2016-12-24
母親大人生日,當然食佢最喜愛嘅上海菜。首先見到麥兜餐,但價錢不菲,又gimmick過多,母親大人又冇乜興趣,再見到呢個4人餐唔算貴,只係398,就決定食呢個餐再加小籠包!前菜四喜烤夫向來係我摯愛,食落同一般上海菜館無異。湯品係薺菜豆腐羹,飲落好清,又保留豆腐味道,作為飯前嘅湯一流!生煎小籠包可能新鮮整起,仲保留肉汁,唔錯!賽螃蟹要炒得唔油膩之餘仲要滑口好難,呢間算係幾高水準,蝦肉彈牙,面頭灑上瑤柱絲好香。可能一早整定,肉汁冇生煎咁多。酸酸甜甜,口感一流。炸到好香口,用把聲搵食嘅我唔敢食太多。一開始睇名完全唔知係咩東東,黎到係雞肉蝦炒飯。炒飯粒粒分明,蝦爽口彈牙,問最緊要唔算油,值得一試!湯底香濃,好香花生醬嘅味。雞排唔算好香脆,深信都係炸定左....一開始我完全唔知咩係榆耳菇,黎到一試,又靭又硬,應該用黎做湯底。只係奇怪話叫炒菜芯,黎到係上湯咁....讚!新鮮炸起,超香甜!總括黎講,今次唔算等左好耐位,大部份食物都好新鮮整起!所以先成日幫襯。
首先見到麥兜餐,但價錢不菲,又gimmick過多,母親大人又冇乜興趣,再見到呢個4人餐唔算貴,只係398,就決定食呢個餐再加小籠包! 前菜四喜烤夫向來係我摯愛,食落同一般上海菜館無異。 湯品係薺菜豆腐羹,飲落好清,又保留豆腐味道,作為飯前嘅湯一流! 生煎小籠包可能新鮮整起,仲保留肉汁,唔錯! 賽螃蟹要炒得唔油膩之餘仲要滑口好難,呢間算係幾高水準,蝦肉彈牙,面頭灑上瑤柱絲好香。 可能一早整定,肉汁冇生煎咁多。 酸酸甜甜,口感一流。炸到好香口,用把聲搵食嘅我唔敢食太多。 一開始睇名完全唔知係咩東東,黎到係雞肉蝦炒飯。炒飯粒粒分明,蝦爽口彈牙,問
最緊要唔算油,值得一試! 湯底香濃,好香花生醬嘅味。雞排唔算好香脆,深信都係炸定左.... 一開始我完全唔知咩係榆耳菇,黎到一試,又靭又硬,應該用黎做湯底。只係奇怪話叫炒菜芯,黎到係上湯咁.... 讚!新鮮炸起,超香甜!