2022-10-11 97 views
最近發現銅鑼灣新開咗間一人烏冬專門店「SOLO UDON ソロうどん」,以後一個人去銅鑼灣都可以自在食😋~安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋🥩($138),升級至A4和牛肩胛肉 (+$30)呢個鍋份量十足,一食就知食材新鮮高質,和牛好嫰滑🥩,半熟蛋顏色好靚🥚,烏龍麵夠滑,仲有大量蔬菜🥗吸滿壽喜燒湯汁,好好食👍🏻咖哩湯吉列豬扒烏龍麵($98)咖哩湯好濃郁,豬扒炸得香脆🐷,成個組合都好夾~海蝦天婦羅($35)唔會好油膩,蝦肉幾彈牙🍤明太子芝士春卷($38)呢碟好有驚喜,春卷非常香脆,明太子咸咸地,芝士仲有拉絲效果,食完想再encore🤤日本南瓜天婦羅🎃($28)日本南瓜好甜🎃,有天婦羅衣包住,外脆內軟~吉列十勝黑豚肉眼($58)經典吉列豬扒醬汁配肉眼黑豚,啖啖肉~日本木村信州蘋果汽水($28)有汽嘅蘋果汁,蘋果汁夠香甜,解渴一流😋SOLO TEA 玉山烏龍($25)自家製無糖冷泡茶,好香嘅烏龍茶,飲完會回甘,茶控必試🥰草莓罐裝牛乳蛋糕($48)密封包裝,夠晒衛生👍🏻👍🏻,食嘅時候先揭起頂蓋,裡面有好多大大粒嘅士多啤梨🍓,中間係牛乳cream,仲有兩層好鬆化嘅蛋糕😋

咖哩湯吉列豬扒烏龍麵($98)
咖哩湯吉列豬扒烏龍麵

咖哩湯好濃郁,豬扒炸得香脆🐷,成個組合都好夾~

海蝦天婦羅($35)
海蝦天婦羅

唔會好油膩,蝦肉幾彈牙🍤

明太子芝士春卷($38)
明太子芝士春卷

日本南瓜天婦羅🎃($28)
日本南瓜天婦羅

日本南瓜好甜🎃,有天婦羅衣包住,外脆內軟~

吉列十勝黑豚肉眼($58)
吉列十勝黑豚肉眼

經典吉列豬扒醬汁配肉眼黑豚,啖啖肉~

日本木村信州蘋果汽水($28)
日本木村信州蘋果汽水

有汽嘅蘋果汁,蘋果汁夠香甜,解渴一流😋

SOLO TEA 玉山烏龍($25)
SOLO TEA 玉山烏龍

自家製無糖冷泡茶,好香嘅烏龍茶,飲完會回甘,茶控必試🥰

草莓罐裝牛乳蛋糕($48)

咖哩湯吉列豬扒烏龍麵
海蝦天婦羅
日本南瓜天婦羅
吉列十勝黑豚肉眼
日本木村信州蘋果汽水
SOLO TEA 玉山烏龍
草莓罐裝牛乳蛋糕
👩🏻‍🌾知道有烏冬新店就即刻拉埋同事一齊去試!

♨️明太子溫泉蛋冷烏冬🍜溫泉蛋大大粒,明太子份量多,唔會好咸,少少辣,👩🏻‍🌾幾中意。湯濃鹹度適中。烏冬以100%北海道麵粉新鮮製造,食得出烏冬彈牙有韌度,冷食相對會再硬身少少,如果你係中意偏硬身的話就適合你😬不過有一兩條就應該煮得唔夠耐就真係太硬身。食食吓覺得個味有啲單調,可以加埋washabi同枱上一瓶炸麵粉衣,刺激得嚟又脆脆地,推薦加埋一齊食!

👩🏻‍🌾同事嗌咗熱咖喱烏冬覺得唔錯,湯夠濃郁。可惜整體嚟講就無好驚艷到我哋,但可以一試~

🍓草莓罐裝牛乳蛋糕🍓
一開罐就聞到草莓味好香,Cream綿密厚身,中間嘅海綿蛋糕唔hea,帶有少少草莓味。美中不足係草莓片薄咗啲,食得無咁滿足。
👩🏻‍🌾同同事都覺得甜品比烏冬有驚喜!🤩草莓控要試下呀!🍓

一人坐位,自己食都唔怕尷尬,先在門外自助機點餐付款,店員會安排坐位,之後要把手上的QRcode scan枱右邊的QRcode scanner~
坐位係高櫈,但係有放腳地方,設計上都算細心。
👩🏻‍🌾知道有烏冬新店就即刻拉埋同事一齊去試!

♨️明太子溫泉蛋冷烏冬🍜

明太子溫泉蛋冷烏冬
配料
🍓草莓罐裝牛乳蛋糕🍓

👩🏻‍🌾同同事都覺得甜品比烏冬有驚喜!🤩草莓控要試下呀!🍓
草莓罐裝牛乳蛋糕

坐位係高櫈,但係有放腳地方,設計上都算細心。
2022-10-06
$90 (Lunch)
明太子溫泉蛋冷烏冬
2022-10-11 32 views
安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 $138升級咗做A4和牛肩胛肉+$30一上枱真係嘩出聲😍超大個鍋 材料非常豐富和牛肩胛肉好嫩滑 牛味好重👍🏻壽喜燒湯底好香甜濃郁搞到小編飲唔停口烏龍麵好有咬口 配菜吸晒湯底嘅精華仲有隻半熟蛋添吖🤤明太子溫泉蛋冷烏龍麵 $88冷烏龍麵更加食到烏龍麵嘅煙韌口感🤪烏龍麵更為彈牙明太子嘅份量亦都好多可以加埋天婦羅脆脆增添口感😙橙黃色嘅溫泉蛋煮得好靚撈埋一齊食口感更滑🥰明太子芝士春卷 $38外脆內軟 咸咸香香明太子同芝士好夾好惹味🤓芝士仲會拉絲上枱時店員會好貼心咁提我哋啱啱炸起小心爆芝士真係值得一讚👍🏻天婦羅盛盒 $108有兩隻大蝦 帶子 南瓜 番薯 秋葵🤩炸粉好適中 炸到金黃色 一啲都唔油膩🤗草莓罐裝牛乳蛋糕 $48抹茶罐裝牛乳蛋糕 $48賣相一流 打卡必備蛋糕放咗喺透明罐入面cream好綿滑❤️‍🔥軟綿綿嘅口感 好似食緊舊雲咁🤪草莓好香甜抹茶味都好出色🥰日本木村柚子風味汽水 $28食完正餐 飲柚子風味汽水真係一絕😍令人更有胃口食嘢好爽吖SOLO TEA 玉山烏龍 $25玉山烏龍甘醇順口無糖茶飲落有回甘嘅味道😘Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:

安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 $138

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2022-10-10 43 views
銅鑼灣新開高質日式烏冬店「Solo Udon ソロうどん」打造出一人之境的自在舒適📌新穎日系風格主題📌全店獨立座位一人一格📌有街景位和面壁位📌設有自助點餐機 📌全自助點餐連付款📌入座後用點餐收據掃描QR code📌掃描後即可完成下單📌點選美食均由店員送上🎏雞白湯叉燒烏龍麵 ($88)自家熬煮湯底充滿濃郁雞味叉燒肥瘦厚薄適中淋滑入味 烏冬選用100%北海道麵粉天天新鮮自家製作🎏中華風擔擔烏龍麵 ($88)以自家雞湯作湯底混合中華擔擔面元素配合香港人口味烏冬煙韌爽滑有口感🎏櫻花蝦芫茜餅天婦羅 ($48)炸得超級鬆超級脆咸鮮濃香嘅櫻花蝦配搭清香芫茜自家創新口味嚟到一定要試🎏南蠻炸雞沙律 ($48)皮脆肉嫩嘅炸雞配上新鮮爽脆嘅沙律菜好味得嚟又食得均衡🎏天婦羅盛盒 ($108)一個人原來都可以盡興份量剛好 食材豐富有兩雙蝦、一隻帶子、一件番薯、一件茄子和一件青辣椒脆漿又薄又鬆化食材又新鮮非常滿足🎏抹茶罐裝牛乳蛋糕 ($48)🎏草莓罐裝牛乳蛋糕 ($48)兩款蛋糕賣相都好特別透明的易拉罐裝特顯出蛋糕美感和層次好睇又好食😋🎏Solo Tea 玉山烏龍 $25是自家製的茶味清甜帶點回甘🎏日本木村柚子風
銅鑼灣新開高質日式烏冬店
「Solo Udon ソロうどん」
打造出一人之境的自在舒適
📌全自助點餐連付款
📌入座後用點餐收據掃描QR code
📌掃描後即可完成下單
📌點選美食均由店員送上

🎏雞白湯叉燒烏龍麵 ($88)
自家熬煮湯底充滿濃郁雞味
叉燒肥瘦厚薄適中
淋滑入味
烏冬選用100%北海道麵粉
天天新鮮自家製作

🎏中華風擔擔烏龍麵 ($88)
以自家雞湯作湯底
混合中華擔擔面元素
配合香港人口味
烏冬煙韌爽滑
有口感

🎏櫻花蝦芫茜餅天婦羅 ($48)
炸得超級鬆超級脆
咸鮮濃香嘅櫻花蝦
配搭清香芫茜
自家創新口味
嚟到一定要試

🎏南蠻炸雞沙律 ($48)
皮脆肉嫩嘅炸雞
配上新鮮爽脆嘅沙律菜
好味得嚟又食得均衡

🎏天婦羅盛盒 ($108)
一個人原來都可以盡興
份量剛好 食材豐富
有兩雙蝦、一隻帶子、
一件番薯、一件茄子和
一件青辣椒
脆漿又薄又鬆化
食材又新鮮
非常滿足

🎏抹茶罐裝牛乳蛋糕 ($48)
🎏草莓罐裝牛乳蛋糕 ($48)
兩款蛋糕賣相都好特別

是自家製的
茶味清甜帶點回甘
🎏日本木村柚子風味汽水$28
🎏日本木村信州蘋果汽水$28
銅鑼灣登龍街V Point真係雲集各地美食,上星期新開一間日式烏冬店【SOLO UDON ソロうどん】,餐廳主打全自助點餐兼一人用餐概念,我都幾鍾意依種模式,有時一個人行街坐低想靜靜地食餐飯,享受Me time真係一個好選擇!先係餐廳門口位自助點餐機(設有2部)揀選心水美食,食物種類豐富:有烏龍麵、小食、飲品、甜品,店內主打烏龍麵都係$88起,不收加一服務費,付款後取收據就可進店內坐。一人坐位模式,兩旁用隔板分隔保持私隱度。枱邊位置設有QR code掃描,用剛剛付款的收據將QR code對準「嘟」一下即可下單,之後係枱前位置等取食物用餐,全程自助形式,真正零接觸咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 $98(加大+$10)店內由日本師傅主理,烏冬採用100%北海道麵粉製作即拉而成非常彈牙,湯底用雞每日熬製12小時非常濃郁。咖哩味香濃,充滿日式咖喱風味,即炸吉列豬入口脆卜卜吉列蝦蝦湯拌烏龍麵 $98(加大+$10)一上枱就聞到超香蝦湯味,入口濃濃蝦味,吉列蝦肉新鮮,烏龍麵煙韌彈牙,鍾意食嚼勁口感麵一定要嚟試!小食:明太子芝士春卷、海蝦天婦羅、南蠻炸雞、韓式泡菜、溫泉蛋、日式上湯冷菠菜明太子芝士春卷 $38

咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 $98(加大+$10)

吉列蝦蝦湯拌烏龍麵 $98(加大+$10)

明太子芝士春卷 $38
入口鹹香味濃,芝士夾心加炸物係永遠不敗之選
海蝦天婦羅 $35
平時食天婦羅多數就咁用隻碟放,依到用網碟盛起肉眼睇都係誠意之作,味道當然都係好食la,大蝦非常彈牙
南蠻炸雞 $48
都係用網碟盛起炸物,誠意分加滿!即叫即炸咬落熱辣辣,雞肉多汁嫩滑,仲有沙律菜中和油膩,私心推介必食!
韓式泡菜 $18
酸辣味適中,作為前菜或加入麵食都好開胃
溫泉蛋 $12
作為蛋迷去到邊都要比錢加蛋食,依到溫泉蛋真係好正!一口凍溫泉蛋放入口再咬開果種「正」相信鍾意食太陽蛋就會明!
日式上湯冷菠菜 $18
太多肉叫碟菜食下,鋪面柴魚片+切口整齊菠菜細細碟好精緻,雪凍咗菠菜好fresh

SOLO TEA 玉山烏龍 $25
自家製烏龍茶,初入口有種甜味,之後回甘,非常解渴

日本木村信州蘋果汽水 $28
香甜蘋果味,大人小朋友都鍾意飲嘅汽水

抹茶罐裝牛乳蛋糕 $48
罐裝包裝好得意,打卡一流,軟綿綿蛋糕入口即溶,淡淡抹茶牛奶香又唔會好甜

草莓罐裝牛乳蛋糕 $48
唔單止賣相靚,真係有士多啤梨㗎!比抹茶蛋糕甜d d,但我自己親鍾意食依罐多d

地點: 銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
2022-10-07
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$270 (Dinner)
  • 草莓罐裝牛乳蛋糕
  • 日式上湯冷菠菜
  • SOLO TEA 玉山烏龍
  • 日本木村信州蘋果汽水
2022-10-09 52 views
今日去左銅鑼灣登龍街新開的日式烏龍麵店 SOLO UDON,裝潢 cyber風好有現代感;點餐係自助形式係門口部機落order比錢,入座後在枱旁邊的位置掃描單據上的QR code ,聽到嘟一聲便代表成功下單了,好方便🥳座位以縷空隔板分隔,有獨立座位,一個人嚟食都唔會尷尬🤭每款麵食也有中或大份選擇,可以根據自己食量選擇😚🎏明太子溫泉蛋冷烏龍麵坐在餐廳中間位置的話,食物會直接由廚房在面前送上,好有日本小店feel 😎烏冬採用100%北海道麵粉,每日新鮮自家製造,有咬口兼爽滑彈牙!冷烏冬口感更正,超級彈牙口感一流,配上蛋黃好creamy!🎏吉列蝦蝦湯伴烏龍麵以濃蝦湯混入雞湯底的特濃蝦沾湯,配上兩隻鮮炸天婦羅炸蝦。蝦味香濃,每條烏冬掛滿蝦湯,吉列蝦炸粉薄夠,入口香脆啖啖肉!🎏天婦羅盛盒有兩隻炸蝦、帶子、茄子、南瓜同青椒等新鮮炸起酥脆可口,帶子外脆內軟幾鮮甜,炸蝦爽彈,層炸粉好薄身,南瓜夠晒清甜!🎏明太子春卷 春卷炸到脆卜卜,入面有明太子同滿滿嘅芝士,小食推介!🎏櫻花蝦芫茜餅天婦羅酥脆的天婦羅餅,櫻花蝦碎加入芫荽炸成,好重芫荽味,炸得好鬆脆!🎏炭培烏龍自家品牌的炭培烏龍,茶味香醇,加入咗甘草粉令
座位以縷空隔板分隔,有獨立座位,一個人嚟食都唔會尷尬🤭

每款麵食也有中或大份選擇,可以根據自己食量選擇😚

🎏明太子溫泉蛋冷烏龍麵

🎏吉列蝦蝦湯伴烏龍麵

🎏天婦羅盛盒
有兩隻炸蝦、帶子、茄子、南瓜同青椒等

🎏明太子春卷
春卷炸到脆卜卜,入面有明太子同滿滿嘅芝士,小食推介!

🎏櫻花蝦芫茜餅天婦羅

🎏炭培烏龍
自家品牌的炭培烏龍,茶味香醇,加入咗甘草粉令味道更加回甘,解渴解膩!

🎏日本木村靜岡綠茶可樂
幾年無得去日本,好掛住佢地既飲品,呢樽支裝可樂,少許綠茶味,甜度適中。

🎏抹茶/士多啤梨 罐裝牛乳蛋糕
超級igable📸 罐仔蛋糕,餐廳自家製,用透明易拉罐上枱,打卡一流!
味道有兩款,一款係抹茶🍵,另一款係士多啤梨🍓 抹茶茶味濃郁,有牛奶奶凍,蛋糕同牛乳忌廉都有抹茶茶香。士多啤梨超足料,好多塊鮮甜士多啤梨,食埋甜品大滿足🤩
2022-10-09 41 views
採用一人之境坐法·必試咖哩烏冬🍜咖喱天婦羅烏冬 $98天婦羅 包括:蝦、蕃薯、青椒,送上嚟仲脆,蕃薯好甜,唔會好厚炸粉 咖哩好濃郁🍛烏冬彈牙 仲掛到湯👏🏻南蠻炸雞 $48他他醬同炸雞好夾,雞件外脆內嫩,仲有雞汁!💕推推推!擔擔湯烏冬 $88湯底好濃郁!係一個好創新嘅配搭👍🏻 如果鐘意食辣味/惹味啲嘅湯底 道一定要試下呢個啦👏🏻罐罐抹茶蛋糕/士多啤梨蛋糕 $48打卡一流嘅人氣蛋糕🍰 食落唔會太甜 不過cream 嘅比例可以小啲啲!🫶🏻 Overall 我覺得去到銅鑼灣彈想搵間日式烏冬試下 呢個會係選擇之一💕
採用一人之境坐法·必試咖哩烏冬🍜

咖喱天婦羅烏冬 $98

南蠻炸雞 $48
他他醬同炸雞好夾,雞件外脆內嫩,仲有雞汁!💕推推推!

擔擔湯烏冬 $88

罐罐抹茶蛋糕/士多啤梨蛋糕 $48

有時做嘢好忙,好想有一個沉澱嘅空間,享受一人之境嘅快樂~今日去左登龍街新開嘅 SOLO UDON ❤️ 佢地主打的精選自家製讚岐烏龍麵,採用了100% 北海道麵粉 製造,由日本師傅苦心反覆搓揉數十次而成 🍲明太子溫泉蛋冷烏龍麵 入口涼涼的溫和微辛辣口感,完全滿足到明太子愛好者的心。蝦濃湯吉列蝦拌烏龍麵 蝦湯很濃,有少少似掛面,鮮蝦味中帶出雞白湯的鮮甜~ 天婦羅盛盒 即叫即炸, 粉唔會好厚。芫荽天婦羅幾有驚喜, 好有芫荽香味,我平時唔係咁鐘意芫荽都可以直接食。天婦羅蛋黃係香港真一次見,好有日本雞蛋嘅香🥚明太子芝士春卷明太子+芝士基本上都無得輸, 仲要炸, 接哂絲🤩 solo tea 炭培烏龍食日本野一定要配茶,回甘十足罐裝蛋糕有香滑mousse 配軟軟蛋糕,令一人之境去到另一個境界✨
有時做嘢好忙,好想有一個沉澱嘅空間,享受一人之境嘅快樂~

明太子溫泉蛋冷烏龍麵
入口涼涼的溫和微辛辣口感,完全滿足到明太子愛好者的心。

蝦濃湯吉列蝦拌烏龍麵
蝦湯很濃,有少少似掛面,鮮蝦味中帶出雞白湯的鮮甜~

天婦羅盛盒
即叫即炸, 粉唔會好厚。

芫荽天婦羅

天婦羅蛋黃
係香港真一次見,好有日本雞蛋嘅香🥚

明太子芝士春卷
明太子+芝士基本上都無得輸, 仲要炸, 接哂絲🤩

solo tea 炭培烏龍
食日本野一定要配茶,回甘十足

罐裝蛋糕
有香滑mousse 配軟軟蛋糕,令一人之境去到另一個境界✨
入去之前其實頗有期望,畢竟喺香港好少搵到一間以烏冬做主打嘅店舖,再加上睇過之前嘅食評,全部嘅評語都好好,所以一心以為應該會幾好食。門口有自助點餐機,唔難用,落單過程都好快。 入座前筷子匙羹已經喺檯面,我習慣用之前會抹一抹,好彩我有呢個習慣 ,因為一抹隻匙羹,紙巾就出咗兩噠黃色🥹,即時對呢度扣左分。火炙安格斯牛肉烏冬牛肉有火炙過嘅香味,係好食嘅,湯底係一般嘅日式湯底,味道正常但頗為普通。 至於主打嘅烏冬,係極度失望!之前睇過幾篇食評都話呢度用嘅係手打烏冬,所以我一心以為係新鮮嗰款手打烏冬,會有煙韌彈牙嘅感覺,但可惜食落佢只係似平時喺街都買到嗰隻急凍烏冬🥹。海蝦烏冬都係極普通。芫荽蝦餅除咗炸粉同芫荽,食唔到其他味,同埋都幾油。總結:一間以烏冬為主打嘅鋪頭但竟然唔係用新鮮烏冬,的確係令人幾失望。

火炙安格斯牛肉烏冬

海蝦烏冬
都係極普通。

芫荽蝦餅
除咗炸粉同芫荽,食唔到其他味,同埋都幾油。

總結:
2022-10-09 43 views
Saw a small que at around 12 on Saturday and decided to walk in due to the selection of Udon displayed on the shops foam board outside.After a quick wait and quick ordering from the kiosk I was seated in a “solo” booth. I took the receipt and scanned the QR at the booth and within 10 minutes my Udon cameI ordered the cold mentaiko udon as I wanted something with more texture. I was pleasantly surprised with the udon texture as it was so chewy! It is definitely the best I’ve had in (Hong Kong). I

I ordered the cold mentaiko udon as I wanted something with more texture. I was pleasantly surprised with the udon texture as it was so chewy! It is definitely the best I’ve had in (Hong Kong). I asked the manager about the Udon and they mentioned it’s hand made with 100% Hokkaido wheat! No wonder!

It was a steal with this quality. I will definitely come back and try their other selections as the hot soup bases seem very attractive !
Mentaiko  Cold  Udon
2022-10-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
Mentaiko  Cold  Udon
  • Mentaiko Cold  Udon
2022-10-09 26 views
✨SOLO UDON ソロうどん✨ @soloudon銅鑼灣新開左間新派日式烏龍麵店,店內全部都係以縷空隔板分隔,獨自享受一人之境既美食🥰我邀請了朋友一齊同我品嘗,可以叫多幾款黎試試🙂 店員好細心咁地指示簽地點樣點餐👍🏻明太子溫泉蛋冷鳥龍麵 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻冷烏龍麵食落有驚喜,店員推冷冬龍麵既口感好爽口,加上明太子及Wasabi 既湯底,冷冬龍麵完全吸收曬湯底既精華,味道層次非常豐富👍🏻😋冷鳥龍麵以外,加配左櫻花蝦芫茜餅天婦羅 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5南蠻炸雞沙律 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5櫻花蝦芫茜餅天婦羅既蝦味好出,炸得酥脆之餘仲好香口😀 南蠻炸雞沙律既雞真係超級Juicy, 配上沙律菜清新,一濃一淡,超推介😍🤤SOLO TEA 炭焙鳥龍 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5因為冇曬其他特飲,所以點左烏龍,估唔到超級甜同回甘😋吉列蝦湯烏龍麵 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5朋友點既係熱湯吉列蝦湯烏龍麵,湯底係熬製12小時既雞白湯底,再製成蝦湯,味道非常濃郁,可惜湯底唔多,好快就飲曬明太子芝士春卷 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5呢個味道濃味咸一點,但係炸得好Crispy 而且熱食果陣仲有拉絲效果,推介大家都點S
✨SOLO UDON ソロうどん✨ @soloudon

明太子溫泉蛋冷鳥龍麵 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

冷鳥龍麵以外,加配左
櫻花蝦芫茜餅天婦羅 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
南蠻炸雞沙律 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

SOLO TEA 炭焙鳥龍 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
因為冇曬其他特飲,所以點左烏龍,估唔到超級甜同回甘😋

吉列蝦湯烏龍麵 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

明太子芝士春卷 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

SOLO TEA 玉山烏龍 同炭焙烏龍一樣都係回甘十足😋

可惜最想試嘅特飲同甜品都缺貨😭😭
2022-10-09 88 views
來到拉麵店林立的登龍街目光立即被這間新開張的烏冬店吸引在現代感十足的精緻裝潢中原來是一人前的日式烏冬店以隔板劃出的獨立用餐空間可以專心享受一人之境的料理自助點餐機位於店舖門口顯眼處付款且取收據後便可自由選擇座位在座位的指定位置掃描收據上的二維碼這樣店員就會知道客人的位置廚師會打開客人面前的簾幕直接將餐點放到面前十分有新鮮感。蝦濃湯吉列蝦烏龍麵湯底熬煮香濃每一口都充滿濃郁的蝦味配上爽滑有嚼勁的自家製烏冬加上酥脆彈牙的吉列炸蝦風味絕佳雞白湯叉燒烏龍麵有奶白色的湯底香而不膩雞湯味道清甜吉列十勝黑豚肉眼外層脆漿夠薄且脆咬下有豐富肉汁溢出做到外脆內嫩明太子芝士春卷炸得香脆且咸香味十足 櫻花蝦莞茜餅天婦羅入口鬆化淡淡莞茜味襯托出濃濃蝦香。草莓罐裝牛乳蛋糕包裝很特別用透明汽水罐包裝蛋糕玩味十足裡頭是一層層慕絲和蛋糕口感層次豐富玉山烏龍是自家製的茶飲加了甘草粉入口香醇回甘此次新派日式一人前烏冬料理體驗不錯店舖裝潢以至料理的包裝都予人新鮮感
來到拉麵店林立的登龍街
付款且取收據後便可自由選擇座位
在座位的指定位置掃描收據上的二維碼
這樣店員就會知道客人的位置
廚師會打開客人面前的簾幕
直接將餐點放到面前十分有新鮮感。
蝦濃湯吉列蝦烏龍麵湯底熬煮香濃
吉列十勝黑豚肉眼外層脆漿夠薄且脆
咬下有豐富肉汁溢出做到外脆內嫩
明太子芝士春卷炸得香脆且咸香味十足
櫻花蝦莞茜餅天婦羅入口鬆化
淡淡莞茜味襯托出濃濃蝦香。
草莓罐裝牛乳蛋糕包裝很特別
天婦羅蝦
吉列十勝黑豚肉
櫻花蝦莞茜餅天婦羅
2022-10-03
$200 (Dinner)
玉山烏龍
雞白湯叉燒烏龍麵
魚糕
天婦羅蝦
吉列十勝黑豚肉
櫻花蝦莞茜餅天婦羅
草莓罐裝牛乳蛋糕
銅鑼灣登龍街就係TIMES附近,好容易搵到,出曬名多嘢食。最近新開咗一間主打烏冬嘅【SOLO UDON ソロうどん】,作為烏冬控,一於即刻約埋朋友一齊去試, 一次過可以試多幾樣嘢食😋店面裝修比較明亮光鮮、型格新穎。一入到去走廊,就見到有2部觸屏點餐機,原來呢間餐廳嘅整個點餐過程,都好革新、方便。首先用兩部觸屏屏幕,先點餐付費,然後再入坐。Menu顯示呢度嘅烏冬有成 11款選擇!冷烏冬有3款,熱烏冬有8款。已經好期待啦!快速地同朋友點好餐之後,就攞住張單去入去搵位坐。呢度既每一個座位,都以縷空隔板分隔,果然如其名“solo”,主張獨食主義。每個位置嘅左手邊都有個scanner,嘟左已付款單據既QR code,就會自動上菜埋位。餐廳比較中間嘅位置,前面嘅係一塊簾,可以直接喺嗰度上菜,模式好似一蘭。呢個過程,比較衛生,亦省卻等待送菜嘅時間,保證食物可以熱辣辣上枱,食得舒服。烏龍麵,係日本既叫法,其實即係烏冬。呢度嘅烏冬全部都係用北海道面粉自制,果然係好講究嘅烏冬專門店!🍜蝦濃湯吉列蝦烏龍麵熱烏冬款之一蝦湯底味道超級濃郁,質地亦稍為濃厚稠杰,絕對足料!每款有兩條吉列蝦,吉列蝦脆卜卜,連埋個蝦濃
銅鑼灣登龍街就係TIMES附近,
好容易搵到,出曬名多嘢食。
作為烏冬控,
一於即刻約埋朋友一齊去試,
一次過可以試多幾樣嘢食😋

店面裝修比較明亮光鮮、型格新穎。

一入到去走廊,就見到有2部觸屏點餐機,
原來呢間餐廳嘅整個點餐過程,
都好革新、方便。
首先用兩部觸屏屏幕,先點餐付費,
然後再入坐。
Menu顯示呢度嘅烏冬有成 11款選擇!
冷烏冬有3款,熱烏冬有8款。

已經好期待啦!
快速地同朋友點好餐之後,
就攞住張單去入去搵位坐。

呢度既每一個座位,
都以縷空隔板分隔,
果然如其名“solo”,主張獨食主義。

每個位置嘅左手邊都有個scanner,
嘟左已付款單據既QR code,
就會自動上菜埋位。

餐廳比較中間嘅位置,
前面嘅係一塊簾,
可以直接喺嗰度上菜,
模式好似一蘭。
呢個過程,比較衛生,
亦省卻等待送菜嘅時間,
保證食物可以熱辣辣上枱,
食得舒服。

烏龍麵,係日本既叫法,其實即係烏冬。
呢度嘅烏冬全部都係用北海道面粉自制,
果然係好講究嘅烏冬專門店!

🍜蝦濃湯吉列蝦烏龍麵
熱烏冬款之一
蝦湯底味道超級濃郁,質地亦稍為濃厚稠杰,絕對足料!
每款有兩條吉列蝦,
吉列蝦脆卜卜,連埋個蝦濃湯,
十分好味!

🍜明太子溫泉蛋冷烏龍麵
冷烏冬款之一
相比熱烏冬,冷烏冬味道一般比較淡,
但優勝在,個質感更彈牙!
冷烏冬透心涼,消暑,天氣熱時食最啱。
除咗明太子同溫泉蛋之外,
碗邊仲提供咗wasabi,
加埋wasabi味道更有層次!
枱面亦有天婦羅脆脆,
建議配冷烏冬食,口感多元化享受!

🥢明太子芝士春卷
小食之中,呢個大推!
超級好味,
外面脆卜卜,
入面充滿明太子同芝士,仲可以拉出長長拉絲!

明太子芝士春捲

🥢櫻花蝦芫茜餅天婦羅
呢個係佢哋另一個名物。
成個炸得鬆鬆脆脆,
喜歡芫茜嘅朋友應該會大愛,
櫻花蝦蝦味鹹香,
配埋芫茜嘅香味一齊食,
原來都幾好味、幾夾

🥢海蝦天婦羅
天婦羅粉漿薄薄的,
入面嘅海蝦鮮味彈牙!
不過冇比較冇傷害,
相比較之下個人更加喜歡蝦濃湯烏冬入面嗰兩隻吉列蝦。

🥢南蠻炸雞
欣賞佢有沙律菜伴著,
食咗之後就可以減輕油膩感。

🥫🍰罐裝牛乳蛋糕
又一必食之選!!!
真係好好味,
明明其實已經好飽,都忍唔住成罐食晒!😂
(謎之音:究竟要幾耐先抵消到今餐嘅卡路里🙈)

好可愛既透明罐裝!
開嗰陣注意小心 唔好鎅親手。
暫時有兩款口味:草莓同抹茶

🍓草莓味
一層忌廉一層蛋糕嘅分佈,
忌廉牛乳蛋糕質感鬆軟輕身,
甜甜士多啤梨,都有助祛油膩感,唔會太膩。

🍵抹茶味
一層抹茶忌廉,一層抹茶蛋糕
每一啖都係唔同質感,
但濃濃嘅抹茶味道,
抹茶控必愛!
罐裝牛乳蛋糕

飲品方面,
大推佢地自家製,冇糖冇防腐劑嘅solo tea!

茶有2款,
分別係玉山烏龍同炭焙烏龍。
兩款都係超熱門選擇,
見到真係要九秒九即刻點!
好容易售罄!!

☕️SOLO TEA 玉山烏龍
店家自家配制既冷泡茶,
茶味突出清香!
加咗甘草粉,
飲落咽喉會有有微微透涼感,好舒服,
尾段茶味回甘味亦十足!

可惜炭焙烏龍售罄,
今次試唔到🥲
下次行過,
我都絕對要特登嚟買一買呢個solo tea!
實在好飲!大推!

🥤日本木村靜岡綠茶可樂
未試過綠茶可樂,
第一次飲,
簡單就係唔係好甜、滲好淡綠茶味嘅可樂。
solo tea

明太子芝士春捲
罐裝牛乳蛋糕
solo tea
今日放lunch經過登龍街見到開咗間新既烏冬店,仲記得上手係做日式丼飯,圍板裝修幾個月後終於又有新食店登場🌠餐廳格局同拉麵店一樣,首先係門口有兩部點餐機📲主要分咗熱烏冬同冷烏冬,可能因為新開店員都落力介紹,熱烏冬既湯底全部都自家熬製,濃郁湯頭,冷烏冬就係主打滑溜煙韌口感,小食方面有成過十款,唔少都係第一次見,可惜自家罐子蛋糕賣哂🧁比完錢後就可以揀位,每塊隔板附設一個qr code掃描器,將單上面既code一掃就自然廚房會備餐出黎你既單o位度啦😉淺色木系既設計令人好放鬆唔趕急,檯上除咗餐具墊紙仲有一兜天婦羅碎碎,配上烏冬食有唔同享受😍明太子温泉蛋冷烏龍麵 | $88 | 8/10麵底本身約250g,正常女仔都好夠食,冷烏冬浸係醬油度好冰涼,食落超級煙韌😋不愧係用北海道麵粉每日新鮮製造,温泉蛋令麵身更加滑溜,明太子帶來微微的鹹香口感,灑上天婦羅碎就會沾上麵身,添上香脆感😆中華風擔擔烏龍麵 | $88 | 8/10廚師好快掀開前面擋板上菜,湯底好香濃👀傳來陣陣既麻醬味,帶住少少辣椒油幾惹味,熱烏冬都幾彈牙,麵身都屬於易掛湯類型,旁邊配料有葱花、芫茜、洋葱絲同花生碎,層次感豐富👍🏻🫔明太子芝士
明太子温泉蛋冷烏龍麵 | $88 | 8/10
中華風擔擔烏龍麵 | $88 | 8/10
🫔明太子芝士春卷 | $38 | 8.5/10
外表同一般春卷無異,但一口咬落去就有豐香既明太子同拉絲芝士湧出🤤兩樣都重鹹香既野合作又唔係太重口味,超級推薦
🧆日式炸魚餅 | $38 | 7/10
兩面都油炸成金黃色,師傅已經吸好油先再奉客,食落有魚漿獨特既彈牙感☺️厚薄適中幾滿足
🍤天婦羅盛盒 | $108 | 7.5/10
有齊兩隻炸蝦、帶子、茄子、南瓜同青椒等,定價就略貴🙈帶子外脆內軟幾鮮甜,炸蝦爽彈,蔬菜類仍然保持內在濕潤,果香氣十足
🍳蛋黃天婦羅 | $25 | 7/10
將蛋黃分離出再加上炸漿去炸,一打開小小脆漿,蛋汁就即刻流出黎,能夠做到如此流心的狀態,視覺效果既已經好吸引📸食落蛋味爆燈
日本腐皮 | $18 | 6.5/10
呢款都幾大塊,比平時食腐皮烏冬杯麵大成倍,食落好香好熱,但味道有d失望,因為比較偏鹹冇咗獨有既清甜☹️
🍗南蠻炸雞沙律 | $48 | 7.5/10
日式炸雞加埋酸酸地既他他醬食極都唔會膩,炸皮相當薄身,一咬就有雞肉既鮮嫩肉汁😍可以夾埋沙律菜食,添上一層清爽感
🍤天婦羅海老 | $35 | 8/10
海老既Size絕對唔細,食落外酥內軟啖啖蝦肉,油温控制得幾出色😊
🥩吉列黑豚 | $58 | 8/10
正宗既日式炸豬扒,炸衣鎖緊咗黑豚扒既肉汁,一咬就有油脂感,肥瘦適中既肉質,醬汁唔會偏鹹,有茄汁味開胃解膩😝
🍵自家冷泡茶 | $25 | 7/10
餐廳估唔到除咗日本汽水仲有冷泡茶,幾有台式店既feel,要咗呢枝炭焙烏龍,茶香滿溢唔會澀,加咗甘草粉令回味變得甘甜,食咗咁多炸物飲返枝都冇咁罪惡
2022-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 明太子温泉蛋冷烏龍麵
  • 中華風擔擔烏龍麵
  • 明太子芝士春卷
  • 天婦羅海老
  • 吉列黑豚
2022-10-08 412 views
喺銅鑼灣登龍街開咗一間專門食烏龍麵嘅店舖佢係全自助形式 喺門口買完飛 然後於座位旁邊掃掃QR code就會有職員為你遞上美食呢度嘅烏冬點解咁好食?原因好簡單 佢就係用左北海道麵粉去打造同出面食到幾蚊包嗰啲烏冬真係差好遠 🫣完全不同!有質感兼彈牙 每一口都有實在感並不會那樣粉…舖頭仲非常細心可以挑選兩種唔同size份量嘅烏冬有250 gram同埋400 gram新娘嘅大小好似專為男士同女士分別而設呢這裏的湯底都比較濃郁 分別有咖喱和龍蝦 而人氣的龍蝦湯底 是經過12hrs的熬製而成 果然係慢工出細貨如果還想細味烏冬的質感 強烈建議推介點冷烏冬!泡菜叉燒冷烏龍麵入口辛辣 夠晒過癮 上面仲有好多泡菜配埋兩舊日本美味嘅叉燒 好滿足 食完個面仲要飲埋個湯 除咗烏冬呢度仲有好多小食芫荽櫻花蝦天婦羅 口感豐富食落去真係有一粒粒嘅櫻花蝦仲有冷凍菠菜 簡單清甜 都係我最鍾意食順帶一提甜品罐裝蛋糕係近期熱門打卡之選 一打開拉環 有士多啤梨同埋抹茶口味嘅蛋糕 超靚超精緻 真係忍唔住呀😍😍😍鍾意食甜品嘅朋友真係不能錯過~

喺銅鑼灣登龍街開咗一間專門食烏龍麵嘅店舖

佢係全自助形式 喺門口買完飛
然後於座位旁邊掃掃QR code
就會有職員為你遞上美食

呢度嘅烏冬點解咁好食?
原因好簡單 佢就係用左北海道麵粉去打造

順帶一提甜品罐裝蛋糕
係近期熱門打卡之選 一打開拉環
有士多啤梨同埋抹茶口味嘅蛋糕
超靚超精緻 真係忍唔住呀😍😍😍
鍾意食甜品嘅朋友真係不能錯過~
2022-10-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)