今次同大家分享呢一間位於銅鑼灣嘅一人烏冬SOLO UDON。餐廳嘅裝潢用色鮮明,一人座位設計的別具特色。令到喺銅鑼灣呢一個繁忙嘅都是都市入邊,亦都可以搵到一個好好放鬆享受獨處與美食嘅空間。雞白湯叉燒烏龍麵🐔 $88 (加大+$10)雞白湯烏冬雞味濃郁,叉燒肥瘦均勻,烏冬入口相對淋身。安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熟蛋🥘 $138牛肉肉質鮮嫩,醬汁濃郁香醇,安格斯牛肉份量都唔少,大力推薦🤩火炙半熟安格斯牛肉🥩 $78感覺同壽喜燒ga安格斯牛肉差唔多,肉質入口即溶,同醬汁嘅衝撞都好合適,略嫌份量比較少。

雞白湯叉燒烏龍麵🐔 $88 (加大+$10)
雞白湯烏冬雞味濃郁,叉燒肥瘦均勻,烏冬入口相對淋身。

安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熟蛋🥘 $138

火炙半熟安格斯牛肉🥩 $78
安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熟蛋
火炙半熟安格斯牛肉
2023-01-02
安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熟蛋
火炙半熟安格斯牛肉
2023-01-05 77 views
位於銅鑼灣登龍街 最近新開嘅日式烏冬店佢特別之處係採取一站式全自助形式🤣只需要喺門口用點餐器自助落單然後將收據BARCODE放枱角位置掃一掃廚房就會幫你備餐 自動呈上你嘅ORDER______________________________入面每個座位都係一人座 以隔板分開獨立自修室咁嘅間隔 就算一個人食飯都唔尷尬😛推介大家去的話揀餐廳嘅中間位置座位師傅會喺前面拉開帳幕 呈上食物 幾有趣🤣______________________________/ 火灸半熟安格斯牛肉 / $78呢個真係私心推介 必叫之選 好高質!一大片嘅安格斯牛肉 入口柔軟嫩滑牛味濃郁之餘 仲好重油香 牛肉愛好者必點/ 明太子溫泉蛋冷烏龍麵 / $98佢哋嘅烏冬係用上北海道麵粉 全人手製作烏冬口感好彈牙好有咬口 好喜歡呢個韌度另外仲配有 明太子•溫泉蛋•芝麻紫菜醬油底成個配搭好好食 冷麵愛好者嘅我表示很喜歡/ 蝦濃湯吉列蝦烏龍麵 / $98店員主動介紹呢款蝦湯係每日新鮮熬製果然冇介紹 入口超勁濃郁鮮甜 後勁帶微辣呢款其實係有啲撈烏冬咁嘅形式烏冬掛滿蝦湯汁 加埋面頭兩隻吉列蝦兩隻蝦都好大隻好彈牙 外層炸到香脆金黃呢

位於銅鑼灣登龍街 最近新開嘅日式烏冬店

獨立自修室咁嘅間隔 就算一個人食飯都唔尷尬😛
推介大家去的話揀餐廳嘅中間位置座位
師傅會喺前面拉開帳幕 呈上食物 幾有趣🤣

/ 火灸半熟安格斯牛肉 / $78

呢個真係私心推介 必叫之選 好高質!
一大片嘅安格斯牛肉 入口柔軟嫩滑

/ Solo Tea 炭焙烏龍 / $25
/ Solo Tea玉山烏龍 / $25

飲品方面 叫咗呢兩款佢哋自家製嘅烏龍茶
特別之處係加左甘草粉 餘韻會多咗啲甘甜味
💎總評分:8.5/10-新店速遞✨!又收到試食邀請,登龍街食肆林立競爭咁大,有新店當然要試試🏃🏻‍♂️!遠遠望去舖面副有設計感,室內明亮簡潔💡,全吧枱式一人座劃位,如店名solo udon,一個人食飯都唔怕尷尬😚。座位之間嘅分隔板原來有機關嫁😲!當你喺門口touch screen自助落完單後,用分隔板scan單上面嘅QR code就可以等送餐啦!High tech到俾佢surprise左呀😆!1️⃣ 咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 $98 (+$10加大)日式咖喱普遍唔會好辣🥘,濃濃嘅咖哩作為湯底質感較杰身,比起湯麵更似撈麵,麵條彈牙掛汁,overall好食不過食好濟🙈。吉列豬扒炸得脆身,雖然偏瘦🐖,但小編反而幾欣賞佢脂肪少得嚟唔會好鞋口🫶🏻。2️⃣ 安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵 $138 (+$10加大)算係menu上較高價位嘅麵食,一鍋上熱辣辣天氣凍就啱晒🔥!烏龍麵加大後有400g,底下仲有勁多蔬菜同半熟蛋,好足料😋!壽喜燒湯底味道微甜,牛肉薄片質素普通偏乾身,有要求的話可選擇升級和牛🐮。3️⃣ 櫻花蝦芫荽餅天婦羅 $48採用刺身級嘅櫻花蝦🦐,size有反咁上下,mix埋芫荽以天婦羅做法炸成一個脆餅,創新特別👏
💎總評分:8.5/10

1️⃣ 咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 $98 (+$10加大)

2️⃣ 安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵 $138 (+$10加大)

3️⃣ 櫻花蝦芫荽餅天婦羅 $48
採用刺身級嘅櫻花蝦🦐,size有反咁上下,mix埋芫荽以天婦羅做法炸成一個脆餅,創新特別👏🏻,食落芫荽味唔會太重,balance得剛好。口感方面極度鬆脆,每啖咬落去都聽到SharpSharp聲😆,配傳統天婦羅汁無得輸🫶🏻!

4️⃣ 明太子芝士卷 $38
明太子同芝士係常見嘅combination🧀,味道鹹香,可惜小編放得太耐,錯過左可以做到拉絲效果嘅時刻🙈,大家記住要趁熱食啦!

5️⃣ 抹茶牛乳蛋糕 $48;草莓牛乳蛋糕 $48
作為烏冬店,呢度嘅甜品竟然勁到有人專程嚟買走❤️‍🔥~人氣產品一定要試!罐裝蛋糕賣相可愛,尤其係草莓味見到水果切面更啱打卡📸!自家配方有驚喜,cream夠幼滑,蛋糕軟綿🍰,一層層相隔甜而不膩。相比之下,抹茶牛乳茶味都OK,但不知為可質感濕左D,更為推介草莓味🍓!

6️⃣ 玉山烏龍 $25;綠茶可樂 $28
烏龍茶係自家製有誠意🫖,但老實說飲唔同一般茶有咩分別,純粹無糖健康,尤其係食完咖哩湯後消消濟都幾好😉!枝裝綠茶可樂聽落好特別🥤,比一般可樂啖口但無咩綠茶,可一試但無大驚喜。

成個用餐體驗好得意😍,由scan QR code到打窗簾送餐,成個過程有別於一般餐廳,令人印象深刻。雖然話劃位係專為獨食而設,但兩三個人一齊去都唔會奇怪🍽️。價錢唔貴,以上份量都有加大,純粹係小編好奇想知有幾大😅,otherwise正常份量已好足夠!
環境服務:⭐⭐⭐
  • 咖哩湯吉列豬扒烏龍麵
  • 安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵
  • 草莓牛乳蛋糕
2023-01-01 152 views
唔知係咪行衰運,我前晚登龍街路過見雞白湯咪走入去試吓,個湯唔係特別香濃,個烏冬不過不失,又唔係叫彈牙,只係比打邊爐嘅噹噹烏冬麪好少少,叉燒肥膏多過肉,又要好薄,兩三啖KO, 碗烏冬清清淡淡冇乜配菜,點知兩個鐘後返到屋企已經開始嚟料,仲要屙到發燒,我幾驚以為自己中咗COVID-19,慘到要搞到屙住跨年,每日屙四、五獲,搞到頂唔順要去睇醫生,醫生話我食咗不潔食物先會咁。碗烏冬只係多咗雞白湯,要百幾蚊絕對唔值得
2022-12-30 156 views
點解一碗烏冬都可以煮到咁難食,自己煮都好過佢。d好評到底幾黑心先寫得出話好食,定係全部都係鄉下仔未食過嘢先話好食,正一countryside bar鄉下巴。一定唔好試伏!個垃圾湯就係罐頭龍蝦湯求其加d澱粉水、味精煮到一pat,就話係濃湯,食完完全係口喝到想喊出黎,搞咁多嘢完全喪失曬食物嘅味道。d餸就求其比兩隻蝦,咩都冇,到底係邊個比勇氣佢地咁配搭,真係呃港女冇見識先食?臨走嘅時候仲叫我下次再黎,我真係想叫佢上我屋企等我煮比佢食,正垃圾
雞白湯叉燒烏龍麵奶白色嘅雞白湯,湯頭香濃得嘜而唔會覺得油膩,飲落去有温和嘅感覺!追加多左一碗湯,齌飲都絕對享受! (個人覺得同座X比較,絕對有得揮)烏冬用上100%北海道麵粉每日新鮮製造,入口爽滑,但如果帶多點煙韌嚼勁,絕對會更好!而叉燒肥瘦適中,肉質不乾柴!📍 SOLO UDON ソロうどん @soloudon
銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖食好啲啲 sichodd rating: 8.5/10#hkig #asia #foodie #foodies #eating #sichodd #eatout #yummy #nomnomnom #foodappreciation #eatfamous #dailyfoodfeed #foodporn #cheflife #foodielife #sichodd食好啲啲 #sichoddcausewaybay

📍 SOLO UDON ソロうどん @soloudon
銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖

食好啲啲 sichodd rating: 8.5/10

2022-12-26 151 views
今日黎左銅鑼灣呢間新開既一人烏冬,佢餐牌寫住100%用北海道產既小麥粉制既烏冬,食落又幾好wor,比較扁身但又彈牙又爽口,份量食完都有8成飽,推介一下!88$雞白湯叉燒烏龍麵佢叉燒方面幾好食既,食得出好香下,雞湯十分濃郁,友人大讚!108$火炙半熟安格斯牛肉烏龍麵呢個湯底食得出係魚湯尼,味道都唔差,牛肉燒得幾好食!48$抹茶罐裝牛乳蛋糕呢個喜出望外wor,以為都係打卡野,但味道唔輸d抹茶專賣店!nice!

88$
雞白湯叉燒烏龍麵
佢叉燒方面幾好食既,食得出好香下,雞湯十分濃郁,友人大讚!
108$
火炙半熟安格斯牛肉烏龍麵
呢個湯底食得出係魚湯尼,味道都唔差,牛肉燒得幾好食!

48$
抹茶罐裝牛乳蛋糕
如果你問我烏冬定拉麵?雞白湯夾拉麵我就成日食啦,估唔到烏冬都有呢味玩法銅鑼灣呢間「SOLO UDON」就開正登龍街呢條最旺埸既橫街小巷,無論打工仔lunch time想快閃一波定係放工chill住食,我諗Udon都係一個唔錯既選擇,尤其是佢餐廳既格局玩全自助仲要一人一格,正正岩哂我呢d麻甩佬呀!👇📌U D O N - ▪️ Chicken White Broth Chashu Udon - $98/L▪️ Mentai Kamatama Cold Udon - $98/L▫️ 第一道必試佢地烏龍麵,呢個「雞白湯叉燒烏龍麵」雞白湯做到入口香甜,而叉燒肥瘦適中,咬落口感軟綿,而佢地烏龍麵係自家製,比平時烏冬硬身少少,咁樣反而幾彈牙;而「明太子溫泉蛋冷鳥龍面」面頭溫泉蛋同冷烏龍麵撈埋一齊食,口感滑溜,加埋明太子做配搭,鹹香味十足。📌S N A C K S -▪️ Sakura Ebi Tempura Kakiage - $48▪️ Gillette Tokachi Black Pork Rib Eye - $58▪️ Gillette Shrimp - $35/2pcs▫️ 小食方面我試左個「櫻花蝦芫茜餅
如果你問我烏冬定拉麵?雞白湯夾拉麵我就成日食啦,
估唔到烏冬都有呢味玩法銅鑼灣呢間「SOLO UDON

尤其是佢餐廳既格局玩全自助仲要一人一格,

正正岩哂我呢d麻甩佬呀!👇

📌U D O N -

明太子溫泉蛋冷鳥龍面

▫️ 第一道必試佢地烏龍麵,呢個「雞白湯叉燒烏龍麵
雞白湯做到入口香甜,而叉燒肥瘦適中,咬落口感軟綿,
而佢地烏龍麵係自家製,比平時烏冬硬身少少,

咁樣反而幾彈牙;而「明太子溫泉蛋冷鳥龍面
面頭溫泉蛋冷烏龍麵撈埋一齊食,口感滑溜,
加埋明太子做配搭,鹹香味十足。

📌S N A C K S -
櫻花蝦芫茜餅天婦羅

吉列十勝黑豚肉眼

▪️ Gillette Shrimp - $35/2pcs
吉列海蝦

▫️ 小食方面我試左個「櫻花蝦芫茜餅天婦羅」,炸得非常鬆脆,
而且餐廳自家製,誠意十足,食落仲好夠芫茜香,我幾鍾意;

吉列十勝黑豚肉眼」就咁睇外層金黃香脆,食落唔會過份油膩,
香口而唔油膩,但同時做到肉質非常軟腍肥美,呢個一定要試!

吉列海蝦」一碟兩隻,即點即炸,入口仲係熱辣辣,
外層香脆肉質爽彈,好食。

📌D E S S E R T S -
▪️ Stawberry Cream Cake Can - $48
▪️ Matcha Cream Cake Can - $48
草莓罐裝牛乳蛋糕、抹茶罐裝牛乳蛋糕

▫️ 呢種cake can甜品都好特別,分別揀左兩種口味包括
草莓罐裝牛乳蛋糕」同埋「抹茶罐裝牛乳蛋糕」。
草莓罐裝牛乳蛋糕

包裝好似汽水罐咁,不過透明既,都幾cute,
食落個蛋糕質感係幾軟綿,唔會太甜,唔錯。

📌D R I N K S -
▪️ Japanese Kimura Yuzu Flavored Soda - $28
▪️ Japan Kimura Shinshu Apple Soda - $28
日本木村信州蘋果汽水、日本木村柚子風味汽水

▫️ 野飲方面揀左「日本木村柚子風味汽水」、
日本木村信州蘋果汽水」,前者柚子
日本木村柚子風味汽水

夠突出,而後者飲落好順口,淡淡果甜,幾清新。
日本木村信州蘋果汽水
2022-12-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
櫻花蝦芫茜餅天婦羅
日本木村信州蘋果汽水、日本木村柚子風味汽水
日本木村柚子風味汽水
日本木村信州蘋果汽水
2022-12-19 1024 views
CWB登龍街又開新餐廳🍴經過見到開咗間日式烏冬店🔥好吸引仔細望入面原來係單人位 全部都係一個人中間每個人都會有一塊間板~喺門口落咗單之後先坐埋位💺某啲位會有師傅直接送餐👍🏻熱烏冬、凍烏冬、火鍋、甜品、小食都有即刻去試試👇🏻📍安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 ($138)朋友見到天氣凍即刻叫返個火鍋食🍲有2-3塊安格斯牛肉🥩娃娃菜、菠菜、紅蘿蔔、豆腐 超級豐富當然唔少得就係烏龍麵啦~烏龍麵好彈牙 而且個湯底又帶甜味💓娃娃菜同菠菜索晒啲湯入面嘅精華牛肉肥瘦中等 薄切 淥到半熟食好正所以整體好好味😋📍咖喱湯天婦羅烏龍麵 ($98)個碗真係好大個 但係份量正常雖然最後小編都食唔晒 所以男仔食先會加大😆雖然係咖喱湯底,但係唔辣~咖喱味係有,但未到好Rich😣反而個天婦羅好出色 炸衣好薄又熱✨有兩隻蝦、茄子、南瓜🎃另外唔鍾意食蔥嘅朋友要留意 記得走蔥🤦🏻‍♀️因為真係超級多hahahaha📍明太子芝士春卷 ($38)呢個小編私心推‼️餐廳自製一咬開係有少少拉絲🧀入面有海量明太子外皮炸得好脆 唔算太油食落去芝士味濃郁 好夾🤪📍櫻花蝦芫荽餅天婦羅 ($48)老實講小編唔係好食芫荽😂但係朋友好想試,小編又偷食咗一啖
CWB登龍街又開新餐廳🍴
經過見到開咗間日式烏冬店🔥好吸引
仔細望入面原來係單人位 全部都係一個人
中間每個人都會有一塊間板~
喺門口落咗單之後先坐埋位💺某啲位會有師傅直接送餐👍🏻
熱烏冬、凍烏冬、火鍋甜品、小食都有
即刻去試試👇🏻

📍安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 ($138)
朋友見到天氣凍即刻叫返個火鍋食🍲
有2-3塊安格斯牛肉🥩娃娃菜、菠菜、紅蘿蔔、豆腐 超級豐富
當然唔少得就係烏龍麵啦~
烏龍麵好彈牙 而且個湯底又帶甜味💓
娃娃菜同菠菜索晒啲湯入面嘅精華
牛肉肥瘦中等 薄切 淥到半熟食好正
所以整體好好味😋

📍咖喱湯天婦羅烏龍麵 ($98)
個碗真係好大個 但係份量正常
雖然最後小編都食唔晒 所以男仔食先會加大😆
雖然係咖喱湯底,但係唔辣~
咖喱味係有,但未到好Rich😣
反而個天婦羅好出色 炸衣好薄又熱✨
有兩隻蝦、茄子、南瓜🎃
另外唔鍾意食蔥嘅朋友要留意 記得走蔥🤦🏻‍♀️
因為真係超級多hahahaha

📍明太子芝士春卷 ($38)
呢個小編私心推‼️餐廳自製
一咬開係有少少拉絲🧀入面有海量明太子
外皮炸得好脆 唔算太油
食落去芝士味濃郁 好夾🤪

📍櫻花蝦芫荽餅天婦羅 ($48)
老實講小編唔係好食芫荽😂
但係朋友好想試,小編又偷食咗一啖
覺得芫荽味唔算好重 外皮脆口
小編覺得要趁熱食,因為凍咗就會好油🥺
櫻花蝦都比出面大隻 足料~
呢個小食都係餐廳自家製 芫荽控一定要試💋

📍蛋黃天婦羅 ($25)
呢個係店員推介~
外脆內軟 一吉爆就係流心蛋黃🥚
小編覺得配冷烏冬食嘅話會更加好😆
因為蛋黃可以撈烏冬食😚

📍抹茶罐裝牛乳蛋糕 ($48)
小編好鍾意佢用罐頭裝 仲要透明~
夠晒輕便、得意得來又可以打卡📸
海綿蛋糕、抹茶mousse同埋白色布甸🤣
食落去口感好好同埋抹茶味好濃🍵
————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
$150 (Dinner)
  • 明太子芝士春卷
  • 抹茶罐裝牛乳蛋糕
  • 櫻花蝦芫茜餅天婦羅
食拉麵可以一人一格,咁點解同樣嚟自日本嘅鳥冬唔可以呢?今次嚟到食肆臨立,位於銅鑼灣嘅登龍街嘅Solo Udon。Solo Udon以烏冬為主打,座位設計為一人一格,保證每個人都有自己嘅空間,絕對一個人原來都可以盡興。Solo Udon嘅讚岐烏冬麵係用上北海道小麥粉製成,由日本職人師傅每日親身製作。想落order叫番碗讚岐烏冬都好簡單,每個獨立間板上都會有一個Scanner,只要嘟一嘟收據上嘅QR code,再耐心等一陣,師傅就會拉起布幕為你呈上你order嘅食物。櫻花蝦芫荽餅天婦羅天婦羅炸得十分鬆脆,大大隻嘅櫻花蝦為主調,加入一啲都唔孤寒嘅芫茜真係大滿足呀!明太子芝士春卷鍾意食芝士嘅你就一定唔可以錯過呢個明太子芝士春卷,因為一切開個春卷,芝士迷最愛嘅拉絲芝士就出現啦,個賣相勁吸引呀!蛋黃天婦羅店家用上日本產嘅可生食雞蛋製作,一啖咬開個蛋黃天婦羅,啲蛋汁爆晒出嚟,勁滿足呀!流心嘅蛋黃真係好吸引,完全係極致嘅享受,但奈何只係得一粒蛋黃天婦羅,真係要再encore啊!安格斯牛肉壽喜燒烏冬麵牛肉份量唔少,肉味香濃嫩滑,加上日本溫泉蛋,絕對係係壽喜燒汁嘅最佳拍擋。雞白湯叉燒烏龍麵呢個雞白蛋非常香

櫻花蝦芫荽餅天婦羅

明太子芝士春卷

蛋黃天婦羅

安格斯牛肉壽喜燒烏冬麵

雞白湯叉燒烏龍麵
呢個雞白蛋非常香濃,真係忍唔住未食烏冬就飲咗幾啖湯呀!雞白湯非常,肥美嘅日式叉燒同烏龍麵掛上雞白湯,真係好好味,清香嘅雞白湯更可以中和豬肉嘅油膩感。

草莓/抹茶罐裝牛乳蛋糕
呢兩個牛乳蛋糕賣相一流,啱晒大家打卡!而且蛋糕係店家每日自家製,味道甜而不膩,絕對係適合香港人嘅口味!
2022-12-16 112 views
shouldn't believed what the review said..... definitely not made at store or whatever the "reviewers" claimed本來以為搵到好嘢,睇食評仲以為有新鮮烏冬, 見唔係咁多人排隊諗住試吓,叫咗個雞白湯烏冬, 嗌咗個茶, 食完真係喊咁口... 真係以為我冇食過咩, 觀塘嗰間正勁多, 睇返之前啲文,真係好似嗰位師兄話齋自己煮都好食過佢。早知食隔離間燒鵝...
2022-12-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2022-12-14 78 views
一直都冇留意登龍街勁多嘢食,今日呢就比一間新開嘅烏龍店,吸引咗入去。裝修簡潔,好似啲拉麵店咁 全自助點餐模式。人流都唔少。都坐得幾舒服啱大家傾吓計!烏龍口味都好特別 雞白湯叉燒中華風擔擔麵口味、安格斯牛壽喜燒、咖喱吉列豬扒。我叫咗雞白湯叉燒同壽喜燒口味,雞白湯口味會比較清淡,叉燒都好大塊,啱晒我呢啲清淡人士。 安格斯壽喜燒都足料,就會比較鍾意濃味啲人士。 除咗面食,仲有好多小食甜品,我哋叫咗罐罐綠茶蛋糕同埋草莓牛乳蛋糕,甜度都適中,口感軟滑。

烏龍口味都好特別 雞白湯叉燒
中華風擔擔麵口味、安格斯牛壽喜燒、咖喱吉列豬扒。

曾幾何時,阿叔因為工作收得夜嘅關係,最鍾意放工後去食一蘭拉麵,貪佢獨沽一味只賣一款拉麵咩都唔使諗,加上自閉式嘅坐位,啱晒一人前唔使同人搭枱,既方便又快捷,簡直係毒L至愛。 最近同等概念延伸至一間新開嘅烏冬專門店,新店位於銅鑼灣登龍街,店內嘅烏冬100%用上北海道麵粉製造,口感煙韌爽滑,加上多款冷熱口味,價錢都係由$68起,的確係一人前嘅另一好選擇! 🍜蝦濃湯吉列蝦烏龍麵 (M/$98;L/$108)第一次嚟,當然要食呢款連店員都推介嘅人氣烏冬,原因好簡單,由於蝦湯需經過12小時熬煮,所以每日產量唔多,加上味道超濃郁,辣辣地非常惹味,好多時一個下晝就已經賣晒。 🍰草莓罐裝牛乳蛋糕 ($48)蛋糕以透明膠罐示人,睇到一層又一層嘅草莓同海綿蛋糕,好可愛嘅造型,非常IGable。

🍜蝦濃湯吉列蝦烏龍麵 (M/$98;L/$108)

🍰草莓罐裝牛乳蛋糕 ($48)
2022-12-08 2650 views
銅鑼灣登龍街雖然只是一條短短橫街,但九成以上地鋪都是食肆,再加上兩旁幾幢商廈也有不少樓上餐廳,如果要每間餐廳都光顧一次,就算日日去都要食足兩個月!正可能因為競爭太大,餐廳經常轉手,只有少數可以長期經營。今日經過,發現之前的「豐勝手丼」原來已經結業,變成「Solo Udon ソロうどん」。餐廳門面裝修有特色,加上用色鮮明,遠處望過已相當搶眼;但另一方面又顯得低調,招牌名字並不顯眼。入內前先在門口的觸控式屏幕食卷機自助買票,類似日本當地拉麵店或連鎖牛丼店的運作模式。香港強制採用這種自助食卷機的店舖不多,印象中只有少數日式拉麵店 ⋯⋯ 雖然麥當勞、大家樂、KFC 也有相同設備,但這些連鎖快餐店仍然保留傳統排隊買餐櫃檯。講起上來,香港的自助食卷機比日本先進得多,既有圖文並茂的 touch screen、又接受各種電子付款方式;反而日本雖然電子科技先進,但食卷機仍然停留在幾十年前的按鍵式(唔識日文真係唔知㩒邊個掣)及只收取現金(雖然有自動找續功能)。全個電子屏幕都是烏冬,口味走港式新派路線。烏冬有熱有凍,有咖喱湯、雞白濃湯、甚至fusion口味的中式擔擔濃湯!反而欠缺傳統日式烏冬的昆布清湯。除了

全個電子屏幕都是烏冬,口味走港式新派路線。烏冬有熱有凍,有咖喱湯、雞白濃湯、甚至fusion口味的中式擔擔濃湯!反而欠缺傳統日式烏冬的昆布清湯。除了烏冬,亦有多款日式小食配搭:日式叉燒、日式炸雞、天婦羅蝦、吉列豬扒、火炙牛肉等。
室內裝修明亮簡潔,全部都是吧枱式座位,每個座位之間用間板分隔 ⋯⋯ 即時聯想起源自日本九州、首創個室拉麵的「一蘭」。分別在於「一蘭」採用傳統日式拉麵店裝修風格、間板是實心木材;「Solo Udon ソロうどん」則裝修時尚、間板用不鏽鋼粗框加透明玻璃打造。
內圍個室的背面就是廚房,廚師煮好烏冬後可打開小門,直接遞給顧客。
每個位都有罌天婦羅脆粉,最啱配搭清湯烏冬,偏偏餐牌上沒有昆布清湯烏冬,好似得物無所用。
咖喱湯吉列豬扒烏龍麵($98)的概念很可能源自北海道的湯咖喱。試一啖湯汁,味道小辣、又有蔬菜的清甜,原來廚師選擇了日式咖喱的經典味道炮製湯咖喱。不愧烏冬專門店,又標榜採用北海道麵粉及正宗日式烏冬風味,入口煙韌彈牙。吉列豬扒味道一般,脂肪太少、肉質入口有少少嚡口。
咖喱湯吉列豬扒烏龍麵
咖喱湯吉列豬扒烏龍麵
雜錦天婦羅冷烏龍麵($98) 天婦羅放在烏冬表面,好容易被烏冬汁浸軟;又沒有另外提供蘿蔔蓉 / 天婦羅汁或者海鹽調味,到底想點?幸好天婦羅脆衣夠薄、入口鬆化,以烏冬店來説,炸功已算相當好。蝦天婦羅雖然彈牙爽口,但蝦味淡;蔬菜天婦羅較好吃。但沒有天婦羅汁調味,始終有所欠缺。
雜錦天婦羅冷烏龍麵
無論什麼食材、湯汁或者冷熱,店主俱刻意整碗烏冬奉客,食材不會分開另上。雖然每隻烏冬碗各有特色、顏色鮮明,明顯係細心挑選,但並非所有烏冬都適合;冷烏冬正是其中之一。沒有一杯烏冬汁,烏冬要沾碗底的汁實在非常不方便,一來太少汁,另一方面,一定無法避免浸軟鋪在表面的天婦羅。偏偏又有一小撮山葵蓉放在碗邊,到底想點?
雞白湯叉燒烏龍麵($88)令人聯想起日式拉麵。雞白湯表面浮起一層泡沫,賣相媲美以濃厚雞白湯馳名的名牌拉麵店。馬上呷一口雞湯,有點失望;偏稀、雞鮮味唔夠濃郁,同名牌日式拉麵店仍有距離,但尚算幾好味。薄切日式叉燒就很好味,有適量豚脂,亦見到兩個部位的豬肉。只得兩小塊,未夠喉。
雞白湯叉燒烏龍麵
雖然出品加入了港式風味,配搭食材味道一般,不過烏冬質素相當好,媲美烏冬專門店,值得一試。
2022-10-04
$100 (Lunch)
2022-12-08 61 views
登龍街好多好嘢食,都食過好幾間🤭呢日去食間新開烏冬店😍舖頭係自助形式,門口先用機點餐,座位仲特別,係一格格自修室位,如果坐喺餐廳中間位置,廚房仲可以直接出餐,送到你面前,感覺幾得意呢到udon仲有得揸M size L size啱晒大食/ 細食嘅朋友自由選擇🍜雞白湯叉燒烏龍麵💰$88/M呢到嘅signature之一,雞白湯底濃郁,清淡啲無咁鹹,叉燒又圓又大塊,足足三塊咁多好足料🍜中華風擔擔烏龍麵💰$88/M湯底惹味,有肉碎,食落香口🐮安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熱蛋💰$138/M俾壽喜燒牛吸引咗,引唔住想試試,鐘意壽喜燒汁嘅微甜味,配udon配牛都好好食,特別係蔬菜索晒啲汁好正😋🌸櫻花蝦芫荽餅天婦羅💰$48有芫荽已經令我好想食,加埋櫻花蝦炸成天婦羅,好香口好酥脆,味道微鹹,值得一試🧀明太子芝士卷💰$38爆餡,好多芝士,啖啖明太子味,幾好食🍰抹茶/ 草莓罐裝牛乳蛋糕💰$48又係呢到特色之一,2款味道嘅牛乳蛋糕,由於太飽,拿咗回家品嚐🚩SOLO UDON ソロうどん (銅鑼灣) @soloudon 📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
登龍街好多好嘢食,都食過好幾間🤭呢日去食間新開烏冬店😍

🍜雞白湯叉燒烏龍麵💰$88/M

🍜中華風擔擔烏龍麵💰$88/M
湯底惹味,有肉碎,食落香口

🐮安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 半熱蛋💰$138/M

🌸櫻花蝦芫荽餅天婦羅💰$48

🧀明太子芝士卷💰$38
爆餡,好多芝士,啖啖明太子味,幾好食

🍰抹茶/ 草莓罐裝牛乳蛋糕💰$48

📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
2022-12-05
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$167 (Dinner)
  • 雞白湯叉燒烏龍麵
  • 櫻花蝦芫茜餅天婦羅