2022-11-17 543 views
~~ 上個禮拜契爺生日🎂嘅正日嗰日, 但係唔想喺屋企煮野食咁麻煩, 契爺又好鍾意食火鍋, 於是就喺附近西營盤德輔道西近水街, 華大盛品酒店🏨對面瑧璈, 有間“相馬日式火鍋”🥘;~~ 由於係一人一鍋既, 一坐低我想食個清清地嘅火鍋🫕, 就先叫個清湯鍋底, 契爺除左個樣似韓國人, 食野都好鍾意食韓國野, 自然就揀左泡菜湯做鍋底;🥘~~ 我地兩個都鍾情食蔬菜🥙, 要左好多生菜🥬, 同埋大量唔同款既菇類淥黎食;又叫左個“美國特選牛肩胛”🥩兩份食, 牛味相當突出,輕輕一灼就達至五成熟,趁住仲帶點粉嫩嘅時候食,口感最為軟滑細緻,質素相當好!我會推介朋友黎食👩‍👩‍👧‍👦
2022-11-15 446 views
一個人係屋企悶悶就決定食個火鍋放題,一入到店內環境好舒適,💁🏼‍♀️店員友善又有禮貌。唔想食得甘肥膩於是叫左個甜豉油湯底,🍲湯底比較清淡好似較為健康,味道剛剛好,涮食物都唔洗再額外點醬。💯💯😝突然想試吓用呢個湯底煮個麵黎食下,面條都幾煙韌,食面又點小得配丸一齊食。丸類五花八門,口感厚實同彈牙。🤠優質豚肉呢左幾轉,太好食,肉質爽脆豬味濃郁,配湯底好適合。👐🏻呢間火鍋放題又幾唔錯,食物種類多,物品擺放乾淨企理,✅客人離開後店員都會清潔乾淨枱面,衛生意識高,下次可以帶朋友一齊嚟食。🤡
2022-11-14 369 views
📸今日朋友帶我去左一間日式火鍋放題店,我覺得味道唔錯,💵性價比高,所以一定要推介俾大家! 📌日式炸物: 炸物拼盤好出色,拼盤有好多唔同的炸物,例如:炸丸甚至連炸午餐肉都有,炸物香脆香口。👍🏻好食程度:4/5📌雞腿肉:平時出去食野最鍾意食雞腿肉,貪佢夠哂嫩口又啖啖肉,呢到的雞腿肉都唔例外,而且呢到的雞腿又油脂較少。👍🏻好食程度:5/5📌中華辣湯: 辣湯唔似普通嘅麻辣湯,比較特別有啲似喺日本食嘅辣湯味道,而且辣到唔算好重,容易接受入口。👍🏻好食程度:4/5點心:即叫即正點心食嗰時仲係熱辣辣,蒸餃餡料頗多,味道剛好唔會偏咸,外層粉皮唔算厚,幾好食。好食程度:4/5
📸今日朋友帶我去左一間日式火鍋放題店,
我覺得味道唔錯,💵性價比高,所以一定要推介俾大家!

👍🏻好食程度:4/5
👍🏻好食程度:5/5
👍🏻好食程度:4/5
好食程度:4/5
2022-11-13 242 views
這間店價錢及食物不乎,沒有太多種類,而沒有也不會再加,送餐勁慢,實太失望,不會再去,除了牛肉ok,也不知我們有吃什麼東西,連雪糕,雪條也得小許,沒有太多種類,真令人憤怒
2022-11-12 375 views
老公同事相約噚晚(11-11-2022 Fri)嚟呢喥食大閘蟹打邊爐放題,book 咗6:30pm,我哋一行5人都準時到達,俾咗最入面嘅六人枱我哋,可以叫兩個鍋,我哋叫一個胡椒雞湯,另外一個就鴛鴦鍋,揀咗要加錢嘅黑松露牛乳同唔記得咩豬骨湯.我哋先食大閘蟹,其實大閘蟹唔大隻,不過算啦,我又唔係食佢啲肉,大多數係蟹公,乸嘅我就食到兩隻,蟹公嘅膏有半透明同淺黃色,口感較軟同粘;蟹乸嘅就多同較實,我就鍾意食蟹公嘞.食咗兩隻後,我哋就正式開始打邊爐,呢喥俾嘅牛係牛肩胛,係正常嘅,想order牛小排,但原來我哋呢個大閘蟹放題唔俾要呢樣,但又唔想食肥牛,所以只好食牛肩胛.豬肉片都正常冇問題嘅.其實開頭嗰啲火鍋料都正常冇問題;胡椒雞湯有胡椒嘅香味唔會好辣; 黑松露牛乳我就食唔到黑松露嘅味道,牛乳就食到,不過可能佢較杰身,中段發現佢有燶味,之後更加發現有嘢黐咗喺底;唔記得咩豬骨湯呢?我覺得OK冇問題.之後我哋叫海鮮同熟食,蠔,蜆,帶子都正常.熟食嘅蝦多士,好油膩,蝦係蝦膠,呢個一般.第二轉嘅海鮮中,見到有啲蜆嘅殼爛咗發生咩事?鮑魚同扇貝正常;但呢隻蝦就有啲霉同唔鮮甜.繼續熟食中有串燒,我食咗雞肉?都OK
俾咗最入面嘅六人枱我哋,可以叫兩個鍋,我哋叫一個胡椒雞湯,
胡椒雞湯
另外一個就鴛鴦鍋,揀咗要加錢嘅黑松露牛乳同唔記得咩豬骨湯.
黑松露牛乳同唔記得咩豬骨湯
我哋先食大閘蟹,其實大閘蟹唔大隻,
大閘蟹
大閘蟹
口感較軟同粘;蟹乸嘅就多同較實,我就鍾意食蟹公嘞.

豬肉片都正常冇問題嘅.
左: 豬肉片, 右: 牛肩胛
其實開頭嗰啲火鍋料都正常冇問題;

之後我哋叫海鮮同熟食,蠔,蜆,帶子都正常.
蜆,帶子,蠔,蟹柳
熟食嘅蝦多士,
蝦多士
好油膩,蝦係蝦膠,
食o緊嘅蝦多士
呢個一般.

第二轉嘅海鮮中,見到有啲蜆嘅殼爛咗發生咩事?
蜆,鮑魚,扇貝同蝦
鮑魚同扇貝正常;但呢隻蝦就有啲霉同唔鮮甜.

繼續熟食中有串燒,
串燒
我食咗雞肉?都OK嘅;之後發現有金菇肥牛,
鹹甜嘅燒汁味道已入晒味,但可惜口感係乾嘅.

雞翼就最離譜,
雞翼
孜然同芝士雞翼都係就咁灑孜然同芝士粉上去, 孜然粉係可以理解, 但芝士就接受唔到囉,而且唔好食.

然後又食海鮮,今次要琵琶蝦,琵琶蝦已經開咗邊,方便食用,口感正常.而呢隻藍尾蝦就又甜又爽.
有琵琶蝦同藍尾蝦
最後一轉海鮮中,啲蜆係鹹,係好鹹,鹹到連嗰鍋湯之後淥其他嘢都鹹晒,其實有冇洗過?好彩係尾聲,我哋冇咩要再淥,否則要佢哋換過晒新嘅.

最後我哋要炸甜薯同燒菠蘿,但等咗好耐好耐都冇,催過三次都冇人跟,我就同收銀講,佢print張單出嚟睇,係冇喎,但ZY係有撳落單掣,算,我哋再落多次.繼續等多20分鐘,仍未有,又催,終於嚟喇,
炸甜薯同燒菠蘿
呢兩樣嘢都正常冇問題,食完後,又嚟多一轉,即係其實我哋真係有落,可能佢哋嘅落單系統有故障.

嘢飲方面都係罐裝飲品,咁佢都有薑茶,但只係暖暖地,YW就係咁同收銀反映,都好耐佢哋至加熱薑茶去個壺喥.
味道係2.5分

之前睇過carrieair嘅呢篇食評https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%A4%A7%E6%84%9F%E5%A4%B1%E6%9C%9B-e4564965,我嚟到就第一時間睇吓個雪糕櫃,雪糕真係吉到不得了,而且難舀,我只係舀到碎片雪糕,討厭.
服務:
只係開頭好,有密密收嘢,同問要唔要加湯,之後就好似上面講咁.

不過個男仔開頭真係只就咁放低張QR code紙,完全冇同我哋講用佢落單.
知道我哋呢枱係食大閘蟹,都唔俾濕紙巾,我哋食咗幾轉要嗌至俾
3.5分

環境同衛生係4.5分, 抵食係2.5分
2022-11-11
$588 (Dinner)
胡椒雞湯
2022-11-11 171 views
Poor and quite rude service n attitude, plus overall very Soso quality n not very fresh food in buffet style , relatively slow speed for serving meat yet counting buffet time, sure won’t come back again, terrible! 比$仲要好受氣真係離曬譜、食過好多同類型餐廳、呢間最差!
2022-11-08 272 views
😆係街撞到中學同學即興去打邊爐聚下舊。單骨雞翼真係好好食,我地都好鍾意食雞翼💕單骨雞翼仲可以食得好有儀態,味道選擇多,雞翼外脆內軟,正👍🏻我同朋友都麻麻大閘蟹,🤫覺得大閘蟹好腥,不過一場嚟到都要試吓,點知呢度嘅大閘蟹一d都唔腥仲好鮮甜,蟹膏非常多,簡直眼前一亮😱😱打邊爐點可以無肉🍖美國優質牛肩胛厚薄適中,而且好重牛肉味 💖,又唔會好肥有咬口👍👍🐓朋友揀咗胡椒雞湯,雞味濃郁,加入胡椒調出清雞甜味🔥。🍅熱愛番茄的我一定揀蕃茄湯,湯底一擺上台已經聞到濃烈嘅蕃茄味,蕃茄嘅濃郁到啱晒我口味✨正👍👍整體來說餐廳性價比高,夠晒抵食。一定會再嚟幫襯❤️

整體來說餐廳性價比高,夠晒抵食。
一定會再嚟幫襯❤️
💕今日放工之後實在很疲倦😝, 但又不想返家自己做飯🍚, 索性去揾一個環境舒適食物優質既地方晚餐🥢, 查過左近有一間日式既火鍋店🥘, 就行去試試🤔💞一坐下我首先叫個豚骨湯🦴, 然後看見有很多我喜歡食既日式炸物🧆, 就要左一盤先;跟住見到又有我最喜食的又製有多款不同味道的雞翼🐔, 仲要預先調製成單骨雞翼以便食用, 這種製法實在週到;👍👍😍💗繼而再叫~🥩美國特選牛肩胛;牛肉軟腍,有濃濃既牛肉味😋😇, 放入湯鍋中煮,無須多咀嚼,牛肉已經融化掉,非常入味👏🏻地址: 西環西營盤德輔道西321號瑧璈1樓2B號舖

地址: 西環西營盤德輔道西321號瑧璈1樓2B號舖
2022-10-26 520 views
嚟到大閘蟹嘅季節~🤤又要想打邊爐又要想食大閘蟹!🦀➕🐂一次過滿足晒我兩個願望😜就係相馬火鍋店!🍴🍴🍴呢度任食一啖食下一啖食靚牛🤤仲有串燒,點心,海鮮任點!🤘🏻🤘🏻仲要一人一鍋!完全唔使爭湯底!嘻實在太幸福啦😍最重要嘅係夜晚仲要冇限時!冇人阻住食好耐蟹嘅我!我想講真係隻隻都好多膏!我足足食咗八隻😆記得切勿浪費蟹腳,一定要食晒成隻蟹!🦀而且服務員態度好好提醒有薑茶飲!🥰
嚟到大閘蟹嘅季節~🤤
又要想打邊爐又要想食大閘蟹!🦀➕🐂
一次過滿足晒我兩個願望😜
就係相馬火鍋店!🍴🍴🍴
呢度任食一啖食下一啖食靚牛🤤
仲有串燒,點心,海鮮任點!🤘🏻🤘🏻
仲要一人一鍋!完全唔使爭湯底!
嘻實在太幸福啦😍
記得切勿浪費蟹腳,一定要食晒成隻蟹!🦀
而且服務員態度好好提醒有薑茶飲!🥰
2022-10-14
$450 (Dinner)
2022-10-25 472 views
天氣逐漸開始轉涼,係時候打下邊爐同bbq啦!😋今次小編同友人們去呢間快食日式火鍋做lunch,時間同選擇都幾flexible,午市時可以揀食60分鐘或90分鐘既定量火鍋。肉類係定量,而菜同丸果d就任食,唔太大食又想過下打邊爐癮都真係一個幾唔錯既選擇!Lunch set 定量套餐 內容包括:自助火鍋吧+自選150克 肉類 包括飲品一罐。我地3個揀左:【 美國特選牛肩牌 】$108/60分鐘【 日本鹿兒島黑豚肉 】$98/60分鐘【 美國頂級牛小排 】$148/60分鐘小編同友人都無揀最平既肉,食落去,D牛肉的確愈貴愈滑,不過肉味唔係好出。湯底可以一人一鍋,唔使驚要就大家唔同既口味,超方便!👍🏻其他野食都唔差,滿足既一餐60分鐘豐富火鍋!

Lunch set 定量套餐 內容包括:
自助火鍋吧+自選150克 肉類 包括飲品一罐。
我地3個揀左:

【 美國特選牛肩牌 】$108/60分鐘

【 日本鹿兒島黑豚肉 】$98/60分鐘

【 美國頂級牛小排 】$148/60分鐘

其他野食都唔差,滿足既一餐60分鐘豐富火鍋

2022-10-18 769 views
無意中係社交平台見到有人推介大閘蟹火鍋放題,👀瞬間bling bling眼拖埋閨蜜一齊去。我同閨蜜都係大閘蟹迷,🤟🏻已經急不及待嘗試大閘蟹,我比較鍾意食乸,體型雖然比較細隻但非常多膏,膏的質感有硬有軟,蟹膏非常香濃又甘香。🤩🤩🤩👯‍♂️其實我哋兩個唔算好食都難但又想食下啦就叫咗個中華辣湯,一嚟到見到成鍋湯都紅卜卜,即是對左眼一下,🙀心諗不妙,不過好彩食落又唔係真係咁辣,仲要幾惹味。👐🏻另一個湯底就揀左甜豉油,同中華辣湯有強烈對比,味道較為清淡偏甜,都幾好食。😽😽估唔到美國優質牛肩胛又幾好食,😈有厚度油花散佈幾整齊,食落有咬口仲滲重濃列的牛香。😻而優質豚肉唔算羶薄薄一片,油脂比例相等,食落肉汁豐富,口感細嫩。👏🏻👏🏻
2022-10-16 730 views
朋友推介嚟食,個幾星期前已經book左今個星期六晚食,星期一開始已經勁期待,星期六早餐後餓住個肚,諗住夜晚食到佢執笠⋯未講食物質素前,先講價錢,$580一位,5個鐘,下午5點到夜晚10點,時間長到離晒譜,大閘蟹同打邊爐都係任食,海鮮有琵琶蝦、大頭蝦、鮑魚、扇貝同各式各樣蜆類,仲有炸物、點心、雪糕、飲品⋯全部都係任食。大閘蟹唔算大隻,全晚只提供蟹乸,我本身唔好大閘蟹,亦唔係好識食,但係我D大閘蟹friends似乎唔太鍾意食蟹乸,所以第一round大閘蟹環節未能盡興。向我推介黎食個friend話上次個幾星期前黎,蟹公蟹乸都有,但琴晚我哋向店員求證,只有蟹乸,sad…所以第二個鐘開始已經轉戰打邊爐,海鮮方面最好食係鮑魚同琵琶蝦,鮑魚非常新鮮彈牙,至於琵琶蝦同大頭蝦,食落似係冰鮮貨,梗係啦,新鮮琵琶蝦咁貴,無可能做到,anyway,琵琶蝦口感似喺街市預先湯定百零蚊份嗰D貨色(死左冇耐),所以都唔差嘅。蠔我冇食,但我D friend話ok。大頭蝦就有少少梅。肥牛除左牛小排全部都係任食,整體肉類質素唔錯。炸物非常值得推介,當中首推炸雞皮,非常非常非常好食,有日本當地居酒屋水準,雞翼,蝦多士,金菇肥

炸物非常值得推介,當中首推炸雞皮,非常非常非常好食,有日本當地居酒屋水準,雞翼,蝦多士,金菇肥牛卷也相當不錯。雞翼有5-6款口味選擇。點心如蝦餃、奶皇包就一般。雪糕有多種款式,亦出奇地好食。

總括來講性價比高,可以encore!

2022-10-15
$580 (Dinner)
  • 炸雞皮
  • 鮑魚
  • 琵琶蝦
2022-10-14 318 views
事原我小朋友出來攞野食,由於地滑跣腳跌親,但職員處理手法,居然係恥笑,囂張,豪無悔意,職員態度惡劣,一而再,再而三激嬲客人,沒有禮貌,沒有道歉,仲要係你面前挑機表現地下不滑,親自用腳係我個仔跣低位置跳,踩都沒有事。之後躲避,唔敢出來面對,負責任。不知所為。
2022-10-14
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2022-10-14 434 views
同朋友食嘢 緊係揀打邊爐啦👅去西營盤食相馬日式火鍋,點知抵食得嚟 ,食材都幾高質😚首先,😍2個餓鬼坐低已經即刻嗌咗一輪拼盤😋有各款口味單骨雞翼唔會炸過龍,金黃香脆,上枱既時候仲熱辣辣卜卜脆🤩蕃茄湯酸酸甜甜,超開胃,感覺健康啲啲👻提一提,佢個烏冬唔喺急凍嗰隻💁🏻‍♀️好開心! 出面火鍋唔係間間都有高水準烏冬🫶🏻仲有Tim~佢啲大閘蟹 真係超~~~巨型!肉質食得出鮮味👍🏻整體環境都乾淨企理、裝修簡潔,加上有成幅日本風情畫,增添咗唔少日系感覺🎎外面自助吧食物選擇齊全,店員服務態度都好好👍🏻性價比咁高 真係一定會再嚟多幾次😄

2022-10-14 348 views
💕💕超級喜愛食大閘蟹的我,聽到朋友同我講有大閘蟹放題,拿拿聲約朋友一齊去!!🧸🎀 🍴牛肩 ⭐️⭐️⭐️⭐️每一片牛肩胛的賣相好吸引,新鮮的紅肉中帶點雪白,花紋都好漂亮,每一盤牛肉廚師都好細心整齊地排列。🍴大閘蟹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大閘蟹除咗蟹膏非常豐富濃郁之外,其他蟹肉嘅味道都非常鮮甜美味!所以真係一路食嘢一路食上癮!!🍴中華辣湯⭐️⭐️⭐️⭐️湯面有大量辣椒同辣椒籽飄浮着,但唔算超級辛辣嘅辣度容易接受,配合食材味道都唔會遮蓋。🍴蕃茄湯⭐️⭐️⭐️⭐️唔食辣的朋友可以選擇呢款湯底,味道酸酸甜甜好滋味,湯底有好多蕃茄唔怕加湯後味道變淡。

🍴牛肩 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴大閘蟹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️