2018-11-12 593 views
一大班朋友食飯傾解,這裡是很好的選擇,這間泰國菜的比較不論是裝修還菜式都很不錯,而且餐單的菜式選擇很多。我們多人所以可以叫多幾款菜式。這個龍眼蜜很滋潤,秋冬飲就很適合。泰東北燒牛扒青木瓜配糯米飯 這個搭配很特別。泰東北風味牛肋骨和味鍋我覺得這個是中泰混合的煮法。泰式燉花膠 -我還是第一次吃泰式的燉花膠,不過感覺偏中式多一點。原條鹽燒魚 - 這燒魚好吃,燒得剛好,肉質嫩滑。香草粉絲焗蟹煲 - 這個很棒,蟹很鮮美。蟹肉南瓜炒飯 泰式香芒椰汁糯米飯 - 泰國怎麼會少得芒果糯米飯呢泰式椰汁西米糕 基本上這全部菜式都很有水準!
我們多人所以可以叫多幾款菜式。

這個龍眼蜜很滋潤,秋冬飲就很適合。

泰東北燒牛扒青木瓜配糯米飯
這個搭配很特別。

泰東北風味牛肋骨和味鍋
我覺得這個是中泰混合的煮法。

原條鹽燒魚 - 這燒魚好吃,燒得剛好,肉質嫩滑。

香草粉絲焗蟹煲 - 這個很棒,蟹很鮮美。

泰式香芒椰汁糯米飯 - 泰國怎麼會少得芒果糯米飯呢

泰式椰汁西米糕
基本上這全部菜式都很有水準!

2018-11-04 236 views
泰式燉花膠 , 花膠扒非常大, 膠質豐富,煙韌黏口, 好滋味, 又邪惡呀, 食完一碗又一碗原條鹽燒魚 - 新鮮出爐的烤魚,外層香脆,配上青檸汁及甜酸醬, 魚肉吸盡香料的味道,真是好味到堅離地 香草粉絲焗蟹煲 , 肉蟹作蟹煲則惹味, 最緊要的,還是啖啖, 而且粉絲都吸左蟹既鮮味, 正蟹肉南瓜炒飯 - 用一整南瓜來做器皿, 非常吸睛! 炒飯里放入蟹肉和生菜,蟹肉鮮美,生菜脆爽。搭配在一起非常美味泰式椰汁西米糕 - 西米煮至透明状, 西米糕混合了椰香和草香味,口感软糯弹牙

Soi 18 已經唔係第一次幫襯~主要因為一班愛食泰菜嘅朋友仔,中意呢度坐得舒服、食物款式選擇又多。Book 左周一晚上7點,安排坐靠邊嘅卡位,夠闊落。Mai Thai $55一杯飲落都幾勁vodka濃度嘅cocktail,加入橙汁、菠蘿調配而成,比較夏日嘅cocktail!青檸梳打 青檸味好足,非常醒神。泰東北特色“NHEAM”豬軟骨 $118 豬軟骨炸得好酥脆,做成生菜包嘅食法好新穎。泰東北燒雞青木瓜配糯米飯 $188燒雞肉質幾嫩滑,配埋糯米飯煙煙韌韌口感幾得意。泰東北風味牛肋骨和味鍋 $238胡椒香氣較突出,感覺有點胡椒豬肚。不過牛肋骨都炆得幾軟稔。酸辣汁原條蒸魚 $288蒸魚魚肉夠滑,配上冬蔭功嘅清新酸辣會愈食愈多。泰式燉花膠 $398整餐飯我最期待嘅燉花膠出現,好大塊花膠同好多蟹肉。呢種真係令我諗起置身泰國食魚翅果個味道。曼谷咖喱炒大蝦 $288黃咖哩幾唔會辣、有蛋拌勻。蒜蓉包& 酥皮 各$28特意order 蒜蓉包同酥皮沾黃咖哩食。泰式千層糕 $58好香嘅斑蘭味,口感食落好QQ泰式椰汁西米糕 $58熱辣辣嘅椰汁好香,底部藏左多西米。泰式香芒椰汁糯米飯 $128用上了較淡味芒
Soi 18 已經唔係第一次幫襯~

Book 左周一晚上7點,安排坐靠邊嘅卡位,夠闊落。

Mai Thai $55

青檸梳打
青檸味好足,非常醒神。

泰東北特色“NHEAM”豬軟骨 $118
豬軟骨炸得好酥脆,做成生菜包嘅食法好新穎。

泰東北燒雞青木瓜配糯米飯 $188
燒雞肉質幾嫩滑,配埋糯米飯煙煙韌韌口感幾得意。

泰東北風味牛肋骨和味鍋 $238
胡椒香氣較突出,感覺有點胡椒豬肚。
不過牛肋骨都炆得幾軟稔。

酸辣汁原條蒸魚 $288
蒸魚魚肉夠滑,配上冬蔭功嘅清新酸辣會愈食愈多。

泰式燉花膠 $398

曼谷咖喱炒大蝦 $288
黃咖哩幾唔會辣、有蛋拌勻。

蒜蓉包& 酥皮 各$28
特意order 蒜蓉包同酥皮沾黃咖哩食。

泰式千層糕 $58
好香嘅斑蘭味,口感食落好QQ

泰式椰汁西米糕 $58
熱辣辣嘅椰汁好香,底部藏左多西米。

泰式香芒椰汁糯米飯 $128
用上了較淡味芒果,中意紫糯米。
口感煙韌。
2018-10-22
$400 (Dinner)
  • 泰式香芒椰汁糯米飯
2018-10-27 252 views
We have Travel Asia included Thailand..this is worst Thai food Ever..When we sitting down around 6pm Restaurant is quite empty.. staff taking to themselves soooo loud.. laughing & not care.. by 6:30 Restaurant is full but they still rise they voice & talk.. for a nice decor Restaurant.. are you kidding me..me & my wife want a quite Dinner..Staff are so alloying..When our order come.. soft shell Crab & Green Curry.. crab taste like fried with gutter oil.. Green Curry has no taste.. we complain to
Staff are so alloying..
When our order come.. soft shell Crab & Green Curry.. crab taste like fried with gutter oil.. Green Curry has no taste.. we complain to Manager he just looking at us..no response..
2nd Dish Pad Gra Kana with Balacan
Veg is OK. But Balacan sauce is taste like Skunk..
It is a very uncomfortable Dinner..
$540.. not worth a cents...
And he expected us to tip...
Highly not recommend..stay away..

2018-10-23
Celebration
Anniversary
2018-10-24 231 views
最近食開個幾間泰國菜餐廳都開始食到悶悶地,好想試下新既泰國菜,同事就話世貿有一間十分不錯,叫我可以去試下!前菜我就叫左個泰東北燒牛扒青木瓜配糯米飯,燒牛扒完全唔乾,食落好juicy 配埋糯米飯煙煙un un 咁好好食,配埋青木瓜沙律清清爽爽 新鮮開胃!Nheam 豬軟骨,個人認為這道菜是我覺得最好食的,非常有特色因為未試過張生菜包住豬軟骨食,加埋辣椒青檸食 味道好豐富!原隻鹽燒魚,魚非常大條,骨唔多,魚肉非常易剔,鹽香入哂味,食落好夠味,魚肉好嫩滑呢!香草粉絲蟹煲粉絲入晒味 陣陣嘅蒜香味好十足蟹肉香甜份量好多鍾意食粉絲蟹煲嘅一定要叫呢個!甜品叫左必叫既香芒糯米飯,糯米加左椰汁 入口陣陣既椰汁香甜味,芒果十分鮮甜,好味!雪裡玉,是火龍果既特飲~味道唔會假又唔過甜!清新之選。

雪裡玉,是火龍果既特飲~味道唔會假又唔過甜!清新之選。
2018-10-19 199 views
今晚要係CWB食晚餐, 真係諗唔到食咩好, 隨手係OPENRICE度搵, 見到呢間THAI菜都唔錯, 就黎試下, 食完覺得一般般, 有點貴, 環境比較黑之餘仲好嘈, 但服務算幾好, 我地最後坐到打洋, 好似有小小阻住佢地做清潔收工, 但佢地都好好態度!!!我地叫左個拼盤,有好多小食款, 有蝦餅春卷豬頸肉….每樣都幾件, 有3款醬可以點, 好好味, 好值得推薦既前菜!!!仲有我地每次食親泰國野都一定要叫既生蝦, 好新鮮, 個醬又夠辣!!好正!!!另外再叫左條酸辡魚, 賣相好, 但唔算大條, 味道麻麻, 好酸而且冇咩肉, 入面D配菜都係奇奇怪怪, 不值一試。最後再點左個通菜, 都係冇咩特別, 唔難食但又唔係好食,馬拉盞味不夠!!!甜品叫左個芒果糯米飯, 糯米飯有2款, 普通白色同紫米, 湯丸咁細, 一啖仔, 芒果算甜, 整體還可以, 但同泰國比較, 價錢同質數都唔係好掂!!!!唔會因為佢既味道而光顧第二次。
2018-10-14 190 views
今日同老婆去soi 18 Thai 食泰國菜, 預早同老婆慶祝生日,親自挑選點了好幾款菜式係老婆喜歡吃的。泰式燉花膠$398花膠清燉完湯還是完整一大片, 很有骨膠原的感覺。香炸芋蝦配酸子汁$288虎蝦炸得香脆而不油膩配以酸子汁來點綴 ,效果其出。曼谷咖哩炒蟹$428咖哩香濃惹味之餘又不太辣,主要隻蟹夠新鮮。泰式香芒椰汁糕米飯$128芒果夠清甜糯米飯夠煙靭, 食落一啖啖椰漿嘅香味。雪玉$45和芒果特飲$45濃濃果香味,不是太甜。

泰式燉花膠$398
花膠清燉完湯還是完整一大片, 很有骨膠原的感覺。

香炸芋蝦配酸子汁$288
虎蝦炸得香脆而不油膩配以酸子汁來點綴 ,效果其出。

曼谷咖哩炒蟹$428
咖哩香濃惹味之餘又不太辣,主要隻蟹夠新鮮。

泰式香芒椰汁糕米飯$128
芒果夠清甜糯米飯夠煙靭, 食落一啖啖椰漿嘅香味。

雪玉$45和芒果特飲$45
濃濃果香味,不是太甜。

2018-10-14 182 views
今日同幾個朋友去完sogo血拼之後, 就行咗去東角世貿中心soi 18 thai食泰國菜, 我是這裏的常客, 喜歡這裏寧靜舒適, 裝潢極具泰國風味, 食物方便我們總是 特別喜歡某幾樣, 所以每次都必定點的, 還有甜品我們每次都會點3至4款先很擺手,因為實在太好味了。頭盤點了兩款18巷拼盤$238,太東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯$188, 這兩款很適合做頭盤,甜甜酸酸挺開胃。啓動我們的胃口。主菜點了三款有曼谷咖哩炒蟹$428,怕靚牛尾$198和馬拉盞炒通菜$88, 蟹肉夠新鮮咖哩可以伴飯吃, 牛尾炆得很林夠哂入味。甜品點了三款泰式千層糕$58,椰汁西米糕$58,椰青大菜糕$58,其實主要嘅原素都來自棷子做出來的,各有特色,我最喜愛千層糕的煙韌度。

2018-10-12 162 views
今晚約了朋友到銅鑼灣食泰國菜😊位於世貿中心環境舒服😌可以慢慢食同聊天傾計的好地方!18巷拼盤 - $238首先點左個小食盤拼,有春卷、蝦餅、豬頸肉,樣樣都很美味,春卷香脆又多料、蝦餅鬆脆可口!泰式燉花膠 - $398好少在泰國餐廳食花膠,今次都點左黎食,朋友都讚好味道,又滑又林😋😋曼谷咖喱炒蟹 - $428朋友好喜歡食蟹,所以點左咖哩蟹試一試😋整得都很入味,咖哩味適中!怕靚牛尾 - $198牛尾好林又唔會有”show”味,整得不錯,再配上蒜蓉包更添滋味!泰式香芒椰汁糯米飯 - $128最後又點少得甜品,點了香芒椰汁糯米飯好香的椰汁味,芒果好甜配左紫米和糯米飯,更加美味!泰式千層糕 - $58還點左千層糕食,熱辣辣好軟同埋好煙韌,十分美味😋
今晚約了朋友到銅鑼灣食泰國菜😊
位於世貿中心環境舒服😌
可以慢慢食同聊天傾計的好地方!

18巷拼盤 - $238

泰式燉花膠 - $398

曼谷咖喱炒蟹 - $428

怕靚牛尾 - $198

泰式香芒椰汁糯米飯 - $128

泰式千層糕 - $58
還點左千層糕食,熱辣辣好軟同埋好煙韌,十分美味😋
2018-10-09
Type of Meal
Dinner
2018-10-10 191 views
朋友去完旅行,約出嚟交換手信,今次揀食泰菜。18巷之前食過兩次,感覺還唔錯。平日訂枱分兩段時間,6pm 或8pm,放得工嚟當然 book 8pm。早咗少少上去,等咗一陣,8pm準時入席。因為今次主要目的係見下面交換下手信,所以都係點咗啲經常食嘅。食物本身味道都唔錯,不過服務有待改善。主要係落order時個姐姐禮貌有待改善,唔多想提.....

蝦餅
麵包咖哩雞?
乾炒雞肉河
蝦炒金邊粉
2018-09-25 2758 views
朋友話想食泰國菜,銅鑼灣區,我推介Soi18... 朋友爭住睇餐牌,話呢度有啲菜式,同一般嘅泰國餐唔一樣~朋友揀咗唔常見嘅香辣炭燒牛扒沙律,牛扒燒得香,配上酸酸辣辣嘅沙律好清新~泰式燉花膠,厚厚嘅花膠,配上鮮甜又大粒嘅蟹肉,非常足料... 朋友話仲好食過上次泰國唐人街嗰煲~😋泰式鮮蝦刺身,新鮮彈牙,生蝦汁夠晒香辣~怕靚牛尾非常靚,咖喱汁香、辣恰到好處,親上牛尾,原來咁夾~辣椒膏炒蟹,一睇蟹肉頂角膏及啖啖肉,就知道休漁期剛剛過,我負責食蟹,朋友負責食薑、蔥、洋蔥咖喱~🤭🤣辣豆醬炒通菜,辣豆醬鹹、香、辣,炒起通菜,特別香~泰式椰汁西米糕,淡淡嘅清甜椰汁加西米,正好解辣~泰式榴蓮椰汁糯米飯,用上我最愛嘅金枕頭榴槤,甘、香、爽、甜... 朋友發現時,已俾我食咗大半~🤭😋呢度嘅Mojito同龍眼冰都好好飲... 飲得酒嘅,我會建議Mojito... 唔飲得酒嘅,我會建議清甜嘅龍眼冰... 兩樣我都鍾意飲,兩樣都同泰菜好襯... 係椰青以外嘅好選擇~🤤

泰式鮮蝦刺身,新鮮彈牙,生蝦汁夠晒香辣~

怕靚牛尾非常靚,咖喱汁香、辣恰到好處,親上牛尾,原來咁夾~

辣豆醬炒通菜,辣豆醬鹹、香、辣,炒起通菜,特別香~

泰式椰汁西米糕,淡淡嘅清甜椰汁加西米,正好解辣~

2018-09-23 183 views
平時好少過海嘅我,每次過海都係搵家姐食飯,所以都會直接喺世貿中心搵食,基本上都唔使周圍去,因為呢度啲嘢實在好食!我今日亦都唔例外嚟到呢度食泰國菜!講真呢度嘅泰國菜真係好食又正宗!不過記得一定要卜位!泰式鮮蝦刺身:新鮮,爽口彈牙,佢哋個辣汁我最鍾意泰式燉花膠:必食,因為真係超抵食,用料十足!酸甜魚:平時中國菜食得多,泰式嘅我都係第一次,估唔到比中國菜多咗分酸辣味,好食好多,而且條魚多肉肉厚!又香又脆18巷拼盤:他們招牌拼盤小食差唔多每一張枱都會叫,因為咩都有啲,全部都係新鮮炸出嚟!秘製黑椒炒蟹:隻蟹大過我手掌,炒得好香,係有少少辣,家姐都接受到,因為夠辣先夠香!辣豆醬炒椰菜苗: 呢個辣到又剛剛好,每一條菜都掛上適量醬汁,加碗白飯一流!嘢食好食之外佢哋嘅飲品都唔錯,泰式奶茶基本上係我去過咁多間泰國菜館最正宗的一家!甚至乎龍眼冰啲龍眼有半個杯咁多,真係讚!最後佢哋嘅甜品都好好食的!椰汁西米糕,芒果糯米飯,一定係食完泰國菜必配的甜品

泰式鮮蝦刺身:新鮮,爽口彈牙,佢哋個辣汁我最鍾意

泰式燉花膠:必食,因為真係超抵食,用料十足!

2018-09-17 2188 views
久違了的聚會,18巷已經不是首次前來。朋友喜歡泰菜又想坐得舒服,富有泰式風味莫過於到此地。位置在銅鑼灣世貿相當方便,食物種類頗多全因特別:燉花膠比較少見,近期更有榴槤椰汁糯米飯。幸好預先訂座,店員迅速地安排座位及盡快點餐。香辣炭燒牛扒沙律,炭燒過後相當香口以及薄身的牛扒配上辣汁,連同蔬菜同吃,非常開胃。吃泰菜離不開泰式鮮蝦刺身,蝦刺身成花型每條都有鮮味,添加泰式醬汁相當惹味。平常泰菜都喜歡吃炸蝦餅、魚餅、春卷等,今夜人數頗多可以點18巷拼盤,各色其色應有盡有。特別喜歡炸蝦餅及春卷即叫即炸,香脆可口配上酸甜汁津津有味。很久沒吃泰式燉花膠,真的令人懷念。原塊花膠相當大,花膠滿帶骨膠原,相當肥美。旁邊有芽菜、醋等同吃大満足。我的最愛莫過於酸甜魚,魚身炸至香脆無比配上香甜酸汁,開胃又美味。魚身外脆內裡嫩滑,連同菠蘿、紅椒等色彩繽紛美味。泰式味道必有秘製黑椒炒蟹,師傅炒得相當有鑊氣以及連蟹蓋滿帶蟹膏。蟹肉頗多非常美味,完全4-6人同吃也足夠。終於來到甜品環節,泰式椰汁西米糕椰汁味帶清新不會太濃,底層西米糕冷涷過滋味。另外更有泰式香芒椰汁糯米飯及泰式榴蓮椰汁糯米飯,芒果的味道不算太甜;不過糯米與椰

另外更有泰式香芒椰汁糯米飯及泰式榴蓮椰汁糯米飯,芒果的味道不算太甜;不過糯米與椰汁相當匹配。限定系列榴槤的確令人滿意,榴摙香口感軟身畫上完美的句號。
2018-08-25
  • 酸甜魚
  • 榴蓮糯米飯
  • 秘製黑椒炒蟹
  • 泰式鮮蝦刺身
  • 18巷拼盤
2018-09-12 1150 views
位於世貿嘅18巷與隔壁食日式燒肉嘅牛禪係連住舖位!呢兩間都係由2007年亞洲小姐張家瑩開。座位都算幾闊落,最重要嘅日式燒肉果邊嘅油煙都唔算大,寧靜嘅環境享受精緻嘅泰菜。泰式鮮蝦刺身擺盤精美,一碟共有8隻!生蝦鮮甜爽口,配酸辣汁惹味開胃。香辣炭燒牛扒沙律燒至半熟嘅牛扒,口感軟稔juicy! 大家對呢道前菜都讚口不絕。MOJITO呢度除左提供泰式特飲外,仲有好多款cocktail提供。最夾泰菜嘅cocktail 梗係mojito!青檸酸酸甜甜,酒味濃郁!泰式燉花膠 18巷拼盤呢道炸物拼盤真係好歡欣,有蝦餅、魚餅、炸粟米餅等,最吸引係有埋燒豬頸肉tim!辣椒膏炒蟹辣椒膏炒蟹比較少機會食到,蟹蓋超級多膏,蟹膏屬硬身果種。蟹件肉多味鮮,都有蟹膏ga!辣椒膏超惹味,唯底部會多油少少。鮮蝦炒金邊粉炒得好乾身,好多蝦米、花生碎!辣豆醬炒通菜炒菜炒得爽脆。怕靚牛尾牛尾煮到好軟稔,牛味濃郁唔會痴牙。口感順滑creamy,醬汁非常下飯。泰式椰汁西米糕粒粒西米清甜去肉膩。泰式香芒椰汁糯米飯糯米飯熱辣辣,芒果比較淡味唔會軟爛。泰式榴蓮椰汁糯米飯榴蓮控至愛,唔係度度有得食。外貌好似碟海南雞。
位於世貿嘅18巷與隔壁食日式燒肉嘅牛禪係連住舖位!

呢兩間都係由2007年亞洲小姐張家瑩開。

泰式鮮蝦刺身

擺盤精美,一碟共有8隻!
生蝦鮮甜爽口,配酸辣汁惹味開胃。

香辣炭燒牛扒沙律
燒至半熟嘅牛扒,口感軟稔juicy!
大家對呢道前菜都讚口不絕。

MOJITO
呢度除左提供泰式特飲外,仲有好多款cocktail提供。

最夾泰菜嘅cocktail 梗係mojito!
青檸酸酸甜甜,酒味濃郁!
泰式燉花膠

18巷拼盤

辣椒膏炒蟹

辣椒膏炒蟹比較少機會食到,蟹蓋超級多膏,蟹膏屬硬身果種。

蟹件肉多味鮮,都有蟹膏ga!
辣椒膏超惹味,唯底部會多油少少。

鮮蝦炒金邊粉

炒得好乾身,好多蝦米、花生碎!

辣豆醬炒通菜
炒菜炒得爽脆。

怕靚牛尾
牛尾煮到好軟稔,牛味濃郁唔會痴牙。
口感順滑creamy,醬汁非常下飯。

泰式椰汁西米糕
粒粒西米清甜去肉膩。

泰式香芒椰汁糯米飯
糯米飯熱辣辣,芒果比較淡味唔會軟爛。

泰式榴蓮椰汁糯米飯
榴蓮控至愛,唔係度度有得食。外貌好似碟海南雞。
2018-08-27
$500 (Dinner)
  • 怕靚牛尾
  • 泰式燒牛扒沙律
2018-09-10 176 views
最近天氣十分鬱悶,一係就不斷落雨,一係就天氣焗熱,難免要食返啲清新又或者香辣嘅野食驅驅悶氣。呢個時候,泰國野就最適合不過。泰式鮮蝦刺身泰國菜其中一個必食嘅前菜菜式,鮮蝦刺身相當爽口,味道唔錯。泰式燉花膠呢個花膠煲睇落真係相當名貴,而且佢塊花膠真係相當大塊,每一啖都會食到豐富嘅蟹肉、花膠,真係好養顏。香辣炭燒牛扒沙律牛扒份量都幾多,而且加埋佢個沙律汁,味道酸酸甜甜非常開胃。秘製黑椒炒蟹呢個菜式相當惹味,特別佢個秘製黑掓相當香而且唔會好辣,送飯真係一流。芒果糯米飯最後當然唔少得泰國特式甜品芒果糯米飯,食完之後真係超級滿足。

泰式鮮蝦刺身
泰國菜其中一個必食嘅前菜菜式,鮮蝦刺身相當爽口,味道唔錯。

泰式燉花膠
呢個花膠煲睇落真係相當名貴,
而且佢塊花膠真係相當大塊,
每一啖都會食到豐富嘅蟹肉、花膠,真係好養顏。

香辣炭燒牛扒沙律
牛扒份量都幾多,而且加埋佢個沙律汁,味道酸酸甜甜非常開胃。

秘製黑椒炒蟹

芒果糯米飯