30幾度嘅高溫💦。走咗去淺水灣行一轉。除咗去靚靚沙灘之外。當然要醫吓肚仔啦😊。一早已經做定research。想試吓備長炭串燒🍢。旅遊區嚟講。午餐價錢一啲都唔貴😬。備長炭串燒拼盤(雞翼。雞肉蔥。雞軟骨。牛舌,豚腩和豚肉腸)款款串燒燒得乾身。牛舌同豚腩印象最深刻😎。好味情度想Encore甘濟🤪。配白飯/烏冬米睇佢細細碗。食落其實都幾多😌。特上碎蔥拖羅丼🥣豬仔🐽最鍾意食嘅拖羅蓉。鮮味與份量俱備❣️。午市套餐配埋餐湯同沙律。原隻魷魚🦑有魷魚嘅地方一定有我為食妹👧🏻。魷魚燒得剛剛好 。唔會燒到柴皮overcook 😎。原隻魷魚應該配埋魷魚酥咁就更加好😅。燒魚鮫-岩鹽 /汁煮鹽燒清清地食到魚嘅鮮味😛。外皮燒到香脆。肉質鮮嫩啖啖肉👍🏻。炭燒烏龍茶粉紅玫瑰花茶(無咖啡因)我真係好鍾意嘆茶🥰 30幾度都唔例外。
備長炭串燒拼盤(雞翼。雞肉蔥。雞軟骨。牛舌,豚腩和豚肉腸)
配白飯/烏冬
米睇佢細細碗。食落其實都幾多😌。

特上碎蔥拖羅丼🥣
原隻魷魚🦑
燒魚鮫-岩鹽 /汁煮
炭燒烏龍茶
粉紅玫瑰花茶(無咖啡因)
我真係好鍾意嘆茶🥰 30幾度都唔例外。
2022-07-22 19 views
趁疫情好轉,難得放假入去南區行下,行完赤柱、淺水灣一帶,順便喺淺水灣海傍商場The Pulse食埋晚飯😆望住個沙灘食嘢,吹住海風,相當寫意,真係都市生活中難得嘅享受🥳今次嚟之前做咗功課,知道呢間餐廳主打係食串燒,仲選用咗備長炭去燒烤,啱晒鍾意試新嘢嘅我😌火山卷第一眼就俾呢個火山卷吸引到,喺出面餐廳比較少見嘅壽司卷組合😮吉列豬扒、蟹籽、火炙芝士、沙律醬,呢幾樣嘢平時好少會一齊配搭,估唔到結合而成係一道咁邪惡嘅壽司卷👻每樣食材都係我鍾意嘅,咬落口有豐盛嘅感覺,諗返起都回味無窮😋和牛炒飯簡單而美味嘅一道炒飯,飯粒做到乾身爽口,和牛香味遍佈飯粒,師傅做到晒和牛炒飯嘅精髓👍牛小排可能係因為備長炭嘅關係,令到牛小排可以鎖住晒肉汁,仲食到滿滿嘅油脂感🤩以前聽過朋友講牛小排用嚟燒烤最好食,今日終於明白點解,以燒烤方式去處理果然最適合佢😃香港人食燒烤冇理由唔食嘅雞翼😎佐賀豚肉腸,本身略帶少少煙燻味道,燒熟之後就更加發揮到出嚟😈迷你甜薯,細細啖、甜甜哋,夠晒滋味😆估唔到大啡菇攞嚟燒烤係咁吸引😁嚟到海邊咁Chill嘅環境,仲有咁多好嘢食,當然要嘆返杯啤酒🍺呢杯係Sapporo生啤,口感好清爽,啱晒食燒烤嘅時

和牛炒飯

牛小排

香港人食燒烤冇理由唔食嘅雞翼😎

迷你甜薯,細細啖、甜甜哋,夠晒滋味😆

估唔到大啡菇攞嚟燒烤係咁吸引😁
嚟到海邊咁Chill嘅環境,仲有咁多好嘢食,當然要嘆返杯啤酒🍺呢杯係Sapporo生啤,口感好清爽,啱晒食燒烤嘅時候飲!
2022-07-20 1020 views
🚩 笑酤和味炭燒太耐冇去旅行啦,依家香港人真係慘到去遠啲都當去左旅行🫠今日就問公司攞咗一日假,同屋企人嚟咗淺水灣呢邊行吓!係依間舖頭門口經過已經聞到好香炭燒味,決定入嚟試吓~〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈串燒拼盤定食 $160足足有六大串,依個套餐包左一碗烏冬,沙律同埋味噌湯~烏冬唔係hea你嫁,有埋腐皮同埋海帶!講返個主角先,牛舌同埋豚肉都超級厚切,外脆內嫩🤤冇過多嘅調味,少少海鹽已經好好食。燒番薯甜度十足,雞翼都係原隻咁上~肉食愛好者必叫🌈燒鰻魚定食 $260依個燒鰻魚真係驚為天人!唔好睇佢面頭好似有少少過黑,但食落一啲都唔會苦,面頭燒到佢脆脆地,同時又保留到魚肉嘅嫩~佢哋嘅燒汁比出面即食嗰啲濃味好多,輕輕鬆鬆食晒一碗飯!🌈天丼 $138估唔到天婦羅底下都有飯,真係飽死我了🥹炸蝦好大隻,上個月仲見到有報道話啲天婦羅蝦係用甜蝦整,個炸漿都大個隻蝦!但依間舖頭就唔會啦😆而且佢嘅炸漿好酥脆,一啲都唔厚實!仲有好多款蔬菜,連秋葵都有!🌈笑酤卷 $188平時炸蝦卷就食得多,呢隻卷係炸蝦卷加炸軟殼蟹卷!面頭佢有啲天婦羅脆,增加左成件事嘅口感🤤佢仲加咗好多沙律醬俾你,就算唔點豉油都好好食🌈三文
🚩 笑酤和味炭燒
🌈串燒拼盤定食 $160

🌈燒鰻魚定食 $260

🌈天丼 $138

🌈笑酤卷 $188

🌈三文魚籽軍艦 $78
睇紫菜就知道佢好新鮮,三文魚籽粒粒都好飽滿,唔會腥

🌈左口魚邊壽司 $48
我最愛嘅左口魚邊~厚薄適中,油脂感十足
2022-07-19
$250 (Lunch)
🌊淺水灣 The Pulse 地面一排都係👀望住沙灘🏖️嘅餐廳🍽,今日天氣唔錯☀️,係度食嘢感覺好 chill 好☺️舒服。呢間 Shoku 🏯主打各式備長炭🔥燒物、刺身🐟同埋壽司🍣,中午有 lunch set,而且💰價錢合理。入面以木🪵系作裝修主調,感覺溫暖舒適😊,而且佢哋仲有獨立用餐🥢房間。👨‍🍳師傅們會係餐廳中間即席💪製作食物,香氣撲鼻好吸引🤤。Lunch set 配蔬菜沙律🥗、味噌湯🥣、白飯🍚或者烏冬🍜,烏冬🍜好大碗味道亦都唔錯。呢個備長炭🔥M5和牛🐂 係 lunch set,只係 $260而且🥩份量都唔少。M5和牛🐂肉質鬆軟又肥美🤤,用備長炭🔥火燒會有少少🤏炭香,食起上嚟幾有😋層次感。備長炭串燒🔥拼盤 lunch set 有雞翼,🐓雞軟骨,牛舌👅,豚腩,🐖豚肉腸同埋迷你紫番薯🍠,咁多嘢食都只係 $160!🔥燒新鮮海鰻🤤$108,十分之鮮味🤤。🦀甲羅燒🔥$188,好大隻🤩而且入面有勁多🦀蟹肉好足料👍。🦀蟹膏蟹肉撈埋一齊勁香濃🤤,最正嘅係佢配咗🔥烤鱈魚🐟片,鮮味 double 🆙 up ⬆️ !🔥燒魚🐟餃肥美鮮味,同埋都幾厚肉😋,沾少少🤏醬汁味道就更美味🥰!

👨‍🍳師傅們會係餐廳中間即席💪製作食物,香氣撲鼻好吸引🤤。

🔥燒新鮮海鰻🤤$108,十分之鮮味🤤。

🦀甲羅燒🔥$188,好大隻🤩而且入面有勁多🦀蟹肉好足料👍。

Lunch
  • 甲羅燒
  • 備長炭串燒拼盤
  • 白鱔串
2022-07-15 30 views
笑酤和味炭燒 淺水灣沙灘邊上The pulse中的日式餐廳,很chill的環境,新鮮的食材,菜式涵蓋壽司,刺身,爐端燒,串燒等等,餐廳有外擺的座位,一眼可以望到沙灘,好不愜意。午市定食很抵食,每個套餐還配送烏冬米飯和味增湯和沙律,選擇也很豐富,從炭燒到壽司到日式丼到素食應有盡有。刺身定食包括日替刺身5款,厚切拖羅很正,吞拿三文魚刺身也表現不凡,牡丹蝦也非常之鮮甜,總之食材新鮮,連擺盤也都很適合拍照。備長炭M5和牛,牛肉火候剛剛好,顔色鮮紅,可見其新鮮程度,外層滿滿都是碳烤的香氣,淋上醬汁,滿口生香。備長炭燒鳗魚,一整條鰻魚,配上粒粒分明的日本米,一口大滿足。備長炭燒紐西蘭羊架,羊肉經過碳烤,已經完全沒有膻味,帶骨的羊肉肥瘦相間,一口下去,肉汁都噴濺了出來。牛油果沙律,超大一份沙律,慢慢一整個牛油果,是沙律愛好者的天堂,另外還配了素加洲卷,雖然是素的,吃起來一點不比普通加州卷遜色。總之,是一間就連套餐配套的烏冬都質素不凡的沙灘餐館,吃完在海灘上走一走,好不愜意。
笑酤和味炭燒

淺水灣沙灘邊上The pulse中的日式餐廳,很chill的環境,新鮮的食材,菜式涵蓋壽司刺身,爐端燒,串燒等等,餐廳有外擺的座位,一眼可以望到沙灘,好不愜意。

2022-07-15 37 views
今天天氣超級好,很適合郊游。所以大家約上一起過來 Happy Friday, 聽説淺水灣的燒烤和日料午市套餐很抵食,特意過來chill 一下。確實比銅鑼灣的餐廳還要划算,而且坐擁美麗海景,簡直就是超級值回來票價。中午有套餐,配了沙律,湯還有主食和烏冬,算起來比市區的價錢還抵。 Binchotan Grilled M5 Pasture-Fed Wagyu Beef $260 備長炭M5和牛肉質鮮嫩入味,一口下去,就知道是 高質量的食材精心烹飪而成。口味濃淡適宜,保留了肉的鮮嫩的同時也有炭燒的香,一切搭配的剛剛好。 Binchotan Grilled Sea Eel with Sweet Sauce $260 備長炭燒鳗魚 $280鰻魚也是很鮮美,甜美的外衣下面包裹著細膩的魚肉,配上飯吃,超級匹配。 Binchotan Grilled New Zealand Lamb Chops備長炭燒紐西蘭羊架肉質鮮美入味,肥而不膩。 Sashiml Set (5 types sashimi, 2 slices each) $480 刺身定食(日替刺身5款 各2片)刺身很厚實,新鮮,吃到嘴裏 滿足在心間

備長炭M5和牛

備長炭燒鳗魚 $280

肉質鮮美入味,肥而不膩。

刺身定食(日替刺身5款 各2片)
刺身很厚實,新鮮,吃到嘴裏 滿足在心間。

牛油果沙律,素加洲卷配味噌湯
IMPOSSIBLEGyudon (Vegetarian Beef Rice Bowl) served with stir Fried Vegetables) $158
沙律超級大份,還有加州卷,我們4個人share都吃到超級滿足。

笑酤和味炭燒
淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號舖
2022-07-11 40 views
今日為嚟到淺水灣嘅笑酤和味炭燒享受日本料理,呢間餐廳位於淺水灣The Pulse,面向大海,一邊品嚐高質嘅日本料理,一邊聆聽大海嘅聲音,別有一番風味❤️❤️。。刺身盛二人前有好多唔同嘅款式,分別有中拖羅、赤身、深海池魚、間八、牡丹蝦、三文魚、帆立貝👍🏻。刺身都係厚切,可以感受到刺身厚實嘅口感😊。味道亦都好鮮甜,特別係帆立貝同牡丹蝦,十分之肥美😋。中拖羅雖然都唔差,可謂係入口即溶,不過略嫌稍為有太多筋。。笑酤卷入邊有炸軟殼蟹同天婦羅蝦,鍾意食蝦蟹嘅人絕對唔可以錯過🤩,天婦羅蝦咬落依然Q彈,再加上醋飯同軟殼蟹,口感同味道都一流😘。而且呢個卷物分量十足,足足有八大件,認真抵食😂。。雜錦天婦羅份量都幾多,天婦羅蝦足足有三隻😆,另外仲有秋葵冬菇番薯等等,天婦羅粉漿略嫌比較薄,如果厚多少少,相信口感會更加好🙈。。備長炭燒原隻魷魚魷魚燒得好Q彈,而且好香炭味,加上特製嘅醬汁,甜甜地幾好食👍🏻。。博多地雞翼2串 及 牛舌串燒雞翼非常之香口,表面燒得好乾身,而入面依然Juice😋。牛舌大大嚿,而且係厚切,咬落好有口感,味道亦都好有牛味😛。

刺身盛二人前

雜錦天婦羅

備長炭燒原隻魷魚

博多地雞翼2串 及 牛舌串燒
2022-07-08
  • 笑酤卷
2022-07-11 15 views
前幾日朋友生日,我哋一齊去咗赤柱玩,去咗沙灘游水,喺沙灘附近我哋搵咗間餐廳食晚餐😘,我哋當然揀咗我最鍾意食嘅日本菜啦❤️-我哋叫左炭燒牛舌😋,燒到好焦香,而且好juicy, 牛舌仲要係厚切,又真係幾好食喎😘我哋另外仲叫咗燒魷魚🦑,燒汁幾香,口感新鮮👍🏻,仲有叫咗燒雞翼,燒得好乾身,外脆內嫩😋😋-軟殼蟹&蝦卷😘,入面滿滿都係軟殼蟹同蝦,都幾足料下㗎,不過價錢上偏貴$188,味道一般。-我哋仲叫咗個刺身(二人前) $880價錢上面略嫌有少少貴,而且我覺得要配埋冰會好啲,刺身係厚切,中拖羅但有少少根,而我最鍾意嘅就係帆立貝 佢大大粒好厚肉,而且非常鮮甜👍🏻👍🏻另外仲有赤身、深海池魚、三文魚、間八、牡丹蝦等等,尚算新鮮❤️-而最後我仲試咗佢哋嘅雜錦天婦羅,分別有蝦,番薯,南瓜,秋葵、冬菇等等,查粉都唔會太厚,都唔錯㗎😘😘-而嘢飲方面我哋叫咗白桃梳打同埋巨峰提子梳打,都比較上偏甜-
我哋仲叫咗個刺身(二人前) $880
而嘢飲方面我哋叫咗白桃梳打同埋巨峰提子梳打,都比較上偏甜

2022-07-08
  • 笑酤卷
2022-07-11 29 views
放假就去咗淺水灣海灘行下🌊去咗日式爐端燒居酒屋「笑酤和味炭燒」食lunch🇯🇵.備長炭M5和牛🥩澳洲M5和牛炭燒後🔥帶微微焦香💨內𥚃粉嫩juicy😋 油脂分佈平均,肉味濃郁,非常高質😌仲有小沙律🥬另外配蔬菜沙律🥗味噌湯🥣白飯🍚柚子醋沙律好開胃😙.壽司定食🍱有8件日替壽司及1條加洲卷😍每件刺身都超新鮮💦三文魚子好鮮甜🤤拖羅同三文魚厚切🔪好肥美,入口即溶😝同樣配蔬菜沙律🥗味噌湯、烏冬🍜烏冬幾有咬口😜仲有海帶同油揚😬.鹽燒大蝦🦐肉質較結實😗輕輕用鹽調味🧂更突出大蝦本身嘅鮮味👍🏻.雜果賓治🍹表面有一串士多啤梨同藍莓🍓🫐用咗果汁同梳打製成🧃非常消暑😉.紫蘇檸檬梳打🍋估唔到紫蘇同檸檬咁夾🍃勁fresh💦
紫蘇檸檬梳打🍋估唔到紫蘇同檸檬咁夾🍃勁fresh💦
  • 備長炭M5和牛
  • 壽司定食
  • 鹽燒大蝦
  • 雜果賓治
  • 紫蘇檸檬梳打
2022-07-10 26 views
山長水遠去淺水灣玩了一天,海灘真的很美,天空又很美。到晚上去了一間笑酤和味炭燒吃日本料理。餐廳環境寬敞,卡位闊落,坐得舒服。唯一有點可惜是不能邊看淺水灣沙灘邊享受日本料理。博多地雞扒 $148煎得外脆,肉嫩多汁。頂級草飼羊架(紐斯蘭自由成長和絕無激素)$148羊架煎得很香,內裡有豐富既肉汁, 而且一點也不羶, 羊的脂肪分佈亦很平均, 整體非常滿意!笑酤卷 -天婦羅蝦 和 炸軟殼盤 $188推介👍🏻👍🏻👍🏻第一次試天婦羅蝦拼炸軟殼盤,炸得很脆口而不油膩,配上千島醬意外地夾😍和牛炒飯 $208和牛煎得很香,炒飯炒得乾身不油膩。三文魚牛油果丼 $198有人說牛油果沾豉油,味道像吃三文魚一樣。果然又真的有點像三文魚😂😂三文魚新鮮,油脂分佈平均。餐牌如下。
山長水遠去淺水灣玩了一天,海灘真的很美,天空又很美。

到晚上去了一間笑酤和味炭燒吃日本料理。

餐廳環境寬敞,卡位闊落,坐得舒服。

唯一有點可惜是不能邊看淺水灣沙灘邊享受日本料理。

博多地雞扒 $148
煎得外脆,肉嫩多汁。

頂級草飼羊架(紐斯蘭自由成長和絕無激素)$148

笑酤卷 -天婦羅蝦 和 炸軟殼盤 $188
推介👍🏻👍🏻👍🏻

和牛炒飯 $208
和牛煎得很香,炒飯炒得乾身不油膩。

三文魚牛油果丼 $198
三文魚新鮮,油脂分佈平均。

餐牌如下。
2022-07-05 548 views
因為地段關係 價錢定價比較高 但食物質素相當唔錯(ꕤ ॑꒳ ॑*)ノ午市定食包沙律、麵豉湯、白飯或烏冬價錢由最平$128去到最貴$980當日去有超靚嘅藍天 可以坐窗邊享受美景😋-🍣刺身定食 💰$480刺身每次嘅款項都唔一樣 由師傅決定~雖然份量唔多 但刺身都幾新鮮同厚切最正係拖羅 入口即融 冇筋(✿´༥`✿)要由俯視角度先睇到兩粒薄薄切片帆立貝😆夾住片檸檬 有淡淡檸檬香味 唔洗點豉油都已經夠味-🍢備長碳串燒拼盤 💰$160有雞翼、雞肉蔥、雞軟骨、牛舌、豚腩、豚肉腸餐廳用上日本嘅橡木炭 為食物注上特別香氣串燒都燒得香口 落上少少鹽提升食物味道當中最鍾意係牛舌同豚腩😋-🍦炭燒珍寶棉花糖配雪糕 💰$68餐廳係將兩粒燒完嘅棉花糖撈埋落雪糕又暖又凍口感好特別 雪糕可以中和翻棉花糖嘅甜味整體都好正 但大杯啲就更好🥺兩個人每人食兩三啖就冇-🦀甲羅燒 💰$188好懷念喺日本磯丸水產食嘅甲羅燒🥲喺香港食住先都得姐~見OpenRice好多人推薦呢個👍🏿佢除咗蟹膏外 仲有啲蟹肉每一口都啖啖蟹肉😆
因為地段關係 價錢定價比較高
但食物質素相當唔錯(ꕤ ॑꒳ ॑*)ノ
午市定食包沙律、麵豉湯、白飯或烏冬
價錢由最平$128去到最貴$980
當日去有超靚嘅藍天 可以坐窗邊享受美景😋

🍣刺身定食 💰$480
刺身每次嘅款項都唔一樣 由師傅決定~
雖然份量唔多 但刺身都幾新鮮同厚切
最正係拖羅 入口即融 冇筋(✿´༥`✿)
要由俯視角度先睇到兩粒薄薄切片帆立貝😆
夾住片檸檬 有淡淡檸檬香味 唔洗點豉油都已經夠味
刺身定食

🍢備長碳串燒拼盤 💰$160
有雞翼、雞肉蔥、雞軟骨、牛舌、豚腩、豚肉腸
餐廳用上日本嘅橡木炭 為食物注上特別香氣

整體都好正 但大杯啲就更好🥺兩個人每人食兩三啖就冇
炭燒珍寶棉花糖配雪糕

🦀甲羅燒 💰$188
好懷念喺日本磯丸水產食嘅甲羅燒🥲
喺香港食住先都得姐~
見OpenRice好多人推薦呢個👍🏿
炭燒珍寶棉花糖配雪糕
  • 備長炭串燒拼盤
1K
2022-07-04 315 views
# #淺水灣 @shokuhongkong🥳Happy Birthday Dear! 前年你在淺水灣為我慶祝生日, 今年我在淺水灣為你慶祝生日🥰! 帶你去我愛的備長炭串燒日式食店, 由天光食到天黑!! 🐖備長炭鹽燒黑豚腩 $68/串 ~ 份量滿滿, 肉身好厚, 經燒過後外皮焦香, 油脂甘香, 滿滿的炭燒味! 🐣備長炭燒博多地雞翼 $88/2串 ~ 中翼連翼尖, 燒得好香脆, 肉質仍然嫩滑, 讚! 🍤蝦天婦羅 $188 ~ 蝦好爽身, 味道鮮味, 粉漿唔厚, 讚!🍣火山卷 $188 ~ 包括有吉列豬扒、火炙芝士和辣沙律醬! 被圖片吸引, 估唔到實物同樣精彩! 吉列豬扒好厚身, 內裡爽有新鮮蔬菜, 味道層次豐富! 🐥日式炸雞 $98 ~ 粉漿唔厚, 雞肉用上脾肉, 多汁又唔肥膩, 配搭醬汁同食, 不錯! 🐄和牛炒飯 $208 ~ 有人話好肚餓, 要食飯! 和牛份量好多, 肉質嫩滑, 飯炒得乾身, 讚! 🌊坐窗邊, 望著海灘涼著冷氣, 超正!
# #淺水灣 @shokuhongkong

🌊坐窗邊, 望著海灘涼著冷氣, 超正!

Celebration
Birthday
💙🤍🧡沙灘旁邊·鰻鰻地「炭」🏖️唔知點解 好多人都覺得Hatty唔識游水(可能覺得我淨係識食?😂BTW前排同屋企人去咗淺水灣享受陽光與海灘,順便覓食😝游水嘅時候已經聞到好香嘅炭烤味,行近啲 原來係依間餐廳😎依度擁有全港最大規模嘅備長炭燒烤爐,不過大細唔重要,最緊要嘅就係好食!🤪餐廳環境好舒服,望住個海灘 夠晒chill🏖️🧡Yakitori Plaiter 備長炭串燒拼盤定食🧡 $160定食 配 蔬菜沙律 + 味噌湯 + 白飯/烏冬串燒拼盤好豐富,有雞翼、雞肉腸、雞軟骨、牛舌、豚腩、豚肉腸😛好鍾意佢哋嘅牛舌同埋雞翼,牛舌厚切 有口感🐮雞翼燒得鹹香,外皮金黃帶焦香✨❤️Grill Eel 備長炭燒鰻魚定食❤️ $260定食 配 蔬菜沙律 + 味噌湯 + 白飯/烏冬炭燒鰻魚即叫即燒,所以等候時間會有啲耐😳燒嘅期間都聞到好香嘅味道🤭份量足夠,醬汁甜甜地好好味😌炭燒鰻魚肉質彈牙又嫩滑,厚度亦足夠,灑上芝麻粒更香🤩💛Volcano Roll 火山卷💛 $118招牌壽司卷又點可以錯過呢😏色彩繽紛嘅火山卷🌋用料十足,有吉列豬扒、火炙芝士🧀、辣沙律醬🌶雖然炸物在內,但辣沙律醬令油膩感降低😛🤎Charcoal
💙🤍🧡
沙灘旁邊·鰻鰻地「炭」🏖️

定食 配 蔬菜沙律 + 味噌湯 + 白飯/烏冬

❤️Grill Eel 備長炭燒鰻魚定食❤️ $260
定食 配 蔬菜沙律 + 味噌湯 + 白飯/烏冬

💛Volcano Roll 火山卷💛 $118
火山卷

🤎Charcoal ooiong tea 炭燒烏龍茶🤎 $48
飲品嘅部份當然要切合返個主題啦🍵炭燒烏龍茶香濃,食完燒嘢飲返杯茶解一解膩就啱啦😚
炭燒烏龍茶

餐廳環境好大,坐近室外仲可以吹下海風chill 下添😳假日嚟淺水灣游吓水 食吓嘢 行吓街,確實唔錯!BTW記得save post,方便向店員查詢有關菜式啦❣️

📍笑酤和味炭燒
📍淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號舖

炭燒烏龍茶
炎炎夏日,於淺水灣暢泳後,就係附近搵左間望到海嘅餐廳醫肚😆🦀甲羅燒 如果你是蟹癡,就不能錯過蟹味噌甲羅燒,滿滿的蟹膏釀在蟹蓋內,蟹膏上面加上蟹肉,面層還撤上蟹子,在備長炭爐上一烤,香氣不斷翻滾,幸福滿載 ,配上特有的香脆餅乾更加和味🤤🍙燒飯糰 飯團外層燒得焦香乾脆,裡面保持日本米的香 Q 軟彈,兩種口感,中間饟入少許三文魚肉🐟令整個飯團提鮮不少🐷佐賀豚肉腸 日本佐賀盛產豚肉,質量一定有保證🇯🇵 豚肉腸帶有煙燻的味道,經炭火燒烤,咬落外層脆口,脂肪甘香油潤,令到肉質鬆化,肉味香濃😋🐓博多雞軟骨 雞軟骨串用上較柔軟的骨頭,口感軟韌,越嚼越有味道😚🐮和牛小排粒串燒 牛小排無論油花分布同肉質都係較為高質,肉質細嫩香濃, 經炭火烤過,香味四溢😝🍄大啡菇 烤過的大啡菇仍然保存到菇的水份💦上面加上木魚絲提鮮,清新又好味😌🍣笑酤卷-天婦羅蝦和炸軟殼蟹 押上店舖名字的菜式,一定是招牌菜。酥脆麵衣下包裹著整隻新鮮蝦肉🦐炸到金黃酥脆,蝦肉仍然保持軟嫩多汁。外殻還是柔軟狀態的蟹炸至酥香🦀裹在飯團内,外邊沾上微辣的千島醬汁,果然是招牌菜🍱M5和牛定食lunch set Lunch set 配有和風沙律、味噌湯、
炎炎夏日,於淺水灣暢泳後,就係附近搵左間望到海嘅餐廳醫肚😆

🦀甲羅燒
如果你是蟹癡,就不能錯過蟹味噌甲羅燒,

🍙燒飯糰
燒飯糰

🐷佐賀豚肉腸
佐賀豚肉腸

🐓博多雞軟骨
雞軟骨串用上較柔軟的骨頭,口感軟韌,越嚼越有味道😚
博多雞軟骨

🐮和牛小排粒串燒
和牛小排粒串燒

🍄大啡菇
大啡菇

🍣笑酤卷-天婦羅蝦和炸軟殼蟹

🍱M5和牛定食lunch set
Lunch set 配有和風沙律、味噌湯、白飯或烏冬😆
M5 和牛經備長炭火烤過,面層微焦帶炭火香味,豐富的油脂令到肉質仍然保持軟滑多汁,配上醬汁,oishi😋
M5和牛定食
燒飯糰
佐賀豚肉腸
博多雞軟骨
和牛小排粒串燒
大啡菇
M5和牛定食
2022-06-29 22 views
在淺水灣The Pulse的笑酤和味炭燒(Shoku Japanese Binchotan Grill),為食客帶來全新日本備長炭燒烤獨特用餐體驗,第一個位於香港南邊的高級日本餐廳。笑酤使用由橡木所製成的備長炭、高密度能提供一個穩定而高溫燃燒,充份鎖定海鮮和肉類的水份,提高了食物的天然味道。在日本,備長炭是健康與美食的代名詞。餐廳個環境唔錯好舒適有陽光曬入黎,出面就已經係海邊十分寧靜和寫意。我哋除了叫咗2個Lunch Set還叫芝士鰻魚玉子燒、笑酤卷和甲羅燒。和牛定食配有蔬菜沙律、味噌湯及白飯或烏冬,M5和牛經炭燒烤完表面仲有少少焦脆口味,肉嘅纖維厚得嚟有不錯咬感質素確實有保證。燒鰻魚定食經備長炭慢慢燒過後,外貌吸引之餘還散發出濃濃的炭燒香氣,鰻魚勁肥美肉質柔軟,內裏的醬汁大大增加鰻魚的風味實在出色。甲羅燒包住好多既蟹肉及蟹膏上面配上艷亮蟹子,非常足料和味道有不同層次,配薄脆餅一齊食回味無窮。笑酤卷由天婦羅蝦和炸軟殼蟹做出雙重口感,酥脆香軟加上芒果醬汁提升手卷添五感。芝士鰻魚玉子燒做到鰻魚+芝士+蛋終極結合一起,超厚香滑的玉子中間夾上肥美鰻魚,加上芝士吃得滋味滿滿簡直係蛋控既至愛。呢度

呢度Lunch set選擇都幾多元化,價錢實惠值得光顧!