2016-03-27 3315 views
一直都幾鐘意幫襯simply life, 份量夠同材料吾錯, 先後食過金鐘同銅鑼灣幾次, 都記憶愉快。今次同家人都想西式, 剛喺太古城, 就算拎咗其他兩間食肆嘅非就有位…都係照用一個鐘等位~因為等時間太長, 一早就睇menu揀好想食咩…我同阿嫂就食美國自然穀飼豬扒($208), 細佬食白酒蜆肉辣肉腸意大利粉($138), 阿哥食車打芝士煙肉beef burger($125)。我地每人加$30轉餐(側聞以前係包埋…)餸嚟到, 外觀份量等等係無失望嘅~餐湯有沙律同湯, 我地大部份要湯用新鮮磨菇制成, 上枱時熱呼呼濃味嘅, 但吾知點解面頭裝飾嘅菇就有啲苦~主菜就等咗一輪, 意粉同漢堡先上意粉賣相普通…份量夠, 但弟弟評語係佢覺得係食緊中式油麵嘅feel, 味道普通, 吾值138嘅價錢~Burger一慣水準啦, 足料又熱辛辣辣, 阿哥話得上菜時個樣~有兩份我同阿嫂係同樣豬, 一齊上菜、蔬菜豐富, 豬又大件, 一個女仔食係會飽到無倫。但我嘅豬扒就略為乾身同硬, overdone咗啲, 都哨得辛苦…但阿嫂嘅比我肉嫩但吾熟囉?!?!…(豬鞍一向吾易煮, 所以我出街先會點, 為咗想食美味嘅…)切開有兩
一直都幾鐘意幫襯simply life

因為等時間太長, 一早就睇menu揀好想食咩…
我地每人加$30轉餐(側聞以前係包埋…

餸嚟到, 外觀份量等等係無失望嘅~
餐湯有沙律同湯, 我地大部份要湯

主菜就等咗一輪, 意粉同漢堡先上
意粉賣相普通…份量夠, 但弟弟評語係

Burger一慣水準啦
, 足料又熱辛辣辣, 阿哥話得
上菜時個樣~
有兩份
我同阿嫂係同樣豬, 一齊上菜、蔬菜豐富
, 豬又大件, 一個女仔食係會飽到無倫。

(豬鞍一向吾易煮, 所以我出街先會點, 為咗想食美味嘅…
切開有兩個位係有血水, 我地都無投訴, 照食熟嘅肉, 只係知會聲個waitress
埋單八百幾蚊, 細佬個意粉係有啲肉赤

今次整體, 因為漢堡維持水準, 只能比個ok。
想起食穩陣嘅西式set, 仍然會去嘅~
2016-03-25
Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • Beef burger with bacon and cheddar cheese
2016-03-22 1069 views
倆人想不到食什麼, 想輕量又清新點, 就想到simplylife. 我獨愛這邊的沙律.輕輕鬆鬆就決定到點菜, 沙律, 主菜, 最後來個甜品. 完美又足.餐前麵包比較硬及乾身麵包, 有麵包香. 塗上牛油較易入口, 好飽肚.蟹肉麻醬沙律之前都食過, 今次特別介紹友人食. 而且仲有進步.蟹肉份量極多, 一排排蟹肉圍著沙律, 拌勻每啖都有蟹肉. 好濕潤有蟹味, 今次冇左腥味.沙律醬汁用上麻醬好日式好夾蟹肉. 沙律菜新鮮爽脆.煙肉忌廉意粉意粉質感好特別, 同平時食既不同, 應該係即場自家製.因為麵條比較粗圓身, 咬落更煙韌, 但就不算彈牙.忌廉汁比較薄, 唔算太多掛汁在意粉上, 但都好濃郁奶味, 加上煙肉切粗絲, 特別有肉感及油香.最正係上面有塊芝士, 好濃好甘香.藍莓芝士蛋糕餐後甜品一定唔少得, 揀左藍莓味芝士蛋糕, 被藍莓粒吸引, 仲有香噴jelly粒.旁邊的cream以為太多太賺, 但原來好清好輕盈. 反而芝士蛋糕質地比較實, 味道頗濃.總括, 3道食物都好滿足. 由沙律, 主菜至甜品都好好味.服務體貼, 提示水及額外餐具, 甜品也會換上新碟.環境舒適帶點西式氣氛, 很輕鬆暢談.

餐前麵包
餐前麵包
蟹肉麻醬沙律

之前都食過, 今次特別介紹友人食. 而且仲有進步.
沙律醬汁用上麻醬好日式好夾蟹肉. 沙律菜新鮮爽脆.
煙肉忌廉意粉

意粉質感好特別, 同平時食既不同, 應該係即場自家製.
因為麵條比較粗圓身, 咬落更煙韌, 但就不算彈牙.
最正係上面有塊芝士, 好濃好甘香.
藍莓芝士蛋糕

總括, 3道食物都好滿足. 由沙律, 主菜至甜品都好好味.
服務體貼, 提示水及額外餐具, 甜品也會換上新碟.
環境舒適帶點西式氣氛, 很輕鬆暢談.

2016-02-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2016-03-13 2619 views
太古城的 Simplylife 附設了外賣,備室內園林雅座享用外賣歺飲。不少家庭正在享受週日午餐。 相連歺㕔的'綠地',除了草皮,植物都是如假包換,有大自然氣色。街景盡入眼簾,寬大的空間,舒緩了煩忙生活的壓力。食具及調味品安放於花園中間,自助形式,倒別開生面。 自找座位,不消等候便'霸'到喜歡的位置。從週日午餐(Brunch)歺牌選了水煮旦伴煙肉套餐$128,加花園歺牌(Garden Menu)挑了意式軟包配牛肉$52,前去收銀處購買。紅燈閃起...科技的偉大發明,震動提示我的歺準備好了! 絨滑的荷蘭醬把豐腴的水煮旦厚厚的染成金黃,如陽光,徐徐瀉下,璀璨大地。烹調中加了檸檬汁的濃醬,那一㸃微酸,褪走滯感。雞旦切下去時,旦黃才'慌忙'流出。煙肉微脆,蕃茄烤得焦香。波菜潻加營養、生氣。 蘋果沙律本來清新,奈何蔬菜今天不及以往爽脆、新鮮,有些失望。 冰茶如常下了兩件橙,喝茶之餘亦可將此維他命C吃掉。意式飽夾牛肉,味道竟然中式?!甜麵醬似乎輕輕地入侵了淡色汁液。白蘿蔔片正是中歺醃製過的酸甜小吃,再混入蔥粒,別有一番風味。脆薯條相信灑上印第安香料(Cajun Sp

食具及調味品安放於花園中間,自助形式,倒別開生面。

紅燈閃起...科技的偉大發明,震動提示我的歺準備好了!

冰茶如常下了兩件橙,喝茶之餘亦可將此維他命C吃掉。

意式飽夾牛肉,味道竟然中式?!甜麵醬似乎輕輕地入侵了淡色汁液。白蘿蔔片正是中歺醃製過的酸甜小吃,再混入蔥粒,別有一番風味。脆薯條相信灑上印第安香料(Cajun Spice),微辣、香口。

喜歡這園林歺座:它小了一份拘謹,多了一分輕鬆。還有,外賣的形式免去歺房內的加一服務費。不過,對於注重食物温度的一族,礙於套歺是一次過'起貨',在進食頭盤其間,主菜難免攤涼;那麼歺房又可能才是你的最佳選擇。

正如人生,是多樣選擇和出路的。閲過一些學歷欠奉的成功人仕傳記,又看過傷殘運動會,驚嘆他們哪來的毅力和勇氣?!生命無價,我堅信絕處可以逢生。
2016-03-13
$95 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
  • egg  benedict
2016-02-23 1285 views
星期日中午到太古simplylife食飯,服務吾夠專業,侍應態度懶散,食物質素嚴重滑落。侍應話是日例湯是番茄湯,點知端上來的是磨菇湯! 不打緊,錯有錯著,我愛磨菇湯。天呀~怎麼是放涼的?是日例湯不是在一個大煲端出來的嗎?天呀~仲要好咸,究竟係咪跌左包鹽落去? 再問侍應取牛油刀,她答:「冇牛油刀架,你用把大餐刀啦。」心想怎麼可以呀?再問她可否要把小餐刀,她呆了一下,再走去問另一侍應,他答:「你去廚房取咪得啦~」擺明係她吾用腦想hea我。結果給了我一把牛油刀。我的煎魚意大利飯,個碟超大,飯卻薄薄的鋪在碟上緊緊夠覆蓋表面,視覺上好似好多,其實只有半碗飯,這一鋪,飯極速散熱,端上檯已變冷飯! 很難下嚥,飯汁連原本應有的香草味完全消失得蕩然無存,而魚仍有微溫,本身煎得恰到好處,魚肉鮮嫩滑口多汁,只是魚皮稍為林了小小,若再煎香口小小,連帶聞到魚香味就更好。個飯整體失敗在無溫度,變得淡而無味。朋友叫了個begal, 炒蛋半生熟非常好,朋友吃了一半卻就已停手停口,原來begal太硬吾新鮮,連出名的包食都攪成咁.....最成功同滿意係加了$15嘅咖啡,濃郁咖啡味令人醒神,呢餐$150,滿意只有咖啡,其他

最成功同滿意係加了$15嘅咖啡,濃郁咖啡味令人醒神,呢餐$150,滿意只有咖啡,其他一律吾合格。
磨菇湯
2016-02-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-02-07 1285 views
我一向也喜歡simplylife,平民的價錢卻能擁有西方的味道某星期六下午和J一起到simplylife吃午餐想不到食物的份量卻多得很我們不能吃完呢 關於餐廳的裝潢等等我在上一篇食評已詳細描述過今次就直接說一下食物吧蘑菇湯味道十分濃郁,也比較稠,整個湯不是完全打爛的,還能吃得出一些蘑菇粒,有口感,層次豐富火腿蘑菇車打芝士奄列‧香草燒薯‧燒蕃茄 Omelette with Ham‧Mushroom‧Cheddar Cheese‧Herb Potoatp‧Grilled Tomato這個是J點的她說奄列十分滑溜,不會太老或太乾而奄列裡的餡料也十分豐富,意想不到的還有薯仔粒在奄列裡!吃起來比較爽口,不會太稔而燒薯也十分香可是一向胃口比較大的J也不能吃完,我想份量對女孩子而言確實比較多牛扒三文治‧辣根醬‧煎蛋農夫包 Open-faced Steak Sandwich with Horseradish Cream and Pan Fried Egg On Farmer's Bread我當日點這個因為我當晚要吃buffet 而在menu上我覺得這個菜式的份量是最適合的可是意想不到地我也不能完成 吃
我一向也喜歡simplylife,
平民的價錢卻能擁有西方的味道
某星期六下午和J一起到simplylife吃午餐
想不到食物的份量卻多得很
我們不能吃完呢

關於餐廳的裝潢等等我在上一篇食評已詳細描述過
今次就直接說一下食物吧

蘑菇湯

這個是J點的
她說奄列十分滑溜,不會太老或太乾
而奄列裡的餡料也十分豐富,意想不到的還有薯仔粒在奄列裡!
吃起來比較爽口,不會太稔
而燒薯也十分香
可是意想不到地我也不能完成 吃剩了一些沙律菜

我覺得牛扒比較乾 加上牛扒下的麵包過了一會兒就吸了牛扒的油 除了麵包稔了之外,還十分油膩
辣根醬其實就是wasabi 一向不能吃辣的我也覺得可以接受的
而沙律菜上的醋就多了一點 所以我覺得越吃越酸
總括而言,這個只是十分普通
果茶
這個是橙茶 比起西柚茶較甜 沒有苦澀味 十分清新
我們一致也認為afternoon tea無論在價錢和份量上也比較合理呢

2016-01-16 1359 views
每到weekend我都喜歡同母親大人食brunch hea 下,自東大街開左幾間好食既野加上simply life搬左之後我都冇再食佢。其中一個原因係因為我以為佢執左。 到今日我再食番既時候,感覺都不過不失咁啦。外觀上之前其他人既食評都講左唔少,所以我都唔在此著墨,不過等位方面真係舒服左好多,唔洗下下都企。先講講本身我對湯好執著,呢d簡單得來但又可以睇間餐廳功力既菜式我最喜歡。 個湯係南瓜湯,個湯底本身唔特別,南瓜味唔特別出,口感亦一般,加上唔夠熱(雖然我知西餐唔雖要熱,純粹個人喜好)。但反而個湯加左一點配料令我感到意外,我講唔出係咩,但每咬一次d配料都有刺激感。餐飲可以汽水或凍茶,我就選擇左凍茶,今日個凍茶係橙茶。一望就知冰太多,第一啖飲既時候,味道還好,有橙味卻欠茶味,雖然都係普通紅茶底,唔應該要求咁高。而且因為岩岩放冰,凍茶不夠凍。而因為頭先講過冰太多既問題,越飲越淡口。今日我食brunch,故之然主角當然是brunch啦,係bagel with egg and smoke salmon.。由於唔太好食,我隨便兩句算啦。bagel就係普通bagel, 蛋太老,三文魚太咸。一句講晒

一句講晒,以前好食少少。

2016-01-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Breakfast)
2016-01-06 1318 views
太古城中心simplylife已搬遷良久終於有機會去一趟意想不到餐廳外不是用膳的地方而是讓客人等候入坐時休息的地方完全覺得自己置身在公園中很有外國風情這是「商場中的綠洲」餐廳內裝潢十分開揚舒適也十分明亮令人感到活力充沛目測座位不是太多座位,個人認為與舊店坐位的數目差不多,但這樣枱與枱之間有更多距離不會有壓迫感當天是afternoon tea時間我點了Beef Burger with Bacon and Cheddar Cheese 車打芝士牛肉漢堡牛肉份量大依然多汁而且還有一點點生不會太老十分新鮮車打芝士也十分大塊而且這塊芝士又不會太漏、又有濃郁的芝士鹹香味還有煎香的煙肉咬的時候每一口也吃到牛肉、煙肉和車打芝士十分滿足兩者配合完美又不會太鹹,而且麵包又不會太乾超讚!隨碟還附上薯條 新鮮炸起的 比較幼身平常我不喜歡薯條也愛吃simplylife的不太油膩之餘十分香脆簡直「停不了口」Afternoon tea還包括一杯飲品 當然要喝他們每天自製的iced tea 我這杯是orange iced tea  想不到竟然沒有橙的酸味或橙皮的苦澀味而是帶清新的甜味吃完漢堡和薯條等濃味食物後喝一口清
太古城中心simplylife已搬遷良久
終於有機會去一趟
意想不到餐廳外不是用膳的地方
而是讓客人等候入坐時休息的地方
完全覺得自己置身在公園中很有外國風情

這是「商場中的綠洲」
餐廳內裝潢十分開揚舒適也十分明亮令人感到活力充沛
當天是afternoon tea時間
我點了
牛肉份量大依然多汁而且還有一點點生不會太老十分新鮮
還有煎香的煙肉
咬的時候每一口也吃到牛肉、煙肉和車打芝士十分滿足

兩者配合完美又不會太鹹,而且麵包又不會太乾超讚!
隨碟還附上薯條 新鮮炸起的 比較幼身

Afternoon tea還包括一杯飲品
當然要喝他們每天自製的iced tea
我這杯是orange iced tea
想不到竟然沒有橙的酸味或橙皮的苦澀味而是帶清新的甜味
吃完漢堡和薯條等濃味食物後喝一口清甜果茶能夠中和一下清清味蕾
偶爾「simplylife」一下也絕對是人生的享受
2015-12-12 1469 views
Simply Life的新餐房格調高雅。可喜可賀是置了輪籌機,餐廳外設了室內小花園,有座位可供悠閒地等候,終於告別之前罰企般排大隊啦! 今晚例湯是我至愛的蘑菇湯,應該是以雜菌打成粗粒,菇味香郁、有𡁻口,忌廉下得不過分,絕無喧賓奪主。美味😋! 主菜叫了凱撒沙律配烚蛋及燒美國安格斯肉眼扒。凱撒醬不遜五星級酒店水準,嗜醬的我要求多醬,每片romaine lettuce 猶如舖上雪花。烚蛋流心,挺好! 四成熟的肉眼扒沒有過熟,不失一貫水準。沾上紅酒香草牛油汁,配搭得宜,恰到好處。 Homemade ice tea 略嫌過甜,所以要求小甜。還有一點美中不足:之前加$10可享用是日甜品,現在甜品要正價交易。 餐房大了些,價錢加了點,等位時間比從前短了些。餐廳的食物及氣氛不俗,不失為相聚言歡的好去處。

Homemade ice tea 略嫌過甜,所以要求小甜。

2015-12-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$420 (Dinner)
  • 凱撒沙律
  • 燒美國安格斯肉眼扒
  • 烤法國春雞
2015-12-06 1236 views
燒紐西蘭嫩羊膝我是羊痴,羊的什麼部分也喜歡。今次第一次品嚐羊膝,羊膝一上枱,我忍不住「嘩」!咁大隻既!這羊膝已經被燉軟,所以肉質非常軟嫩!幾乎是不費功夫就就可以將肉與骨頭分離!吃起來很重的羊羶味!醬汁入味而搶不到羊羶味可能很多人都接受不到羊羶,但我接受到吃羊的感覺好極端,一係好喜歡一係好討厭好像榴蓮,不是每個人都喜歡啊!蛋糕選擇多草莓芝士蛋糕第一層是新鮮清甜的草莓,等二層是口感綿密的cream第三層是軟滑的芝士而第四層是香脆的餅底,吃得出蛋糕三樣層次的細緻好味道,不甜太甜且不膩口!不過個蛋糕太薄身,吃一個好似不夠

燒紐西蘭嫩羊膝
可能很多人都接受不到羊羶,但我接受到

蛋糕選擇多

草莓芝士蛋糕
2015-11-15 1148 views
好耐無黎食過都唔知原來搬左位。新鋪係大左,開揚左。我叫左個egg Benedict, 之前都覺得呢度個egg Benedict 係不錯,結果都係有少少失望。蛋仲係半生熟既,不過應該煮果時落多左白醋,d 蛋白酸酸的。個汁就杰tart tart......完全唔係荷蘭汁咁既味。同朋友一人叫左一件蛋糕,呢個係不錯,好香焦糖味,又唔會過甜,底層仲有果仁餅底。配搭得幾好,好味。為左綠茶而試既,組合特別,但唔多出色。兩者既味都唔係好突出,唔會再試。

2015-11-15 949 views

2015-11-15 838 views

2015-10-22 1119 views
今日重陽節公眾假期,趁放假出去食她近期大愛的Simplylife 吃 holiday brunch。 同個女一點鐘去到,要等成二十幾張枱。他有個新的製度。如果你留低電話,當仲有五張枱到你時,他會call你。 但係當佢call你之後,你要十分鐘返到間餐廳。 咁我同個女去就去行一陣街,他一call我,我便立即在五分鐘內返回餐廳。 但是也過了輪號,可能好多人都走左。 我即刻同個知客講,好彩都俾返下張枱我,雖然個樣有d唔高興。終於入到餐廳,不過要坐bar seat。 叫左個 beef burger set 同女女share.好快個磨菇湯和麵包就來到。 女女好快就攞左個包,影唔切。蘑菇湯的蘑菇唔係磨成蓉, 有d一粒粒既菇係入便。幾有咬口,幾香!唔錯! 麵包無食,就唔評論了。個餐包一杯飲品,我叫了iced tea 少冰少甜。 是日iced tea 係橙茶,他們放了兩件橙在飲品內,但是其實飲品沒有太大橙味。不過少冰少甜都有做到。至於個主菜beef burger 吃了一半才記很影相。個賣相上好靚,但味道令人有一點失望。中間件牛肉比較鬆散,感覺比較肥膩。我和女女合二人之力,都不能把它消滅,把牛肉吃剩了。

Iced tea
beef burger
最後因為太飽了,沒有吃甜品。個餐128元加10%。唔係話唔好食,但係就沒有了最初的那種驚艷感覺。連女女都話下次不如試下太古城其他餐廳。
2015-10-21
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2015-10-14 1120 views
相約朋友短聚的假日,喜歡這餐廳原因是簡約風格。我們點了2個餐,每人可選擇沙律或餐湯!今日沙律是蘋果沙律·餐湯則是忌廉蘑菇湯。新鮮青蘋果+西式生菜分外開胃。而忌廉蘑菇湯是我的最愛·濃濃忌廉配上蘑菇茸美味極了。兩者都會配上法包·法包經過烘焙後鬆軟又可口。主菜方面,我們點了英式早餐及黑醋雞肉扁通粉。英式早餐離不開,蕃茄.煙肉.德國腸.茄汁豆.炒蛋及麵包。香滑的炒蛋加入牛奶炒過,無論顏色及味道都非常突出。煙肉及德國腸只是微煎過不會太過油腻。麵包方面不會太多,一片份量剛剛好~另一道是黑醋雞肉扁通粉·超強烈的黑醋製成。酸酸甜甜令人食指大動。雞肉切片沒有雪藏的味道,加上有一片芝士及少許菜味道提升不少。最後來一杯即磨咖啡,喜歡喝這店咖啡原因淡奶配上咖啡有一種令人提神的感覺。以及環境舒適亦是我再次光顧它的因素。此店的甜點亦是我的最愛。高茶配甜點我的首選之一~今日太飽的關係沒有吃甜點,唯有下次再次光顧吧!
青蘋果沙律

忌廉磨菇湯

黑醋雞肉扁通粉

2015-10-11
青蘋果沙律
忌廉磨菇湯
黑醋雞肉扁通粉
2015-09-24 1133 views
一行9個人去食brunch,叫咗English big breakfast,牛扒三文治,煎魚配意粉,炸魚配薯條,牛肉漢堡。選餐湯,湯有配一件法式麵包。但麵包焗得太燶了,都已經深啡色,差點就是黑色了!Big breakfast—有炒蛋、腸、煙肉、蕃茄、蘑菇、焗豆同多士,但只有炒蛋係無焦黑!其如都grill得有D焦黑!炸魚炸得燶,而且粉漿太厚!2隻手指粗嘅魚柳,炸完變成4隻手指粗,這也太過份吧!薯條也炸得過火了!牛扒三文治呀!牛扒煎得過熟,太老了!環境方面,本就有點吵耳,再加音響太大,根本聽唔到對方說話!枱面太細,放2個餐碟、飲品、水,調味料都點掉地上!椅子一點也不舒服!這次食完無下次!😤😤😤😤
牛扒三文治呀!牛扒煎得過熟,太老了!
環境方面,本就有點吵耳,再加音響太大,根本聽唔到對方說話!
這次食完無下次!😤😤😤😤
2015-09-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)