成口肉汁 無筋-漢堡size幾巨 麵包鬆軟 -薯片熱辣辣

✨初見香草吉列牛(配白飯)$128
-一啖牛一啖飯 用飯中和口入面嘅牛油香氣 簡直係一流嘅體驗
-香草味都有 但唔算好突出反而唔會搶左牛嘅香氣

刺身+日式豉湯+飲品 加配$35/汽水+$5
-豉湯較咸但香味好濃

✨和風燒餅汁牛肉漠煲包配炸薯條 $88
-百分百和風燒汁風味 有小丸子feel~
-漢堡牛肉一咬開成口肉汁 無筋
-漢堡size幾巨 麵包鬆軟
-薯片熱辣辣
2022-07-12 396 views
今日晚餐去食日式料理,2位。 試了餐廳No.1人氣之選“初見香草吉列牛” 配讚岐烏冬, 加多$35有刺身(4片),南瓜湯及飲品。 鮮紅色牛肉 配埋 草色吉列粉,令人見到食慾大增。 牛肉 肥瘦均勻 , 自己用熱石煎熟, 程度由你決定。肉質入口嫩滑, 配埋 脆脆吉列皮, 又是一絕。 烏冬彈牙配上鮮味豚骨湯底, 仲有半熟開邊溫泉蛋, 出品絕不馬虎。另外選擇了一份“安格斯牛肉鍋”配拉麵。 牛肉 大細厚薄適中, 而鍋內配菜充足( 金菇,椰菜,獅子狗卷,蘿蔔等)一點也不“揸流灘”。 拉麵質地較軟,也是配上香濃豚骨湯, 味道可比專業拉麵店。最後值得一讚的就是牛肉入口前所點的醬汁, 帶甜酸味, 相當惹味開胃。
今日晚餐去食日式料理,2位。

拉麵質地較軟,也是配上香濃豚骨湯, 味道可比專業拉麵店。

2022-07-09 374 views
今次嚟到荃灣區,揀咗呢間人氣料理店 - 「初見」 ,食咗豐富嘅午餐享受一下!呢度喺主打西日式fusion菜,提供各式各樣fusion菜,仲會融合唔同國家烹調方法!所以我就點咗一份安格斯牛肉豚骨湯拉麵,再追加刺身同湯嚟滿足一下自己個胃!刺身有三文魚+鯛魚,合共四片。而且都係厚身,非常新鮮!安格斯牛肉豚骨湯拉麵安格斯牛肉肉質嫩口,再配上豚骨湯,非常入味又鮮甜!豚骨湯湯底煮至呈奶白色,非常清香,仲有超多配料係入面,如溏心蛋、筍條,蔥,紫菜係入面,好豐富!值得一提嘅係餐廳環境好優美,係呢個咁舒適嘅環境,絕對可以安靜享受用餐。而且呢度嘅服務員都態度好好,非常友善,值得加分!!!

刺身有三文魚+鯛魚,合共四片。而且都係厚身,非常新鮮!

安格斯牛肉豚骨湯拉麵

2022-07-09 280 views
系OpenRice同IG都見到人推介呢間餐廳,所以特登襯週末去食下。餐廳位置唔算方便,由地鐵站行過黎要最少10分鐘,大熱天時都真係幾辛苦。餐廳裏面啲冷氣好弱,基本上入坐之後都係繼續流汗。聽到附近幾枱都有叫侍應幫手添凍水,但啲水其實係唔凍既😂;有啲枱就熱到叫飲品,唔知呢個係咪餐廳既經營手法,但真心,熱到差啲飯都食唔落。食物黎講,我地叫左香草牛、安格斯火鍋,同埋雞翼雙拼。整體水平係非常普通🥲香草牛係一啲牛味都無,類似既菜式可以用差唔多價錢系其他餐廳例如 秘 食到,但人地就好食啲🥲。安格斯火鍋算係多肉既,但都係同一個問題,一啲肉味都無。至於雞翼,話就話一款係明太子一款係芝士,但其實啲調味真係哈哈哈哈,唔特登講你知既話係無可能食得出。間餐廳整體就係名過其實,食完都幾失望😪而且差啲熱到中暑🥵 唔會再訪

香草牛
雞翼雙拼
安格斯火鍋
雞翼雙拼
安格斯火鍋
2022-07-09 321 views
“初見”一間有初戀感覺名字的餐廳,就像是初次見面約會的地方。好耐之前聽過呢間餐廳名已經想黎食嘢,終於都有機會黎食喇。“初見”係一間比較平民化嘅日式餐廳,一入門就覺得樓底好高,感覺簡約舒服。近門口位置有個Bar枱,壽司吧同水吧位置上面有個裝滿日本清酒嘅架,天花有樹枝做裝飾,最入corner 有幅假葉牆啱打咭用。呢度最出名就係”初見香草吉列牛” ,當然要試下。另外,我地叫咗”野菜豆腐鍋”同三文魚刺身。“初見香草吉列牛” - 石燒牛,客人可喺石火爐上因應自己喜歡的生熟程度將牛燒熟。呢度用上優質澳洲或美國牛小排,配上流心蛋同日本珍珠飯,份量十足。厚切牛塊用香草包住,肉質香嫩多汁,只需煎到半熟就已經有外脆內嫩嘅效果。“野菜豆腐鍋” - 好豐富的野菜鍋,再加錢轉配礸岐烏冬,個人好喜歡。材料新鮮,用咗日本椰菜同豆腐,再加上鮮冬菇、金菇、蒟蒻、芋絲,只需幾分鐘,成個鍋已經好清甜。本臭想食埋壽司,但怕食唔晒,所以最後只係叫咗碟三文魚刺身試下。刺身大塊厚切,一啲都唔吝嗇。顔色尚算鮮豔,位置應該係魚腩附近,食落有微微嘅油脂味。$45/4塊,抵食。整體服務同食物質素都不俗,價錢唔貴。呢度食物款式好多,吉列牛同

整體服務同食物質素都不俗,價錢唔貴。呢度食物款式好多,吉列牛同不同嘅鍋類,仲有拉麵同burger。下次再黎要試埋佢嘅壽司同大板燒風味burger先得。
2022-07-08 230 views
今晚與太太兩個撐枱腳, 選擇了一間日式餐廳。 此餐廳晚上六點開門, 我哋選擇食頭圍唔使排隊。 餐廳環境尚算舒適, 樓底高, 有特色植物環保牆。 餐桌之間有一定距離,有安全感。 唯一美中不足就是洗手間比較狹小,出入相當唔方便。此餐廳用QR Code自助落單。 我們選擇了人氣No.1之選" 初見香草吉列牛配拉麵, 另外加了$35 升級,有南瓜湯 及刺身4片。 吉列牛 肥瘦分佈均勻 口感嫩滑, 但缺乏牛味及吉列粉 略為硬及太厚身。 拉麵較軟身, 值得一讚的就是 豚骨湯底及溫泉蛋👍而太太則選擇了 安格斯牛肉鍋配烏冬,$88 相對性價比較高。 牛肉厚薄適中, 窩裏有菜,金菇,獅子狗卷及蘿蔔。 值得推介~
2022-07-07
  • 安格斯牛肉鍋
2022-07-07 392 views
初見💛野菜豆腐鍋 (味噌湯配白飯) $58轉日式味素飯 +$8升級套餐 (刺身+西式南瓜湯+飲品) +$35飲品:檸檬茶 +$5安格斯牛肉鍋 (味噌湯配白飯) $88追加雞蛋 +$6轉拉麵 +$8升級套餐 (刺身+日式麵豉湯+飲品) +$35飲品:凍柚子蜜 +$12人均消費: $127.5 (2人)-野菜豆腐鍋 (味噌湯配日式味素飯)🥘入邊有冬菇 鴻喜菇 娃娃菜 椰菜 豆腐同埋獅子狗x2 鳴門卷x2🍥佢嘅菜同菇個份量好多😝個豆腐滑捋捋 好軟熟🤤不過佢嘅獅子狗同鳴門卷係屬於粉狀嗰隻軟林林 唔係煙靭嗰種🥺加咗$8轉做日式味素飯雖然佢嗰啲日式味素係幾好味😋但係本身個鍋入邊有湯可以就咁白飯撈湯都OK🤤所以唔使特登加錢要味素 都OK🥺不過佢好大火🔥 成日都驚佢個鍋啲火整到我🤣·刺身🍣每份刺身有三文魚x2+油甘魚 (唔肯定係咪👷🏽‍♀️)+帶子好新鮮😝高質 好味🤤(我唔知仲有咩可以講🤣)🐷:刺身好新鮮 幾好食🤤唔知咩魚(粉紅色嗰個)巧巧食 冇根~·西式南瓜湯🎃好creamy嘅湯比較飽肚嘅湯🤤好重南瓜味😚自然嘅甜味~🐷:湯好飲 南瓜湯好大南瓜味 真材實料 唔錯 不過唔夠cream·日式麵豉湯🥣麵豉落嘅
初見💛
追加雞蛋 +$6
轉拉麵 +$8
升級套餐 (刺身+日式麵豉湯+飲品) +$35
飲品:凍柚子蜜 +$12
人均消費: $127.5 (2人)

野菜豆腐鍋 (味噌湯配日式味素飯)🥘
成日都驚佢個鍋啲火整到我🤣

刺身🍣
好新鮮😝
高質 好味🤤
(我唔知仲有咩可以講🤣)
刺身好新鮮 幾好食🤤
唔知咩魚(粉紅色嗰個)巧巧食 冇根~

西式南瓜湯🎃

有汽嗰隻
仲要係甜到飛起🥺
凍柚子蜜🍹
drink nothing special🤣

👆🏽呢個係我冇食嘅安格斯牛肉鍋 (味噌湯配拉麵)
安格斯牛肉鍋 (味噌湯配拉麵)🍲
#od荃灣覓食之旅 #od食日式嘢
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2022-06-26
呢一間喺荃灣嘅隱世日式料理餐廳🇯🇵🍴最出名一定係佢哋個初見吉列牛🤩想試好耐嗰日就同朋友嚟咗食🥳.📌初見香草吉列牛(配白飯, 溏心蛋) $128呢個吉列牛嘅賣相好靚 用香草包住個牛 見到都即刻忍唔住燒黎食💚隔離有三舊細細地嘅肥膏 係當油搽上去 等吉列牛燒得更香口同埋冇咁易燒焦🔥個香草味好香🌿炸皮薄得黎又夠脆 肥瘦適中而且油脂分布均勻 肉質淋身亦冇乜筋🐮不過最可惜嘅係佢冇乜牛味肉味😟所以點一點個醬油同埋鹽就好好多🧂溏心蛋好流心 仲有啲醬油味🥚.📌季節海鮮湯鍋(龍蝦湯配白飯) $88呢個海鮮鍋好抵食 無論係味道同份量都好值呢個價錢🤑海鮮有蝦🦐三文魚🍣魷魚🦑青口同埋蜆 好足料👍🏻所有海鮮都好新鮮 除左有兩隻蝦係雪藏嘅有少少腥🫣鍋入面仲有椰菜🥬菇🍄豆腐, 芋絲, 竹輪等等嘅配料 好豐富😚個龍蝦湯亦都好濃好鮮 用黎送飯一流🦞而個白飯係用左珍珠米 食落好香🍚

📌初見香草吉列牛(配白飯, 溏心蛋) $128
初見香草吉列牛
溏心蛋

📌季節海鮮湯鍋(龍蝦湯配白飯) $88
季節海鮮湯鍋(龍蝦湯配白飯)

初見香草吉列牛
溏心蛋
季節海鮮湯鍋(龍蝦湯配白飯)
2022-07-01 243 views
📍 季節海鮮鍋📍青口、大蝦、魷魚、蜆肉、三文魚放哂啲海鮮入鍋度煮,濃濃嘅海鮮湯味,而且金菇同菜都吸哂啲海鮮湯,最後都忍唔住飲左幾啖湯先停口😋📍香草吉列牛📍吉列牛每塊都切得好平均,厚度適中,好快就燒熟,燒到剛轉色就岩岩好,有醬油同鹽調味,肉質鬆軟不會韌,外脆嘅香草為擺盤增加左分😋📍章魚燒📍章魚燒燒到外脆內軟,內裏啖啖嘅章魚,不過可以再燒耐啲,內餡太漿太淋,食落口感會更好同好味🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#荃灣好食 #荃灣食好西
📍 季節海鮮鍋📍
青口、大蝦、魷魚、蜆肉、三文魚

📍香草吉列牛📍

📍章魚燒📍

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
初見 (荃灣)
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#荃灣好食 #荃灣食好西
2022-06-28 230 views
人係有時好喜歡懷念過去的,我都唔會例外,福來村係我由細住到大的地方,我每過一段時間就會去果頭搵返以前餐廳食。今次回憶餐廳係初見, 好似已經超過一年多無來了, 味道依舊keep 到,人氣仲要幾旺下,一轉眼已經座滿人客。🔯 初見香草吉列牛 ~ 謙謙話太耐冇食過燒吉列牛,所以叫左一份比佢自己燒,衰豬又燒得唔錯, 仲分左一件比我食, 吉列牛邊邊有香草包住,外邊脆內裡腍腍。🔯 照燒豬軟骨拉麵(轉地獄湯)~ 拉麵掛湯唔錯,但地獄湯再辣d 會更正, 因我比較愛刺激濃味, 豬軟骨份量十足炆得入味可口。

🔯 初見香草吉列牛 ~ 謙謙話太耐冇食過燒吉列牛,所以叫

2022-06-26 175 views
今日難得出到荃灣就嚟到呢間又平又好食嘅日式餐廳食🙈//🦐季節海鮮鍋 (龍蝦湯配白飯) $88龍蝦湯好濃🤤撈飯食真係一流,海鮮有蜆、蝦等等,好足料😻最緊要食完一啲味精味都冇👍🏽完全係真材實料~~🥩安格斯牛肉鍋 (味增湯配白飯) $88好多牛🙈而且牛味濃得嚟又唔會好肥,味增湯底清甜😋仲有好多菜同配料~加咗$8轉烏冬,食完唔會覺多好膩🤪🥚溏心蛋 +$12正常發揮🙊不過佢漬得幾人味~撈飯同麵都好正😚
今日難得出到荃灣就嚟到呢間又平又好食嘅日式餐廳食🙈
🦐季節海鮮鍋 (龍蝦湯配白飯) $88

🥩安格斯牛肉鍋 (味增湯配白飯) $88

🥚溏心蛋 +$12
正常發揮🙊不過佢漬得幾人味~撈飯同麵都好正😚
2022-06-24 290 views
老婆掛住日本,同佢黎荃灣平平地止下心癮。排隊都抵嘅,無加一百零蚊有石燒牛食喎!賣相好得,用香草包邊視覺效果超靚。牛肉肥瘦均勻,用附送嘅牛油喺石上面搽一層油,再放上幾塊吉列牛燒得香脆。點海鹽、燒汁醬都好味,拌飯同溏心蛋,滿足!安格斯牛肉鍋湯底濃而不咸,料足,有魚蛋片、豆腐、鮮菇、菜、蒟蒻等等。安格斯牛嘅質素不俗,烚兩烚佢保持軟嫩。入到舖真係另一片光景,好有feel,仲有部電視播住日本街頭閒逛嘅影片,有心營造氣氛。
石燒香草吉列牛

Type of Meal