2024-09-24 726 views
店名:盛記酒家地址:香港灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓全層1.荔枝蜜叉燒王(例)$168超級好食!!!強烈推介,份量十足,每一塊叉燒都好似葡萄咁,肉連著少少肥豬肉又連著肉,每食一啖都好滿足,仲要啲叉燒師傅火喉拿捏得好好,舊舊都好軟身,半肥瘦叉燒有微微燶邊加埋豬油香,配埋香甜嘅蜜汁,而家諗返起都流曬口水(記住要趁熱食,先係最佳享受)2.銀杏鮮腐竹浸時蔬$128今日嘅時蔬係白菜仔,配料有銀杏,腐竹,冬菇,蒜頭再加上高湯,湯底一流,健康得嚟又好味,健康素食首選。3.鮑汁雞粒燴飯 $148燴飯好好味,雞粒嫩滑,鮑汁覆蓋係每一粒飯粒上面,每一啖入口都有鮑汁嘅味道👍👍糖水:薏米馬蹄爽店家好有心,每人附送一碗糖水,今日就係薏米馬蹄露,糖水用料足,甜度啱啱好,食落後好清新,最啱拎嚟解肥膩😁😁總價:$488
店名:盛記酒家
地址:香港灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓全層

1.荔枝蜜叉燒王(例)$168

2.銀杏鮮腐竹浸時蔬$128

3.鮑汁雞粒燴飯 $148

糖水:薏米馬蹄爽

總價:$488
$250 (Dinner)
  • 荔枝蜜叉燒王
  • 銀杏鮮腐竹浸時蔬
  • 鮑汁雞粒燴飯
  • 薏米馬蹄爽
2024-09-22 715 views
### 卤水鹅掌翅首先必須推薦的就是他們家的卤水鹅掌翅。這道菜一上來就香氣四溢,色澤金黃油亮,讓人食指大動。鹅掌和翅的肉質非常入味,而且軟糯適中,入口即化,搭配上店家特製的卤汁,真的是唇齒留香啊!🍗😋### 招牌辣子雞煲接下來要說的是他們家的招牌辣子雞煲。🌶️🔥 這個雞煲的辣度剛剛好,不會蓋過雞肉本身的鮮嫩多汁。雞塊與辣椒、花椒等香料的完美結合,每一口都能感受到麻辣鮮香,絕對是挑戰你的味蕾極限。辣中帶著麻,麻中帶著香,簡直是辣愛好者的天堂!### 烤乳鴿再來是烤乳鴿了。這道菜品外皮烤得金黃酥脆,肉質細嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福感。鴿子肉本身味道鮮美,再加上獨特的腌料和烤製工藝,讓整個乳鴿散發出令人難以抗拒的香氣,真是不可多得的美食享受!🦆🌟### 皮蛋瘦肉粥最後要介紹的皮蛋瘦肉粥,可能聽起來比較平常,但在這裡絕對能顛覆你的認知。粥底綿密順滑,米粒分明,而皮蛋和瘦肉的加入更是讓整碗粥的味道層次分明。瘦肉的咸香與皮蛋的獨特口感完美融合,既暖胃又滿足。🥣💖

### 卤水鹅掌翅

### 招牌辣子雞煲

### 烤乳鴿

### 皮蛋瘦肉粥
驚喜潮州粉粿❤滄海遺珠正宗點心呢間餐廳望落只係普普通通既酒樓,不過朋友大力推薦,叫我試下先啦,我本人就麻麻地潮州粉粿,但係試左一次之後,發現原來係因為以前食既潮州粉粿都唔好食,原來好食既潮州粉粿係咁既味🤣大推薦!就係因為佢既潮州粉粿令我想試埋其他野食!🤣🌟 $68 魚翅灌湯餃 | 雖然有少少貴,但入面有魚翅,亦都好足料,加埋醋一流🌟 $33.8 咖喱蒸魷魚 | 魷魚好爽口,咖喱汁亦教得岩岩好🌟 $19.8潮州粉粿 | 令人著迷的潮州粉粿,皮唔會太厚,中間有D粉葛粒同花生,加D辣椒油仲好食🌟 $128 豉椒味菜鵝腸煎麵 | 好少地方食得到,當你食既時候就會覺得就係呢個味啦,味菜酸酸地好開胃,鵝腸又好爽,加埋煎麵好夾~!🤣今次係教訓我唔好以貌取人,下次再黎食~!🏠店名:盛記酒家Sing Kee Restaurant🚘地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
驚喜潮州粉粿❤滄海遺珠正宗點心

就係因為佢既潮州粉粿令我想試埋其他野食!🤣

🤣今次係教訓我唔好以貌取人,下次再黎食~!

🏠店名:盛記酒家Sing Kee Restaurant
🚘地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
$200 (Lunch)
新同事 Wellcome Lunch,揀左公司附近呢間食開嘅平民化粵菜飲茶,貪佢唔係好貴得嚟啲嘢都幾好食!撞正 Lunch Hour,全場爆滿,好彩有提早訂定位,環境就不過不失啦,唔算特別乾淨,勝在夠曬熱鬧!.叫咗幾款招牌點心蝦餃叉燒包呢啲飲茶必嗌啦,全部超足料又熱辣辣,蝦餃大大粒皮又唔係好厚,差啲想叫多籠 Share😌,不過最尾都係忍手決定試多幾款點心哈哈。.另外點少得超惹味椒鹽鮮魷,啱啱炸好脆卜卜,配埋淮鹽同喼汁一齊食,Yummy!不過食得太多會熱氣,我都係飲番多幾杯茶先。.最後嚟到盛記點可以唔食燒鵝,叫咗半隻份量已經好夠,啖啖肉超滿足,又唔會太肥膩,值得加分,食飽飽又有動力繼續翻工😌。
叫咗幾款招牌點心

舊年同朋友嚟過試食活動,食嗰啲小菜幾好食,今次就再帶屋企人嚟做節試吓(完全自費),同埋可以免開瓶費都幾好。1️⃣即燒乳豬,這家酒樓的招牌菜之一(食飯期間見到店員都拎咗好多原隻燒豬嘅出嚟,好多人都叫咗呢度嘅外賣),這道菜以其獨特的燒烤技巧和美味的肉質而聞名。乳豬的皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,每一口都感受到豐富的肉香和口感。搭配上酒樓獨家配製的甜醬同埋蝴蝶包,更是讓這道菜的風味更加突出,出色🌟🌟🌟2️⃣上湯焗龍蝦 - 龍蝦的肉質鮮美彈牙,搭配上湯的滋味,每一口都帶黎海鮮鮮甜,龍蝦的外殼烤至金黃,啖啖肉配上伊麵底都係一絕。🌟🌟3️⃣椒鹽香爆鮮魷 - 這道菜的特點在於鮮嫩的鮮魷搭配上椒鹽的香氣,香脆可口。鮮魷的鮮美和椒鹽的香辣,簡直是一種絕妙的味覺享受。這道菜可以作為開胃菜或者送酒菜,搭配一杯冰涼的啤酒絕對是一個完美的組合。🌟🌟4️⃣惹味啫啫芥蘭煲 - 芥蘭的鮮甜加上夠晒鑊氣,一上枱都已經非常香增加食慾。🌟🌟🌟5️⃣濃湯雞煲鮑翅 - 湯底以多種高品質的食材熬煮而成,味道濃郁鮮美。雞肉的嫩滑與鮑翅的彈牙相輔相成,每一口都能讓你感受到一梳梳翅的口感層次。🌟🌟服務都係正常,雖然嗰日節日好多人,但變咗固定菜單選擇廚房上

服務都係正常,雖然嗰日節日好多人,但變咗固定菜單選擇廚房上菜都算好快,唯一批評就係去廁所嘅路會經過魚缸同埋廚房,地氈位置感覺唔太衛生。

去嗰日係做節,所以餐廳盡量迫滿枱,枱與枱之間員工上菜都有啲困難,冇為意有冇限時,不過坐得好迫食完大概兩個小時都盡快離開,建議大家要食嘅話就平時時間嚟,菜單款式都會多好多,坐得好舒服啲,免開瓶費亦都可以同朋友慢慢飲慢慢食慢慢傾偈。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$700 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 即燒乳豬
  • 惹味最最生菜煲
  • 上湯龍蝦伊麵
🫰🏻 Tai Loi Chi Road Shing Kee Restaurant 🫰🏻A top choice for seafood lovers in Wan Chai. Steamed Wine Oysters 🦪— Each oyster is fresh, plump, and melts in your mouth. Paired with the rich steamed wine sauce, it creates a delightful and flavorful combination.Sautéed Beef Tenderloin — This dish features tender and succulent beef tenderloin that retains its tenderness after being cooked. The texture is captivating, and each bite is filled with the aroma of beef, leaving you wanting more.Clay Pot Chi

Clay Pot Chicken — As the dish is served, the aroma fills the air. The chicken is slow-cooked to perfection, resulting in tender and juicy meat, complemented by a rich and flavorful broth. A steaming bowl of Clay Pot Chicken brings warmth and joy, leaving you in a delightful mood. 🥰

Overall, Shing Kee Restaurant on Tai Loi Chi Road in Wan Chai is a place where you can feel comfortable and at ease. Their traditional Chinese cuisine is exceptional, making it the perfect choice for Wan Chai locals. 👍🏻
$400 (Dinner)
本來開開心心同老人家賀壽吃晚飯,由點菜開始到上小食椒鹽豆腐粒,海蜇熏蹄都豬正正常常,跟住上乳豬燒鵝,豉油皇蝦..但發覺椒絲腐乳通菜上,但碟掌奕都未上,咪問下,點知廚房個肥佬話已經上咗出咗,火都黎😡😡😡邊度有食過,成枱骨碟都唔見骨,仲要出嚟怒睥,不過企堂姐姐打完場就算數。點知大罪二,老人家去廁所,有個男伙計對住老人家講,呢度無廁所借,搞到老人家好唔開心話我係嚟食飯😡😡😡完全可以blacklist .. 同食物無關,完全係態度問題.完😡😡😡
2024-04-16 2359 views
同家人飯聚揀咗食呢間中菜,之前食過大家都好滿意,一致同意食過返尋味,試吓唔同嘅餸菜。蒜香爆龍躉球 $288用熱鍋上枱,勁香勁好鑊氣。龍躉球大大塊,都幾足料,有差唔多八件。煙煙韌韌嘅龍躉皮充滿骨膠原,加上厚厚嘅魚肉,啖啖肉完全冇骨,好正。金薯牛柳粒 $148薯仔充滿蜜糖同埋黑椒嘅香氣,金金黃黃,好粉糯。牛柳粒大細適中,一口一粒,肉質鬆軟,唔會有渣,好有鑊氣惹味惹味。香煎蓮藕餅 $148厚厚嘅蒸肉餅煎得外層朝香,裏面保持肉汁,沾上喼汁食風味更佳,裏面嘅蓮藕都幾爽。蝦醬香蝦腩肉 $148腩肉油炸後已經瀉晒多餘油脂出嚟,甘香甘香,加上蝦醬調味惹味惹味,咸香咸香。XO醬海皇炒飯 $168XO醬少少微辣,炒飯幾惹味幾好鑊氣,有好多金華火腿,仲有好多小帶子同埋蝦,仲有啲爽爽菜粒,幾多料。最後仲送埋糖水俾我哋食,花生麥米粥口感煙韌煙韌,花生夠晒稔,幾清甜,唔會甜膩。

蒜香爆龍躉球 $288

金薯牛柳粒 $148

香煎蓮藕餅 $148

蝦醬香蝦腩肉 $148

XO醬海皇炒飯 $168

2024-04-11 1772 views
今日同家人食晚飯,揀咗我地都喜歡嘅灣仔呢間老字號中式酒樓,點咗幾款小菜四個人食。金薯牛柳粒$148好有鑊氣,牛柳粒好腍,薯仔粒粉粉,少少黑椒微辣加上蜜汁夠惹味。香煎蓮藕餅$148 煎得金黃香脆,好香口。蓮藕粒爽口加上豬肉肥瘦適中,肉汁豐富,好甘香。蝦醬香蝦骨 $148 係蝦醬炸五花腩,五花腩經過炸之後,肥膩感已大大去除,好香口,加上蝦醬鹹香鹹香,非常惹味。蒜香爆龍躉球$288 煲仔好有鑊氣,加上香蔥同蒜,超香龍躉球厚肉,魚皮滿滿骨膠原,魚肉新鮮鮮味。xo 醬海皇炒飯 $168香氣撲鼻, XO醬微辣鮮香均勻沾上梅粒飯粒,炒飯炒得粒粒分明,而且充滿蛋香,而且仲有好多鮮蝦及帶子粒做配料,非常好吃。最後,店員仲送糖水俾我哋,花生麥米粥,甜度適中,麥米有咬口,很不錯的甜品。

金薯牛柳粒$148

香煎蓮藕餅$148

蝦醬香蝦骨 $148

蒜香爆龍躉球$288

xo 醬海皇炒飯 $168

2024-03-19 1879 views
超耐冇食過中菜啦❣️❣️今日嚟試下呢間老字號酒家先🤤位於灣仔超方便~環境都好大金牌炸子雞(半隻)超鐘意食炸子雞🤩🤩賣相超靚皮脆內嫩~~雞皮有薄薄嘅油脂!雞肉肉質非常嫩滑!咖喱鮮牛腩煲🥘超香嘅咖喱汁,上枱仲係熱辣辣㗎!牛腩份量都算多,食落好嫩口瑤柱蛋白炒飯🍚超有鑊氣!又唔算好濃味!瑤柱食落超香超惹味~~炒飯粒粒分明添!*⌂ 盛記酒家 (灣仔)灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓#灣仔美食 #灣仔中菜 #中菜館 #中式菜

超耐冇食過中菜啦❣️❣️
今日嚟試下呢間老字號酒家先🤤
位於灣仔超方便~環境都好大

金牌炸子雞(半隻)
超鐘意食炸子雞🤩🤩賣相超靚
皮脆內嫩~~雞皮有薄薄嘅油脂!
雞肉肉質非常嫩滑!

咖喱鮮牛腩煲🥘
超香嘅咖喱汁,上枱仲係熱辣辣㗎!
牛腩份量都算多,食落好嫩口

瑤柱蛋白炒飯🍚
超有鑊氣!又唔算好濃味!
瑤柱食落超香超惹味~~
炒飯粒粒分明添!

*⌂ 盛記酒家 (灣仔)
灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
#灣仔美食 #灣仔中菜 #中菜館 #中式菜
2024-03-18 1719 views
媽咪生日想食中菜,帶左佢屋企附近中菜館盛記食飯。呢間中菜館都幾出名,眼見都多遊客專程黎食佢地既馳名燒鵝。2個人比較細食,所以今次只係叫左個鮑魚雞煲同蝦乾魚肚浸高麗菜鮑魚雞煲呢個超級香,好有鑊氣,熱辣辣,爆香晒啲乾蔥,蒜頭🧄。鮑魚都有幾粒, 口感好爽彈,切成一半好入味。雞件大大件又嫩滑,好惹味食唔停口。蝦乾魚肚浸娃娃菜呢個菜好足料,蝦乾大大粒,魚肚份量又多, 魚肚膠質豐富,口感綿滑,娃娃菜食落好清甜,配合埋蝦乾既咸香, 好美味,連個湯都可以飲埋。最後埋單時店員會送上甜品,紅豆沙。熱辣辣,紅豆入口軟腍,清甜中帶一股陳皮香。服務方面我又覺得唔錯, 店員見我地食雞會主動過黎幫手換碟,又有笑容。呢餐同媽媽食到好滿足
媽咪生日想食中菜,帶左佢屋企附近中菜館盛記食飯。

呢間中菜館都幾出名,眼見都多遊客專程黎食佢地既馳名燒鵝。
2005 views

鮑魚雞煲

蝦乾魚肚浸娃娃菜

2024-03-13 1399 views
香瑤貴妃雞 1/2隻 ❤口感順滑,用咗蝦乾 瑤柱 同唔同食材材整成嘅貴妃雞 香氣逼人,雞肉好juicy,送飯一流。籠仔梅菜蒸菜心 ❤ 菜心好清甜!! 鹹鹹甜甜嘅梅菜好好送飯涼伴東北黑木耳 ❤ 酸甜鹹香,口感爽脆,好食有營養,夠開胃滋味。香煎蓮藕餅熱氣之選!啖啖都有蓮藕粒,食落唔會好油膩,勁惹味香口人多就可以叫多D唔同小菜,如果份量可以再多D就更好喇。酒樓小菜選擇都幾豐富,餐牌一目了然,下次收工同同事或者家庭聚會都可以黎叫其他野食。

籠仔梅菜蒸菜心 ❤ 菜心好清甜!! 鹹鹹甜甜嘅梅菜好好送飯

2024-03-12 1005 views
左揾右揾👣俾我搵到間位於灣仔嘅老字號酒家😎上到去就覺得好有以前傳統酒家既熱鬧氣氛😁枱與枱之間雖然唔係隔得好開,但係唔會覺得逼夾👍🏻伙記服務態度又好💯睇吓餐牌,仲有好多傳統菜式添😍✨蝦醬香蝦腩肉✨ $148-上枱就聞到好香既蝦醬味🦐,聞到都流口水,腩肉半肥瘦,吸收晒蝦醬既咸鮮味,夠哂咸香,咬落去外脆內軟好juicy👍🏻👍🏻風味十足👍🏻惹味非常,絕對系白飯殺手😆✨豉油皇鵝腸✨ $138鵝腸本身爽口帶肥但無味,搭上豉油皇真係天作之合😆呢度d鵝腸炒到啱啱好絕對冇過火,油油亮亮,口感爽脆唔會韌之餘仲夠哂入味👍🏻✨金牌燒鵝皇(半隻)✨ $298好耐冇食過咁出色既燒鵝🦢,燒鵝肥瘦均勻,皮脆、肉嫩、骨香、肥而不膩👍🏻鵝皮油亮挺身,色澤光鮮,油香十足,夠哂厚實脆皮👍🏻鵝肉嫩滑、肉味濃厚,肉汁好多,實屬上品👍🏻✨粟米魚肚羮✨ $148湯羹入面有好多粟米粒同魚肚,用料一啲都唔慳😍膠質滿滿、口感豐富,滑爽稠黏✨生炒臘味糯米飯✨ $188好大碟😆糯米飯係採用傳統正宗生炒嘅做法,炒到粒粒分明,光澤油亮,口感黏糯又夠哂乾身,雖然臘味好多,但係食落都唔會好油膩,絕👍🏻呢間洒家d菜式全部扺食夾大件,仲要免開瓶費,可以自
左揾右揾👣俾我搵到間位於灣仔嘅老字號酒家😎

✨蝦醬香蝦腩肉✨ $148

✨豉油皇鵝腸✨ $138

✨金牌燒鵝皇(半隻)✨ $298

✨粟米魚肚羮✨ $148

✨生炒臘味糯米飯✨ $188

呢間洒家d菜式全部扺食夾大件,仲要免開瓶費,可以自帶酒水,夠哂人情味🫶🏻唔怪之得咁多人幫襯喇!
2024-03-02 1128 views
上個禮拜同屋企人去咗盛記食晚餐 🥣 爸爸比較喜歡食中菜 😛 揀咗喺灣仔嘅 “盛記” 📌 金牌炸子雞(半隻)$168 極力推薦 🤝 齋望就已經覺得好吸引 咬落去外脆內軟 肉質非常嫩滑 表皮脆卜卜 🤩📌 咖喱鮮牛腩煲 $168 一上菜 啲咖喱汁仲滾緊 睇到勁有食慾 好足料 牛腩好軟熟 咖喱味濃 配白飯一流 😛📌 蝦醬金沙骨 $148 好有香港地道風味鹹香 👍🏽 咬落好脆口 😍📌 甜品 🍮 我揀咗紅豆沙 😋 非常綿滑易入口, 小甜較為健康💯📌 薑汁糕甜而不膩十分滑彈 👏🏻
上個禮拜同屋企人去咗盛記食晚餐 🥣
爸爸比較喜歡食中菜 😛 揀咗喺灣仔嘅 “盛記”

📌 金牌炸子雞(半隻)$168

好足料 牛腩好軟熟 咖喱味濃 配白飯一流 😛

📌 蝦醬金沙骨 $148
好有香港地道風味鹹香 👍🏽 咬落好脆口 😍

📌 甜品 🍮
我揀咗紅豆沙 😋 非常綿滑易入口, 小甜較為健康💯

📌 薑汁糕
甜而不膩十分滑彈 👏🏻
2024-02-26
  • 紅豆沙
  • 金牌炸子雞
未試以這個價錢食呢啲咁嘅菜式,簡直太搵笨!我哋有二十人(包括四個小朋友)分兩張枱,酒家要求落訂,前幾日專登到酒家落訂留位,還預留了兩隻乳豬及1隻燒鵝。當日說好可以1隻燒鵝價錢分兩枱半隻上,點知食晚飯埋單先知兩枱埋單要分開兩張單入數,唔可以一次過1張單埋,迫住要食客分兩張單計錢,變咗酒家要客人各自1張枱收半隻燒鵝價錢,即焗住俾多$60,呢樣嘢都算數。另外酒樓侍應落單交代不清楚,只不停講話餐牌單點的菜式份量唔夠10人食,叫我order 例牌,我問佢係咪即係1.5,佢只係話例牌夠先食,從不交代係兩碟價錢,我哋每張枱除咗分別order 1隻乳豬及半隻燒鵝外,額外每枱叫了八個餸,每個餸都話例牌,又唔講話打孖上及一直無提過要收兩碟價錢,到埋單先知全部雙計,真係好離譜!呢間酒家真係好搵笨,以呢個價錢食這種菜式,簡直騙食客,希望其他客人唔好俾佢哋騙倒!
未試以這個價錢食呢啲咁嘅菜式,簡直太搵笨!

2024-01-18
Celebration