2011-08-29 18 views
夏日炎炎,行街行到熱辣辣最好就係食番個好味乳酪雪糕,透心涼喎。琴日同基哥去K11行街,開左新既乳酪店喎,要試下先。入到去原來同平時果D乳酪店唔到架,乳酪基本上SET好左,所以唔駛自己揀配料,第一次食揀過感覺上穩重D既"VANILLA SKY"。乳酪最上層上係炸意大利甜麵條及黑朱古力棒棒配自家制焦糖脆米,中層係新鮮芒果肉要配脆米,底層就係新鮮藍梅。起初對果個炸甜麵條感覺麻麻,怕好油膩又驚唔好食,好衰咁將果個脆脆左基哥食,點知越來好好甜架,事實再一次證明所有野都係自己試下先可以作實。朱古力棒棒係黑朱古力,甘甘甜甜好好味喎。乳酪雪糕好香好滑,好喜歡佢果D酸酸甜甜既味道,平時係街自選配料都係得淡淡乳酪味,但係呢到果D真係夠哂濃烈,正呀~食乳酪最鐘意揀有D脆脆口感既配料,加埋D雪糕一齊食好正架。呢到果D自家制脆米好夠哂脆身又夠香甜,芒果肉好新鮮夠大粒又好甜,真係好好味。底層果D藍梅都好大粒,不過個人唔好食酸,所以覺得呢到D藍梅就酸左小小,(又或者可能係D芒果太甜相對黎講D藍梅就酸左),但係基哥就話勁正喎~雖然45蚊一杯乳酪雪糕好似貴左小小,不過平時自選配料既乳酪店,都差唔多價錢,相對黎講,呢個雪

琴日同基哥去K11行街,開左新既乳酪店喎,要試下先。

雖然45蚊一杯乳酪雪糕好似貴左小小,不過平時自選配料既乳酪店,都差唔多價錢,相對黎講,呢個雪糕好味,配料勁正,加埋個賣相咁靚,未食都已經令你心花怒放,呢個價錢... 超值吖~
Vanilla Sky
2011-08-28
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$45 (Other)
Vanilla Sky
2011-08-26 14 views
甜魔離開香港之前第三站,是開完餅店又開乳酪分店的Smile Yogurt & Dessert Bar,今日與友人在吃畢paul lafayet後立即到達她們k11分店,分享此杯的喜悅﹗我地越食越多人,估唔到有對lover還重複叫兩杯chocolate lover呀!!"非巧克力"甜點後我們要試的就是店員細心為我們的chocolate lover﹗底層有oreo mix house crumbs做配料。上面鋪的brownie粒造得很出色,裡面mix入核桃粒,但份量太少喇。裝飾朱古力卷條跟乳酪不太咬弦,因為朱古力味太苦。朱古力百力滋係好食但唔特別,mochi 脆米卷不錯,比一般mochi軟身;夠諗夠濕潤。Froyo都係好滑,是喜歡的酸味,而且不易溶,堅挺又好味。
底層有oreo mix house crumbs做配料。
上面鋪的brownie粒造得很出色,裡面mix入核桃粒,
但份量太少喇。裝飾朱古力卷
條跟乳酪不太咬弦,因為朱古力味太苦。
Froyo都係好滑,是喜歡的酸味,而且不易溶,堅挺又好味。
2011-08-25
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
Celebration
Anniversary
一直都好想試下 smile yogurt但之前只可以係九旎城食覺得太遠距離地鐵站又遠所以一直得個想字知道終於開分店仲要係尖少咀 k11 勁方便!!!今日就同男朋友黎試一試 我地兩點幾去到一個人都無望左好耐終於揀左 smile coffee + the garden坐定定咁食smile coffee 麻麻地 有一堆勁長既 coffee jelly 物體口感好怪但個 garden 就好好味!!!所有配料同個 yogurt 都好夾 最 top 個脆脆 + strawberry 蛋白粒粒都好好味本身個 yogurt 味道都好好 又挺身不過個桂花 jelly 好實又無咩味....$45 咁大唔算貴平時食 yogurt 得 1 個 topping 都要成 $35呢間又大杯 配料又多不過女仔就真係未必可以一個食得哂 ._.食完 yogurt 問佢地拎杯水好快手就俾左我地服務都幾好 下次會試 banana split
一直都好想試下 smile yogurt
但之前只可以係九旎城食
覺得太遠距離地鐵站又遠
所以一直得個想字
知道終於開分店
仲要係尖少咀 k11 勁方便!!!
今日就同男朋友黎試一試

我地兩點幾去到
一個人都無
坐定定咁食
smile coffee 麻麻地

有一堆勁長既 coffee jelly 物體口感好怪
但個 garden 就好好味!!!
the garden!!! 好味!!!
所有配料同個 yogurt 都好夾

本身個 yogurt 味道都好好 又挺身
不過個桂花 jelly 好實
又無咩味....

$45 咁大唔算貴
呢間又大杯 配料又多
不過女仔就真係未必可以一個食得哂 ._.

食完 yogurt 問佢地拎杯水
好快手就俾左我地
服務都幾好

下次會試 banana split
2011-08-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
the garden!!! 好味!!!
  • The Garden
2011-08-17 4 views
我食左mango fever, 都幾大杯,亦好足料,但$65真的是貴了點,相信一般學生哥都買唔起啦。間shop好細,比完錢要等5 minis先有得食,人開始多,就開始亂了,如果比張飛仔等叫number會好好多,因為同一款froyo, 可能有幾個入叫左,真係唔知邊個先邊個後,間鋪又細, 有d人都在鋪外等~總括來說,價錢偏貴,但味道得好,賣相很好!服務ok, 只是有點亂,鋪有點細。如果有團購就好啦!------------------------------Openrice話以上食評未能刊登, 要我再加! 我試下啦~不過食杯froyo真係唔係咁多野寫~味道: froyo 好滑, 唔酸,加了棉花糖及芒果布甸,好味,但擔心會較高糖份,擔心至肥。賣相等的描述: 好靚,一定要影相留念!但店內貼上不准拍照的logo服務: Acceptable, 不過人開始多,就開始亂了,如果比張飛仔等叫number會好好多,因為同一款froyo, 可能有幾個入叫左,真係唔知邊個先邊個後環境: 間鋪細, 4 chairs only, 有d人都在鋪外等~

如果有團購就好啦!

• mango fever
2011-08-13 17 views
很高興在六天前第三十篇食評批刻通過的同時,更得到編輯的推介,令人更興奮的是上傳圖片的上限擴大至十二張,這便能向大家分享更多的照片!碰巧前幾天與朋友們出外遊玩,因此直至現在才補回八月八日的食評,真抱歉!約半年前經已嚐過九龍城店的Vanilla Sky,當初認為此店Frozen Yogurt的特色不外乎它那較有藝術感、較精緻的外型,配搭和味道根本讓人提不起再吃的勁。半年後的這天來到尖沙咀,突然想要再嚐一遍,便來到了開業沒幾個月的K11店。無論門面或是店內裝潢,理所當然地與九龍城十分相似,唯一不同的是店內只有四個座位,想要坐下慢慢享受Frozen Yogurt或店內售賣的其他甜品,便可能要稍等一會。每當看見店子的Signature,嘴角總是會不經意地微微上揚,命名為Smile實在是很棒的想法。K11店有只此一家的Frozen Yogurt,名為K11,至於配料只是從Smile的官方網站得知,不包乳酪雪榚本身,已經有超過十款的配料,層次豐富,非常大堆頭!沒記錯的話,售價高達七十大元,這件「藝術品」值七十元與否,實在見仁見智,以我看來,若只是一嚐而非熱愛,最好還是選擇較簡單的款式,因為超過十種的

約半年前經已嚐過九龍城店Vanilla Sky,當初認為此店Frozen Yogurt的特色不外乎它那較有藝術感、較精緻的外型,配搭和味道根本讓人提不起再吃的勁。
K11店有只此一家的Frozen Yogurt,名為K11,至於配料只是從Smile的官方網站得知,不包乳酪雪榚本身,已經有超過十款的配料,層次豐富,非常大堆頭!沒記錯的話,售價高達七十大元,這件「藝術品」值七十元與否,實在見仁見智,以我看來,若只是一嚐而非熱愛,最好還是選擇較簡單的款式,因為超過十種的配料,當中可能只有數種配料真正能配合Froyo的味道和質感,因此無必要犯險買來一肚氣,這便有違店名原意。
比上次增添了不少的款式。
這是自選配料,計法不明。
有售其他甜的小食,味道包羅萬有,還有售禮盒裝,作為禮物絕對夠豪氣。
Froyo方面,這次選了Smile Coffee,售四十五元,份量與Crumbs相約,但這裡的配料較有特色,造型也較華麗。
乳酪雪榚較為堅挺,奶味不特別濃重,有微微的乳酪酸味,甜度中等,質感幼滑無冰粒,是上品的,但說實在,這個價位,差極有限,除非想要自拆招牌。
頂層有片曾經過轉印紙的黑朱古力,濃度不高,對乳酪雪榚整體沒太大幫助或影響,純粹裝飾,單說食用,撇除反而更好。
旁邊的朱古力脆棒,吃下去有爆炸糖的感覺,味道是黑朱古力味,但濃度同樣也不會太高,大概因為咖啡味才是主角吧!
主角就是咖啡味的曲奇餅碎塊,曲奇不會太碎,個人接受這種大小,咖啡味特濃,感覺尚算天然,至少不會是純粹香油貨,十分香脆可口,份量也相當慷慨,總共有兩層。
乳酪雪榚中心藏有咖啡味的啫喱條,質感較有韌性,有嚼頭,但偏實,有種魚膠過多的感覺,因咖啡味的關係而偏向苦澀,幾乎感覺不到甜,卻十分貼題,而且外甜內澀,組合相當新奇。
不過份挑剔的話,這杯乳酪雪榚絕對物有所值,同時滿足視覺味覺。
店員態度良好,雖然不會主動推介產品,但是會積極回答問題,若多加一點笑容更佳。
相信會有嚐K11的那天。
2011-08-08
$45 (Lunch)
  • Smile Coffee
2011-08-11 35 views
趁還走得行得,8月初又約很久沒聚頭的G&J,在尖沙咀食飯掃新店,當晚第一站就去了K11的Smile Yogurt & Dessert Bar。還以為乳酪店會是開在Paul Lafayet又或Awfully Chocolate等場外位置,結果卻是在商場正中心,對正客服中心;而這新店無論裝修或格調,均與龍城總店十分相似,都是以純白清雅為主。只不過,新店地方要較龍城總店為細,總共只得四個堂食位,是晚我們也只能外賣出去吃。隔了半年再幫襯,發覺店內新出了不少款新奇組合,甚至包括咖啡及朱古力為主題的Smile Coffee($45)及Chocolate Lover($58),十分的繽紛悅目吸引! 雖然食客也可以自行配搭froyo及配料,不過比較之下,始終是組合更為豐富多彩。在店內9款組合中,配料最豐富要數K11店特定推出的K11,一杯乳酪共有11款配料,不過差不多的大小就要索價$88,感覺上不是很抵呢...J曾試過Chocolate Lover評價一般,我也很懷疑Froyo與咖啡未來夾得來,最後還是揀了果味為主的Very Healthy Mix及The Garden($45@)。前者由士多啤梨、g
Very Healthy MixThe Garden($45@)。前者由士多啤梨、granola、熱情果香蕉醬、鮮果粒,最後淋上焦糖醬而成;多款鮮果組合起來感覺清新,當中又以熱情果香蕉醬最為特別,筆墨難以形容;再加上軟滑的Froyo,以及大量granola的香脆口感,整體滋味不錯呢!
另一杯
The Garden($45)則由Raspberry stick、脆片、桂花啫喱、荔枝玫瑰汁、草莓蛋白脆及Homemade Crumbs組成,Froyo中各款配料較為少見有特色,如桂花啫喱就是估不到的煙韌,荔枝玫瑰汁又帶來陣陣芳香;然而講到味道,還是以前一杯的清新自然較得我歡心。

無論如何,吃下兩杯精緻悅目的清新乳酪雪糕,的確為心情與胃口好好打了一個底。之後,也是時間向更多新店進攻了!

2011-08-03
TakeAway
$30 (Other)
  • Very Healthy Mix
2011-08-11 12 views
食完晚餐,當然要食下甜品。我同肥婆又試新東西 K11 既 Smile。入去時已見到店內既4個座位已經比人坐左~ 好在商場都有d 位~ 所以我地就拎走我地就選左 fruity fruity。( 其實其他款都好吸引!! 下次再試先~)最頂既那個係紅莓雪葩,酸酸地,好好味呀! 係貴左少少~ 下次要試下 The Garden!
食完晚餐,當然要食下甜品

我同肥婆又試新東西 K11 既 Smile。
入去時已見到店內既4個座位已經比人坐左~

好在商場都有d 位~ 所以我地就拎走
Fruity Fruity 。$58。
最頂既那個係紅莓雪葩,酸酸地,好好味呀! 係貴左少少~

下次要試下 The Garden!
2011-08-10
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$58 (Last Night Supper)
Fruity Fruity 。$58。
今天真的是增肥日呢!吃完很豐富的晚餐,而晚餐是有兩個雪糕作為甜品的了!!過了一小時多又吃甜品了!正因為知道開了在K11,有點急不及待想試呢!因九龍城很少會去到呢!起初看不到店子在那裏,因給一個很巨大的公仔遮住了!進入了店內,本身是沒有人排在前面的。在我想吃不吃的時候,想想試那一款的時候。人流已不知不覺湧入來了,一轉眼排在前面的有7-8人了。最終選了THE GARDEN吃,看圖說明內裏有七款配料呢!THE GARDEN:YOGURT都幾軟滑,帶一丁點微酸很香。插著兩片千層酥網,這千層酥網不太脆沒什麼味道不太好吃。而紅莓棒棒吃落以為在吃草莓棒棒呢。。說有荔枝玫瑰汁,我完全吃不到有這種東西存在 桂花啫喱的賣相很漂亮,很彈牙的但沒什麼桂花味呢!自家製脆粒不太脆,普通。草莓蛋白脆最好吃和特別,很香脆但甜了一點!我覺得配料不是特別好吃,YOGURT真的幾出色!但價錢真的太貴了,我覺得試一次便算了!
今天真的是增肥日呢!吃完很豐富的晚餐,

而晚餐是有兩個雪糕作為甜品的了!!

過了一小時多又吃甜品了!正因為知道開了在K11,

有點急不及待想試呢!因九龍城很少會去到呢!
很漂亮的DISPLAY
起初看不到店子在那裏,因給一個很巨大的公仔遮住了!

進入了店內,本身是沒有人排在前面的。

在我想吃不吃的時候,想想試那一款的時候。

人流已不知不覺湧入來了,一轉眼排在前面的有7-8人了。
YOGURT解構圖
最終選了THE GARDEN吃,看圖說明內裏有七款配料呢!
YOGURT最好味
中間有少少空心
插著兩片千層酥網,這千層酥網不太脆沒什麼味道不太好吃。
而紅莓棒棒吃落以為在吃草莓棒棒呢。。說有荔枝玫瑰汁,
我完全吃不到有這種東西存在
 桂花啫喱的賣相很漂亮,
很彈牙的但沒什麼桂花味呢!自家製脆粒不太脆,普通。
草莓蛋白脆最好吃和特別,很香脆但甜了一點!

我覺得配料不是特別好吃,YOGURT真的幾出色!
但價錢真的太貴了,我覺得試一次便算了!

2011-08-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
YOGURT解構圖
很漂亮的DISPLAY
YOGURT最好味
  • THE GARDEN
有一天, miss lippy經友人推薦底下,去到K-11呢間令人一試難忘既froyo shop.再望埋佢D yoghurt既樣子, 完完全全打動了miss lippy原本已經偏愛froyo的她, 完全被這間小店融化.急不及待的order了一杯名為Vanilla Sky的fro yo,上面有些卜卜脆的topping, 中間有些它們自家製的crumbs.還有些mango及blueberry.好豐富, 係一種好滿足好滿足的感覺.自從miss lippy食完之後, 佢由琴日講到依家.單從她臉上就可以看到女士嗜甜的幸福.一臉滿足的樣子,睇下ml俾分:8 / 10小記昨天都忍唔住到另一分店一試, 果然一試難忘.看來buddies 們你地都要去試下喇! 正!
有一天, miss lippy經友人推薦底下,
去到K-11呢間令人一試難忘既froyo shop.

原本已經偏愛froyo的她, 完全被這間小店融化.
還有些mango及blueberry.
好豐富, 係一種好滿足好滿足的感覺.
自從miss lippy食完之後, 佢由琴日講到依家.
單從她臉上就可以看到女士嗜甜的幸福.
一臉滿足的樣子,
睇下ml俾分:
8 / 10

小記昨天都忍唔住到另一分店一試, 果然一試難忘.
看來buddies 們你地都要去試下喇! 正!
2009-08-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2011-08-09 22 views
食物的外表一流,不同於時下「自助Froyo」的隨意。食物的味道幾好,的確Yogurt 味比較淡,不會太酸。我點的是Very Healthy Mix,鮮果沙律、粗粒crumb的配搭,很清新。最值得一讚是Manuka Honey 做sauce ,好特別,很有「點晴」的感覺。店舖的陳設很好,走高尚格調,很配合商場的感覺。但只得4個座位,繁忙時間唯有外賣了。店員的態度正常,正常,就只是正常。整體:感覺優越,食物好味~
食物的外表一流,不同於時下「自助Froyo」的隨意。
店員的態度正常,正常,就只是正常。

整體:感覺優越,食物好味~
2011-08-06
$45 (Other)
  • Manuka Honey
2011-08-07 3 views
Order左最平既vanilla sky.. 裝飾得好靚 但系果d脆脆吾知點食 好似一拿就散曬 Yogurt 普普通通 講真misocool重好過佢 芒果味好甜Overall 試過一次就夠 等佢整又好耐 又貴
2011-08-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2011-08-03 13 views
平時都好少會嚟k11, 因為呢度全部都係名店咁滯, 但入面就開左間乳酪新貴smile, 店內的裝潢也很高貴, 全店都是用了白色~由於有很多款不同的乳酪, 我們揀了很久最後決定了Banana Split, 雖然係$45都算幾貴, 但都幾大杯, 2個人吃當飯後甜品吃就啱啱好, 乳酪不算太酸, 而且相當足料, 賣相又十分討好, 似藝術品多過乳酪! 下次又試下第二款先~

Banana Split
2011-07-31
$45 (Dinner)
Banana Split
2011-08-01 9 views
今日行過K11, 見到呢間新開既YOGURT 店, 已被佢地的外表吸引了, 結果買左杯黎試, 可惜失望而回. 因為一D都唔似YOGURT, 如果你話係雪糕甜品, 咁都尚可接受, 因為呢個YOGURT本身似忌廉軟雪糕多... 完全食唔出係YOGURT, 好失望.....
2011-07-30
2011-07-29 13 views
smile !~之前都有朋友話d間野好好味!~今日行過k-11就入去試試!~上面粉紅色個個就係士多啤梨雪芭有藍苺 , 士多啤梨 , mango , 蜜瓜後面個個係阿叻曲奇!~好味!不過就貴左d啦!~味道就真係唔錯既!~
smile !~之前都有朋友話d間野好好味!~
今日行過k-11就入去試試!~

上面粉紅色個個就係士多啤梨雪芭
有藍苺 , 士多啤梨 , mango , 蜜瓜
後面個個係阿叻曲奇!~好味!
不過就貴左d啦!~
味道就真係唔錯既!~
2011-07-29
  • 阿叻曲奇
2011-07-27 4 views
一直都好想試試SMILE但好日都唔會去KOWLOON CITY但發現係K11 開左分店 好方便!之前係雜誌成日都見到佢既報導今次終於可以一試見到有好多唔同DESIGNED既FROYO由40-80幾蚊既都有 真係有D貴個人就唔太LIKE FRUITY FRUITY因為真係好普通 只係有D生果咁無咩特別 而且仲幾貴TIM但係THE GARDEN就真係夠晒特別好清甜 入面有荔枝汁同桂花JELLY食落唔會覺得好漏中間同個底都有D脆脆做夾心佢既FROYO亦都岩岩好 唔會得甜味 但都唔會太酸一杯真係要2個人分 份量好多 食完都飽晒!!!下次一定會去試埋其他款!
一直都好想試試SMILE

但好日都唔會去KOWLOON CITY

但發現係K11 開左分店 好方便!

之前係雜誌成日都見到佢既報導

好清甜 入面有荔枝汁同桂花JELLY

食落唔會覺得好漏

中間同個底都有D脆脆做夾心

佢既FROYO亦都岩岩好 唔會得甜味 但都唔會太酸

一杯真係要2個人分 份量好多 食完都飽晒!!!

下次一定會去試埋其他款!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)