2018-10-27 717 views
一年前,朋友離開香港到Oxford讀master。一年後,她學成歸來,當然要一起慶祝一下,聽她分享在他國的學習經歷和生活點滴👩🏻‍🎓六時半到達,沒有訂位,但店內只有兩檯客,座位任選。坐在餐廳的正中位置,店內的氣氛很清新舒適,透過大玻璃看到門外的行人,確實幾寫意🌱🍵前菜點了推介的溫泉蛋靈芝菇,主菜是黑松露忌廉意粉。由於打算一嘗漂亮的甜品,所以一起分享前菜和主菜。上菜後才發現,兩道菜也是以菇類為主,幸好我和朋友也愛菇。溫泉蛋煮很剛剛好,流心很澎湃,混合味道濃烈的靈芝菇,幾新穎。🍄主菜的pasta不是常見的種類,波浪紋邊,有點兒像貝殼粉,有咬口,混合黑松露醬汁很滋味。最後是期待已久的甜品時間!Panna cotta的上層是混合士多啤梨和食用花的啫喱,下層是椰汁奶凍。食用花層有花香味,椰汁奶凍香滑,賣相和味道皆討好🌼🌸🍓抹茶朱古力是雪條形狀的,抹茶味香濃,和朱古力味很匹配,餅底層增添口感,美味😋整體來說,味道和服務是不錯的,但份量較少,性價比不高。

最後是期待已久的甜品時間!

整體來說,味道和服務是不錯的,但份量較少,性價比不高。
2018-10-22
$180 (Dinner)
聽朋友講,鴨最好食,下午專登去食,點知夜晚先有,哈哈。點咗個牛肉同魚都幾好味,配料值得一讚,好新鮮。這𥚃標明用合理價錢買貨,全部有機,如果係咁,這𥚃收費真係好合理。冇試依度咖啡,點咗個茶,都好好味。
聽朋友講,鴨最好食,下午專登去食,點知夜晚先有,哈哈。

冇試依度咖啡,點咗個茶,都好好味。

2018-09-27 1108 views
依家潮流興slow cook,一直都好好試試比平時煮法有咩分別上星期約左好朋友試試餐廳位於花墟,而且主打有機食材未食都已經感受果份文青同健康既感覺不過食物味道同質素對豬仔黎講先最主要首先點左份牛肉沙律開開胃牛肉肉味香濃,而且生熟程度岩岩好,所以肉質好嫰滑,芽菜都好甜主食方面點左大傘菇雜菌忌廉汁粉好喜歡用菇類做既菜式,而且用料都好足而意粉形狀特別又彈牙低溫慢煮澳洲和牛牛面肉肉質超級淋底部仲有薯蓉作伴菜但呢個菜式有好多汁所以都會偏咸呢度食物質素都好好,但價錢都偏貴一到餐廳時發現有待應同客人影相當刻才發現原來發哥係餐廳食緊飯其實豬仔都好想同發哥影相但又怕阻佢同朋友食飯但發哥可能見到我成日含情脈脈咁望住佢最後佢以友善眼神示意我過去影相Hehe 成功合照
依家潮流興slow cook,
一直都好好試試比平時煮法有咩分別

上星期約左好朋友試試
餐廳位於花墟,而且主打有機食材

未食都已經感受果份文青同健康既感覺
不過食物味道同質素對豬仔黎講先最主要

首先點左份牛肉沙律開開胃

大傘菇雜菌忌廉汁意大利粉

主食方面點左大傘菇雜菌忌廉汁粉

好喜歡用菇類做既菜式,而且用料都好足
而意粉形狀特別又彈牙

低溫慢煮澳洲和牛牛面肉

肉質超級淋
底部仲有薯蓉作伴菜
但呢個菜式有好多汁所以都會偏咸

呢度食物質素都好好,但價錢都偏貴

一到餐廳時發現有待應同客人影相
當刻才發現原來發哥係餐廳食緊飯

其實豬仔都好想同發哥影相
但又怕阻佢同朋友食飯

但發哥可能見到我成日含情脈脈咁望住佢
最後佢以友善眼神示意我過去影相

Hehe 成功合照
大傘菇雜菌忌廉汁意大利粉
如果唔係太特別既野都唔會喺度留評!但今次既食飯經驗真係好深刻!一入座侍應帶我同老公座最近廚房既枱,直到order 完食物都一直無事發生~五分鐘後聽到廚房有人大叫、喧嘩,就引起我注意(雖然係廚房,但我個位係望到晒入面發生緊咩事)仲要我既聽覺一向都好靈敏。一路聽到煮緊野食、一路就有人喺廚房大聲講野、講粗口,其實咁樣都已經感覺好大排擋,我心諗你收成$180-$250一個main cours,然後比客聽到廚房傳出呢啲聲音!都算喇!! 最最最離譜既係比我聽佢喺入面一路煮緊野食,一路講‘哎呀!我好急屎呀!’‘嘩真係好急屎呀’連續聽左五分鐘🤮🤮🤮🤮 順帶一提廚師係女人!上左第一道菜,我真係頂唔順,同侍應講想調位。 佢問我:點解?我就話:一路等緊野食黎,一直都聽到廚房有人好大聲講野,咁樣好影響我食野心情,我想問下講野嗰個係咪廚師?佢:面露尷尬,但唔比我調位,因為就快收工會收返門口啲野入舖。我:如果係個廚不停咁講野又煮緊野食我會覺得佢噴晒啲口水落去我啲野食度囉!佢:咁佢地做左成日野都要舒發下既,真係唔好意思喇!然後侍應無意入去反映,繼續企喺我面前。我同佢對望,再講一係我同廚師講聲ok?佢:哎呀....咁

上左第一道菜,我真係頂唔順,同侍應講想調位。

佢問我:點解?

佢:咁佢地做左成日野都要舒發下既,真係唔好意思喇!

佢:哎呀....咁樣好難做架喎!

我:咁你比我轉後啲既位,我唔想聽到廚房傳來既聲音,唔該!

佢:我地真係要收野入舖唔夠位擺!

我:你幾點收?

佢:9:30

我:而家先8:30,一個鐘唔洗我都食完走啦!

咁先肯同我調位......

事實上食物味道係好既!但我都唔會再黎食野囉!

2018-09-03 696 views
很喜歡去花墟,一條街,可以睇到各樣靚花,心情舒暢。在花墟街尾,途經“漫活堂”,裝修簡單雅致,反正下午時肚有空間,進去吃下午茶。2人點了下午茶餐share,先是沙律三文魚三文治配Earl Grey 紅茶及沙律鷄肉芝士卷配茉莉綠茶。没想到,擺碟精美,一點也不低擋。沙律菜用醋汁伴上,酸味醒胃,而三文魚三文治用的是比德包,健康不肥膩,不濟胃。不錯的配搭。另一口味是鷄肉芝士卷,很多蔬菜,清新爽口,卷皮烘過,香脆可口,口味不濃不淡,吃後腸胃很舒服,再來一茉莉綠茶,剛剛好。至於價錢就屬於貴價,三文魚三文治88元而鷄卷78元。整體來說,我會再來幫襯的,喜歡這裡如清泉,人不多,可安靜安心吃一頓。
很喜歡去花墟,一條街,可以睇到各樣靚花,心情舒暢。

至於價錢就屬於貴價,三文魚三文治88元而鷄卷78元。

2018-08-29 691 views
朋友介紹呢間餐廳,上Facebook 同openrice 一見到menu 主打天然、無激素、有機食材,重要價錢不算好貴,所以即刻話去呢間食。 大約7點去到,餐廳大約4成滿,可能因為係花墟隔離,不近旺區,所以我估其他人都係慕名而來。 餐廳裝修主的係日式,好似cafe咁,好靚好舒服。在唸緊食咩的時候,店員突然告知坐在角落的正是發哥,叫我地可以把握機會合照。我地怕打擾一直都不敢去,眼見發哥埋單走人,更為焦急。點主發哥好似傳聞咁,主動走近問我地係咪想合照,頓時放下手上的刀叉,即刻起身去影。 原來聽店員講,發哥係餐廳的常客,多數星期一、三、五6點幾就泥,食到7點半左右走。講返食物先,我地三個女人仔 胃口小,所以叫左個沙律、意粉 同 一隻無激素燒春雞,再叫3杯不同的有機有營的smoothies 同酵素茶。 我地第一次連啲汁都清埋,就証明有幾好食。 已經忍不住又約朋友過幾日再去食dinner lah !

2018-08-09 517 views
不溜唔特別好有機嘢,但有人介紹呢間餐廳好好味,於是決定晏晝嚟食Lunch。好彩有book檯,食飯時間都幾full。舖頭裝修好舒服,唔會好作狀好多木同花花草草。左邊有啲櫃賣有機product。右邊掛左好多貓同雀仔嘅畫,仲mark左價錢。欣賞完畫就點餐,我叫左個燒春雞set跟藜麥沙律,加$18有雪糕或咖啡。先講係藜麥沙律,我好似冇試過藜麥,都知佢係啲super food 有N樣好處,食落冇乜特別味道。個沙津醬似芝麻醬加醋,好開胃👍🏻烤春雞啲肉夠嫩,加埋個磨菇汁好夾,啲薯仔都重薯仔味👍🏻呢個期間限定嘅榴連雪糕,食落唔算好濃榴連味。平日食有好多榴連肉嗰啲雪糕會有胃氣,呢個食完又冇胃氣又唔臭🤔唔夠真材實料?呢枝黑麥好過癮,冇酒精架😂😂😂只有啤酒嘅小麥味埋單其實每人真200幾,好耐先食一次都幾好嘅。
烤春雞啲肉夠嫩,加埋個磨菇汁好夾,啲薯仔都重薯仔味👍🏻
呢枝黑麥好過癮,冇酒精架😂😂😂只有啤酒嘅小麥味
埋單其實每人真200幾,好耐先食一次都幾好嘅。
2018-07-18 626 views
約左一個朋友係旺角食飯, 傾下計,揾下有冇啲靜啲, 坐得舒服啲同健康啲既餐廳。見到呢間係慢煮有機既,就試下。枱面就有呢個特別推介, 就叫左個牛油菜苗碟菜唔算大, 38蚊算係咁, 啲菜幾新鮮, 好綠同埋真係好有菜味, 牛油炒黎, 唔算油, 香口, 啲菜炒得岩岩好, 仲好爽口。 可以食到幾碟。得2個人, 加上唔係太餓,share 左一個意粉,意粉質地幾好, 真係有蛋味,肉唔多, 個醬都幾夠味。飲品叫左呢個檸檬薏米水, 冇乜糖, 好飲, 2支50蚊。不過呢度有限時90分鐘, 我地坐耐左兩個鐘, 係有吉枱情況下,都比人邀請埋單。

見到呢間係慢煮有機既,就試下。

枱面就有呢個特別推介, 就叫左個牛油菜苗

牛油香炒菜苗

漫煮澳洲和牛牛尾肉醬闊蛋面

檸檬薏米水

飲品叫左呢個檸檬薏米水, 冇乜糖, 好飲, 2支50蚊。

$200 (Dinner)
牛油香炒菜苗
漫煮澳洲和牛牛尾肉醬闊蛋面
檸檬薏米水
2018-07-16 373 views
假日下午去到 1/3滿 假日得一個brunch menu 俾你選擇 全部套餐 但都ok多選擇 最後選了一個意粉 半隻燒春雞 意粉味道清淡 唔夠汁 好似食干炒意粉 燒春雞慢煮 味道好好 肉嘅質地唔鞋口 但份量唔多 唔會飽 咖啡難飲 埋單$300 偏貴 另又係間鋪食完好大陣油煙味
2018-07-05 390 views
放工都8 點幾,想食一些健康些不會太飽的晚餐,就選了這間專賣健康有機食品的餐廳。我的裙意粉超多蘑菇!揭開大傘菇底下有好多雜菇,基本上我每吃一啖都是菇,全部都係菇~~~蘑菇汁幾好食, 我第一次食裙意粉, 口感不錯!老公就點了螺絲粉,好入味。但大前提你要喜歡羅勒醬,因為都幾重羅勒味!魷魚淡了少少, 只吃到外層滿滿羅勒醬的味道!有喜馬拉雅山岩鹽同埋貢布黑胡椒提供做調味, 好合乎主題。有得一邊欣賞魚仔一邊食晚餐,是特別的。不過其實有點嘈。不知是當晚人為的問題, 還是餐廳間格的問題。呢個係好主要的因素, 令我覺得無乜慢活的感覺。侍應收餐具都收得幾快, 一食完就收... 慢活呢...?
放工都8 點幾,
想食一些健康些不會太飽的晚餐,
就選了這間專賣健康有機食品的餐廳。

我的裙意粉超多蘑菇!
揭開大傘菇底下有好多雜菇,
基本上我每吃一啖都是菇,全部都係菇~~~
蘑菇汁幾好食, 我第一次食裙意粉, 口感不錯!
大傘菇雜蘑菇裙通粉配黑松露芝士忌廉汁

老公就點了螺絲粉,好入味。
但大前提你要喜歡羅勒醬,因為都幾重羅勒味!
魷魚淡了少少, 只吃到外層滿滿羅勒醬的味道!
魷魚蘆筍螺絲粉配自家製羅勒醬

有喜馬拉雅山岩鹽同埋貢布黑胡椒提供做調味, 好合乎主題。

有得一邊欣賞魚仔一邊食晚餐,是特別的。

侍應收餐具都收得幾快, 一食完就收... 慢活呢...?
大傘菇雜蘑菇裙通粉配黑松露芝士忌廉汁
2018-06-18 5508 views
跟女兒訂製校服後,在附近尋找餐廳。整條街都是花店,途上發現有間門面不起眼的餐廳,名叫SLOW LIFE. 門口擺放各式各樣的零食,如果不是見到這個lunch set menu,真的以為這是一間零食店。餐廳主打天然有機食材,慢煮漫活。附設零售,專售多款健康食品。 餐廳佈置簡約,舒適自然,跟Slow Life 的主題適合。餐廳主打食材無味精及雞粉、無激素。餐廳所使用的牛、雞、羊、豬及海鮮的來源,而且各有標記表明食材有機及含有害物質。食物選擇不太多,只有4款 lunch set & 4款 brunch set。如果客人要散叫食物或追加食物,就會失望而回。Lunch set 有餐湯或沙律是日餐湯乃筆者至愛的磨菇湯。湯的質感不太稀,正是筆者喜歡的質感。未放入口磨菇味道已經非常香濃。 入口有不少磨菇碎粒,口感豐富。沙律相比下平平無奇,單靠西班牙火腿去提升味道及吸引力,實在不太足夠。蒜蓉法包熱烘烘,外面脆口,裡面鬆化,加入香濃的蒜蓉味,難怪小女兒一個人吃完三片蒜蓉法包。【新鮮海蜆全蛋麵 $108】餐廳選用意大利AA grade 全蛋麵,全蛋麵只用麵粉、蛋和鹽製造,全不加水,因此入口比較彈牙。這個全蛋

餐廳佈置簡約,舒適自然,跟Slow Life 的主題適合。

Lunch set 有餐湯或沙律

【新鮮海蜆全蛋麵 $108】餐廳選用意大利AA grade 全蛋麵,全蛋麵只用麵粉、蛋和鹽製造,全不加水,因此入口比較彈牙。這個全蛋麵夠香,可惜這個全蛋麵缺乏彈牙口感,可能煮得過火?口感竟然似中式的幼麵,因此配上西式煮法,非常奇怪。

【天然無激素西冷 $148】餐廳選用安格斯牛Prime級牛,而且標榜健康的穀物飼養牛。西冷扒旁邊放了顏色鮮艷的蔬菜,單看已經非常新鮮鮮甜。

穀物飼養牛飼料主要以大麥為主,可以令牛隻快速增重,肉質堅實。可惜筆者要求的七成熟,但切開後就發現差不多熟透,影響肉質。
這個西冷肉味不太明顯突出,只是肉質嫩滑而已。

旁邊顏色鮮艷的蔬菜比西冷美味,蕃茄仔又多汁又鮮甜。迷你薯仔外型可愛,外皮燒至微脆; 咬下去結實,有口感。

西冷牛的份量不太多,原本只打算點兩份,最後不太飽要加多份 【天然無激素黃油春雞(半只) $128】法國黃春雞以玉米餵食成長,因此皮質比較黃,做出來的燒雞色澤比較金黃。

這春雞肉質嫩滑,烤出來香而且不肥膩。法國春雞雖然味道獨特,但經過雪藏及長途運輸後,因此肉質不夠彈性及削弱雞味。但整體而言這個春雞是當天三款菜式中最美味。

2018-04-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2018-06-08 417 views
間中都會嚟花墟買花,但好少留意到呢間餐廳,呢日姊妹聚會有人提議嚟呢到,原來呢條街除咗花舖都有間咁靚嘅餐廳!餐廳入面燈火通明,整潔又不失雅調,每張凳下面仲有個籃俾人放袋,好貼心~呢度同時有賣一啲健康食品同保健護膚用品見呢度有無酒精麥芽飲料好似幾得意,呢款薑味唔算辣,反而較甜。意式生牛肉切得好薄,味道一啲都唔生,而火箭菜本身味道有啲腥,夾牛肉同芝士變咗一種特殊嘅味道,耐人尋味~擺喺黑色大理石板上嘅賣相精緻,酥皮好脆,餡料嘅黑松露味都幾濃,而且超多餡,但就比較難分,一切就碎哂。有多種蔬菜配菜,色彩繽紛,豬鞍扒就唔算話特別出色,但調味同肉質都幾好。幾欣賞呢款闊條麵,薄身又帶點煙韌,牛尾肉較碎但非常鬆軟,肉醬同芝士都落足,好入味~另帶一提,店員嘅服務好好,會同顧客介紹食物同貨品,做嘢爽快~

呢度同時有賣一啲健康食品同保健護膚用品

意式生牛肉配芝麻菜及巴馬臣芝士

酥皮黑松露拿破崙

低溫漫煮西班牙栗飼豬鞍扒

漫煮澳洲和牛牛尾肉醬闊蛋麵

2018-05-06
$220 (Dinner)
意式生牛肉配芝麻菜及巴馬臣芝士
酥皮黑松露拿破崙
漫煮澳洲和牛牛尾肉醬闊蛋麵
2018-06-02 242 views
若果你是一個追求健康飲食的人,這間「慢活堂」就要推薦給你。店舖食物標榜冇味精、冇雞粉、無激素,全是用有機/認可健康的食材烹調,食物的味道及溫度恰到好處,沙律菜的自家醬汁尤其好味,每一口都嚐到清新的柚子味,很適合炎熱的夏天。店舖內環境舒適,除了可以一邊悠閑地享受健康美食,又可慢慢地欣賞掛在牆壁上寄賣的畫作,在店舖的入口處,更設有各式各樣的健康食品及護膚品供顧客選購,價錢合理,而且職員態度熱誠有禮,這裏是一個值得再次光顧的好地方。

2018-05-16 275 views
本想試紫薯蛋糕(但買曬)玫瑰蛋卷店自家制(新推出)外表好吸引(粉紅色)cream 上面有d玫瑰花片(好靚)配上果仁碎(增加口感)cream 打得好實(味道好甜)蛋糕好鬆軟(唔乾身)但玫瑰味(可惜唔突出)整體味道(so sweet)三文魚牛油果三文冶麵包鬆軟三文魚好鲜味加上健康的牛油果(好清新)花茶(玫瑰果芺蓉花草本茶)味道酸酸地,反而玫瑰味不算突出,似果茶原來有雪糕櫃近收銀位置(臨尾付款時~先見到)有海鹽雪糕唯有下次再食店內有天然食品售賣環境舒適

本想試紫薯蛋糕(但買曬)

玫瑰蛋卷
店自家制(新推出)

外表好吸引(粉紅色)

cream 上面有d玫瑰花片(好靚)
配上果仁碎(增加口感)
cream 打得好實(味道好甜)

蛋糕好鬆軟(唔乾身)

但玫瑰味(可惜唔突出)
整體味道(so sweet)

三文魚牛油果三文冶
麵包鬆軟
三文魚好鲜味
加上健康的牛油果(好清新)
smoked salmon sandwich

花茶
(玫瑰果芺蓉花草本茶)
味道酸酸地,反而玫瑰味不算突出,似果茶
rosehip& hibiscus

原來有雪糕櫃近收銀位置(臨尾付款時~先見到)
有海鹽雪糕

• rosecake
  • smokedsalmonsandwich
  • rosecake
2018-05-12 186 views
漫活堂—鬧市中的一點寧靜起初我地搵路搵左好耐。。。因為係地鐵站出黎之後行錯左方向,心情有d煩躁。。。但最終我地到達之後,就被呢到寧靜舒適既環境緩和左我地既心情,簡單既佈置,員工既服務態度,精緻美味既食物,令我地覺得行左一大段冤枉路都係值得既,好彩我地都堅持要去到為止牆上有好多有趣既掛畫同相片,仲有漫活堂既使命,有d似社企同文青既餐廳呢到有好多有機同健康既食物,除左可以堂食之外,仲有不同既產品可以買走,蜜糖同咖啡都好出名,唔太甜又好飲最喜歡就係呢個牛油果蕃茄紫薯藜麥沙津,又好食又健康,仲好colorful 仲有主菜—雜菌黑松露芝士意粉,意粉既形狀好似一個雪糕筒咁,好特別,黑松露好香,成個配搭都好Match好好味玻璃櫃裏面有當天既甜品🍮 (紫薯同芝士蛋糕🍰等等)留待下次再嘗試!
漫活堂—鬧市中的一點寧靜

起初我地搵路搵左好耐。。。因為係地鐵站出黎之後行錯左方向
,好彩我地都堅持要去到為止

2018-05-11
$150 (Dinner)