2024-03-26 1692 views
- 尖沙咀|燒烤堂 -燒鳥🐔▪️汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇食到一粒粒軟骨,幾有咬口。冬菇保持濕潤,唔會乾晒▪️明太子雞腿肉雞腿肉嫩滑,明太子增添鹹香味▪️鹽燒原塊雞皮好大塊,而且燒得超級脆同香口▪️鹽燒雞軟骨正常發揮▪️惹味爽口雞腎雞腎爽脆,好易咬燒牛🐮▪️鹽燒和牛牛小排肥瘦均勻,食落柔軟▪️汁燒横隔理肌牛味濃郁▪️厚切鹽燒牛舌腩好厚身,食落爽口▪️中切鹽燒牛舌芯雖然冇咁厚身,但同樣爽口燒豚🐷▪️福岡味增松板豬有啲似豬頸肉,充滿油脂香手工心機卷物▪️鹽燒豚肉荔枝卷🐷荔枝清甜多汁,中和咗豚肉嘅油膩海鮮▪️雞皮墨魚滑🦑墨魚滑幾大件,食落爽彈,以香脆嘅雞皮包住,口感豐富▪️手釣墨魚鬚🦑墨魚鬚好彈牙,唔會韌▪️蒜蓉燒廣島蠔 (兩隻)🦪中等size,唔會太薄身,唔錯前菜/佐酒小食▪️味淋魚干🐟甜甜哋,點啲沙律醬,好夾得意作▪️焦糖鰻魚芝士玉子燒🧀🥚玉子燒嫩滑,中間包住鰻魚,而外面有層焦糖好脆口,多重口感▪️豚肉節瓜波板糖 (附月見)🐷將豚肉同節瓜卷成波板糖狀,夠晒特別,點啲蛋黃,好香滑穀物🌾▪️明太子燒飯團🍙有好多明太子醬,飯團燒得好脆,帶有淡淡嘅焦香野菜▪️燒萵筍伴蟹膏🦀萵筍清清哋,面頭放上蟹膏,味道更豐富▪️牛油蒜蓉焗金菇🍄正常發揮▪️
- 尖沙咀|燒烤堂 -

燒鳥🐔
▪️汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇
食到一粒粒軟骨,幾有咬口。冬菇保持濕潤,唔會乾晒

▪️明太子雞腿肉
雞腿肉嫩滑,明太子增添鹹香味

▪️鹽燒原塊雞皮
好大塊,而且燒得超級脆同香口

▪️鹽燒雞軟骨

牛味濃郁

▪️厚切鹽燒牛舌腩
好厚身,食落爽口

▪️中切鹽燒牛舌芯
雖然冇咁厚身,但同樣爽口

燒豚🐷
▪️福岡味增松板豬
有啲似豬頸肉,充滿油脂香

手工心機卷物
▪️鹽燒豚肉荔枝卷🐷
荔枝清甜多汁,中和咗豚肉嘅油膩

海鮮
▪️雞皮墨魚滑🦑
墨魚滑幾大件,食落爽彈,以香脆嘅雞皮包住,口感豐富

▪️手釣墨魚鬚🦑
墨魚鬚好彈牙,唔會韌

▪️蒜蓉燒廣島蠔 (兩隻)🦪
中等size,唔會太薄身,唔錯

前菜/佐酒小食
▪️味淋魚干🐟
甜甜哋,點啲沙律醬,好夾

得意作
▪️焦糖鰻魚芝士玉子燒🧀🥚
玉子燒嫩滑,中間包住鰻魚,而外面有層焦糖好脆口,多重口感

▪️豚肉節瓜波板糖 (附月見)🐷
將豚肉同節瓜卷成波板糖狀,夠晒特別,點啲蛋黃,好香滑

穀物🌾
▪️明太子燒飯團🍙
有好多明太子醬,飯團燒得好脆,帶有淡淡嘅焦香

野菜
▪️燒萵筍伴蟹膏🦀
萵筍清清哋,面頭放上蟹膏,味道更豐富

▪️牛油蒜蓉焗金菇🍄
正常發揮

▪️孜然燒蒜蓉茄子🍆
茄子燒得軟腍,配上孜然粉同蒜蓉,好惹味

甜品
▪️蜜糖燒菠蘿🍍
菠蘿多汁,帶微微酸,配上蜜糖,酸酸甜甜咁

▪️糖不甩燒芝麻湯丸🍡
燒到中間嘅芝麻餡呈流心狀態,沾埋滿滿嘅花生碎,好香

飲品
▪️青檸菠蘿梳打🍍🍹
酸酸哋,好清爽,好解膩

燒烤堂
📍尖沙咀諾士佛臺1號1樓
📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓A室
📍紅磡德民街29號德民大廈地下J2號舖
📍中環安慶臺1號安慶大廈地下A號舖
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓
📍筲箕灣廟東街11號地舖
2024-03-25 70 views
尖沙咀諾士佛臺樓上的餐廳~係美麗華行出嚟一眼見到,望入去間餐廳都算幾多人食,所以上去試下~成間餐廳充滿日式裝修,員工服務態度都有善,整體氣氛都唔錯☺️我哋今次order左20樣野share~幾乎每樣都比到驚喜,平時食燒烤全部都同一種孜然味🥲呢間反而有唔同的味道衝擊,而且部分食物仲充滿創意,真心值得推薦的一間餐廳❤️雞🐓類:1.鹽燒阿波尾七里香2.黑松露烤雞3.汁燒雞心雞肉都幾Juicy同幾嫩滑❤️雞心都肥肥大大,整體口感都唔錯~而且唔會烤到太乾,真心有驚喜👍牛🐃類:4.鹽燒和牛牛小排5.薄切牛舌心牛小排好香牛肉味,食落仲有少少油脂,好香口❤️牛舌心都係牛肉味充足,有咬口,雖然薄切,但都唔會話烤到好乾~羊🐑類:6.羊架呢個反而未見太大特色,正常烤羊架味道,但都係有羊味,而且都多肉,食完開始飽飽地😆豬🐽類:7.泡菜五花腩8.味噌板松豬9.泰式豬頸肉10.牛油果豚肉卷11.豚肉日本蘋果卷今次豬肉類叫得最多,而且豚肉設計比較更有驚喜,泡菜五花腩大大件,上面鋪滿泡菜同蒜頭🧄,比較鍾意就係豚肉日本蘋果卷,豚肉包住蘋果真係未試過,而且口感都唔錯~牛油果🥑用嚟燒烤都係比較特別👍非常有驚喜~鱔類:12.日式燒白

雞🐓類:

11.豚肉日本蘋果卷

鱔類:
12.日式燒白鱔
13.焦糖鰻魚玉子燒

白鱔嘅口感爽脆~焦糖鰻魚玉子燒相對鰻魚就比較少,玉子燒未夠嫩滑,但賣相非常好,打卡唔錯❤️

肝類:
14.焦糖青蘋果鵝肝多士

呢個又係其中一個最鍾意嘅菜式之一~鵝肝做到入口即溶嘅效果,而且都算大塊,對得起個價錢~真心覺得好食🤤建議必點~

素食類:
15.檸蜜牛油包
16.芝士焗雜菇
17.川燒蒜蓉茄子
18.燒蒜芯
19.蜜糖菠蘿

檸蜜牛油包係用芝士麵包上面再加檸蜜,甜甜地,烤完脆卜卜幾好食❤️芝士焗雜菇建議盡快食用,我哋掛住食其他嘢,最尾先食佢,結果硬晒嚕,但芝士都幾足料👌茄子和蒜心都係偏中國口味🫢

飲品:
20.青檸菠蘿梳打
大大杯都幾吸晴,燒烤两配杯凍飲一流👍

整體嚟講體驗都唔錯,店員收碟速度很快,確保上菜方便,而且服務態度都唔錯,值得推薦👍雖然價錢稍高,但真心有驚喜,計茄性價比都唔錯☺️

🏠 燒烤堂 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號1樓

#燒烤堂 #skewer #日式串燒 #香港探店 #香港美食 #尖沙咀美食 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
2024-03-17
  • 焦糖青蘋果鵝肝多士
  • 孜然蒜蓉茄子
2024-03-25 112 views
之前陪屋企人去食呢間串燒店,我本人其實就唔係特別鍾意食串燒,不過諗住去試一試,位置雖然喺諾士佛台,但其實有少少偏僻同難搵。一入到去就覺得個環境比普通一般串燒店好啲,坐得比較舒服,又唔會太迫,又唔會太多油煙。食物種類係非常之多,我自己就冇確實統計,不過我諗就都接近100樣,有肉類、蔬菜、海鮮等等。雖然就一定會比較油膩,呢個都係串燒嘅通病,但係我覺得每日食物嘅味道都幾好,可以話係色香味俱全。服務態度都唔錯,上菜速度好快,不過就會有一個半小時嘅限時。有時會多人,所以我會建議預先book位。

$400 (Dinner)
2024-03-24 53 views
嚟到尖沙咀諾士佛台一定要上去試吓一間燒烤,今次已經係第二次過嚟食。佢啱啱搬咗新分店,地方大咗好多,現場覺得唔大油煙味👍🏻👍🏻個人覺得呢一間燒烤都叫做性價比高,唔算貴,同埋都係好多唔同類型款式嘅嘢揀。我哋叫咗好多,有燒茄子,牛油金菇菜,燒雞皮,魷魚鬚,雞軟骨,牛舌,牛小排,豚肉荔枝卷,蟹膏萵筍,明太子飯團,雞皮蝦卷。值得一讚係我覺得佢哋嘅味道好好,唔會好鹹。同場叫左個青檸菠蘿特飲😆。習慣每次食啲油膩嘅嘢都會叫返個比較Frash嘅嘢飲。

值得一讚係我覺得佢哋嘅味道好好,唔會好鹹。
尖沙咀呢間燒烤店串燒即叫即燒,超多款式選擇,有日式🇯🇵、泰式🇹🇭、港式🇭🇰、川式🇨🇳、西式🇬🇧、台式🇹🇼、新疆式🇨🇳、韓式🇰🇷同自家製款。仲有500ml啤酒買一送一優惠,啱哂同三五知己聚一聚🍻🐤雞肉軟骨棒 $38雞肉同雞軟骨比例恰到好處,配埋金黃色嘅蛋黃同月見汁食,入口嫩滑爽脆!🐤明太子雞腿肉 $28 黑松露烤雞 $28呢兩款都係雞肉上面塗上大量醬汁,明太子醬好好味,醬入面有粒粒明太子粒,味道濃郁!🐤鹽燒雞皮 $22雞皮燒完之後,薄到好似張紙咁,口感好似薯片咁脆!加少少鹽係上面食已經好好味。🐮A4 和牛 $58和牛入口油即溶,和牛溶化後係口腔慢慢滲返牛肉味,加上調到恰到好處嘅咸味,好滋味!🐮橫隔埋肌 $28牛肉味濃,牛肉有彈性咬口,慢慢咀嚼牛肉味係口腔停留更耐。🐮薄切牛舌芯 $28牛舌芯燒到岩岩好,爽口彈牙,調味出色。🐑羊架 $48有羊味,無羊嘅臊味,肉質軟腍啖啖肉,仲有肉汁好juicy。🐷味噌松板豬 $28味噌味道特出,松板豬肉軟腍有肉汁,呢款送酒一流。🐷泰式豬頸肉 $28豬頸肉燒到香口,配搭酸辣汁幾開胃。🐤雞皮墨魚滑 $38外皮燒到脆脆,質感似炸腐皮,入面包住墨魚滑,口感幾特別。

🐤雞肉軟骨棒 $38

🐤明太子雞腿肉 $28 黑松露烤雞 $28

🐤鹽燒雞皮 $22

🐮A4 和牛 $58

🐮橫隔埋肌 $28
牛肉味濃,牛肉有彈性咬口,慢慢咀嚼牛肉味係口腔停留更耐。

🐮薄切牛舌芯 $28
牛舌芯燒到岩岩好,爽口彈牙,調味出色。

🐑羊架 $48
有羊味,無羊嘅臊味,肉質軟腍啖啖肉,仲有肉汁好juicy。

🐷味噌松板豬 $28
味噌味道特出,松板豬肉軟腍有肉汁,呢款送酒一流。

🐷泰式豬頸肉 $28
豬頸肉燒到香口,配搭酸辣汁幾開胃。

🐤雞皮墨魚滑 $38
外皮燒到脆脆,質感似炸腐皮,入面包住墨魚滑,口感幾特別。

🦪蒜蓉燒廣島蠔(兩隻) $44
蠔肉漲卜卜,仲有大量炒香咗蒜蓉係上面,充滿蒜香味。

💦浜燒活元貝 $68
元貝大隻鮮甜,充滿醬香味。

🐟鹽燒白鱔 $48
魚皮位置燒到香脆,魚身厚肉彈牙。

🥚焦糖鰻魚玉子燒 $28
玉子燒上面層焦糖燒到變脆片,焦糖本身有少少甜味,所以呢款玉子燒比起出面嘅玉子燒冇咁甜,中和咗鹹甜度,入面仲包住鰻魚,成個口感幾豐富👍🏻。

🍙蟹膏飯團 $38
飯團燒到外層有少少焦香,上面嘅蟹膏落得好大方,份量超多,有咸鮮味。

🧈牛油燒芋頭 $12
估唔到係咁出色嘅甜品,芋頭燒到焦香。

🍍蜜糖菠蘿 $18
新鮮菠蘿上面搽上蜜糖去燒,令菠蘿更加香甜!

🧀芝士年糕 $38
芝士年糕烤到金黃色好吸引,外層似麻糬質地,入面有芝士夾心好正,配上煉奶食,一試愛上!

🥥椰青 $38
大大個椰青非常多汁,清甜解渴~

🍹菠蘿可爾必思 $32
有好多鮮菠蘿粒係裏面,加上可爾必思嘅乳酸味,酸酸甜甜解膩又開胃。

@skewer.kitchen

📍 燒烤堂 (尖沙咀)

2024-03-21
Type of Meal
Dinner
燒烤店長期都滿座,建議大家要提前預約。燒烤店非常窩心,有一個細細嘅暖爐提供,確保串燒到枱未食之前,可以keep助熱,唔怕會凍!💕串燒有超級多款式可以揀,而且有好多款都好特別。我地就叫左一啲特別嘅串燒,好似✨咸蛋黃燒虎蝦、鹹蛋黃墨魚滑、牛油果豚肉卷、孜然豚肉韭菜花卷、椒鹽鴨舌、雞皮墨魚滑、鹽燒大頭菜呢D都非常特別,出邊好少見到😋!至於其他串燒🍢汁燒雞心、鹽燒雞軟骨、牛小排、厚牛舌腩、味噌松板豬、汁燒年糕卷、鹽燒白鱔、鹽燒翠玉瓜同牛油蜜糖粟米都好好味。仲有叫左一D小食,🦪蒜蓉燒廣島蠔 (兩隻)、🐟味淋魚干、🍘明太子飯團、🍠🍟牛油蜜糖日本 蕃薯條、🍍黑糖菠蘿全部都燒得好好味,而且價錢仲好合理,服務態度又好,唔怪知得長期都咁多人,座無虛席👍🏻
燒烤店長期都滿座,建議大家要提前預約。

串燒有超級多款式可以揀,而且有好多款都好特別。

鹽燒翠玉瓜同牛油蜜糖粟米都好好味。

仲有叫左一D小食,🦪蒜蓉燒廣島蠔 (兩隻)

2024-03-13
$400 (Dinner)
  • 鹽燒大頭菜
  • 鹹蛋黃墨魚滑
  • 牛油果豚肉卷
  • 味淋魚干
  • 鹽燒白鱔
2024-03-18 32 views
*/之前食完銅鑼灣燒烤堂之後,覺得食物太高質😙😙於是今次帶小朋友黎尖沙咀近近地試下🤣🤣餐廳環境:同之前銅鑼灣果間裝修都類似,而且座位仲闊落啲,帶住小朋友都好方便,職員態度勁友善🤣🤣又有bb櫈準備,終於可以帶小朋友開心食串燒😎😎食物方面:超過100款串燒可以揀,多到你食吾哂😂😂😂有肉有菜乜都有,最推介一定係焦糖玉子燒,真係勁好食😋佢上面果層焦糖簡直係精髓😍😍😍A4和牛串燒又係必叫😋😋😋入口即融,好食到要食幾串🤩🤩🤩連小朋友都大讚好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻基本上我哋三個人,人均消費大約$300左右,吾好以為咁少串燒食吾飽,我哋每樣食啲都覺得好飽😂😂😂吾洗每款都要2串咁多,寧願每樣都試下🥳🥳燒烤堂 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號1樓

餐廳環境:

食物方面:

燒烤堂 (尖沙咀)
2024-03-16 41 views
燒烤堂食過幾次,每次感受都係: 一個字「爽」!!以前食過銅鑼灣嘅燒烤堂,已經忍唔住encore咗次銅鑼灣店最近去埋尖沙咀分店,原來會有唔同嘅串燒選擇添咖~~例如係燒紅衫魚,燒得好好,啲肉仲好嫩!選擇同樣有兩版A4紙咁多分港﹑日﹑泰﹑川﹑新疆﹑西﹑台﹑韓味風格,仲有燒烤堂自家產品「堂」!必必必食推介:「堂」雞皮墨魚滑 $38/串外香脆﹑內鮮甜彈牙,呢個真係每次嚟燒烤堂都一定要食仲要一人一串先夠喉!!「堂」豚肉節瓜波板糖 (附月見) $38/份豚肉片節瓜片重複疊捲,食落油香爽口,點埋燒肉汁+蛋汁嘅混合體,超滋味呢~~「日」福岡味噌松板豬 $28/串帶甜嘅味噌醃過,真係好夾,口感亦好爽口,本人真係好鍾意!「西」桂花蜜糖本地蕃茄 $28/份好驚喜嘅前菜,原來桂花蜜糖同蕃茄咁夾,好fresh好開胃!「港」黑糖燒菠蘿 $20/串表面黑糖漿燒得香脆,新鮮菠蘿又甜又juicy!每次都食到捧住個肚走,勁滿足!
燒烤堂食過幾次,每次感受都係: 一個字「爽」!!
以前食過銅鑼灣嘅燒烤堂,已經忍唔住encore咗次銅鑼灣店

選擇同樣有兩版A4紙咁多

必必必食推介:
「堂」雞皮墨魚滑 $38/串
外香脆﹑內鮮甜彈牙,呢個真係每次嚟燒烤堂都一定要食
仲要一人一串先夠喉!!

「堂」豚肉節瓜波板糖 (附月見) $38/份

「日」福岡味噌松板豬 $28/串
帶甜嘅味噌醃過,真係好夾,口感亦好爽口,本人真係好鍾意!

「西」桂花蜜糖本地蕃茄 $28/份
好驚喜嘅前菜,原來桂花蜜糖同蕃茄咁夾,好fresh好開胃!

「港」黑糖燒菠蘿 $20/串
表面黑糖漿燒得香脆,新鮮菠蘿又甜又juicy!

每次都食到捧住個肚走,勁滿足!
  • 豚肉節瓜波板糖
  • 福岡味噌松阪豬
  • 桂花蜜糖蕃茄
  • 黑糖燒菠蘿
估唔到有串燒店開到咁夜😍以後放夜啲都有野食😙仲要呢間店員服務態度好好,食物仲好好味😋一黎到就係咁點野食🤭佢地有好多款式,得忍唔住樣樣都叫黎食😆燒鳥🐔鹽燒雞軟骨麻辣雞軟骨蜜糖雞翼(兩隻)香辣雞翼(兩隻)明太子雞腿肉黑松露烤雞燒牛🐮A4 和牛牛小排薄切牛舌芯燒和牛超好味😋油脂多好重牛味,正😄手工心機卷物鹽燒豚肉荔忮卷🐷呢款日式懷舊菜式好少有,估唔到係呢到食到,豚肉包住荔枝好好味😋荔枝中和返油膩唔錯唔錯👍🏻海鮮鹽燒白鱔🐟香蒜成蛋黄燒墨無滑手釣墨魚鬚🦑麻辣手釣墨魚鬚🔥蒜蓉燒廣島蠔(两隻)🦪佢啲海鮮都好多款,最喜歡個蒜蓉廣島蠔,肥嘟嘟脹卜卜好新鮮🤭穀物蟹膏飯團🦀得意作焦糖青蘋果鵝肝多士🍏好大嚿鵝肝多士,中間夾咗青蘋果中和返油膩😋😋野菜孜然蒜蓉茄子🍆蜜糖菠蘿🍍檸檬薏米水

燒鳥🐔
鹽燒雞軟骨
麻辣雞軟骨
蜜糖雞翼(兩隻)
香辣雞翼(兩隻)
明太子雞腿肉
黑松露烤雞

燒牛🐮
A4 和牛
牛小排
薄切牛舌芯

燒和牛超好味😋油脂多好重牛味,正😄

手工心機卷物
鹽燒豚肉荔忮卷🐷

海鮮
鹽燒白鱔🐟
香蒜成蛋黄燒墨無滑
手釣墨魚鬚🦑
麻辣手釣墨魚鬚🔥
蒜蓉燒廣島蠔(两隻)🦪

佢啲海鮮都好多款,最喜歡個蒜蓉廣島蠔,肥嘟嘟脹卜卜好新鮮🤭

穀物
蟹膏飯團🦀

得意作
焦糖青蘋果鵝肝多士🍏

好大嚿鵝肝多士,中間夾咗青蘋果中和返油膩😋😋

野菜
孜然蒜蓉茄子🍆
蜜糖菠蘿🍍

檸檬薏米水
今晚我就同朋友嚟到尖沙咀諾士佛台🥃呢一間人氣餐廳🔥🔥燒烤堂🍻🍻今日都食咗唔少嘢😂😂埋單都係$700左右❤️❤️都幾抵食😆整體味道唔會太鹹😍😍調味得宜👍🏻今晚就食咗以下咁多款串燒:鹽燒阿波尾七里香❤️鹽燒雞皮🐣鹽燒雞軟骨💛爽口雞腎😋A4 和牛🤤厚牛舌腩😆泰式豬頸肉🐷鹽燒豚肉露筍卷🦪蒜蓉燒廣島蠔(2隻)🐠鹽燒白鱔🐟唐揚池魚仔🍯焦糖鰻魚玉子燒🍭豚肉節瓜波板糖(附月見)🦀燒蟹膏飯團🔥鹽燒秋葵🍆孜然蒜蓉茄子🍍🍍黑糖菠蘿🥰芝士年糕🍶飲品我哋就揀咗香水檸檬茶🍋🍸青檸梳打整體嚟講都好好食😋😋我自己最鍾意嘅呢就係一大塊燒到超香脆嘅鹽燒雞皮💛💛沾上月見汁🐣之後超惹味嘅豚肉節瓜波板糖🍭鹹香十足嘅🦀燒蟹膏飯團🍙入口即溶嘅A4和牛🤤🤤同埋大粒得黎又爽口嘅雞腎😍😍餐廳都幾full,所以建議大家要打嚟book咗枱先丫❤️❤️

今日都食咗唔少嘢😂😂埋單都係$700左右❤️❤️都幾抵食😆
整體味道唔會太鹹😍😍調味得宜👍🏻今晚就食咗以下咁多款串燒:

鹽燒阿波尾七里香❤️鹽燒雞皮🐣
鹽燒雞軟骨
蒜蓉燒廣島蠔(2隻)

🐠鹽燒白鱔🐟唐揚池魚仔🍯
焦糖鰻魚玉子燒
🍭豚肉節瓜波板糖(附月見)🦀燒蟹膏飯團
🔥鹽燒秋葵🍆孜然蒜蓉茄子🍍
🍍黑糖菠蘿
🥰芝士年糕🍶飲品我哋就揀咗香水檸檬茶🍋
🍸青檸梳打

整體嚟講都好好食😋😋

$360 (Dinner)
  • 唐揚池魚仔
  • 鹽燒雞皮
  • 豚肉節瓜波板糖
  • 蒜蓉燒廣島蠔
  • 鹽燒白鱔
  • 孜然蒜蓉茄子
  • 鹽燒原塊雞皮
  • 厚切鹽燒牛舌腩
上次食完中環分店既燒烤堂,已經心心念念想再回訪❣️今次終於約到朋友一齊黎試下尖沙咀分店!餐廳裝修以木系為主,走日式居酒屋風格,空間感大,有唔少座位,背景仲有輕快既音樂,好啱同朋友黎飲酒食串燒相聚🍻😍呢度串燒既款式有好多,雞、牛、豚肉、海鮮、野菜、甜品類型都有~❥ 燒初生雞蛋 $12❥ 鹽燒赤雞頸肉 $22生雞蛋咬落口爆汁,蛋味濃郁,好滑嘟嘟,口感唔錯!雞頸肉幼嫩又彈牙,正👍🏻❥ 明太子雞腿肉 $28❥ 鹽燒雞軟骨 $16❥ 蜜糖燒雞中翼(兩隻)$18❥ 鹽燒燒雞中翼(兩隻)$20❥ 惹味爽口雞腎 $28❥ 香辣雞腳根 $22本人係雞控🐔🤭所以叫左唔少雞類串燒~明太子雞腿肉,有滿滿既明太子,味道幾夾💓 雞翼外皮燒到好脆口,雞肉嫩滑,比較喜歡蜜糖汁好香口🧡雞腎好爽口,食落唔會太韌!雞腳根食落煙韌彈牙,有香辣感,好惹味😋❥ 中切鹽燒牛舌芯 $28❥ 厚切鹽燒牛舌腩 $48❥ 鹽燒A4宮崎和牛 $58❥ 汁燒橫隔理肌 $28牛舌腩比起牛舌芯厚身好多🤎牛味濃郁,超有咬口,仲有滿滿既肉汁,完全唔韌😋A4和牛油脂飽滿,超香口!汁燒橫隔理肌甜甜地又好香肉味,有驚喜🤩❥ 韓燒泡菜五花腩 $28❥ 福崗味增
上次食完中環分店既燒烤堂,已經心心念念想再回訪❣️
今次終於約到朋友一齊黎試下尖沙咀分店!

❥ 燒初生雞蛋 $12
❥ 鹽燒赤雞頸肉 $22

❥ 明太子雞腿肉 $28
❥ 鹽燒雞軟骨 $16
❥ 蜜糖燒雞中翼(兩隻)$18
❥ 鹽燒燒雞中翼(兩隻)$20
❥ 惹味爽口雞腎 $28
❥ 香辣雞腳根 $22
本人係雞控🐔🤭所以叫左唔少雞類串燒~

❥ 中切鹽燒牛舌芯 $28
❥ 厚切鹽燒牛舌腩 $48
❥ 鹽燒A4宮崎和牛 $58
❥ 汁燒橫隔理肌 $28

❥ 韓燒泡菜五花腩 $28
❥ 福崗味增松板豬 $28
❥ 泰式豬頸肉 $28
五花腩口感酥脆內嫩,配上韓式泡菜,酸酸辣辣,充滿韓式風味😍
味增松板豬好厚身,口感爽滑,配上味增醬食落甜甜地!
泰式豬頸肉好重茅味,食落爽口嫩滑,另外配上酸酸辣辣既汁,點埋更加香口😚

❥ 雞皮墨魚滑 $38
雞皮入面包住墨魚滑,夠晒特別🥰
食落好爽口彈牙😋

❥ 蟹膏燒飯團 $38
❥ 牛油蜜糖日本番薯條 $38
飯團燒得好焦香🍙有濃郁既蟹膏,勁香口,包上紫菜,連埋飯一齊食好perfect🫶🏼✨番薯條係我最愛之一😍夠晒新鮮熱辣香脆,點埋牛油蜜糖,味道甜甜地🍯有食到唔想停既感覺🥹❤️‍🔥

❥ 牛油蒜蓉焗金菇 $32
❥ 川燒蒜蓉茄子 $36
呢兩款份量都幾足😜金菇充滿牛油同蒜蓉香味🧈茄子唔會太老,好夠蒜蓉同調味料,勁惹味🍆同時都幾辣下🌶️🌶️要有心理準備🤣

❥ 蜜糖燒菠蘿 $18
❥ 日本芝士年糕 $38
燒菠蘿好鮮甜多汁🍍食左咁多肉肉之後食菠蘿,可以解解膩🤓芝士年糕外脆內暖~咬落口好煙韌,芝士味濃😋

❥ 新鮮百香果梳打 $28
❥ 爆打香水檸檬茶 $32
大大杯,勁抵飲!
梳打氣泡感十足,好清新解膩!
食香口辣野好需要大大杯飲品解辣🤣
2024-03-05
Type of Meal
Dinner
白色情人節請返男朋友食餐好🤑,本人話想食串燒即刻諗起燒烤堂😃💡。之前食過旺角同銅鑼灣既分店,呢次就去左尖沙咀分店試下~好彩有book位,7點幾去到勁full🫨。雖然坐2人枱,不過又唔會好逼🤪望返上一次都成年前食…竟然無加價👏🏻🔅鹽燒A4宮崎和牛 ($58)🔅鹽燒和牛牛小排 ($48)和牛好嫩好香油脂🤭,簡單調味就夠🥳🔅厚切鹽燒牛舌腩 ($48)🔅中切鹽燒牛舌芯 ($28)牛舌芯已經好好食,但牛舌腩更加出色😍,超嫩又爽口💯🔅鹽燒赤雞頸肉 ($22)🔅汁燒新鮮雞肝 ($28)🔅鹽燒原塊雞皮 ($22)🔅蒜蓉燒廣島蠔(2隻) ($44)🔅浜燒活元貝 ($58)🔅麻辣手釣墨魚鬚 ($22)墨魚鬚好肥美彈牙,少少麻,夠辣好正🌶🔅雞皮墨魚滑 ($38)雞皮燒到好脆,墨魚滑彈牙,一定要趁熱食🤤🔅鹽燒翠玉瓜 ($16)厚切翠玉瓜好juicy💦,有三大舊🫶🏻🔅牛油蒜蓉焗雜菇 ($38)超香蒜蓉味!鍾意食蒜味🧄既唔可以錯過~男朋友食到好滋味🤭🔅香草蒜蓉包 ($18)超級香!蒜蓉包有好多芝士粒🧀,食落好香脆又少少煙韌💕🔅鰻魚炒飯 ($58)好抵食既日式炒飯☺️,唔乾又夠大碟,啱晒食食下串燒總係想食2啖飯既我🤣

望返上一次都成年前食…竟然無加價👏🏻

鹽燒A4宮崎和牛
🔅鹽燒A4宮崎和牛 ($58)
🔅鹽燒和牛牛小排 ($48)

和牛好嫩好香油脂🤭,簡單調味就夠🥳

中切鹽燒牛舌芯
🔅厚切鹽燒牛舌腩 ($48)
🔅中切鹽燒牛舌芯 ($28)

牛舌芯已經好好食,但牛舌腩更加出色😍,超嫩又爽口💯

鹽燒赤雞頸肉
🔅鹽燒赤雞頸肉 ($22)
🔅汁燒新鮮雞肝 ($28)

鹽燒原塊雞皮
🔅鹽燒原塊雞皮 ($22)

蒜蓉燒廣島蠔(2隻)
🔅蒜蓉燒廣島蠔(2隻) ($44)

浜燒活元貝
🔅浜燒活元貝 ($58)
麻辣手釣墨魚鬚
🔅麻辣手釣墨魚鬚 ($22)
墨魚鬚好肥美彈牙,少少麻,夠辣好正🌶

雞皮墨魚滑
🔅雞皮墨魚滑 ($38)
雞皮燒到好脆,墨魚滑彈牙,一定要趁熱食🤤

鹽燒翠玉瓜
🔅鹽燒翠玉瓜 ($16)
厚切翠玉瓜好juicy💦,有三大舊🫶🏻

牛油蒜蓉焗雜菇
🔅牛油蒜蓉焗雜菇 ($38)
超香蒜蓉味!鍾意食蒜味🧄既唔可以錯過~男朋友食到好滋味🤭

香草蒜蓉包
🔅香草蒜蓉包 ($18)
超級香!蒜蓉包有好多芝士粒🧀,食落好香脆又少少煙韌💕

鰻魚炒飯
🔅鰻魚炒飯 ($58)

牛油蜜糖日本番薯條
🔅牛油蜜糖日本番薯條 ($38)
無限encore之一,番薯條好脆,加埋牛油邪惡度爆燈🍠😚

黑糖燒菠蘿
🔅黑糖燒菠蘿 ($20)
Encore之選二🥰,焦糖脆皮加爆汁菠蘿🍍,串燒店必食💮

糖不甩燒芝麻湯丸
🔅糖不甩燒芝麻湯丸 ($22)

白桃烏龍茶
🔅白桃烏龍茶 ($18)
唔使廿蚊有咁大杯,串燒店黎講真係好抵😂

💬燒烤堂勝在選擇勁多,價錢又公道,keep到質素👍🏻,分店選址又好好,真係約人既不二之選✨
鹽燒A4宮崎和牛
牛油蒜蓉焗雜菇
牛油蜜糖日本番薯條
糖不甩燒芝麻湯丸
白桃烏龍茶
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 S̾i̾z̾z̾l̾i̾n̾g̾ ̾G̾r̾i̾l̾l̾e̾d̾ ̾G̾o̾o̾d̾n̾e̾s̾s̾ @ 🌟 燒烤堂《👽食神大媽食串燒》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:鹽燒豚肉荔枝卷 HKD 22鹽燒豚肉露筍卷 HKD 32牛油果豚肉卷 HKD 28福岡味噌松板豬 HKD 28蒜苗牛肉粿卷HKD 28厚切鹽燒牛舌腩 HKD 48汁燒橫隔理肌 HKD 28黑松露烤雞 HKD 28明太子雞腿肉 HKD 28辣辣地羊架 HKD 48蒜蓉燒蟶子 HKD 58鹹蛋虎蝦 HKD 48雞皮墨魚滑 HKD 38焦糖鰻魚芝士玉子燒 HKD 28汁燒煙韌年糕卷 HKD 26川燒蒜蓉茄子 HKD 36蒜蓉菜圃燒豆皮HKD 16香草蒜蓉包 HKD 18檸蜜牛油包 HKD 20黑糖凍燒菠蘿 HKD 20蜜糖燒菠蘿 HKD 18新鮮椰青 HKD 38.👽 大媽超鍾意約朋友仔黎呢間串燒專門店,超多選擇,食材優質,火候剛剛好,價錢合理,地點仲要超方便。.🐖 習慣次次幾款豬豬串燒打開個胃。「鹽燒豚肉荔枝卷」、「鹽燒豚肉露筍卷」同「牛油果豚肉卷」,全部好特別嘅組合,結合得特別清新。「福岡味噌松板豬枝卷」更加係調味一流,
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
檸蜜牛油包 HKD 20
黑糖凍燒菠蘿 HKD 20
蜜糖燒菠蘿 HKD 18
新鮮椰青 HKD 38

🐖 習慣次次幾款豬豬串燒打開個胃。「鹽燒豚肉荔枝卷」、「鹽燒豚肉露筍卷」同「牛油果豚肉卷」,全部好特別嘅組合,結合得特別清新。「福岡味噌松板豬枝卷」更加係調味一流,甜甜地充滿油香。

🐂 接住當然係牛牛,好特別嘅「蒜苗牛肉粿卷」,好似有一層腸粉包裹住燒牛牛咁,口感好特別。「厚切鹽燒牛舌腩」同「汁燒橫隔理肌」就一厚一薄,口感不同但同樣充滿牛香味。

蒜苗牛肉粿卷

🦐 當然要試埋時價海鮮「蒜蓉燒蟶子」啦!好肥大,調味超正,撈埋粉絲一流!「鹹蛋虎蝦」好彈牙,鹹蛋黃醬真係好濃郁。「雞皮墨魚滑」就非常肥大,雞雞外皮超級香脆。「焦糖鰻魚芝士玉子燒」絕對高汁,厚身蛋蛋外層嘅焦糖芝士真係一絕!

蒜蓉燒蟶子
焦糖鰻魚芝士玉子燒

🍖 另外仲有經典串燒,「黑松露烤雞」同「明太子雞腿肉」超大舊但肉質照樣保持嫩滑,再加上濃郁醬料!「汁燒煙韌年糕卷」燒到表面焦香,內裏煙韌。

🍞 好多人都唔知,就連多士都超好味!尤其係「檸蜜牛油包」同「香草蒜蓉包」。多士超級香脆,一鹹一甜,味蕾雙重享受。

香草蒜蓉包

🍍 食完串燒埋尾習慣一定要叫菠蘿,呢度最正係有熱同凍,兩款都叫晒,畫上完美句號。

黑糖燒菠蘿

🥳 呢個餐廳牌子其實有好多間分店,而呢間分店有露天位置,呢啲天氣特別適合呢。

.⠀
📍 尖沙咀諾士佛臺1號1樓
☎️ +(852)9886-5052
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$398 (Dinner)
蒜苗牛肉粿卷
蒜蓉燒蟶子
焦糖鰻魚芝士玉子燒
  • 厚切鹽燒牛舌腩
  • 鹹蛋虎蝦
  • 辣辣地羊架
2K
2024-03-13 49 views
🍢值得encore日式燒烤🍻-串燒要做得好 除咗食材 調味都好重要👩🏼‍🏫 今次encore燒烤堂 鍾意佢啱我口味之餘 性價比唔錯✨️ 唔同風格嘅烤物全部即叫即燒 餐廳幾鍾意用焦糖入饌 大家一定要試下-🧑🏼‍🔬得意作&自家產品焦糖青蘋果鵝肝多士 $108鵝肝好大件🤯 焦糖同鵝肝估唔到咁夾 加埋脆卜卜嘅粒粒芝士多士 好香😻 中間嘅青蘋果中和返鵝肝嘅油脂 creamy又順口🤩-焦糖鰻魚玉子燒 $28 鹽燒雞皮 $22 雞皮墨魚滑 $38 呢度嘅玉子燒偏厚實 表面有脆卜卜嘅焦糖 配埋鰻魚嘅醬汁味啱曬🤭 雞皮 燒到好薄脆 送酒一流😝 有墨魚滑嗰款爽口幾特別 -蔥燒白鱔伴魚湯 $58 爽口雞腎 $20 🐟白鱔彈牙 奶白色魚湯香濃 我自己就鍾意分開食多啲😌 平時雞腎好容易乾柴 呢度嘅出品仲好有彈性 想讚下餐廳會跟據食材嚟調味 做得好好👍🏻-🐥雞雞肉軟骨棒(付月見) $38 鹽燒赤雞頸肉 $22 汁燒雞心 $22 鹽燒雞軟骨 $16軟骨棒正常發揮 而佢嘅月見汁好高質 蛋香同醬油味好夾😍雞頸肉同雞心都係用日本無激素走地雞 可以放心食☺️雞軟骨燒得乾身 唔錯🫡-🐷🐮豚&牛鹽燒豚肉荔枝卷 $22 泰式豬頸肉
🍢值得encore日式燒烤🍻

🧑🏼‍🔬得意作&自家產品
焦糖青蘋果鵝肝多士 $108
蔥燒白鱔伴魚湯 $58 爽口雞腎 $20
🐥雞
軟骨棒正常發揮 而佢嘅月見汁好高質 蛋香同醬油味好夾😍

🐷🐮豚&牛
鹽燒豚肉荔枝卷 $22 泰式豬頸肉 $28 A4和牛 $58 厚牛舌腩 $48
腩肉片包住香甜嘅荔枝 中和返腩肉嘅油膩感🥰 豬頸肉嘅泰式醬汁調較得好好😉 A4和牛咬落濃濃嘅牛味 而牛舌腩夠厚身 啖啖肉😙
穀物、野菜&甜品
蟹膏飯團 $38 孜然蒜蓉茄子 $36 蜜糖菠蘿 $18
飯團大大嚿 兩個人Share啱曬 飯團燒到有少少飯焦 外脆內軟👍 茄子同菠蘿就正常發揮 燒得啱啱好 好juicy😋
日本果酒
🍑篠崎 白桃梅酒 (杯) $58
🍋京姬 柚子檸檬酒 (杯) $58
兩杯果味都頗濃 好易入口 啱曬鍾意小酌一杯嘅朋友仔😏
餐廳仲會用好精美嘅富士山杯 好適合打咭😍
📍燒烤堂
尖沙咀諾士佛臺1號1樓
*.+゜🍖 尖沙咀高質抵食燒烤饗宴 🍢。+.*今天 Iby 與好友來到「燒烤堂」的尖沙咀分店享受了一頓豐盛的燒烤大餐!每款菜式的賣相都讓人垂涎欲滴🤤吃起來更是中上水平的味道😋⸜♡⸝ 😋 鹽燒赤雞頸肉 x2 🌕🌕🌕🌕🌑 22hkd@😋 黑松露烤雞 x2 🌕🌕🌕🌕🌑 28hkd😋 鹽燒雞皮 🌕🌕🌕🌕🌑 22hkd😋 鹽燒雞軟骨 🌕🌕🌕🌗🌑16hkd😋 鹽燒雞中翼(兩隻) 🌕🌕🌕🌗🌑 20hkd😋 A4和牛 🌕🌕🌕🌑🌑 58hkd😋 牛小排 🌕🌕🌕🌑🌑 48hkd😋 羊架 🌕🌕🌕🌗🌑 48hkd😋 川燒活蟶子 🌕🌕🌕🌕🌑 58hkd😋 蔥燒白鱔伴魚湯 x2 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd@😋 豚肉節瓜波板糖(附月見) 🌕🌕🌕🌑🌑 38hkd😋 鹽燒翠玉瓜 🌕🌕🌕🌕🌕 16hkd😋 鹽燒露筍 🌕🌕🌕🌕🌕 24hkd😋 牛油蒜蓉焗金菇 🌕🌕🌕🌕🌗 32hkd😋 鹽澆阿波尾七里香 x2 🌕🌕🌕🌕🌑 22hkd@😋 香辣雞翼(兩隻) 🌕🌕🌕🌕🌕 18hkd味噌松板豬 28hkd😋 鹹蛋黃燒虎蝦 🌕🌕🌕🌕🌑 48hkd😋 蒜蓉燒廣島蠔(兩隻) 🌕🌕🌕🌑🌑 44hkd 涼拌藤椒魚皮 38hkd😋 鹹蛋黃卷 🌕🌕
*.+゜🍖 尖沙咀高質抵食燒烤饗宴 🍢。+.*

⸜♡⸝
😋 鹹蛋黃卷 🌕🌕🌕🌕🌑 28hkd
😋 麻辣翠玉瓜 🌕🌕🌕🌕🌕 16hkd

😋 可樂 🌕🌕🌕🌕🌕 16hkd
😋 爆打香水檸檬茶 🌕🌕🌕🌕🌑 32hkd

總共消費:999hkd(連加一)
兩人享用,人均💰499.5hkd

✩‧₊ 💬
雞肉類都是嚴選嫩滑的肉質,烤製得香氣四溢、外脆內嫩,且保留肉汁,多汁鮮美、口感細緻,調味也不錯👍

而且醬汁的味道都不錯,也給得很多,完全不吝嗇。

鹽燒雞皮非常香脆而惹味,朋友超喜歡。

A4和牛及牛小排肉質鮮嫩,燒得半熟,肉汁豐富、入口即化。

羊架烤得香嫩多汁,加入大量的酒調味後,易咬又不羶。

川燒活蟶子鮮甜彈牙,醬汁酷似 Iby 喜歡的水煮魚口味,超級好!

白鱔鮮美入味、外脆內嫩,搭配極高質的濃郁魚白湯,令人回味無窮,一叫再叫。

豚肉節瓜波板糖就是軟嫩豚肉與節瓜互相交錯結合,口感清新又豐富,點上加入黑松露的生雞蛋,味道比想像中好。

翠玉瓜以鹽燒方式烤製,軟淋多汁又入味。

鹽燒露筍亦燒得外爽脆,內軟淋,且保留清甜香氣。

牛油蒜蓉焗金菇的牛油味重、蒜蓉多,且軟淋易咬不黏牙!

朋友極喜歡此家的鹽燒阿波尾七里香,因外皮香脆之餘,肉質極軟嫩又香氣四溢。

香辣雞翼的辣味有層次,且加入了質素不錯的蜜糖,調味洽到好處。

味噌松板豬味道較濃及稍韌,不過肉質不錯。

鹹蛋黃燒虎蝦十分鮮嫩彈牙,又有膏,令人驚喜!裹上份量極多的鹹蛋黃,香氣十足又夠味。

新鮮的廣島蠔加入大量新鮮蒜蓉及香蔥烤製,朋友十分喜歡💕

涼拌藤椒魚皮稍硬,酸甜開胃,完全不辣。

鹹蛋黃卷炸得十分酥脆,而且甜得似蓮蓉,鹹蛋黃味稍弱,個人十分喜歡。

最後加單麻辣翠玉瓜,想不到此店辣油也是如斯美味!

🥂店員做事勤快又有禮貌,會不斷為我們提供冰的過濾水,可樂非常夠凍,爆打香水檸檬茶清新又鮮甜。

此家的出品都便宜又高質之餘,剛查了D記及F記都有提供外送服務!以後外賣🥡又多一個選擇了!(笑)
  • 蔥燒白鱔伴魚湯
  • 麻辣翠玉瓜