2024-11-09 0 views
記得中學嗰時放學我個同學仔成日都要落嚟食生菜魚肉我會形容佢係一個對食物幾有要求嘅人而佢嘅生菜魚肉又真係幾大碗嘅同埋入面都好多魚肉遠近馳名唔怪得知吸引到咁多人嚟另外佢出名應該係佢嘅魚翅不過相對嚟講就冇生菜魚肉咁出名但都ok如果黎開鴨脷洲都可以嚟試下呢個小食都算係鴨脷洲嘅名物
記得中學嗰時放學

但都ok

如果黎開鴨脷洲都可以嚟試下呢個小食
都算係鴨脷洲嘅名物
2024-07-12 344 views
鴨脷洲大街懷舊小食店🍗有咩驅使一個港女可以選擇30度🥵下係一間對住條馬路🛤️冇冷氣💀環境非常一般,仲要係檯面立黐黐嘅小店堂食❓😆原因好簡單😎食物美味程度可以蓋過以上一切是也😋必食推介:炸雞髀 炸雞翼 🍗炸燒賣炸魚蛋 🍢炸油池 炸麥樂雞🐓炒米粉炒麵🍜煎腸粉 🍳生菜魚肉 🥬早餐都有好多人買白粥🍚 不過我就麻麻地🙅下午茶嘅糖水亦都好受歡迎有番薯糖水 綠豆沙 芝麻糊總之唔怕熱唔怕污糟 唔食就喺你損失🤣呢d寶藏小店執一間就少一間只要我行過附近必定幫襯♥️
鴨脷洲大街懷舊小食店🍗

有番薯糖水 綠豆沙 芝麻糊

總之唔怕熱唔怕污糟 唔食就喺你損失🤣
呢d寶藏小店執一間就少一間
只要我行過附近必定幫襯♥️
聽講呢間都係鴨脷洲嘅名物都算係喺鴨脷洲大街附近近街尾一個角落頭嘅位置今日天氣雖然好熱但係都依然好多人幫襯注意嘅係店入邊係冇冷氣如果怕熱嘅人士最好自己都自備風扇仔.我哋經過嘅第一次已經見到啲人食緊大大碗嘅生菜魚肉!係 超 級 多 魚 肉!🐟🐟🐟但係因為當時仲係好飽,所以再行咗個圈先再返嚟食🤣🤣.兩個人點咗以下食物👇🏻🐟生菜魚肉(大)$25🐟魚肉碗仔翅(大)$25大同細嘅分別只係相差一蚊,咁梗係要大㗎啦😂😂我哋之後仲嗌咗支水都只係$4一支大水慶幸呢區仲有呢啲小店,全靠佢冇冷氣先仲可以做呢個價位呢,真係超級良心價🫶🏻我哋一路食嘅途中都有好多人嚟買外賣或者堂食呢~下次仲想試埋佢哋啲魚蛋一落完單姐姐勁快手就拎晒兩碗過嚟,自己可以落胡椒粉、麻油、醋呢個size同價錢真係冇嘢可以挑剔,份量十足大大碗!佢個碗仔翅底個雞蛋唔係好滑嘟嘟絲咁樣,而係實實地有啲實在嘅,都幾正,我諗都算係佢地嘅碗仔翅嘅獨特之處生菜魚肉嘅生菜都唔少㗎,我諗都起碼有三份一碗,湯底正正常常,重點係兩碗嘅魚肉都超多佢哋嘅魚肉係偏有彈性咬口唔會好削,加少少蔥增加香味,仲要超級大條唔會細細嚿,如果係生菜魚肉愛好者不妨嚟試一試啊!俾我我都應
聽講呢間都係鴨脷洲嘅名物
如果怕熱嘅人士最好自己都自備風扇仔
兩個人點咗以下食物👇🏻
🐟生菜魚肉(大)$25
🐟魚肉碗仔翅(大)$25
大同細嘅分別只係相差一蚊,咁梗係要大㗎啦😂😂
我哋之後仲嗌咗支水都只係$4一支大水

呢個size同價錢真係冇嘢可以挑剔,份量十足大大碗!
魚肉碗仔翅

生菜魚肉

生菜魚肉嘅生菜都唔少㗎,我諗都起碼有三份一碗,湯底正正常常,重點係兩碗嘅魚肉都超多佢哋嘅魚肉係偏有彈性咬口唔會好削,加少少蔥增加香味,仲要超級大條唔會細細嚿,如果係生菜魚肉愛好者不妨嚟試一試啊!俾我我都應該會回頭返嚟再食佢❤️
魚肉碗仔翅
生菜魚肉
  • 兩溝
2024-05-26 475 views
聽講鴨脷洲呢間食記記生菜魚肉好出名,今日黎開呢頭特登去試吓一點食飯時間,已經見到一條人龍喺度排隊,睇嚟好多人同大食妹一樣將小食當正餐餐食炸魚肉燒賣$10 & 炸腸仔$10魚肉燒賣,炸到脆卜卜,勁脆口$10 六粒幾抵食炸腸仔用左廚師腸,味道就正常發揮啦碗仔翅$21大碗同埋細碗都係只係差一蚊,冇理由唔叫大碗碗仔翅偏芡汁型,材料都包咗雞絲、蛋絲等等配料,記得要落醋,酸酸美味仲好食生菜魚肉$25生菜魚肉,勁多魚肉,絕對冇呃秤魚肉好彈牙嘅,又唔會有腥味,至於最底就有少少生菜
聽講鴨脷洲呢間食記記生菜魚肉好出名,今日黎開呢頭特登去試吓

炸魚肉燒賣$10 & 炸腸仔$10
魚肉燒賣,炸到脆卜卜,勁脆口
$10 六粒幾抵食

炸腸仔用左廚師腸,味道就正常發揮啦

碗仔翅$21
大碗同埋細碗都係只係差一蚊,冇理由唔叫大碗

生菜魚肉$25
生菜魚肉,勁多魚肉,絕對冇呃秤
魚肉好彈牙嘅,又唔會有腥味,至於最底就有少少生菜

2023-12-19 751 views
我唔係住鴨脷洲附近 唔係我童年回憶 但朋友都話食魚肉翅一定要試下食記去到成間鋪都坐爆曬人 要自己等位同自己霸位 坐低之後 我哋首先叫咗三碗魚肉翅 一個炸燒賣 一個炸腸粉 原本仲想試吓炸雲吞 但係3點幾已經賣晒魚肉翅大碗同細碗價錢都係差一蚊 一定係要食大碗啦 雖然食落去感覺都係普通嘅碗仔翅 應該話碗仔翅好似都冇話分好食定唔好食 但我覺得食記比起屯門果間嚟講冇咁鹹同黏稠啲而且魚肉同生菜都俾得足 好多料 食到見底唔會得返碗仔翅啲湯水 仲有料係到炸燒賣覺得有炸燒賣 呢個選項都幾有趣 炸燒賣雖然好熱氣但食落都幾好食 食落去外表脆脆地 但內裏燒賣又係冧 食完唔夠喉 仲叫咗第二份炸腸粉炸過嘅齋腸食落口會香口啲 口感又係同燒賣一樣 外面脆底入邊嘅嘢係冧 點埋花生醬甜醬 口感一啲都唔怪 仲幾夾感覺除咗碗仔翅 生菜魚肉之外嘅嘢大部份都係炸出嚟 但係佢有炸燒賣 炸番薯感覺都幾特別 係真係街坊小食 但係聽過朋友講依家嘅炸番薯比起以前縮咗水冇以前咁大份

魚肉翅

炸燒賣

炸腸粉

2023-10-26 639 views
快靚正既賣小食店次次食完都返唔到轉頭永遠都要加多好多胡椒生菜魚肉香港嘅美食名物🤣平時食開第二間d魚肉都好粉。呢間又唔會而且個湯都好清甜。諗起都想來多碗🥰🥰🥰
快靚正既賣小食店

次次食完都返唔到轉頭
永遠都要加多好多胡椒

生菜魚肉香港嘅美食名物🤣
平時食開第二間d魚肉都好粉。
呢間又唔會而且個湯都好清甜。

諗起都想來多碗🥰🥰🥰
2023-05-11 1180 views
再一次證明有時啲野⋯⋯⋯真係食回憶😮‍💨#明就明⍥ 生菜魚肉(大) ❙ $24細既$23 但大既只需加多$1緊係有大食大架啦🤣即叫即煮 碗細細 視覺睇黎好full好大碗😫但質地真係唔係我鍾意煙煙韌韌 膠膠地 係太多粉??魚肉好似比例唔多同食開既魚肉燒賣非常唔同😭😭😭我見好多人食架但怒我唔識欣賞~⍥ 炸魚肉燒賣 ❙ $10十蚊六粒 微暖炸得香口😋燒賣唔知係咪真係魚肉但至少唔會好厚粉咁🤣質地我好鍾意我覺得好味丫😗😗
再一次證明

緊係有大食大架啦🤣
即叫即煮 碗細細
視覺睇黎好full好大碗
😫但質地真係唔係我鍾意
煙煙韌韌 膠膠地 係太多粉??
魚肉好似比例唔多
同食開既魚肉燒賣非常唔同😭😭😭
我見好多人食架
但怒我唔識欣賞~

⍥ 炸魚肉燒賣 ❙ $10
十蚊六粒 微暖
炸得香口😋
燒賣唔知係咪真係魚肉
但至少唔會好厚粉咁🤣
質地我好鍾意
我覺得好味丫😗😗

2023-04-20 645 views
食記必食生菜魚肉,炸魚蛋炸燒賣,以前細個放學成日食,到而家返工放假都一定會過嚟食,嗰種風味依然喺度,味道依然無變,而家依啲小店越來越少,店舖環境雖然細,但係依然都會有好多人幫襯
2023-04-04 573 views
食記喺鴨脷洲開咗好多年啦,每次都一定食都我好滿足😍!(正餐又好, 下午茶又好)基本上次次都係叫2溝 - 生菜魚肉翅($23)啲碗仔翅入面嘅肉絲、素翅同配料都好足,而魚肉嘅份量好多,塞到溝曬架!最重要嘅係佢唔會腥,又唔會有粉漿味,真係好正好飽!👍支持一下地區小店------------------------------食記餐廳🚦鴨脷洲鴨脷洲大街42號舖環境: 🔥🔥🔥🔥 (外賣啦)味道: 🔥🔥🔥🔥🔥 (好味)價錢: 🔥🔥🔥🔥🔥 (街坊價)評分: 4.5/5------------------------------
基本上次次都係叫2溝 - 生菜魚肉翅($23)

食記餐廳
🚦鴨脷洲鴨脷洲大街42號舖
環境: 🔥🔥🔥🔥 (外賣啦)
味道: 🔥🔥🔥🔥🔥 (好味)
價錢: 🔥🔥🔥🔥🔥 (街坊價)
評分: 4.5/5
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-02-15 574 views
(自費食評) 由細食到大的高質小食店❤️每次返回鴨利洲大街吃中午飯,我一定選擇食記,我已經吃了約14-15年了,由細食到大,食記餐廳間格也沒有改變,非常懷舊我每次黎到也是吃淨魚肉,因為我覺得份量是最多,與生菜魚肉和魚翅撈魚肉(餐廳叫該食物俗稱為:兩溝)相比是比較多的今天的魚肉做得好好,非常彈牙,現在的魚肉非常賣得,他們也不停打新魚肉落煲中煮了。魚肉沒有腥味,非常有口感,吃之前可以加入麻油和胡椒粉會更加美味炸燒賣,即叫即炸,熱辣辣希望可以一直吃落去
(自費食評) 由細食到大的高質小食店❤️

炸燒賣,即叫即炸,熱辣辣

希望可以一直吃落去

• 淨魚肉
  • 炸燒賣
港式小食店已經買少見少,食到好味嘅更加唔好放過食記已經係鴨脷洲開咗好多年,食極都唔厭,當正餐又得,下午茶又得🤩每次嚟到必食兩溝或者三溝😋🍧另外仲有糖水 (豆腐花、紅豆沙、綠豆沙、蕃薯糖水、芝麻糊)🐟生菜魚肉翅 ($23)碗仔翅嘅肉絲、素翅、蛋花都好多,每啖都食到好足料🤤魚肉份量好多、好大舊,完全唔腥,又唔會大陣粉漿味,咬落非常煙韌有3大片生菜墊底,好大碗,食到好飽🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🥢炒米粉 (大$16 小$14)炒米粉都係另一個街坊大讚嘅美食之一,雖然蘿蔔絲、菜絲就少咗D,得兩條😣但係米粉唔會炒到碎哂或者一團餅咁🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)🌟整體評價: 依個價錢已經好難搵到咁足料嘅魚肉翅,仲要整得咁好味,嚟到鴨脷洲必食嘅小店啊😋🌟 Encore指數 ⭐️⭐️ ⭐️⭐️⭐️ (5/5)
港式小食店已經買少見少,食到好味嘅更加唔好放過
每次嚟到必食兩溝或者三溝😋

🐟生菜魚肉翅 ($23)
碗仔翅嘅肉絲、素翅、蛋花都好多,每啖都食到好足料🤤
魚肉份量好多、好大舊,完全唔腥,
又唔會大陣粉漿味,咬落非常煙韌
有3大片生菜墊底,好大碗,食到好飽
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
生菜魚肉翅
🥢炒米粉 (大$16 小$14)
炒米粉都係另一個街坊大讚嘅美食之一,
雖然蘿蔔絲、菜絲就少咗D,得兩條😣
但係米粉唔會炒到碎哂或者一團餅咁
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)

🌟 Encore指數 ⭐️⭐️ ⭐️⭐️⭐️ (5/5)
2023-01-16
生菜魚肉翅
2022-09-04 651 views
有少量座位,有好多抵食又好味既小食,其中炸燒賣、生菜魚肉、煎腸粉、炒麵,係我會經常食,因為真係好正,煎腸粉仲會問你要唔要芝麻,又大份,又熱辣辣。另外都係炸麥樂雞係友人推介,等我下次試下先~
有少量座位,
有好多抵食又好味既小食,
其中炸燒賣、生菜魚肉、煎腸粉、炒麵,
係我會經常食,因為真係好正,
煎腸粉仲會問你要唔要芝麻,
又大份,又熱辣辣。
另外都係炸麥樂雞係友人推介,等我下次試下先~
2022-08-18 562 views
以前細個住咗喺呢一區好多年,放咗學會間唔時同媽媽落嚟食碗仔翅加魚肉,好熱滴晒汗都一路食,加好多好淺色嘅紅醋同埋胡椒粉😆咁多年冇食魚肉都係好煙韌彈牙,雖然明知道係化學嘢加魚肉,但係我相信住南區嘅朋友都有好深刻嘅回憶.今日我冇買到碗仔翅魚肉,而係買咗炸燒賣同炸雲吞,兩樣嘢都係炸定先,你叫嘅時候佢再翻炸,但係炸得好乾身,雖然啲油係萬年油好深色,但係間唔時一次半次冇所謂啦😆 雲吞入邊有層好薄嘅魚肉,雲吞皮炸得好脆同埋唔太油。燒賣係魚肉燒賣,要黎炸真係一流。

TakeAway
2022-07-09 520 views
基本上住係鴨脷洲都唔會唔識呢間食記 ,真係由細食到大 而家搬離左鴨脷洲 唔係成日食到 一返鴨脷洲就會買兩碗我至愛嘅生菜魚肉 多醋 麻油胡椒粉拎走吖唔該(一個人食晒)🤣😋 因為係舊式店鋪 位唔多同埋都坐得好親近😬 冇冷氣 所以通常我都係外賣 其實佢都仲有好其他野食 碗仔翅 粥 炒面炒米 炸物 糖水等等推介生菜魚肉 👍魚肉相對比其他較大 啖啖肉又夠彈 我係連湯都飲埋😂 呢個味道真係好多童年回憶🥰
TakeAway
  • 生菜魚肉
2022-05-24 458 views
上網睇過好多人介紹好抵食味道亦唔差·滿足下個肚既飽滿感一定係小食😎就睇下佢得唔得先(聽聞之前排長龍~難得無人排緊係即埋位啦)🤣好多選擇~你地食過未呢😝跟小編一齊睇下食咩好先😜😜—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻環境係好舊式感覺唔乾淨以部分位置坐出街·價錢平既但公道講味道一般·腸粉要讚🥳真係好滑溜配蔥花非常之夾😋食記姐姐好忙·大家諗好先叫唔好左轉右轉麻煩到人啦😊

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻