2023-05-13 28 views
呢間餐館的名字很特別,像一篇經文一樣,但使用了新加坡的坡,彷彿是在告訴我們,店舖是提供星馬的餐飲的。店舖的裝修都很簡潔整齊。🍜娘惹喇沙Nyonya Laksa這個喇沙最特別是它可以轉摻摻,摻摻是油面加米粉,摻雜在一起食,口感非常好。它最引人入勝的是像口掌咁大塊既厚豬扒,食落肉嫰得來又多汁,沾上隔離既醬簡直就係份外美味。🍖馬拉肉骨茶套餐 Bak Kuet Teh Combo呢個肉骨茶既湯好好飲,不會太苦但又有中藥味。肉煮得很冧很入味,沾上黑豉油,味道更加唔錯,送飯係絕對一流。店舖飲食不限時,也不會很嘈吵,很適合大家促膝詳談。#坡椰坡囉咪 #娘惹喇沙 #馬拉肉骨茶 #nyonyalaksa #bakkuettehcombo #星馬菜

🍜娘惹喇沙Nyonya Laksa

🍖馬拉肉骨茶套餐 Bak Kuet Teh Combo

店舖飲食不限時,也不會很嘈吵,很適合大家促膝詳談。

2023-04-28
$70 (Dinner)
2023-05-13 46 views
性價比高嘅東南亞美食,夜晚嚟到呢度有好多晚餐嘅選擇有卡位坐,侍應生服務周到🥘肉骨茶湯套餐,味道濃郁,熱辣辣,豬肉煲得好林好入味,有啲油炸鬼 & 菜🥘福建蝦湯面,有幾大隻既🦐蝦面有幾塊豬油渣,蝦湯本身有淡淡蝦味,加上有炸蒜片及豬油渣,味道剛剛好~ 仲可以摻摻,即係兩溝嘅粉麵🧆沙嗲串燒 半打 豬肉 & 雞肉 $84每一串都燒得香口,配上有花生味嘅沙嗲🥞蝦餅 $55,好脆,而且蝦肉打得鬆軟,有口感🥬白灼時菜 菜心 $25再加嘢老虎酒 $20美綠恐龍 🦖 $15 入邊有啲棉花糖
性價比高嘅東南亞美食,夜晚嚟到呢度有好多晚餐嘅選擇
有卡位坐,侍應生服務周到

🧆沙嗲串燒 半打 豬肉 & 雞肉 $84
每一串都燒得香口,配上有花生味嘅沙嗲

🥞蝦餅 $55,好脆,而且蝦肉打得鬆軟,有口感

🥬白灼時菜 菜心 $25

再加嘢
老虎酒 $20
美綠恐龍 🦖 $15 入邊有啲棉花糖

灣仔天樂里附近有間個名好鬼盞鬼嘅餐廳係星爺迷都必定聽過呢句坡椰坡囉咪😂原來係主打新加坡菜 未夠7點都已經滿座▫️娘惹喇沙配香茅雞扒 ($70)湯底夠香夠濃 湯麵可以揀米粉/油麵仲可以兩溝添😛 喇沙料有雞蛋、魚片、豆卜 仲有芽菜 好入味 麵底都好多🤤👍個香茅雞扒外皮煎得夠脆 好juicy▫️焗農夫咖哩包配牛脷 ($85)咖哩有得揀印度/新加坡 當然支持一下新加坡啦😛 味道比較溫和清新 唔會太濃農夫包焗到好香脆 再搽上牛油 配咖哩一流牛脷選用熟牛脷 口感軟熟嫩滑 非常推薦👍▫️沙嗲串燒 (雞+豬) ($84)半打串燒 燒到好靚 豬肉同雞肉都好出色肉質唔會梅 燒到焦香好惹味▫️美祿恐龍 ($15)童年回憶 細個阿媽成日嗌比我飲🤤味道偏甜 就係要俾o靚仔乖乖地坐喺度飲
灣仔天樂里附近有間個名好鬼盞鬼嘅餐廳
係星爺迷都必定聽過呢句坡椰坡囉咪😂
原來係主打新加坡菜 未夠7點都已經滿座

▫️娘惹喇沙配香茅雞扒 ($70)
湯底夠香夠濃 湯麵可以揀米粉/油麵
個香茅雞扒外皮煎得夠脆 好juicy

▫️焗農夫咖哩包配牛脷 ($85)
農夫包焗到好香脆 再搽上牛油 配咖哩一流
牛脷選用熟牛脷 口感軟熟嫩滑 非常推薦👍

▫️沙嗲串燒 (雞+豬) ($84)
半打串燒 燒到好靚 豬肉同雞肉都好出色
肉質唔會梅 燒到焦香好惹味

▫️美祿恐龍 ($15)
童年回憶 細個阿媽成日嗌比我飲🤤
味道偏甜 就係要俾o靚仔乖乖地坐喺度飲
2023-05-10 601 views
落雨濕濕嘅晚上,行經灣仔天樂里附近,就比呢間「搞鬼」嘅餐廳名吸引住餐廳原來主打星馬菜,店內環境雖然不算大,但乾淨企理,店員服務都好殷勤未點餐就奉上老火湯,是日係南瓜雪耳湯,好有家的感覺😂餐牌食物選擇還多,每款都有多個配搭,而且價錢親民,絕對係港島區一個好選擇👍🥢焗農夫咖喱包 (配咖喱牛脷) - 選了新加坡咖喱,另有印度蕃茄咖喱可選,咖喱汁香濃又惹味,農夫包超大隻,焗得夠香脆,沾少少咖喱汁嚟食更好味。至於牛脷份量都好多,口感有嚼勁🥢娘惹喇沙 - 麵底可選米粉或油麵,或米麵混合都可以,好貼心!湯底夠香濃,滿滿椰香味,而肉類就6選1,我哋揀咗鮮蝦,再配埋其他餸料魚片、豆卜、雞蛋,份量超豐富!🥢檳城椰漿飯 - 選了厚切豬扒,另有香茅雞扒、爐燒豬頸肉和印度羊扒選擇,椰漿飯望落似普通白飯,但食落係超重椰香味,厚切豬扒啖啖肉,外皮煎香食落夠脆口,其他配料有半蛋、花生和小魚干等,絕對係誠意之作🥢新加坡咖喱飯套餐 - 同樣有2款咖喱選擇,肉類就6選1,我哋就選了新加坡咖喱汁和香茅雞扒,咖喱汁不會太辣,唔食得辣嘅朋友都無問題!香茅雞扒份量十足,皮脆肉嫩,推介👍🥢拉茶瀑布 - 水吧位可以望到人手即拉!奶茶以

未點餐就奉上老火湯,是日係南瓜雪耳湯,好有家的感覺😂

🥢拉茶瀑布 - 水吧位可以望到人手即拉!奶茶以印度奶茶為基本,再自家加入蜜糖和練奶,沖出嚟又香又甜,完全係味覺和視覺享受

Type of Meal
Dinner
2023-05-09 25 views
店鋪以白色為主,乾淨光亮。MENU 的選項是新加埗最著名的地道食物。價錢抵食。食物質素亦不錯。CP 值高!最後叫左以下食物。1.焗農夫咖喱包( $85 )有兩款咖哩和三款主菜供選擇。最後叫了新加坡咖喱和香茅雞扒大大個咖哩包,整個焗得好脆身。成個包好香好軟熟,還有兩個面包可以沾咖喱食,非常惹味。咖喱香濃,香茅雞扒有多塊,煎得非常香口。2.福建蝦湯麵( $70 )麵可以有三款選擇,米粉、油麵、雙併。最後我地揀左米粉。湯底非常清甜,帶有海鮮的香味,每一口麵配上一口湯,好清爽好味道。蝦非常新鮮彈牙爽口,面且有勁多隻。3.海南雞飯套餐( $70 )雞肉鮮嫩。食落不會太油膩。而且係雞髀位,食落啖啖肉。有三款醬汁可以自行搭配。飯是油飯,非常香口。配有油菜。價錢抵食,性價比高。4.美祿恐龍( $25 )好大杯恐龍,勁濃的美祿,正5.拉茶( $22 )好大杯的拉茶,滿到瀉出黎,好正!甜度岩岩好,香港的奶茶,正!
店鋪以白色為主,乾淨光亮。
MENU 的選項是新加埗最著名的地道食物。
價錢抵食。食物質素亦不錯。CP 值高!
最後叫左以下食物。
1.焗農夫咖喱包( $85 )
有兩款咖哩和三款主菜供選擇。
最後叫了新加坡咖喱和香茅雞扒
大大個咖哩包,整個焗得好脆身。
成個包好香好軟熟,還有兩個面包可以沾咖喱食,非常惹味。

咖喱香濃,香茅雞扒有多塊,煎得非常香口。
2.福建蝦湯麵( $70 )
麵可以有三款選擇,米粉、油麵、雙併。
最後我地揀左米粉。
蝦非常新鮮彈牙爽口,面且有勁多隻。
3.海南雞飯套餐( $70 )
雞肉鮮嫩。
食落不會太油膩。
而且係雞髀位,食落啖啖肉。
有三款醬汁可以自行搭配。
飯是油飯,非常香口。
配有油菜。
價錢抵食,性價比高。
4.美祿恐龍( $25 )
好大杯恐龍,勁濃的美祿,正
5.拉茶( $22 )

2023-05-05
$150 (Dinner)
2023-05-09 70 views
灣仔新開了一間星馬菜餐廳 @singapore.island名字很有趣:坡椰坡囉咪 食物賣相吸引又大份例如人手即拉 滿到瀉拉茶瀑布☕️足料肉骨茶重點係價錢唔貴 全日免收加一 環境企理舒適·🥯焗咖哩農夫包配咖哩牛脷/香茅雞扒/招牌厚切豬扒 三款選擇Size 非常巨大!即叫即整 塗上牛油焗至香脆揀了招牌厚切豬扒🐷真的越級厚 而且嫩滑多汁再淋上微辣咖哩汁 視覺效果十分澎湃 推介這個每位顧客還附送足料老火湯 是日係雪耳雞腳湯·🍜娘惹喇沙可配香茅雞扒/招牌厚切豬扒/爐燒豬頸肉/鮮蝦湯頭以咖喱汁混合椰漿 甜 鹹 辣味道兼而有之加上豆卜 魚餅 芽菜 滲滲兩溝麵條 色香味俱全爐燒豬頸肉也不錯🐖肉質爽脆 再蘸秘制酸辣汁晚市除了單點 提供多款套餐 優惠價追加凍咖啡·🦖美祿恐龍出名特飲除了拉茶瀑布 還有美祿恐龍和龍眼冰美祿甜度適中 冰塊上更堆滿座美祿粉和棉花糖·🦑魷魚灼通菜配馬拉汁CP值好高的一道菜 魷魚口感夠嫩 份量又多通菜以灼煮方法烹調 加上偏重蝦味的馬拉汁·🍤蝦餅厚度較一般的薄 但蝦膠同樣炸至金黃 彈牙鮮甜口感有點像炸魚餅 再蘸秘制酸辣汁 惹味開胃
名字很有趣:坡椰坡囉咪 食物賣相吸引又大份
🍤蝦餅
厚度較一般的薄 但蝦膠同樣炸至金黃 彈牙鮮甜
口感有點像炸魚餅 再蘸秘制酸辣汁 惹味開胃
2023-05-08 194 views
根據西遊記裏面嘅周星馳示範,講句「般若波羅蜜」可以返去以前🕰️咁喺灣仔講句「坡椰坡囉咪」呢?無錯,你可以召喚到星馬菜一餐🤣🔅焗農夫咖喱包 $85🥘🍞唔洗$100食到咖哩包又幾抵,要左牛脷👅同印度蕃茄咖喱,牛脷份量唔少🫃🏻,厚切唔會un👍🏻,麵包搽咗牛油嚟烘,食落外脆內軟😚仲會額外俾多碗咖喱你慢慢點,整體都唔👌🏻🔅娘惹喇沙 $70🍜要小印度羊扒2件(+$13)🐐,揀左油麵&米粉兩溝,喇沙濃度適中,唔會過鹹👌🏻羊扒值得一讚,幾厚身啖啖肉,唔會好羶,燒得好香口😋正💕🦐炸蝦餅(5件) $50🥬魷魚灼通菜配馬拉汁 $50小食方面,炸蝦餅唔係厚身嗰種🤪但都幾彈牙,點埋蒜辣汁阿夠惹味🧄🌶️通菜份量適中,魷魚彈牙😬,配埋馬拉汁都幾好味👻🥤美祿恐龍(跟餐+$15)面頭灑左好多美祿粉,仲有啲棉花糖tim🤩,唔會過甜👌🏻除咗餐廳名好搞笑😂,餐廳位置📍近時代廣場幾方便,價錢實惠、款式幾多✌🏻有興趣試

🔅焗農夫咖喱包 $85🥘🍞

🔅娘惹喇沙 $70🍜

🦐炸蝦餅(5件) $50
🥬魷魚灼通菜配馬拉汁 $50

🥤美祿恐龍(跟餐+$15)
面頭灑左好多美祿粉,仲有啲棉花糖tim🤩,唔會過甜👌🏻

Type of Meal
Dinner
  • 焗農夫咖喱包
2023-05-08 29 views
💁‍♀️💁‍♂️ 28/4/2023(Fri), Dinner🍽星期五放工後💁‍♀️為食妙妙同💁A先生去咗銅鑼灣行街shopping,喺時代citysuper買完零食之後佢地就嚟到天樂里開餐,今晚我地食既係一間新開既馬來西亞🇲🇾菜餐廳,去到門口已經見到坐無虛席😱,仲有人等緊位。好彩我哋只係稍等一陣,好快就可以入座👍👍👍。而今晚我地order咗:🔆 馬拉肉骨茶套餐($70)餐廳提供既係馬來西亞🇲🇾式既肉骨茶,即係偏藥材味既配方。上枱時用木盤盛載住一小碗肉骨茶、一小碟菜🥬、一碗白飯🍚、油炸鬼同黑醬油。肉骨茶的湯色深沉,入口醇厚舒服,藥材味道溫和。湯入面除咗有足料既三大件排骨之外,仲有一件厚肉既冬菇🍄、杞子同圓肉等。排骨煮得夠腍,輕輕一咬就骨肉分離,排骨既肉同咼之間既筋膜煮腍之後更富肉味亦帶來一點咬口,提升口感。排骨本身就咁食都好夠味好食,點一點加有辣椒絲既黑醬油之後更加惹味。🔆 福建蝦🦐湯麵($70)麵底可以選摻摻(即係米粉溝油麵)、淨米粉或者淨油麵,我地就選擇咗要淨米粉。蝦🦐湯麵有5隻不小既蝦🦐🦐🦐🦐🦐、半隻蛋🥚、一啲炸蒜、同埋一啲開頭我地以為係豆卜,食落原來係邪惡既炸豬皮😋,好香口好好食。5

而今晚我地order咗:

🔆 馬拉肉骨茶套餐($70)

🔆 福建蝦🦐湯麵($70)

麵底可以選摻摻(即係米粉溝油麵)、淨米粉或者淨油麵,我地就選擇咗要淨米粉。蝦🦐湯麵有5隻不小既蝦🦐🦐🦐🦐🦐、半隻蛋🥚、一啲炸蒜、同埋一啲開頭我地以為係豆卜,食落原來係邪惡既炸豬皮😋,好香口好好食。5隻蝦🦐排得好工整咁喺碗入面,估唔到擺盤都咁有心機。湯底飲得出蝦味,混和咗炸蒜之後更加香口惹味,米粉索咗湯汁之後入口都爽滑好食。

🔆 魷魚灼通菜配馬拉汁($50)

魷魚🦑爽口有魷魚味,通菜灼得翠綠爽口,加上帶蝦醬味道又帶點甜既餐廳自製馬拉汁同炸蒜,濃味得來又好食。

🔆 拉茶瀑布(套餐+$15)

拉茶既泡沫🫧真係好似瀑布咁傾瀉下來,泡沫豐盈入口細滑,我地坐得比較近水吧位置,見到店員係每杯拉茶逐杯手拉。拉茶既茶味夠香之餘飲落奶味都平衡得到,而且仲好滑,好高質既一杯拉茶。

🔆 老虎啤酒(套餐+$20)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 餐廳既佈置簡約,晚飯時間坐滿食客,一直到我地食完走既時候都係坐滿,高質抵食自然有捧場客

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車建議時代廣場停車場🅿️,消費泊車優惠既要求唔高,食完仲可以行吓街shopping
👉🏻 銅鑼灣地鐵站過嚟都係5分鐘路程,除咗地鐵,巴士、電車、甚至小巴都有唔少選擇
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-04-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$115 (Dinner)
2023-05-06 50 views
第一次黎見人哋飲嘔泡拉茶,已經心思思想試,所以專登黎多次。杯拉茶夠滑,甜度剛好,又大杯,仲有得打卡,好滿意!我本身怕肥,已經好多年無食咖哩飯,今次豁出去食就食啦,好彩都好食、滿意!店員推介新加坡咖哩無印度咖哩咁辣,所以我揀咗,加上厚切豬扒,夾埋好食。朋友叫左海南雞飯,我試左一件,我哋兩個都覺得雞夠滑。總括嚟講,會再嚟。
第一次黎見人哋飲嘔泡拉茶,已經心思思想試,所以專登黎多次。
杯拉茶夠滑,甜度剛好,又大杯,仲有得打卡,好滿意!
朋友叫左海南雞飯,我試左一件,我哋兩個都覺得雞夠滑。
總括嚟講,會再嚟。
拉茶
厚切豬扒咖喱飯
海南雞飯
📍坡椰坡囉咪 𝑺𝒊𝒏𝒈𝒂𝒑𝒐𝒓𝒆 𝑰𝒔𝒍𝒂𝒏𝒅🧭灣仔天樂里6號地下💰人均消費: HKD135近排俾間個名好特別叫 #坡椰坡囉咪 @singapore.island 嘅星馬菜吸引到 🤣 個環境又幾乾淨企理喎!雖然餐廳唔算好大,但餐牌選擇相對算多,而且價錢一啲都唔貴!⭐️海南雞飯套餐 $78𝑯𝒂𝒊𝒏𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑪𝒐𝒎𝒃𝒐海南雞套餐都係$70咋!加$8仲可以要雞髀!🤩海南雞有淡淡的油香,肉質嫩滑,三色醬推介蘸佢嘅秘製薑蓉,因為真係好得!油飯都好出色,性價比好高!⭐️福建蝦湯麵 $70𝑭𝒖𝒊𝒋𝒊𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝒔𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔湯頭有好香濃嘅蝦香,但係飲落一啲都唔膩!揀咗油麵,同個湯好夾,大口大口湯麵一齊食先過癮!蝦好鮮,爽口彈牙!唔好睇佢好細碗,其實都幾足煩份量!⭐️焗農夫咖喱包 - 牛脷 $85𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒖𝒓𝒓𝒚 - 𝑶𝒙 𝑻𝒐𝒏𝒈𝒖𝒆咖喱可以揀印度咖喱或者新加坡咖喱,梗係試返新加坡咖喱啦!咖喱有少少椰香,咖喱味好香濃,好喜歡佢陣香料味!估唔到入邊竟然裝住7-8件厚切大牛舌😱 牛舌超有口感,同咖喱味好夾!再用佢個咖喱包蘸大量嘅咖喱,正呀!⭐️拉茶瀑布 $2
📍坡椰坡囉咪 𝑺𝒊𝒏𝒈𝒂𝒑𝒐𝒓𝒆 𝑰𝒔𝒍𝒂𝒏𝒅

⭐️焗農夫咖喱包 - 牛脷 $85
焗農夫咖喱包 - 牛脷

⭐️拉茶瀑布 $25
𝑻𝒆𝒉 𝑻𝒂𝒓𝒊𝒌 𝑴𝒂𝒅𝒖
人手即拉瀑布拉茶!估唔到餐廳細細都玩啲花巧嘢🤣 杯拉茶好香滑,帶有微微嘅茶香,一啲都唔甜!
拉茶瀑布

⭐️青檸梳打 $15
𝑳𝒊𝒎𝒆 𝑺𝒐𝒅𝒂

價錢十分大眾化,性價比好高,唔怪得全場爆滿!

#MFJ灣仔 #MFJ新加坡菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #singaporeancuisine #singaporeanfood #wanchaifood
#相機食先 #灣仔美食 #新加坡菜 #星馬菜

2023-05-05
$135 (Dinner)
海南雞飯套餐
福建蝦湯麵
焗農夫咖喱包 - 牛脷
拉茶瀑布
🔅焗農夫咖喱包(可以揀新加坡咖喱/印度番茄咖喱)今次要左新加坡呢款顏色金黃帶啲微辣、超級惹味!麵包香脆包體煙靭同咖哩真係超夾!另外4款肉類入面揀左牛筋腩足足有4大舊筋好滋味基本上枱枱都柯打絕對要encore🔅娘惹喇沙有4款可揀配厚切豬扒香茅雞扒爐燒豬頸肉鮮蝦農夫包配左牛所以今次揀左豬,份量都好大塊🔅馬拉肉骨茶套餐份量好足有3大舊唔單止湯頭有濃郁中藥味肉都炆到陣陣藥膳充滿住藥香同肉香🔅魷魚🦑灼通菜配馬拉汁通菜好新鮮配埋馬拉汁豐富既鹹香味好正🫶🏼拉茶大推既飲品!拉得出多泡又大杯又有特色打卡岩晒又好飲!雖然地點係銅鑼灣同灣仔中間同兩個地鐵站都有啲距離但好方便呢兩區附近返工既人仲要免加一!
🔅焗農夫咖喱包
(可以揀新加坡咖喱/印度番茄咖喱)
今次要左新加坡呢款
顏色金黃
帶啲微辣、超級惹味!
麵包香脆
包體煙靭
同咖哩真係超夾!
另外4款肉類入面揀左牛筋腩

厚切豬扒
香茅雞扒
爐燒豬頸肉
鮮蝦
農夫包配左牛所以今次揀左豬,份量都好大塊

🔅馬拉肉骨茶套餐

🫶🏼拉茶
大推既飲品!
拉得出多泡
又大杯又有特色
打卡岩晒又好飲!

雖然地點係銅鑼灣同灣仔中間
同兩個地鐵站都有啲距離
但好方便呢兩區附近返工既人
仲要免加一!
  • 焗咖喱農夫包
2023-05-04 27 views
放工後同朋友一齊去灣仔食新加坡菜,呢間價錢好親民,望落去環境都唔錯,坐得好舒服!🌟馬拉肉骨茶套餐套餐有飯仲有菜好豐富!肉骨茶望落顏色好深色好濃,食落亦好香,藥材味不算太多。肉排煮得好軟淋,咬一咬就散,好好味。🌟娘惹喇沙喇沙是心目中新加坡食物中必點的選擇,食完之後覺得呢間都是水準之上,呢度可以選擇一款餸,我哋要了炸豬扒,豬扒厚身,外面炸得脆口。🌟魷魚灼通茶配馬拉汁通菜炒得爽口,唔會好老,好好食!魷魚亦好彈牙,配搭馬拉汁好惹味但又不會好鹹。🌟蝦餅有5件,外層酥脆包住薄薄脆醬,內裏粉粉的蝦肉都夠晒彈牙!🌟拉茶(凍)呢杯凍拉茶絕對是必點,泡泡打到好似瀑布咁流出來,打卡able!份量都好大杯,茶味濃甜度適中。🌟龍眼冰呢杯超足料咁整杯下面都有龍眼肉,飲落清甜潤喉,飲完潤一潤,都係另一杯推介要點的。

🌟馬拉肉骨茶套餐

🌟娘惹喇沙

🌟魷魚灼通茶配馬拉汁

🌟蝦餅
有5件,外層酥脆包住薄薄脆醬,內裏粉粉的蝦肉都夠晒彈牙!

🌟拉茶(凍)

🌟龍眼冰
2023-05-02 138 views
檳城椰漿飯 $64 + 羊扒2塊(+13)成隻手掌大既羊扒!超級大支!而且唔係淨係得肥肉,就連肉位都有好多!個椰漿飯好香,好濃香既椰漿味道,飯粒唔淋身仲有米香有口感。另外仲配左半隻熟雞蛋,炸魚乾仔,仲有一個辣醬夠晒開胃。講返個羊扒,羊扒煎到勁香,陣陣既香料味再加埋羊既肥油香,咬落好嫩身而且肥油同埋羊肉香基本上會食唔停口。呢個價錢真係好抵食!明爐肉骨茶2-3人 $130份量好大份,3個人都好夠飲。肉骨茶個湯好濃好香,明爐邊煮邊飲,肉骨既味不斷煮緊出黎,愈飲愈濃味。個湯入面d肉骨量好多,而且有部份既肉骨食落都唔柴口仲要有軟骨可以食。飲完成個湯好補身,感覺到成個人暖晒。焗咖喱包配牛脷 $85一大早個咖哩包,一見到已經覺得不得了肯定好正。結果真係不失期待,成個咖哩包身焗得好脆身,而且包入面搽左牛油,成個包好香。沾一沾個咖喱食夠晒惹味。咖喱香料夠多做出黎個味道好夠層次夠香濃,而且比較杰身唔會好水咁。牛脷勁多塊勁厚,而且夠厚食落好有口感,脷芯既部分煮到好嫩,而脷尖既位置就相對比較爽身,有唔同既口感都唔錯。凍-美祿恐龍 $15好大杯恐龍,勁多美祿粉勁好飲勁濃,食新加坡菜唔飲返杯恐龍邊可以話自己食話新
檳城椰漿飯 $64 + 羊扒2塊(+13)
明爐肉骨茶2-3人 $130
焗咖喱包配牛脷 $85

凍-美祿恐龍 $15
好大杯恐龍,勁多美祿粉勁好飲勁濃,食新加坡菜唔飲返杯恐龍邊可以話自己食話新加坡野

餐廳另外都仲有好多套餐同埋幾人套餐,價錢上都好吸引好抵食,銅鑼灣呢個旺區有咁好食既新加坡菜都真係算係平民福音,正!
2023-04-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-05-02 28 views
餐廳位於天樂里,就在大馬路旁,去銅鑼灣及時代廣場也很近,尚算方便~馬拉肉骨茶~肉骨茶比想像中更足料,豬肋骨肉有三大條,每件肋骨的肉也很多,肉都是骨連肉,鬆軟而帶點骨香;另肉骨茶的湯頭也很順喉,濃濃的藥材香而帶點甜味~小食拼盤(咖哩角、春卷、蒜香雞翼、蝦餅及串燒)~很豐富的拼盤,咖哩角內裡的是咖哩薯蓉,都塞得滿滿的,咖哩味很香;春卷內裡的是雜菜,吃起來較清新;串燒的配上微甜的沙嗲醬,特別惹味;雞翼炸得很香脆,金黃色的;蝦餅非常Q彈,很香蝦味~美祿恐龍~美祿飲品上曬滿了厚厚的朱古力粉,內裡還加了細細粒的棉花糖,味道香濃,多重口感~

2023-05-01 37 views
星期五放工唔知食咩好,經過天樂里見到呢間坡椰坡囉咪個名咁特別,一於試下先~🌟新加坡咖喱飯套餐 配 厚切豬扒 ($66)呢個咖喱飯超驚喜,可以揀新加坡咖喱或者印度蕃茄咖喱,我就揀左後者,店家用上獨門秘方小印度咖哩,味道特別,加入番茄一齊煮,中和咖喱既辣味,夠哂清新開胃,淨係個咖喱汁撈飯都可以清哂啲飯,厚切豬扒煎到金黃色,外脆內軟好juicy,推介😋🌟拉茶瀑布 (跟餐價$15)飲品私心推介呢個拉茶瀑布,望到已經啱哂打卡,現場可以見到店員即場人手拉茶,營造出滿瀉既瀑布效果,甜度適中又夠香滑,超大杯☺️🥰🌟沙嗲串燒 ($84/半打)沙嗲串燒即叫即燒,可以揀豬肉同雞肉兩款,我就覺得why not both?叫左雙拼試哂兩款串燒,雞肉好嫩又juicy,豬肉串燒則帶有嚼勁,作為小食就最好不過😍#坡椰坡囉咪 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去

🌟新加坡咖喱飯套餐 配 厚切豬扒 ($66)

🌟拉茶瀑布 (跟餐價$15)

🌟沙嗲串燒 ($84/半打)

#坡椰坡囉咪 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #灣仔美食 #相機食先 #打卡 #wanchaifood #星馬菜