六小館

SIXA
2020-04-06 2750 views
去完大澳出番黎己經到晚飯時間,係東涌揾左呢間中菜試下,餐廳格局都幾精緻,環境好舒適,可能因為疫情關系,少左人出街食飯,所以餐牌有調整,少左選擇~.頭抽豉油皇虎頭大蝦 248呢個虎頭大蝦真係不得了!😋超巨大嘅size, 鮮甜爽口不在話下,同頭抽豉油果然係絕配,能夠帶出蝦嘅鮮味之餘又不會太搶戲,鮮味與頭抽豉油兩者味道分佈得平均~貴得有道理!😙Ps:待應仲好貼心我地要食嘅時候將佢地一分為二~大排檔四人套餐 $588,有兩款湯、兩款前菜、四款主菜,甜品另加$18/客泡椒爽脆魚皮魚皮非常爽脆,麻辣味適中,好開胃~燒汁野菌燒汁甜甜地,野菌吸收醬汁好入味薑蔥霸王雞凍食令雞皮更爽口,肉質不算很滑,但蔥油味道很下飯😝椒鹽肉排 椒鹽雖然好熱氣~但又好惹味~肉排處理成細條狀,食落去好方便。枝竹斑腩豆腐煲並唔單止係男人的浪漫,嫩滑嘅斑腩同豆香濃郁嘅豆腐,女仔都好鍾意食醬爆肉碎茄子煲大排檔風味,上台煲內仲滾緊嘅油係必需的!!雖然係普通嘅食材,但又好搶手嘅一道菜主餐甜品芝麻卷懷舊甜品,黑芝麻味香,且口感軟糯豬仔牛奶布丁非常趣緻嘅外型,同佢玩左陣先食😂😂🤣~布丁奶味香濃又夠滑~

頭抽豉油皇虎頭大蝦 248
Ps:待應仲好貼心我地要食嘅時候將佢地一分為二~

泡椒爽脆魚皮
魚皮非常爽脆,麻辣味適中,好開胃~

燒汁野菌
燒汁甜甜地,野菌吸收醬汁好入味

薑蔥霸王雞
凍食令雞皮更爽口,肉質不算很滑,但蔥油味道很下飯😝

椒鹽肉排

枝竹斑腩豆腐煲

醬爆肉碎茄子煲

主餐甜品
芝麻卷
懷舊甜品,黑芝麻味香,且口感軟糯

豬仔牛奶布丁
非常趣緻嘅外型,同佢玩左陣先食😂😂🤣~布丁奶味香濃又夠滑~

• 頭抽豉油皇虎頭大蝦
青衣下班順便到東涌逛一下,晚飯直接在東薈城解決,餐廳還真不少的,最後我選擇了六小館,畢竟六公館大名鼎鼎,同集團的小館應該也著實不差。大排檔二人套餐最划算必定是大排檔二人餐,價錢超值而菜式選擇多,海鮮、肉、菜都有不少選擇,還可以以超值價18元追加甜品。湯類- 私房老火湯每人雖無只有一小碗,但味道鮮甜無味精,喝下暖胃又養生。前菜(三選一)泡椒爽脆魚皮整碟前菜麻香而惹味,魚皮及萵筍爽脆香口,麻辣適中均衡分佈,開胃菜式。主菜- 胡麻醬明蝦球蝦球六隻大大粒,粒粒去殼開邊再以胡麻醬煎焗,蝦球外皮帶微焦脆,蝦肉柔軟爽口彈牙,肉身鮮甜,配上胡麻醬,咸香十足。主菜- 醬爆肉碎茄子煲師傅以砂鍋煲上桌,茄子香嫩柔軟,醬汁均勻滲透茄肉內,色香味俱全。砂煲熱騰騰,確保吃的過程不會變冷,保持鮮味。單點- 鮮淮山鮮腐竹浸時蔬鮮甜淮山湯浸白菜仔,腐竹及杞子與淮木配搭合適,清新爽利之感。單點- 黑椒牛柳炒烏冬追加甜品- 芝麻卷一層層芝麻卷咬下富層次,芝麻香濃不油膩不過甜,香氣撲鼻。追加甜品- 豬仔奶凍超級可愛震騰騰豬仔,入口冰凍,質感厚實順滑,奶香味濃。整體來講,六小館划算又好吃,血拼後吃一頓最合適。

大排檔二人套餐

湯類- 私房老火湯
每人雖無只有一小碗,但味道鮮甜無味精,喝下暖胃又養生。

前菜(三選一)泡椒爽脆魚皮

主菜- 胡麻醬明蝦球

主菜- 醬爆肉碎茄子煲

單點- 鮮淮山鮮腐竹浸時蔬

單點- 黑椒牛柳炒烏冬

追加甜品- 芝麻卷
一層層芝麻卷咬下富層次,芝麻香濃不油膩不過甜,香氣撲鼻。

追加甜品- 豬仔奶凍
超級可愛震騰騰豬仔,入口冰凍,質感厚實順滑,奶香味濃。

整體來講,六小館划算又好吃,血拼後吃一頓最合適。
2020-03-28 379 views
係東涌有間幾好食既餐廳 隔局有啲似高檔版既茶樓 但價錢適中 都幾好食😆間餐廳好大 同朋友被安排坐沙發位 好舒服😌蒜蓉蝦春卷:呢個春卷嘅外皮又薄又脆,而且內裏嘅鮮蝦恰到好處,有淡淡嘅蒜香味,但又唔會蓋過蝦嘅鮮味,非常香口。咸水角:今次食嘅咸水角好有驚喜,有新穎嘅外型又保留到傳統咸水角嘅水準,外皮厚薄適中又煙韌,睇得又食得!乾蔥豆豉雞煲:呢個雞煲嘅醬油味好濃郁,d雞好入味,同時加入左豆豉同乾蔥,增添左懷舊嘅古早風味,唯一美中不足嘅地方係略嫌d雞唔夠嫩,不過整過黎講都係一道非常美味嘅菜式!醬爆肉碎茄子🍆個鍋上枱果陣熱騰騰 好香 而且茄子都幾好食 配埋啲肉碎如果叫埋個飯一流紅油抄手:呢款香港人至愛既懷舊食物點可以唔叫 佢啲雲吞細細粒 睇落去好似好少 但原來一碟都幾多呀 佢呢個紅油冇咩辣味 好岩唔食得辣既人 但我會想佢辣番啲😚新疆棗紅糕 :呢個我超中意😍😍佢好香紅棗味 而且好煙韌 好有口感 覺得一定要食!推薦~燒汁野菌:佢啲菇好新鮮 我同朋友都好中意食 而且佢啲醬汁又唔會太咸 味道剛剛好 唔好睇佢細細碟 其實都幾多呀

蒜蓉蝦春卷:

燒汁野菌:
Type of Meal
Lunch
2020-03-26 321 views
近來很少和太太出外活動,某日到大嶼山大澳旅行後,來到東涌東薈城名店倉吃飯,看到一間新店名【六小館】的食店,主打”性價比高、懷舊有特色、幾抵食“等主題。一到門前已感覺到殷勤的招呼。座後又推介一些特別的菜式。稍後點了一客大排檔二人套餐。包括1⃣️私房老火湯2位(青紅蘿白瘦肉湯)、清甜冇味噌。2⃣️冷盤泡椒爽脆魚皮,魚皮很新鮮爽脆有些辣。3⃣️薑蔥斑腩豆腐煲,夠火喉、香味十足、斑腩有鮮味、冇雪味:豆腐很滑有口感。4⃣️胡麻醬明蝦球,很特色,由6個盆仔載著6件原隻大蝦球,上面加上胡麻醬汁,有微辣、但很開胃。再加上一客招牌【六小館】乾炒和牛吋半河,夠鑊氣香口,和牛鮮嫩滑,伴上芽菜及吋半闊河粉蔥段,特別有口感及飽肚。飯後再逛其他新開張的商舖,幫助消化,才乘地鐵回家。這是一間值得推介的特色懷舊食店【六小館】。

飯後再逛其他新開張的商舖,幫助消化,才乘地鐵回家。
這是一間值得推介的特色懷舊食店【六小館】。
2020-03-21 326 views
吃過幾次晚市,質素都令我好滿意,這次終於有機會吃午市了,聽說午市有很多點心,不知質素如何呢我們先點了基本的蝦餃燒賣,發覺這裡很貼心,有一盅六件,包括蝦餃、燒賣及粉果三款,兩個人share便剛好了。再點了粉紅腸粉,這個腸粉十分特別,外皮粉紅色,中間是一層酥脆的網,最入面是蝦滑,一口下去既滑溜且鬆脆,必吃。黃金流沙包也是必吃,包外皮厚度適中,一撕開滿滿的流沙都要漏出來了,流沙餡不會太膩,有衝動一吃再吃。蘿蔔絲酥也十分足料呢。我們還點了紅燒豆腐及乾炒牛河,河粉是一片片的,牛肉也十分滑口,跟外面茶餐廳的不同,口感豐富。最後少不了甜品,分別點了芝麻卷及豬豬奶凍,芝麻卷略甜,師傅功夫到家,拆開芝麻卷會發現它薄到透光,十分軟熟,芝麻味濃。奶凍造型可愛,捨不得吃呀!午市果然也沒有令我失望,中價位有此質素,實在很不錯!

午市果然也沒有令我失望,中價位有此質素,實在很不錯!
2020-03-19 228 views
同老公係東薈城睇電影🎬,睇完準備坐低食飯,決定再去番同層既「六小館」,因為其集團同一餐廳🍴為六公館,品質有保證。裝潢以湖水藍及暖金做主調,令人感優雅舒適,落地透光大玻璃,盡顯高級。茗茶 🍵: 濃郁菊花香,有著清熱解毒,養顏美白,清肝明目等功用,淡淡清香💕 大排檔二人套餐非常抵食(HKD 298),包括: 老火湯、一款前菜、兩款主菜,仲可以加18 蚊追加甜品🍮一客。私房老火湯:好夠火喉的粉葛湯,粉葛可清熱、去骨火,可以減小頸緊膊痛,而且粉葛的纖維豐富,連湯同吃有助清理腸胃,起到食療養生的功效。適合全家老少飲用。前菜-泡椒爽脆魚皮:好耐無食過咁懷舊既小食,魚皮切成粗條狀,配上大量泡椒絲同紫洋蔥🧅絲,帶點微辣,作開胃菜一流。胡麻醬明蝦球🦐:大大隻炸至金黃色既蝦球,蘸上豉油煎炸至金黃色,香噴噴,加埋胡麻醬係底,出奇地夾,蝦肉好扎實🦐節瓜粉絲煲: 煮家飯既餸菜,好巧功夫,大量既蝦乾和香🍄,調起整個小菜既咸度,剛睡好,粉絲吸曬豬骨湯既精華,好入味。外追加黑毛豬楊洲炒飯:飯粒粒粒分明,配上碎蛋,彈牙蝦仁🍤黑毛豬粒,口感豐富,份量多,食極仲有😂甜品時間:犀飛利:只係加左18 蚊就可享用用上高級名牌BA

前菜-泡椒爽脆魚皮:

外追加黑毛豬楊洲炒飯:

甜品時間:

犀飛利:只係加左18 蚊就可享用用上高級名牌BAILEY’S 朱古力🍫底層:是朱古力粒粒,入嘢順滑,中層:牛油曲奇🍪碎,頂層:朱古力雪糕🍦同布朗尼,甜度適中,可自行添加煉奶。

C襪奶凍:冰🧊滑奶茶☕️奶凍,打卡一流,📷配上精美茶杯,特別布質感。玩味十足。

總結:
環境舒適 食物多元化中西合璧
玩味十足 適合一家大細

環境真係好靚, 坐得又舒服, 服務好周到, 基本上服務等級絕對係高級.會幫手換碟, 所以服務分加分!醬油+辣油+醋辣油係小辣, 唔算太辣的.餐牌反而係唯一比較可惜既地方, 因為選擇不多, 例如小籠包, 中式牛柳都無但性價比卻十分之高, 價錢不算貴, 因為食物質素算高.水煮Angus牛, 呢個真係好好食, 口感夠軟滑, 味道又重, 辣味岩岩好,唔會話過份地辣,底下有芽菜. 牛肉真係太好食, 所以令我覺得份量有點不夠食, 因為食完仲想食既關係!客家雞, 雞既肉比較滑唔老,有小小口感. 味道本身雞味不太重, 點小小醬食更好,主要係口感爽滑, 廚師功力十足.炒烏東, 呢碟既牛就比較乾硬小小, 但夠香, 加左小小黑椒,如果食得辣既人黎講應該食唔出辣味, 姐係bb辣左右,如果平時唔太食得辣, 會feel到小小, 大約既辣度就係咁, 水煮牛當然比呢個辣平均價每位300左右 係質素同服務環境黎睇, 絕對抵食, 如果選擇再多返d 會更出色!

會幫手換碟, 所以服務分加分!
醬油+辣油+醋
辣油係小辣, 唔算太辣的.
但性價比卻十分之高, 價錢不算貴, 因為食物質素算高.

主要係口感爽滑, 廚師功力十足.
如果食得辣既人黎講應該食唔出辣味, 姐係bb辣左右,

2020-03-19
東涌東薈城的粵式中餐廳比較少主打懷舊的傳統廣東菜更少旁邊的落地大玻璃,還可欣賞到海景選了「六小館大排檔二人套餐」 - $298性價比十分高,有湯、前菜、主菜還可任選兩款整體來說,算是抵食私房老火湯 – 清補涼豬腱湯夏天清熱補濕的老火湯通常有綠豆、淮山、蓮子、芡實、薏米、百合、紅棗、南北杏和瘦肉完全隔去渣滓和油脂,湯水味道更鮮甜前菜 – 鎮江骨炸得肉質保持嫩滑,又沒半點油膩感味道濃而不膩、酸中帶甜,十分開胃主菜 – 蝦仁炒蛋雞蛋炒得很嫩滑,蝦仁份量多且口感爽口彈牙,加上蔥花粒倍添香味,令人百吃不厭薑蔥斑腩豆腐煲香口惹味,鑊氣十足,煲還發出滋滋的聲音,散發出香噴噴的醬油味食材真的用上斑腩,份量也算多,肉質新鮮爽滑,十分惹味加$18追加主餐牌甜品(一客) – 芝麻卷用料十足充滿芝麻香,磨得十分仔細,吃不出芝麻渣滓,口感爽滑彈牙鮑魚扣北菇 - $98/每位鮑魚入口才夠軟而不韌北菇爽口又彈牙
東涌東薈城的粵式中餐廳比較少
主打懷舊的傳統廣東菜更少
旁邊的落地大玻璃,還可欣賞到海景

選了「六小館大排檔二人套餐」 - $298
性價比十分高,有湯、前菜、主菜還可任選兩款
整體來說,算是抵食
清補涼豬腱湯

私房老火湯 – 清補涼豬腱湯
夏天清熱補濕的老火湯
完全隔去渣滓和油脂,湯水味道更鮮甜

前菜 – 鎮江骨
炸得肉質保持嫩滑,又沒半點油膩感
味道濃而不膩、酸中帶甜,十分開胃
蝦仁炒蛋

主菜 – 蝦仁炒蛋

薑蔥斑腩豆腐煲
食材真的用上斑腩,份量也算多,肉質新鮮爽滑,十分惹味

加$18追加主餐牌甜品(一客) – 芝麻卷
鮑魚扣北菇

鮑魚扣北菇 - $98/每位
鮑魚入口才夠軟而不韌
北菇爽口又彈牙
2020-03-18
$310 (Dinner)
清補涼豬腱湯
蝦仁炒蛋
鮑魚扣北菇
同友人入東涌食個早晚飯諗起舊年十二月食過嘅中菜「六小館」印象好好,心郁郁又走去東薈城新翼二訪😋門面、內部裝潢大器座位間隔闊落,坐得舒服,空間感丈,有私人空間👍🏻👍🏻而且員工殷勤有禮,實在唔錯六點入座,未遇上晚飯人潮,店沒有用餐時限💯味道總括係偏輕盈清淡,適合進求健康嘅潮流🥳唔係行重口味路線喔坐低點左普洱茶,入口順喉不苦澀😊大排檔二人套餐($298)老火湯 - 清保涼煲豬展店員主動介紹是日湯品湯夠熱,感覺潤喉,調味適中沒有過咸的味精感☺️靚湯為平時經常外食嘅小編補一補🤓前菜 - 鎮江骨係熱食鎮江骨,用上小排骨要讚係每一塊排骨都剛剛好做到掛汁淡淡嘅甜酸味,不膩,醋味不重主菜 - 野菌帶子貴妃豆腐豆腐好滑好滑!加上帶子及野菌勾芡清清地,食完肉可以中和一下主菜 - 鮮茄蛋班塊粒粒蕃茄配嫩蛋😍無得頂!醬汁並非係一般街外死甜嗰種反而係僅僅帶微微蕃茄香甜😋感覺無落茄汁茄膏🤗班塊食得出係真班塊!絕對唔係用魚柳充撐新鮮上桌酥脆香氣十足!鮮淮山鮮腐竹浸菜心($88)食下菜先😜淮山俾得大方😌腐皮保持原有質感及口感,無浸泡過度至零碎菜心翠綠新鮮正常無榨😘泰式肉排($108)泰式辣醬不敗🤣酸甜酸甜好下飯🍚肉排切成
同友人入東涌食個早晚飯
諗起舊年十二月食過嘅中菜「六小館」
印象好好,心郁郁又走去東薈城新翼二訪😋
門面、內部裝潢大器
座位間隔闊落,坐得舒服,空間感丈,有私人空間👍🏻👍🏻
而且員工殷勤有禮,實在唔錯
六點入座,未遇上晚飯人潮,店沒有用餐時限💯

坐低點左普洱茶,入口順喉不苦澀😊

大排檔二人套餐($298)
老火湯 - 清保涼煲豬展
店員主動介紹是日湯品
湯夠熱,感覺潤喉,調味適中
沒有過咸的味精感☺️
靚湯為平時經常外食嘅小編補一補🤓

前菜 - 鎮江骨
係熱食鎮江骨,用上小排骨
要讚係每一塊排骨都剛剛好做到掛汁
淡淡嘅甜酸味,不膩,醋味不重

主菜 - 野菌帶子貴妃豆腐
豆腐好滑好滑!加上帶子及野菌勾芡
清清地,食完肉可以中和一下
野菌帶子貴妃豆腐

主菜 - 鮮茄蛋班塊
粒粒蕃茄配嫩蛋😍無得頂!
醬汁並非係一般街外死甜嗰種
反而係僅僅帶微微蕃茄香甜😋
感覺無落茄汁茄膏🤗
班塊食得出係真班塊!
絕對唔係用魚柳充撐
新鮮上桌酥脆香氣十足!

鮮茄蛋班塊

鮮淮山鮮腐竹浸菜心($88)
食下菜先😜
淮山俾得大方😌
腐皮保持原有質感及口感,無浸泡過度至零碎
菜心翠綠新鮮正常無榨😘
鮮淮山鮮腐竹浸菜心

鮮淮山鮮腐竹浸菜心

泰式肉排($108)
泰式辣醬不敗🤣酸甜酸甜好下飯🍚
肉排切成條狀再拉油,非常脆口😍
泰式肉排
野菌帶子貴妃豆腐
泰式肉排
2020-03-16 1812 views
Came to this restaurant due to its reasonable prices and big portion! There are a lot of restaurants located in this outlet mall, and we wanted some Cantonese/Chinese food and luckily we discovered this tasty place! We saw a good deal and picked it straight away. It’s a dinner set for two people, we then added a pig intestine dish on top of it. first thing arrived was their daily soup, perfect for the cold weather; I finished the whole bowl! Then our appetizer arrived - which was pork ribs in sw
first thing arrived was their daily soup, perfect for the cold weather; I finished the whole bowl! Then our appetizer arrived - which was pork ribs in sweet soy sauce. Portion was more than enough for two people, it was a delicious dish!
the second dish arrived was the pig intestine dish which was cooked in black bean sauce, flavorful and not too salty. Cooked well and we both liked it a lot.
thirdly, our tofu pot with fried fish fillets then came in a boiling hot condition! It was again, very satisfying and lots of tofu and fishes in the pot!
pig intestine came with a few sides of onions, pepper.
I loved this glass noodles dish which became oh r main dish of the entire meal - lots of noodles cooked perfectly with the right amount of veggie, bean curd and also eggplants!
overall, I love this place as it is very affordable with such a high quality food!
  • 私房老火湯
  • 枝竹斑腩煲
2020-03-16 129 views
米以為東涌只有Outlet 。居然俾為食妹👧🏻發現有好西食。🤪一間裝修懷舊有特色嘅「六小館」。🥣碟加咗色彩。唔似一般嘅純白。連墊Menu嘅底膠都用上湖水綠。感覺好Grand🤩黑松露蝦餃皇~上次食嘅蝦餃係綠色。今次係粉紅色。哈哈。。真係越食越驚喜😱黑松露唔只出面有。入面都好足料架。😝小🍐子咸水角~🍐造型嘅咸水角。為食妹👧🏻見到真係眼甘甘😍個🍐ding係百力支餅乾。真係💯分。翡翠竹笙素餃~皮薄餡靚😌一咬落去好鬼香。蘿蔔絲酥~睇落又厚又硬屈屈。點知食落又酥軟又爽甜。
一間裝修懷舊有特色嘅「六小館」。
🥣碟加咗色彩。唔似一般嘅純白。
連墊Menu嘅底膠都用上湖水綠。感覺好Grand🤩
黑松露蝦餃皇~
上次食嘅蝦餃係綠色。今次係粉紅色。哈哈。。真係越食越驚喜😱
黑松露唔只出面有。入面都好足料架。😝
小🍐子咸水角~
翡翠竹笙素餃~
皮薄餡靚😌一咬落去好鬼香。
蘿蔔絲酥~
睇落又厚又硬屈屈。點知食落又酥軟又爽甜。
  • 小梨子咸水角
2020-03-11 1282 views
雖然近期有疫情,但我覺得唔影響我地出街行街食飯。今日係東涌東薈城行街行到又赲又餓,發現原來已經到左晚飯時間喇!于是就想搵間舒服既餐廳坐低休息同醫下肚仔。挑選左幾間餐廳後,我就被六小館既雅觀裝潢同埋懷舊食物吸引住左。晚飯時間食野最緊要揀好味又飽肚!所以我同男朋友叫左個大排檔二人套餐。前菜係燒汁野菌,個汁超級鮮甜,配搭埋幾種唔同菌類,超開胃。主菜係胡麻醬明蝦球,見到係有一舊沾滿胡麻醬既蝦球放左係一塊蝦片上面,好有特色。一咬落去,味蕾瞬間被炸開!好好味呀!估唔到蝦球係同胡麻醬咁夾!加埋塊蝦片,就增加左一層酥脆感。塊蝦片簡直係點睛之筆!第二道主菜就係野菌帶子貴妃豆腐。豆腐上面鋪滿左菌類同帶子肉,豆腐十分嫩滑!豆腐上面既菌類同前菜既菌類味道完全唔一樣,各有千秋。呢隻菌類搭上帶子肉,係清爽既味道。套餐仲有一碗老火湯係紅青蘿蔔煲豬展,味道清甜。呢個二人套餐真係好抵食!男朋友話想食埋鮑魚扣北菇。北菇既菇味超濃郁,鮑魚一啲都唔韌,而且非常入味。總括黎講,六小館啲食物除左環境雅靜之外仲十分抵食,性價比高,每款食物都有自己既特色。

前菜係燒汁野菌,個汁超級鮮甜,配搭埋幾種唔同菌類,超開胃。

2020-03-09
$291.5 (Dinner)
2020-03-09 193 views
行山前 去飲個茶先🤗六小館座落在新開的東薈城6樓就去試試 唔係好多人排隊 安排坐在窗邊 天氣好好☀️🌞 望出窗外見到昂坪360 風景怡人 如天氣許可 坐在外面一邊飲茶一邊看風景 更好最like係 紅米蝦腸粉幾好食 皮好滑 不會太鹹蘿蔔千絲酥好香 好有口感棉花雞的棉花都算大舊 雞也好滑灌湯餃有蠟燭一直燒住來保溫鮮蝦燒賣大大粒 午市每人茶位$15 最喜歡的是 用膳後 服務員不會提供牙籤 但有獨立包裝的牙線棒提供 會再回來再試試别的菜式
行山前 去飲個茶先🤗

鮮蝦餃燒賣

午市每人茶位$15

會再回來再試試别的菜式
2019-12-25
$150 (Lunch)
紅米蝦腸粉
鮮淮山棉花雞
灌湯餃
鮮蝦餃燒賣
2020-02-25 420 views
今日同朋友約左黎六小館,其實約左好耐啦,終於見到面,六小館有好多signature dish,但好可惜肺炎之下佢收起哂餐牌,得返普通既小菜,我地兩個人,叫左3個菜~環境好舒服,好安靜,肺炎下光顧的人不多,大家都坐得好開~~呢個咕嚕肉又好okay wor😮😮😮 佢既炸粉好薄,啖啖肉,食哂成碟都係得一兩舊有肥膏,岩哂我,三色椒幾脆口,個汁都okay, 唔會太甜又唔會過酸呢個係黑毛豬,因為今次冇用鐵板上,凍得比較快,配菜夾埋豬肉一齊食都好夾呢個係必食之選,椒鹽大蝦,我整身冇待別想食d咩,不過見已經有兩碟小菜都係肉類,就不如叫海鮮,初初心諗感該係普通虎蝦size 2-3隻咁,黎到嚇親我,勁大隻!上到既椒鹽好好食,撈飯一流,似有鹹蛋黃、蒜片一齊炒!見到隻大蝦好大,都有少少無從入手,店員好貼心,即刻話幫我地拆肉!一陣間就變左下面幅圖!(我影之前已經食左舊 哈哈)炸到連殻都食到最後埋單一人300幾!值得再來,下次有機會一定要再試signature dish😭😭😭

環境好舒服,好安靜,肺炎下光顧的人不多,大家都坐得好開~~

(我影之前已經食左舊 哈哈)炸到連殻都食到

Type of Meal
Dinner
  • 椒鹽大蝦
2020-02-21 139 views
六小館一行3人就食呢間餐廳啦!我地3個叫左一個2人餐加1個餸。(2人餐)前菜燒汁野菌超級香,未上枱行緊黎都已經閔到!熱辣辣,又夠香!吾會太咸!又吾會有個啲菇既泥味!(2人餐)私房老火湯完全吾記得問係咩湯!但好甜!一樣又吾會好咸!(2人餐)西檸雞好香好脆!超級開胃!佢keep到肉汁!所以吾會乾!如果無乜食欲呢個一流!(2人餐)枝竹班腩豆腐煲其實同朋友睇錯餐牌。以為係火腩,點知原來係班腩。但又估吾到班腩超好食!枝竹超入味!而且係超大煲。以上就係2人餐既野!真係超多!而且好抵食!呢外仲叫左一個餸。葱爆野菌黑毛豬啲黑毛豬好好食!好有咬感!吾會一pat咁!可能葱爆既關係,所以好香葱味!咁多樣野550蚊連茶位埋到單!真係超抵食!餐廳環境同服務都一流!所以下次會再叫多啲人再黎!
六小館

一行3人就食呢間餐廳啦!
我地3個叫左一個2人餐加1個餸。

(2人餐)前菜
燒汁野菌
超級香,未上枱行緊黎都已經閔到!
熱辣辣,又夠香!吾會太咸!
又吾會有個啲菇既泥味!

(2人餐)私房老火湯
完全吾記得問係咩湯!
但好甜!一樣又吾會好咸!

(2人餐)西檸雞
好香好脆!超級開胃!
佢keep到肉汁!所以吾會乾!
如果無乜食欲呢個一流!

(2人餐)枝竹班腩豆腐煲
其實同朋友睇錯餐牌。
以為係火腩,點知原來係班腩。
但又估吾到班腩超好食!
枝竹超入味!而且係超大煲。

以上就係2人餐既野!真係超多!
而且好抵食!

呢外仲叫左一個餸。
葱爆野菌黑毛豬
啲黑毛豬好好食!
好有咬感!吾會一pat咁!
可能葱爆既關係,所以好香葱味!

咁多樣野550蚊連茶位
埋到單!真係超抵食!
餐廳環境同服務都一流!
所以下次會再叫多啲人再黎!