2023-03-27 80 views
生日放左2日假,約左朋友食飯,難得放假,去左淺水灣食野,閒日去好有渡假feel 原來好多遊客平日去淺水灣,我見好多團專車接送今日去左食日本菜,因為天氣開始熱點左2個主食1 omakase 8件壽司set 配蟹籽沙律壽司實在太新鮮,海膽入口即溶佐口魚油脂豐滿,魚油香口基本上全部都好美味2.魚生飯好豐富好足迷,有3到4款魚生,三文魚籽,帶子,呑拿魚,三文魚,仲有玉子青瓜,份量都算多,十分抵食3.兩客雞肉棒即整即燒,又香又好味餐廳原來剛剛進行全新裝修,好舒服好悠閒,坐到吾捨得走
原來好多遊客平日去淺水灣,我見好多團專車接送

今日去左食日本菜,因為天氣開始熱
點左2個主食
1 omakase 8件壽司set 配蟹籽沙律
壽司實在太新鮮,海膽入口即溶
佐口魚油脂豐滿,魚油香口
基本上全部都好美味

2.魚生飯

3.兩客雞肉棒
即整即燒,又香又好味

餐廳原來剛剛進行全新裝修,好舒服好悠閒,坐到吾捨得走
2023-03-25 584 views
餐廳:笑酤和味炭燒地址:淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓 109號舖 是日慢遊淺水灣,沙灘🏖️行咗個圈,又到lunch time 喇🤗沙灘附近都有幾間餐廳,見呢間裝修都好似幾靚,又有串燒食,所以就試吓🤭平日有lunch set 包沙律 & 味噌湯 🎀備長炭串燒拼盤+和牛迷你炒飯 $298 串燒有雞翼,雞軟骨,牛舌,豚腩,豚肉腸,迷你番薯六款串燒入面,我認為最好食嘅係牛舌 & 豚腩 🤤厚切牛舌夠爽口,牛味濃😍豚腩油脂比例好好,少少鹽香味,好正😋🎀迷你和牛炒飯 好足料👍🏻👍🏻夠獲氣,啖啖都食到和牛粒 🎀溫泉蛋雞皮飯 + 笑酤卷 $268炸雞皮圍住溫泉蛋賣相靚👍🏻👍🏻 雞皮卜卜脆 🤤 溫泉蛋+秘製醬汁撈飯 ,好食到停唔到口🤭🤭🎀笑酤卷 = 軟殼蟹+炸蝦天婦羅 配 甜辣醬汁 炸得好鬆脆,醬汁調得好味😋 成個配搭好鬼夾🤤🤤由於牛舌太好味,所以再order 一串牛舌$78 +雞腎 $48跟餐 + $38 有咖啡 & 雪糕邊嘆咖啡、邊放空,今日真係好寫意😌😌搵日平日要再去淺水灣hea 下😘
餐廳:笑酤和味炭燒

平日有lunch set 包沙律 & 味噌湯

🎀備長炭串燒拼盤+和牛迷你炒飯 $298

串燒有雞翼,雞軟骨,牛舌,豚腩,豚肉腸,迷你番薯
六款串燒入面,我認為最好食嘅係牛舌 & 豚腩 🤤
厚切牛舌夠爽口,牛味濃😍
豚腩油脂比例好好,少少鹽香味,好正😋

🎀迷你和牛炒飯
好足料👍🏻👍🏻夠獲氣,啖啖都食到和牛粒

🎀溫泉蛋雞皮飯 + 笑酤卷 $268

🎀笑酤卷 = 軟殼蟹+炸蝦天婦羅 配 甜辣醬汁
炸得好鬆脆,醬汁調得好味😋 成個配搭好鬼夾🤤🤤

跟餐 + $38 有咖啡 & 雪糕

邊嘆咖啡、邊放空,今日真係好寫意😌😌

搵日平日要再去淺水灣hea 下😘
2023-03-21
$420 (Lunch)
  • 燒牛舌
2023-02-25 123 views
去到淺水灣Shoku Japanese Binchotan Grill, 知道出名炭燒, 但係今次唔試炭燒😆試吓甜品🍰🍹1.綠茶芝士蛋糕 ❤❤❤味道不太甜2.柚子芝士蛋糕 ❤❤❤❤好開胃3.特濃咖啡 ❤❤提神之選4.蘋果汁 ❤ So Fresh 🔊柚子芝士蛋糕好好味😋😋

1.綠茶芝士蛋糕 ❤❤❤味道不太甜
2.柚子芝士蛋糕 ❤❤❤❤好開胃
3.特濃咖啡 ❤❤提神之選
4.蘋果汁 ❤ So Fresh

🔊柚子芝士蛋糕好好味😋😋

2023-02-04 150 views
夏天嘅時候去海邊游水,就揀咗呢間餐廳,餐廳環境都好清幽,坐喺窗邊位睇住個海唔錯。嘢食價錢雖然唔算平,但係呢個地段都算係可以接受,但嘢食就都真係幾好味嘅,特別係啲串燒,啲肉係新鮮同埋火候都夠。壽司就中規中矩,冇咩特別,反而係燒烤嘅嘢食特別七彩,可能佢個名都有個grill,可能燒烤係佢哋嘅拿手🥳另外驚喜嘅係佢嗰度嘅手工啤酒,因為我冇飲開啤酒,都冇咩了解,侍應都好耐心咁樣介紹咗兩款分別適合我同我哥哥唔同口味嘅啤酒俾我哋嘗試,都好好飲,哥哥個杯都係佢鍾意嘅口味😊所以總體環境同埋食物質素嘅話係我會願意再去嘅餐廳❤️
  • 白鱔串
  • 燒牛舌
  • 備長炭燒鰻魚
今日二人中午去試下佢嘅午餐,叫咗個備長炭燒鰻魚同埋串燒 set, 一上枱睇就見塊鰻魚係啲好差嘅質素,食落口好似食豆腐咁淋,連鰻魚底嗰塊皮都唔見埋,直情係街市凍肉舖買嘅質素,我見師傅都用心燒咗一排,奈何原材料嘅質素真係浪費廚師嘅心機。好彩樓面個經理都態度良好,最後幫我換咗個燒雞扒,但係塊燒雞扒都係好乾,十分普通。咁嘅地方收咁嘅價錢,應該入啲質素好嘅食材。山長水遠去到淺水灣諗住開開心心,真係破壞心情。總之大家小心中伏
2022-10-25 81 views
秋高氣爽最適宜同同事做Team Building既活動,今年老細就揀左去赤柱做treasure hunt,玩group game前當然要醫左肚先啦,book左呢間淺水灣The Pulse入面既日本菜笑酤和味炭燒,平日有set lunch menu都幾抵食,我就揀左串燒拼盤,凍凍地配返碗熱湯烏冬就最正啦備長炭串燒拼盤 午市套餐有沙律、味噌湯同飯或烏冬,我就試左佢地串燒拼盤有雞全翼、一口紫薯、雞軟骨、牛舌、豚腩同豚肉腸,最欣賞佢個雞全翼同豚腩,雞皮燒到脆卜卜而肉質依然嫩滑,食落仲有微微炭香,食完串燒食烏冬成個人都暖笠笠呀

備長炭串燒拼盤
2022-10-24 57 views
黎到淺水灣見到裝修幾靚就走入去食下,chill下~甲羅燒一個外表咁吸引嘅海鮮小食,有好多蟹膏,食落去淡淡滋味,側邊仲配合左啲魷魚燒嘅脆片,食落去到刺激味蕾,海鮮嘅味道始終都係比較入味。即使一份細細的海鮮小食,已經夠晒滿足,仲可以有剩餘嘅胃口食其他正野串燒牛舌同串燒黑豚腩一定要試下,牛舌咬落非常彈牙,仲好多汁添,配上少許嘅檸檬汁令味道更加多變。而黑豚腩經過串燒後,油脂佈滿表面,口感juicy,加上檸檬汁令食落口冇咁油膩,兩款都非常推介。不得不試佢地嘅火山卷,即叫即炸,有炸豬排嘅涵,再加上辣沙津醬同火灸芝士配上炸過嘅外表,令佢嘅味道同口感都豐富。左口魚邊壽司即使叫咗咁多嘢食,都好想試吓一款壽司,果然冇令我失望,燒得恰當,而且左口魚邊質地鬆法,好溶入個珍珠米,唔錯嘅選擇粒粒魚生飯真係見到粒粒都咁大,而且望落同食落都新鮮,填滿晒碗嘅每一個角落。真係唔係每一間魚子都係咁好食,佢唔會係好腥嗰種,反而帶有少少甜,好好送飯。食日本餐廳最緊要是佢嘅Wasabi,愈細微愈睇得出餐廳嘅細心。唔係普通嘅Wasabi醬,感覺上好似有少少自己磨出黎~熱食就叫左和牛炒飯香味好濃,好有鍋氣而且啲牛肉炒完亦唔會變得煙韌
黎到淺水灣見到裝修幾靚就走入去食下,chill下~

甲羅燒

左口魚邊壽司

粒粒魚生飯

熱食就叫左和牛炒飯香味好濃,好有鍋氣而且啲牛肉炒完亦唔會變得煙韌。

最後叫咗warabi mochi,食下日本式嘅甜點,滿足一下,佢嘅軟硬程度剛好,遠望有啲透,而且綠茶粉都上得好貼,唔會哽喉,食幾舊都唔會太滯

留意到餐廳員工好仔細咁打理餐廳每一樣嘢,衛生情況同埋餐具嘅擺設都有細心咁處理👍🏻
2022-10-23 68 views
男朋友生日,帶佢黎淺水灣感受下陽光與海灘,Chill 下,我仲book 左 笑酤和味炭燒,同佢一齊食豐富嘅午餐甲羅燒甲羅燒一定要叫,殼入面充滿一絲絲的蟹肉同蟹膏,完全睇得出師傅花左時間同心機整,配埋鱈魚條一齊食,令味道更加提升Lunch set 主食會配蔬菜沙律,味噌湯,白飯/烏冬備長炭M5和牛炭燒難控制火侯,和牛燒出黎7成熟,外皮脆入面淋,再點小小燒汁食,正👍備長炭燒鰻魚鰻魚肉質燒得剛剛好,唔韌唔老,再配小小鰻魚汁,好食😍壽司定食(日替壽司8件,加洲卷1條)壽司好新鮮無腥味,拖羅入口即溶,左口魚邊燒過好香好滑,帶子都好大粒好出色。加洲卷都係即制,口感好鬆軟飲品SHANDY GAFF50/50 beer & ginger ale少少甜的薑啤,味道好易入口

甲羅燒

Lunch set
主食會配蔬菜沙律,味噌湯,白飯/烏冬

備長炭M5和牛

備長炭燒鰻魚
鰻魚肉質燒得剛剛好,唔韌唔老,再配小小鰻魚汁,好食😍

壽司定食(日替壽司8件,加洲卷1條)

飲品
SHANDY GAFF
50/50 beer & ginger ale
少少甜的薑啤,味道好易入口
2022-10-20
  • 甲羅燒
2022-10-20 1169 views
今日放假天氣特別好,最適宜去食餐好既,同媽咪去左淺水灣食日式燒烤,今次早去坐到卡位好舒服😌🌟備長炭串燒拼盤 ($268)媽咪就揀左個串燒拼盤,套餐有沙律、味噌湯同飯或烏冬,呢排天氣涼左咁多,食碗熱湯烏冬夠哂暖胃,串燒拼盤有雞全翼、一口紫薯、雞軟骨、牛舌、豚腩同豚肉腸,一入到餐廳已經聞到好香炭燒味,牛舌厚切有嚼勁,雞軟骨香脆可口,串燒豚腩都好出色🌟備長炭燒鰻魚 ($268)我就叫左個備長炭燒鰻魚,肉質爽彈鮮嫩,上面淋上秘製醬汁,配埋白飯一齊食就最正😍🌟原隻蟶子皇 ($188)蟶子皇好大隻,火侯控制得剛剛好,蟶子肉爽口彈牙,上面加左少少炸蒜調味,鮮味十足🦀甲羅燒 ($188)呢個係必食推介,啖啖蟹肉加埋蟹籽同蟹膏蟹蓋入面放入滿滿蟹膏,蟹肉同蟹籽,撈埋一齊食送飯又得,配埋鱈魚乾一齊食又得🤤🥤白桃梳打 ($58) & 巨峰梳打 ($58)白桃梳打甜度適中,白桃味好香一啲都唔假,巨峰梳打都好好飲,消暑解渴一流😍😍🥰

🌟備長炭串燒拼盤 ($268)

🌟備長炭燒鰻魚 ($268)

🌟原隻蟶子皇 ($188)

🦀甲羅燒 ($188)

🥤白桃梳打 ($58) & 巨峰梳打 ($58)

• 甲羅燒
  • 備長炭燒鰻魚
2022-10-18 60 views
🥰星期五放工揸車入淺水灣食飯成件事好chill. 雖然夜晚無咩景,但唔太多人環境安靜好舒服·🍢白膳($108)皮脆肉嫩帶油脂😋🍢黑豚腩($68)肥而不膩好好味🍢雞髀肉($40)juicy唔乾👍🏻🍢佐賀豚肉腸($40)比較普通🍢免治雞肉棒($40)帶有脆骨~蘸埋蛋漿提升口感🐥雞翼($38)中規中矩🍠迷你蕃薯($38)勁甜😋串燒必點·🍙脆味卷($88)色彩繽紛好吸引!中間包住脆身三文魚皮,口感香脆·🍘火山卷($168)壽司飯包住吉列豬扒再炸,最後淋上芝士辣沙律醬及蟹籽,微辣惹味🥰·🍝三文魚籽卡邦尼意大利粉($158)熱辣辣.食落無平時食carbonara 果種creamy感,無咁膩👍🏻份量都幾多•📍笑酤和味炭燒淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號鋪
🍢白膳($108)皮脆肉嫩帶油脂😋

🍠迷你蕃薯($38)勁甜😋串燒必點

📍笑酤和味炭燒
淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號鋪
2022-10-13 703 views
📍 @shokuhongkong in Repulse Bay JapaneseFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price: 💰 $1000 ($500 per head)Favorite:💖 Yakitori Platter------------------------------✅ Located in The Pulse,a very nice getaway from concrete jungle.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Japanese yakitori, main dishes and drinks. Incredibly varied menu with easy pictures for people without much experience beyond sushi. ✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented
Japanese

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Favorite:💖 Yakitori Platter

✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.

✅ Authentic and excellent

✅Pet friendly
✅ Portions are generous and value for money
✅ All fresh ingredients

✅ Environment is very comfy and relaxing along the beach

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends or date night.

✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding

✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.

✅Servers are also great and always efficient, happy and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-10-11
2K
2022-10-11 48 views
笑酤和味炭燒天氣終於有少少秋意,一於去淺水灣睇日落,真係勁浪漫超溫馨㗎☺️睇完咸蛋黃,又差唔多要醫肚啦,就喺附近揀咗呢間日式炭燒料理試下。-笑酤卷$188天婦羅蝦🍤同軟殼蟹🦀整成嘅壽司卷,加上啲脆脆,配埋個微辣嘅沙律醬,幾開胃😛-油揚豆腐溫泉蛋$68第一次將油揚同溫泉蛋🥚夾埋嚟食,加上少少黑松露醬,感覺幾新鮮,估唔到咁夾🤩-牛小排粒串燒$88雖然係小小嘅一串🐮,但係就pack滿咗豐富嘅牛味,燒得啱啱好,超級juicy👌🏻👌🏻-雞心$48每粒雞心🐥上面都有少少薑蓉,帶有少少刺激感、微辣嘅punch,不過就略嫌燒得有少少乾,可能係粒雞心太細粒好難燒🤷🏻‍♀️-原隻魷魚$188🦑真係燒得啱啱好,有魷魚乾嘅味道,但係就非常軟熟juicy,推薦👍🏻-白鱔$108個魚皮係脆嘅,個魚肉係嫩嘅,淋埋少少檸檬汁,咁就💯Perfect啦-免治雞肉棒$40呢個係店長推介,所以特別叫咗兩串🍗。肉質軟滑又大有少少crunchy嘅軟骨,再點埋個蛋漿,真係冇介紹錯喎❤️-甲羅燒$188最後嚟嘅係最好味嘅個甲羅燒😍,成件事好多layer,釀料軟綿綿,加蟹子嘅poppy,再加鱈魚wafer嘅脆脆簡直冇得頂🦀-呢間和式炭燒嘅技
笑酤和味炭燒

原隻魷魚$188

白鱔$108

免治雞肉棒$40

甲羅燒$188

呢間和式炭燒嘅技巧冇得彈,價錢唔平💰 全單兩個人連加一盛惠$1030,但係值得嘅,去開淺水灣嘅話不妨試吓✌🏻

📍 笑酤和味炭燒
淺水灣海灘道28號 The Pulse 1樓109號舖
2022-10-10 42 views
開始feel到入秋既感覺,但係中午時份仲有夏天既感覺,要捉緊機會玩水!星期五請左半日假入淺水灣沙灘🏖️梗係要搵番間好feel既餐廳食個lunch。坐係餐廳入面望出去就係陽光普照既沙灘,嘆住杯Americano,心情都靚d! Lunch menu選擇多,丼飯,壽司定食仲有幾特別既備長炭燒系列。三文魚牛油果丼 $178丼飯跟一份新鮮沙律菜同麵豉湯。三文魚雖然切左粒但係入口都feel到佢本身肥美既口感,牛油果🥑岩岩好熟透,口感軟滑香濃,同三文魚好夾👍🏻碎蔥拖羅丼定食 $228拖羅蓉口感幼滑,份量亦足夠,拌飯啖啖魚脂香❤️燒油甘魚鮫 $228好正😋燒得好香👍🏻大件又多肉唔會燒到過乾,魚皮位薄脆,香口又有魚鮮味。Caffe Affogato $98超濃郁厚身,口感好rich,濃香咖啡味mix埋軟滑雪糕,雖然價錢少貴但好好味👍🏻Roasted Marshmallow With ice cream $68烤綿花糖外脆內軟,配上少許果jam同莓果🫐無咁甜膩。食完換對拖鞋直奔沙灘,好似去左個小旅行咁,爽呀❤️

三文魚牛油果丼 $178
丼飯跟一份新鮮沙律菜同麵豉湯。

碎蔥拖羅丼定食 $228
拖羅蓉口感幼滑,份量亦足夠,拌飯啖啖魚脂香❤️

燒油甘魚鮫 $228

Caffe Affogato $98

烤綿花糖外脆內軟,配上少許果jam同莓果🫐無咁甜膩。

食完換對拖鞋直奔沙灘,好似去左個小旅行咁,爽呀❤️
2022-10-07 46 views
天氣好 去左淺水灣chill午餐配沙律、味噌湯、白飯/烏冬份量唔多 叫多個小食岩岩好備長炭燒紐西蘭羊架($318)羊架燒得好軟熟 而且好嫩滑因為用長備炭燒出黎 羊膻味唔會over  反而炭燒味好香羊味好濃 燒得香 唔乾身 很可以備長炭A5和牛 ($268)食落唔算好有肉汁 但唔會乾身 都好嫩口半生熟 牛味濃 炭香味出 不過不太驚艷而且份量少 得4件薄片 性價比中中笑酤卷($188) 試下呢個招牌菜 一碟有齊軟殼蟹同埋炸天婦羅蝦兩邊都好酥脆 最緊要唔油加埋個甜辣沙律醬 好match手工啤酒 ($88)整體都幾舒服而且可以帶寵物入去 ~
天氣好 去左淺水灣chill
午餐配沙律、味噌湯、白飯/烏冬
份量唔多 叫多個小食岩岩好

備長炭燒紐西蘭羊架($318)
羊架燒得好軟熟 而且好嫩滑
因為用長備炭燒出黎 羊膻味唔會over  反而炭燒味好香
羊味好濃 燒得香 唔乾身 很可以

備長炭A5和牛 ($268)
食落唔算好有肉汁 但唔會乾身 都好嫩口
半生熟 牛味濃 炭香味出 不過不太驚艷
而且份量少 得4件薄片 性價比中中

笑酤卷($188)
試下呢個招牌菜 一碟有齊軟殼蟹同埋炸天婦羅蝦
兩邊都好酥脆 最緊要唔油
加埋個甜辣沙律醬 好match

手工啤酒 ($88)
整體都幾舒服
而且可以帶寵物入去 ~
2022-09-27
2022-10-06 39 views
一個nice的淺水灣lunch由一個看似普通的"日式煎餃子"開始,好薄的餃子皮加新鮮的餡料已好好味。"備長炭串燒拼盤”定食有六樣嘢,雞亦,雞軟骨,牛舌,豚腩,豚肉腸和迷你蕃薯,雞亦係全翼,雞軟骨有咬口,牛舌厚切好滿足,一串等於人哋2串份量,迷你蕃薯好食永遠食唔够。"備長炭燒鰻魚”定食,絕對超正,皮燒得好脆,而且完全食唔到碎骨,鰻魚入晒味,好濃香的鰻魚👍,可以揀選白飯或烏冬,揀咗烏冬,清淡Q烏冬和濃味的鰻魚配搭啱啱好。两個set都跟有“蔬菜沙律”和“味噌湯”。"甲羅燒”係喜歡的美味,呢度啲蟹肉零舍多超抵食