一個人也可以盡興💗獨獨樂專注於食物上🍜最近去咗一間特別嘅餐廳🍜Solo Udon🍜主打烏龍麵。餐廳座位設計得似自修室,令我諗起以前會考嘅日子🥹 係門口有兩部自助下單機,自行電單就可以入去就坐。揀好座位就掃瞄單據上嘅QR Code.當餐點完成後,店員會揭開面前白布送餐到枱上。餐廳出品嘅烏冬係每日由日本職人以100%北海道麵粉手打製造😋真係好令人期待!⭐️濃湯吉列蝦烏龍麵湯底好香濃,可以掛住麵條上面。手打的烏龍麵口感彈牙,質地實在。吉列炸蝦好高質,炸衣酥脆,入面嘅大蝦好鮮嫩。⭐️明太子芝士卷春卷皮包裹住明太子同半融芝士。口感酥脆,不油膩。明太子同芝士鹹香,好惹味!⭐️天婦羅盛盒盛合有海老、南瓜、蕃薯、青辣椒。炸皮好薄,食落香酥鬆脆。⭐️抺茶罐裝牛乳蛋糕⭐️草莓罐裝牛乳蛋糕可愛透明罐造型,打開拉環食用。抺茶味道好香濃,不苦澀。草莓好香甜。中間的海綿蛋糕少少濕潤感。兩款食落去都幸福滋味🥰⭐️Solo Tea 玉山烏龍味道清香,香醇甘美。

係門口有兩部自助下單機,自行電單就可以入去就坐。

⭐️濃湯吉列蝦烏龍麵

⭐️明太子芝士卷

⭐️天婦羅盛盒
盛合有海老、南瓜、蕃薯、青辣椒。炸皮好薄,食落香酥鬆脆。

⭐️抺茶罐裝牛乳蛋糕
⭐️草莓罐裝牛乳蛋糕

⭐️Solo Tea 玉山烏龍
味道清香,香醇甘美。

2022-12-06 77 views
CWB行完街食咩好?荃姐今日帶大家嚟銅鑼灣食最近新開嘅獨食烏龍麵Solo Udon。叫得獨食烏龍麵,鋪頭入面當然全部都係一人座位,一個人嚟食都可以盡興。入去之前先係門口自助點餐機買飛,之後店員就會安排入座。坐低之後將點餐收據上嘅Qr code 對準枱邊掃描器一掃就可以等送餐。🍲安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋+半熟蛋西瓜咁大個鍋、大大塊口感軟熟嘅安格斯嫩牛同半熟蛋加上味道甜甜嘅壽喜燒湯底,配上烏龍麵真係好夾,啖啖都咁濃郁。🍜雞白湯叉燒烏龍麵湯底看似清淡實質清甜、叉燒大大舊脂肪比例唔錯,口感軟滑、烏龍麵偏硬身,著重彈牙口感。🥩吉列十勝黑豚肉眼厚肉唔厚粉,淡淡肉配上特製醬汁,每一口都好滿足,個人最愛🤤🍤櫻花蝦芫茜天婦羅廚師精製嘅炸物,櫻花蝦同芫茜嘅清新口味將油膩感一掃而空,鍾意芫茜嘅必試。🍮草莓罐裝牛乳蛋糕 & 抹茶罐裝牛乳蛋糕一餐完美嘅句號就係甜品。牛乳忌廉同海綿蛋糕比例唔錯,唔會太乾,甜味適中。@soloudon #soloudon #ソロうどん #udon #うどん #新派 #日式 #烏龍麵 #一人之境 #孤獨的美食家 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食.......
CWB行完街食咩好?

🍲安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋+半熟蛋

🍜雞白湯叉燒烏龍麵

🥩吉列十勝黑豚肉眼
厚肉唔厚粉,淡淡肉配上特製醬汁,每一口都好滿足,個人最愛🤤

🍤櫻花蝦芫茜天婦羅

🍮草莓罐裝牛乳蛋糕 & 抹茶罐裝牛乳蛋糕

@soloudon
時代廣場後面新開左間烏冬專門店呢度既座位係一人一格既就算一個人黎食都唔洗同唔識既人搭枱食物就會係個幕後面送上 好有日本既感覺烏冬有熱有凍 有中碗300g同大碗400g主打北海道產小麥粉製造 由日本職人每日新鮮手打→烏冬湯烏冬就會食得到佢既掛汁蝦肉又彈牙 蝦湯好鬼正好濃味 麵條索哂啲汁 我爭啲成碗湯飲哂冷烏冬就會更加食到佢既彈牙 溫泉蛋用左日本蛋真係各有各好食🤤→小食火炙牛肉質腍滑 火炙過油脂味更香吉列豚都唔錯 豚肉可以再腍小小會更好芫荽原來炸會變到好香 配上櫻花蝦都幾夾我平時唔食芫荽都覺得好好味芝士卷入面加左明太子 味道好夾 外層亦都酥脆→甜品罐裝蛋糕既忌廉好香奶味 草莓又大粒又甜打卡夠哂靚 呢個甜品要嗌呀😍——MENU——明太子溫泉蛋冷烏龍麵 (L) $98蝦濃湯吉列蝦拌烏龍麵 (L) $108火炙半熟安格斯牛肉 $78吉列十勝黑豚肉眼 $58櫻花蝦芫荽餅天婦羅 $48明太子芝士卷 $38草莓罐裝牛乳蛋糕 $48玉山烏龍 $25
時代廣場後面新開左間烏冬專門店

玉山烏龍 $25
  • 櫻花蝦芫茜餅天婦羅
  • 明太子溫泉蛋冷烏龍麵
2022-12-02 119 views
下午兩點幾去食 唔洗排隊 先係出面買咗野食 有位就有人帶你入去坐 整體嚟講普普通通雞白湯叉燒烏龍麵味道OK 偏清淡 但食得出冇味精 烏冬係偏彈牙嗰隻 個叉燒口感軟熟 但味道冇乜特別櫻花蝦芫茜餅夭婦羅難食到喊 識落有油益味 同埋辛味 點咗個汁先至勉強擺到入口 亦都冇乜芫荽味 不過食落去係幾碎嘅SOLO TEA 炭焙烏龍係一般嘅烏龍茶 但飲落去會有一浸回甘嘅味道 因為佢加咗甘草粉 我個人嚟講就唔係太鍾意 因為浸味道有啲假 不過呢啲口味好個人整體來講服務OK(因為其實都唔expect佢有咩服務) 嘢食一般 應該唔會再嚟

櫻花蝦芫茜餅夭婦羅

櫻花蝦芫茜餅夭婦羅

SOLO TEA 炭焙烏龍

SOLO TEA 炭焙烏龍

雞白湯叉燒烏龍麵
📍銅鑼灣新開烏冬店‼️• 享受獨食時光🤩 -- SOLO UDON ソロうどん 🍜💖•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷 💛#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_日本菜========================最近銅鑼灣登龍街新開一間烏冬店,主打自助式同一人用餐模式~餐廳坐位好似自修室咁,一格格咁用膠板隔開🤣食物方面都好多元化,有九款烏冬同各款小食、天婦羅等等😍烏冬同埋湯底都係舖頭每日自家製㗎🤪👍🏼------------------------------⭐️蝦濃湯吉列蝦烏龍麵 $98 (4.5/5)蝦湯底質感濃稠,濃郁鮮甜!🥰吉列蝦炸得酥脆,蝦肉爽彈💖烏冬彈牙👍🏼·⭐️明太子溫泉蛋冷烏龍麵 $88 (4.2/5)冷烏冬更有口感好彈牙!😝明太子好有鹹香,撈埋烏冬食一流👍🏼·⭐️火炙半熟安格斯牛肉 $78牛肉經火炙至半熟,肉質軟腍,富油脂香😆·⭐️日式叉燒3切 $48叉燒係半肥瘦,肉味幾濃!🤪•⭐️蛋黃天婦羅 $25第一次食炸蛋黃~個蛋黃好濃味🥰·⭐️明太子芝士卷 $38呢個好香口,內餡嘅芝士半溶,好有鹹香😍·⭐️吉列十勝黑豚肉眼 $

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_日本菜
========================

⭐️蝦濃湯吉列蝦烏龍麵 $98 (4.5/5)

⭐️明太子溫泉蛋冷烏龍麵 $88 (4.2/5)

冷烏冬更有口感好彈牙!😝明太子好有鹹香,撈埋烏冬食一流👍🏼
⭐️火炙半熟安格斯牛肉 $78

牛肉經火炙至半熟,肉質軟腍,富油脂香😆
⭐️日式叉燒3切 $48

叉燒係半肥瘦,肉味幾濃!🤪

⭐️蛋黃天婦羅 $25

第一次食炸蛋黃~個蛋黃好濃味🥰
⭐️明太子芝士卷 $38

呢個好香口,內餡嘅芝士半溶,好有鹹香😍
⭐️吉列十勝黑豚肉眼 $58

份量巨型,有六大件😻外皮炸得非常香脆,豚肉厚身幾juicy!🐷

⭐️日式上湯冷菠菜 $18
⭐️草莓罐裝牛乳蛋糕 $48

賣相幾有gimmick!蛋糕濕潤鬆軟~忌廉香滑,加埋草莓酸酸甜甜好好味🥰

⭐️抹茶罐裝牛乳蛋糕 $48

⭐️碳焙烏龍 $25
⭐️玉山烏龍 $25

呢兩款烏龍茶都幾有驚喜!清香解膩,後勁仲會有陣甜味,好特別🤩
整體嚟講食物選擇多樣,烏冬同小食都幾有質素,值得一試‼️😻店員服務都好友善👍🏼
賣相:3.8/5
味道:4.4/5
性價比:3.5/5
推介度:3.8/5
店舖資料
名稱:SOLO UDON ソロうどん (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
前往方法:銅鑼灣站B出口
  • 明太子溫泉蛋冷烏龍麵
  • 吉列十勝黑豚肉眼
  • 明太子芝士春卷
最近銅鑼灣新開一人烏冬店,以日式烏冬及日式小食為主,亦有供應特色甜品及特飲。裝潢色調明亮,全場均為獨立座位,桌上會放置隔板,私人空間感十足,令一個人也可以靜享獨食時光,不會感尷尬。出餐口彷照日式風格,上菜由店員掀開布簾親手遞上餐點到客面前,風味十足。咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 ($98)吉列豬扒炸得外脆內Juicy,鬆脆可口。咖哩湯色香味俱存,入口香濃微辛,咖喱惹味得來又帶有日式咖喱獨有的香甜,拌烏冬一流!雞白湯叉燒烏龍麵 ($88)烏冬入口滑溜之餘,亦不失嚼勁,口感煙韌且富有彈性,湯底亦是誠意之作,以熬製12小時的新鮮濃郁雞清湯為基底,不會淡茂茂,和經典日式叉燒同吃,味道濃郁。火炙半熟安格斯牛肉 ($78)牛肉呈粉嫩色,十分誘人,入口柔軟嫩滑,油香盡出,牛味濃厚。南蠻炸雞 ($48)炸雞食落皮脆肉Juicy,肉質嫩滑,搭配南蠻醬,味道更豐富,酸甜開胃又可解膩。抹茶罐裝牛乳蛋糕 ($48); 草莓罐裝牛乳蛋糕 ($48)以罐頭盛裝的自家製牛乳蛋糕,賣相討人喜愛,打卡一流!甜道適中,口感輕柔,各位甜品控不容錯過!
咖哩湯吉列豬扒烏龍麵 ($98)
吉列豬扒炸得外脆內Juicy,鬆脆可口。
雞白湯叉燒烏龍麵 ($88)
火炙半熟安格斯牛肉 ($78)
牛肉呈粉嫩色,十分誘人,入口柔軟嫩滑,油香盡出,牛味濃厚。
南蠻炸雞 ($48)
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 雞白湯叉燒烏龍麵 98份量加大咗。叉燒還好,反而個雞白湯底差少少。唔算好有味。麵身偏硬,唔鍾意食嘅朋友可以叫師傅整林少少。🌼 明太子溫泉蛋冷烏龍麵 88明太子份量都幾多,個汁都幾鹹下,不過我覺得幾好味。都係一樣,麵身偏硬爽口。🌼 仲加咗蛋黃天婦羅 25 同埋海蝦天婦羅 35 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ @soloudon 📍 銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號鋪◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_udon🔎 #cass_japanese 🔎 #cass_cwb🔎 #cass_銅鑼灣 🔎 #eatwccinhk
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🔎 #cass_japanese
🔎 #cass_cwb
🔎 #cass_銅鑼灣
🔎 #eatwccinhk

Solo Udon係一間主打一個人黎食都唔怕尷尬嘅烏冬店,因為全店所有座位都係一人座,座位同座位之間以透明隔板相隔,一個人黎食又得,兩三個朋友黎食都得。店門外有兩部機可以自助落單,一次過落完單俾埋錢,店員就會安排入座。雖然話有透明隔板,不過兩三個朋友排排坐都傾倒計。落完單只要將收據嘅QR Code放喺枱邊嘅掃描器scan返,廚房就會知道你坐左邊個位,侍應之後就識得送餐。店中間嘅座位其實同廚房只有一簾相隔,所以食物會直接從廚房送出,而坐餐廳周邊嘅食客,食物就會由侍應送上。蝦濃湯吉列蝦烏龍拌麵($108/大) - 所有烏龍麵都有兩個份量,加$10可以加大,加大份量真係幾多。聽侍應介紹哩款烏龍麵幾多人食,得廿幾份好快賣晒,所以我地點黎試下。雖然menu有註明係"辛",不過其實只有BB辣,不過因為係拌麵,所以湯底比較杰身,味道非常濃郁惹味。炸蝦幾大隻,唔係得炸漿大,係蝦都大隻,炸漿鬆脆唔會過硬。烏龍麵掛湯效果唔錯,食落唔會太腍。明太子溫泉蛋冷烏龍麵($98/大) - 冷烏龍麵上面除左有一隻溫泉蛋,仲有大大舊明太子,烏龍麵冷食比熱食更煙韌,食落清清涼涼,我自己就比較鍾意冷烏龍麵。溫泉蛋中間呈半流

雖然話有透明隔板,不過兩三個朋友排排坐都傾倒計。

蝦濃湯吉列蝦烏龍拌麵
炸蝦幾大隻,唔係得炸漿大,係蝦都大隻,炸漿鬆脆唔會過硬。
蝦濃湯吉列蝦烏龍拌麵
烏龍麵掛湯效果唔錯,食落唔會太腍。
明太子溫泉蛋冷烏龍麵
溫泉蛋中間呈半流心,食落帶少少黏口,蛋白半熟,口感滑嘟嘟。
明太子溫泉蛋冷烏龍麵
櫻花蝦芫荽餅天婦羅($48) - 哩個芫荽餅成舊都係由芫荽同櫻花蝦製成,只係靠天婦羅炸漿黏埋一齊,食落好香芫荽味。口感亦鬆脆,蘸埋個天婦羅汁食非常香口好食。
櫻花蝦芫荽餅天婦羅
南蠻炸雞($48) - 炸雞炸皮脆得黎係比較軟身,雞肉亦好juicy唔會太鞋,本身都醃得入味,就算唔蘸醬都好食。

南蠻炸雞

明太子芝士春卷($38) - 春卷入面加左半融芝士,脆口得黎仲好煙韌,口感幾特別。
明太子芝士春卷

炭焙烏龍($25) - 侍應介紹佢地嘅炭焙烏龍都係自家製,本身朋友只係貪佢無糖感覺健康啲所以點,但佢話估唔到咁好飲,因為飲落係帶少少甘味,飲完喉嚨好舒服,必試!

綠茶可樂($28) - 我自己未飲過綠茶可樂所以試下,其實綠茶味唔算太重,不過感覺冇平時可樂咁甜。
炭焙烏龍 & 綠茶可樂
抹茶牛乳蛋糕 & 草莓牛乳蛋糕($48) - 哩期興罐裝蛋糕,估唔到哩度都有得食。抹茶牛乳每一啖都幾重抹茶味,蛋糕同忌廉比例各佔一半,蛋糕源軟,忌廉香滑,幾好食,草莓牛乳反而忌廉比例較多,微酸嘅草莓中和左忌廉嘅甜膩。
抹茶牛乳蛋糕 & 草莓牛乳蛋糕
抹茶牛乳蛋糕
草莓牛乳蛋糕
總結,平時一個人食飯,通常都係茶記或者快餐店或粉麵店解決,有時唔單止係平貴問題,係想食好少少都會好奇怪咁,但Solo Udon就冇左哩個煩惱,佢話俾大家知,一個人都可以食餐好,哩度唔單止烏龍麵,小食同甜品都做得出色。
$245 (Lunch)
炭焙烏龍 & 綠茶可樂
抹茶牛乳蛋糕 & 草莓牛乳蛋糕
抹茶牛乳蛋糕
草莓牛乳蛋糕
2022-11-23 417 views
最近去咗銅鑼灣新派烏龍專門店Solo Udon下午過咗lunch time 都依然差唔多滿座🔥不奇怪!因為真好味!日式一人座設計,自己一個食私隱度極高😁😁去到門口先自助機落單,搵到合心水嘅座位之後就喺位掃QR code,師傅就會拉開座位前方嘅活動簾送上烏冬!.我哋點了一款熱、一款冷烏龍麵,可以試哂冷熱不同風味!.#雜錦天婦羅冷烏龍麵我自己就偏愛喜愛吃冷烏龍麵麵質比較煙靭,非常彈牙天婦羅都炸得非常之香脆,而且新鮮天氣熱時食,真係好啱、好開胃!.#蝦濃湯吉列蝦烏龍麵師傅特別製作嘅蝦湯非常濃郁和香, 湯汁掛麵,入口嚐到濃濃嘅鮮蝦味烏龍麵熱食會比較淋身,喺另一番風味.小食推介大家不可錯過以下2款😍好彩貪心地叫埋🤣 真係好好味👍🏻.#櫻花蝦芫荽餅天婦羅櫻花蝦係超級大隻,由師傅特別研製加上芫荽炸出嚟,非常酥炸和香口!.#明太子芝士春卷驚喜地春卷內裝了滿滿的拉絲芝士!外脆內軟😋😋😋.如果唔叫小食,記得要試特色甜品或飲品都係必點嘅!🌿抹茶/🍓草莓罐裝牛乳蛋糕味道不太甜,蛋糕好鬆軟😋😋.🍵Solo Tea玉山/炭焙烏龍玉山:清新炭焙:濃郁個人偏好炭焙烏龍,茶味出眾,好回甘😁.下次再去銅鑼灣再試吓其他烏龍
最近去咗銅鑼灣新派烏龍專門店Solo Udon
下午過咗lunch time 都依然差唔多滿座🔥
不奇怪!因為真好味!

日式一人座設計,自己一個食私隱度極高😁😁

我哋點了一款熱、一款冷烏龍麵,
可以試哂冷熱不同風味!

#雜錦天婦羅冷烏龍麵
我自己就偏愛喜愛吃冷烏龍麵
麵質比較煙靭,非常彈牙
天婦羅都炸得非常之香脆,而且新鮮
天氣熱時食,真係好啱、好開胃!

#蝦濃湯吉列蝦烏龍麵
師傅特別製作嘅蝦湯非常濃郁和香,
湯汁掛麵,入口嚐到濃濃嘅鮮蝦味
烏龍麵熱食會比較淋身,喺另一番風味

小食推介大家不可錯過以下2款😍
好彩貪心地叫埋🤣 真係好好味👍🏻

#櫻花蝦芫荽餅天婦羅
櫻花蝦係超級大隻,由師傅特別研製
加上芫荽炸出嚟,非常酥炸和香口!

#明太子芝士春卷
驚喜地春卷內裝了滿滿的拉絲芝士!
外脆內軟😋😋😋

如果唔叫小食,記得要試特色甜品或飲品
都係必點嘅!

🌿抹茶/🍓草莓罐裝牛乳蛋糕
味道不太甜,蛋糕好鬆軟😋😋

🍵Solo Tea玉山/炭焙烏龍
玉山:清新
炭焙:濃郁
個人偏好炭焙烏龍,茶味出眾,好回甘😁

下次再去銅鑼灣再試吓其他烏龍麵先!
2022-11-12
Type of Meal
Lunch
  • 櫻花蝦芫茜餅天婦羅
  • 抹茶罐裝牛乳蛋糕
早排上網見到呢間銅鑼灣新開嘅日式烏冬店幾特別!經開就去試下!一入到去有店員指示先落單機度落單俾$,再拎張單去坐住等出餐!有啲似一蘭咁!🍭雞白湯叉燒烏龍麵($88)最鍾意雞白湯底~ 好清甜,烏冬軟硬度適中,塊叉燒都好食!🍭安格斯牛壽喜燒烏龍麵鍋($138)呢個鍋勁大個,熱辣辣,有大量嘅烏冬,安格斯牛好緻滑!仲有隻半熟蛋😍 成個畫面好吸晴!壽喜燒湯底都幾夾!🍭明太子芝士春卷($38)意想不到咁好食😆 又係熱辣辣炸起,外脆內軟😍 入面有好多晴太子同芝士,仲可以拉絲,唔會太鹹,好好食!🍭草莓罐裝牛乳蛋糕($48)🍭抹茶罐裝牛乳蛋糕($48)2個必食嘅甜品😆 裝入罐度好可愛!草莓切粒排列得好整齊,matcha 綠色好靚~ 牛乳蛋糕香滑濕潤,富奶香,入口即融~ 🍭日本木村柚子風味汽水

🍭雞白湯叉燒烏龍麵($88)
最鍾意雞白湯底~ 好清甜,烏冬軟硬度適中,塊叉燒都好食!

🍭安格斯牛壽喜燒烏龍麵鍋($138)

🍭明太子芝士春卷($38)

🍭草莓罐裝牛乳蛋糕($48)
🍭抹茶罐裝牛乳蛋糕($48)

🍭日本木村柚子風味汽水

𓎦安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋x半熟蛋叫左升級版 特別大鍋 勁多烏冬壽喜燒醬汁帶甜 半熟蛋令到醬汁更潤滑每片安格斯牛肉都剛剛好熟牛味濃郁 肉質唔韌 有椰菜冬菇𓎦雜錦天婦羅冷烏龍麵相比熱食 我更喜歡冷烏龍麵更加嚐到佢地烏冬既彈牙煙韌而且冷湯帶微酸 大量蔥花 感覺特別清爽海老天婦羅🍤炸衣好薄好好食仲有帶子、甜薯、南瓜、青豆𓎦火炙半熟安格斯牛肉一片片安格斯牛肉粉嫩誘人🥓火炙過嘅牛肉油脂出哂黎 爽口帶焦香最緊要搭埋隔離嗰啲切到好幼嘅蔥絲一齊食𓎦櫻花蝦芫茜餅天婦羅師傅自家創造 嗦嗦聲勁爆脆清楚見到大量櫻花蝦同芫荽𓎦明太子芝士春卷金黃色春卷皮入面係辛口明太子夾埋拉絲芝士岩岩好𓎦抹茶罐裝牛乳蛋糕 張張枱都有叫 唔怪得店員講好快賣晒 外型相當可愛🫙🍵Matcha cream香滑輕盈 抹茶味香濃.𓎦 SOLO TEA 炭焙烏龍🫖🧂係日本食親拉麵都要飲杯冰水先爽呢到有自家製烏龍茶 入口香醇 後續超回甘 睇返營養標籤係無添加糖分㗎 有驚喜!!

𓎦安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋x半熟蛋

相比熱食 我更喜歡冷烏龍麵
更加嚐到佢地烏冬既彈牙煙韌
而且冷湯帶微酸 大量蔥花 感覺特別清爽
海老天婦羅🍤炸衣好薄好好食
仲有帶子、甜薯、南瓜、青豆

𓎦火炙半熟安格斯牛肉

Matcha cream香滑輕盈 抹茶味香濃
𓎦 SOLO TEA 炭焙烏龍🫖🧂
係日本食親拉麵都要飲杯冰水先爽
呢到有自家製烏龍茶 入口香醇
後續超回甘 睇返營養標籤係無添加糖分㗎 有驚喜!!
【好想試限時供應蝦濃湯烏龍麵🦐】銅鑼灣自己食嘢又唔想食茶記咁頹?呢間啱曬你🤣呢間係新開逐個位隔開好似自修室咁🤣一個人食JENG!!!! 烏龍麵由100%北海道麵粉每日新鮮製作,仲有分SIZE🍜男仔揀大份應該夠曬飽👦.🍴雞白湯叉燒烏龍麵自家製烏龍麵夠彈牙,口感係硬過烏冬少少👍🏻湯底係飲到香甜雞白湯味,烏龍麵都沾滿曬湯底味🤤叉燒薄身,肥瘦均勻。麵加埋上面啲蔥、紫菜etc. 食一流😋特別係佢冷氣勁凍配呢碗熱麵真心JENG😚.🍴明太子溫泉蛋冷烏龍麵凍烏龍麵可能因為冇湯浸,食落明顯硬身好多!醬油味比較濃,麵都係超掛湯!好凍冰冰💩有隻温泉蛋俾你撈!.🍴吉列十勝黑豚肉眼炸豬扒外脆內軟,一定一定要趁熱食‼️凍咗食真係完全唔係果回事😭.🍴草莓罐裝牛乳蛋糕外型好IGABLE📸好得意用罐裝包裝🥫CREAM夠細滑奶味重,甜甜地🥰加埋細細舊士多啤梨一齊食JENG🍓-🔖有啲麵係限時供應🙈想試蝦濃湯吉列蝦烏龍麵不過去果日好似冇曬😭.🎑門口好靚💙店內裝修同門口都好夾😚.💡點餐係用門口自助點餐機, 之後店員再會安排入座-💎推介指數: 💎💎💎(新開可以一試!)💡性價比:✨✨(個人覺得偏貴🥺但其實認真諗平時啲拉麵都係呢啲㗎🤣
🍴雞白湯叉燒烏龍麵
🍴明太子溫泉蛋冷烏龍麵
🍴吉列十勝黑豚肉眼
🍴草莓罐裝牛乳蛋糕
🎑門口好靚💙店內裝修同門口都好夾😚
💡點餐係用門口自助點餐機, 之後店員再會安排入座
💎推介指數: 💎💎💎(新開可以一試!)
💡性價比:✨✨(個人覺得偏貴🥺但其實認真諗平時啲拉麵都係呢啲㗎🤣)
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️(下次想試蝦濃湯吉列蝦烏龍麵🦐)
吉列十勝黑豚肉眼
吉列十勝黑豚肉眼
草莓罐裝牛乳蛋糕
草莓罐裝牛乳蛋糕
1K
2022-11-17 62 views
“明太子溫泉蛋冷烏龍麵”($88)“雞白湯叉燒烏龍麵”($88)“櫻花蝦芫茜餅天婦羅”($48)“明太子芝士春卷”($38)“抹茶/草莓罐裝牛乳蛋糕”($48)登龍街有間新開嘅烏冬店呢間餐廳特別之處係全部都係一人自摺位🤣自己一個人用餐都完全唔會尷尬😝落單方面都夠哂特別先喺門口用點餐機落單畀錢之後喺座位嘅掃描器du一du個qrcode師傅就會揭開你面前塊簾將食物送上😆(當然除咗向街嘅窗口位🤣)今次點咗一款冷一款熱嘅烏冬😚明太子溫泉蛋冷烏冬賣相十分吸引😍食落十分惹味同清爽😙雞白湯叉燒烏冬味道就較濃郁🐔叉燒肥瘦相間,肉質夠腍滑☺️2碗烏冬麵質都好夠彈牙😋除咗烏冬,呢道小食選擇都唔少叫咗店員推介嘅櫻花蝦芫茜餅天婦羅個餅炸到超香脆,食落芫茜味道好香😍另一個就點咗明太子芝士春卷濃濃嘅芝士加上明太子超正😛最後仲叫埋甜品抹茶/草莓罐裝牛乳蛋糕🍰蛋糕口感濕潤而且唔會太膩☺️食完真係超滿足🥰
“明太子溫泉蛋冷烏龍麵”($88)

“雞白湯叉燒烏龍麵”($88)

“櫻花蝦芫茜餅天婦羅”($48)

“明太子芝士春卷”($38)

“抹茶/草莓罐裝牛乳蛋糕”($48)

登龍街有間新開嘅烏冬店

呢間餐廳特別之處係全部都係一人自摺位🤣

自己一個人用餐都完全唔會尷尬😝

落單方面都夠哂特別

先喺門口用點餐機落單畀錢

之後喺座位嘅掃描器du一du個qrcode

師傅就會揭開你面前塊簾將食物送上😆

(當然除咗向街嘅窗口位🤣)

今次點咗一款冷一款熱嘅烏冬😚

明太子溫泉蛋冷烏冬賣相十分吸引😍

食落十分惹味同清爽😙

雞白湯叉燒烏冬味道就較濃郁🐔

叉燒肥瘦相間,肉質夠腍滑☺️

2碗烏冬麵質都好夠彈牙😋

除咗烏冬,呢道小食選擇都唔少

叫咗店員推介嘅櫻花蝦芫茜餅天婦羅

個餅炸到超香脆,食落芫茜味道好香😍

另一個就點咗明太子芝士春卷

濃濃嘅芝士加上明太子超正😛

最後仲叫埋甜品抹茶/草莓罐裝牛乳蛋糕🍰

蛋糕口感濕潤而且唔會太膩☺️

食完真係超滿足🥰
2022-11-16 127 views
重新edit:見到有人話白雞湯出色,鮮甜又濃就打算試下。點知個湯又淡又唔鮮。仲要有少少酸味,比金鶴仲難食。不過佢啲野都係熱辣辣做出嚟,上到枱面好夠熱。個烏冬質地都幾好,可惜個湯唔掂。同時叫咗個天婦羅蝦,係個會員app 送嘅,都係好熱辣辣,幾好。另外佢係好似一蘭咁有個自己位比你,職員會打開簾比個麵你,幾特別不過佢一打開我就見到佢個廚房,我張枱前面就係啲保鮮紙,切肉機,煮食用具咁,又好似做唔到一蘭個效果。
重新edit:

$88 (Lunch)
2022-11-16 61 views
Woohoo~~ 坐完月出關即嚟食好嘢🤭仲要帶埋大佬一齊去😎 食佢鍾意嘅烏龍麵專門店@soloudon 個感覺好似烏冬界一蘭 係咪即刻個畫面出哂嚟?🤩一人一個獨立高枱坐位自助點餐機落單同時付費QR code 收據確認送餐坐位系統果然係新派日式 鄉里媽媽👩🏻開眼界😆日本產烏龍麵口感清爽煙銀個人推薦 #雞白湯叉燒烏龍麵 完全感受到煲咗12小時嘅雞湯頭鍾意❤️食濃味啲嘅可以試 #蝦濃吉列蝦烏龍麵 記得加埋枱上放置嘅天婦羅麵衣 好加分!另外 #吉列蝦 #明太子春卷 得香脆食物都好出色會想試埋佢嘅 #冷烏龍麵 #咖哩烏龍麵 甜品食左個罐裝 #草莓牛乳蛋糕 唔係得個樣打卡一流之餘 蛋糕濕潤cream夠香滑🍰整體又唔太甜 唔錯😋
Woohoo~~ 坐完月出關即嚟食好嘢🤭

日本產烏龍麵口感清爽煙銀
個人推薦 #雞白湯叉燒烏龍麵
完全感受到煲咗12小時嘅雞湯頭
鍾意❤️食濃味啲嘅可以試 #蝦濃吉列蝦烏龍麵
記得加埋枱上放置嘅天婦羅麵衣 好加分!

另外 #吉列蝦 #明太子春卷 得香脆食物都好出色
會想試埋佢嘅 #冷烏龍麵 #咖哩烏龍麵
甜品食左個罐裝 #草莓牛乳蛋糕 唔係得個樣
打卡一流之餘 蛋糕濕潤cream夠香滑🍰
整體又唔太甜 唔錯😋

2022-11-15
$120 (Tea)
  • 雞白湯叉燒烏龍麵