2023-07-07
小朋友成日出街都只食西餐,今日學校有活動放學之後都有啲夜,醒起附近有一間老字號酒家,以前同啲同事成日嚟食,今次帶小朋友嚟試吓,初頭以為樓上鋪唔會好多人,點知原來平日7pm之後已經差唔多滿座,好彩仲有一張細枱我哋先有位食飯。真係好鍾意懷舊酒家嘅餐具,好有特色,而且價錢大眾化,同埋啲碟都係好足份量。我哋點咗尖椒牛柳,牛柳好嫩滑,少少辣辣地,配上大量嘅紅椒同埋青蕉,唔會好辣,不過好惹味。鼓油炒鵝腸唔係好多地方可以食到啦,估唔到呢度仲有得食,份量好多好大碟,鵝腸好爽口好入味,最正係佢下面有大量芽菜,配埋芽菜一齊食,好味之餘亦唔會太溜。老水豬腳仔呢碟雖然係前菜小食,不過小朋友超級鍾意,滷水味好入味,豬腳仔好滑仲有好多肉,連啲花生都夠晒林,一餐簡單嘅晚飯,都可以食得好滿足,間唔中出下街食吓懷舊餐廳,小朋友會有另一番感受。